Pár hétig nincs dugás

2010.06.09. 06:00

Hali!

Olvasgattam a blogotokat, és végül úgy döntöttem, elmesélem a saját sztorimat is. Nem ekézni akarom a magyar EÜ-rendszert, sőt, az alulfizetett és túlhajszolt orvosokat sem (bár fordítva használhatnánk a két igekötőt...), de tény, hogy néha hajmeresztő dolgok esnek meg...

Sztori a következő (férfiolvasóktól előre is elnézést kérek a helyenként részletes beszámolóért):
a férjemmel babát szerettünk volna, próbálkoztunk is szorgosan. A várt időben nem jött meg a menstruációm, 3 nap késés után teszt: zebrás, pozitív, bébi érkezik!!! Másfél napig örömködtünk a férjemmel, vasárnap este azonban fájni kezdett a hasam. Amolyan igazi, erős, fogigátló előtti / kamaszkori menstruációs görcsök voltak. Persze letörtünk, mint a bili füle, de vasárnap éjfélre (miután a fájdalom fokozatosan erősödött) beletörődtem: ebből valószínűleg korai vetélés lesz. Vártam, hogy beinduljon a vérzés, de nem történt semmi, egészen reggelig. Akkor elkezdődött, de vér helyett megint barnás váladék távozott, némi kávézacc-szerű fekete cuccal (és ismét bocs).

Miután a fájdalom még mindig nem múlt el, sőt, egyre kellemetlenebb lett, úgy döntöttem, bemegyek a Szent János Kórház nőgyógy szakrendelésére. 10 körül érkeztem, tömegek előttem, vártam, vártam, cirka 1,5 órát. (Közben persze egyre szarabbul voltam, de annyira azért nem, hogy előretolakodjak - a fájdalomküszöböm szerencsére (?) igen magas.) Ügyeletes doki megvizsgált kézzel, majd ultrahanggal. Konkrétumot nem mondott, csak arra kért, hogy menjek fel a 2. emeletre, ott van egy sokkal profibb UH-gép, azzal biztosabbat tudnak majd mondani. A leletemre annyi került, hogy a Douglasban szabad folyadék (most már tudom, hogy ez óriási gáz - a doki viszont nem tartotta fontosnak, hogy soron kívüli vizsgálatra küldjön).

Fel a másodikra, saját csülkeimen, miközben a fájdalom egyre rosszabb, plusz nagyon kellemetlen, feszítő érzés társul hozzá - mintha mindenem ki akarna szakadni. Az UH-nál sokan várnak, kismamák kisebb és nagyobb pocakkal, újabb órácskát üldögélek, mire sorra kerülök. Az itteni doki ránéz a lent kapott leletre, UH-kütyü feltol, a fájdalom már-már elviselhetetlen... A diagnózis: rupturált méhen kívüli terhesség (vagyis a petevezeték, ahol a magzat megtapadt, már szétrepedt, és folyamatos belső vérzést okoz).

Teendő: fáradjak le az alagsorba (egyedül, még mindig saját lábon, belső vérzéssel), vetessem fel magam az osztályra. Jó. Odalenn (ekkor du. 1 körül járunk) éppen ebéd-, kávé-, cigi- vagy az ég tudja milyen szünet, 40 percet várok, mire behívnak (közben a nővéreken kívül senki sem volt benn!!).

Felveszik az adatokat, majd közlik, hogy menjek fel a másodikra ismét, kérjek (!) egy ágyat. Jó. Fel újra, a nővérpultnál az ügyeletes nővér a haját tépi mikor meglátja a papírjaimat, közli, nálunk nemhogy ágy, még egy üres szék sincs, menjek le az elsőre, hátha majd ott... (lefelé menet azért bevillant: ha az elsőn se lesz hely, legfeljebb kapok egy fémasztalt a kórbonctanon). Az elsőn végül felvesznek (egy négyágyas szobába betolt pótágyra - hát tiszta kemping), abortuszosok közé. Hurrá.

Senkit sem ismerek itt, az ügyeletes doki fog műteni. A fájdalom ekkorra már csak állva elviselhető, társul hozzá a kulccsontom egyre erősebb zsibbadt fájdalma is (mint utóbb megtudtam, ez a belső vérzéssel járó sokk kezdeti tünete). Járkálok a folyosón, várom a férjemet a cuccaimmal - így találkozom a dokival. Első mondata hozzám (szó szerint, köszönés kimaradt): "Magának nincs is semmi baja!" A szülőszoba előterében veszi fel az adataimat, de a műtétről nem szól egy szót sem, nekem kell rákérdeznem mindenre, hogy egyátalán mit fognak csinálni, hogyan, mennyi ideig... Röpke 15 percig beszélgetünk, eközben 5x csörren meg a mobilja - lelkiismeretes orvos, mindannyiszor fel is veszi, és hosszan bájcseveg a privát betegekkel, ülve (!!!), miközben én kukán állok (!!!) vele szemben az íróasztal túloldalán...Az egyik privát beteg éppen abba a mondatba csörög bele, hogy "és akkor a jobb oldali petevezetékét kivesszük..."

Amikor feltolnak a műtőbe (keresztül az épületen, pucéran, egyszál lepedővel letakarva - ja, november végét írunk), a doki azt mondja a férjemnek, 1 órás műtét lesz, ne izguljon, nincs semmi "komoly " bajom, pikk-pakk megleszünk... Férjem beszámolója szerint 2,5 óra elteltével toltak ki a műtőből, amikor rákérdezett a dokinál, miért, azt a választ kapta: hát, sokkal nagyobb volt a baj, mint gondoltuk... (nagyon súlyos volt a belső vérzés, rengeteg vért kellett eltávolítani)

Pár nap múlva a doki jön vizitre, szeretnénk kérdezni tőle, főleg a gyerekvállalásról: mikor kezdhetünk újra próbálkozni, mennyi az esélyünk stb. Bátortalanul kezdem: "Volna pár kérdésünk a szex-szel kapcsolatban..." Válasz: "Pár hétig nincs DUGÁS (sic!), legyenek kreatívak, annyiféle pozitúra létezik..." és ezzel a beszélgetésnek vége, doki kirohant a kórteremből. Amennyire tudom, most már külföldön praktizál.

Bocs a kisregényért.
Zsé

 

Ez a történet onnan nagyon gáz, hogy az első vizsgáló orvos nem kísérővel és "sürgős" jelzéssel küldte fel az UH-ra. Onnantól, hogy a második UH egyértelművé tette a helyzetet, végképp nem kellett volna ide-oda küldözgetni a beteget.

Azt kevésbé érzem gáznak, hogy a felvevő orvos a telefonját nem nyomta ki, hiszen ő volt az ügyeletes. A végén a szexre vonatkozó kérdést lehet, hogy félreértette, és nem a gyerekvállalás vágyát hallotta ki belőle.

Ettől függetlenül a bejegyzés jól leírja a magyar eü. csomó visszatérő problémáját:


- Nincs elegendő személyzet (nővér, betegkísérő)

- Aki van, az fáradt, ideges, sokszor nemtörődöm (ez része ma az általános magyar mentalitásnak, de ezzel találkozni betegként igen kellemetlen)

- A fenti 2 miatt akár a súlyos állapotú beteg is elkallódhat (mi lett volna, ha a vérveszteségtől elájul az alagsorban stb).

- Az orvosoknak nincs elég idejük a betegre (mert egy csomó olyan dolgot is rájuk lőcsölnek, ami nem az ő feladatuk kéne, hogy legyen)

- Komoly gondok vannak a kommunikációval (el tudok képzelni olyat, hogy a "magának nincs is semmi baja" bátorítás-féle akart lenni, de kell hozzá egy felismerhető helyzet)

- És (ez válasz egy kommentre is) régi gond, hogy az orvosin semmiféle előzetes alkalmassági vizsga vagy pszichológiai teszt nincs. Láttam már olyat, hogy valaki az egyetem vége felé lett (pszichiátriai betegség miatt) alkalmatlan az orvosi munkára, de látva az x év befektetett munkát senki nem merte neki megmondani
.
Amúgy meg érdekes, hogy míg számos nyugati országban nagyon sok a női nőgyógyász, nálunk ez ritka, mint a fehér holló.

