A hálapénzes rendszer nyilt támogatása

2010.06.05. 06:00

Sziasztok!

Nekem olyan adminisztrációval, illetve területi illetékességgel kapcsolatos kérdéseim vannak, amelyekre még senkitől sem kaptam konkrét választ, bárkinek is tettem fel.

A történet a következő: két lakcímem van, egy állandó meg egy ideiglenes (ez hivatalosan a tartózkodási hely). Terhesgondozásra a tartózkodási hely szerinti SZTK-ba jártam, mivel (értelemszerűen) az volt közel. Szülni viszont beállítottam az állandó lakcím szerinti kórházba, több okból is. A személyes okokon túl azért, mert úgy tudtam, a lakcím szerint oda tartozom, illetve jogom van megválasztani a helyet, ahol szülni akarok.

Fogadott orvosom viszont nem volt. Elég nagy letolást kaptam, hogy mit keresek ott, miért nem oda mentem szülni, ahova terhesgondozásra is jártam. Aztán végül túlléptek a problémán, mindenki jófej lett; gyors és könnyű szülés volt, igazi sikerélmény nekik is.

Ettől függetlenül azért érdekelne, hogy:

-Mi van azzal, akinek 200 km-rel arrébb indul be a szülése? Annak is azt mondják, hogy menjen haza?

-Akkor most van körzetes kórház, vagy nincs? Ha igen, akkor mi alapján az, ha az állandó lakcím nem elég?

-Tényleg jogom van-e megválasztani a helyet, ahol szülni akarok, és ha igen, akkor miért akadályoznak benne?

-Ha van fogadott orvosom, akkor lakhatok a Holdon is, behívják az orvost és szülhetek az X kórházban, ahol dolgozik a doki.

Ez nem a hálapénzes rendszer nyílt támogatása?

Lássuk a száraz jogszabályokat:


Az 1997/LXXXIII törvény szerint

"18. § (1) A biztosítottat az e törvény szerint járó egészségügyi szakellátásra a finanszírozott egészségügyi szolgáltató orvosa vagy külön jogszabályban meghatározott feladatot ellátó orvos a külön jogszabályban meghatározottak szerint utalhatja be.

(2) A biztosított ellátását nem tagadhatja meg a beutaló szerinti egészségügyi szolgáltató, továbbá az a szolgáltató, amely a beutaló orvos előzetes jelzése alapján az ellátást vállalta.

(3) A biztosított területi ellátására nem kötelezett szolgáltató az ellátást csak akkor tagadhatja meg, ha a területi ellátási kötelezettségű feladatainak folyamatos ellátását a területen kívüli betegek fogadása veszélyezteti, és az ellátásra az egészségbiztosító által lekötött szabad kapacitással nem rendelkezik."

Ezek alapján (és a józan ész alapján is) az ember szabadon választhat a lakóhely ill. tartózkodási hely eü. intézményei között. És így a törvény oldaláról nézve az orvosoknak nem lett volna szabad letolniuk a hölgyet.

Ha jól értem, a letolás arról szólt, hogy a posztíró nem ott szült, ahová terhesgondozásra járt. Annyiból érzem a letolást jogosnak, hogy akit valaki gondoz, azt nyilván ismeri. Most nem a kedvenc színe/állata/pártja, hanem a kórelőzmény és a terhesség lefolyása az érdekes.

A szülészek nem arról híresek, hogy oldalakat írnak és nyomtatnak ki minden vizitről, így az, akivel csak a szülés előtt találkozott, kérdés, hogy milyen addigi leletekre tudott támaszkodni. A helyzetet ahhoz tudnám hasonlítani, mint ha egy zalaegerszegi diákot a szülei két héttel az érettségi előtt felhoznák egy budapesti elit gimnáziumba, és ott azt mondanák, "nekünk ez a gimi szimpatikusabb, Önök készítsék fel a felvételire". Én hasonló helyzetben szintén morcogtam volna, dehát nálam ez már genetikai.

A kérdésekre próbálok válaszolni:

-Akinek 200 km-rel odébb indul be a szülése, azt el fogják látni, legfeljebb morognak egy kicsit, hogy döntse el az anyuka, most szül, vagy kirándul. A szomorú helyzet az, hogy anyukának van joga 200 km-re lenni, a szülésznek meg nincs joga ezen morogni.

-Mindenkinek van területileg illetékes kórháza, ha jól értem, a tartózkodási hely szerinti az elsődleges, de nyilván lehet az állandó lakhely szerinti is. Ettől még mehet az ember egy 3. kórházba is, de oda is kell beutaló ill. annak a kórháznak bele kell hogy férjen a lehetőségeibe (ha 1 szülőágy van, és azon épp vajúdik egy helyi lakos, akkor bukta).

-A szülés helyét ennek figyelembe vételével van joga megválasztani. Mivel azonban a szülés nem 2 perc, és szeret éjszaka kezdődni, azt, hogy egy területen kívüli beteget, akinek nincs "fogadott orvosa", körül fognak-e rajongani, azt nem garantálom :) Ez ui. egy jelentős pluszmunka.

Amíg a szabad orvosválasztást értem, és azt is, ha a mátészalkai anyós szülinapja után helyben szül meg egy bp-i illetőségű kismama, azon azért elgondolkodnék, mit szólnának a nem orvosként dolgozó olvasók, ha beállítanék hozzájuk, és azt mondanám: "Ön nem ismer engem, de énnekem ön/a munkahelye szimpatikus, ezért azt kérem öntől, hogy a normál munkáján túl, szerelemből végezze el nekem ezt a kb. 2-18 órás munkát, ha valami nem ment jól, esetleg beperelem, és köszönje meg, hogy önt választottam".

