Az OEP-et nem érdekli a beteg

2010.06.14. 06:00

 

Kerületi rendelőintézet, nőgyógyászat

Tudom, lúzer vagyok hogy nem magánrendelésre járok, de mivel a fogamzásgátló feliratásán és az évi egyszeri rákszűrésen kívül más teendő nem igen volt eddig velem, sajnáltam rá a pénzt. Az idei rákszűrés leletem azonban váratlanul rendellenességet mutatott. P2 volt ugyan az eredmény ami úgy tudom normális, viszont gyulladás, reaktív hámelváltozással, LSIL és HPV gyanú is be volt ikszelve a papíron.

Az orvos, akitől a leletet megkaptam, nagyon kedves volt, és azt mondta hogy nem kell megijedni, amíg P2 addig semmi teendő nincs, viszont megnyertem a lehetőséget, hogy ezentúl nem évente, hanem félévente járjak rákszűrésre. (gondolom ezt arra értette, hogy a TB ilyen esetben támogatja) Úgyhogy legyek szíves májusban megjelenni kontrollra.

Április végén, mivel elfogyott a fogamzásgátlóm, vissza kellett mennem felíratni, és mondtam, hogy van ez a dolog, ami miatt kontrollt is szeretnék csináltatni. Mondták, hogy májusban jár le a 6 hónap, jöjjek vissza akkor. Két nap múlva május volt, de ezen nem akartam vitatkozni, végül is igazuk van, majd visszajövök májusban. Mivel egyik ottani orvost sem ismerem különösebben, mindig csak úgy odamegyek amikor tudok, ahhoz aki éppen rendel. Visszamentem hát egy olyan napon ami már hivatalosan is májusnak számított, vártam a soromat, fel is tűnt az orvos kis késéssel, majd nem sokkal később elviharzott, mondván hogy neki sürgős szülése van. Egymásra néztünk a többi
várakozóval, és megállapítottuk, hogy mi itt ma nem leszünk megvizsgálva.

Második próbálkozásom alkalmával én futamodtam meg, ugyanis megláttam a Doktornőt, aki ismerős volt egy régebbi látogatásom révén, amikor is már nem tudtam hogy sírjak vagy nevessek... Akkoriban azért voltam ott, mert fogamzásgátlót akartam váltani, a régit mellékhatása miatt sajnos nem szedhettem tovább. Kérdezte, hogy akkor mit írjon fel? Mondtam hogy pont ezért vagyok itt, hogy megkérdezzem mit ajánl ilyen esetben. Hát ő nem tudja, millió féle van! Biztos így van, én viszont egyiket sem ismerem, kivéve azt amit szedek. Hát akkor most mi legyen? Kérdezzük meg az asszisztens hölgyet. Az asszisztens hölgy viszont egyszerre két rendelésen is asszisztált, beletelt vagy 20 percbe mire visszatért. Gondoltam addig is megpróbálok megtudni valami hasznos információt a problémámról.

'Ön szerint a tabletta okozhtaja a tüneteket, vagy lehet valami bajom amit érdemes lenne kivizsgáltatni.?' 'Hát nem tudom (sóhaj), sok mindentől lehet....' (kínos csend) Majd eszébe jut egy mentő ötlet: ismerem-e ezt az új módszert: ez egy hüvelygyűrű! Mondom nem ismerem, tudna róla mondani valamit? Hogyan kell használni? Kezembe nyom egy prospektust. Nézegetem, de azon kívül hogy ez milyen nagyon jó, más nincs rajta, az sem hogy hogyan kell használni.'Nincs rajta??? Hát akkor nem tudja...' Mondom, akkor mégis inkább maradnék a tablettánál. Asszisztens hölgy megjött, kiválasztott nekem egy tablettát, ami mint utóbb kiderült tényleg jó választás volt.

Szóval visszatérve, megláttam ezt a kedves hölgyet a folyosón a rendelő felé közeledni, és ekkor sarkon fordultam és hazamentem. Engem olyan ne vizsgáljon aki semmiről semmit nem tud. Harmadszor is visszamentem az ominózus kontroll miatt, ekkor egy másik kedves Doktornő fogadott. Mikor megláttam, eszembe jutott hogy őhozzá is volt már szerencsém, amikor még régebben - az előbb leírt eset során kiválasztott - új fogamzásgátlóból szerettem volna felíratni egy következő adagot. Akkor a doktornő kerek perec azt mondta hogy ő azt nem írja fel! Kérdezem miért? Mert ő azt nem szereti! Neki van egy kedvence, és ő csak azt írja fel! Próbáltam neki elmagyarázni, hogy volt már problémám fogamzásgátlóval, és nem szeretnék kísérletezni egy újabbal ha nem baj. Csak felírta az ő kedvencét...megköszöntem, kidobtam a receptet és a háziorvosommal felírattam a szokásosat.

Persze a Doktornőben ez alkalommal sem csalódtam, már rossz előérzetem volt amikor megláttam az arcát. Mutattam neki a leletemet és rajta a javaslatot hogy szoros citológiai kontroll 6 havonta . 'Nem kell, fölösleges!'- hangzott a válasz a tőle megszokott kedves hangnemben. Mondom, én azért kíváncsi lennék hogy nem romlott-e az állapotom azóta, úgyhogy ha lehet szeretném megcsináltatni. Hát az OEP-et nem érdekli hogy én mit szeretnék! Felajánlottam, hogy ha az OEP nem finanszírozza, akkor majd én finanszírozom. Értsem meg hogy nem kell! Fölösleges!! Magyarázat nincs. Fogamzásgátlót kérek-e, ha már itt vagyok. Igen, kérek, ha már itt vagyok.

Újabb próbálkozás, férfi orvos. Neki is mutatom a leletet, és már nem említem a rákszűrést, csak megkérdezem, hogy szerinte mi a teendő. Szedtem-e rá gyógyszert? Hogyhogy nem? Hát mert nem mondta senki hogy kell. Szedjek be ebből két dobozzal, és egy hónap múlva menjek vissza rákszűrést csinálni. Mellékesen megemlítem, hogy a kollégája azt mondta hogy nem kell. Hogyne kellene! Ki mondta? Nézik a gépben, ott van a nyoma hogy megjelentem a rendelésen, és csak fogamzásgátló felírását kértem! Rákszűrésről egy szó sincs. És még csodálkoznak, hogy annyi nő hal meg évente méhnyakrákban, mert nem mennek el a kötelező rákszűrésre! Na persze...

