Nem hajlandó cigányoknak segíteni

2010.06.12. 06:00

Kedves Blog!

Hosszú hetekig egyfolytában hőemelkedésem volt, estére pedig mindig 38 fok fölé csúszott a lázam. Eleinte nem sokat törődtem vele, de egyre fáradékonyabb lettem, nem tudtam koncentrálni rendesen, a munkámat sem tudtam a kellő módon végezni,ezért nagy nehezen rászántam magamat, hogy elmegyek az orvoshoz.

Mivel a régi háziorvosom nyugdíjba ment és ráadásul én is elköltöztem, ezért fogalmam sem volt, kihez kellene mennem. Végül úgy gondoltam, hogy az első orvost választom, aki épp akkor rendel.Oda is mentem, a kartonozónál jeleztem, hogy új orvost kívánok választani, mert a régi már sajnos nem rendel.

Emlékeztem, hogy sokat kell várni a rendelőkben, de azért 3 és negyed órára én sem számítottam, mindenesetre ha már ott voltam, ki is vártam.

Végre sorra kerültem. Az orvosom egy 40 év körüli, zord tekintetű férfi volt. Bemutatkoztam, elmondtam, hogy miért keresek új háziorvost és, hogy mik a panaszaim. Eddig a percig csak kimért és távolságtartó volt, de ekkor mintha fekete felhő ereszkedett volna rá, teljesen elborult. Szinte kiabálva mondta, hogy "nem hajlandó téppénzre kiírni (szóba sem került pedig), mert nem hajlandó cigányoknak segíteni"...

Képzelhetitek, mit gondoltam ott és akkor. Első találkozásra belefutni egy ilyen szituációba minden, csak nem kellemes. Mondtam, hogy nem a táppénz a lényeg, hanem, hogy küldjön el kivizsgálásra, mert az állapot tarthatatlan, de csak hümmögött, hogy ő azt majd eldönti.

Köszönés nélkül szinte elrohantam és másnap felkerestem egy maszek doktort, aki teljesen másképp állt hozzám, de ez már más lapra tartozik.

T.

 

Van egy sztorid a magyar egészségügy helyzetéről? Megvárattak, félrekezeltek, megaláztak? Küldd a praxisblog@yahoo.com címre!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

bakela 2010.06.12. 07:26:22

Jó reggelt!

A barrikád túloldaláról:

„Hosszú hetekig egyfolytában”

Az egészségkultúra /és vszleg a kultúra an block/ teljes hiánya.
De aztán, ha fingok egyet, akkor aztán azonnal, ingyen, mosolyogva, a legmagasabb színvonalon...

„elköltöztem, ezért fogalmam sem volt, kihez kellene mennem.”

Alapvető gesztus /+ ikkúúú/ , ha elköltözöm, megszületek, stb. még akkor, amikor nem akarom igénybe venni a „szolgáltatást” bejelentkezem, „tiszteletemet teszem”, tájékozódom.
A magam részéről az ilyen beteget megvizsgálom, majd ha nem áll fenn a sürgős szkség törvényi tényállása, az előző háziorvosához irányítom. /ha meghalt is- nem személyhez, hanem praxisba vagyunk bejelentkezve/ Ha igényli, kap időpontot későbbre, amikor akár be is jelentkezhet hozzám.

„Végül úgy gondoltam, hogy az első orvost választom”

Az alapellátás orvosa, ha területi ellátási kötelezettséggel kötött szerződést a TB- vel, a kijelölt terület állandóra bejelentkezett lakosait nem utasíthatja el, - bárki mást elláthat, ha akar, ill. úri kedve úgy diktálja.

„de azért 3 és negyed órára én sem számítottam”

Vszleg azért is lehetett zordon a kolléga, mivel már rég lejárt a rendelési idő. Hülye volt, hogy egyáltalán szóba állt hozzá be nem jelentett beteggel.

„hogy küldjön el kivizsgálásra”

Tesco, Spar, Auchan, stb.

Végül a cigányok:

Tapasztalataim szerint számarányuknál 10-20x több gond van velük.
Követelőznek, fenyegetőznek: lásd pl a tegnapi naggyon verbális zolikát.
Hangoskodnak, szétqrják, telefonálják a rendeléseket, hordában látogatják az eü intézményeket is, elviszik a csapot, WC papírt. Éjszaka kirámolják a rendelőt, majd tüzet raknak.
Koszosak, büdösek.
Ha véletlenül dolgoznak, szoknak' sokat táppénzre menni.
Kapásból rokkant, közgyógyos, kimelt támogatásokkal rendelhető gyógyszerrel ellátott, minden qrva szoc. támogatáshoz igazolások tömegét követeli.
Ott rombolja az egészségét, ahol csak tudja, a közös kalapba nem tesz be semmit, de kivenni két marokkal.
Ugyanannyit, bruttó 162 HUF-ot ér a praxisnak, mint bárki más.
/Ez nem nettó fizetés bele a zsebbe, de nem is bruttó fizu, hanem a vállalkozás bevétele a szl.-ra! Esetleg fel tudjátok e'sztet fogni? 1x kiszámoltam, mennyit teszek ebből a buxába: ha nagyon jól dolgozik a könyvelő, ÉVI!!!!!!!!!!!!!! 550 HUF.

Bocs, de ha szigorúan csak a zsetont nézzük, valamennyiőtök 18-60 é. közt ennyit ér nekem.- A képzetlen, ingyenélő, pénzéhes, tömeggyilkos bunkónak. /

De: van virágom, amit 20 é. nevelgetek, és egy öreg cigányasszonytól kaptam.

De: Volt, ahol leültem az asztalukhoz, amikor megkínáltak töltött kápival.
Mindez pusztán matek, ill. valószínűség számítás kérdése: melyiknek mekkora az esélye?

Apropos: Látta valaki mohácsi viktóriát a Bódva gátján?

P75 2010.06.12. 07:33:38

@bakela: szoval te kepviselned az iq-t...??? Jo lenne tudni, hol rendelsz, hogy messzirol elkerulhesselek.

másikpista 2010.06.12. 08:25:15

Ez olyan mintha valaki előfizetne újságra amit a címére kézbesítenek, de mivel eladta a lakását és elköltözött odamegy az új lakóhelyén a legközelebbi újságárushoz hogy adja neki oda az újságját mert az jár. Ha ezt nem hajlandó megtenni nyilván cigánygyűlölő lehet, mi egyéb oka lenne?

Amíg a régi helyen van a betegkártyája alapból oda tartozik és onnan vehetik táppénzre. Vegye már a fáradságot hogy kikéri és átviszi a másik helyre ha ellátást akar kapni

mothe 2010.06.12. 08:31:03

@bakela: Szégyelld magad! Nem kötelező orvosnak menni, ha utálod, ami ezzel jár. Válts szakmát, mielőtt valakit még jobban megbántasz, te lelketlen, szánalmas ember!

aversio avagy pacalfagylalt 2010.06.12. 09:37:21

@mothe: Minden szava igaz. Látnád mik történnek a várókban. Nem légből kapott a kisebbség viselkedésének ilyen leírása. Nem miind ilyen, de amikor ilyen problémák, - lopás, rongálás, szemetelés van ,akkor előítélet nélkül írom:90-95%-ban csak náluk, általuk tapasztalható.
Hiszed ha nem sorra jönnek az adódból fizetett közmunkások 1-3 nap munka után valami alibi bajjal és igazoláskéréssel, mert nem vagy késve mentek munkára. Ne legyünk már annyira szemérmesek! Addig nem lesz változás amíg nem nevezzük nevén a dolgokat.A therápia alapja a pontos diagnózis- a közéletben is.
A területi ellátás szervezési formája nem annyira bonyolult, hogy egy átlag posztíró ne tudhatná meg ha akarja és ne kereshetné meg időben, hogy hova tartozik.Az hogy beesik valahova- első szembejövő orvos rendelésére enm igazán jó senkinek sem. Az új háziorvosa is szertne megtudni többet a betegről: KARTON !- kórelőzmények, kapott gyógyszerek , krónikus betegségek stb... és mindezt nem önmagáért tartja fontosnak, hanem ez a beteg érdeke- mégha az nem is tudja.
Nem tisztem megvédeni Bakelát, de egy orvost a munkája minősít , arról pedig ne tudsz semmit.Az , hogy ki hogyan adja ki a dühét, fáradtságát munka után az nem fontos.Ha itt és így, akkor ez van.Mások kocsmázni járnak,ketészkednek vagy csak korábban halnak mint az átlag magyar polgár. Bizony , ne feledjétek, ez a sokat szapult hazai orvosközösség sok évvel kevesebbet él mint az átlag magyar.Szerinted rosszul járnánk ha szakmát váltanánk valamennyien?? Hosszabb élet várna ránk. Rád is?

Irise 2010.06.12. 11:01:42

@bakela: Ezt jól megmondtad.

@mothe: Az előző posztban valaki ugrabugrált,hogy miért őrzik kutyával a kórházat,miért zárják éjszakára a kertjét... hát a kisebbségek miatt. Tényleg rengeteg gond van velük.

Most egem mindenki utálni fog, de megint azzal jövök,hogy bezzeg Angliában..
itt is volt már szerencsém magyar cigányhoz. Nem is olyan régen egy olyan igazi háromajtós-szekrény cigány férfi betegem. Gyerekek a legkultúráltabb beszélgetésben volt részem. Köszönés, betegség megtárgyalása, értelmes kérdések feltevése, végén megköszönte az ellátást és elköszönt... egy káromkodás nem volt, tiszta ruhában tiszta emberi test, nem volt alkoholszagú. Egész egyszerűen a környezet hatása szvsz. Ugyanabból él,mint otthon. Beszélgetés közben kiderült,hogy volt szerencsém pár hónapja összevarrni az egyik kisgyereke elvágott kezét. És el tudjátok képzelni,hogy 2 cigány felnőtt, 2 cigány kisgyerek, varrom az egyiknek a kezét és egyáltalán nem üvöltöznek, kiabálnak, átkozódnak stb.? A kissrác (6 éves)nemhogy nem jajveszékelt, pár szisszenéssel türte az érzéstelenítőt...
Sosem hittem volna,hogy ennyire fontos a környezet, de tényleg az.

adamantium 2010.06.12. 11:22:30

@Irise: azért jellemzően sajnos ha külhonba szakadt barna hazánkfiáról van szó a tévében akkor a következőek a címszavak: segély, lopás, zsebtolvajlás, koldulás, bankautomata kiszakítása a falból, a rendes emberről mondjuk jellemzően nem cikkeznek de a kisebbség is meg tudja határozni a többség megítélését

Irise 2010.06.12. 11:31:14

@adamantium: Abszolút igaz, de én próbálom kiemelni a pozitív példát is. :)

Káin 2010.06.12. 11:33:24

@bakela: Na ez azért kicsit erős szerintem...Orvos nem nagyon kellene, hogy ilyeneket írjon.

adamantium 2010.06.12. 11:49:51

@Irise: akkor említsük meg bangó margitot meg boross lajost :)

bakela 2010.06.12. 12:11:44

@Irise:
" Az előző posztban valaki ugrabugrált,hogy miért őrzik kutyával a kórházat"
Egy orvos szeretőjének internetes bosszúja és a történet megdöbbentő részletei – már ha igaz

www.mellekhatas.hu/index.php?p=news&act=show&cid=8760

bruhahaha

bakela 2010.06.12. 12:19:46

@Káin:
experience
Erfahrung
опыт
וְתִיקוּת
tapasztalat

Rotoxis 2010.06.12. 12:35:13

@bakela: Buli a cikk. Szeretném, ha 68 évesen lenék majd olyan erőben, hogy naponta szeretkezzem a barátnőmmel, természetesen azon felül, amit a munkahelyemen kapok "paraszolvenciaként". Komoly realitása lehet a cikknek.

A polszttal kapcsolatban... Egy darabig még lehetett volna vitatkozni a posztolóval (miért várt hetekig, stb.), aztán előhúzta a cigány-kártyát. Ettől kezdve egy sort sem ér meg.

gld 2010.06.12. 14:35:19

"Szinte kiabálva mondta, hogy "nem hajlandó téppénzre kiírni (szóba sem került pedig), mert nem hajlandó cigányoknak segíteni"..."

Én elhiszem, hogy a nagy átlag azt mutatja, hogy ezek az emberek semmit nem tesznek a közösbe, de mégis mindent ki akarnak venni onnan... De nem durva általánosítás ez?

Én az írás alapján nem azt vontam le, hogy egy hót böszme, követelődző, bunkó írta volna. Beteg volt, ráadásul tájékozatlan is. Nem tudta, hogy ebben a szituban mit kell tennie. És ha nem lett volna roma, talán még el is látták volna, legalábbis nekem az idézett mondatból ez jön le...

Hogy ne általánosítsanak a betegek az orvosokkal kapcsolatban, ha az orvos is általánosít. Tudom, lehetne most arról akadémiai vitát folytatni, hogy mi volt előbb, a tyúk, vagy a tojás...

Nem lehetett volna ezt esetleg úgy, ha már kivárta a sorát, hogy az orvos valóban megbizonyosodik előbb arról, hogy mennyire komoly a betegség? Amúgy én úgy tudom, hogy az orvosok tudják ellenőrizni a taj-szám alapján, hogy a hozzájuk forduló fizet-e társadalombiztosítást. Ha fizet, akkor meg szerintem illett volna foglalkozni vele, vagy pedig már a bejelentkezéskor közölni kellett volna vele, hogy a doktor úr túlterhelt, és nem tud új beteget fogadni...

Én megértem, hogy a tapasztalatok rosszak, de itt egy konkrét emberről volt szó, akivel szemben épp úgy nem szabadna általánosítani, mint ahogy a betegeknek sem szabadna egyetlen rossz tapasztalat alapján az egész orvostársadalmat leírni.

Fogalmam sincs, hogy mi a megoldás, és hogy egyáltalán van-e. Csak azt tudom, hogy kivételek mindig vannak.

Irise 2010.06.12. 15:23:26

@bakela: Annyira beteg dolog ez az egész.
Mármint egyrészt ez a védőangyal..
Másrészt az,hogy összemazsolázgatják a hsz-ainkat , majd cikket írnak belőle...

Irise 2010.06.12. 15:25:32

Na mindegy,viszont védőangyal ezen hsz-ai alapján nagyon komoly pszichés zavarokkal küzd. Remélem,minél hamarabb kezelni fogják.

gld 2010.06.12. 15:33:51

@Irise: "Na mindegy,viszont védőangyal ezen hsz-ai alapján nagyon komoly pszichés zavarokkal küzd. Remélem,minél hamarabb kezelni fogják."

Uhh... Elolvastam én is :) Nagyon durva. Még ha igaz is, akkor is magát járatta le. Remélem, sikerül kikezelni...

radiologus.hu · http://www.radiologus.hu 2010.06.12. 19:50:09

@Irise:

Hú, felkerültünk a zinternetre! :-)

sukkker 2010.06.12. 19:57:30

@bakela: van valami igazad, pl. mohácsival kapcsolatban, de azért bazd meg...én most váltottam orvost, a XIII. kerületbe, a Tátra utcai rendelőbe járok mostantól. Hasonlóan hanyag voltam, de a doktornőnek egy rossz szava sem volt. szerintem általánosító paraszt vagy.

Döglött Guminyúl (törölt) 2010.06.12. 19:57:33

Büdös cigány dolgozzon. Vagy sunázzon egy sünt.

[c] 2010.06.12. 20:01:31

@bakela: "Az egészségkultúra /és vszleg a kultúra an block/ teljes hiánya."

Miért, mert hetekig nem ment orvoshoz?
Ha rögtön elmegy, akkor meg az a bajod...
Megjegyzem, a posztírónak valóban nem ilyenkor kellett volna beesnie, hogy csókolom, nincs háziorvosom, vizsgáljon meg, de különben nem tűnik követelőző tahónak. Nem szíveled az általánosítást, ha te vagy az áldozata... hát te se általánosíts.

[c] 2010.06.12. 20:02:28

@Döglött Guminyúl: A stílusa alapján a levélíróba több kultúra szorult, mint beléd.

kvadrillio 2010.06.12. 20:06:12

hjahhh.....szerintem is meg fognak szünni a háziorvosok.
:)

Semmi szükség rájuk, ha már átállítottak mindenkit a maszekorvoslásra !!!

bryan 2010.06.12. 20:07:03

@poszt:
Legközelebb diktafon, aztán mehet az orvosi kamarának, meg a médiának. Ezt javaslom minden egyéb hivatalban is.

bryan 2010.06.12. 20:13:02

@bakela:
Kedves "kulturált orvos", amit írni akartál az en bloc, és nem an bloc, tudod, a francia kifejezéseknél már csak így megy. Ha már kultúra.

Ssipak 2010.06.12. 20:23:38

@bakela: tényleg írd már le hol rendelsz, hogy el tudjon kerülni mindenki jó messzire.

vércseharcsa 2010.06.12. 20:26:56

Aztán mi volt a diagnózis?
Munkaundor?

Yasashi Tanuki 2010.06.12. 20:27:45

@Irise: "Ugyanabból él,mint otthon."

Ez pontosan mit jelent?

Sólyom Bátor 2010.06.12. 20:34:14

@aversio avagy pacalfagylalt: Itt most nem az a kérdés, hogy általában milyenek a roma betegek, hanem arról, hogy egy roma embert megsértettek oktalanul.
Én is voltam sztk-ban, nem rendelt a dokim, és fél óra múlva- - bejelentés nélkül - sorra kerültem, és semmi gond nem volt. Egyébként nem vagyok roma. Ne mondja nekem senki, hogy egy esetnél szempont, hogy a hasonló helyzetű, származású emberek milyenek!?
Ennek ellenére azt gondolom, hogy igazat mond a szakértőnk, a helyzet ilyesmi nálunk Angyalföldön is.De ez nem jogosít fel senkit sem arra, hogy negatívan diszkrimináljon egy adott esetben.

Kivancsi 2010.06.12. 20:42:25

@mothe: kedves mother fogadj be egy csaladot aztan elj veluk ha mar a seggukat ennyire nyalod...
egzssegedre :):):)

fuggetlen ettol... a posztoloval extra bunka-paraszt volt ez az orvos...

Kedves doktor ur megerdemelne egy evet a mezogazdasagba kapalva..
aztna majd meglatna mennyit kell burcsizni a 162 ft -rt..

littlered 2010.06.12. 21:02:48

Érdiektől hallottam, hogy az önkormányzat bevezetett valami rendeletet közmunkával kapcsolatban a segílyeseknek, csak akkor kaphatnak mentességet, ha orvosi papírt szereznek az alkalmatlanságról. Az egyik doktornőt és a gyerekeit ezután halálosan (nem vicc, nagydarab, aranyláncos altípus) megfenyegették, ha nem ad nekik ilyet. Gondolom, nem egyedi eset. Akivel ez egyszer megtörténik, utána sok jóra egy roma sem számíthat tőle.

Sólyom Bátor 2010.06.12. 21:13:38

@littlered: Engem többször megkóstolt már nagy- és kisdarab nem-roma. Éntőlem sok jóra egy nem-roma sem számíthat.

Gyurma73 · https://plus.google.com 2010.06.12. 21:19:16

szerintem kamu.egy cigány nem vár több mint 3 órát hanem népes családjával begyegy és szétveri az orvost.

khmm... 2010.06.12. 21:25:08

"nem hajlandó téppénzre kiírni (szóba sem került pedig), mert nem hajlandó cigányoknak segíteni"...

No, ismerve a híres cigány igazmondást, ez szinte 100%, hogy nem így hangzott el. Csak hát így jól el lehet adni a sztorit, hogy micsoda rasszizmus tombol itt Magyarországon... :-s

Amikor a hanyag munkavégzés miatt elbocsátanak egy cigányt, akkor is rögtön ezzel a dumával megy fűhöz-fához, hogy "mert ő cigány", azért rúgták ki.
Vagy ha nem veszik fel valahová, mert pl. nincs meg a végzettsége. Rögtön jön az álságos duma, hogy "azé' mer' cigány vagyok???".

Nagyon rákapatták őket erre az úgynevezett jogvédők. :-(

khmm... 2010.06.12. 21:25:51

@Gyurma73: Látom, te is ismered őket egy picit.... ;-)

Gyurma73 · https://plus.google.com 2010.06.12. 21:25:56

másik az hogy nemis tud írni:-)
ez valami libárális provokáció,hasonló mint a z ötvenes években szálin elvtársé aki utálta az orvosokat és kemény propagandát folytatott ellenük.

Pszt! 2010.06.12. 21:30:25

@Gyurma73: te sem tudsz írni. A logikádat követve te is biztos liberális provokátor vagy.

Valakinyolc 2010.06.12. 21:30:52

Jól tette az orvos, riszpekt!