-Az utolsó megjegyzés arról, hogy fogadott orvossal a Holdon is lakhatna, tévedés. A törvény nem ismeri a fogadott orvos intézményét a TB-finanszírozott ellátásban. Azok alapján, amit az előző bekezdésben írtam, teljesen egyértelmű, hogy egy területi ellátási kötelemmel nem rendelkező orvosra a beteg plusz feladatot ró ki, ha nála szül.

Az Alkotmányban van olyan passzus, mely szerint a munkáért az embert bér illeti meg. Mivel a szülés után az OEP nem az orvosnak, hanem a kórháznak fizet, szerintem felmerül, hogy a posztíró (akarata ellenére) alkotmányellenesen járt el, amikor fizetés nélküli pluszmunkára "kényszerítette" az orvost, szülésznőt stb. Viszont nem is lett volna törvényes lehetősége ezt elkerülni, a hálapénz ui. nem törvényes fizetési lehetőség.

Teljesen jogos, hogy a fogadott orvos rendszer a mai formájában a hálapénz támogatása. Pár éve Veszprémben meg is próbálták ezt valami törvényes mederbe terelni, de ha jól emlékszem, jól a fejükre lett ütve.

Dr.Morcz

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Cicmaláj 2010.06.05. 07:05:38

"Pár éve Veszprémben meg is próbálták ezt valami törvényes mederbe terelni, de ha jól emlékszem, jól a fejükre lett ütve."

Erről lehetne tudni valamit bővebben?

Despota 2010.06.05. 08:10:53

@Cicmaláj: Ezt nem kéne, ha lehetséges...

Káin 2010.06.05. 08:24:56

"Az Alkotmányban van olyan passzus, mely szerint a munkáért az embert bér illeti meg. Mivel a szülés után az OEP nem az orvosnak, hanem a kórháznak fizet, szerintem felmerül, hogy a posztíró (akarata ellenére) alkotmányellenesen járt el, amikor fizetés nélküli pluszmunkára "kényszerítette" az orvost, szülésznőt stb. "

NA ezen kéne kicsit kozmetikázni, azaz nem a kórháznak fizetni elsősorban,hanem a munkát elvégzőknek, helytől függetlenül.

Coffie (törölt) 2010.06.05. 08:50:21

Köszönöm a választ. Azt szűrtem le belőle, hogy nem volt jogos a letolás. Pár dologgal viszont vitatkoznék, illetve van, amit nem értek. Először is: terhesgondozásra az sztk-ba jártam, egy olyan orvoshoz, aki már nem vezet szüléseket. Tehát a másik kórház ügyeletes orvosa ugyanabban a helyzetben lett volna, mint az itteni. Minden papírom, leletem nálam volt. Az érettségis példa szerintem az én érveimet támasztja alá: a felvételi követelmények is egységesek, elviekben mindegy, ki készíti fel a diákot. Körülrajongásról szó sem volt, ellátásért mentem be és azt meg is kaptam, nem kértem többet és nem is reklamáltam. Pluszmunkát - én úgy láttam - az adminisztráció okoz, ezt jó volna egyszerűsíteni. Nem értem a "normál munkán túl", "szerelemből elvégzett" munkát, tekintettel arra, hogy itt az éppen ÜGYELETES orvos/szülésznő munkájáról van szó, akár Bp-en, akár Mszalkán. Az ismertség szerintem megint nem kellene, hogy szerepet játszon, hiszen egy orvosnak/szülésznőnek/nővéreknek kell ellátniuk a szülő nőt.
"Az Alkotmányban van olyan passzus, mely szerint a munkáért az embert bér illeti meg. Mivel a szülés után az OEP nem az orvosnak, hanem a kórháznak fizet, szerintem felmerül, hogy a posztíró (akarata ellenére) alkotmányellenesen járt el, amikor fizetés nélküli pluszmunkára "kényszerítette" az orvost, szülésznőt stb. Viszont nem is lett volna törvényes lehetősége ezt elkerülni, a hálapénz ui. nem törvényes fizetési lehetőség." Ezt végképp nem értem. Az orvos fizetést kap. Én fizetem a TB-t, meg minden egyéb járulékot, adót, stb. Mint írtam, az orvos, szülésznő az éppen ügyeletben lévő volt, tehát semmiféle pluszmunkáról nem beszélhetünk. A hálapénz viszont fekete jövedelem. Szívesen fizetek egy orvosnak, ha valóban pluszmunkát végez és ad róla számlát.

Nem én vagyok, hanem én 2010.06.05. 09:38:50

@Coffie: Szerintem nem értetted meg az érettségis példát, mert úgy gondolod, hogy csak a betegnek vannak érdekei. Hát a kórháznak és a benne dolgozóknak is van. És ebbe nem tartozik bele a ki nem fizetett pluszmunka, vagy a volumenkorlát felett elvégzett munka, amit az OEP nem térít meg, vagy a per, amit esetleg a nyakukba akaszt a beteg, ha valami nem úgy sikerül, ahogy kellett volna.
Abban egyébként igazad van, hogy egy felvételi követelményei egységesek, csak a felvételizők nincsenek egységes szinten, na ez itt a baj. Vagyis minden beteg, minden szülés más és más. Már pedig a terhesség, ha fontos a nőnek, akkor odafigyel magára, nem dohányzik, nem iszik, betartja a tanácsokat, stb... És mivel a folyamat hosszú időt vesz igénybe, ezért a felek összecsiszolódnak, mint egy jó házasságban. Éppen ezért lehet, hogy mindegy, ki készíti fel a diákot a felvételire, de a szülést talán nem mindegy (a szülő nő szempontjából nézve, hisz életek múlhatnak rajta), hogy ki vezeti. Ha letoltak, akkor ezért toltak le. Most azon lehet vitatkozni, hogy mennyire volt ez jogos, de szerintem nincs értelme. Jobban érzed magad, hogy tudod jogtalanul toltak le? Mert ez elég gyenge elégtétel, szerintem.