 A múltkor egy kommentben már írtam, hogy más országokban nem, nálunk még eléggé dívik az, hogy az embert ugyanaz az orvos követi. Ezt a betegek egy része honorálja is ("fogadott orvos" hivatalosan nem létező intézménye). Ez a poszt megmutatta, mért gondolják azt az emberek - és joggal -, hogy az ellátás színvonala nagyon személyfüggő.

Elvben mindennek, így egy P2 citológiának is megvan a protokollja, remélem egy verzátus nőgyógyász el is árulja a részleteket. Az, hogy 4 nőgyógyász négyfélét mond, mindenképp gáz, még akkor is, ha abban egyetértettek (legalább a nem-cselekvésükkel), hogy nem kell nagy bajra gondolni. Én biztos, hogy elkerülnék a 4-ből legalább 2 nőgyógyászt.

Ez tipikusan egy olyan poszt egyébként, ami jó lenne, ha a Nőgyógyászati Szakmai Kollégium asztalán landolna (akár anonim formában is), mert őket is érdekelné. Szerintem nem jól működik az a rendelő, ahol ennyire mást gondolnak egy ilyen egyszerű dologról.

Azt pedig, hogy az orvosnő csak a számára kedves gyógyszert írja fel, vagy nem tudja, mi a különbség az egyes fogamzásgátlók között, nem tartom elfogadhatónak. Az elsőt etikai, a másodikat szakmai okokból kéne eltiltani.

Dr.Morcz

Van egy sztorid a magyar egészségügy helyzetéről? Megvárattak, félrekezeltek, megaláztak? Küldd a praxisblog@yahoo.com címre!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Káin 2010.06.14. 08:00:28

"Akkor a doktornő kerek perec azt mondta hogy ő azt nem írja fel! Kérdezem miért? Mert ő azt nem szereti! Neki van egy kedvence, és ő csak azt írja fel! Próbáltam neki elmagyarázni, hogy volt már problémám fogamzásgátlóval, és nem szeretnék kísérletezni egy újabbal ha nem baj."

Értem én, hogy az a kedvence, vagy valamiféle érdeke fűződik hozzá, de mi az hogy nem hajlandó felírni mást?Ezt így lehet amúgy?

Despota 2010.06.14. 08:04:45

Gergely nevű olvasónk hívta fel a figyelmemet az alábbi esetre:

index.hu/bulvar/2010/06/13/fenyegettek_es_lekoptek_az_ugyeletes_orvost/

Mivel nem levél, ezért csak így kommentbe linkelem be, de nyugodtan lehet róla beszélni.

gld 2010.06.14. 08:29:46

Lehet, hogy jobban járt volna a poszt írója, ha ahhoz az orvoshoz ment volna vissza, akinél először járt :S Nem értek hozzá, de nincs erre valamiféle egységes eljárás, hogy ilyen esetekben hogyan tovább? Vagy ezt minden nőgyógyász a saját belátása szerint teszi?

Szerintem az emberben csak fokozza a bizonytalanságot, ha egyik orvos ezt mondja, a másik meg azt. Én is jártam már így, igaz nem nőgyógyásznál, és baromira megszívtam :(

Ez a gyógyszer-dolog meg szerintem nevetséges... Nem az orvosnak kell szeretnie azt a gyógyszert, amit a betegnek felír... Ráadásul itt egy bevált valamiről van szó. Ezt sosem fogom megérteni, hogy ha a beteg elégedett valamivel, azon miért akar minden áron változtatni az orvosa? Én a poszt alapján úgy érzem, hogy ezt semmi nem indokolta volna... Ja, tudom, érdekeltség :(

gld 2010.06.14. 08:31:40

@Despota: Hát erre egyszerűen nem lehet mit mondani :O Először nem tudtam eldönteni, hogy sírjak, vagy röhögjek :S Tényleg nagy az Isten állatkertje, de hogy ennyire alul méretezett legyen a kerítés, azt nem gondoltam volna... Ehh, ezt nem is ragoznám tovább :(

Despota 2010.06.14. 08:35:03

@gld: Elég abszurd történet, az biztos...

Káin 2010.06.14. 10:23:52

@Despota: @gld: Tényleg nagy az isten állatkertje. Hülye emberek sajnos rengetegen vannak.

Dr. Morcz · http://drmorcz.blog.hu 2010.06.14. 11:41:24

A múltkor egy kommentben már írtam, hogy más országokban nem, nálunk még eléggé dívik az, hogy az embert ugyanaz az orvos követi. Ezt a betegek egy része honorálja is ("fogadott orvos" hivatalosan nem létező intézménye). Ez a poszt megmutatta, mért gondolják azt az emberek - és joggal -, hogy az ellátás színvonala nagyon személyfüggő. Elvben mindennek, így egy P2 citológiának is megvan a protokollja, remélem egy verzátus nőgyógyász el is árulja a részleteket. Az, hogy 4 nőgyógyász négyfélét mond, mindenképp gáz, még akkor is, ha abban egyetértettek (legalább a nem-cselekvésükkel), hogy nem kell nagy bajra gondolni. Én biztos, hogy elkerülnék a 4-ből legalább 2 nőgyógyászt.
Ez tipikusan egy olyan poszt egyébként, ami jó lenne, ha a Nőgyógyászati Szakmai Kollégium asztalán landolna (akár anonim formában is), mert őket is érdekelné. Szerintem nem jól működik az a rendelő, ahol ennyire mást gondolnak egy ilyen egyszerű dologról.
Azt pedig, hogy az orvosnő csak a számára kedves gyógyszert írja fel, vagy nem tudja, mi a különbség az egyes fogamzásgátlók között, nem tartom elfogadhatónak. Az elsőt etikai, a másodikat szakmai okokból kéne eltiltani.

Despota 2010.06.14. 11:43:09

@Dr. Morcz: Már megy is a helyére a komment.

Cicmaláj 2010.06.14. 11:51:48

Itt is voltak kommunikációs hiányosságok, úgy látom ez már szinte "természetes".

gld 2010.06.14. 12:30:22

@Cicmaláj: "Itt is voltak kommunikációs hiányosságok, úgy látom ez már szinte "természetes"."