Pszt! 2010.06.12. 21:33:53

Ezért tart itt ez az ország. A minimális empátia is hiányzik az emberekből. A postoló bevállalta cigány származását, pedig az írásából nem jöttem volna rá. Normálisan leírta milyen bunkón viselkedett vele az orvos, erre a kommentelők nagyrésze elkezd alpári hangnemben cigányozni.

Gyurma73 · https://plus.google.com 2010.06.12. 21:35:14

@Pszt!: gondolod bármi valóság alapja van ennek az írásnak???

Pszt! 2010.06.12. 21:35:48

Miből gondolod, hogy nincs?

Pszt! 2010.06.12. 21:36:53

Tudom, tudom! Sztálin is utálta az orvosokat. Ezzel a logikával nem tudok szembeszállni! Csak sajnállak.

TunyaChuck 2010.06.12. 21:37:40

Ez egy tök gagyi levél. Vagy fele sem igaz, vagy kitaláció teljesen. A közgyógyos romocsekek követelik a gyógyszereket, hogy eladhassák, ha meg nem kapják meg, akkor leflexelik a doki kocsijának a visszapillantóját. A fiatalok többsége szimulál és ha nem írja ki a doki, akkor rasszistáznak, vagy flexelnek. Amúgy többségük büdösen megy a rendelőbe. Azok a cigányok, akik pedig tisztességesen dolgoznak, azoknak a legnehezebb, mert baromi nagy az országban az előítélet.

Gyurma73 · https://plus.google.com 2010.06.12. 21:38:04

" nem sokat törődtem vele, de egyre fáradékonyabb lettem, nem tudtam koncentrálni rendesen, a munkámat sem tudtam a kellő módon végezni"
érted!? betegen dolgozott:-))

Pszt! 2010.06.12. 21:40:32

@TunyaChuck: "mert baromi nagy az országban az előítélet" Te csak tudod igaz?

Szóval akkor vannak tisztességes cigányok is? Akkor lehet hogy a cikkíró is ilyen?

WonderCsabo 2010.06.12. 21:46:44

Volt szerencsém cigányokkal egy kórteremben feküdni. A kajámat ellopták, a cuccomra ráöntötték a joghurtomat. A cigó csajt megműtötték, állítólag óriási fájdalmai voltak. Bejött a kiccsalád, összevisszazúztak mindent, felborították az asztalakoat, a vasfiók meg ráesett a lábamra, kurvára fájt egy hétig. Na ennyita cigányokról és az egészségügyről.

Ettől függetlenül, lehet, hogy a cikkíró a mérhetetlenül kicsi kivétel része.

Pszt! 2010.06.12. 21:52:55

@WonderCsabo: vasfiók vagy sasfiók? :D

ddance 2010.06.12. 22:05:39

NAGYON-nagyon kíváncsi volnék, hogy a valóságban hogy zajlott ez le...

"Mondtam, hogy nem a táppénz a lényeg, hanem, hogy küldjön el kivizsgálásra, mert az állapot tarthatatlan, de csak hümmögött, hogy ő azt majd eldönti.

Köszönés nélkül szinte elrohantam..."

A cigányokat ismerve én ezt úgy tudom elképzelni, hogy a cigány beteg bement, kioktatta az orvost, megmondta a szakembernek, hogy mit csináljanak vele. Aztán amikor az orvos mondta, hogy ezt bízza rá, hevesebb vérmérsékletű honfitársunk köszönés nélkül bevágta az ajtót és faképnél hagyta az orvost. És még utána ő panaszkodik, ismerjük ezt!

ddance 2010.06.12. 22:08:53

@Yasashi Tanuki: "Itt most nem az a kérdés, hogy általában milyenek a roma betegek, hanem arról, hogy egy roma embert megsértettek oktalanul."

Honnan tudsz te bármit is? Sajnos a cigányokra jellemző, hogy hazudnak, mint a vízfolyás, ezért a fenti beszámoló semmit sem ér. Mellesleg van 1-2 árulkodó részlet belőle, pl: "Köszönés nélkül szinte elrohantam..." Ez így laza dolognak tűnik, viszont a cigányok nem szoktak csak úgy elrohanni, hanem inkább megfenyegeti az orvost, ordibálnak, felborítják a kukát és megfenyegetik a személyzetet - valahogy így szoktak a "elrohanni".

ddance 2010.06.12. 22:11:15

@Gyurma73: Így van, tuti, hogy hazudik az író, az orvos nem kezd el csak úgy táppénzről vizionálni...

TunyaChuck 2010.06.12. 22:25:18

@Pszt!: Lehet, nekem akkor is mű szaga van. Nincs benne minden infó. Szerintem is fel lett baszatva az orvos valamin. Nem csak úgy mond valaki ilyet. A háziorvosok folyamatosan kapják a betegjogi képviselős ügyeket. Hatalmas nagy hülyének kell lennie, ha nagy nyilvánosan cigányozik. Diadalmas halandzsa, artificiális rájsz.

Csigorin 2010.06.12. 22:31:18

de várjunk, ha hazudik mer cigány, akkor lehet hogy azt is hazudja hogy cigány, viszont akkor mégse az, aszt háthogyha nem is hazudik? de akkor meg megincsak az... a rosseb se érti ezt :D

Reggie 2010.06.12. 22:33:39

Szegeny doki. Gondolom sok tappenzcsaloval talalkozott es elborult egy kicsit az agya.

por 2010.06.12. 22:37:08

hazudozás az egész, erre már bíró is ítélhetne valamit kedves blogger

East Coast Rulz 2010.06.12. 22:40:59

@bakela: Ha te orvos vagy baratom akkor en meg a papa egyenesen Romabol! Esetleg csak szeretnel az lenni... De gondolom a inkabb te a posztolo vagy es, hogy hsz-t generalj igy egybol irtal is egy frappans "troll-ing"-ot a cikked ala csak az ui.: maradt ki! A nap poenja!

marcus_ 2010.06.12. 22:45:13

Szánalmasak vagytok. Ha az orvos lett volna cigány, ő meg fehér, akkor meg az orvos lenne a köcsög. Így most ő.
Faszom kivan már a sok cigánygyűlölő seggtől.

prolee 2010.06.12. 22:45:15

@mothe: Olvasási nehézségeid vannak, vagy bérkommentelő vagy? Hányingerem van a hozzád hasonlóak csökött előítéletességétől.
Ha valaki tényszerű kritikát mer megfogalmazni, az azonnal rasszista gyökér a szemedben.
Kirekesztő vagy.

kores77 2010.06.12. 22:45:59

BUUUUTAAAAAA CIGÁÁÁÁÁÁÁÁÁNY.....
ILYEN RETEK MIND - EGYTŐL EGYIG...

prolee 2010.06.12. 22:48:04

@ddance: Mondjuk köszönni sem szoktak, de ezt már hagyjuk is.

TunyaChuck 2010.06.12. 22:49:05

Ál-etnikai rizi-bizi. Roma himi humi. Feszültségkeltő Romulán tudományos fantasztikus szkeccs. Kokszos kohó(lmány).

pandacsökiboborján 2010.06.12. 22:53:21

Hetekig hőemelkedése volt, rákos vagy mi? Egy fenolinjekció segített volna!
Ezeket a posztokat az NBH írja, hogy kutassák a mocskos náci-fasiszta-rasszista hozzászólkat. Elmentek a faszra, rohadt cigányszaporító komcsik.

prolee 2010.06.12. 22:55:12

@TunyaChuck: Ez nem igaz. Azokat a cigányokat, akik rendesen dolgoznak, tiszták és rendesen viselkednek, a legtöbb ember megbecsüli. Éppen azért, mert úgy gondolja, hátha ez motiválja a többi cigányt is. Más kérdés, hogy sokan megégették már magukat "rendesnek látszó" cigánnyal, s azok már gyanakvóbbak.
A szüleimet egy olyan cigánylány lopta meg, aki hónapokig ingyen lakott, evett náluk. Csoda, ha gyanakvóak lettek? De még ők sem utálják válogatás nélkül az összes cigányt.

2010.06.12. 22:56:33

Szerintem ez a cikk kitaláció, vagy egy hallott esetet írt le valaki.

Nem azért mondom ezt, mert azt gondolom, hogy ilyen eset nem fordulhat elő. Mind a magyar egészségügyről, mind a romákról elég hosszan lehetne rémtörténeteket mesélni. Nem is kívánok most a konkrét témával foglalkozni. Egyszerűen arról van szó, hogy a szövegből hiányzik minden természetesség. Mind a fogalmazás, mind a történet felépítése rendkívül mesterkélt.

Ez egy tipikus tanmese.

bakela 2010.06.12. 23:03:15

Brájen: jogos jav: EN
Az előítéleteimről: azért írtam, hogy DE 2x
Kedveseim:
Miért gondoljátok, hogy nem végzem tisztességesen a munkámat?
De.
Még 1x :
A rendelési időben, aki befér, korrekt ellátást kap. Aki nem fér be, kap máskorra időpontot. Munkaidőn túli elérhetőség: nuku. Ügyelet: nuku. Körzeten kívülről /mer' jönnének ám!/ nem fogadok senkit.
Kollégát betegnek soha nem fikázok, ilyet meg sem hallgatok.
NYILVÁNVALÓAN indokolatlan hívásra max. 1x van opció.
Bratyizás nincs. Aki megpróbálja, leállítva, ism. próbálkozás után megkérve, keressen mást.
Helyből tahóság sincs, aki paraszt, vagy izomkodik, azonnal kivágva, családostól. /A'ggyisten- foga'ggyisten/
„Hálapénz” elvárása nincs, - ráutaló magatartás sincs. Ha kapok, van hogy elfogadom, van hogy nem.
Nincs hamis táppénz, passzív táppénz, ilyen- olyan igazolás munkahelyre, munkaügyi hivatalba, iskolába. Zsetonér' se! Már nem is kérik. Akinek nem te'ccik : megy.
„Kártyáért” kisujj sem mozdítva.
Csak azért, mert cigány hátrányos megkülönböztetés nincs, -ha cigányul viselkedik kivágva /ha a bőre fehér akkor is/. A parazitákat alapból gyűlölöm.
Diktafonom nekem is van, ha használom, soha sem sunyin, hanem kiteszem a parasztnak, és elmagyarázom, mire való.
Én is követek el néha balf@szságot. -de soha nem sumákolom el.
A napi 30-50- es forgalom mellett, mindig van 10-15, akit egyébként a hátam közepére sem kívánnék, de nem érzi meg. Aztán van 2-3 olyan tapír is, mint aki itt is 'szok írogatni- na az megérzi.
Buszsofőrnek, traktoristának, Tecsó pénztárosnak gyenge szellemi képességem miatt vszleg nem vagyok alkalmas.
A TB finanszírozás tényleg gyalázatosan alacsony- ezért ennyi jár. Tudom nem hiszitek el, de Hyppokratesért nem kapni parizert. Nem éhezem.
Belátható időn belül orvos + eü. dolgozó nélkül maradtok.
Imádok itt olvasgatni. :->

babbato:
לילה טוב

prolee 2010.06.12. 23:06:48

@Balango: Valóban tanmesének tűnik, vagy pedig provokáció, hiszen az internet sokat elbír.
Egész netkommandók demonstrálják itt a fene nagy rasszizmust és antiszemitizmust.
És természetesen felvonultatják a példás és röhejes PC megnyilvánulásokat is (lásd. mothe kolléga).

tistedur 2010.06.12. 23:06:52

@pandacsökiboborján: hetekig hőemelkedés:rejtett gyulladás pl. a fenolinjekciót meg kipróbálhatnád, hátha tetszik :)

kores77 2010.06.12. 23:10:48

@prolee: "Azokat a cigányokat, akik rendesen dolgoznak, tiszták és rendesen viselkednek..."
Már itt elb...tad a hozzászólásodat, mert ilyenek nincsenek.
Legalábbis a cigók között.
Csak BUUUUTAAAAAA CIGÁÁÁÁÁÁÁÁÁNYOK VANNAK.....

mothe 2010.06.12. 23:15:45

@prolee: Lehet, hogy egyszerűen csak ez a véleményem?

Húsleves 2010.06.12. 23:18:12

Szerintem maga a levél és "bakela a túloldalról" is kreálmány.

hillaby · http://twitter.com/hillaby 2010.06.12. 23:18:27

Cigányokkal együtt horgászom, cigányokkal együtt bulizom, cigányokkal együtt strandolok, a gyerekem cigányokkal játszik az óvodában. Ti csak a negatívumokat tudjátok mindig kiemelni. Szerintem meg egy kis életet, vidámságot hoznak a magyarok savanyú hétköznapjaiba. Közvetlenségükből, élni akarásukból, lazaságukból tanulhatnánk.

Talán én is cigány vagyok, fene tudja.

mothe 2010.06.12. 23:20:48

@prolee: Én kérek elnézést, mein Führer.

Kuruttya 2010.06.12. 23:29:52

Akkora kamu ez a történet, mint egy történet, ami hatalmas nagy kamu.

TunyaChuck 2010.06.12. 23:34:32

@hillaby: Bruhahaha. Be vagy lőve fiam. A magyaroknak azért savanyúak a napjaik, mert a megélhetés nehezebb formáját választják: dolgoznak. De azért jó próbálkozás....bruhahahaha, vidámságot......

hillaby · http://twitter.com/hillaby 2010.06.12. 23:41:18

@TunyaChuck: "A magyarok... a megélhetés nehezebb formáját választják"

bruhaha, én mondtam, hogy tanulhatnánk tőlük... :)

TunyaChuck 2010.06.12. 23:47:54

@hillaby: Igazad van. Hétfőn be se megyek dolgozni. Nekiállok bazseválni és a jogok és kötelességek listáról kihúzom a kötelességek részt. Faszaaaa.......

gitáros 2010.06.12. 23:49:56

Jó ez a poszt, csak úgy vonzza a sok parasztot. Hajrá, csak így tovább.

lehet más a propaganda 2010.06.12. 23:58:15

1x láttam valamelyik limonádé sorozatban ilyen mesét. A tök rendes cigót basztatták a kórházban a rohadék rasszista nemcigók . Látott már valaki ilyet? Na és az ellenkezőjét?

egy maréknyi dollár 2010.06.13. 00:02:29

Nem értem,mi lelte ezeket a háziorvosokat?/Pár napja hasonló történetet olvastam itt,egy fiatal lánnyal/Bemegy egy ismeretlen beteg és az orvos bármilyen vizsgálat elvégzése nélkül elkezd ordítani,hogy nem írja ki táppénzre,holott az illető nem is kérte ezt?Hihetetlennek tűnik.
Kedves posztoló,nem kellett volna elrohannod.
Nem tudom,miért érzem ezeket a történeteket többségükben teljesen életszerűtlennek.Talán a mindegyikre jellemző jámbor,unalmas stílus és a könnyen észrevehető sok-sok ellentmondás miatt?
Na,mindegy.Ez is csak egy vélemény a sok közül.
kacorkát eleget piszkáltam már,úgy,hogy most szépen,magamtól eltakarodok a blogról.
Jó éjt.

hillaby · http://twitter.com/hillaby 2010.06.13. 00:04:43

Takarító cég, sok cigány dolgozó. Az egyik megrendelő kikötötte, hogy ne legyen cigány, aki hozzájuk megy takarítani.

Takarító cég elvesztett egy ügyfelet. Első kézből tudom.

És az ott dolgozó cigányok mind nagyon odateszik magukat, pontosak, szépen takarítanak. Nem sepregetésről van szó, hanem takarítógépekről, drága hotelek szobáiról. Ez tényleg nem mese, mindazonáltal, a poszt egy kicsit valóban fotosop-szagú.

mokas_gizi 2010.06.13. 00:10:19

Elhiszem, hogy nem esett jól DE ENNEK VALÓSZÍNŰ, HOGY VOLT VALAMI ELŐZMÉNYE IS...
Amiről te lehet, hogy nem tehetsz, sőt szerintem 100% ,de ezeket az előítéleteket azoknak a fajtásaidnak köszönheted akik orvosokat vernek meg, támadnak meg, ölnek meg...

Azt elhiszem hogy nem tetszik, mert a becsületes cigányság 2% -át a bűnöző cigányok miatt érik hátrányos megkülönböztetés és ezt szerintem te is tudod...

mokas_gizi 2010.06.13. 00:21:19

@mokas_gizi:

Bocsánat ez nem igaz:
"ölnek meg"
ilyen egyenlőre még nem volt...az összes többi igen, és sajnos rendszeresen hetente több is...
Havi 100.000 meg ezt nem köteles eltűrni senki, ha meg szerinted, kormány szerint igen akkor az orvosok még gyorsabban mennek majd külföldre...

Buzzword 2010.06.13. 00:34:52

A doki biztos annak a sámántáltos szívsebész ürgének a cimborája, aki megáldotta a földgázmezőt vagy valami ilyesmi.
Költözés után közvetlenül háziorvostól kijelentkezni, területileg illetékesek közül újat választani mondjuk azért elvárható lenne egy felnőtt embertől, persze ez a suttyó hangnem akkor is megengedhetetlen.

hillaby · http://twitter.com/hillaby 2010.06.13. 00:39:11

@Buzzword: Soha semmi hasonlót nem cselekedtem. Csak fogom a tajszámomat és elmegyek orvoshoz. Szerencsére nem sokszor volt eddig szükségem rájuk, amikor meg lett volna, nem igazán tudtak segíteni.

fülzsír 2010.06.13. 01:01:47

A poszt viszonylag jó helyesírásából és a gazdag szókincsből arra tippelek, hogy ezt a kamu-levelet egy unatkozó libsi írta.

Amúgy a XIII-ban lakom. És hányingerem van az utcán szotyizó és az autómat (és tegnap óta a barátnőmét is) feltörő szemét állatokból! Miért nem lehet ezeket összeterelni egy helyre, hogy ott rabolják és öljék egymást? Kinek hiányoznának?

hillaby · http://twitter.com/hillaby 2010.06.13. 01:06:07

@fülzsír: Én is a XIII-ban lakom, az én autómat is feltörte egy szemét állat! Remélem, elnyeri méltó büntetését.

Ha börtönbe zárják, és ott megbetegszik, akkor is segítséget kell, hogy kapjon a börtönorvostól.

megmondtam?megmondtam 2010.06.13. 01:40:23

@hillaby:

"Cigányokkal együtt horgászom, cigányokkal együtt bulizom, cigányokkal együtt strandolok, a gyerekem cigányokkal játszik az óvodában. "

"Talán én is cigány vagyok"

talán,mi? vegyél egy tükröt te büdös cigány...

Öreg Sam 2010.06.13. 02:22:42

@bakela:
Hááát bmeg jól magadra rántottad a stelázsit az összes mosatlan edénnyel együtt :)
Mindennel egyetértek veled,kivéve egyet.
Én 200 km-ről költöztem,és az összes őrület közepette a legkisebb gondom a háziorvos választás volt.
Ezzel persze előbb-utóbb szembesül mindenki,aki többé-kevésbé egészséges(pl jogositvány)
Ez nem a te hibád,ez rendszerhiba...
Cigányok?... nem tudom...
Ebben a témában Janus arcú vagyok.

fourgee 2010.06.13. 03:37:58

@mothe: Szégyelld magad te... Gondolj bele, van egy munkád, emberekért dolgozol, és bizonyos emberek akadályozzák a munkádat, szétszedik a munkahelyedet... Az a szomorú, hogy ezt a cigányág egy bizonyos része teszi. Akik becsületesen élnek és akik becsületesen szeretnének élni, azok kerülnek nehéz helyzetbe a magad fajták és a rasszisták, na meg a cigányság bűnöző része miatt! Talán nem kellene a bűnözőket védeni csak azért mert nem magyarok, hanem mert kisebbség. Igenis, meg kell különböztetni őket, hogy a cigányság becsületes "tagjai" teljes életet élhessenek. A magadfajták ártanak azzal a kisebbségeknek, hogy a kisebbségek minden tagját egy kalap alá veszitek, a bűnözőket is, meg a becsületes embereket is. Ne soroljátok már a becsületes embereket a bűnözőkkel egy csoportba csak azért, mert egy népből származnak. Ndhogy már felmentsünk valakit a bűnei alól csak azért, mert valamelyik kisebbséghez tartozik... A pozitív megkülönböztetés is rasszizmus és talán súlyosabb, mint a negatív megkülönböztetés.