Nem én vagyok, hanem én 2010.06.05. 09:52:35

@Coffie: Azt mondod az orvos fizetést kap, te meg fizeted a TB-t. Viszont az ügyelet más, mint a rendes munkaidő. Ugyanis lehet, hogy csak minden 2. ügyelet lesz csak kifizetve, vagy csak 75-80%-os órabért fizetnek ki, ahelyett, hogy mondjuk 150%-osat, hisz ügyeletről van szó. Ha nincs "fogadott szülész orvosod", akkor igenis pluszmunka vagy az ügyeletesnek, mert az ügyeletesek gyakran az ügyeleti idejükre időzítik, akár több "betegük" szülését is. Persze bárhol lehet szülni, otthon, mentőben, a svéd nagykövetség autójában is (ez pl. jó, mert másnap kopogtatnak a svéd állampolgársági papírokkal), de nem biztos, hogy érdemes (lásd Geréb Ágnes esete), hanem talán akkor és úgy érdemes, ahogy és amikor az embernek a "fogadott orvosa" jelen van.

Káin 2010.06.05. 10:10:02

@miklos.rabai: " Azt mondod az orvos fizetést kap, te meg fizeted a TB-t. Viszont az ügyelet más, mint a rendes munkaidő. Ugyanis lehet, hogy csak minden 2. ügyelet lesz csak kifizetve, vagy csak 75-80%-os órabért fizetnek ki, ahelyett, hogy mondjuk 150%-osat, hisz ügyeletről van szó."

Ki kellene fizetni az összes ügyeletet, nem csak minden másodikat és akkor minden rendben lenne.

Nem én vagyok, hanem én 2010.06.05. 10:10:24

Egyebekben gratulálok Dr. Mortznak az elemzéshez. Igencsak helytálló és mértéktartó!

Despota 2010.06.05. 10:11:21

@miklos.rabai: Dr.Morcz a legjobb dolog, ami ezzel a bloggal történhetett. :)

2010.06.05. 10:11:28

Miután olyan orvoshoz járt terhesgondozásra, aki már nem vezet szüléseket, nyilván nem szülhet nála. De ez gondolom, tudott volt már az elején is. Én azért egy kicsit rászerveztem, hol és hogyan fogok szülni, mert így nyugodtabb voltam, és volt fogadott orvosom is, ami persze nem kötelező, és nem is várható el senkitől.

2010.06.05. 10:12:23

@Despota: Ezzel én is egyetértek :-)

Coffie (törölt) 2010.06.05. 10:12:33

@miklos.rabai: de, értettem. az ott dolgozók érdeke, hogy csak általuk ismert embereket lássanak el? és így van ez a sürgősségin is? hogy az érettségis példánál maradjunk, egy tanárnak tudnia kell felmérni egy ismeretlen diák tudását is és onnan felépíteni a továbbiakat. pluszmunkát, stb-t lásd fent.
abban egyetértünk, hogy minden szülés más. de minden csonttörés és minden műtét is más.
a terhes nőnek IS dolga, hogy odafigyeljen magára, meg a terhest gondozóké IS, akik ugye nem csak az orvos, hanem a védőnő IS pl. az odafigyelés egy problémamentes terhességnél elsősorban a tájékoztatást jelenti. én nem akarok összecsiszolódni az orvossal, tájékoztasson alapból megfelelően és végezze legjobb tudása szerint a munkáját, vagyis figyeljen oda a leleteimre és normális hangnemben válaszoljon a közben felvetődő kérdéseimre. egyébként ez eddig kivétel nélkül mindenkire jellemző volt, pedig csak sztk-ba jártam és ügyeletes orvosokhoz, akár fogászatra, akár sebészetre, bárhova, ahova kellett.
"nem mindegy (a szülő nő szempontjából nézve, hisz életek múlhatnak rajta), hogy ki vezeti." ez komoly? akkor viselkedem felelősen, ha jóelőre "összecsiszolódom" valakivel, ahelyett, hogy megbíznék abban, aki éppen ügyeletesként a munkáját végzi? ez vezet el a jobb egészségügyhöz? ezt Te sem gondolhatod komolyan.
nem, nem elégtétel, mert nem akartam elégtételt. mint írtam, mindenki profi módon és emberségesen segédkezett a szülésemnél, nem ért semmilyen hátrány. egyszerűen feltettem egy kérdést, leginkább azért, mert lehet, hogy fogok még szülni és továbbra sem szándékozom hálapénzt adni, sem pedig magánkórházakban kifizetni félmillió forintot, amikor fizetem a TB-t meg minden mást.

Coffie (törölt) 2010.06.05. 10:14:49

@miklos.rabai:"igenis pluszmunka vagy az ügyeletesnek, mert az ügyeletesek gyakran az ügyeleti idejükre időzítik, akár több "betegük" szülését is." na ez nagyon durva és felháborító! ezen tényleg életek múlhatnak!

Káin 2010.06.05. 10:19:10

@miklos.rabai: Bár ne igazam volna, hanem így működne a dolog. Kíváncsi vagyok, ez alatt a 4 év alatt lesz -e valami érdemi változás...

Nem én vagyok, hanem én 2010.06.05. 10:21:45

@Coffie: Ez pont azért van így, hogy ne idegen orvosnál szüljön a nő, hanem még azelőtt, hogy mondjuk szabadságra menne a fogadott orvos. Talán ebből a szempontból érthetőbb a dolog. Így nem múlnak rajta életek. A terhesség tervezhető. A terhesség terminálása is. Ez könnyíti a dolgokat és nem nehezíti, pláne nem sodor életek veszélybe. És ugye emellett ellátják a sürgős eseteket is. Vagyis a nem tervezhető részét az eseteknek. A te eseteddel is az volt a baj, és ez is benne van a letolásban, hogy nem voltál betervezve. Remélem így már nem olyan durva és felháborító!