Az a baj, hogy az élet számos más részén sem működik a kommunikáció, bár kétségtelen, hogy ilyen szituban kellemetlenebbek lehetnek a mellékhatások :S

Káin 2010.06.14. 12:31:47

@Dr. Morcz: Egyszerűen nem tartom elképzelhetőnek, hogy egy orvos ne tudná a különbséget...

Cicmaláj 2010.06.14. 12:40:13

@gld: De nem értem, mitől olyan bonyolult...

Cicmaláj 2010.06.14. 12:40:48

már megint blogomotor, engem nagyon "szeret".

Káin 2010.06.14. 12:44:25

@Cicmaláj: Nekem mondod, engem minden blogban megtisztel azzal, hogy nem hajlandó megjeleníteni, amit írok. A kommunikációhoz pedig annyit, hogy az emberek nem nem tudnak, nem akarnak értelmesen, odafigyelve társalogni.

gld 2010.06.14. 12:46:01

@Cicmaláj: fogalmam sincs, sajnos :)

gld 2010.06.14. 12:47:37

@Káin: "A kommunikációhoz pedig annyit, hogy az emberek nem nem tudnak, nem akarnak értelmesen, odafigyelve társalogni."

Ebben lehet igazság... Amúgy még a kommunikációképesebb emberekkel is előfordul néha, hogy ha a másikban nem találnak partnerre, akkor inkább visszafogják magukat.

2010.06.14. 12:50:01

@Káin: Lásd a tegnapi posztot :-(

Káin 2010.06.14. 12:50:41

@Turchi: Tegnap csak benéztem ide, de az, ami itt ment, nekem sok, abból jobb volt kimaradni.

Káin 2010.06.14. 12:51:55

@gld: Pontosan, erről írtam egyel előbb (már ha önmagamat sorolhatom a kommunikációképes emberek közé).

kendike 2010.06.14. 12:53:41

Nem írja fel, amit kell?Egyszerűen hihetetlen...

Despota 2010.06.14. 12:54:59

OFF: Mindjárt kezd a holland - dán meccs, addig nem nagyon figyellek benneteket, szóval csak visszafogottan :D.

gld 2010.06.14. 12:56:17

@Káin: szerintem sorolhatod :))

Káin 2010.06.14. 12:56:29

@Despota: Fél szemmel, meló mellett én is nézem.

Káin 2010.06.14. 12:57:12

@gld: Köszi , ez kedves :).

epres négercsók 2010.06.14. 12:58:59

Ez a történet elég gáz. Viszont, a másik oldalról: bár kétségtelen, hogy elbizonytalanítja a beteget, ha négy orvos ötfélét mond (mert nyilvánvalóan akkor valakinek nincs igaza), de gondoljunk bele: ha ezek az orvosok magánrendelést is tartanak, ahol állandó betegeik vannak, akik nem járnak máshoz, lehet, hogy jól járnak, de az is, hogy rossz alternatívát kínálnak nekik, esetleg nem tulajdonítanak jelentőséget bizonyos dolgoknak, és a beteg, mivel nem találkozik más orvossal, sosem tudja meg, hogy lehetne másképp is. Persze ennek pont fordítottja is előfordulhat (sosem tudja meg, hogy vannak rossz orvosok is).

Brekkancs 2010.06.14. 12:59:53

@Dr. Morcz: A múltkor egy kommentben már írtam, hogy más országokban nem, nálunk még eléggé dívik az, hogy az embert ugyanaz az orvos követi. Ezt a betegek egy része honorálja is ("fogadott orvos" hivatalosan nem létező intézménye)

Ez valószínűleg azért van így, mert a magyar emberek nehezen bíznak meg egymásban, és valljuk be , sokszor okkal.

Káin 2010.06.14. 13:03:22

@epres négercsók: na de csak rájönnek azok a betegek is, hogy ennél jobb ellátást is kaphatnának, több figyelemmel és szakértelemmel...

loislane21 2010.06.14. 13:05:06

Az a helyzet, hoyg azért szeretk magándokihoz járni, mert ott tudom, hogy mit vrhatok. És hogy miért cserébe. Pedig nem vet fel a pénz.
Csak nagyon szomorú, hogy ez ma így kell, hogy működjön. Még mindíg nem értem, hogy miért fizetek TB-t....

Káin 2010.06.14. 13:10:15

@loislane21: "Még mindíg nem értem, hogy miért fizetek TB-t.... "

Nem vagy egyedül...

2010.06.14. 13:11:42

Én már jártam úgy, hogy a 3. nődokinak mondtam, hogy az előző 2 kétfélét mondott, most mégis kinek higyjek?

Egyébiránt pedig, lehet, hogy évente csak 1x kell rákszűrésre menni, de ezek miatt az apróságok miatt érdemes az SZTK-t nagyívben elkerülni.
Két jó dokid legyen az életben, amire sose sajnáld a pénzt: fogorvos és nőgyógyász.
A többi nem számít.

epres négercsók 2010.06.14. 13:13:41

@Káin: Nem feltétlenül. Ha pl. a páciens szedi az "A" fogamzásgátlót, ami szerinte (meg az orvos szerint is) neki jó, akkor eszébe sem jut, hogy egy másik, helyettesítő doki esetleg felírná "B"-t, ami ugyanolyan jó neki, csak mondjuk kisebb a hormontartalma.
Vagy ha kijön egy ilyen eredmény a rákszűrésen, és a doki erre azt mondja, hogy semmi gáz, holott, ha elmenne egy másik dokihoz (mint ahogy nem fog), ő esetleg azt mondaná: valóban semmi gáz, de a biztonság kedvéért mégiscsak ismételjük meg a vizsgálatot.

Egyébként nem értem ezt a félévente egyszer finanszíroz az OEP sztorit. Egyszer én is kaptam a szűrés után egy papírt, hogy az eredmény miatt sürgősen fáradjak be (azt mondták, akkor jön csak papír, ha baj van), rögtön meg is ismételték a vizsgálatot minden kekeckedés nélkül (szerencsére amúgy nem volt semmi baj, csak halálra rémítettek).

Káin 2010.06.14. 13:21:27

@epres négercsók: De nem a beteg felelőssége volna, a teljes körű tájékoztatás, hanem az orvosoké. Más kérdés, hogy közrejátszanak-e pl. anyagi érdekek egy-egy gyógyszer felírásánál.

brigoletta 2010.06.14. 13:28:45

A magánrendeléssel is bajok vannak!!! Miután már többször mentem a dokimhoz, gondoltam, hogy majd az ikerterhességemet megfelelő óvintézkedésekkel és vizsgálatokkal segíti és követi, mellékesen 4 számjegyű összeg/alkalom miatt is.