Dr.Morcz

Van egy sztorid a magyar egészségügy helyzetéről? Megvárattak, félrekezeltek, megaláztak? Küldd a praxisblog@yahoo.com címre!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

neurotikk! (törölt) 2010.06.09. 22:56:28

Tobbnyire a tulterhelt es tulkritizalt orvosokat szoktam vedeni, de ez a sztori az aktualis orvos es intezet ellen hangol.
Prekoncepcioval kezdtem olvasni, mert egy kedves - raadasul erdelyi - ismerost 1 eve profin megmentettek mehen kivuli terhessegevel szekesfehervari kirandulasa alkalmaval. Az is veletlen volt, hogy kiderult, de mikor kiderult, mindent megtettek, azonnal.
Elolvasva most azt gondolom:
- az ismerosomnek szerencseje volt
- a kerdes felmerul: jobb e az eselye ma egy gyerekvallalonak mint 100 eve? Talan kevesebb a gyerekagyi laz meg az egyeb sok rizikofaktor, de komolyabban is vettek a gyermekaldast ..... sokkal komolyabban....

morrisal_ · www.plafoncsapszeg-gyalu.com 2010.06.09. 22:57:04

Szegény, kicsi bumfordi paraszt doktorbácsi, TÚLHAJSZOLT, ezért nem tud normálisan kommunikálni elesett emberekkel! Szegény pici másik doktorbácsi, súlyos állapotban küldte fel gyalog a beteget a másodikra, mert ő annyira TÚLHAJSZOLT!
Istenem, kövér könnycseppeket hullatok, annyira sajnálom őket!

Rohadnának meg. Ti meg csak nyaljátok a seggüket ezeknek az érzéketlen férgeknek. El lehet menni alkatrész-gyárba, soron dolgozni, esetleg mirelit gyümölcsöt csomagolni. Ott nem lesznek TÚLHAJSZOLTAK és még emberi módon sem kell kommunikálni.

neurotikk! (törölt) 2010.06.09. 23:18:34

@nyílméregbéka:
En mernok letemre ugy hallottam a mehen kivuli terhesseg mindenkepp gaz - a mehen kivuli reszek nincsenek felkeszitve a fejlodo szervezet igenyeibol fakado durva igenyekre.
Ha tudtak a mehen kivuli terhessegrol es ugy kuldtek haza, akkor az nagyjabol gyilkossag? Nem biztos, de korlatozott tudasom alapjan hasonlo kategoria.
Egyebkent sulyos hanyagsag vagy optimalis esetben artatlan tevedes.

bagsmkt 2010.06.09. 23:20:44

...Üdvözöljük az online bolt: a legújabb termék, a legalacsonyabb árat

digg.com/d31TXEH
www.87415555.com.cn/

mysisterstheslayer 2010.06.09. 23:28:17

A sztori felháborító, ilyenbe szokás belehalni. Doktorúrnak kívánok egy ilyen lazán "kezelt" gátszakadást.

Ugyanis van ellenpélda:
Veszprémi kórház, aznap már a harmadik nőgyógyász vizsgál 2 órán belül, mert az első doki az SZTKrendelésen ráírta a lapomra hogy "méhenkívüli terhesség gyanúja".
Na, ott már sírtam, és győzködtem az orvost, hogy engedjen haza, mert kizárt a terhesség, egy éve nem volt semmiféle kapcsolatom. Kétségbeesett arccal azt mondta: rendben, hazaenged, de ha nem mondok igazat "tudjon róla hogy maga megy a temetőbe, én meg a börtönbe"
Na, ő komolyan vette.
Csak egy cisztám szakadt ki, amiatt találtak folyadékot.

Dr. Morcz · http://drmorcz.blog.hu 2010.06.09. 23:47:42

@morrisal_: Köszönöm, már hiányzott egy hasonló komment. Egyéb meglátás?

Elkeveredett 2010.06.10. 00:57:15

Szerintem ilyen vészhelyzetben érdemes megnyugtatni az orvost, hogy jó lesz ez neki. Mondjuk egy kérdés, hogy "Kedves doktor, nagyon vastagon hálás leszek, ha mihamarabb elintézzük ezt a dolgot."
Ezt ő úgy érti, hogy vastag borítékot kap, és mindjárt roppant lelkes és lelkiismeretes lesz veled. Aztán a műtét után, hazamenetelkor egy meleg kézszorítással köszönöd meg, amit érted tett. Esetleg térdre is borulhatsz, könnyes tekintettel. De VÉLETLENÜL elfelejted, hogy ő tkp egy borítékot várna tőled... :)

Elkeveredett 2010.06.10. 00:59:04

Ja, egyébként a János kórházról semmit, vagy szót se... :S

hopp-hopp 2010.06.10. 01:21:56

a nőgyógyász mondjon le !

hopp-hopp 2010.06.10. 01:25:45

félretéve a viccet - a saját életemből is kiragadhatnék hasonló horror történetet még a *vizitdíjas* időkből - a szt. istván kórház nőgyógyászati osztályáról - de nem teszem.

sajnálom, hogy így járt a posztoló - és mindennap hasonlóképpen elbánnak kismamákkal - lányokkal - nőkkel ... - van akinek az életébe kerül az emeletek közötti rohangálás - belsővérzéssel.

azt az orvost - aki, miután diagnosztizál egy belsővérzést és mégis elengedi a beteget - nyilvánosan kivégezném. mert megérdemli.

Öreg Sam 2010.06.10. 01:32:35

@Dr. Morcz:
Valóban kevés a nőnemű nőgyógyász nálunk,minden más szakterületen nagyon sok lelkiismeretes orvosnőt ismerek.
Lehet ennek valami racionális magyarázata?

LKwrwv7RfL 2010.06.10. 07:30:59

Dr. Morcz hozzászólásából rendszerint csak egy dolog marad ki. Lehet szidni a nővérhiányt a túlterhelés, alacsony béreket az általános pénzhiányt, de sosem olvasok arról, hogy az orvos szakmai felkészültségének hiánya okozza a problémát. Konkrétan sokszor előfordul, hogy hülye az orvos. Szakmai felületesség, vagy tudás hiánya (kettessel is lehet műteni)? A másik dühítő kategória a méltóságos főorvos úr. Némelyikből a legelemibb emberi reakciókat is nehéz előcsalni. Hány hibás főorvosi diagnózist láttam már...

angyalhal 2010.06.10. 07:33:17

@Öreg Sam: persze, hogy van racionális magyarázat. Ez egy igen jó hálapénzes szakirány, a férfiak pedig nem szeretik ha elveszik előlük a zsíros falatot. Már az egyetemen eltanácsolják, megpróbálják lebeszélni a nőket. Aztán ez vagy sikerül, vagy nem. Többségében azért sikerül. Nem én találtam ki, női nőgyógyász mondta.

Бабаяга 2010.06.10. 07:45:27

@petya.bacsi: Angliában szerintem ezzel a mentalitással tud majd a legjobban beilleszkedni.

Jerky_Maistro 2010.06.10. 08:03:01

fúú bakker, ezekkel a folyós, nyálkás, ragacsos, zavaros, szagos nőgyógyászati történetekkel ne nagyon traktáljatok minket, férfiakat, mert attól aztán nem csak pár hétig, de hónapokig nem lesz DUGÁS!:-D amúgy gratula, hogy megkötött nálad a gipsz.

Tündér a varázspálcával · http://szulunkosztcsok.blog.hu/ 2010.06.10. 08:09:04

A poszt egyrészt fényes bizonyítéka annak, hogy a nőgyógyász, mint sebész ne foglalkozzon normális lefolyású terhességekkel, csak a problémás esetekkel, ahol tényleg a sebészi szaktudására van szükség, és akkor nem lesz túlterhelve. Ezt már belátták Csehországban, Ausztriában, Németországban, Kanadában, Ausztráliában stb. Csak nálunk ugye meg kell még vívni ezt a harcot: túl sok a nőgyógyász, féltik a munkájukat, és nagyon jó a lobbijuk.

Irise 2010.06.10. 08:31:43

@morrisal_: Hali! Én dolgoztam gyárban,még az orvosegyetemi éveim alatt, meg előtte, nyilván pénzkereset céljából. És bizton állíthatom , hogy a kutyatápgyárban a szalag melletti munka fele annyira sem megterhelő fizikailag, (szellemileg pedig nyilván a töredéke sem), mint az orvosok egy átlagos napja.
De tudod mit, cseréljünk, próbáld ki te is a másik oldalt! Gyere el orvosnak , ha tudsz és ha mersz! :D

Bruno 2010.06.10. 08:32:48

Dr Morcz!