Csalamádé 2010.06.05. 10:23:08

Árulják már el az illetékesek, mennyibe kerül egy szülés összesen(hálapénzzel, tokkal, vonóval)?

Despota 2010.06.05. 10:25:23

@Turchi: Helyes :), szerintem gondoljuk még így néhányan.

Coffie (törölt) 2010.06.05. 10:28:46

@miklos.rabai: "A terhesség tervezhető. A terhesség terminálása is."

egyre jobb. megbízok egy orvost, hogy lehetőleg még a nyári szabija előtt vegye már ki belőlem programcsászárral a gyereket, és a nem mellesleg törvénybe ütközőző és mindekttőnk életét veszélyeztető, a sima szülésnél jóval költségesebb nagyműtétért csúsztatok a markába mondjuk 200 ezer ft-ot. így gondoltad?

Káin 2010.06.05. 10:36:09

@Csalamádé: Erre én is kíváncsi lennék, bár egyelőre nem tervezek gyermeket vállalni.

SiKom 2010.06.05. 10:38:26

@miklos.rabai:
"Viszont az ügyelet más, mint a rendes munkaidő. Ugyanis lehet, hogy csak minden 2. ügyelet lesz csak kifizetve, vagy csak 75-80%-os órabért fizetnek ki, ahelyett, hogy mondjuk 150%-osat, hisz ügyeletről van szó."

Ja, jó.

Akkor az adófizetésem is más lesz.
Lehet, hogy csak minden második évben fizetek adót, a többit nem fizetem be. Vagy lehet, hogy 100% adó helyett csak 75-80%-ot fizetek.

Na, így már nem tetszik annyira, ugye?

"Tessék csak az adót mind befizetni!" - ugye??

Akkor meg ne a dolgozókon, adózókon verjétek már el a port megint! Mi fizetünk, innentől kezdve a többit oldjátok meg a szakmában!

szabidoki 2010.06.05. 10:40:53

@miklos.rabai: amire te gondolsz, az 25-50% :(
@Coffie: kétségtelen, hogy jogod van kórházat választani, csak nem mindig bölcs dolog variálni. Te most ebből jól jöttél ki, de ha van egy nőgyógyász, aki kissé hanyagul dokumentál, vagy csak más nem tudja elolvasni az írását (mert ilyen is van), és valami gubanc van, a másik kórház ügyeletesének lövése sem lesz, hogy esetleg mire gondoljon. Nyilván előbb-utóbb rájön a megoldásra, de csak könnyebb, ha eleve ismeri a kismamát.
Abban igazad van, hogy az érettségi követelmények egyformák, de képzeld el azt a szitut, hogy mondjuk szóbelizel magyarból vagy töriből annál a tanárnál, aki négy évig tanította neked, ismeritek egymást, tudod mikor mire gondol, milyen kérdései vannak, stb, vagy egy teljesen ismeretlen helyen egy teljesen ismeretlen tanárnál, aki még morcos is, hogy miért őt kell ezzel zaklatni, miért nem vizsgázol a saját sulidban... Szerintem lehet eltérés a végeredményben...

Nem én vagyok, hanem én 2010.06.05. 10:45:08

@Coffie: Azt mondod egy tanár fel tudja mérni, hogy hol tart a diák a felkészülésben. Ez igaz. Kap a diák egy másodfokú egyenletet és vagy megoldja vagy nem. A beteg állapotának felmérése és megítélése, a helyzet helyesen történő értelmezése ennél lényegesen nehezebb, szerintem.
De látod, épp ez a másik, ha valahova odaállítasz 5 perces fájásokkal, ahol nem ismernek és megkérdeznek, hogy akkor úgy kellene csinálni ahogy tanultad, erre te azt mondod, hogy miért, ezt tanítják valahol, akkor ott és akkor neked ezt valakinek el kell magyaráznia. És ez pluszmunka, ami megspórolható lett volna. Persze mondhatod, hogy ez a dolguk, de gondolom pontosan azért morogtak, mert rossz tapasztalatuk van az ilyen betegekkel, akik fogadott orvos hiányában állítanak be az ügyelet kellős közepén. Általában ők szoktak a legjobban követezni.
Persze a te eseted más volt. Ott volt minden papírod, figyeltél magadra, jártál terhesgondozás, stb. Ez mind rendjén is van. Addig, amíg nincs komplikáció. Na de ha van, és te úgy gondolod, hogy az általad előre választott orvos helyett egy frissen végzett, ügyeletbe bedobott rezidenst akarsz majd a szülésednél segítségnek, akkor legyen... Mondtam, ott és úgy szülsz, ahol és ahogy akarsz... A felelőség és a következmény is a tied...
És félre ne érts! Nem kell a hálapénz, ez a beszélgetés hála Istennek nem is erről szól.
Annak örülök, hogy nem élted meg rosszul a dolgot, remélem máskor sem érzed majd súlyosabbnak a negatívumokat!
Úgyhogy én csak bátorítani tudlak, hogy szülj még!

venszivar 2010.06.05. 10:47:51

@Csalamádé: Akár a csillagos ég.Ha van rá 100-ezred,kb. annyiba,de ha 3-400 ezred van azt is lesz, kinek odaadd .Drukkolok,hogy ennél tehetősebb légy.