Aztán a 24. héten áll értetlenül, és közli, hogy valami baj van, hiszen nagyobb a haskörfogatom, mint kéne...aztán közlöm vele, persze, hiszen két baba lakik ott. Majd a magánrendelésre rendszeresen járó fejemmel én is értetlenül néztem, hogy ezt ha arcra el is felejti,ki vagyok és mit akarok ott,akkor a terhes könyvbe bele van naaaagy betűkkel vésve, hogy veszélyeztetett terhes, hiszen a kettő, még akkor sem normál, ha spontán érkezett.

Akkor a sztorit én teljesen el tudom hinni, mert ha már a pénzemért sem kapok semmit, akkor betegkártyára (amit mellékesen a magánrendelésen is elkérnek a legtöbben így azt is elszámolják a tb felé)mit várhatok?

Meg kell találni a megfelelő dokit, sajna egyre nehezebb!

Lecseréltem azonnal a dokim, pedig a munkájával nem volt addig kifogásom!

Serzone 2010.06.14. 13:30:47

@Káin: De még mennyire, hogy közrejátszanak. Első babánál 6. hetesen a vérképem vashiányt mutatott, az SZTK-s doki felirt Maltofert. Azt az ocsmányságot! Eleve hányingerem volt, de a kakaóízű, óriás rágótablettától minden kajám a wc-ben landolt. Mikor bejelentkeztem a magándokihoz, egyből azzal kezdte, hogy ja igen, őt is felkeresték az orvoslátogatók ezzel a borzalommal, hogy ezt írja fel mindenkinek, cserébe pénzt fog kapni az eladásuk után.

gld 2010.06.14. 13:33:25

@brigoletta: "Meg kell találni a megfelelő dokit, sajna egyre nehezebb!"

Ez igaz. Csak az a szomorú, hogy ha nincs mázlid, akkor erre már csak akkor kerül sor, ha befigyelt a rossz tapasztalat, ne adj Isten, valami baj... És igen, a magánrendelés, a pénz leperkálása sem ad arra nézve garanciát, hogy valóban azt kapod, ami járna :(

Serzone 2010.06.14. 13:37:44

@brigoletta: Jól tetted, hogy lecserélted a dokid. Számomra alap, hogy magánrendelésen, a bejelentkezéskor továbbított adatokat átnézi, hogy képben legyen még akkor is, ha sok betege van.

Káin 2010.06.14. 13:50:35

@Serzone: Az orvoslátogatókról már volt itt szó, nekem nem lettek a szívem csücskei.

Csalamádé 2010.06.14. 14:16:13

Magyarország, én így szeretlek.

Csalamádé 2010.06.14. 14:17:03

Magyarország, én így szeretlek.

kendike 2010.06.14. 14:30:27

@Serzone: Sajnos ilyenkor nem a beteg, vagy páciens érdekét nézik.

OlefGunnarson 2010.06.14. 15:01:37

A történet legszomorúbb része, hogy szakmailag sem volt a toppon a kedves doktor, mert emberileg már nem is figyelem.

prof. Perselus Piton 2010.06.14. 15:02:51

Azt tudtátok, hogy bár rendelet vagy törvény szabályozza, hogy 18!!! év felett bármikor kérhet egy nő petevezeték elkötést, mégsincs orvos, aki hajlandó lenne megcsinálni...hacsak nem szültél vagy 3-4-sok gyereket.

Pedig a legjobb fogamzásgátló módszer...igaz, visszafordíthatatlan vagy legalábbis nagyon nehezen visszafordítható, de szerintem mindenki tudja, mit akar magától...ha nem is 18 évesen, de 40 felett már tutira...

Káin 2010.06.14. 15:06:19

@prof. Perselus Piton: Azért én nem ajánlanám senkinek 40 alatt és jó, hogy nem végzik el.

Stupidella 2010.06.14. 15:07:19

nem lett volna egyszerűbb megjegyezni annak a dokinak a nevét, akivel nem járt pórul a posztíró, s annak a rendelési idejében menni? Csak kérdezem.

A többi no comment, gáz, hogy ilyen orvosok egyáltalán dolgozhatnak.

A Tyne folyó déli partja 2010.06.14. 15:11:00

@prof. Perselus Piton: pont ezért nem végzik el, gondolom...18 évesen még nagyon fiatal, simán előforduhat, h. 10-15 év múlva meggondolja magát, és akkor még bőven lehet gyereke.

Cicmaláj 2010.06.14. 15:40:44

@prof. Perselus Piton: Ezt ugye te sem gondolod komolyan?Nem ez a legjobb fogamzásgátló módszer, ez a legdrasztikusabb.

nothing.at.all (törölt) 2010.06.14. 15:51:44

hát, kb. nekem is hasonló tapasztalatom van, mint a posztolónak.
3-szor voltam életemben nőgyógyásznál:
1.: 18 éves koromban először, mondtam neki, hogy nem állt be a vérzésem, össze-vissza jön meg, meg sem vizsgált, csak ránézésre felírt fogamzásgátlót.
2.: olvasgattam netet, sejtettem, hogy pcos-om van, kiválasztottam egy olyan nőgyógyászt magánrendelésen, akinek állítólag ez az érdeklődési köre, ő megvizsgált, megállapította, hogy pco-m van,és felírt fogamzásgátlót.
3.: elmentem egy pcos-t kezelő klinikára, ahol azt mondta az orvos, kifejezetten nem ajánlja a fogamzásgátlót, mert ez anyagcserezavar is, és előbb azt kell kezelni.
Mindenesetre vicces, hogy nekem, laikusnak kell eldöntenem, hogy teljesen ellentétes állítások közül melyiket választom. Attól függ egy betegség gyógymódja, hogy az orvos melyik egyetemre járt?

norkaa 2010.06.14. 15:52:13

Meg lehet tudni, melyik rendelőről van szó? Sok évnyi fizetős után, 2 szüléssel a hátam mögött kiütötte nálam a dokim 12e forintos másfél perces vizsgálata, úgyhogy most csak rákszűrés miatt elkezdtem én is ingyenesbe járni. Jó volna azér tudni... Köszi!

norkaa 2010.06.14. 15:56:34

@nothing.at.all: Ha PCOS-vagy, tényleg nagyon sokat árt a fogigátló, sőt még a fent említett gyűrű is. A baj, hogy kontraindikáltak a nőgyógyászok a PCO-val --- nekik nem éri meg endokrinológiai ügyként kezelni, amikor jó kisműtétek, drága lombikprogram stb. sokkal jobban hozzájuk köti a pácienst.