Nem azok a bajok amelyeket Ön felsorol. A baj más: Még egyetlen nőgyógyászt sem ítéltek el adócsalásért, és még egyetlen orvos sem kapott 5 év letöltendő fogázbüntetést "foglalkozás körében gondatlanságból/előre megfontolt szándékkal elkövetett halált okozó testi sértés büntette miatt"

Ennyi..

Irise 2010.06.10. 08:34:45

@mysisterstheslayer: De bocs, a cystaruptura is műtéti sürgősség...neked, nektek mázlitok volt.

Irise 2010.06.10. 08:35:38

@Bruno: Bár nem nekem írtad, de épp zajlik Geréb Ágnes pere.

nyílméregbéka 2010.06.10. 08:43:21

@neurotikk!: tudom persze, h. a méhen kívüli terhesség baromi veszélyes. Keserű iróniának szántam a megjegyzésemet :-/
@angyalhal: épp ezen gondolkodtam most, és ugyanerre jutottam. Tényleg jobb lenne több női nőgyógyász, több okból is. Nekem pl nincs bajom a férfi dokikkal, de sokkal jobban esne, ha a szülésemet majd egy nő vezetné le. Sőt talán egy olyan, aki már maga is szült.
Különben elképzelhető, hogy a posztoló az oka, amiért ide-oda küldözgették. Nem ordított, nem rogyott össze, hanem összeszorított fogakkal viselkedett. Ezért ránéztek és gondolták, ez itt áll, beszél, magánál van, nyilván OK vele minden.
Hasonló esetben tehát jobb, ha eldobod magad a földön és ordítasz, vagy egyszerűen ájulást színlelsz. Rögtön látják, hogy komoly a baj. (Na persze, vannak exhibicionisták, akik ezzel élnék ki a szereplési hajlamaikat.)

SzDaniel 2010.06.10. 08:47:18

Letezik Magyarorszagon, normalis nogyogyasz? Szakforumokon mindenkinek van minden orvosra 2-3 zaccos sztorija... Kb akkor is szarkent bannak veluk, ha maganpraxisban fogadja oket.

Sparhelt · www.sparhelt.hu 2010.06.10. 08:47:30

Engem igazából az is zavar, hogy a kórházban ki van írva minden második négyzetméteren, hogy kapcsoljam ki a mobilom, mert zavarja a műszereiket. Rendben. De eközben az orvosok meg vígan mobiloznak a világba. Most akkor zavarja a műszereket vagy sem? Vagy csak az enyém zavarja? (Nem mintha annyit akarnék nyilvánosan telefonálgatni, itt elsősorban a kettős megítélés zavar.)

Zsé2 2010.06.10. 08:49:34

@másikpista: én anno helyesnek tartottam a vizitdíjat, emlékeim szerint a sztoriban egy árva szóval sem tiltakoztam ellene... Azt, hogy privát betegek voltak, magukból a beszélgetésekből következtettem ki(pl. egyeztették a következő találkozó időpontját a magánrendelőben). Az pedig, hogy a doki ülve bájcsevegett, "mindössze" annyiban zavart, hogy én (elég szar állapotban) ácsorogva voltam kénytelen végighallgatni az ő telefonbeszélgetéseit. (a szülőszoba előterében 2 db műanyag szék volt - az egyiket egy éppen NST-n lévő kismama, a másikat a szülszénője foglalta el - melyikük alól kellett volna kihúznom?!)

@bakela: kösz, hogy így látatlanban megelőlegezted nekem, hogy egy drogos, alkoholista k*rva vagyok, aki ilyképpen megérdemli, amit kapott... :O fyi: a méhen kívüli terhesség nálam egy gyerekkori, kiterjedt kismedencei gyulladás miatt visszamaradt hegesedés következménye volt...

@adamantium: a terhesség nem 4 hetes volt... A sztori előzménye (terjedelmi okokból hagytam ki, mivel így is kisregény lett), hogy már a megelőző hónapban késett, de a teszt akkor negatív lett, majd meg is jött (bár jóval gyengébb volt a szokásosnál, de persze utólag könnyen okos az ember). Vagyis mire a Szent Jánosig eljutottam, már legalább a 8-9. hétnél tartottunk...

Brannagh · http://studiolum.blog.hu 2010.06.10. 08:51:41

Én mindig csodáltam azoknak a bátorságát, akik neki mernek állni az orvosinak. Egyszerűen nem bírná el a lelkiismeretem, ha csak egyszer is négyest kapnék valamire. Az ember ilyenkor mások életével játszik. Jogon, ha nem tökéletes a tudásom, nem tudok sokkal nagyobb gondot okozni, mint pénzügyi kárt. Az orvosi egész más..., és abból lesznek az ilyes esetek is.

Brannagh · http://studiolum.blog.hu 2010.06.10. 08:55:42

SzDaniel 2010.06.10. 08:47:18

Pedig vannak nagyon rendes, korrekt orvosok is, az én nőgyógyászom is ilyen, pedig nem a magánrendelésére járok. Ha lehet ezt reklámozni: dr. Nagy Mátyás, Siklós.

Zsé2 2010.06.10. 09:00:32

Még egyszer a telefontémához:
félreértés ne essék, legyen telefon az orvosnál, sőt, vegye fel, ha hívják, hátha sürgős/fontos hívás (ahogy felsoroltátok: szül a felesége, hívatja a kórházigazgató, mittudomén). DE: ha ott állok vele szemben arra várva, hogy vázolja nekem a helyzetet és tőmondatokban a műtétet, ami rám vár, akkor nagyon nagy elvárás, hogy a privát beteget (aki csak időpontot akar vele egyeztetni) megkéri, hogy csörögjön 5-10 perc múlva??!!

Doubledeceker 2010.06.10. 09:01:11

@bakela:

Elmész te a jó édes.... Azért ez milyen durva általánosítás már.

De egyet tudok érteni, csak nem mindeki ilyen, én például sportolok rendszeresen, figyelek az egészségemre, nem dohányzom, sőt kurvára idegesít, hogy mindenütt dohányoznak a népek, újabban már némelyik úszodában is.

Na a lényeg, hogy az orvos nem tudhatja első blikkre, hogy egy tetű trehány disznot kezel, vagy egy normális embert.

Szóval mindekit megilletne az ártatlanság vélelme nem?

Tündér a varázspálcával · http://szulunkosztcsok.blog.hu/ 2010.06.10. 09:02:01

Mindemellett persze Geréb Ágnes lehet, hogy tényleg sarlatán, és megérdemli majd, ha elítélik. De azért ne feledkezzünk meg arról, hogy a minden szülésnél kötelezően jelen lévő sebészorvos és a világon egyedülállóan sok befektetett pénz (50 milliárd dollár évente)sem mentette meg az USA-t sem attól, hogy csescemőhalandóságban a 29. helyre kerüljenek.

Doubledeceker 2010.06.10. 09:05:59

@Brannagh:

"sak egyszer is négyest kapnék valamire."

Mi vagy te óvodás. Az életben semmi sem tökéletes. Kurvára nem azon múlik, hogy hányast kapsz.

Kurvára nem így működik az élet, miden csak kompromiszumok, kifinomult bonyolult rendszerre.

Egy mérnök is ölhet, akár sokkal többet, mint egy orvos, egy pilóta, egy buszsoför ugyanúgy.

Az orvoslás a gyógyítás is csak az élet része, egy lehetőség a beteg emernek, de elsősorban mindki magáért felel, kerüld a betegséget.

Nem így működik a világ, nagyon nem.

Jerky_Maistro 2010.06.10. 09:06:33

@Brannagh:
- Reggel lezavartam egy abortuszt, majd rögtön utána spontán vetéléssel szállítottak be egy nőt. Aztán jött egy szülés, ebéd után pedig néhány rutinvizsgálat. Hazafelé lepihentem a parkban, akkor jött oda hozzám egy nő azzal, hogy 3000 Ft-ért megmutatja a pináját. IGEN, Bíró úr, akkor vertem őt képen!! :-P

:-D

Doubledeceker 2010.06.10. 09:06:58

@Tündér a varázspálcával:

Bezzeg ha a Geréb Ágnes ott dolgozna???? :D

Tündér a varázspálcával · http://szulunkosztcsok.blog.hu/ 2010.06.10. 09:17:25

@Nandi29: Biztos vagyok benne, nekik is megvan a maguk Geréb Ágnese. Ha a szülészetek túlnyomó többsége technokrata, akkor az generálja az otthonszülés igényét, mint sok településen az egyetlen lehetőséget a garantáltan háborítatlan (ám kevésbé biztonságos) szülésre.