Caleb7 2010.06.05. 10:49:07

Arról még nem volt szó, hogy mi van akkor, ha egy kismama végig egyazon orvosnál járt, fizette is minden alkalommal a "költségeket", és mégis, mikor a szülésre került a sor, hiába lett értesítve a doktor, valahogy nem sikerült beérnie a szülésre. Hiába no, éjszakára esett, nehéz volt felkelni, vagy akkora dugó volt nem tudom, de reggelre kelve előkerült a viziten, és odapenderült, hogy akkor hogy vagyunk????? Hozzáteszem, hogy a bent lebő ügyletes orvos, a legnagyobb hozzáértéssel, és körültekintéssel végezte a munkáját, nem is volt semmi probléma, de az eredeti fogadott orvos, azért elvárta volna a hálapénz. Kell-e mondanom, hogy ezek után nem kapott egy petákot sem! :)

Nem én vagyok, hanem én 2010.06.05. 10:50:10

@Coffie: szerintem a császár általában életet ment és nem veszélyeztet, de az úgynevezett programozott szülés az esetek nagy részében természetes úton zajlik, a császárt meg komplikációk esetén megelőző céllal, ne adj Isten, akut komplikáció esetén alkalmazzák. És mint mondtam, nem kell hálapénzt adni!

Caleb7 2010.06.05. 10:53:19

@miklos.rabai:
Akkor lapozzatok bele a Mik vagytok ti Istenek? cimű könyv második részébe, mert ott vannak olyan dolgok az orvosok ügyeleti ideje alatt meghatványozódó császárokról. Ha valaki még nem hallott errőla könyvről, annak csak ajánlani tudom.

Nem én vagyok, hanem én 2010.06.05. 10:53:20

@Sir Kommentor: nem szoktam port elverni senkin... :)
Viszont az ügyeletek terén ez a helyzet. Ez tény, hogy az ügyelet nincs rendesen kifizetve. Amit meg mondtam, nem indulatos hangnemben mondtam, hanem csak kijelentettem.

venszivar 2010.06.05. 10:57:09

@Caleb7: Ezzel most éhezésre ítélted a dokikat !! Adtál volna s gondolom riszteltek volna,így meg aki "melózott" az sem kapott,pláne a másik ....Így mi lesz szegény dokikkal ?? A hálapénz arra találták ki,hogy oda kell adni s adni s adni !!! Ejnye bejnye.........

Nem én vagyok, hanem én 2010.06.05. 11:03:58

@Caleb7: helyzet lehet tökéletes, ideális, vagy csak megfelelő, és olykor becsúszhatnak olyanok is, hogy nem ér be az orvos a szülésre. Ha volt különbség az elképzelt esküvőd és a megtörtént valóság között, akkor érted mire célzok.
Egyébként 3. alkalommal mondom, nem kell adni hálapénzt. De ez is olyan dolog, mint a gyerek meg a csoki, ha ma 2 szemet adtál neki, akkor holnap is legalább annyit kér, pedig már csak 1 db. van a dobozban... De ha már adni akarsz hálapénzt, akkor miért nem egy összegben a szolgáltatás végén adod, pontosan annyit, amennyit gondolsz, hogy a szolgáltatás ért.

venszivar 2010.06.05. 11:05:33

@miklos.rabai: A császár már régen "divatba" jött.Nagyon jó a dokinak !!!,mert így tuti,hogy akkor s ő van ott !MŰT ,igy tuti !!! a mani.A nők nem akarnak vajúdni !!! a heg a bikini vonal alá kerül s így nem is lesz látható .Pontosítok.Már évek óta beszélik,vizsgálat is folyt dokik ellen,hogy a császározás 80% a miért éppen akkor esett meg,mikor ők voltak az ügyeletesek !!!?Mert úgy még PLUSZ idejükbe SEM került.Megvan a magukhoz való eszük....Szegényeknek.

Nem én vagyok, hanem én 2010.06.05. 11:07:03

De most elmegyek aludni, mert itt késő van, meg különben is, vége van a Bocelli albumnak...
Üdv mindenkinek

szd 2010.06.05. 11:08:29

@miklos.rabai: "Persze mondhatod, hogy ez a dolguk, de gondolom pontosan azért morogtak, mert rossz tapasztalatuk van az ilyen betegekkel..."

ez, és csak ez volt a probléma: prekoncepció. gondolom, mindenki tapasztalta már, milyen szar, tehetetlen érzés, amikor előítélettel illetik és rajta verik le a mások miatt felgyűlt frusztrációt

miskabá 2010.06.05. 11:12:08

Ez a poszt egy nagy lufi, egy fiatal nő igyekszik benne az öntudatát minél nagyobbra felpumpálni.

Neki jár ez, neki jár az, orvosnak nővérnek kötelességeit hosszan sorolja, nem akarom idézni.

Mert mi történt? Letolták hogy szülés előtt toppan be az új helyre, na milyen magyarázatot kapunk? Azt hogy persze ez is jár neki (mintha csak egy bérautót adna le bármelyik telephelyen).

Minden ment szüléskor ahogy kell, tehát az előbbi epizód körül forog most a világ tengelye. Illetve a kedves hölgyike igyekszik új frontokat nyitogatni például a császározás kriminalizálásával úgy egészében. Nyilván jobban tud mindent mindenkinél

Úgy látszik sok ideje van így szombat délelőtt, talán pizzafutár hozza majd az ebédet?

Despota 2010.06.05. 11:34:32

@miskabá: Mi köze a szombat délelőttnek az egészhez?