Gest anyó férje 2010.06.14. 16:10:04

@prof. Perselus Piton: "de szerintem mindenki tudja, mit akar magától..."

Bennfentestől (nőgyógy prof) származik a mondás:
két dolog van amiért egy nő mindenre képes: hogy ne legyen gyereke és hogy legyen gyereke. Pedig adott esetben ugyanarról a nőről van szó csak egy kis időkülönbséggel

nothing.at.all (törölt) 2010.06.14. 16:15:18

@norkaa:
na igen.
lehet a pcos klinika meg azért volt ezen a véleményen, mert így fizettem nekik 7500 Ft-ot egy húsz perces beszélgetésért belgyógyásszal, aki felolvasott egy kérdőívet, és beírta a válaszaimat a gépbe. tényleg fogalmam sincs már, kinek lehet hinni.

norkaa 2010.06.14. 16:21:41

Ha gondolod, beszélgessünk privátban, van ingyenes PCO kezelés Mo.-on, a Szent Imrében! Ha fizetős, tényleg húzós. Személyes részletekkel tudok szolgálni. norka kukac fremail

Nyünyü 2010.06.14. 16:29:02

hmmm, véletlenül nem a hatodik kerületi sztkról szól poszt?

Oi va voi 2010.06.14. 16:40:35

@nothing.at.all: A pcos nem nőgyógyászati, hanem anyagcsere betegség, menj vele endokrinológushoz! (pl. mensmentis.hu - nem reklámozni akarom őket, de rajtam ők segítettek!) Nálam is nőgyógyász diagnosztizálta, hormonnal stimulált és már megműtött volna, ha engedem. Magasról tett rá, hogy az alapprobléma az inzulin rezisztancia, amit azért fontos kezelni, mert a cukorbetegség előszobája.
Ajánlom figyelmedbe: pco-szindroma.hu Találsz itt orvosajánlót, önsegítő köröket, sikersztorikat. Sajnos nagyon sok pcos hasonló utat jár be mint te vagy én, de ne add fel, vannak orvosok, akik képesek komplex módon kezelni és nemcsak fog. gátlóval elfedni a problémát.
Bocs az off-ért, de pcos-ként szívügyem, hogyha tanácstalan sorstársat látok segítsek.

kendike 2010.06.14. 17:18:14

@Nyünyü: Tényleg nem ártana tudni, hol történt.

zoldborso 2010.06.14. 18:00:18

Visszatérnék a poszthoz.

Valóban hihetetlennek tűnhet orvoshoz ritkán járó emberek számára, de valójában ez a normál tapasztalat: ahány orvostól kér tanácsot az ember, annyifélét kap.
Én már a porckorongsérvemmel is megtanultam ezt. Vannak a műtétellenes orvosok, és a rögtön operálni akaró orvosok, és a kettő közti mindenféle átmenet. Persze mindegyik más gyógyszert, más gyógytornát ajánl.
Az eredmény, mint már valaki előttem is megállapította, pontosan az, hogy kénytelen vagy laikusként magad eldönteni, melyik orvosra hallgass.

Aztán ugyanezt megtapasztalhattam a méhnyakrákkal is.
És persze sok okosságot mondtak nekem, (miután kiderült, hogy mi a helyes diagnózis), aminek a veleje nagyjából az volt, hogy én voltam a hülye, amiért nem kerültem időben műtőasztalra, csak éppen addig eltelt 9 hónap, melynek során mindvégig P2-es volt a minősítése a rákszűrésemnek (engem háromhavonta kontrolláltak, nem is félévente!), és az orvosaim (több orvos) többségének az volt a véleménye, hogy semmi okom aggodalomra.
Persze volt egy orvos, aki műteni akart, erre a többi azt állította, hogy megalapozatlanul, és csak a paraszolvenciára hajt (ez nyilvánvaló is volt). Nagyon nagy különbségek vannak dokik között a méhnyakrák kockázatának felmérésében!!!

Sajnos akkor jártam volna jól, ha a pénzéhez orvosra hallgatok, bár különben elképesztően bunkó is volt (a történetet már leírtam többször, több helyen).

De a lényeg ez: Lehet P2-vel méhnyakrákod, és aki a gyulladásos, HPV-s lelettel azt mondja, hogy felesleges a féléves kontroll, az egyszerűen felelőtlen, vagy szakmailag nulla.
Nekem még a HPV sem volt beikszelve... És mégis tyúktojásnyi rosszindulatú daganatot távolítottak el belőlem, kisebb áttétekkel, és a műtét következtében inkontinens lettem, mint az ilyen fajta műtéten átesett nők többsége. Az egyéb testi-lelki nyomoraimmmal már nem is fárasztalak benneteket.

Még azt sem mondhatnám, hogy ez azon múlik, hogy ugyanahhoz a dokihoz jársz-e, fizetsz-e neki, privát beteg vagy-e -- én mindegyikhez privátba jártam.
Kifoghat az ember az SZTK-ban is lelkiismeretes és/vagy jó orvost, és privátban is rosszat és/vagy bunkót.

A másik meg az, hogy ha az ember ugyanabba az SZTK-ba jár, ott elvileg van (virtuális vagy papír) kartonja, és az elvileg arra való, hogy az orvosok lássák, hogy mi a kórtörténet, milyen gyógyszert szed az adott páciens... Nem is értem, miért képzelitek itt páran, hogy az a jó megoldás, hogy az ember mindig csak ugyanahoz megy? Elvileg működnie kéne a rendszernek. -- Ha az orvosok tiszteletben tartanák egymás és a páciens szokásait, véleményét; nem egymás betegeinek lehalászása lenne a céljuk; vagy ellenkezőleg: nem tojnának arra a páciensre, aki nem hűséges betegük, hanem ugyanolyan lelkiismeretesen látnák el...