Doubledeceker 2010.06.10. 09:26:45

@Tündér a varázspálcával:

Na is el is érkeztünk a szokásos szint minden terülten újra és újra felbukkanóm kérdéshez, az érzelmeknek engedjünk inkább (háborítatlan szülés), vagy a racionalítás, azaz a biztonságos szülés korházi körülmányek között.

A baj persze, hogy a kettő soha nem lehet meg egyszerre, egy időpontban.

Ilyen az élet mondhatni.

Doubledeceker 2010.06.10. 09:28:46

@Nandi29:

Ja persze itthon a törekvés sincs a két dolog egyesítésére.

Én csak akkor tudok haragudni de nagyon ha az első dolog felőlírtja a másodikat, azaz az érzelmi alapú döntéshozatal, szembe megy a racionalitással, ez persze leginkább női tulajdonság, de ennek ellenére szeretjük a nőket....

Brannagh · http://studiolum.blog.hu 2010.06.10. 09:32:47

Nandi29 2010.06.10. 09:05:59

Természetes, hogy az életben semmi sem tökéletes. De törekedni lehet, sőt kell rá, nem? Egyébként nem kellene ilyen agresszíven reagálni :) nem mások hozzáállásáról beszéltem, hanem a saját lelkiismeretemről. Én úgy gondolom, hogy én nem bírnám viselni ezt a fajta stresszt. Mindazonáltal vannak olyan orvosok, nővérek, stb. is, akiket nem véletlen említenek meg ebben a blogban.

Jedlik_ 2010.06.10. 09:37:23

"abortuszosok közé. Hurrá."

Fúj. a mocskos kurvái, hogy felcsináltatják magukat, aztán elvetetik. Undorító még csak egy levegőt is szívni velük.

nyílméregbéka 2010.06.10. 09:43:53

@Jedlik_: ide kívánkozik valamelyik korábbi poszthoz írt megjegyzés a fogamzásgátlással kapcsolatban: hogy sok nő nem bírja a tablettát, a partner pedig nem méltóztatik óvszert használni, aztán ha becsúszik egy nem kívánt terhesség, akkor belőlük lesznek az "abortuszosok".
Nem akarok itt feminista lenni, meg nem is ehhez a poszthoz való, de azért lenne itt miről vitatkozni.

Zsé2 2010.06.10. 09:49:33

@Jedlik_: csak hogy értsd: abortusz-ügyben döntéspárti vagyok.
DE amikor ott vagy te, aki mindennél jobban szeretnél gyereket, erre nem csak a magzatot, de az egyik petevezetéked is elveszíted - egy szobában olyanokkal, akik önként jöttek el, hogy megszakíttassanak egy egyébként egészséges terhességet (mindez a műtét után, csövekkel a testedben, durva fájdalmakkal, fizikailag kikészülve) - hát, nem egy leányálom...

apukam_vilaga 2010.06.10. 09:52:07

Azért itt is kitűnik, hogy az egyébként egészségügyben dolgozó/ténykedő itt kommentelők között is van empatikus hozzáállású és szakbarbár.
Előbbieknek tisztelet, utóbbiaknak ajánlom @morrison hozzászólását.

Van akinek házassága megy rá, hogy a főo bácsi nem ér rá és addig hagyják vajúdni a nejét -mert át nem adja a pénzes beteget átvenni meg nem merik-, hogy az a natális/posznatális sokkból már nem gyógyul ki és sajnos az agykurkász is letudja napi 2 bigyóval.

diktatorikus kleptokrácia 2010.06.10. 09:52:52

külföldön praktizál? ilyen tudással egyenes az út valamelyik nigériai közkórházba, de talán még ott is kevéske...

Tündér a varázspálcával · http://szulunkosztcsok.blog.hu/ 2010.06.10. 10:18:57

@Nandi29: Megkockáztatom, a csehek, osztrákok, németek, kanadaiak nem érzelmi alapon utalták törvényesen is szülésznői hatáskörbe a szüléskísérést. Értsd meg: amögött, hogy valaki háborítatlanul akar szülni, nagyon is racionális okok húzódnak. Nagyon nagy veszélye van a medikalizált szülésnek, amikor rutinszerű oxytocint adnak minden vajúdó nőnek csak azért, hogy még a műszak végéig megszüljön. (a méh megrepedése pl. a legveszélyesebb kimenetele, de van más káros hatása is).

Andie 2010.06.10. 10:27:14

Úgy birom, hogy mindig ezzel jönnek a komcsik, hogy leszavaztuk a 300 ftot, hát most szopjunk.
Tudjátok mi változott (volna) a 300 ftokkal? Lófasz se bazmeg. Semmi. Szépen eltünt volna a feneketlen állami zsebekben, aztán az eüben meg minden maradt volna úgy ahogy van.
Ne legyenek már illúzióitok! Igen naiv kell legyen az, aki azt hiszi, hogy a vizitdij majd itt forradalmasitotta volna az egészségügyet.
Ez a húzás egy újabb rókabőr akart lenni a népről. Próbálkoztak, próbálkoztak, nem jött be. Tudjátok, hogy van a mondás a kisujjal, meg a karral. És hogy a grófnő mit mondott erre?...

mothe 2010.06.10. 10:39:22

Én csak azt nem értem, hogy miért kommentez ennyi cinikus tutimondó ezen a blogon? Nyilvánvaló, hogy azokat, akik leírják a történetüket nagyon megbántotta az eset, cinikus, kioktató, lekezelő megjegyzésekkel nem lehet segíteni, aki pedig nem segíteni akar, az minek szólal meg?
Az orvosok, magánorvosok, nővérek nem szívességet tesznek, hanem a munkájukat végzik. Ha én rossz munkát végzek, vagy rossz stílusban szólok egy ügyfélhez, annak következményei vannak, pedig csak egy egyszerű grafikus vagyok, nem múlik rajtam senki élete. Ugyanígy kell legyen az egészségügyben dolgozóknál is.
Ha valaki nem érez empátiát a betegek itteni beszámolóival, az alapítson blogot, ahol az orvosok panaszkodhatnak. Ez itt nem az a fórum.

MagyarZizzi (törölt) 2010.06.10. 10:44:19

Ezek után nem kell csodálkozni, hogy a nők egy része nem mer gyereket vállalni. Több olyan fiatal lányt is ismerek, akik szeretnének kisbabát, de félnek a terhességgel és a szüléssel járó megaláztatásoktól (és nem a fájdalomtól, meg hogy tönkremegy az alakjuk). Kíváncsi vagyok, hová ment dolgozni külföldre a doktor úr, mert ilyen hozzáállással egy ugandai közkórházból is páros lábbal rúgnák ki!

Serzone 2010.06.10. 11:20:13

@Zsé2: Őszintén sajnálom a történteket.
Némelyik hozzászólótól szívesen megkérdezném, hogy akkor is ugyanez lenne a véleménye, ha az ő felesége, vagy lánytestvére élné ezt át?!

don pedro 2010.06.10. 11:24:09

nem penderitik ki a kulfoldon praktizalo dokit, ne izguljatok. kulfoldon megallja a helyet. a telefonja is amiatt csorgott 5x, mert privatbetegekre kenyszerult a pocsek fizu miatt. azert a fizetesert stresszesse valt, ma mar talan jobb dolga van.

egy doki, aki szinten kulfoldon praktizal.

másikpista 2010.06.10. 11:36:56

Néhány összegző megjegyzés részemről:

1.Bár egyéni panaszokról van szó, akik olvassák azokat nyilván az általánosítható tanulságok érdeklik beleértve mások kritikus megjegyzéseit. Attól hogy valaki szenvedett még nem fog automatikusan megdicsőülni

2.Tökmindegy valaki hogy szavazott vizitdíj ügyében, meg nem is a pártpolitika érdekes részemről. Hanem az a hiedelem hogy a korlátlanul hozzáférhető és ingyenes egészségügy fenntartható. Tessék itt a látlelet róla

3.A poszt valamilyen szintű leírását adja a méhenkívüli terhességnek, amit minden nőnek alapból ismerni kéne. Ha ilyen tüneteket tapasztal forduljon azonnal orvoshoz és ne egyedül ballagjon a kórházba mint a posztíró tette ahogy ki lehet venni. Miért nem kísértette el magát legalább a társával? Miért nem próbált rögtön szólni hogy neki vsz méhenkívüli terhessége van? Akkor talán előre vették volna. A társa meg kísérhette volna ha már nincs erre külön személyzet (mert sajnos nincs)