A faszom tele van amiatt, hogy a cigányság becsületes része az ilyen balfaszok miatt van megbélyegezve. Te lelketlen, szánalmas ember...

fourgee 2010.06.13. 03:52:59

Kedves T., ne foglalkozz sem azokkal, akik cigány származásod miatt negatívan megkülönböztetnek, sem azokkal, akik emimatt pozitívan különböztetnek meg. Ha becsületesen élsz és dolgozol, a magyarok többsége nem foglalkozik a származásoddal. Tudom, nehéz ezzel nem foglalkozni, de... Most mesélhetnék érdekes történeteket, de nem akarok bizonyos embereket nehéz helyzetbe hozni. Az a meglátásom, külföldi tapasztalatok alapján, hogy akkor lenne jó, ha sem a negatív, sem a pozitív megkülönböztetőkkel nem foglalkoznátok. Bár mondjuk ez most így elég béna megfogalmazás, ha csak egy mondatba akarom sűríteni. :)

Például az antiszemitizmus kiváltói sem zsidók, hanem magukat zsidó származásúnak valló, de nem a zsidó vallás és erkölcs szerint élő emberek.

Jó lenne, ha ezekre a témákra lenne egy nyílt, nyilvános fórum, nem csak ilyen névtelen internetes akármi. Ha párbeszéd lenne a jobboldali, baloldali és liberális beállítottságú emberek között. Mert ami a mai magyat közéletben van, az katasztrófa. Mindkét oldal szereti kioktatni a másikat és magasról szarik a másik véleményére. Még a magukat nagyon emberbarátnak kikiáltó baloldaliak is ilyenek, sőt talán ilyenebbek, mint a jobboldaliak. Liberális párt, liberális erő meg már nem is létezik 18 éve...

fourgee 2010.06.13. 03:56:30

Kedves T., ne foglalkozz sem azokkal, akik cigány származásod miatt negatívan megkülönböztetnek, sem azokkal, akik emimatt pozitívan különböztetnek meg. Ha becsületesen élsz és dolgozol, a magyarok többsége nem foglalkozik a származásoddal. Tudom, nehéz ezzel nem foglalkozni, de... Most mesélhetnék érdekes történeteket, de nem akarok bizonyos embereket nehéz helyzetbe hozni. Az a meglátásom, külföldi tapasztalatok alapján, hogy akkor lenne jó, ha sem a negatív, sem a pozitív megkülönböztetőkkel nem foglalkoznátok. Bár mondjuk ez most így elég béna megfogalmazás, ha csak egy mondatba akarom sűríteni. :)

Például az antiszemitizmus kiváltói sem zsidók, hanem magukat zsidó származásúnak valló, de nem a zsidó vallás és erkölcs szerint élő emberek.

Jó lenne, ha ezekre a témákra lenne egy nyílt, nyilvános fórum, nem csak ilyen névtelen internetes akármi. Ha párbeszéd lenne a jobboldali, baloldali és liberális beállítottságú emberek között. Mert ami a mai magyat közéletben van, az katasztrófa. Mindkét oldal szereti kioktatni a másikat és magasról szarik a másik véleményére. Még a magukat nagyon emberbarátnak kikiáltó baloldaliak is ilyenek, sőt talán ilyenebbek, mint a jobboldaliak. Liberális párt, liberális erő meg már nem is létezik 18 éve...

vizipook 2010.06.13. 04:24:33

nem is hittem volna, hogy ennyi rasszista orvos van!

Pipas 2010.06.13. 05:23:00

Kérdés: A másik orvos, a maszek az kiírt táppénzre? ;)

mepew 2010.06.13. 06:08:56

tán pofánvágtad a dokit ahogy a mentősöket szoktátok...

Bal 2010.06.13. 06:14:19

@bakela: Hát igen, ebből is látszik, hogy az orvosi egyetem elvégzéséhez nem kell ész, csak segg. (Mondom ezt orvos szülőkkel.) Tudom, hogy neked, munkádhoz fontos és hasznos az előítélet, de azért egyet árulj el: sose volt olyan cigány beteged, akivel semmi bajod se volt? Na most vedd elő az empátiád maradékát, és képzeld el, hogy ő olvassa a posztod.

Dr Kangörény 2010.06.13. 06:47:29

Kamu, teljesen egyértelműen ez a sztori.

Egy cigányt sem mer kidobni az orvos a rendelőből, mert rögtön balhézni kezdenek.

Itt meg nyalják jópáran a cigányok seggét.

NIL7 2010.06.13. 07:00:34

Hálistennek ahol dolgozom (York) cigánymentes övezet. Mo-on vannak nagyon elszaporodva és elkanászodva a provokátoraikkal egyetemben.

AnnaAnna 2010.06.13. 07:05:30

Én nagyon sokat járok orvasokhoz, sajnos cukorbeteg vagyok és ezért. Sokféle orvossal találkozom, de egyszer sem volt egyetlen orvos sem velem szemben udvariatlan vagy erőszakos. Nehezen tudom elhinni a fent leirtókat az orvosi társadalomról.

Öreg Sam 2010.06.13. 07:08:59

@fourgee:
Kulturált párbeszéd?
Zsidó ügyben?
Nálunk???
Hol élsz te Kisherceg?
Itt a legtöbb fröcsögő/kinyiró/Dunába lövő anélkül kiabál,hogy életében látott volna eleven zsidót....
Mondom én ezt őskeresztény létemre,ha ennek van egyáltalán jelentősége.

prolee 2010.06.13. 07:36:28

@kores77: Tévedsz. Vannak ilyen cigányok, csak éppen észre sem vesszük őket, ugyanis ez a normális viselkedés.
Évekig dolgoztam együtt egy nővel cca. 500 fős munkahelyen, s egyszer valaki tett egy utalást arra, hogy cigány. Akkor döbbentem meg, hogy "jé, tényleg cigány, eddig észre sem vettem".
Ugyanígy jártam egy másik kollégával is. Átlagosan viselkedett, s bennem egyáltalán nem tudatosult, hogy cigány.
Engem nem a származása érdekel, hanem az irritáló viselkedése. S az a tapasztalatom, hogy ha irritáló egy személy viselkedése (pl. büdös, hangoskodik, erőszakos, nincs tekintettel a környezetére, életvitelszerűen csoportban közlekedik, nem köszön, nem csukja be az ajtót, stb.), akkor az az esetek túlnyomó részében cigány származású, de nem minden esetben. S ha éppen nem cigány, akkor is irritál.

prolee 2010.06.13. 07:44:24

@Öreg Sam: Pedig tényleg kell kulturált párbeszéd, ki kell mondani, hogy bizonyos, ebben érdekelt csoportok szándékosan gerjesztik az antiszemitizmust, aminek jelen társadalmi viszonyok között (a társadalmi mobilitás, a kapitalizmus általánossá válása és a vallásos világnézet háttérbe szorulásának korában) már nincs is olyan ideológiai közege, amelyből szándékos gerjesztés nélkül, spontán táplálkozni tudna.
A faji előítéletesség Magyarországon nem tapasztalható pl. a négerek irányában, mert nincs olyan érdek, ami gerjesztené.

öcsi55 2010.06.13. 07:46:31

Ne legyetek ilyen naívak,hogy cigányoknak hisztek!

Brannagh · http://studiolum.blog.hu 2010.06.13. 07:46:56

A poszthoz úgy nagyon nem szólnék hozzá, volt már jópár komment, és azt tudjuk a témában, hogy egyik fél sem fogja meggyőzni a másikat.
A másik, ami előkerült, a cigányok nem dolgoznak téma. Ilyenkor el kéne gondolkodni, hogy szerintetek meg lehet-e élni segélyből. A létminimum 28.000 forintban van meghatározva fejenként, ha nem egyedülálló személyről van szó. Ha tényleg nem dolgoztál semmit, akkor kizárólag a 28.000-es szociális segély jár, de családonként csak egy embernek! Ha van 2-3 gyerek, akkor önkormányzata válogatja, de talán lehet még kapni gyermekvédelmi támogatást. Komolyan gondoljátok, hogy ebből el lehet tartani egy családot?
Nem vitatom, hogy van sok negatív példa is, de a cigányság is pont olyan, mint a nemcigányság: nem csak jófiúkból, és nem csak rosszfiúkból áll, de szerintem még csak nem is nagyon eltérő az arány, mint köztünk (legfeljebb más jellegűek a bűncselekmények, teszem azt adócsalási ügyem még nem volt velük, bezzeg nemcigányok közt azért az elég általános jelenség). Szóval a legnagyobb átlagban igenis akarnak dolgozni. De az itt tapasztaltakhoz hasonló általánosítások miatt nem könnyű munkát kapniuk. Ehelyett elmennek autópályát építeni, borsót szedni, szüretelni napszámba. Kíváncsi lennék, hány nemcigánynak fájna ez a munka már délelőtt 10-kor.
A jogsegélyszolgálaton is többen kérdezik, mikor hozunk munkahelyeket az Ormánságba, mint ahánynak segélyes papírokat kell kitöltenünk.
Ja, és némi analógiával eszembe jutottak a mozgássérült parkolós igazolványok. Mert ugye egyeseknek meg a parkolódíjat büdös megfizetni...

prolee 2010.06.13. 07:48:16

@Bal: Ha tudnál olvasni, akkor abban az élményben lehetett volna részed, hogy évek óta nevelgeti a cigány asszonytól kapott virágot.
De így, szövegértési görcsrohamok miatt sok jó dologról lemaradsz az életben.
Nem muszáj blogolni, inkább gyakorold az olvasást.
Bal. Jó a nicked, mindent elárul rólad.

Csore60 2010.06.13. 07:56:07

@hillaby:
Nem irigylem az élni akarásukat és a lazaságukat, csak ne a többi emberből akarjanak élni.Ha már az élni akarásnál tarunk, azok is szeretnének normálisan élni, akik eltartják azokat, akik élni akarnak, csak dolgozni nem. A lazaság mellé nem árt egy kis kötelességtudat sem.

prolee 2010.06.13. 07:56:16

@Brannagh: Tegyünk helyre egy-két dolgot. A segély nem azért van, hogy abból éljünk meg, hanem azért, hogy ha elveszítjük a munkánkat, akkor a segélyből és a megtakarításainkból átvészeljük addig, amíg munkát találunk.
Dolgozni akarás. A cigányok nem dolgozni akarnak, hanem olyan munkahelyet akarnak, ahol minden erőfeszítés, tanulás, sajáterős befektetés nélkül dolgozhatnak. Ez igen nagy különbség.
Sajnos ilyen, képzetlen munkaerőt foglalkoztató munkahely kevés van a XXI. századi Európában.
A munkaerőpiac úgy működik, hogy a foglalkoztató meghatározza, hogy milyen képzettségű munkaerőt hajlandó alkalmazni a pénzéért. A munkavállaló pedig úgy képezi magát, hogy megfeleljen ennek az igénynek.
A cigányoknak tudomásul kell venni, hogy ők sem kivételek, nekik is alkalmazkodni kell a munkaerőpiac igényeihez és képezniük kell magukat.

prolee 2010.06.13. 08:05:39

@Brannagh: Ha nem sikerült volna értelmesen leírnom, akkor elsősorban nem azért nem kap munkát, mert cigány, hanem azért, mert képzetlen.
Ha pedig képzetlen munkaerőt igénylő munkahelyen választani lehet cigány és nem cigány között, akkor bizony a nem cigányt fogják választani, mert az az általános tapasztalat, ami az előítéletet szüli!!!, hogy a cigány nem jól dolgozik és még a munkaeszközét is ellopja.
Sajnos az előítélet azt a cigányt is sújtja, aki nem lopná el a munkaeszközét. Maguknak a cigányoknak is tenniük kellene valamit az előítéletek kialakulása ellen. Pl. ha a cigány közösség a lopott eszközöket visszaszolgáltatná, sokat javulna a megítélésük.
Az a legnagyobb probléma, hogy maga a cigányság semmi, de semmi erőfeszítést nem hajlandó tenni annak érdekében, hogy a saját helyzetén javítson. Csak és kizárólag a többségi társadalomtól várja el, hogy tegyen őérte valamit.
"Mikor hoznak munkahelyet?"...mentalitás.

Brannagh · http://studiolum.blog.hu 2010.06.13. 08:09:12

@prolee: ezek szerint a segélyes hozzáállással kapcsolatban egyetértünk. Az erőfeszítést igénylő munka kapcsán már talán kevésbé. Rengetegféle tudás van OKJ-s és a főiskolai/egyetemi végzettségen kívül, ami szintén hasznosítható. Különben, mint ahogy már sokfelé mondogatják, ezeknek a nagy részéből túlképzés van, pl én jogászként 400-as órabérért dolgozom jogsegélyben, holott szívesen keresnék többet, de nemigen van hol elhelyezkedni. Itt jön az ellentmondás része a dolognak. Ha még én, viszonylag átlagos társadalmi körből, három nyelv ismeretével, jogász végzettséggel nem találok rendes állást (mondjuk ez erősen térség függő is, én most Baranyáról tudok szólni), akkor egy cigány származásúnak sincsenek jobb esélyei olyan kvalifikált helyeken, amihez te megköveteled a tanulás, idő, energia befektetését. És hiába állítja az állam, az oktatás a legkevésbé sem ingyenes. Ha a környéken nem vesznek fel cigányokat más munkára, mint gyártósorra vagy napszámba, akkor nemigen lesz miből megvenniük a gyerek oktatására a könyvet, vagy a bérletet, hogy iskolába járjon. Ilyenkor persze szükség van a plusz segítségre az államtól vagy önkormányzattól, amire jön a reakció: bezzeg a cigányok kapnak. Csak akik ezt mondják, azok nem látták, hogy ezek a gyerekek/fiatalok honnan próbálnak kitörni. Van, akinek sikerül, van, akinek nem. De büszkék vagyunk rá, hogy a segítségünk is hozzájárul ahhoz, hogy a környéken egyre többen érettségiznek le, vagy szereznek szakmát. Nekik egy kicsit könnyebb elhelyezkedni, de ehhez sajnos sokszor fel kell adniuk a családjukat (klánjukat) és beköltözni a városba. Ami nem csekély áldozat.

Brannagh · http://studiolum.blog.hu 2010.06.13. 08:13:14

@prolee: a lopott eszközökről annyit, hogy van vagy 10 emberünk jelenleg, akik január óta nem kapták meg a bérüket a vállalkozótól, akinél építettek. Az érv: állítólag nem szolgáltattak vissza munkaeszközt. Kérdem én: mind a tizen? Ráadásul olyan ostobák lennének, hogy inkább ellopnak egy pártízezer forintos eszközt, minthogy megkapják a párszázezer forint bérüket? Ha netán mégis, akkor nem lehet levonni az árát a fizuból? Nekem erősen olyan szaga van az ügynek, hogy a vállalkozó nem tud, vagy nem akar fizetni. Kivárásra játszik, hátha bejön valami pénze addig, amíg csak fizetési meghagyásos fázisban van az ügy. Itt épphogy a cigány munkásokat lopták meg, és nem kevéssel.

Trex59 2010.06.13. 08:15:03

Azért a cigányság sok éven át keményen dolgozott azért,hogy ez az előítélet kialakuljon.Itt az ideje tenni ellene valamit.Azt már csak csendben kérdezem,mi van mikor a család mentőst,orvost,tanárt ver?

prolee 2010.06.13. 08:19:13

@Brannagh: Itt kitérnék egy kicsit a mozgássérült parkolós igazolványok ügyére is.
Az egész elképzelést és a szabályozást marhaságnak tartom.
A nagynéném betegsége miatt szabályszerűen jogosult a mozgássérült igazolványra és az ingyenes parkolásra. A nagynéném ezzel a betegségével busszal, vonattal, repülővel, autóval beutazza a világot. Jól keres, sokat örökölt, ahogy mondani szokták, a bőre alatt is pénz van. Miért is jár neki az ingyen parkolás?
Szerintem az arra ténylegesen rászoruló mozgássérülteket kellene feljogosítani a speciális adottságú parkolóhelyek igénybevételére akár utasként is!!!!!
De ezért a parkolóhelyért is fizetni kellene, sőt esetleg kicsit többet kellene fizetni, aztán majd a különbözetet elszámolhatná valamilyen módon (pl. mint a vizitdíjat).
S csak annak engedélyeznék ingyen parkolást, aki anyagilag is valóban rászorult. Mert a mozgássérült nem feltétlenül szegény is, pláne, ha autója is van.
Hülye világ, hülye szabályozás.

prolee 2010.06.13. 08:25:58

@Brannagh: Te ennyire primitív vagy, vagy csak információhiány miatt nem látod át a folyamatokat?
A hülye államiszabályozás(álpályáztatás, álközbeszerzés, stb.), miatt mindennapos eset, hogy képzetlen munkaerőt leginkább feketén foglalkoztató területeken (pl. építőiparban) nem kapják meg a munkások a fizetésüket. Nem azért mert cigány, hanem azért, mert a vállalkozói láncban az ár eleve úgy van kalkulálva, hogy őket sosem fogják kifizetni.
Ennek a problémának semmi köze a cigány származáshoz.

Brannagh · http://studiolum.blog.hu 2010.06.13. 08:29:41

@prolee: egy: természetesen volt munkaszerződésük. Kettő: a hozzáállásodból úgy vélem, szerinted teljesen normális és korrekt dolog, hogy a lánc legalján lévő kubikolót nem fizetik ki??? Tökmindegy, hogy cigány vagy sem. Te normális vagy?

Pegasus · http://kutyuszoba.blog.hu 2010.06.13. 08:32:56

@prolee:
Bocsánat, de ezzel a leprimitívezéssel magadat minősítetted...
Csak hogy ne minden off legyen. Igen az építőiparban ez igen komoly probléma. Sok a körbetartozás, és az esetek többségében az alacsony végzettségű embereken csattan az ostor. Jelen esetben cigányokon, mert igen könnyű megoldás rájuk fogni, hogy loptak. Nincs pénzük pereskedni, hónapokig küzdeni a pénzükért. Sajnálom, hogy ezt ma meg lehet tenni.
Amúgy az jó meglátás, hogy a képzetlen emberek nem sokat érnek a munkaerőpiacon. Maximum idénymunkákra jó az ilyen ember sajnos. A segélyek és támogatások megfizetését személy szerint kötelező továbbképzésekhez kötném, illetve a gyerekek iskolába járatásához.
Az orvosos esethez. Más jobb dokit kell keresni, és az ilyet jó messziről elkerülni.

Gempacsöki Boborján · http://hot-spot.blog.hu/ 2010.06.13. 08:36:28

De vannak rendesen dolgozó cigányok,én ismertem ilyet nem is egyet.Csak az a baj hogy kevés van.Egyébként volt cigány főnököm is és igaz hogy lófaxt sem fizetett,viszont nagyon rendes volt és kedveltem nagyon.

Gempacsöki Boborján · http://hot-spot.blog.hu/ 2010.06.13. 08:38:46

@prolee: Nem tudok elképzelni mocskosabb unodítóbb dolgot,mint amikor pont a legcsóróbb szerencsétlen munkást/melós nem fizetik ki.

prolee 2010.06.13. 08:39:44

@Brannagh: Én is jogász vagyok, Borsodból húztam el a fővárosba albérletezést választva a kényelmes szülői ház helyett, hogy jó állásom legyen. Igaz, én 25 éve vagyok a pályán.
Az a legfőbb baj, hogy a cigányokhoz az állami segítség nem megfelelő formában érkezik. Hiába kap pénzt az, aki nem tud vele gazdálkodni, mert nem tudta kitől megtanulni. A cigány önkormányzat egy pénznyelő és korrupt apparátus, alkalmatlan arra, hogy a cigányság helyzetén javítson, a "jogvédő maszlag" pedig kifejezetten árt a cigányságnak. A gyerekemmel szemben is támasztok követelményeket, büntetem és jutalmazom, éppen azért, mert szeretem.
A pénz formában adott támogatást teljes egészében el kell felejteni és a cigány közösségeket a felelősségi körbe fokozatosan be kell vonni.
Ma a börtön az első intézmény, ami a cigányok felé a felelősségre vonást megfogalmazza. Az embert kicsi gyerek korától kezdve kell nevelni, oktatni és szocializálni, ha ez megtörténik, akkor csak egy szűk, deviáns kör kerül összeütközésbe a törvénnyel.

prolee 2010.06.13. 08:42:16

@Gempacsöki Boborján: Egyetértünk, de ez nem tartozik ide, olvashatjuk, hogy rendszeresen bontják átvert nem cigány, csődbe/felszámolásba kergetett vállalkozók az autópályákat. Miből fizessen az alvállalkozó, ha őr sem fizették ki?

Gempacsöki Boborján · http://hot-spot.blog.hu/ 2010.06.13. 08:44:28

Én sok helyen dolgoztam együtt cigányokkal életem folyamán és aki dolgozott velük az tudja hogy úgy dolgoznak mint az állat.Amikor a magyar már kidől mert nembírja(mint én pl),a roma akkor is csinálja.Még szünetre sem mennek úgy kellett rájukszólni hogy bazzeg szünet van állj már le.De az is tény hogy nagyon minőségi vagy igényes munkát nemnagyon lehet rájukbízni.Én nem emlékszem hogy bármelyik is lusta vagy táppénzcsaló lett volna akikkel együtt dolgoztam bárhol.