Persze, ha az ember másik intézménybe megy, akkor fontos, hogy magával vigye a leleteit, bár nekem az a tapasztalatom, hogy nem szokták megnézni rendesen a leleteket, illetve lefitymálják a kolléga / általuk nem preferált labor eredményeit.
Ez tipikusan igaz a rákszűrésre. Nekem mondta azt orvos, mikor kiderült, hogy mekkora baj van, és visszakérdeztem, hogy hogy lehet ez, miközben folyton azt mondta mindenki, hogy amig P2-m van, addig nagy baj nem lehet, hogy "ez már egy elavult minősítési rendszer, több labor már nem is használja, nem jelent semmit".
Na erre varrjatok gombot!

Szóval csak azt tudom tanácsolni a posztolónak, hogy ne hagyja annyiban a dolgot. A HPV különösen alattomos tud lenni, és mondom, még anélkül is elképzelhető, hogy gond van. Ami kezdeti stádiumban elkapható egy kis méhszájcsonkolással (ún. konizációval), de súlyosabb formájában már egy nagyon durva műtéti beavatkozást jelent, kiterjedt csonkolással, ami után a teherbeesés valószínűsége és egészséges terhesség esélye radikálisan csökken, viszont számos életminőségrontó szövődménnyel kell szembenézni.

Sok szerencsét kívánok! B.

prof. Perselus Piton 2010.06.14. 18:28:25

A rendelet vagy jogszabály 18 évtől szól...de én 40 felett szerettem volna, mert azt hittem, elég felnőtt vagyok a döntéshez...hát, nem :-S

prof. Perselus Piton 2010.06.14. 18:38:39

Az előző eltűnt valahová :-S

Többeknek válasz: azt hittem, értelmesen leírtam, de ezek szerint nem.
A rendelet 18 felett engedélyezi-engedélyezné, én 40 felett kértem, de a felsőbbrendűségi komplexusban szenvedő orvosok ezek szerint nem találnak egy 40 éves nőt elég felnőttnek a döntéshez. Tényleg hülyeség 18-tól engedélyezni, de az is túlzás, hogy ennyi idősen nem dönthetek így.

Cicmalájnak pedig külön: nem látom leírva, hogy a legjobb módszer, nem tudom, honnan vetted. De megkockáztatom, hogy 40-42 évesen akár a legjobb is lehet, ha már tabletta nincs ennyi idős nőknek, a többi módszer pedig ellenérzést szül vagy rettentő kényelmetlen ( hüvelytabletta, méhen belüli eszköz, óvszer )

prof. Perselus Piton 2010.06.14. 18:39:23

Mégsem tűnt el, bár csak az eleje van meg :-)

EMP 2010.06.14. 18:48:18

Sulyos mikor egy orvos nem tud mas gyogyszert javasolni.
Ha nem tud valamit kerdezzen meg valakit aki tud.
Egyszer agyrazkodassal setaltam be az eppen szabadsagon levo haziorvosom rendelojebe, ahol csak az asszisztens volt bent. Abban a pillanatban, ahogy meghallotta hogy bevertem a fejem es szedulok azota mar fogta is a kezem es vitt at a szomszedos rendelobe ahol rendelt a haziorvos es soron kivul utaltak be ideggyogyaszhoz / hivtak mentot...
Szal lehet igy is, en meg nem bantam cseppet sem hogy mast kerdez meg ha nem tudja.
Nem a tudatlansag meg a hozza nem ertes jele ha megkerdeznek mast is ha nem tudjak, hanem a felelotlensege.

EMP 2010.06.14. 18:50:16

@EMP: utolso mondatba ugy tunik belekavarodtam :)
azt akartam irni nem a tudatlansag meg a hozza nem ertes jele ha megkerdeznek mast is hanem a felelossegteljes hozzaallase.

Pont ellentetes lett amit irtam lol :P

Csore60 2010.06.14. 19:18:27

Nekem is rossz tapasztalataim vannak a nődokikkal. Talán ezért sem szeretünk mi nők odajárni, ami pedig veszélyes. Bár némelyik orvos veszélyesebb, mint a néha kihagyott rákszűrés.
Egyszer elmentem egy kisvárosi kórházba, elég ronda edimetriózisom volt. Úgy beszéltek velem, mint egy gügyével. Amikor közöltem, hogy nem nyaktól felfele, hanem deréktól lefele van a probléma, megsértődtek. Az egyik doki közölte, hogy elmehetek a magánklinikájára. Végül meguntam, közöltem a főorvossal, hogy a magánbetege akarok lenni. Onnan minden ment olajozottan. De meg kell mondjam, nem nagyon találkoztam még olyannal, aki emberien viselkedett volna, néhányan még szakmailag sem voltak a topon.

A szülésbe nem szokás belehalni, de ott konkrétan egy olyan béna doki ügyelt, amikor bementem, hogy áldom az eszemet, amiért fogadtam orvost.
Mellesleg, akikről beszélek, kisvárosi léptékkel nézve mind nagyon vagyonos emberek. Szóval ennyi pénzért akár lelkiismeretesek is lehetnének.

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2010.06.14. 19:21:26

Nekem is volt ilyen esetem, hogy doki kerek perec mondta, o mast nem ir fel,a z a legkisebb hormontartalmu, ha nem felel meg, huzzon a parom gumit.

SoTe I. klinika, ambulancia.

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2010.06.14. 19:24:28

Arrol a nogyogyaszatrol nekem is van amugy mas tortenetem is... Sot , nogyogyaszati teren nem talalkoztam emg pozitiv peldaval... 5 fele gyogyszert porobaltam mar, de egy orvos sem segitett kideriteni, meirt van mindegyiknek mellekhatasa, es van -e olyan, ami megfelelne.