Coffie (törölt) 2010.06.05. 11:42:09

@miklos.rabai: jó, szakadjunk el az érettségitől. nem, a szülést nem tanítják, de nem is szül senki helyettem. ideális esetben nem levezetik a szülést, hanem kísérik, ami azt jelenti, hogy nem avatkoznak (fölöslegesen) közbe, hanem segítenek, támogatnak. (még mindig problémamentes szülésről beszélek - egyébként sok esetben okoznak problémát a kéretlen beavatkozások, meg az indítások is!)
az egészséges szülő nő nem beteg és nem is kellene annak tekinteni. a szülés időpontja pedig csak nagyon körülbelülre számítható ki, nézz egy kicsit utána. egy kezdő orvost felügyelnek, és hogy tesz valaki szert gyakorlatra, ha el se kezd dolgozni? az orvosok nem válogathatják meg, hogy mikor és ki megy be szülni, vakbelet műttetni, törött lábat gipszeltetni. vagy igen, de akkor azt magánrendelésnek hívják.

Straight 2010.06.05. 11:46:36

Nekem meg inkább az jött le az egészből hogy az említett korházban valaki megjegyezhette a kedves anyukának hogy oda illik menni szülni ahol a terhesgondozás volt és utánna (ahogy a postoló fogalmaz) túlléptek a problémán és mindenki kedves lett. A postoló ennek ellenére mégis egy panaszblogon veri a nyálát hogy őt milyen súlyos atrocitás érte. A következtetés pedig ez esetben az hogy a kedves anyukának kibaszott szar természete lehet. Ezen a blogon olvastam már vérlázító eseteket olyanokat amin az ember még kívülállóként is szívből fel tud háborodni. (ezeknél szinte mindig a betegnek volt igaza) de itt egyszerűen nem látom a problémát. Az anyukát nem welcome drink el piros szőnyegen ezüst tálcán kisbaba formályú fecskendőben érzéstelenítővel fogadták a korházban és lám már itt is virít a panaszblogon.

Caleb7 2010.06.05. 11:48:02

@miklos.rabai:
A másodi rész kifejetten egy dokiról szól,most a neve nem jut eszenómbe mert régen olvastam már. Szóval a doki ahol dolgozott, mindenhol csak galibát csinált, sorra indultak ellene műhibaperek, de ahelyett, hogy felelősségre vonták volna mindíg áthelyezték, de persze mindíg eggyel magasabb beosztásba. Egyszer csak elérte az igazgatói poziciót, de fenntartotta magának a jogot, hogy szüléseket vezessen le. Szóval ügyeleti időben császárokkal idézte elő a szüléseket,sok esetben vétve alapvető hibákat..... Viszont minden egyes kórházban hagyott maga mögött áldozatokat. :(

Coffie (törölt) 2010.06.05. 11:49:33

@miklos.rabai: nem kell adni hálapénzt. de folyamatosan azt mondod, hogy kell a fogadott orvos. a fogadott orvos egyenlő a hálapénz intézményével, illetve azzal, hogy ha van fogadott orvosod, akkor nem választhatod meg a szülés helyét, mert oda kell menned, ahová bejár az orvos. ha valaki nem orvost akar választani, hanem kórházat, akkor nem árt tudnia, hogy ezt megteheti-e, és ha igen, milyen feltételekkel (területi hovatartozás, stb alapján).

miskabá: kösz, most már az eddiginél is nagyobb öntudatom van LOL

drazse 2010.06.05. 11:51:18

Elkeseredetten olvasom a kommenteket.

Egyertelmu, hogy Magyarorszagon az egeszegugyi ellatas rendszere kaotikus, negy egysegesitett, es ezaltal kontrolallhatatlan. Ennek hibait pedig, mint ahogy a felhozott eset es a ra adott keakciok is mutatjak, a betegen kompenzaljak. Ezt meg a kozvelemeny is termeszetesnek erzi.

En Hollandiaban elek, es par honapon belul szulni fogok - korhazban (mert jogom van hozza). Nincsen fogadott orvosom: a rendszer ezt nem engedi meg, hiszen semmi nem garantalja azt, hogy az orvosom ram fog erni. A terhesgondozast es a szulest ket kulon intezmeny/orvoscsoport latja el, egysegesitett(!) normak es szabalyozasok alapjan, igy az orszag barmely reszen, barmikor, ha beindul a szules, a dokumentumok altal barmely, eppen ugyeletben levo orvos pontosan lassa az elozmenyeket.

Szulest pontosan "idoziteni".... fokent, rendszertelen ciklus melletti terhesseg eseten... nos, hadd ne kommentaljak erre.

Ugye, mondanom sem kell, hogy nincsen halapenz. A korhazakat a biztositotarsasagok finanszirozzak, az altalam befizetett biztositasi penzbol. Az orvosokat a korhaz fizeti.

Itt az elfogadott norma, hogy az orvos minden helyzetben segitseget nyujt, es erre felelosseget vallal, mert szimplan erre eskodott fel. Nem kell 'szemelyes elmeny', hogy a kezeles sikeres legyen, es a beteg is nyugodtan tavozzon. Ha most eltekintek attol, hogy alapvetoen masok itt a szocialis/kommunikacios normak, ez a fajta, ketoldali bizalom a megfeleloen szabalyozott rendszer eredmenye.

Csak remelni tudom, hogy a regen beigert, a rendszert alapjaiban megreformalo valtozas tenyleg beindul otthon.

Caleb7 2010.06.05. 11:54:25

@drazse:

Amit itt leírtál, az itthon az álom kategóriába tartozik sajnos. Hidd el, ha így lenne, ez és az ehhez hasonló blogoknak nem lenne létjogosultsága.

Coffie (törölt) 2010.06.05. 11:55:42

@Straight: olvass újra. második nekifutásra talán sikerül megérteni a panasz meg a kérdés közötti különbséget.
a szar természetemnek meg semmi köze ahhoz, hogy kötelesek-e ellátni vagy sem egy adott intézményben.

Káin 2010.06.05. 12:07:12

@drazse: Álom, álom...Sajnos: (.