Gempacsöki Boborján · http://hot-spot.blog.hu/ 2010.06.13. 08:46:43

@prolee: Sokkal nagyobb problémának látom a sok élősködő nagyvállalkozót és azokat akik bérbe adják a melósokat szállodáknak és egyéb helyekre.Ezek a köztes lébecolós genyszterek azok akik miatt éhbérért dolgoznak az emberek,vagy nem lesznek kifizetve.Ezt egy tollvonással megszüntethetné az állam,hogy ha betiltaná a bérmunkát és közvetlen kelle alkalmazni a dolgozót minden cégnek.

Gempacsöki Boborján · http://hot-spot.blog.hu/ 2010.06.13. 08:49:24

@prolee: Az állam közvetlen alkalmazhatna egyetlen kivitelező céget és a fővállalkozókat ki kéne iktatni de nagyon nagyon gyorsan.Ugyan is ők azok akik még az alválallkozókat sem fizetik ki és innentől a rendszer többi tagja is szívott.

Pegasus · http://kutyuszoba.blog.hu 2010.06.13. 08:53:04

@prolee:
Persze ebben igazad van. De akkor mondja a vállalkozó az embereinek, hogy bocsi én se vagyok még kifizetve. Egy cipőben járunk, ne ilyen mondvacsinált indokkal tartsa vissza a fizetést.
prolee
Igazad van a támogatások megfizetése, és a rászorulókhoz való eljuttatása tényleg vacak. Finoman fogalmazva. Pl a szociális kártya egy jó kezdeményezés volt. Csak arra költhetik az állam pénzét, amire azt szánják. Tehát alapvető élelmiszerek, rezsi, tankönyvek ilyesmi. Nem elinni, cigizni, játékgépezni, miegymás.

prolee 2010.06.13. 08:55:29

@Pegasus: A gyerekek iskolába járatásához kötött segély is necces ám, csak aki nem ismeri a problémát, az nem látja át.
Kb. 14 éves korig a gyerekek szülői befolyás alatt állnak és hajlíthatók, rávehetők arra, hogy iskolába járjanak.
14 éves kor után kezdődnek a problémák, önállósodik a gyerek, a családon kívül már a külvilág befolyása is érvényesül. A haverok, túlkorosok, lógosok is megjelennek a színen, hiszen 18 éves korig tart a tankötelezettség. (Ez önmagában egy vicc, aki akar az tanulni fog kötelezettség nélkül is, aki pedig nem, az a többit is csak zavarja a magatartásával és lerontja az oktatás színvonalát. A gyerekem egy osztályba jár olyan cigányokkal, akik már évek óta aktív nemi életet élnek pl. az iskolai WC-ben is, a tanárok nem akarják észrevenni, mert jobb így).
A lényeg az, hogy a 14 éven felüli gyereket már nem tudja a rávenni a szülő bármire, ha nem akar iskolába menni arra nem tudja rákényszeríteni.
Megjegyzem, hogy a gyerek 14 éves korától felel a tetteiért, ha embert öl, ha garázdálkodik, akkor felel érte, de az iskolába járásáért a szülője felel? Röhej.
El lehet venni a szülőtől a segélyt, meg a pótlékot, de attól még nem fog iskolába járni a gyerek. Vannak jó családból kikerült csellengő kamaszgyerekek, akik felelősségre vonás miatt összetűztek a szülőkkel és eltűntek otthonról, a rendőrség sem találja őket. Aztán előkerülnek és normális felnőtt is válhat belőlük.
Ez összetettebb probléma, mint amilyennek a politikusok beállítják.

Brannagh · http://studiolum.blog.hu 2010.06.13. 08:56:18

@Pegasus: én abszolút támogatom a szociális kártyát, csak tényleg országosan kéne kiépíteni a rendszert, hogy ne csak a három helyi kisboltban lehessen használni (monopólium), és máris eltűnnének az alkotmányossági aggályok.

De asszem, nagyon elkanyarodtunk az eredeti témától :)

prolee 2010.06.13. 09:00:20

@Gempacsöki Boborján: Az élősködő nagyvállalkozók tömik a pártkasszákat. Ezért fog nehezen változni a helyzet.

NIL7 2010.06.13. 09:00:57

@Brannagh: Minden együttérzésem ellenére azt kell mondanom, hogy egy munka annyit ér amennyiért hajlandóak vagyunk elvégezni. Lehet jogászdoktorkodni 3 nyelv tudásával 400-ért, és lehet 5 fontért (1600Ft) tányért mosogatni Londonban - két gyerekem is így kedte, az egyik diplomával ... most köszöni már sokkal jobban van. A tudás hatalom :-DD

Gyakran nincs más megoldásunk mint tanulni és/vagy új munkát keresni, visszább lépni igényekben, mégha "nem csekély áldozat" is családunktól és klánunktól megválni - ebben az első nemzedék hozza a legnagyobb áldozatot ... én is ezt teszem éppen.

Ha valaki nem teszi, nekem úgy is jó. Arra az esetre pedig különösen nem tudok mit javasolni, ha valaki fiatal korában nem tanult, most sem tanul, szakmai gyakorlata nincs, elvárása van mit és hol dolgozzon és erről lehetőleg az államnak kell gondoskodnia, különben rasszista a világ. Ilyen mentalitásba az USA is beledöglene, a cigányságnak (és magyarságnak!) az ilyen része pedig mintegy elevenen ássa el magát.

prolee 2010.06.13. 09:01:59

@Pegasus: Hazudni persze nem szép dolog, de ha igazat mond, akkor sem tud fizetni.
Ebben az országban zsigerből hazudik mindenki.

Gempacsöki Boborján · http://hot-spot.blog.hu/ 2010.06.13. 09:02:28

@prolee: Az lehet,de ezek a köztes kft-k akik bérbe adnak dolgozókat éhbérekért, nem tömik csak a saját zsebüket.

Brannagh · http://studiolum.blog.hu 2010.06.13. 09:04:37

@NIL7: hallottuk már azt, hogy ha nem jó itthon, akkor el lehet menni :(( A szomorú az, hogy sajnos ez igaz. A még szomorúbb, hogy működik is.

Ohmygod 2010.06.13. 09:05:00

Ez sci-fi, messziről látszik.

hillaby · http://twitter.com/hillaby 2010.06.13. 09:07:31

@prolee: "A cigányoknak tudomásul kell venni, hogy ők sem kivételek, nekik is alkalmazkodni kell a munkaerőpiac igényeihez és képezniük kell magukat." - na ezt kellene nagyon sokszor, intézményesítve mondani nekik, de olyan nyelven, hogy ők is értsék. Az alsós cigány gyerekek kibuktatása nem fogja megoldani a problémát, csak erősíti. (Az elsős padtársamat így "veszítettem el". A buktatás jogos volt ugyan (nem tanult meg olvasni), de úgy éreztem már akkor is, hogy ezzel neki csak sokkal rosszabb lesz a helyzete. Mintha a tanár néni örült volna neki, hogy megszabadult tőle. Én sajnáltam.)

"lerontja az oktatás színvonalát" - erről beszéltem. Ha van egy dagi gyerek az osztályban, akkor osztálykiránduláson az első emelkedőn otthagyja a csapat, vagy esetleg bevárja, segít neki? Megoldható-e azzal, hogy basszus ne egyen annyit?

Gempacsöki Boborján · http://hot-spot.blog.hu/ 2010.06.13. 09:10:38

@hillaby: Nekem is volt egy osztálytársam aki roma volt és nem volt nála az ellenörzője és a tanárnő golyóstollal az iskolaköpenye hátára pingált egy óriási kettest.Ezt sosem felejtem el.

prolee 2010.06.13. 09:12:45

@prolee: A 18 éves korig tartó tankötelezettség abszurditására vonatkozó megjegyzésemet kiegészíteném azzal, hogy még véletlenül se gondolja senki, hogy ez a szabály a gyermekek érdekében született. Azért született, mert a pedagóguslobbi ráébredt, hogy nem lesz munkahelye, ha ilyen arányban fogynak a gyerekek.
Egyébként felőlem lehetne 18 éves korig tankötelezettség, de nem ilyen iskolaszerkezet mellett.
Pl.egy mélyszegénységben élő cigány lánynak nem algebrát kellene tanulnia, hanem háztartási és alapszintű gazdasági ismereteket, hogy rendbe tudja tartani a családját, gyerekét, háztartását és be tudja osztani a kosztpénzt. A cigány fiú pedig biológia és kémia óra helyett megtanulhatna konyhakertet csinálni, hogy meg tudja termelni a család élelmének egy részét.
Mindezt pl. elemi, vagy népiskolai rendszerben. Nem pedig középiskolában.

prolee 2010.06.13. 09:16:09

@hillaby: És ha nem buktatják meg, akkor ma Nobel-díjas lenne? Mit kellene csinálni azzal, aki nem tud olvasni?
Persze kérdés, hogy miért nem tanult meg olvasni. Lusta, dislexiás, vagy szar volt a "tantónéni"?

SiKom 2010.06.13. 09:16:21

@Brannagh:
"A jogsegélyszolgálaton is többen kérdezik, mikor hozunk munkahelyeket az Ormánságba, mint ahánynak segélyes papírokat kell kitöltenünk. "

Érdekes, hogy romániában a cigányok nem azt kérdezgetik, hogy mikor kapnak munkahelyet helyben, hanem szerveznek autót, mikrobuszt, és elmennek Spanyolországba az idényre narancsot szedni.

Kuli munka, de egy szezon után hazamennek, és fél évig vígan élnek, még házat is tudnak venni a faluban. Utána megint irány Spanyolország, Olaszország.

Legelő Őse · http://legeloose.blog.hu/ 2010.06.13. 09:17:05

Az ember meg egyre szomorúbb..hogy ennyi, és ilyen színvonalú a rasszizmus kis hazánkban..kétségtelen hogy mindig is volt, de eddig legalább kínos volt, és kellemetlen, mióta azonban "népszerű" lett, sokan úton-útfélen, a legalpáribb és legáltalánosítóbb faszságokat hordja össze! De ettől még ne feledjék: ez sajnos nem nekik ciki egyedül, és nem nekik kínos és kellemetlen, hanem az egész országot lejáratják ezzel a rettenetes primitív kirekesztő őrülettel....
Egy egyszerű példa: a börtönben ülők arányában 10-ből 7 férfi, 3 nő. Akkor minden férfi eleve gazember, vagy bűnöző a nők pedig kevéssé? Most komolyan! Nem lehettek ennyire szánalmasan egyszerűek. Szeretnék egy haladó, nyitott európai országban élni, nem pedig egy kis rasszista bezárkózott, szenvedő, másokat hibáztató nemzetieskedő államban. Az nem a jövő - lásd szerbia.(bár most ők is rájöttek, előre is mentek vagy 5 évet egyből) A problémákkal való foglalkozás nem azt jelenti hogy kirekesztjük a problémák valós vagy vélt forrásait....ez a véleményem...

Gempacsöki Boborján · http://hot-spot.blog.hu/ 2010.06.13. 09:18:31

@prolee: Ezt nem csak a romáknak kéne tanítani hanem minden gyereknek.Továbbá a pénzügyi ismereteket is már az általánosban.Mindenki a túlélésért küzd akár roma akár nem roma.

Gempacsöki Boborján · http://hot-spot.blog.hu/ 2010.06.13. 09:21:57

@Legelő Őse: A rasszizmus velünk született dolog.Mindenki rasszista akár akarja akár nem,a zsigerei legmélyén ott lappang bennünk a más fajta népek elleni távolságtartás.

Pipas 2010.06.13. 09:22:09

@Brannagh: "Ha tényleg nem dolgoztál semmit, akkor kizárólag a 28.000-es szociális segély jár, de családonként csak egy embernek! Ha van 2-3 gyerek, akkor önkormányzata válogatja, de talán lehet még kapni gyermekvédelmi támogatást. Komolyan gondoljátok, hogy ebből el lehet tartani egy családot? ":

Komolyan gondolod, hogy bevesszük, hogy csak ez van? Nézzél már körül a neten, hogy hányféle segély és juttatás jár, ott vannak az igénylőlapok, a jogszabályok a költségvetési beszámolók, a terhességi segélytől kezdve a beiskolázási segélyen át a temetési segélyig.

Maga az index közölt egy cikket, amiben leírják, hogy "összesen kétszázezer olyan ember van Magyarországon,... ...akik valóban segélyből élnek"[1]. És ez nyilvánvalóan kozmetikázott adat merthogy minden statisztika mindig kozmetikázott.

[1] index.hu/belfold/2009/09/02/tamogatas_fejlesztesek_cigany/

hillaby · http://twitter.com/hillaby 2010.06.13. 09:22:25

@prolee: Nem tudom. A fantáziája igen jó volt, tudniillik sosem mondta, hogy nem tud olvasni, hanem improvizált valami szöveget. A csúcs az volt, amikor "A farkasok dala" (vagy valami hasonló) című verset kellett volna felolvasnia Lacikának. Ránézett a képre, amelyen egy farkas volt látható, ahogy az égre néz, amelyen ott a hold. Lacika elkezdte mondani: "Ugat a hold". Persze mindketten dőltünk a röhögéstől, csak a tanár néni nem.

NIL7 2010.06.13. 09:22:28

@hillaby: A feleségem szerint - aki tanító - az a probléma, hogy aki elmarad az általában a későbbiekben sem képes behozni a hátrányát. Ez különösen számtan/matematika terén jelentkezik, de ha nem tud rendesen írni se sokra lehet számítani felsőbb osztályokban. A diák érdeke, hogy osztályt ismételjen és képes legyen azt is megérteni amit később tanítanak neki.
Lehet pluszban segíteni év közben is az elmaradókat, de ahhoz egyéni igyekezet is kell, valamint a tanító/tanár plusz munkájának megfizetése. Erőszakkal nem lehet lovat sem itatni.

Öreg Sam 2010.06.13. 09:23:49

@Legelő Őse:
Nabazz,ezzel a szöveggel te is jól magadra rántottad a parazsat!
Ezen a helyen ilyesmit én már nem irok le :)

JimK1rk 2010.06.13. 09:25:26

Mindig azok a ge.i párászt mágyárok!

Öreg Sam 2010.06.13. 09:28:53

@Gempacsöki Boborján:
Nem születik velünk a rasszizmus!!!!
Az én apám pl.véresszájú zsidózó volt,miközben gyermekkorom legjobb barátjai (mai napig) egy zsidó ikerpár volt.
Erre varrjál gombot!

prolee 2010.06.13. 09:29:21

@Legelő Őse: Ez egy előre elkészített hsz., amit be szoktál ollózni mindenhova? Hol itt a kirekesztés? Leszámítva azt, hogy te és a hozzád hasonlók kirekesztenek mindenkit, aki racionális megoldást keres a problémára és ti juttattátok ide a cigányokat. Azt hazudtátok nekik, hogy semmit nem kell tenniük, csak hangosan visítani a rasszizmusról és majd a többségi társadalom eltartja őket.
Magyarországon nincs rasszizmus, különösen intézményes formában nincs.
Vannak viszont olyanok, akik abból élnek, hogy rasszista hangokat gerjesztenek, majd bebizonyítják, hogy ez ellen csakis és kizárólag ők tudnak fellépni, természetesen csak valamilyen közpénzből fenntartott szervezet (párt, alapítvány, önkormányzat, hivatal, stb.) keretében.

hillaby · http://twitter.com/hillaby 2010.06.13. 09:29:22

@NIL7: Ismertem olyat, aki a középiskolában épphogy átment matekból, fizikából (mert nem nagyon érdekelte), másoddiplomaként pedig már mérnökit szerzett a bölcsész után... :) Szóval tanulni sohasem késő.

Gempacsöki Boborján · http://hot-spot.blog.hu/ 2010.06.13. 09:30:34

@Öreg Sam: Az tökmindegy.El tudnád képzelni a szexet bármelyik nációval?Ha nem,akkor még is rasszista vagy.

Legelő Őse · http://legeloose.blog.hu/ 2010.06.13. 09:31:21

@Gempacsöki Boborján: mik azok a zsigerek? azért maradjunk annyiban hogy ez szocializásció kérdése, nem pedig "zsigerek"-é. Amíg nem tudjuk identifikálni magunkat, addig értelmezhetetlen a rasszizmus. Nem értem ráadásul hogy mire ad ez felmentést akárkinek is, vagy mire magyarázat. Ráadásul az ismeretlennel szembeni tartózkodás az emberiség fennmaradásának alapja - valószínüleg ilyesmivel kevered Te - de a társadalmunk erre a századra annyira finoman tagolt, hogy a megismeréshez több lehetőségünk adott, különben nem tudnánk egymás mellett élni! Így aztán az általánosítás a modern Európai társadalmak legalapvetőbb ellensége. De azért csak bátran.

Ssipak 2010.06.13. 09:33:10

@JimK1rk: nem kellene ősi jelképeinket (ha már kipakolod) lejáratnod ilyenekkel te faszparaszt tapló.

Öreg Sam 2010.06.13. 09:33:36

@Gempacsöki Boborján:
A szexet minden nációval el tudom képzelni,sőőőőőt!
Ha ez szempont,akkor semmiképpen nem vagyok rasszista :)

Gempacsöki Boborján · http://hot-spot.blog.hu/ 2010.06.13. 09:34:12

@Legelő Őse: Ez az egész szerintem az őskorból eredhet.Mármint a rasszizmus és meggyőződésem hogy genetikai beépülés az emberbe.Tehát nem szerzett érzés hanem velünk született és a párválasztás során teljesedik ki.Ezért van az hogy a kisgyerekeknél mindez még nem figyelhető meg,ellenben ha egy 18 évesnek mutatnának képeket pl nőkről,akkor nagy valószínűséggel nem az indiai kislány képe tetszene neki a legjobban.

prolee 2010.06.13. 09:34:30

@Gempacsöki Boborján: Gazdasági ismereteket már csak azért sem tanítanak az iskolában, mert sokan élnek nagyon jól ezen ismeretek hiányából.

Gempacsöki Boborján · http://hot-spot.blog.hu/ 2010.06.13. 09:35:50

@Öreg Sam: Biztos ez?Képes lennél egy eszkimó asszonnyal is vagy egy bajszos török nővel is?Vagy egy kopasz Afrikai néger benszülöttel is???

NIL7 2010.06.13. 09:37:38

@hillaby: Oké! Majd megmondom a nejemnek, hogy te ismertél egy ilyen valakit aki majdnem, de aztán mégse, utána pedig fantasztikus :-))

Pipas 2010.06.13. 09:38:17

@Gempacsöki Boborján: "Én sok helyen dolgoztam együtt cigányokkal életem folyamán és aki dolgozott velük az tudja hogy úgy dolgoznak mint az állat.": Aha, ezt tudja mindenki, mint ahogyan azt is, hogy az állatoktól speciel meglehetősen idegen a munka.

De a viccet félretéve a cigányok igenis legendásan tudnak dolgozni. Elég ha a magyar nyelv 'cigány munka' kifejezésére gondolunk, amire könnyedén találunk rengeteg hivatkozást az interneten is.

Egyébként maguk a cigányok is sokat panaszkodnak arra, hogy a származásuk miatt nem kapnak munkát, ami nyilván megint csak a cigány munka legendás minőségét, a cigányok elképesztő munkabírását és szorgalmát jelzi.

Georgigi 2010.06.13. 09:42:44

Hallgassuk meg a dokit is.