VOGAben 2010.06.14. 19:41:49

Négyen négyféleképpen álltak a dologhoz. Ez maga a katasztrófa. Van szülész és szülésznő ismerősöm is és hallottam már meredek sztorikat, különösebben nem lepett meg ez sem. De feltétlenül szeretném hozzátenni, hogy a fogamzásgátló tabletták, gyűrűk, habok, méhen belüli cuccok a nem kívánt terhesség ellen majd' maximálisan jók, de a nemi úton terjedő betegségek ellen nem érnek semmit. Mondjuk a hpv ellen a gumi sem tökéletes. De én akkor is maradok az óvszernél,ha a lány azt mondja, hogy szedi az xyz tablettát és bevette aznap is már. Nem látom értelmét a fölösleges kockázatnak.

védőanygyal 2010.06.14. 19:44:58

Igaza van aki azt irta egy éleben elég egy fogorvos és egy nőgyógyász! Ja és HŐLGYEIM messzire kerüljétek el az orvosokat sexuális tevékenység céljából. Az emberi nem söpredékei.

nyílméregbéka 2010.06.14. 20:21:30

"Akkor a doktornő kerek perec azt mondta hogy ő azt nem írja fel! Kérdezem miért? Mert ő azt nem szereti! Neki van egy kedvence, és ő csak azt írja fel!"
Hát ez.... :-D
Különben megkerülhető ez a dolog, legalábbis egy tapasztalatom alapján: felírt az orvos valamiféle fogamzásgátlót (10 év után akkor kezdtem újra szedni), de a gyógyszertárban azt mondták, h. most éppen nincs ebből.
De adhatnak helyette egy másfajtát.
Nem akartam 25 beteg füle hallatára rákérdezni, hogy "Tetszenek adni egy másik fajta fogamzásgátlót?!", így csak bólintottam, és kajakra kiadtak egy másik fajtát, mint ami a recepten volt.
Különben me volt vele semmi baj.
Tehát lehet, h. el kellett volna fogadnod a receptet, majd szólni a gyógyszertárban, hogy nem-e lehetne-e helyette azt a másik fajtát ;-)

nyílméregbéka 2010.06.14. 20:25:26

bocs, NEM volt vele semmi baj.

Dr. Bélus___ 2010.06.14. 20:43:58

Mégis mit vártok? Lehúz egy orvos 6 évet az egyetemen, aztán még szakvizsgázik, és ha komoly hibát csinál (aki dolgozik hibázik), akkor kirúgják a kamarából és törölheti a kemény fedelessel a seggét. Ezzel persze nincs semmi baj, de ehhez kap egy elég jó kis leterhelő munkát, és lószar pénzt, hacsak nem fusizik, ami ugye megint csak fárasztó. Következmény? A jók lelépnek kis hazánkból, így az SZTK-s rendelések tényleg a szar köbét jelentik.
Az persze jó kérdés, h mit lehetne tenni. Van egy olyan sanda gyanúm, hogy normális rendelés nem lesz itt, amíg mindenkinek alanyi jogon jár a TB.

zoldborso 2010.06.14. 20:53:03

@prof. Perselus Piton:
(Én 30 évesen kezdtem el gondolkozni a petevezeték elkötésen, akkor már 3 gyerekem volt, tehát minden kritériumnak megfeleltem, a kötelezőnek is (életkor), az ajánlottnak is (optimális méretű család).
Az sztk-s doki megvizsgált (rutin rákszűrés volt), majd mondtam neki, mit szeretnék. Erre Ő, felháborodott tónusban, szinte ordítva, mintha hülyegyerek lennék - "mit képzel kisasszony, majd ha elmúlt 35 éves, és addig kéne szülni is!" -- Csendben csak annyit válaszoltam, hogy már három gyerekem van. -- "Akkor sem!" -- mondta Ő, nehezen leplezett meglepetéssel, mint egy óvodás, dafke.(Megjegyzem, az sem fér a fejembe, hogyan hihette, a vizsgálat után, hogy még nem szült nő vagyok -- nem egy vak aggastyán volt, hanem egy nálamnál nem sokkal idősebb férfi.)

Kénytelen voltam egy másik dokit keresni, aki vállalta a műtétet.

De azért azt is elmesélem neked, hogy ha már itt tartunk, hogy én egy hónapig sem élvezhettem a sterilizálás után a felszabadult szexet -- az első adandó alkalommal terhes lettem negyedszerre is.
Ne kérdezd, hogyan lehet, de kétségtelenül előfordul, ha csak másfél ezrelék is a hibaszázalék.
Velem mindenesetre megtörtént.

Aztán az is igaz, hogy tényleg vannak nők, akik valósággal megbuggyannak a műtét után, mert a termékenységükkel azonosítják valahol a lelkük mélyén a nőiségüket, és hiába hozták teljesen racionálisan a döntést, ha a nem-tudatos részük nem adta hozzájárulását.

Mindazonáltal egyetértek veled. Negyven felett már csak megalapozott egy ilyen döntés...)

zoldborso 2010.06.14. 20:56:03

@Bélus22222:
Hadd világosítsalak fel, már rég nem jár senkinek sem alanyi jogon a TB a magyar állampolgárságú kiskorúakon kívül.

Persze azért értem, hogy mire utalsz. Arra, hogy SOKKAL kevesebb a befizető, mint az igénybe-vevő. Ez tény.

MINE 2010.06.14. 21:49:19

Nekem 8 éve vannak nőgyógyászati panaszaim (ha már szakmai kollégium, ez is megérne egy misét...) Ez idő alatt voltam:
- olyan SZTK-ban ahol a vizsgáló függöny nélküli nyitott ablaka (és a vizsgáló ágyon én is) a szomszéd lakótelep ablakaira nézett
- olyan SZTK-ban ahol a panaszaimat az ajtóban állva soroltam el, a doki meg sem vizsgált, közölte biztos terhes vagyok másnap vigyek vizeletmintát a laborba (persze nem voltam)
- olyan kórházban, ahol készítettek vizsgálatot ugyan de csak vonogatták a vállukat és azt mondták, biztos a bőrproblémáimra való erős ecsetelő az oka
- voltam hormonvizsgálaton, genetikusnál, egészségügyi küreten, mammográfián
- voltam természetgyógyásznál és akupunktúrás kezelésen
- voltam Bp-en összesen 8 orvosnál, magánrendeléseken sok pénzt kiadva
- a legutóbbi diagnózis szerint ez normális,és vannak ilyen nők akiknél a ciklus közben az alacsony hormonszint ilyen tüneteket produkál...