Tehát ha pontosan megírta volna az esetet, például hogy mennyi idő telt el a vérzés kimaradása/pozitív terhességi tesz és a ruptúra között (mert a poszt teljesen félrevezeő ilyen szempontból) ahelyett hogy az abortusz utáni nők, orvosok fikázására koncentrál, többet segíthetett volna másoknak. Mini-egoizmusokkal van a pokolba vezető út kikövezve

Netuddki. 2010.06.10. 11:50:12

@másikpista: Mivel nőgyógyász orvosról volt szó tuti, hogy a fizetős privát betegei hívogatták. Sajnos ez is jellemző a magyar egészségügyre. De lehet cáfolni... :(((

Tündér a varázspálcával · http://szulunkosztcsok.blog.hu/ 2010.06.10. 11:52:43

@másikpista: Én is sajnálom a posztírót, de egyetértek veled abban, hogy az embernek legyen meg a magához való esze:
- ne egyedül menjen, hanem vigyen kísérőt
- nézzen utána annak, milyen problémája lehet és mit fognak vele csinálni nagy valószínűséggel (esetünkben a méhen kívüli terhesség kezelése, szövődményei)
Nagymamám mondogatta mindig, hogy mit vársz egy idegen embertől, ha te sem tudod, mi bajod van.

Netuddki. 2010.06.10. 11:53:58

@másikpista: "Hanem az a hiedelem hogy a korlátlanul hozzáférhető és ingyenes egészségügy fenntartható."

Már megbocsáss, de kinek ingyenes? Amikor a havi fizetésem 1/3-át költöm az egészségügyre én nem nevezném ingyenesnek.
A felháborító, hogy ezek után még az orvosok tartják a markukat (t. a kivételnek). Mert ha NORMÁLIS ellátást akarsz, akkor FIZETNED kell érte.

Serzone 2010.06.10. 12:10:15

@Tündér a varázspálcával: Anyám! Azért ne ugorjunk már a posztoló torkának.
Vagy úgy kell neki, mert nem járt korábban orvosira, hogy pontosan diagnosztizálni tudja a saját baját? Ezt nem gondolhatod komolyan.
A vérzés és a görcsök utalhatnak fenyegető vetélésre is, nem csak méhenkívüli terhességre. Zsé úgy gondolta ez a baja, és elindult a kórházba.
Hogy miért egyedül, azt ő tudja, de valószínűleg nem tudták oda kísérni (később a férje a műtétnél már jelen volt).

Serzone 2010.06.10. 12:11:17

@kovi1970: Igen, pontosan ezért van az orvos.

Tündér a varázspálcával · http://szulunkosztcsok.blog.hu/ 2010.06.10. 12:13:11

@kovi1970: Jajj. Egyrészt persze, azért van. De gondolom egyetértünk abban, hogy a posztíró jobban járt volna, ha előre tájékozódik a betegségéről, kezeléséről, szövődményeiről. Amikor apán haldoklott (daganat), volt "szerencsém" látni, hogy az orvos sem tud mindent. Továbbá mikor találkoztál olyan orvossal, akinek volt ideje érzékletesen leírni neked, milyen tüneteket kell hogy érezzél pontosan, és volt időtök kiértékelni, hogy valóban arról van-e szó, amire ő tippel. Nincs erre idejük. Jobban jársz, ha tájékozott páciens vagy, kisebb az esélye, hogy utána posztot írj a Praxisba.

Öreg Sam 2010.06.10. 12:19:10

@angyalhal:
Azért ezt nem hegyezném ki a férfisovinizmus témájára.
Nem lehetséges alternativa,hogy egy ögyeletes sebész/belgyógy/nőgyógy/stb doki sokkal nagyobb leterhelésű,mint egy bőr/szem/stb orvos?
Nem lehetséges az,hogy a nők alapból a könnyebb ellenállást választják?
Nagyon lelkiismeretes nő dokikat ismerek klinikán,angolul oktatnak külföldi diákokat,publikálnak,stb,de egy kivétellel (idegsebész nő) mind szem/bőr/gyermekorvos.

Tündér a varázspálcával · http://szulunkosztcsok.blog.hu/ 2010.06.10. 12:24:48

@Serzone: Asszem egyetértünk mindannyian abban, hogy az orvosnak FELADATA lenne minél hamarabb minél korrektebbül kezelnie az elé kerülő beteget, és sokszor mégsem ezt teszik. A különbség köztünk annyi, hogy amíg ti az orvosokat próbáljátok megváltoztatni, én lenyelem ezt a békát, és megpróbálom megelőzni a bajt saját hatáskörben, amennyire lehet. Bár ez nem hoz általános jólétet, de nekem jobb lesz, az biztos. Nem akartam nekieseni a posztírónak, tényleg sajnálom, csak megoldási alternatívákat akartam javasolni a jövőre nézve.

Még egy dolog: nem kell túldimenzionálni a betegségeket. Egy magára odafigyelő ember általában sejti, hogy honnan jött a baja és miféle. Megműteni nyilván nem tudja, a sebész azt tanulta x évig.

jabba74 2010.06.10. 12:36:22

Nem értek egyet azzal, hogy bárkit fel lehet menteni a rendes munkavégzés alól, arra hivatkozva, hogy le van terhelve. Szerintem nincs olyan munkakör, ahol ne lehetne arra panaszkodni, hogy nem fizetik meg eléggé és, hogy túl sokat kell dolgozni. Normális esetben (nem a kádárrendszerben) ha az ember dolgozik, akkor k... sokat. Általában úgy érezzük, hogy nem fizetnek meg érte. Aki emberekkel foglalkozik, annak nem kéne bunkó módon beszélnie senkivel. Még akkor sem, ha morci napja van.

szabidoki 2010.06.10. 12:37:36

@Tündér a varázspálcával: már ne is haragudj, de úgy gondolom, hogy azok alapján, amiket te irkálsz, inkább ne ossz másoknak egészségügyi tanácsokat. Megfájdul a fejem attól a sok ostobaságtól, amit összehordasz.
Tisztában vagyok azzal, hogy úgysem hiszed el, hogy nem tudod a tutit, meg mindenki hülye és rosszindulatú, kiváltképp a nőgyógyászok, de már nem bírtam tovább szó nélkül hagyni a belőled áradó sötétséget.
@Öreg Sam: a női nőgyógyász/sebész kérdés végtelenül egyszerű, ugyanazért van kevesebb nő ezeken a pályákon, mint amiért kevés a női autóversenyző meg pilóta. Ezekhez ugyanis igen fejlett térérzékelés kell, ami a nőknek általában nem adatott meg (ez az alapja egyébként a női parkolási szokásokkal kapcsolatos vicceknek is), cserébe viszont kaptak fejlett szociális érzéket, ami a férfiak gyenge pontja.

Tündér a varázspálcával · http://szulunkosztcsok.blog.hu/ 2010.06.10. 12:44:03

@szabidoki: Elhiszem, hogy nem tudom a utit, főképp, ha érveket is mondanál.

Öreg Sam 2010.06.10. 12:50:45

@szabidoki: naneeeeee
Férfi létemre nem akarnék hinni a másik nem alsóbbrendüségében.(időnként azért megvan):)
Igen,millió poén van,de azért ezt nem egyszerüsiteném le a végletekig.
Hova sorolnád pl. idegsebész(nő) ismerősömet,aki bőven 50 alatt oktat,publikál,és neve van a mikrosebészetben?
Nem versenyez a F1-ben,ez tény:))

jabba74 2010.06.10. 12:53:57

Nem mellesleg a médiában és általában a közbeszédben elterjedt az a nézet, hogy felelőtlen az, aki egészségügyi problémáival nem azonnal a kórházat keresi meg. A kórházi dolgozók legnagyobb baja viszont az, hogy rendszerint olyan emberek zaklatják őket, akik betegek.
Minket bizony úgy szocializáltak, hogy bízzunk az orvosokban, ők a szakemberek, magyarul a felelősséget ők vállalják onnantól, hogy döntenek a kezelésekről.
Mi bizony úgy szocializálódtunk, hogy egyre kevésbé bízunk azokban az intézményekben, amelyek sorra eljátszák a beléjük vetett bizalmat.
Mindenki aki az egészségügyben dolgozik felfoghatná egyszer s mindenkorra: EMBERÉLETEK MÚLNAK A MUNKÁJUKON! Igen még a portásén is.