Gempacsöki Boborján · http://hot-spot.blog.hu/ 2010.06.13. 09:43:29

@Pipas: A legszutyokabb melókat mind romák végzik ha nem tünt volna fel eddig neked a "brazil gépsor" akik az utakat csinálják pl és még lehetne sorolni számtalan helyet ahogy csak romák dolgoznak.Mezőgazdaság stb.

prolee 2010.06.13. 09:43:44

@Gempacsöki Boborján: De nem a bőrszín, nem a rassz, hanem az idegen jellegzetességek taszítanak. Pl. engem taszít a tetoválás és a testékszer férfiakon, bármely rasszhoz tartozik, számomra "primitív".
Ha más rasszhoz tartozó embert a saját rasszodra jellemző küllemmel és magatartással ábrázolnak, nem fog zavarni a bőre színe. Szemüveges, öltönyös/kosztümös négert nem találok idegennek, viszont félelmet kelt bennem a burkába bújtatott ember, mert kulturális tapasztalatom szerint csak a rosszban sántikáló ember takarja el az arcát.

mirharépa 2010.06.13. 09:44:02

@hillaby: mennyen mindenki zsilipeket, meg trafóolajat lopni? esetleg bontsuk le a vasúti kábeleket egy kis rézért?
a síncsavarok sem rossz üzlet ha jól meggondoljuk, végülis nem sokan haltak meg az utóbbi időben a cigók rongálásai miatt..gratula

Legelő Őse · http://legeloose.blog.hu/ 2010.06.13. 09:44:11

@prolee: ne haragudj, de nem értek veled egyet. Sajnos, mérhetetlen emberi butaság van, és általánosítás. Ráadásul egy hatalmas szociológiai időzített bomba is ketyeg - hatalmas elszegényedés, és csökkenő esélyek a felzárkózásra, és a tártsadalomban az életviteli integrációra. A politika felelősségében egyetértek - de ne haragudj hoyg nem veszek részt ebben a szánalmas aktuálpolitikai adok kapokban. A politika felelőssége hogy nem dolgoz ki 20 - 30 éves megvalósítható programokat, melynek segítségével csökkenő szakadékok, és hatékony párbeszéd várható eredményként. Ehelyett egyesek szerint ez pusztán közbiztonsági probléma, mások szerint pedig a kirekesztés, a megbélyegzés vezet előre. Azért nem kell nagyon komoly agytrösztnek lenni ahhoz hogy belássuk, egyik sem vezet sehova. Abban igazad van, hogy a tét és cselekvés nélküli PC dumálás eredménytelen. De ettől még nincs igazad, mert hazánkban van és volt is rasszizmus. Még a nyolcvanas években is a gyermekek már cigányos - zsidós vicceket meséltek egymásnak és jókat nevettek mások halálán stb....ez már akkor is hihtetelenül kínos volt....nem is tudták hogy mit beszéltek, nem isláttak mögé, gyerekek voltak. Ez egy pálda - mindig is belünk volt. A megoldást érdemes keresni - az pedig bizonysan nem ez amit itt olvasni sok hozzászólásban...

Gempacsöki Boborján · http://hot-spot.blog.hu/ 2010.06.13. 09:45:11

Egy szónak is száz a vége.Aki nem képes megszexelni egy afrikai tányérajkú nagyfenekű néger csajt,vagy egy bajszos szőrös török nőt,az mind rasszista.

mirharépa 2010.06.13. 09:46:47

jó lenne már ha a kormány felülvizsgálná a tb pénzek elosztását, konkrétan, a táppénzcsalókat, a rokkantnyugdíjasokat, a megélhetési gyerekgyárosokat, az ilyen gyerekeket nyomorékká tevőket stb.
főleg az olyan rasszoknál amik kicsit elütnek a fehértől! :DD

Öreg Sam 2010.06.13. 09:47:38

@Gempacsöki Boborján:
A szived mélyén,meg hátul a kisagyadban érzed te,hogy marhaságokat beszélsz,csak a beismerése ennek bizony életkor/bölcsesség-függő...
Nem baj ez,majd lehiggadsz,pár évtized csak :)

Legelő Őse · http://legeloose.blog.hu/ 2010.06.13. 09:47:45

@Gempacsöki Boborján: ne haragudj - de ekkora baromságot már régen olvastam - nagyon riktán minősítek - de azért van egy szint, ami alá már kérlek ne menjünk...a rasszizmus csak úgy értelmezhető hogy identifikálom magam másokkal szemben. Ehhez azonban először valakinek - valamilyennek kell lennem. Ez meg hogyan lehetne veleszületett?
Genetikai beépülés az emberbe - az őskorból? hogy mi???? pont a Te példád mutatja hogy nem arről van szó, hanem a környezetről, nevelésről stb.

Gempacsöki Boborján · http://hot-spot.blog.hu/ 2010.06.13. 09:50:25

@prolee: Én érzem hogy taszít,hiába van rajta a legdrágább öltöny,hiába fújja be magát a legjobb parfümmel,érzem hogy taszítana pl egy néger pasi,sosem tudnék ilyennel szexuális kapcsolatot létesíteni mint ahogy a ferde szeművel sem,de én nő vagyok és ez is oka lehet annak,hogy taszítanak az ilyesmik.Pedig semmi bajom egyik nációval sem,de érzem magamban a rasszizmust ha a közelemben van egy nagyon másmilyen rasszba tartozó ember.,

Brannagh · http://studiolum.blog.hu 2010.06.13. 09:51:01

@Pipas: a mondat elejére tessék odafigyelni: "ha tényleg nem dolgoztál semmit" Az összes többi juttatás ugyanis szolgálati időhöz kötött.

lehet más a propaganda 2010.06.13. 09:52:03

@Legelő Őse:
"Szeretnék egy haladó, nyitott európai országban élni, nem pedig egy kis rasszista bezárkózott, szenvedő, másokat hibáztató nemzetieskedő államban."

Figyelj már: ha jogosultság nélkül mész orvoshoz ezekben az országokban páros lábbal kirúgnak, vagy ellátnak de kifizettetik, plusz megbüntetnek ha nem rendelkezel egészségbiztosítással. Ez a mostani poszt valami hasonló esetről szól a nagy rizsa körítéssel együtt. Amivel jössz az részben nem ide tartozik, részben meg mesevilág ami nincs sehol

Pipas 2010.06.13. 09:52:11

@Gempacsöki Boborján: Há, há, há! A mezőgazdaságban csak romák dolgoznak. Ez azért rendesen viszi a pálmát! Te ugye nem nagyon jártál már vidéken ugye?

Felénk borvidék van, ismerek is jónéhány embert, akik ebből élnek. Szerinted beengednek cigány a szőlőbe/pincébe?

Az utakat is cigányok csinálják mi? Ők tervezik az autópályát, ők nyomják a betont a felüljáróba, ők kezelik a munkagépeket, ők rakják ki a közlekedési táblákat ugye?

Ja nem, ők azok, akik a kátyúba dobnak egy lapát aszfaltos kavicsot néha... ja, ja, az más.

Gempacsöki Boborján · http://hot-spot.blog.hu/ 2010.06.13. 09:53:02

@Öreg Sam: Nem válaszoltál a fentebbi kérdésre és próbálod elodázni azzal hogy letámadsz.Felteszem újra a kérdést.Képes volnál szexuális kapcsolatot létesíteni a fentebb vázolt afrikai benszülöttel illetve eszkimó nővel???
HA NEM,akkor sajnos rasszista vagy te is,hiába fényezed magad.

apróbetűsrész · http://egyzene.blog.hu/ 2010.06.13. 09:53:30

a posztoló megtenné, hogy megnevezi legalább a rendelőt, ahol ez történt?
sokat dobna a hitelességén.

Legelő Őse · http://legeloose.blog.hu/ 2010.06.13. 09:54:55

@mirharépa: vaaaagy, megvizsgálná hogy ha nem ezt teszik, akkor helyette hogyan maradhatnak életben? De azt el kell mondanom neked hogy a segélyen élőkkel ellentétben a táppénzen, vagy kevéssé jogosan leszázalékoltak között azért elenéysző a romák száma. Nem is beszélve, arról a hihtetlen sok vállalkozóról, aki az összes kiskaput kihasználja hogy elkerűlje az adófizetést. Ők sem azért teszik mert a magyar alapvetően egy lopós nemzet, hanem mert életben akarnak maradni. Csak őket sajnálni érdemes, másokat meg hibáztatni, okolni. Félreértés ne essék, nem felmenteni akarok senkit sem, de szeretném árnyalni a problémát, mert megdöbbentő ez a fajta általánosítás és hozzállás, ami csak ismeretek hiányában érhet el ilyen szintet, különben az ember kénytelen az agyi készségek hiányára gyanakodni...

Pipas 2010.06.13. 09:54:59

@Brannagh: Nemá basszus, szerinted miért van a cigánynak 8-12 gyereke? Mer nem jár neki pénz érte mi? És szerinted miért rokkant papíron minden második cigány? Arra se jár nekik semmi mi? Ugyan már!

hillaby · http://twitter.com/hillaby 2010.06.13. 09:55:33

@Gempacsöki Boborján: Hülyeséget beszélsz. Az nem rasszizmus, ha valaki nem akar megdugni egy randa nőt.

Pipas 2010.06.13. 09:56:41

@aprobetusresz: A posztoló megtehetné végre, hogy válaszol a régebbi kérdésemre: a maszek orvos, akivel elégedett volt, az végülis kiírta táppénzre? ;)

Gempacsöki Boborján · http://hot-spot.blog.hu/ 2010.06.13. 09:56:46

Az első 100 legkeresettebb bűnöző közt a rendörségi honlapon pl egy kettő roma van mindössze.Ez is elgondolkodtató.

sapkabojt 2010.06.13. 09:57:01

@bakela: Felfordul a gyomrom az, általánosító, önigazoló, rasszista hozzászólásaitoktól! És a társadalom minden szintjén felütötte már a fejét a kirekesztés, mint az orvos bakelánál is! Az orvosoknak inkább példát kellene mutatniuk, és nem éljenezni, ha egy lázas beteget feleslegesen váratnak majd megaláznak kivizsgálás nélkül, és itt ennyi a lényeg!
@Legelő Őse: Veled értek egyet maximálisan.
Hihetetlen, hogy hogy vannak többségben az internetes hozzászólások között a rosszindulatúak, akiknek van idejük tovább kampányolni a cigányság ellen, mélyíteni a feszültséget, de segíteni rajtuk már nincsen...nem is segíteni, hanem csak emberként hozzáálni. Mégis mitől kellene megjavulni az elvadult családoknak, ha mindenhol falakba ütköznek? Talán pont ez a különbség Anglia és Magyarország között. :(

Gempacsöki Boborján · http://hot-spot.blog.hu/ 2010.06.13. 09:59:04

@falevelek: Miért Angliában hogy kezelik a dolgot?Hinthetnél egy kis tapasztalatot.

prolee 2010.06.13. 09:59:12

@Legelő Őse: Akkor nyilván más közegben éltünk. A fél családom zsidó, de nem tapasztaltam antiszemitizmust a nyolcvanas évek közepéig. Akkor zsidók kezdték feszegetni a témát.
Cigányokkal jártam egy iskolába, volt aki bukott és volt kitűnő tanuló is, barátkoztam cigányokkal, olyanokkal, akik megütötték a mércét. És nem barátkoztam olyan nem cigányokkal sem, akik nem ütötték meg a mércét. Voltak meleg ismerőseim, barátaim, mert miért ne lettek volna.
Aztán egyszer csak politikai téma lett mindez, ami addig természetes volt és minden eltorzult.
Zsidóznak mindenhol, beperelik Chicagoban a MÁV-ot, magyar-ölés kontra cigány-gyilkosságok borzolják a kedélyeket, vígan masírozhat a Magyar Gárda, miközben rendőrt utcán nem láttam időtlen idők óta, blaszfémiával hergelő ócska buzik rázzák magukat a Pride-on, amit politikus személyiségek nyitnak meg.
Valami itt nagyon nincs rendben.

Legelő Őse · http://legeloose.blog.hu/ 2010.06.13. 09:59:44

@lehet más a propaganda: azért javaslom hogy nézz körül pár országban tőlünk nyugatra. Én több évet éltem kint, nem is értem miről beszélsz?? Ezt a jogosultság nélküli orvoslátogatást nem értem - erről szó sem volt. Olvasd el a cikket!!! Hazánkban szabad orvosválasztás van területi illetékességi alapon! Ez az ember egy új orvos választásakor azt tapasztalta hogy így állnak hozzá. Szó sem volt arról hogy nincs biztosítása.
ezután pedig a hozzászólásokra reagáltam. Nem értem miért meseszerű az, ha egy állam lakói jelentős százalékban elítélik a hátrányos megkülönböztetést...de tényleg - ezt magyarázd el.

Pipas 2010.06.13. 10:04:39

@falevelek: Kikérem magamnak, hogy nem segítek a cigányokon! Az általam befizetett adóból élnek!

Amúgy a múltkoriban beköltözött a lépcsőházba egy cigány, bekopogott, pénzt kért. Adtam neki, aztán visszajött a következő ötlettel: adjam oda neki a bankkártyámat, mondjam meg a pin kódomat, majd ő szívesen elmegy a bankautomatához és vesz ki pénzt, mert nem elég neki az, amit adtam (pár ezer forint).

Namost akkor szar alak vagyok, mert nem segítettem? Mégis b+ mit kellene a magyarságnak tennie, hogy a cigányok azt mondják, hogy köszönjük, szerintem megtettek mindent, amit megtehettek, annyit segítettek, amnnyit tudtak?

Vagy máshogyan kérdezem: a bodzaszedésből meggazdagodott cigányokat nem szidod, hogy nem segítenek a szegény magyaroknak? Vagy elég ha uzsoráznak nekik meg az istállóba láncolják őket? Hmmm?

Legelő Őse · http://legeloose.blog.hu/ 2010.06.13. 10:04:53

@prolee: igen - valami itt nagyon nincs rendben - nincsenek társdalmi minimumok megfoglmazva, és politikai okokból nem álltak ki ezért sokan a politikában. Ez egyszerű szavazatszerzésről szólt. Az egyik oldal adta alá a lovat, a mésik pedig riogatott vele, de ő sem csinált semmi kézzelfoghatót. Ez ennyi. De nem szép dolog ezt egyedül a politikusokra fogni, hiszen őket egyrészt mi választjuk, ők nekünk játszanak, és a szánalmas az, hogy a társdalaomban van erre igény - mindig is volt - csak eddig a mimumok alatt helyezkedett el, most pedig nagyon nagyot emelkedett ez az ingerküszöb.

sapkabojt 2010.06.13. 10:06:23

@Gempacsöki Boborján:
tessék, még csak nem is én írtam:
Irise 2010.06.12. 11:01:42
"Most egem mindenki utálni fog, de megint azzal jövök,hogy bezzeg Angliában..
itt is volt már szerencsém magyar cigányhoz. Nem is olyan régen egy olyan igazi háromajtós-szekrény cigány férfi betegem. Gyerekek a legkultúráltabb beszélgetésben volt részem. Köszönés, betegség megtárgyalása, értelmes kérdések feltevése, végén megköszönte az ellátást és elköszönt... egy káromkodás nem volt, tiszta ruhában tiszta emberi test, nem volt alkoholszagú. Egész egyszerűen a környezet hatása szvsz. Ugyanabból él,mint otthon. Beszélgetés közben kiderült,hogy volt szerencsém pár hónapja összevarrni az egyik kisgyereke elvágott kezét. És el tudjátok képzelni,hogy 2 cigány felnőtt, 2 cigány kisgyerek, varrom az egyiknek a kezét és egyáltalán nem üvöltöznek, kiabálnak, átkozódnak stb.? A kissrác (6 éves)nemhogy nem jajveszékelt, pár szisszenéssel türte az érzéstelenítőt...
Sosem hittem volna,hogy ennyire fontos a környezet, de tényleg az. "

Öreg Sam 2010.06.13. 10:07:25

@Gempacsöki Boborján:
Nem támadtalak le,csak próbáltalak meg/fel-világositani :)
Te a végletekig leegyszrüsited,sarkára állitod a dolgokat!
Anélkül,hogy részletekbe menően taglalnám a szexualitásomat,mesélhetnék török tornászlányról,félvér ügyvédnőről,kazah idegenvezető-lányról,stb...
Kellemes EMBEREK voltak,eszembe nem jutott másra gondolni.
Tudod,valaki fennebb már irta:van egy szint,ami alatt nem....

Legelő Őse · http://legeloose.blog.hu/ 2010.06.13. 10:08:09

@Pipas: ööö... a nyugdíjasok is az általad befizetett adóból élnek, a köztisztviselők is, stb,...sőt, sok vállalkozó is...nem értem...kérlek értsd meg hogy nem arról van szó hogy a bűnözőket ne ítéljék el, hanem arról a nevetséges általánosításról hogy minden cigány bűnöző. Ez hatalmas nagy nemmindegy...ne kelljen már idemásolni az osztrák benzinkutakon kiírt magyar ne lopj feliratokat...

Gempacsöki Boborján · http://hot-spot.blog.hu/ 2010.06.13. 10:08:48

@falevelek: Lehetséges,de ha Győzikét vesszük akinek a környezete átlagon felüli,akkor ez sajnos még sem igaz,hiszen ő semmivel sem különb mint a nagy többség roma.

prolee 2010.06.13. 10:12:37

@Legelő Őse: Ahol nem megy ki a rendőr arra a hívásra, hogy lopják a veteményes kertemet, ott igény lesz a gárdára.
A rasszizmust és az antiszemitizmust mindig, minden korban a politika gerjesztette, szította, vagy csak töketlenkedése miatt elősegítette, éppen úgy, mint a nacionalista villongásokat.
Ezek a jelenségek soha nem az egyén gondolkodásában jelentek meg.

Heresy Hunter 2010.06.13. 10:14:28

@fourgee: "Például az antiszemitizmus kiváltói sem zsidók, hanem magukat zsidó származásúnak valló, de nem a zsidó vallás és erkölcs szerint élő emberek."

Elmész te a büdös picsába.

hillaby · http://twitter.com/hillaby 2010.06.13. 10:15:45

@Gempacsöki Boborján: Jajjaj, a Győzike szerinted nem a nézettség végett játssza magát?

prolee 2010.06.13. 10:16:00

@Gempacsöki Boborján: Páriaként. Izraelben is.
Mindenhol kirekesztettek.

Gempacsöki Boborján · http://hot-spot.blog.hu/ 2010.06.13. 10:19:00

@hillaby: szerintem nem.ő valóban is ilyen amilyen a képernyőn.

lehet más a propaganda 2010.06.13. 10:19:22

@Legelő Őse: Látom te vagy itt az ügyeletes népnevelő akinek meg kell magyaráznia miért szögletes a karika.

A posztban arról van szó hogy elment a csávó az új lakóhelyén az orvoshoz miközben a kártyája a régi helyén volt leadva. Pár hónap vagy minimum pár hét nem volt elég neki hogy elhozza. Az orvos tehát elláthatja karitatív alapon mert nem kap utána térítést. Ezek után nekiáll elmagyarázni az orvonak mi a teendője küldje kivizsgálásra mert ez van leírva a posztban eléggé elmaszatolva. A doki meg visszaszól hogy ő tudja mi a teendő. Nem hiszem el hogy azt mondta volna cigányokat nem hajlandó ellátni.

Innentől kezdődik a rizsa amire a hozzád hasonló agitátorok rámozdulhatnak hogy cigány így meg úgy.

A rasszizmusról meg annyit hogy a cigányt páros lábbal rúgják ki Olaszországból, Franciaországból, Kanadából meg mindenütt ahol próbálkoznak. Az a nyugat amiről írsz mesevilág az eü ellátásban meg ne akard bemesélni hogy odamész és ellátnak megfelelő papírok nélkül, én is éltem kint úgyhogy ha tudsz ilyen országot mondd már meg melyikről van szó

Pipas 2010.06.13. 10:19:38

@Gempacsöki Boborján: Egy-kettő roma? Hát szerintem ugorj neki mégegyszer ennek a listának és számold össze. Itt van, hogy mások is szavazhassanak[1]

[1] www.police.hu/nyitooldal/cikkek/orf_top100.html

sapkabojt 2010.06.13. 10:21:04

@Pipas: Akinek nem inge, nem vegye magára, hallottad már ezt a mondást?

Amúgy az adónknak egy minimálisan elhanyagolható része megy segélyre, nézz utána, most had ne keressem meg. Ha már így nézed, akkor nyugdíjra, rokkantaknak, betegeknek is segély jár, szerencsére... de a zöme inkább pont a TB, közigazgatás, iskolák, utak, ilyenek.

De itt most nem erről van szó, a posztból egyáltalán nem következik, hogy T. segélyből élne. Akkor nem tudott volna maszek orvoshoz elmenni. A hozzászólásom általánosítást kritizáló része ezek szerint rád is igaz mégis. Persze vannak a gyűlölködésnek is különböző fokozatai.

Amúgy ha jövök haza az aluljárón keresztül, nem cigány emberi roncsokat kerülgetek, akik a saját vizeletükben fetrengenek, max 40 évesen szétitták a fejüket. Ez már nagyon távolról kapcsolódik ide, csak azért mondom, hogy én sem rájuk asszociálok, ha látok egy borkostolót mondjuk. Kb ennyi köze van a bőrszínnek az orvosi ellátáshoz.

sapkabojt 2010.06.13. 10:23:23

@Gempacsöki Boborján: Őt inkább a feltuningolt celebek viselkedésével hasonlítanám össze. Beképzeltek, bunkók...de szerintem nem segélyből és lopásból él. Hanem a nézői igényből.

prolee 2010.06.13. 10:24:23

@Legelő Őse: Ezzel nem értek egyet. Ez az általánosítás nem az általad elképzelt rasszizmus fogalomból fakad.
A normálisan viselkedő cigányok nem tűnnek fel, mert a normális nem feltűnő, egyébként pedig az emberek döntő többsége nem a rassz alapján kategorizál.
Arról van szó, hogy feltűnik valakinek az irritáló viselkedése, akkor "észlelem" a rasszot és megállapítom, hogy bizonyos rasszhoz tartozók sokkal, de sokkal nagyobb arányban viselkednek deviánsan, mint más rasszhoz tartozók. Ebből a tapasztalati tényből indulok ki a rasszról alkotott véleményem megfogalmazása során.
Tehát szerintem fordított a folyamat. Ha normálisan közelednek felém, akkor a rassz, mint jellemző tulajdonság értékelésre sem kerül, mert nincs jelentősége.
Aki cigányozik, az cigány kifejezés alatt nem minden cigányt ért, hanem csak a deviáns viselkedésű cigányokat. Ezért nem igaz, hogy nálunk intézményes rasszizmus van. Szerintem, nekem ez a véleményem.