De még mindig nem tudom mi is a bajom. Csak azt tudom, hogy szarul érzem magam.
Ennyit a magyar (budapesti) nőgyógyászokról...

aversio avagy pacalfagylalt 2010.06.14. 22:11:10

@védőanygyal: Mi is a te foglalkozásod?Hivatásos agyhalott?Otthagyott az orvospárod vagy orvos nyúlta le a párodat? Mi köze van a lúzerségednek a témához?? Itt tartod a gyűlölet ötperceket? A kölcsönös bizalmat nem lehet így újraépíteni. Szüksége van egyáltalán rá valakinek ?? Neked?

zoldborso 2010.06.14. 22:12:13

@MINE: Nem tudom milyen bőrtüneteid vannak, és mennyire van még bizalmad az alternatív gyógyászat iránt, de nagyon melegen ajánlom, hogy próbálkozz meg egy jó homeopatával, ugyanis bőrtüneteken különösen látványosan tud javítani a homeopátia, az esetek legnagyobb részében; és ha igazán jó dokit találsz, még a nőgyógyászati panaszaidra is hathatós szert találhat!
De pusztán attól, ha elhagyhatnád az allopátiás gyógyszeredet (az ecsetelőt), esetleg rögtön kiderülne, hogy ez a vélemény megalapozott volt-e.
Magam, az allopátiás és a homeopátiás gyógyászat terént is igen tapasztalt laikusként, el tudom képzelni.

epres négercsók 2010.06.14. 22:15:39

@aversio avagy pacalfagylalt: Ő az a nick, aki hónapok óta teleszórja az összes blogot az (állítólagos) orvos-szeretőjéről, aki csak kihasználta őt. Pár napja be is linkelte ide valaki az időrendbe szedett kommentjeit (valaki gondosan összeszedte, végigolvastam, hátborzongató). Ez alapján lehet mérlegelni, hogy érdemes-e egyáltalán válaszolni azokra, amiket írogat...

zoldborso 2010.06.14. 22:16:59

@aversio avagy pacalfagylalt: (elhiszem, hogy bánt, de nyugi -- hidd el, kevés olyan hülye van, aki efféle fajsúlyú megjegyzések alapján fog párt választani, vagy orvosról véleményt formálni; és aki mégis, azon úgysem lehet segíteni -- jobb vissza sem szólni az ilyennek, és akkor a blog nem válik offtopik sértegetés-párbaj színterévé!)

2010.06.15. 00:09:49

@Despota: És ki köpte le? Ki vitte be humán rendelésre a kutyáját? Na vajon ki?
Azok, akik előszeretettel viselnek roma népviseletet, azok!
Írországban élek, adóhivatalban, orvosi rendelőben, szociális ügyek osztályán érthetően, világosan elmagyarázzák egy plakáton, hogy aki zavart okoz, sértően viselkedik, stb (lásd példa) attól megtagadhatják a szolgáltatást, és nincs apelláta. Kedvesen, okosan megfogalmazva, de érthető : ha pattogsz, köcsög, nincs segély, ellátás, ügyintézés, hanem szépen elvisz a rendőrség, úgyhogy leszel szíves viselkedni! Nem látsz balhézó népeket, orvosverő rajparasztokat. Így is lehetne...

FalóNyúl 2010.06.15. 00:31:54

Amikor államvizsgáztam a Kandón és a tankörtársaim közül 3-4 ember azt sem tudta miről szól a szakdolgozata csak odaadták neki, akkor kezdtem el aggódni, hogy az orvosin is ez lehet az arány és a végzettek 10-35%-a ért BÁRMIHEZ, a többi potenciális gyilkos.

FalóNyúl 2010.06.15. 00:33:37

Ja azt meg elfelejtettem, hogy mi is a különbség a korrupció (pl. orvoslátogató...) és a paraszolvencia között???

aversio avagy pacalfagylalt 2010.06.15. 00:36:19

@epres négercsók:
@zoldborso:
Kösz az infót.Ha ilyen egy angyal, mi lehet a pokolban??

clfo 2010.06.15. 01:56:36

@Káin: Csernus doktor írta azt valamelyik könyvében, hogy egyszer egy ismerőse megkérdezte tőle, hogy szerinte mennyi idő alatt dönti el egy ember, hogy az az információ, amit hall, az számára érdekes-e vagy sem?

10-20 másodperc.

Fifike 2010.06.15. 05:16:46

Lányom volt a kerületi kórház nőgyógyászati rendelőjében. Konkrét problémával, betegséggel. Elmondta, megvizsgálták, és kezébe nyomták a fogamzásgátló receptjét. Mire megkérdezte az orvost, hogy nem ezért jött, nincs rá szüksége, esetleg a baját nem kellene kezelni? Csak ilyen szinten figyelt a doki, hogy miért van ott a beteg.

Tündér a varázspálcával · http://szulunkosztcsok.blog.hu/ 2010.06.15. 07:56:17

Sok hasonló kalandom volt nekem is, amíg kismamaként gyakori vendég voltam az egyik kerületi rendelőben. Ezek után végképp meglep, hogy a múltkor, amikor azt mondtam, egy ember igenis legyen észnél és kicsit olvasson utána a betegségének, akkor miszlikbe szedtek itt néhányan, hogy mit képzelek, az orvos dolga diagnosztizálni.

gpetersz 2010.06.15. 08:11:28

No, akkor kár is volt folytatni ez után:
"Tudom, lúzer vagyok hogy nem magánrendelésre járok, de mivel a fogamzásgátló feliratásán és az évi egyszeri rákszűrésen kívül más teendő nem igen volt eddig velem, sajnáltam rá a pénzt."

2010.06.15. 22:14:13

@gpetersz: ???? Ha fizet TB-t, akkor miért kellene 10.000 Forintot leszurkolnia magánrendelésren egy receptfelírásért?! Persze ha férfiaknak kellene ilyen gyakorisággal urológushoz járni, mint nőknek nőgyógyászhoz (3 havonta gyógyszer, félévente rákszűrés) akkor lehet hogy máshogyan állna a szakma... Persze, a posztoló k...a anyját, hogy nem hajlandó receptfelírásért 10.000 rongyot kiperkálni a magán (90%-ban) férfi orvosoknak! De ha teherbe esik, akkor is a k... anyját, mert miért nem vigyázott?! Nem furcsa ez a hozzáállás kicsit?

radiologus.hu · http://www.radiologus.hu 2010.06.16. 01:33:14

@Tündér a varázspálcával:

A baj nem az, ha a páciens utánanéz a dolgoknak, hanem az, ha már kész programmal megy az orvoshoz, és fel van háborodva, ha nem az általa a neten összeszedett félinformációk igazolódnak.
© 2009-2015 praxis
blogszabályzat
süti beállítások módosítása