Serzone 2010.06.10. 12:55:38

@Tündér a varázspálcával: Igen, jó lenne ha minden betegre egyformán oda tudnának figyelni.
Jártam már én is úgy, hogy vitatkoztam az orvosommal, és nekem lett igazam.

Tündér a varázspálcával · http://szulunkosztcsok.blog.hu/ 2010.06.10. 12:56:22

@Öreg Sam: Te egy igazi lovag vagy, de azért lehet igazság abban, amit Szabidoki írt. Mondjuk, neki a térérzéke nagyon fejlett lehet, cserébe a szociális érzéke látta kárát... :-)

Öreg Sam 2010.06.10. 13:14:25

@Tündér a varázspálcával:
basszus!
Ne hozzátok ki az állatot belőlem!
Mi az a "szociális érzék????"
Keze alá kerültél?
Meggyógyultál?
Gondoskodott rólad?
Ha ez megvan,akkor kit érdekel,hogy szingli,társadalmi besorolása alsóbbrendü,családi adózásáról szó sem lehet (OV),stb...
Ellentettje(szerintem,de javitsatok)
Baromi szociális érzésű doki,aki megsimogatja a buksidat,szépeket mond,esetleg bókol is,aztán meg a proszekturán találod magad,ultima ratio a Köztemető IX parcellájában,ahonnan jó a kilátás...:))

Serzone 2010.06.10. 13:24:56

@Zsé:
OFF:

Ha budapesti vagy és szükséged lenne egy megbízható, tapasztalt és korrekt szülész-nőgyógyászra, szólj, és megadom a nevét, elérhetőségét.
Én is hozzá járok...

szabidoki 2010.06.10. 13:43:10

@Öreg Sam: ugyan nem írtam ki külön, de szó sincs alsóbb- vagy felsőbbrendűségről, hanem eltérő képességekről próbáltam beszélni. Kétségtelen, hogy ez sok probléma és félreértés forrása a nemek között :)
Amúgy meg, ha figyelmesen olvastad volna a hozzászólásomat, ott az van írva, hogy "kevesebb" a női sebész, és "általában" rosszabb nők térérzékelése. Ez azt jelenti, hogy nem igaz 100%-ig minden egyénre, hanem csak nagy átlagra, vagyis lehetnek (mint ahogy vannak is) kivételek mindkét oldalon.
@Tündér a varázspálcával: az a legnagyobb gond veled, hogy érzelmi alapon érvelsz, valamiért utálod a nőgyógyászokat, és ehhez keresel igazolást. Olvastál ezt-azt, és kiemeled belőle, ami neked tetszik anélkül, hogy értenéd az egészet. Az USA-ban (meg bárhol a világon) a sebészorvosnak meg a csecsemőhalandóságnak nincs köze egymáshoz, mivel az az egy éves kor alatti halálozást méri, és sok szociális komponense is van. Az USA egyébként is rossz példa, mert ott nincs tb, csak magánbiztosítók, és ez torzíthatja a statisztikát, mert a biztosítás nélküliek egészségi állapotáról nem szól a fáma.
Haragszol az oxytocinra, mert szerinted rutinszerűen, indokolatlanul adják, szerintem meg (bár nyilván van példa arra is, amit te gondolsz) egy nagyon hasznos gyógyszer, ami adott esetben életet menthet, vagy megkímélhet egy császármetszéstől, és alkalmazásának szigorú előírásai vannak.
Az otthonszülés meg jelen formájában igen kockázatos még nőgyógyász jelenléte mellett is, ezt épp Geréb Ági bizonyítja a legfényesebben, nem értem, hogy ezt miért kell erőltetni. Ez a magzat életének és egészségének veszélyeztetése pusztán kényelmi szempontok miatt.

másikpista 2010.06.10. 13:50:36

@Serzone:
A leírt tünetek alapján rögtön gondolni kellett volna spontán vetélésre vagy rupturált méhenkívüli terhessége. Az orvos tudja eldönteni hogy miről van szó de csak azután hogy a beteg vizsgálatra jelentkezik.
Mindkettő sürgősségi eset, a méhenkívüli terhesség három felkiáltójellel!!! Tehát amikor a leírt panaszokat tapasztalja, ügyeletet kell hívni aki intézi a beküldést, és akkor egy más betegútra terelődik az eset.
Sajnos vannak akik mindenféle szir-szar dolgokkal hajlamosak ugráltatni az ügyeletet, mások meg akkor se hívják ha indokolt lenne, ez vérmérséklet szokás meg ismeretszint stb kérdése.

Azzal a felfogással hogy "nekem nem kell értenem hozzá azért van az orvos" csak magával szúr ki az aki vallja. Sajnos az egészségi ismeretekkel elég szarul állunk és ráadásul ilyen címen egyre több félrevezető információ, bújtatott reklám mindenféle sarlatánság terjeng

gld 2010.06.10. 13:54:27

@szabidoki: "a női nőgyógyász/sebész kérdés végtelenül egyszerű, ugyanazért van kevesebb nő ezeken a pályákon, mint amiért kevés a női autóversenyző meg pilóta. Ezekhez ugyanis igen fejlett térérzékelés kell, ami a nőknek általában nem adatott meg (ez az alapja egyébként a női parkolási szokásokkal kapcsolatos vicceknek is)"

Bár nő vagyok, hajlok arra, hogy van ebben igazság :) Bár kivételek vannak. De én inkább abban látom erre a kérdésre a magyarázatot, hogy szülésznek, sebésznek, traumatológusnak lenni elég kemény fizikai állóképességet igényel. Azt gondolom, hogy ez az, amiben mi nők (legalábbis nagyobb részt) nem biztos hogy felvehetjük a versenyt veletek :)

szabidoki 2010.06.10. 14:08:22

@gld: pedig az a helyzet, amit írtam. Ha jobban érdekel, olvass utána a magzati agy fejlődése témának.

gld 2010.06.10. 14:11:47

Olvasgatva itt a kommenteket még az merült fel bennem, hogy elég gáz az, ha az ember néhány tünete alapján a neten utánanéz valaminek, kreál belőle egy betegséget, és ezzel a "kész diagnózissal" állít oda az orvoshoz...

Egyrészt elég nagy a valószínűsége a tévedésnek :) Gondoljuk csak meg, egy orvos azoknak az ismereteknek a megszerzéséhez, hogy egy adott kórságot felismerjen, és nagy valószínűséggel diagnosztizáljon, kb. 10 évet tanul, + a gyakorlati évek... Igen, tudom, egy jó kőműves, meg egy jó szakács, meg egy jó mérnök is sokat tanul, és ezt nem is akarom kétségbe vonni :) Másrészt nem hinném, hogy kitörő lelkesedéssel fogadná az önjelölt diagnosztát, ami szintén jogos... Nem gondolnám, hogy megkönnyítenénk ezzel egymás dolgát.

Persze ez nem jelenti azt, hogy az ember ne legyen érdeklődő az egészségével kapcsolatban. Igenis legyen. De ehhez kellenek bizonyos alapok, amiket szerintem tanítani kellene az iskolákban alapszinten, mindenkinek... Meg nyilván az sem mindegy, hogyan tálalja az ember az orvosnak az elképzelését :)

Arra akartam kilyukadni a sok rizsával, hogy szerintem nem az a cél, hogy megspóroljunk magunknak pár percet azzal, hogy megmondjuk az orvosnak, hogy "figyimá, ez a bajom, és a neten azt olvastam, hogy ezt kell vele csinálni"...

Kicsit OFF lett ez a hozzászólás, ha a posztot nézem, dehát van ilyen :)

gld 2010.06.10. 14:12:50

@szabidoki: mint mondtam, nem vonom kétségbe, amit írtál, sőt :) Amúgy meg most kíváncsivá tettél.

Tündér a varázspálcával · http://szulunkosztcsok.blog.hu/ 2010.06.10. 14:13:59

@szabidoki: Nna, végre egy érdemleges hozzászólás, köszönöm. Bár jobban örültem volna, ha a blogomban írod, de így se rossz. Ha az oxytocinnak szigorú előírásai vannak, akkor miért mondta azt a Péterfy szülésznője egy hónappal a szülésem előtt, hogy alapból fogok kapni infúzióban, és hogy ne féljek tőle, mert az egy természetes anyag? Én is kockázatosnak vélem Geréb Ágnes tevékenységét, és ha szülészorvos lenne mellettem, valószínűleg akkor sem szülnék otthon.