Pipas 2010.06.13. 10:24:29

@Legelő Őse: Az osztrák benzinkutakon kirakott 'magyar ne lopj' feliratok ügye valóban nem teljesen független a magyrországon élő cigány kisebbség ügyétől. Egészen konkrétan miattuk rakták ki őket. ;)

Amúgy azt nem állítja senki, hogy minden cigány bűnöző, azt azonban nem ártana emlegetni, hogy mennyi a cigányok közt a tolvaj-gyilkos-bűnöző és mennyivel járulnak hozzá a statisztikákhoz a többiek. Mondjuk a svábok, a bolgárok, a ruszinok, a görögok és a magyarok.

Ezt a kérdés persze üldözi a hatalom, ezt nem lehet megkérdezni sem, mert ha kiderülnének a pontos számok, akkor parasztlázadás lenne. :-(

sapkabojt 2010.06.13. 10:25:10

@Gempacsöki Boborján: ja és a rendelőketsem az ő családja veri szét. Bár kb 1 részt láttam belőle, de feltételezem, te nem?

Gempacsöki Boborján · http://hot-spot.blog.hu/ 2010.06.13. 10:25:26

Nagy jóindulattal 100 ból 10 roma.Látom a kínaiak hátrébb szorultak,legutóbb mikor néztem még az első kettő kínai volt.DD

Gempacsöki Boborján · http://hot-spot.blog.hu/ 2010.06.13. 10:26:23

@falevelek: Bevallom én többet.A párom aki nem roma pl szereti nézni.SS

varta.atrav 2010.06.13. 10:26:48

Támogassuk:

"Kezdeményezzük a választási eljárásról szóló törvény módosítását, amelynek értelmében olyan szavazólapot, vagy szavazási módszert kell alkalmazni, amely lehetővé teszi azt, hogy a vakok és gyengénlátók külső segítség igénybevétele nélkül, titkosan tudjanak szavazni."

"Kezdeményezzük olyan tartalmú törvény megalkotását, amely szerint a televízió és rádióműsorokat megszakító reklámok nem lehetnek hangosabbak, mint azok a televízió és rádióműsorok, amelyeket megszakítottak."

Az aláírásgyűjtő íveket az igazidemokracia . hu oldalról tudjátok letölteni

prolee 2010.06.13. 10:27:39

@Gempacsöki Boborján: Te nem Győzikét ismered, hanem azt a kitalált személyt, amit a média közvetít róla. Ez nagy különbség.

Gempacsöki Boborján · http://hot-spot.blog.hu/ 2010.06.13. 10:28:45

@varta.atrav: Én azt szeretném kezdeményezni hogy ha megy egy film a tv-ben akkor kurvára ne szakíthassák meg a reklámokkal,mert ezzel megerőszakolják az én akaratomat és szememet is.

prolee 2010.06.13. 10:33:18

@falevelek: Amúgy ha jövök haza az aluljárón keresztül, nem cigány emberi roncsokat kerülgetek, akik a saját vizeletükben fetrengenek, max 40 évesen szétitták a fejüket. Ez már nagyon távolról kapcsolódik ide, csak azért mondom, hogy én sem rájuk asszociálok, ha látok egy borkostolót mondjuk. Kb ennyi köze van a bőrszínnek az orvosi ellátáshoz.

Ezt a jelenséget is megfejtették a szociológusok. A cigányok nem csöveznek, nem élnek az utcán, mert náluk az a szokás, hogy a nem túlzottan igényes közösség befogadja az ilyen lecsúszott alakokat. A magyarok pedig nem fogadják be őket, mert magasabb a mérce. Tehát a magyarok nem csak azt rekesztik ki maguk közül, aki cigányként nem üti meg a mértéket, hanem azt is, aki magyarként vállalhatatlan.

Pipas 2010.06.13. 10:37:56

@Gempacsöki Boborján: Mondjuk szerintem több, de mindegy. A becsült cigány lakosság száma magyarországon 570-600 ezer fő, akkor a top 100 listában durván kétszeresen felülreprezentáltak a romák. Pedig ez a lista nyilvánvalóan olyan bűncselekményeket sorol, amik nem tipikusak a cigányokra nézve.

@falevelek: "Amúgy az adónknak egy minimálisan elhanyagolható része megy segélyre": Igen, elhiszem. A többi pótlékra, támogatásra, kompenzációra, juttatásra... Hiába játszunk a szavakkal, ugyanarról van szó.

Ehhez mondjuk mit szólsz: "A Roma Polgárjogi Alapítvány elnöke az antirasszista világnap alkalmából tartott sajtótájékoztatóján azt mondta: azzal, hogy a kormány megkurtította a munkanélkülieket segítő támogatás összegét, még kiszolgáltatottabb helyzetbe hozta a mélyszegénységben élőket, köztük a cigányokat, így mintegy 30 százalékkal romlott az életszínvonal a cigányság körében."[1]

Tehát a kisebb munkanélküli támogatás miatt 30%-ot buktak a cigányok? Ugye, hogy látszik miből élnek?

Vagy ez: "több mint kétmillió, családi pótlékot igénylő gyermek között mintegy 400 ezer lehet a roma kisebbség aránya"[1] Azaz a cigány lakosság aránya 5% körül van, a családi pótlékban pedig 20% -os arányban részesülnak? Hoppá!

[1]www.vasnepe.hu/cimlapon/20100325_csaladtamogatas_szocialis_juttatas

2010.06.13. 10:38:31

"eleinte nem sokat törődtem vele, de egyre fáradékonyabb lettem, nem tudtam koncentrálni rendesen, a munkámat sem tudtam a kellő módon végezni"

Lázasan nem is lehet fémet lopni

prolee 2010.06.13. 10:42:36

@hillaby: Miért gáz? Nekem kéne befogadnom a csövest (bármilyen rasszhoz is tartozik) a dolgozó, rendezett családomba?

hillaby · http://twitter.com/hillaby 2010.06.13. 10:44:25

@prolee: azért csöves, mert nem fogadod be

Pipas 2010.06.13. 10:48:45

@hillaby: Ja, ha a cigány mélyszegénységben él, akkor a magyar a hibás, mert nem segít. Ha a magyar lecsúszik, akkor a magyar a hibás mert nem segít.

Szerinted a sebész, aki egész nap műt 120 ezer forintos havi fizetésért az is bűnös, mert nem tesz többet, a tanár, aki 100 ezerért próbálja a réti négereket olvasni tanítani az is hibás, mert nem ad nekik több lehetőséget.

Baszki hogy van az, hogy mindenért a magyar a felelős, mindenért a magyar a hibás, a cigány meg baszki még akkor is áldozat, ha folyamatosan betörésekből, lopásokból és rablásokból él?!

prolee 2010.06.13. 10:49:23

@hillaby: Nem. Azért csöves, mert iszik és emiatt a munkavégzésre is alkalmatlan. Van hajléktalan szálló, ahol aludni, mosni, fürdeni lehet és tisztán, kipihenten és józanul lehet próbálkozni munkát keresni. De ott nem tűrik a részeg randalírozást.

hillaby · http://twitter.com/hillaby 2010.06.13. 10:49:53

A saját családomban látom, hogy közeli rokonok (szülő-gyerek, testvérek) nem beszélnek egymással évekig, csak mert az egyik erre szavazott, a másik arra, vagy mert valamelyik feleségül vett valakit, aki nem szimpatikus stb. Szerintem ez gáz.

Metál -e a bimetál? 2010.06.13. 10:51:35

azt hittem megszűnt az szdsz. de lám, itt egy általuk írt levél... provokáció, nem kell felülni egy 0%-os "párt" nyekergésének.

prolee 2010.06.13. 10:53:07

@hillaby: De a hozzászólásomnak ehhez semmi köze. Én pl. teljesen más politikai nézeten vagyok, mint a párom, elvitázgatunk, de szeretjük egymást.

hillaby · http://twitter.com/hillaby 2010.06.13. 10:54:10

@Pipas: Össze-vissza beszélsz. Az első bekezdésben a lecsúszottak (pl. cigányok) nem hibásak, a másodikban pedig igen (sebészek). Szerintem mindenki hibás.

Egyre inkább csak fekete-fehérben bírunk gondolkodni. Ld. Jobbik parlamenti szereplése.

@prolee: Britney is elment elvonóra, neki is sikerülni fog.

sapkabojt 2010.06.13. 10:54:39

@Pipas: családi pótlék minden gyerek után jár, a leggazdagabbakért is, ha jól tudom. Szokj hozzá a gondolathoz, hogy 10-20-30 év múlva még nagyobb arányban lesznek romák, akkor már pláne nem lehet kirekeszteni őket a munkából, ellátásból, egyelőre még többségi társadalomból.

prolee 2010.06.13. 10:55:07

@Metál -e a bimetál?: Nem ülünk fel. A párt éppen azért szűnt meg, mert már senki nem ült fel a parasztvakításnak.
De a probléma létezik, meg kell oldani és nem igazán látom, hogy ki tudja helyesen kezelni.

prolee 2010.06.13. 10:57:20

@hillaby: Voltál már alkoholelvonó osztályon? Én igen. Nem tudom, vannak-e még ilyen osztályok.
Ott senkinek nem sikerülhet.

prolee 2010.06.13. 10:59:22

@falevelek: Érdekes kérdés, hogy ilyen arányok mellett 20-30 év múlva ki fogja majd befizetni a költségvetésbe azt, amit onnan felmarkolhatnak támogatás címszó alatt.

Pipas 2010.06.13. 11:00:42

@falevelek: Ajánlom figyelmedbe a fentebbi kommentemben idézett hivatalos adatokat. Valóban minden gyerek után jár a pénz (bár mint tudjuk a szellemileg visszamaradott gyerekekért több jár) a cigányoknak azonban úgy tűnik cirka négyszer annyi gyerekük van.

És valóban, 10-20-30 év múlva tényleg több lesz arányaiban a cigány, ha végre nem hagyjuk abba, hogy fizetünk nekik a gyerekszülésért. A kétgyermekes magyartól elveszük a fizetése nagy részét és odaadjuk annak, aki nem dolgozik, de 8 gyereket csinált. nagyon nem jól van ez így...

prolee 2010.06.13. 11:05:39

@Pipas: Én már arra nevelem a gyerekeimet, hogy ebben az országban ne dolgozzanak és ne fizessenek adót, hanem olyan országban telepedjenek le, ahol nem a dolgozó polgárokkal tartatják el a parazitákat. Nem vagyok karitatív szervezet, nem azért nevelek jó adózó polgárt, hogy az ingyenélőket tartson el. Sokan rájönnek majd erre, tehát jó lenne azon igyekezni, hogy megoldják a problémájukat.

hillaby · http://twitter.com/hillaby 2010.06.13. 11:09:42

@prolee: "jó adózó polgárt" nevelsz? Szerinted ez a legfontosabb szempont egy ember életében?

Én kiegyensúlyozott embert igyekszem nevelni. Ha ebbe nem fér bele a "jól adózás", nem bánom.

BTW, én jó adózó polgár vagyok. Nem hiszem, hogy emiatt jobb nekem.

Pipas 2010.06.13. 11:14:37

@prolee: Így van. Sajnos ez a helyzet. Viszont mi lenne, ha nem menekülnénk el, hanem mondjuk kiállnánk egyszer az igazunkért és rendet tennénk a hazánkban? Ugye mennyire jobban hangzik? ;)

És meg is mondom mi a megoldás.

Minden segélyezett (nem nyugdíjas) neve mellé az államnak tartania kellene egy nyilvántartás a felvett segélyekről. Ami szépen gyülekezne.

Aztán amikor bemenne a rendőrségre, hogy vettem kocsit, vagy a teleknyilvántatrásba, hogy vettem házat, vagy örököltem a nagybácsimtól, akkor az állam szépen azt mondaná, hogy oké, akkor lássuk csak: tartozol ennyivel meg ennyivel, a fennmaradó összeg meg ennyi, az a tied lehet.

Ha a banktól veszek kölcsönt, akkor rámverik a kamatok öreganyját, ha viszont elmegyek az államtól kuncsorogni, akkor ingyen, visza nem fizetendő ajándékot kapok? A máséból?!

27329 (törölt) 2010.06.13. 11:22:05

Amióta ismerjük az emberiség történelmét, mindig is volt valamiféle "rasszizmus". Ennek célpontja azon emberek csoportja, akik nem illenek bele a többség által kialakított társadalom rendjébe. Ez néhány tudatos társadalomromboló idióta kedvéért nem fog megváltozni. Az emberben lévő életösztön mindig ellenségként fog tekinteni azokra, akik veszélyt jelentenek a biztonságára. Az emberi történelem egy folyamatos harc a túlélésért, az ehhez szükséges javak megszerzéséért, az élettér és a biztonságot jelentő környezet kialakításáért. A módok és a külsőségek folyamatosan változnak, de a lényeg nem.
Bármilyen kegyetlenül is hangzik, ez van.

sapkabojt 2010.06.13. 11:25:47

@Pipas: Pontosan. És most nem írom le mégegyszer, amire válaszoltál. Innen már csak egy fél gondoltattal kell előrébb jutni, és megérted, mitől fognak tudni dolgozni.
@prolee: akkor majd ahhoz járulnak hozzá sajnos ők is, hogy Magyarország teljesen felhiguljon, és többségben munkanélküli/adőkerülő emberek országa maradjon, majd a negatív spirálnak köszönhetően bedőljön életképtelenség miatt. Nem ítélem el, aki elmegy, de ne már direkt erre tréningezd őket, itt is boldogulhat, aki tehtséges, sikeres vállalkozásban vesz részt. Csak egyre többen települnek ki véglegesen, és ez szomorú sajnos. Tapasztalatot szerezni viszont érdemes kiküldeni, hogy lássák kicsit külső nézőpontból is az országot, jót szokott tenni.

Öreg Sam 2010.06.13. 11:37:53

@27329:
Igen,ez kegyetlenül hangzik.
Azért hiszek egyfajta evolúcióban az össznépi gondolkodás terén.
Ez pesze nem egy-két év...
Néha csendes magányomban elgondolkodom azon,hogy a kereszténység nevében kb.tizszer annyi bűnt k9övettek el az emberiség elen,mint a Hitler-Sztálin duó együtt.
Hogy is van ez?
A dolgok nem feketék fehérek,a szürkének milliónyi árnyalata van :)

Lepényhal 2010.06.13. 11:39:09

A cigányok nem született bűnözők, nem született "lazák", nem genetikailag meghatározott munkakerülők, hanem történelmi, szociológiai alapon szegregálódott emberek, és a többség azt a mintát követi, amiben felnő, mint bármely más embercsoport. A rasszizmust az ilyen cikkek gerjesztik mint ez. Ahogy többen is észrevették, nagyon átlátszó maga a levél, és az első hozzászólás is.

Pipas 2010.06.13. 11:45:36

@Lepényhal: Nagyon, helyes, ha genetikai oka lenne, akkor betegségként el kellene viselnünk, de mivel nem az, ezért egyszerűen nevelés kérdése.

sapkabojt 2010.06.13. 11:52:48

@Pipas: Viszont az a nagy baj, hogy sokan meggyőződéssel osztják az észt a genetikai, vérbeli különbségről. Nem te, de sajnos ma is vannak nácik, a munkahelyemen is, és nem érzik cikinek ennyi évvel a 2. vh után.

27329 (törölt) 2010.06.13. 11:56:36

@Lepényhal: ez egy nagyon fals duma, amit a legkevésbé sem bizonyítanak a tények.
25-30 évvel ezelőtt még készültek szociológiai felmérések, ezekből tényszerűen kiderül, hogy a magyar családoknál felnevelt cigánygyerekek ugyanolyan arányban lettek bűnözők, mint a családjuknál felnőttek.
De ez nem is lényeges. A lényeg, hogy a társadalmat szervező és működtető embercsoport (mert ez nem csak magyar jellegzetesség!!) mindig ki fogja magából vetni azokat, akik képtelenek betartani a kialakult szabályrendszert. A multikulti szentségét hirdetők itt tévednek alapvetően és végzetesen. Tegyük félre az érzelmeinket és gondoljuk végig, évezredek alatt miért szerveződtek a társadalmak úgy, ahogyan? A válasz egyszerű, mert csak így működik! Úgy nem, hogy a társadalom egyik fele éjjel nappal dolgozik, a másik fele pedig csak feléli a megtermelt javakat, így megfosztja a dolgozókat az emberhez méltó élet lehetőségétől. Lássuk be, ez nem működik. Ennyi. Bőrszíntől, fajtól és minden mástól függetlenül. Még attól is függetlenül, hogy a sorból kilógót érdekes módon általában származáshoz is köthetők.

nestrot10 2010.06.13. 12:01:51

ORSÓS ORBÁNNAK SE SEGÍTSEN!!! hehe Ő is Cigó

2010.06.13. 12:07:59

Olvasgattam a kommenteket és muszáj már hozzászolnom..
Nézzük, mi is itt a probléma?
Én a levelet egyszerűen provokációnak tartom. Kifejetem miért, figyeljenek:
Gondolom nem idegen sokunk számára az úgynevezett asszimiláns, vagy kivakaródzott cigány képe. Ő az aki tanul, olvas, dolgozik, megszakad, fizeti az adót, magának magyarnak definiálja akinek felmenői cigányok voltak.
Ő nem viselkedik cigányként, nem úgy beszél, nem úgy öltözködik, de legfőképpen nem úgy "ír".
Az amerikánerek ezt úgy hívják, hogy house-nigger. Mármint a fekete amerikánerek, mert szerintük ez egyfajta árulás. Az acting white egy probléma számukra.

A helyzet ugyanez Magyarországon. Az asszimiláns cigány a kulturális cigányság számára egyfajta árulás. "Ne magyarkodj", mondhatnám. Vagy "ne parasztkodj".

A rasszizmus igazi okai pont ők, akik konzerválják azt a fajta kultúrát amivel nem lehet együtt élni.
Egyes messziről jött emberek persze próbálkozhatnak, járathatják a gyerekeiket egy osztályba, sok sikert hozzá, nem fog menni.

Én jártam iskolába, bármilyen hihetetlen, ráadásul életem első általános isijébe jártam mikor találkoztam a cigánysággal. Sajnos nem csak kommentekből és postokból ismerem őket :( Ők tényleg egy más világ, amit érzékeltetnek is. A különbséget jól szemlélteti az is, ami ma Jeruzsálemben van. A hiloni zsidóság, vagyis "enlightened", judaizmussal nem együtt élő zsidóság és a vallásos, haredi zsidóság közötti ellentét. Az egyik mindig tüntet meg kukákat borogat, mert éppen nem tetszik neki valami, a másik meg feltakarít utána aztán megkergeti gumibottal.

Nos, lehetne még folytatni, de ezek alapján szerintem mindenki fejében összeállhat, hogy mire is akarok kilyukadni.
Én szerintem a cigányság nem egy nép. A cigányság máshogy néz ki Írországban és máshogy Spanyolországban. A cigányság egy kultúra. Más-más nyelvet beszélnek, eltérőek a hagyományaik. A cigánnyal szemben nem lehetsz rasszista, mert a cigány egy eleve keveredett, indo-árja nép, amelyik nem sokban különbözik a magyartól küllemre. Nem egy embert lehet cigánynak nézni, aki közben teljesen magyar, legalábbis színe, haja alapján. Értitek?
Itt arról van szó, hogy van egy kultúra, amelyik konzerválta magát, hiszen megtartó ereje éppen az, hogy ellenáll a magasabb kultúrának.
A mélyszegénységben élő cigány sose akar magyar lenni. Nem akarja ott hagyni a kultúráját, ő eltartott akar lenni. Mert ez teszi cigánnyá.
Bné Brákban a hászidok mikor akarnak lenni majd hiloni zsidók? Na mikor?
Hát sose baszki. Soha nem is lesznek.
A gettóban élő négerek se akarnak csak úgy kitörni, fehérré válni..
Mindig van pár ember, aki önmaga erejéből asszimilánssá lesz, már csak statisztikailag is. Az együttélésről meg aztán tényleg ne olyanok beszéljenek, akiknek fogalmuk sincsen mi zajlik a törökökkel Németországban, a mórokkal Franciaországban, a pakikkal Angliában, az arabeusokkal Izraelben.. vagy legalábbbis jelenlegi határain kívűl..
Ezek összetett dolgok, nem lehet úgy elintézni, hogy a másik rasszista..
Vagy csak én látom úgy, hogy egy "acting white" törökkel semmi gond?
Amelyik késsel hadonászik és németet ver azzal már inkább van gond.
És ezt nem lehet megmagyarázni egy egyszeri halandónak, hogy miért van ez így. De leegyszerűsíthető ez arra, hogy az ő kultúrája más. Társadalmi helyzete pedig rátesz még erre egy lapáttal.