Káin 2010.06.05. 12:07:50

@drazse: Álom, álom...Sajnos: (.

papillon 2010.06.05. 12:11:10

Hogy a blog címére válaszoljak: igen, egyértelműen.
Egyébként nem csak a szülészeket kellene itt kritizálni (bár van arra is ok!), de ebben a kedves paciensek is nagyon gerjesztik a folyamatokat. Ha csak ad valaki magára, annak saját szülész kell (külön megfizetve)! Holott a normál szülés még csak nem is betegség, hanem természetes élettani folyamat. De minden kornak megvannak a saját divatjai.

drazse 2010.06.05. 12:23:00

@Caleb7: @Káin:
Talan pont eme blogbejegyzesek es a ra adott reakciok segithetik indirekt/direkt modon a hatalyos szabalyozasok alakitasat. Ha jol ertelmezem a blogot, megfordulnak itt szakmabeli, a rendszert alaposan ismero emberek is, es talan olyanok is, akik az itt (es mas forumokon) szerzett tapasztalatokat a valtozasok erdekeben hasznositani tudjak.

Despota 2010.06.05. 12:29:04

@drazse: Bár nem engem szólítottál meg, de én is ebben bízok.

Tündér a varázspálcával · http://szulunkosztcsok.blog.hu/ 2010.06.05. 12:42:41

@drazse: A szakmabelieknek nem érdeke a változás. Minek? Hisz épp ezért a pénzért lett szülész... Vannak persze kivételek, akiket nagyon tisztelek, hogy széllel szemben mennek. Az orvosok közöt a szülész, az egy külön kaszt. Amíg a nők tömegesen hagyják magukat megfélemlíteni, és amíg nincs önbizalmuk, addig ez így marad.

papillon 2010.06.05. 12:44:04

@drazse: Már végzésemkor ebben reménykedtem, most meg már nyugdíjas vagyok. Nem volt egyetlen (bármilyen színű)kormány, aki felérte volna ésszel, hogy az egészségügy tényleg stratégiai ágazat. A lovak közé csapták a gyeplőt, hogy csináljatok mindent jól, de pénzt azt nem adunk. Nem csoda, hogy ebből nemzedékről nemzedékre öröklődő kup.. bocs fejetlenség jött össze.

papillon 2010.06.05. 12:58:42

@Tündér a varázspálcával: A szakmabelieknek igen is érdeke a változás (még talán a szülészek jelentős részének is.) Nem állapot, hogy a szakmák egy jelentős része tök csóró (elméleti tárgyak oktatói, laborosok, radiológusok, pulmonológusok stb., egyes szakmák meg érdemtelenül lefölözik az egészet, holott ők is igénybe veszik a többiek segítségét. A hálapénz pedig igenis megvesztegetés, és jogilag is így kellene kezelni.

Irise 2010.06.05. 12:58:44

Szerintem, ha már eleve tudta a posztoló,hogy hol fog szülni, vehette volna magának a fáradtságot, hogy az előtte levő jópár hónapban jelezze a területileg illetékes klinikán,hogy ott szeretné világra hozni a babát,talán egyszer beslattyoghatott volna ott is terhesgondozásra.
Ha viszont erre sem vette a fáradtságot,akkor értse meg: amilyen az "Adjon Isten, olyan a Fogadj Isten".
(Remélem, ez utóbbi mondatot jól írtam, ha nem, kérem mindenkit,ne most tartson nyelvtanórát.)

Straight 2010.06.05. 12:58:53

@Coffie: Én értem a kérdés és a panasz közti különbséget de egy panasz attól hogy kérdő szórendbe rakod még panasz marad. A nehéz természet alatt meg azt értem hogy hiába ment minden flottul te mégis egy ideiglenes momentumon akadtál fenn.
Kötelesek voltak ellátni ezt meg is tették és ahogy irtad még kedvesek is voltak és profi munkát is végeztek. Túlléptek a saját kisstílű problémájukon (miért oda mentél) és te cserébe a profi és kedves mukáért te nem hogy nem tudtál a saját kisstílű problémádon (egyszer beszóltak)túllépni hanem még nyilvánosság elé is vitted.

Ez a probléma egyik oldalról sem súlyos viszont ennek az orvosnak lehet hogy megtanítottad hogy kurvára felsleges kedvesnek lenni a beteghez mert egy rosz mondatért is itt köthet ki és lehet hogy legközelebb már megérdemelten szerepel itt és pont le fogja szarni

venszivar 2010.06.05. 13:07:02

@drazse: Itt a dokiknak így jó !!NEM lesz változás.Nem szúrnak ki magukkal !

alszakall 2010.06.05. 13:18:41

@Coffie: A kommentjeidet elolvastam, a tobbieket nem, ha mar mas megirta, sorry.
Ket dolog: ugyelet/pluszmunka/teruletenkivuliseg illetve valasztott orvos.
Kezdem az utobbival. Csak jotanacs: minel jobban eltersz atlagtol (azaz betegebb vagy), annal nagyobb a jelentosege, mert ez nem csavargyar, ahol masik pontosan ott folytatja. Nem vagyok nogyogyasz, az atlagszulesnel talan valoban nem annyira fontos (kerdes persze, tudjuk-e h atlag vagyunk)
Ugyelet/terkivuli/pluszmunka: Lehet nem ismered annyira ugyeletet, nezzuk. Vegyunk pl. egy klinikat, itt hetkoznap van mondjuk 40-50 orvos, 200 agy intenzivvel. Ugyeletben szakmatol fuggoen 1-4, agyak legyenek 50%-on, 100 beteg. Megjossz, szuper, gond-e? Nem tudjuk, mivel elore sokszor nem tudni ugyeletet. Ha bearamlas nagy/ bent fekvo betegek egy reszenek kritikusra fordul az allapota, a figyelem oszlik, hiba lehetosege no (sokszorosan igaz intenzivre). Ilyenkor elveheted az ellatas egy reszet a teruletiektol. Pluszmunka: fentiek detto, a teruleti elv az egyenletes eloszlas celjabol van, a teruleten kivuli ezen feluli plusz, az ide tartozo munka a pluszmunka. Lehet h kisse postaszerunek latsz minket, ulunk munkaidoben s atvesszuk a leveleket, mindegy kitol. De a munka nem ilyen. Extrem, de velem megtortent pelda: nem tudtam atvenni mentos beteget, a mentosok elkezdtek ujraeleszteni, mivel en is ujraelesztettem egy bent fekvot. Enyem tulelt, ovek nem (nekem tobb eszkozom van), ha idoben lejutok lehet mas lett volna, de ez soha nem derul ki.. Roviden: az ugyeletei eroforrasok szukosek, s hogy aznap mennyire elegendo, nem lehet elore tudni