Viszont nem értem, miért nem elég, ha a kórházakban bábák felügyelik az alacsony kockázatú, normális szüléseket. Az emberek a szülésekhez szülésznőt fogadnának, nem orvost, az orvos pedig azzal tudna foglalkozni, ami az ő szakterülete: a műtétekkel, a méhen kívüli terhességekkel, stb.

gld 2010.06.10. 14:18:15

@Tündér a varázspálcával: "Viszont nem értem, miért nem elég, ha a kórházakban bábák felügyelik az alacsony kockázatú, normális szüléseket. Az emberek a szülésekhez szülésznőt fogadnának, nem orvost, az orvos pedig azzal tudna foglalkozni, ami az ő szakterülete: a műtétekkel, a méhen kívüli terhességekkel, stb."

Hm... És azt miből állapítja meg bárki is, hogy egy szülés problémamentes lesz? Indulhat teljesen normálisan, és végződhet tragédiával... Volt már ilyen... Akkor meg anyázunk, hogy "mert miért nem volt ott az orvos"...

Tündér a varázspálcával · http://szulunkosztcsok.blog.hu/ 2010.06.10. 14:23:08

@gld: Igazad van, nem is arra kéne használni a tájékozottságot, hogy ledumáljuk az orvos fejét, csak megkönnyíti az ember dolgát, ha tudja, mi jön, és kevésbé fogja kiszolgáltatottnak érezni magát. Sajnos információt az orvos nem sokat mond.

gld 2010.06.10. 14:26:44

@Tündér a varázspálcával: "Igazad van, nem is arra kéne használni a tájékozottságot, hogy ledumáljuk az orvos fejét, csak megkönnyíti az ember dolgát, ha tudja, mi jön, és kevésbé fogja kiszolgáltatottnak érezni magát. Sajnos információt az orvos nem sokat mond."

Nem tudom... Szerintem minden eset más. Vannak bizonyos begyakorolt protokollok, de szerintem nem lehet mindenkire egyformán alkalmazni ezeket. Tehát így is érhet csalódás. Én járhatóbb útnak tartom, ha az adott helyzetben rákérdezel az orvosnál, hogy oké, de akkor most mi következik? Ha a hangnem normális, valszeg a válasz is az lesz. Én eddig még nem nagyon csalódtam. Persze, mint az ábra mutatja, van, hogy nem működik a kommunikáció, sajnos. De valahogy azt gondolom, hogy ezzel a kutatósdival még inkább megöljük :) Még a lehetőségét is.

Serzone 2010.06.10. 14:34:52

@másikpista: Tudom, itthon fekszem immáron második hónapja fenyegető vetélés miatt. Nekem ráírtak a kórházban azonnal egy piros "S" betűt a papíromra, és soron kívül vizsgáltak meg.
Én elsőként az orvosomat hívtam 23:40-kor, aki alaposan kikérdezett és mire bementem, már minden adatot átadott rólam, azonnal elláttak. Ha nem érem el, (szinte lehetetlen, mert ha épp
nincs telefonközelben visszahív!) a mentőket hívom.
Viszont számításba kell venni azt is, hogy első terhesség esetén a pániktól nem biztos, hogy logikusan tud valaki döntéseket hozni. Főleg úgy, ha egyedül van, nincs mellette segítség.

Az ilyen posztok egyre inkább azt erősítik meg bennem, hogy ha nincs orvosod, félvállról vesznek, amire akár az életed is rámehet:(

Öreg Sam 2010.06.10. 14:47:21

@szabidoki:
Átlag???
Bakker!
Kitolnak a proszekturáról,egyenesen a hamvasztóba.
Lábadnál kb 800 C fok,fejednél -20,átlagában nagyon jól kellene érezned magad!
Ennél ez összetettebb,ha már mindenki más,akkor én is sarkitok :)

Serzone 2010.06.10. 14:47:59

@gld: Véleményem szerint a legjobb megoldás haladó szellemű kórházban szülni, hogy biztosítva legyen a háttér, ha valami gond adódna közben.
Az pedig nehéz, de nem lehetetlen, hogy a szülésznő mellé olyan orvost fogadj, aki a háttérbe húzódik a normál lefolyású szülés esetén, és ne akarjon mindenképp közbeavatkozni.

gld 2010.06.10. 15:02:27

@Serzone: "Véleményem szerint a legjobb megoldás haladó szellemű kórházban szülni, hogy biztosítva legyen a háttér, ha valami gond adódna közben.
Az pedig nehéz, de nem lehetetlen, hogy a szülésznő mellé olyan orvost fogadj, aki a háttérbe húzódik a normál lefolyású szülés esetén, és ne akarjon mindenképp közbeavatkozni."

Akkor nálunk haladó szellemű a kórház, mert az eddig szült ismerőseim szerint itt ez a gyakorlat :))

Zsé2 2010.06.10. 15:04:14

OFF:
@Serzone: igen, köszi, szükségem lenne egy normális doki paramétereire... Ide írhatsz: kvicakkukacfreemailponthu
ON

@Tündér a varázspálcával: Az egész esemény, az első fájdalomtól addig, hogy tolnak ki a műtőből, kevesebb mint 24 óra alatt zajlott le (kábé vas. este 6 és hétfő du. 4 között). A vasárnap éjszakát abban a tudatban töltöttem (mivel ekkor az egyetlen tünet a görcsölés volt), hogy el fogok vetélni. Hétfőn pedig az emeleteket jártam fel-le a kórházban. Szerinted mégis mikor kellett volna utánanéznem/olvasnom a tüneteknek? Ugrottam volna át egy netcaféba vagy a könyvtárba két vizsgálat között?! Vagy úgy gondolod, hogy minden kismama, akinek kezében a kétcsíkos teszt, azonnal kezdje el a netes szakirodalmat olvasni a lehetséges komplikációkról és azok tüneteiről?! Mondd, ugye még nem voltál várandós...?

Serzone 2010.06.10. 15:08:54

@gld: Tippelhetek? Szent Imre?:)
Róluk hallottam jókat, ezért választottam most őket, és eddig nem csalódtam bennük.

másikpista 2010.06.10. 15:12:18

@Serzone: "Viszont számításba kell venni azt is, hogy első terhesség esetén a pániktól nem biztos, hogy logikusan tud valaki döntéseket hozni. Főleg úgy, ha egyedül van, nincs mellette segítség."

Ezt mondják a nőgyógyászok és nem csak első szülésnél: ha egy nő vizsgálatra megy lehetőleg vigyen magával férfit akinek el lehet magyarázni a dolgokat mert a nő még a legfontosabb teendőket is elfelejti. A "nincs dugás" típusú orvosi utasítás lehet hogy érzékeny fülűeknek bántóan hangzik de sokan tényleg csak ezt tudják megjegyezni

gld 2010.06.10. 15:22:36

@Serzone: "Tippelhetek? Szent Imre?:)
Róluk hallottam jókat, ezért választottam most őket, és eddig nem csalódtam bennük."

Nem, ez egy vidéki kórház :)

Serzone 2010.06.10. 16:05:31

@másikpista: Igen, a félelem és a fájdalom miatt "beszűkül" a tudat. Ezt nem lehet felróni senkinek.
Ez mind nőknél, mind férfiaknál így működik.

Nagyon sarkos példaként: Egy férfit tökön rúgnak vasalt orrú bakanccsal, erősen vérzik, és pokoli fájdalmai vannak. Amikor beér a kórházba és megtudja, hogy belső vérzése van, sőt, elveszíti a fél heréjét ezért műteni kell, biztosan nem brillírozna egy párhuzamosan folytatott memóriateszten.

Tündér a varázspálcával · http://szulunkosztcsok.blog.hu/ 2010.06.10. 16:28:57

Van egy 7 hónapos babám :-) A helyzeted tényleg nehéz volt, gyorsan kellett lépni, ráadásul egészen a terhesség elején történt veled, még szinte rá sem eszméltél, hogy babát vársz. Épp ezért nem vagyok benne biztos, hogy a terhességem elején nem estem volna-e ugyanebbe a csapdába. Így, hogy egy terhességen már átestem, hasonló helyzetben valószínűleg nagyon félnék, és minden egyes görcsnél csak az kattogna a fejemben, hogy mi van, ha épp most veszítem el a babámat. Ezért valószínűleg soron kívül bekopognék az orvoshoz (amit egyébként sosem tettem, mert normál terhességem volt) a fájdalomra hivatkozva. Az utánaolvasás nagyjából 15 perc netezés lenne a kórházba rohanás előtt, ami csak arról győzne meg, hogy nagy a gáz, és hogy a legjobb esetben is ágynyugalmat javasolna minden orvos, nem pedig lépcsőzést. Végül pedig próbálnám rádumálni a férjemet, hogy ne merjen így magamra hagyni, ami esetében nem biztos, hogy megoldható lenne, de talán.