De a Törökországból Németországba evett török elsősorban mindig török lesz. Anyja s apja egyarátnt török, törökül beszélnek otthon, és még ha szőke és vakítóan fehér bőrű is, mert miért ne, akkor se fogja tudni otthagyni egyik pillanatról a másikra azt, amibe beleszületett. Mert mindig lesz egy visszatartó erő.
A cigányságnak is nagy probléma ez, ez a visszatartó erő. Nehéz ma egy cigánynak saját akaratából kitörni, mert ott vannak a rajok, pózolnak a szamurájkarddal, meg a Ricsi múltkor elkötött egy mercit, meg ez majd milyen jól megy, hát akkor Gazsi mégse fog elmenni árufeltöltőnek, ha itt van ez egyszeribb mód a megélhetésre.. már ha eljutott odáig Gazsi, hogy létezik ilyen út is.
És nagy gáz van, mert a Ricsik és Gazsik bizony egyre többen vannak, a szegények helyzete katasztrófális, a szegény magyaré ugyanúgy.
Ezen viszont nem rasszistázással lehet segíteni.

Tudom, hülyeség volt, bocs a zavarásért.

lehet más a propaganda 2010.06.13. 12:08:04

Ez a poszt tipikusan beleillik a félrevivő liberális propagandába ami után rasszizmust lehet kiáltani. A cigánysággal kapcsolatos megítélés csak kisebb részben rasszizmus nagyobb részben a társadalmi normák különbözőségéből adódik. A nagybetűs NYugaton ez még élesebben vetődik fel, nálunk még mindig jobban lehet cigánykodni mert viszonylag lazák a normák.

Itt is egy olyan esetről van szó (vélhetően, mert a leírás pont a lényeget keni el) amikor valaki nem volt jogosult ellátásra de gondolom ő maga jött elő az aduval hogy ő cigány. Ilyen alapon a világon sehol nem lehet ellátásra számítani

prolee 2010.06.13. 12:09:26

@Öreg Sam: Nyilván az az oka, hogy a kereszténység cca. 2000 éves múltra tekint vissza, ezzel szemben a Hitler-Sztálin duó cca. 20 évvel "dicsekedhet".

prolee 2010.06.13. 12:14:28

@kábítószert minden anyának!: Egyetértek. Én sem rasszként, hanem elfogadhatatlanul irritáló szubkultúraként tekintek a cigányságra. Számomra az a cigány, aki deviáns módon viselkedik. Ehhez képest nem tudom értelmezni azokat az érveket, hogy vannak cigányok, nem minden cigány deviáns. Persze. De aki nem deviáns az számomra nem cigány.

Húsleves 2010.06.13. 12:15:18

@27329: semmiféle érzelem és álszentség nem volt abban amit írtam. Nem ismerem azokat a felméréseket amikről írtál, de nehezen tudnám elképzelni, hogy olyan nagy számú magyar családnál felnevelt cigánygyerek van, amiből messzemenő következtetéseket lehet levonni. Azokat, akik abból élnek, hogy gyerekeket vesznek ki állami gondozásból, inkább hagyjuk. Ezzel szemben személyesen is ismerek sok olyan cigányt, akik a saját családjukban már a munkából megélést látták követendő mintának. Ezek ugyanúgy dolgoznak, tanulnak, mint mi. Elhibázott politikának tartom a betelepítéseket, mert a rosszul szocializálódott cigányok életfelfogásán ez a legkevésbé sem változtat. Munkát kell adni nekik.

2010.06.13. 12:17:52

@prolee: Bírom amikor egyesek belekezdenek a keresztényezésbe. A kereszténység hol tanít olyat, hogy öljé', gyilkoljá', mert az jó lesz neked?
Hogy lehet a kereszténységet egy kalap alá venni Sztálinnal? Sztálin egy személy volt és őt kiszolgálta egy garnitúra.
A kereszténység viszont nem egy teljesen egységes vallás, amelyik nem tanít gyilkosságra. Viszont akkor lehetne azt is mondani, hogy Hitler a fasizmus nevében gyilkolt, mikor a nemzeti szocializmus nem erről szólna. Persze, de azért a nemzeti szocializmusban nincs is benne a Tíz parancsolat.. ehe..

Húsleves 2010.06.13. 12:18:28

@27329: Bocsánat a félreérthetőségért, azt Lepényhal helyett írtam. Egy másik fórumon ezen a nevemen kezdtem el írni, és elfelejtettem kilépni.

sapkabojt 2010.06.13. 12:18:58

@27329: Na tessék. "Bőrszíntől, fajtól és minden mástól függetlenül. Még attól is függetlenül, hogy a sorból kilógót érdekes módon általában származáshoz is köthetők. " ez a színtiszta származás alapján való megkülönböztetés. Légyszi linkelj már be egy tudományos felmérést, köszi.

Öreg Sam 2010.06.13. 12:22:29

@kábítószert minden anyának!:
Ha hülyeség lenne,az elnézhető lenne...
Sajnos nem az.
Ellenben,(miközben egyetértek a gondolataiddal)nem lehet,hogy ebben az egész átkozott szituációban fel kellene vállalni valamilyen felelősséget?
Azt hiszem,ghogy ebből nem lehet jól kijönni,tipikusan sapka/nyuszi eset.
Ha egy törököt/üzbéget/bulgárt/stb próbálok a magam képére formálni,nem hagyják a gyökerek.
Ha alapból elutasitom,akkor rasszista vagyok.
Egy tojásról kapásból megállapitom,hogy záp,de attól még nem tudok jó tojást tojni..
Megoldóképlet??
Valaki??

27329 (törölt) 2010.06.13. 12:25:14

@kábítószert minden anyának!: nem hülyeség, a kérdésnek ezerféle olvasata van. Pontosan ezért írtam azt, hogy a kérdés nem csak nálunk létezik. Egy társadalom működéséhez szükséges bizonyos közös normák betartása. Vegyünk egy egyszerű példát, a közlekedést. Érdekes, ott mindenki elfogadja, hogy a szabályokat mindenkinem be kell tartani, másképp káoszba fullad és rengeteg életet követel. És aki ezeket a szabályokat durván megszegi, azt kiveti magából a közlekedő közösség, nem személyesen, hanem az általuk felhatalmazott és fizetett rendőrség segítségével. Persze, a gyorshajtás után járó bírság mindenkinek fáj, de valahol a lelkünk mélyén elfogadjuk ezt a rendszert. Mekkora hülyének tartanánk azt, aki azt kezdené el hirdetni, hogy pl. a szőke kékszeműek nyugodtan átmehetnek a piros lámpánál, bármennyivel száguldozhatnak és akár visszafelé is haladhatnak az autópályán, mert CSAK. És akinek ez nem tetszik, az rohadt fasiszta meg náci meg rasszista. Ugye mekkora hülyeség ez?

A társadalom pedig ugyanolyan, csak más történések is vannak. De ugyanúgy csak akkor elviselhető, biztonságos, élhető, kiszámítható és igazságos, ha ugyanúgy mindenkire vonatkoznak a szabályok és megszegői ellen ugyanúgy fellép az általunk felhatalmazott és fizetett rendőrség. És ez borult fel. Tilos lopni, kivéve ha... Tilos ölni, kivéve ha... Köteles vagy gondoskodni magadról és családodról, kivéve ha...
Na ez nem működik hosszútávon sem itt, sem Németországban, sem sehol. Volt (van) egy kísérlet, de a kudarc természetszerű.
És mi a megoldás? Egyszerű. Bele kell nyugodni, hogy rendnek kell lennie. Főleg annak, aki az ellenkezőjében érdekelt. Hosszútávon senki sem fogja őket sajnálni. Embertelenül hangzik? De legalább őszintén...

prolee 2010.06.13. 12:27:19

@Húsleves: Munkát kell szerezniük. Mint bárki másnak.

2010.06.13. 12:27:28

@prolee: Erről van szó. Aki szerint meg a cigány és a magyar közt olyan hihetetlenül nagy a különbség az igazából még nem is találkozott életében túl sok emberrel.. Rengeteg fajta ember van, sokakban van cigány vér, sokan néznek ki cigánynak, de a deviancia nem ott kezdődik, hanem hogy mondjuk védelmi pénzt szed a sarki közértestől.
Én mindig úgy tekintek a bűnöző cigányokra, akik egyfajta áldozataik a saját kultúrájuknak. Mert ez a fajta kultúra, ahol nem szégyen a börtön, hanem dicsőség az nem ugyanaz a kultúra, mint az enyém. Én akkor is rosszul érzem magam, ha nem találok kukát, ahová kidobhatnám a szemetet mentemben. Nyílvánvaló, hogy egyenlőségjelet köztem és egy ilyen deviáns cigány között nehéz lesz rakni.
De a cigányon csak úgy lehet segíteni, ha megtanítjuk munkára, hogy elhagyhassa és erőből asszimilálódjon a magyar kultúrális közegbe. Máskülnöben ez sose fog változni, a cigányság csak újratermeli azokat, akik nem akarnak dolgozni, a magyart egészen egyszerűen parasztnak hívják (tehát akkor miért akarjon hozzá idomulni?ha már nevében lenézi). Megjegyzem a cigány szó nem pejoratív, mielött valamelyik antirasszistát már ez is sértene. A paraszt viszont egy szó, amelyiket sértésként használnak. Ez a különbség.

27329 (törölt) 2010.06.13. 12:31:15

@falevelek: nem értetted meg amit írtam. Nem a bőrszín alapján választom meg, ki nem illik bele a társadalomba, hanem a társadalomból kilógóknak van egy viszonylag egységes származása. Ez nem ugyanaz. Engem nem érdekel, kinek kik az ősei, hogy néz ki, csak az érdekel, betartja-e azokat a társadalmi normákat, amelyek szükségesek a normális emberi együttéléshez. De ha nem tartja be, akkor ne hivatkozzon a származására és az ne legyen számára automatikus felmentés és hivatkozási alap.

2010.06.13. 12:32:06

@Öreg Sam: Ezt mondom, hogy erre nincsen így megoldás. Megoldási javaslatok vannak, mint hogy a cigányt tanítsuk meg hogyan lehet magyar. Meg hogy szeresse is ezt az életformát. Vagy nevezzük európainak, mindenki azt helyettesít be amilyet csak akar. Nyílván a román románná akarjá nevelni azokat, akik nem példamutatóan élnek. Mert azért gondolom azért nem leszek rasszista, ha azt mondom, hogy én így is egy magasabb kultúrát képviselek, mint az aki most éppen bicskával szólítja értékeinek átadására egy orosz fiút. Tehát legyen az bárki, bárhol, bármilyen színben, az elnyomottakra mindig jellemző lesz a deviancia, az alkoholizmus, öngyilkosság, bűnözés. Aki foglalkozott eleget szociológiával az most magában még folytathatja a sort.

Húsleves 2010.06.13. 12:32:15

@prolee: akik szinte nomád módon élnek, azok nem tudnak maguknak munkát szerezni. Mesterségesen kell beindítani náluk a szocializációt.

Öreg Sam 2010.06.13. 12:32:47

@prolee:
Tudod,én csak annak a statisztikának hiszek,amit magam hamisitottam :)
Igazad van/lehet,de manapság nem emelnek templomokat a "duónak",miközben hajlamosak vagyunk elkötelezni magunkat egy olyan eszme mellett,ami máglyára küldte Bruno papát,meg meghátrálásra kényszeritette Galileit.
Ami a tiz parancsoltot illeti,annak megvolt a kommer időkben a megfelelője:)
Akkoriba a zúttörő 12 pontja volt a nev,ha jól emlékszem :)

prolee 2010.06.13. 12:33:24

@Öreg Sam: Megoldóképlet: szocializáció és oktatás, legalább két generáción át, ahol kell ott szegregáltan. A szegregáció önmagában nem bűn, csak akkor ha bűnös céllal alkalmazzák.
A putricigány gyereket hiába ültetik össze az én gyerekemmel az iskolában, esélye sincs a kitörésre. Mert az én gyerekem otthon is szocializálódik és tanul, kipihenten, jóllakottan és egészségesen megy az iskolába, segítek neki a tanulásban, megtanul a pénzzel bánni, viselkedni, tisztálkodni, stb.
A putricigány gyereket pedig kiközösítik. Nem azért, mert cigány, hanem azért, mert ápolatlan és szocializálatlan.

prolee 2010.06.13. 12:34:39

@Húsleves: A szocializációt igen. Épp ez az, amiben nem hajlandók közreműködni, illetve aki közreműködik, azt árulónak tekintik és kiközösítik.

prolee 2010.06.13. 12:36:49

@Öreg Sam: Meg amelyik lerombolta Jerikót, meg amelyik leigázta Európát, stb. Miért van az, hogy a vallásszapulás mindig csak a keresztény vallást érinti?

Húsleves 2010.06.13. 12:37:32

@prolee: Igen, de pont ezt írtam, hogy ezen az úton mégis vannak eredmények, ellentétben a betelepítésekkel, amelyek csak tovább növelték mindenütt a feszültségeket. Akik nem hajlandók közreműködni, azokkal szemben törvényesen fel kell lépni.

Pipas 2010.06.13. 12:38:49

@prolee: Kár, hogy cirka 600 éve próbáják őket beilleszteni. Mária Terézia még arra csinált törvényt, hogy a cigányok ne járkáljanak meztelenül, ehhez képest van javulás, de a mai magyarokhoz képest a lemaradás ugyanakkora. :-(

sapkabojt 2010.06.13. 12:40:54

@27329: "25-30 évvel ezelőtt még készültek szociológiai felmérések, ezekből tényszerűen kiderül, hogy a magyar családoknál felnevelt cigánygyerekek ugyanolyan arányban lettek bűnözők, mint a családjuknál felnőttek."
Valami hivatkozás tényleg jó lenne. A kilógóknak a fő oka a szegregáltság, a pozitív szülői hiány a fő oka. A fenti posztban pedig éppen hogy nem a posztoló hivatkozott rá, hanem a doki! Általában igaz, hogy a frusztráltak hozzák fel ezt a kártyát, a cigányok közben élnek, ahogy élnek. "Én azért lopok/kérek pénzt/verlek meg, mert én cigány vagyok", teljesen életszerűtlen mondat.

prolee 2010.06.13. 12:42:35

@kábítószert minden anyának!: Ez a kulcsa mindennek, ahogyan írod, hogy a cigányság a saját kultúrájának az áldozata, mert ez egy szubkultúra. Ez maga a kívülállás kultúrája. Én humanista vagyok, nem támogatok olyan kultúrát, ami emberáldozatokat szed, illetve embereket nyomorít meg.

Öreg Sam 2010.06.13. 12:45:01

@prolee:
Bazz!
Én keresztény katolikus vagyok,de nem vagyok vallásos!
Ha zsidó lennék,azt is vállalnám,mert elsősorban EMBER vagyok!
Ami a másik részét illeti:szerintem nem lenne haszontalan "szegregált" iskolákat inditani (most lehet rám köpködni)éppen azért,hogy a saját környezet/kultúra közepette szerezzenek valamilyen alapokat.
Hosszú...

prolee 2010.06.13. 12:54:29

@falevelek: A kilógás oka a szegregáltság, csak azt ne felejtsük el, hogy esetükben ez nem kívülről, hanem belülről ható tényező.
Ez a szubkultúra nem tűri a kitörést, aki pedig sikeresen kitör, az főként az elutasítása, a gyökértelensége miatt frusztrált és deviáns lesz. Pl. Daróczi Dávid, vagy Borovszky Tímea.

prolee 2010.06.13. 12:58:18

@Öreg Sam: Én is egyetértek a szegregált iskolával olyan esetben, amikor a szocializáltság foka olyan alacsony, hogy a gyereket nem képes kezelni a normál iskola. A szocializáltság hiánya éppen olyan fogyaték, mint egy végtag, vagy egy érzékszerv hiánya.
A vak gyerekek is külön iskolába járnak, pedig nem hülyébbek a többinél.
Aztán majd a szocializált cigánygyerek gyereke már járhat nem szegregált iskolába.

hillaby · http://twitter.com/hillaby 2010.06.13. 13:11:19

Attól félek, hogy az a jogos igény, hogy a segélyek mértéke csökkenjen, egyben az igazi segítségre (szocializáció, speciális pedagógusok stb.) fordítandó pénzt is el fogja teljesen apasztani. Így nagyon lelassulhat a közeledés.

prolee 2010.06.13. 13:13:16

@hillaby: Ettől én is tartok, hogy jó magyar szokás szerint a fürdővízzel kiöntjük a gyereket.

27329 (törölt) 2010.06.13. 13:24:57

@hillaby: a segélyek mértékét nem csökkenteni kell, hanem meg kell oldani a valódi célt betöltő segélyezést. Nem pénzt kell adni kontroll nélkül, hanem ingyen étkeztetést az iskolában, ingyen (és nem hazavihetős) tankönyvet, iskolaszereket, ingyen gyerekruházatot, stb. stb. A szülőknek pedig ingyen tüzelőt, a szolgáltató felé elrendezett rezsitámogatást stb. Természetesen csak azoknak és csak addig, amíg a játékszabályokat betartják. És akkor a segélyből nem cigaretta, ital meg játékgépezés lesz, hanem esély. Nem biztos siker, hanem esély. Amivel lehet élni és lehet veszni hagyni. Aki él vele azt progresszíven továbbtámogatni, aki pedig nem, azt keményen elfelejteni. Másképp nem fog menni.

lehet más a propaganda 2010.06.13. 13:27:45

Na előbb leugrottam valami kajáért, hát nem bepofátlankodik egy koszos repedtsarkú szőkére festést imitáló sárgahajú cigány kurva elém a sorba?

Vitte volna el az árvíz valamennyit

Húsleves 2010.06.13. 13:27:53

@27329: Igen, de ezt rögtön 15 fronton fogják támadni a liberálisok az "emberi méltóság" féltése címén.

Húsleves 2010.06.13. 13:30:00

@lehet más a propaganda: szerinted az ilyen kommentekkel kik fogják igazolva látni az általuk propagált nézeteket?

27329 (törölt) 2010.06.13. 13:35:40

@Húsleves: ezért a rendcsinálás első és legfontosabb elemeként ezeket kell kiszorítani a közéletből. A parlamentből már részben sikerült.....

27329 (törölt) 2010.06.13. 13:38:39

@lehet más a propaganda: és te persze nem szóltál egy szót sem, e helyett idejössz nyavajogni. Ott helyben kiordítod a sorból, a többi gyáva szar alak meg melléd áll és úgy eltűnik onnan, hogy a környéken se fogják látni. Fogjátok fel végre: ÖNVÉDELEM vagy KIHALÁS !

mothe 2010.06.13. 14:06:24

@Pipas: meglepően kevés cigány van abban a listában, főleg ahhoz képest, ami itt az általános vélemény.

Bal 2010.06.13. 14:21:53

@prolee: Mert van egy virága egy cigányasszonytól és megette a káposztájukat, az azt jelentené, hogy felfogta az előítélet jelenségének következményeit? Gratula. A posztja alapján épp az ellenkezője világos.

Pedig van itt egy jól ismert pozitív visszacsatolás, és egy idő után már nem lehet megmondani, hogy az előítélet ok vagy okozat-e. Orvosként, véleményformálóként kötelessége lenne a társadalmi csapdák elkerülését segíteni, ehelyett a saját sötétsége miatt csak mélyebb gödröt ás mindannyiunknak.

Bár ha már nickekről beszélünk, noha az enyém nem azért az, amit gondolsz róla, de akkor már szabadjon megjegyeznem, hogy a tiéd alapján meg csoda, hogy hülyeséget beszélsz.

Pipas 2010.06.13. 14:22:36

@mothe: Ja, azért nem szabad a cigánybűnözésről beszélnie senkinek, mert meglepően kevés a cigány bűnöző. Aha, logikus és hihető is. Fascinating captain! ;)

lehet más a propaganda 2010.06.13. 14:25:35

@27329:
Amit erre szóltam azt itt inkább nem idézem

lehet más a propaganda 2010.06.13. 14:27:25

Én meg tudom védeni magam, nem ez a kérdéss, hanem hogy együtt kell megoldást találni

27329 (törölt) 2010.06.13. 14:34:25

@lehet más a propaganda: együtt, mégis egyénenként vállalva az adott szituációban a helyes utat. Ha másokra várunk, másoktól várjuk a megoldást, akkor az soha nem fog eljönni.

mothe 2010.06.13. 14:47:07

@Pipas: ja, értem, akkor is neked van igazad, amikor nem neked van igazad. :) Szórakoztató lehet veled beszélgetni, de most túl meleg van.

Pipas 2010.06.13. 15:49:12

@mothe: Oh, szóval elfogytak az érveid? ;)

A melegről meg annyit, hogy 31 fok van a lakásban. Akartam berakatni klímát, de nem tettem, mert hideg volt. Most úgy érzem hiba volt... ;)

Öreg Sam 2010.06.13. 17:57:15

@Pipas:
Hiba volt...:)
kavicsokért lehet manapság hűtő-fütő klimát kapni,én átmeneti időszakban azt használom.
Mult héten kies kis tanyámon kis hiján megfagytam volna nélküle,most meg megfőnék :)

Legelő Őse · http://legeloose.blog.hu/ 2010.06.13. 23:34:05

@lehet más a propaganda: nem vagyok ügyeletes népnevelő. Ha elmész egy orvoshoz, és bejelneted hgy mostantól hozzá szeretnél járni, akkor ha területileg illetékes, köteles felvenni a praxisába - itt a kivételekről a törvény ad némi felvilágosítást de az most itt nem játszik - a feladata pedig hogy átkérje a beteg kartonját. A kezelést megkezdi, és minden további nélkül jár neki a beteg után a támogatás - ez ennyire egyszerű. Nem mellesleg nem kezdődik rizsa semmiről, mert ha Te mint állampolgár azt kéred hogy vizsgáljanak kik, akkor az orvos beutalót ad, a tünetek alapján ez nem kétséges. Megjegyzem hogy a magyar egészségügyben velem ennél sokkal durvább dolgok is történtek - sürgősségi ellátásban ami kimondottan cifra, szóval nem értem mi olyan hihetetlen.
Végül pedig a többi országról, akikről írsz...persze hogy nem fogádják őket, hiszen nem azon ország állampolgáraik, és valójában az eredeti országukban nem üldözik őket. Nálunk viszont a saját országunk állampolgáriról van szó. Ugyanebben a helyzetben az általad említett országokban egy kicsit másként fest.
Végül pedig szerintem nem népnevelés ha valaki kifejti a véleményét pusztán azért, hogy egyértelműen kifejezze : elítéli a rasszizmust, hátrányos megkülönböztetést!

Legelő Őse · http://legeloose.blog.hu/ 2010.06.13. 23:37:15

@prolee: ezek szerint az érzékelés szerinté én például kifejezetten ijesztőnek tartom a kopasz nagy kigyúrt fehér agresszív embereket - akkor most minden fehér emberrel előítéletesnek kell lennem??? teljesen értelmezhetetlen amit írsz, ne haragudj. Az embereket a tetteik alapján kell megítélni, és nem az előítéleteink alapján Ilyen egyszerű!

lehet más a propaganda 2010.06.14. 11:00:04

@Legelő Őse:
A beteg hozza el a kártyáját a régi helyről, amíg nem teszi addig oda tartozik és a másik orvos nem köteles foglalkozik vele kivéve a sürgős szükség esetét. A több hete tartó hőemelkedés NEM sürgős szükség.

Ha külföldön jelentkezik valaki ellátásra jogosultság vagy megfelelő papírok nélkül nem azért utasítják el mert másik állam polgára. Saját polgárt is eluasítanak vagy megfizettetik a kezelést büntetéssel együtt ha nem rendelkezik biztosítással.

Ez a fórum egészségügyi ellátással foglakozik, ezért a megjegyzéseimet is erre korlátozom: a szemléleted valahol a kommunista időkben gyökerezik, mely szerint az eű ellátás tisztán állami funkció, ami mindenkinek alanyi jogon jár. Ha jártál nyugaton, ahogy állítod magadról, nem értem hogy ragadtál le ennél

Legelő Őse · http://legeloose.blog.hu/ 2010.06.14. 11:37:54

@lehet más a propaganda: én ezt nem értem, de tényleg - a posztban le van írva - nyögdíj + költözés. A szabályok azt mondják, hogy az orvos átkéri a kartonját, és bejelenti hogy mostantól ő a háziorvosa. Ez ilyen egyszerű. Nem mellékesen a fórum az egészségügyi ellátásasl foglalkozik - ami minden magyar állapolgárnak ugyanazon a színvonalon jár, mindattól függetlenül hogy milyen a bőrszíne stb.
Mivel valóban éltem külföldön, ezért pontosan tudom, hogy igen, ott is vannak buta emberek, de ott egy ilyen sztorit addig nyomoznának, amíg minden ki nem derül, és egy mozdulattal felfüggesztik az orvost pusztán már csak addig is, amíg ki nem derül hogy pontosan hogyan történt.
A külföldön való ellátásra jelentkezésről pedig: olan információs rendszer van - ez németo- ahol pontosan, a legrövidebb idő latt megmondják mit tehet. Köthet átmeneti időre biztisítást, amit utólag is lehet rendezni, beléptethetik egy kéthetes időre egy klinikára, ahol töredékáron kivizsgálják, és az utólag rendzett társadalombiztostíást is elfogadják stb. Nem kommunizmus az, ahol egy rendszert úgy üzemeltetnek, hogy megfeleljen annak a célnak amiért létrejött. Nálunk van ez a: rajtakpatalak, most aztán kioktatlak, nem tudtad,megérdemled stb hozzáállás, ami pedig azért szomorú, mert még csak nem is jogos. A cikk pedig arról szól, hogy egy orvos, kimondta hogy nem hajlandó cigányoknak segíteni, ilyen mondat pedog nincs!

kvadrillio 2010.06.14. 12:07:23

@bakela: ühümmmmmm......szaaaal szerinted is az orvos van a betegért és nem a beteg az orvosért.....:O)

avagy legközelebb is kiszámítod pontosan, hogyí TB finanszírozásért, mélyen belenézel a beteg szemében és hirtelen HUHOGSZ EGYET, hogy hátha meggyógyul tőle ???!!!

q"ORVOSKÁM"""

Dr. Morcz · http://drmorcz.blog.hu 2010.06.14. 12:08:09

Bocs, nem olvastam végig a 292 kommentet, és lehet, hogy a kollégák már leírták a tutit.
Szerintem a helyzet a következő:
1. A háziorvosi ellátás területi alapon szervezett, elvben a lakcím alapján meg lehet tudni, ki kihez tartozik (még meg is mondja a Központi Ágynyilvántartó, ha szépen kéri az ember).
2. Sajnos sokak mindennapi tapasztalata, hogy a roma népcsoport egyes tagjai - kulturális különbségek stb miatt - valóban teljesen másként állnak az orvoshoz, a többi beteghez, a várakozáshoz, mint ami elfogadható.
3. Ez viszont nem menti a kolléga viselkedését. Bármennyire is igaz, amit az eü. sanyarú helyzetéről már vagy 100x leírtam, orvosnak lenni egy etikai szintet is feltételez. Így nem lehet viselkedni. Ha a beteg hozzá tartozik, el kell látnia. És ha orvosként értelmiséginek tartja magát, akkor először adjon egy esélyt a betegnek. Ha azt látja, hogy bunkó, akkor később ennek megfelelően gondolkodjon el, hogy el akarja/tudja látni a jövőben is, vagy nem. De eleve valakit megítélni visszás. Gondolom, a kolléga is berágott, amikor a Mariahilferen néhány bunkó hazánkfia miatt en bloc alázták a magyarokat...

kvadrillio 2010.06.14. 12:08:35

SZEMÉBEN = SZEMÉBE BE BE

Öreg Sam 2010.06.14. 12:25:07

@Legelő Őse:
Minden beszólásod szimpatikus,DE!
Én nem azt olvastam,hogy a doki mondta volt,hogy nem hajlandó...
Ezt a mondatot alighanem a posztoló adta a doki szájába.
Mindenképpen sajnálatos a dolog,ha visszanézel,volt itt egy doki,akinek a racionális hozzáálása nekem szimpatikus.
No pluszrendelés,no kivételezés,ennyi pénzért ezt lehet kapni....
Cserébe hálapénz-igénye sincs,a rendszer megváltoztatása nem az ő dolga.
Tudod,persze hogy tudod,éltél külföldön,ha kimész sielni az Alpok bármelyik országába tartozó lejtőjére,még full extrás biztositás esetén is inged-glóriád rámegy egy balesetre.
Alapbajok vannak,az eü rendszer megreformálásához kb úgy 50 éve nincs kurázsi,és ez pártfüggetlen...

lehet más a propaganda 2010.06.14. 13:10:59

@Legelő Őse: "én ezt nem értem"

Az egészből egyet tudtál megérteni: cigány embert valamilyen sérelem ért, saját közlése szerint. Ha akarod eliszed, azt látom hogy mindenáron el akarod hinni. Én jóval szkeptikusabb vagyok, nem utolsó sorban azért mert nem ismerjük az orvos verzióját. Távol levő emberek felett- illetve nevében ítélkezni - ehhez kell a liberális kultúrfölény, amivel én születésemnél fogva nem rendelkezem. Úgy látom neked megvan.

A történet mindenképp hiányos, ami lehetőséget ad a mozaikkockák különböző minta szerinti összerakására. Praktizáló orvosoktól tudom hogy működik ez a gyakorlatban, és nem csak az orvosi ellátás területén. Ha a cigány úgy érzi nem kapta meg a maximumot - márpedig igényei aztán vannak, beleértve CT készítést egy apró baleset után meg hasonlók - akkor rögtön azzal jön: mert én cigány vagyok. De ugyanúgy ha elcsípik valami bűncselekményért. Ez megadja a felütést az általad megtestesített önjelölt érdekvédőknek, akik hozzáteszik a maguk valótlanságait a cigány ember sajátos világlátásából fakadó ténybeállításhoz. Így jön ki a nagy liberális mesevilág.

Ismétlem, én nem hiszem el hogy az orvos azt mondta volna hogy cigány embert nem hajlandó ellátni. Legvalószínűbbnek azt gondolom hogy valamire rá akarta beszélni, amit az orvos nem fogadott el (ha figyelmesen végigolvasod le is van írva csak fordított sorrendben) mire előjött azzal hogy ő cigány és erre berágott az orvos hogy akkor sem ha cigány. De lehet hogy nem így volt. Az írás stílusa annyira elüt a szokásostól hogy bennem is felmerült miszerint az egész csak kitaláció.

A jogosultságról: Hollandiában élő külföldinek 3 hónapon belül meg kell kötnie a kötelező helyi biztosítást függetlenül attól hogy hozott-e magával más egyebet. Ha nem teszi megbüntetik és egyéb hátrányos következmények érik. Nyilván országonként más és más a helyzet, de amit leírtál az nagyon félrevezető és senkinek nem ajánlom hogy előzetes biztosítás nélkül menjen orvoshoz vagy kórházba mert könnyen rámehet a vagyona erre!!!

Magyarországon is rendezni kéne az eü viszonyokat, a holland példát azért hoztam fel mert azt dobták be mintapéldának az előző kormányzat eü vagdalkozásai során.

Ami tény idehaza: a cigányság sokkal többet vesz ki a szociális és eü ellátó rendszerből mint amennyit beletesz. De nem csak ezért tartom elodázhatatlannak a reformot, hiszen annak mindenkire egyformán kell vonatkoznia. Ne lehessen pofázással nagyobb szeletet kikanyarítani a közösből. Én ezt a mostani posztot is ide sorolom. Valaki nem kapta meg amit akart és ezen felháborodott, aztán igyekszik köríteni úgy hogy jobban eladható legyen mint cigányüldözés.

Tanár ismerősömet így oktatta ki egy 10 éves purdé amikor rossz jegyet adott neki: "tanárnő ez diszkirmináció és panaszt fogok tenni"

bea75 2010.06.14. 14:26:03

@lehet más a propaganda: Kis hülye 10 éves cigánygyerek fenyegetni meri a tanárnőt? Mi lesz később? Az eszébe se jut, hogy nem azért kapott rossz jegyet, mert cigány, hanem azért, mert nem készült fel az anyagból?

Gest anyó férje 2010.06.14. 15:55:24

@lehet más a propaganda: Örülhet ha nem rohant be a pereputtya hogy megverje mert rossz jegyet mert adni

Gest anyó férje 2010.06.14. 16:03:13

@Legelő Őse: "Köthet átmeneti időre biztisítást, amit utólag is lehet rendezni, beléptethetik egy kéthetes időre egy klinikára, ahol töredékáron kivizsgálják, és az utólag rendzett társadalombiztostíást is elfogadják stb. "

Elmentünk biztosítást kötni, mindenütt úgy kezdődik hogy kitöltesz egy sokoldalas kérdőívet amiben a jelenlegi és múltbeli betegségeidről tudni akarnak mindent, beleértve terhességet stb. Ha beírod hogy beteg vagy nem kötnek veled biztosítást, illetve csak külön záradékkal, ha nem írod be akkor az egész érvénytelen és felmondhatják. Ez nem Németországban volt de csodálnám ha ott úgy lenne ahogy leírtad mert a biztosítók mindenütt hasonló irányelvek szerint működnek

hillaby · http://twitter.com/hillaby 2010.06.14. 17:01:56

@Gest anyó férje: Meg kell hallgatni mindkét felet, mielőtt eldöntöd, melyiket vered meg. :)

Tudom, durva volt.

lehet más a propaganda 2010.06.14. 17:19:11

@Gest anyó férje:
Annyira mindennapos ez arrafelé hogy az ismerősöm is csak a poén miatt mesélte el: diszkirminációt mondott a kis csávó mert így hallotta a szüleitől

Legelő Őse · http://legeloose.blog.hu/ 2010.06.14. 18:42:42

@lehet más a propaganda: nem akarok más megérteni az egészből, mint ami oda van írva - mert egyikünk sem tudja mi történt, de kommentálni azt érdemes, amit megosztottak velünk. Nagy divat ez most netszerte hogy a posztok igazságtartalmát azonnal megkérdőjelezi valaki, ha az nem a számára általánosan megismert vagy elfogadottak szerint íródik. Semmi okom nincs kételkedni a poszt igazságtartalmával, és értelme sem lenne szerintem. Mert ennyi erővel az is lehet hogy még ennél is durvább volt az orvos. Ráadásul szerintem akkor születik poszt ha valami egyedi, ritka, vagy bosszantó, érdekes, ritka, esetleg tipikus esetet érdemes posztolni. Őszintén nem látom be, hogy egy roma ember miképpen tudna bármilyen érdeksérelemről posztot írni anélkül hogy ne támadnák, ne kérdőjeleznék meg igazát - akármi is az igazság, itt és most is ez történik.
A többieknek pedig: megdöbbentem hogy egy másik országban való életet, biztosítási lehetőségeket, TB-t, és egy egyszerű utazási biztosítást mosunk most éppen össze. Hollandia különösen rossz példa, mert az EU-ban szinte ott a legrosszabbul működő eü rendszer üzemel - persze ha sok pénzed van, ott sem rossz....
@Gest anyó férje: én ezt nem értem mire írod...ez a világ össze országában így van - ha a TB mellé kiegészítő biztosítást kötsz, az egy üzleti modell. Mivel én magyar állampolgár vagyok, a hagyományos Európai Egészségbiztosítási Kártyát váltottam ki, és mellé kötöttem kiegészítő biztosítást, amit a kinti munkavállalási engedéllyel kb egy percig tartott, azt sem kérdezték mi van velem, és nekem cafetreiaban fizette a cég, mert nem kértem tömegközlekedési bérletet, egy árban voltak. Ezért cserébe még fogorvosi kezelésre is jártam plusz zseton ráfizetés nélkül. De ez most itt tényleg nem téma. Ami viszont az, hogy Ti pusztán azért nem hiszitek el a storyt, mert aki írta cigány?? Akkor végül is ez az igazi előítlet nem??

hillaby · http://twitter.com/hillaby 2010.06.14. 19:01:56

@Legelő Őse: Úgy tévedtem ehhez a poszthoz, hogy épp a Dagályról értünk haza a gyerekkel. A medencékben és hazafelé a játszótéren a cigányság a magyarországi számarányánál nagyobb mértékben volt képviselve. Nem volt semmi probléma, sőt, pár "meredekebb" akció után, amit a gyerekek elkövettek, barátságosan, mosolygósan összepillantottunk. Eleve tök jó kedvem volt, és erre mit látok, megint a cigányokat ostorozza mindenki. Tőlem is próbált már késsel rabolni cigánygyerek, a korcsolyámat is megpróbálták elvenni. Érdekes, nem sikerült nekik, nem mintha óriási termet lennék, hanem inkább kicsit több empátia szorult belém. Általában az, hogy a szemükbe néztem, és megmagyaráztam nekik, hogy nekem is kell, amit el akartak venni, segített. Tök komolyan. Tudom, ez is mese.

A középiskolában sok latin-amerikaival ismerkedtem össze, mely szubkultúrával a mai napig szoros kapcsolatom van. A máshogy gondolkodás megértését rajtuk is lehet gyakorolni.

Egyszerű valakinek a viselkedését elítélni, csak mert máshogy reagál bizonyos ingerekre, mint mi. Nem gondolunk bele, hogy vajon a mi reakciónk a megfelelő-e.

Mindenkivel bajunk van, aki kicsit hangosabb, harsányabb, erőszakosabb, mint mi. Hányszor hallottam, hogy bunkó digók, hülye amerikaiak stb. Nézzünk már magunkba egy kicsit, ha ennyi mindenkivel bajunk van.

lehet más a propaganda 2010.06.14. 22:56:58

@Legelő Őse:
Az a legnagyobb baj veletek liberális népnevelőkkel hogy teljesen hülyének nézitek az embert. Mintha nem találkozott volna mindenki több-kevesebb cigánnyal, nem ismerné a szokásaikat, tipikus reakcióikat.

Én speciel jobban ismerem az átlagnál, mert már általánosban sok cigány osztálytársam volt, később pedig alkalmam volt megismerkedni az igazi nehézfiúkkal is közülük. Ne akarjon senki megetetni olyan kamuval mint ez a poszt. Én még nem láttam cigányt aki így vagy akárcsak hasonlóan fogalmazna, már innentől fenntartásaim vannak. Másrészt nem ismertem orvost aki hasonló nyíltan megmondaná a véleményét mert ez nem szokás különféle okokból. Más kérdés hogy nem véletlenül nehéz családorvost találni cigányos körzetekbe, és ne akarja egy belvárosi népnevelő megmondani helyettük hogy miért. Mindennaposak az életveszélyes fenyegetések, kvázi vérbosszú ha valami nem úgy sikerül ahogy elvárják, márpedig az orvosi ellátás sikerére soha nincs garancia. Konkrét eseteket tudok.

És még valami, mert látom járatlan vagy a rendszerben vagy egyszerűen elvakít a doktrínerség: semmi sem kötelez egy családorvost arra hogy elvállaljon egy beteget, a sürgős ellátást kivéve, de ez nem az az eset volt. Tehát visszautasíthatja indoklás nélkül és ez elő szokott fordulni máskor is. Úgyhogy én lezárom azzal hogy ez egy tanmese amit még csak nem is cigány ember írt, legfeljebb aki írta hallotta valahol több áttételen keresztül eltorzítva

lehet más a propaganda 2010.06.14. 23:03:31

@hillaby: "Tőlem is próbált már késsel rabolni cigánygyerek, a korcsolyámat is megpróbálták elvenni. " ...

Miért nem adtad oda neki csak nem vagy rasszista?
Szégyeld magad!

A máshogy gondolkodás megértését rajtuk is lehet gyakorolni!

bea75 2010.06.15. 07:11:03

Nem védem a cigányokat, mert tudjuk, hogy milyenek, tisztelet a kivételnek. De azért ilyet egy orvos nem mondhat szerintem, hogy nem segít a cigányoknak. Magában gyülölheti őket, de semmilyen módon nem nyilváníthatja ezt ki. Az orvos arra esküdött fel, hogy segítsen az embereken származástól és anyagi helyzettől függetlenül!

hillaby · http://twitter.com/hillaby 2010.06.15. 12:04:18

Szerintem normális, ha valaki nem hagyja, hogy elvegyék tőle, ami az övé.

hillaby · http://twitter.com/hillaby 2010.06.18. 11:37:11

@hillaby: Nesztek olaszok, ti is cigányok vagytok:

modoros.blog.hu/2010/06/18/olvasoi_rovat_az_olasz_invazios_sereg
© 2009-2015 praxis
blogszabályzat
süti beállítások módosítása