A Tyne folyó déli partja 2010.06.10. 17:03:42

@Tündér a varázspálcával: na de ha hirtelen erős fájdalmai vannak, akkor inkább orvoshz megy, minthogy nekiálljon keresgélni, h. vajon ez minek is a tünete, nem? egy kisebb bajnál még ok, de azért egy méhen kívüli terhességnél nem hiszem.

Öreg Sam 2010.06.10. 17:26:34

@Serzone:
No ennél szemléletesebb példabeszédet ritkán olvasni:)

Tündér a varázspálcával · http://szulunkosztcsok.blog.hu/ 2010.06.10. 17:37:35

@Animacs: Hát figyelj, azért egy éjszakát kibírt otthon, meg több órát a váróban, szerintem ebbe belefér 15 perc.

Dr. Morcz · http://drmorcz.blog.hu 2010.06.10. 22:17:32

@LKwrwv7RfL: Mint ahogy nem szoktam a betegek felkészültségét minősíteni, úgy az orvosokét sem. Ezt megtették az egyetemi oktatóik és a szakvizsga-bizottság, én meg ugye az éremnek csak az egyik oldalát (beteg nézőpontja) látom. Itt elsősorban a hanyagsággal és a rossz szervezéssel van bajom. Ettől még lehet, hogy az orvos valóban felkészületlen.
Amúgy nem azért vagyok itt, hogy az orvosokat mentegessem, hanem hogy megvilágítsak 1-2 olyan dolgot, ami orvosként lehet, hogy természetes, de a betegek számára nem mindig érthető. Nem a betegek ügyvédjének szegődtem (bár nem akarom elkendőzni sem, ha szerintem az orvos hibázik), az ügyvédi szerepre a Juszt Lászlót tessenek szerződtetni.

Dr. Morcz · http://drmorcz.blog.hu 2010.06.10. 22:20:01

@Bruno: Egyetértünk, de nekem még az is sok, ha orvosként gépírónői munkát kell, hogy végezzek. Adószakértői vagy bírói munkát nem rajtam kell számon kérni, mint ahogy a hálapénz elleni jogszabályok hiányát sem. Tévedés azt hinni, hogy az orvosok nagyobb része örül a hálapénznek, annak inkább örülnénk, ha a fizetés és a felelősség egymással köszönő viszonyban lennének, ha lenne orvosi életpálya-modell (bíróknak pl van), ill. ha hagynák a munkánkat végezni.

afromagyar · http://afromagyar.blog.hu/ 2010.07.30. 16:52:22

Ugyanez pepitaban, csak nem Magyarorszagon, hanem Belgiumban.

Spontan veteles, ra par honapra vegre terhesseg.
Ultrahang, petezsak latszik (ures), doki gratulal. En izgulok, es nem ok nelkul.
Par nap mulva "barnazas" (minden erzekenytol bocs), irany a korhaz. Felkuldenek a szuleszetre (?), az en dokim nincs, de felhivjak. Ja, es megmerik a vernyomasomat. Doki uzen: semmi baj, szedjek hormonkupot, nem kell fekudnom, csinaljak mindent, ami jol esik.
Par napra ra verzes.
Ismet korhaz, szuleszet, doki megint nincs. Vernyomasmeres van. Dokit hivjak: semmi gond, ne szexeljunk, nem kell fekudnom.
Par napra ra van idopontom, bemegyek, megnez es mondja: sajnos elvetelt. Meg aznap delutan kuret.
Feleszmelni sincs idom.
Kuret elott nem is latom a dokit, aztan altatasbol felkelve mar nincs bent. Uzenni nem uzen, este 10-kor hazamehetek.
Hogy mikor van idopontom kontrollra, senki nem tudja megmondani.
Hetfon hivom, mondja, h szerdan menjek. Itt elregeli, h (ujra bocs) alig jott belolem valami a kuret alkalmaval, mehen kivulire gyanakszik, vert vesznek. Aznap delutan megvan az eredmeny: a HCG meg mindig magas. Masnap mutet.
Elotte ismet nem mond semmit, mikor felkelek, mar sehol nincs. Nem uzent.
Aznap a korhazban alszom. Reggel jon, elhadarja, hogy megtalaltak az embriot a bal oldali petevezetekben, ami mellesleg "nagyon beteg" volt (bovebbet errol nem mond) es ezert eltavolitottak.
Kerdezem, mik az eselyeink egy ujabb, normalis terhessegre, azt mondja, 100 %, es mar rohan is.
Hazamegyek, naponta jon egy apolo kotest cserelni. Kozben a kislanyom beteg, elmegyunk a haziorvoshoz, akinek beszamolok az egeszrol. Mikor meghallja a doki nevet, csak a fejet csovalja es megadja egy masik korhaz/masik orvos nevet es telefonszamat.
Aggodom, mert a sebem kornyeke belulrol elegge duzzadt. Felhivom az orvost, aki kozli velem, hogy telefonon keresztul nem gyogyit (mintha nem tudnam), menjek be, egyebkent is kell ujabb vervetel.
Bemegyek egyik nap a vervetelre (aznap nem rendel), masnap hozza "vizsgalatra", ahol kozli velem, a HCG lement nullra, meggyogyultam. Mondom neki, lenne itt ez a duzzanat, azt mondja, mutassam. Csak egy asztal van koztunk... Nezek ra, majd elkezdem kigombolni a nadragomat. Erre o: belul vagy kivul? Mondom, belul. Ja, akkor meg sem mutassam, az a mutet miatt van.
Es meg egyszer mondja: on meggyogyult - es mutatja az ajtot.
Mondom, lenne meg par kerdesem. Fel sem nez a papirjaibol. Kerdezem, mi lehetett az oka a petevezetek betegsegenek, a mehen kivulinek, van-e nagyobb esely, hogy a kovetkezo is az lesz, stb. O csak azt hajtja, minden a legnagyobb rendben. Tenyleg? Tenyleg. Mikor probalkozhatunk babaval? Azonnal (kb 2 het telt el a mutet ota). Nem kell semmifele kivizsgalas? Nem.

Azota sem lattuk egymast....

Bocs, ha hosszu voltam, de ez most egyszeruen kiomlott belolem.

afromagyar · http://afromagyar.blog.hu/ 2010.07.30. 16:59:24

Jaj, egyet kihagytam!
A mutet utan, utolso vervetel elott volt egy latogatas a dokinal varratszedeskor, aki azt mondja, a szovettan nem talalt embriot (elotte azt mondta, ott volt a petevezetekben). Kell egy vervetel, aminek az eredmenyeert be kell telefonalnom aznap delutan.
Hivom oket, mondjak, nincs meg az eredmeny. Aznap tobbszor is beszelunk, mire pentek este 6-kor mondjak, a laborban elromlott egy gep... Majd SZERDAN ereklodjek az eredmeny felol, akkor lesz az orvosom.
Nem hagyom ennyiben, szombaton hivom a labort.
nem adhatnak ki eredmenyt.
Hetfon hivom a nogyogyaszatot. A dokim tenyleg nincs bent, de nem adom fel, jol osszeveszek a noverrel, aki csak azt hajtja, hogy majd a doki szerdan elmondja az eredmenyt. Mar kiabalok vele, elmondom, h min mentem keresztul es tudni akarom, hogy mennyi a HCG, mert mi van, ha tovabbra is van valahol magzat (kozben tobb magyar dokival felveszem a kapcsolatot a neten, mind azt mondja, csak a HCG eredmeny ismerete lehet megnyugtato).
A no hajthatatlan.
Mikor azt mondom, hogy egy oran belul bent vagyok a korhazban, legyenek szivesek minden papiromrol addigra masolatot kesziteni, hirtelen kapcsol az epp rendelo orvozhoz, aki nyugodtan, kedvesen kozli velem a megnyugtato eredmenyt...
© 2009-2015 praxis
blogszabályzat
süti beállítások módosítása