alszakall 2010.06.05. 13:19:46

@Coffie: A kommentjeidet elolvastam, a tobbieket nem, ha mar mas megirta, sorry.
Ket dolog: ugyelet/pluszmunka/teruletenkivuliseg illetve valasztott orvos.
Kezdem az utobbival. Csak jotanacs: minel jobban eltersz atlagtol (azaz betegebb vagy), annal nagyobb a jelentosege, mert ez nem csavargyar, ahol masik pontosan ott folytatja. Nem vagyok nogyogyasz, lehet tevedek, szerintem atlagszulesnel talan valoban nem annyira fontos (kerdes persze, tudjuk-e h atlag vagyunk)
Ugyelet/terkivuli/pluszmunka: Lehet nem ismered annyira ugyeletet, nezzuk. Vegyunk egy klinikat, itt hetkoznap van mondjuk 40-50 orvos, 200 agy intenzivvel. Ugyeletben szakmatol fuggoen 1-4, agyak legyenek 50%-on, 100 beteg. Megjossz, szuper, gond-e? Nem tudjuk, mivel elore sokszor nem tudni ugyeletet. Ha bearamlas nagy/ bent fekvo betegek egy reszenek kritikusra fordul az allapota, a figyelem oszlik, hiba lehetosege no (sokszorosan igaz intenzivre). Ilyenkor elveheted az ellatas egy reszet a teruletiektol. Pluszmunka: fentiek detto, a teruleti elv az egyenletes eloszlas celjabol van, a teruleten kivuli ezen feluli plusz, az ide tartozo munka a pluszmunka. Lehet h kisse postaszerunek latsz minket, ulunk munkaidoben s atvesszuk a leveleket, mindegy kitol. De a munka nem ilyen. Extrem, de velem megtortent pelda: nem tudtam atvenni mentos beteget, a mentosok elkezdtek ujraeleszteni, mivel en is ujraelesztettem egy bent fekvot. Enyem tulelt, ovek nem, ha idoben lejutok lehet mas lett volna, de ez soha nem derul ki.. Roviden: az ugyeleti eroforrasok szukosek, s hogy aznap mennyire elegendo, nem lehet elore tudni

alszakall 2010.06.05. 13:24:38

Ugy latszik beleptem abba a korba, amikor az ember csak ismetli onmagat..

másikpista 2010.06.05. 13:29:35

@drazse:
Ez mind nagyon szép amit írtál a holland egészségügyről, de néhány adat ordítóan hiányzik mellőle

Mennyibe kerül Hollandiában egészségbiztosítás? Mint tudjuk ott kötelező magánbiztosítás van, az állam csak egy ajánlásfélét fogalmaz meg a biztosítók felé, hogy mennyi díjat szedjenek. Ez most havi 150-200 euró között lehet, emlékezetből idézve. Csakhogy a legtöbb biztosító nem éri be ennyivel, és már alapból többet kér, az emberek 90 százaléka ráadásul kiegészítő biztosítást köt jelentős összegért, nyilván megvan rá a jó oka.

Tehát alsó hangon úgy havi 80 ezer forint lehet egy átlag holland részéről a befizetés eü ellátásra a biztosító felé, amit idősek esetében az állam vagy akárki fizet. De valakinek fizetni kell, mert a biztosítók teljesen magánkézben vannak és nem jótékonysági intézmények, sőt még profitot is akarnak termelni.

Az egészségügyi ellátás persze hogy udvariasabb meg sok minden más, de aki csak azt veti össze hogy nincs hálapénz az akaratlanul is megvezeti asajnos meglehetősen ismerethiányos magyar polgárt.

Az itthoni adatok viszont jól ismertek, tessék az előbbiekkel összevetni: a betegek 2/3-a csupán a havi 4300 forint járulékot fizeti vagy még azt se, a fizetők nagy része is csak minimálbéren van bejelentve annak megfelelő járulékkal.

Igények nyilván vannak, de hát az autópiacon se úgy megy hogy egy luxusmercit akar elhozni
valaki egy roncs Trabant áráért

pakesz (törölt) 2010.06.05. 13:33:25

ezt nem kellett volna a rendes orvosi temak kozott megjeleniteni
mert nem oda valo
ahol hianak vannak es a sok hulye picsaval el is tudjak hitetni hogy ORVOS kell egy szuleshez addig ez lesz, ez nem orvosi tema hanem hiena tema

amugy Orbannak van 2/3 -a, tessek neki levelet irni hogy 80e / szules az egy picit sok

drazse 2010.06.05. 13:51:09

@másikpista: Bejegyzesemmel a meglevo egeszsegugyi rendszer "rendszertelensegere" szerettem vonla ramutatni, es erzekeltetni, hogy az egysegesitett protokollok/normak mennyire pozitivan hatnak az itteni egeszsegugyi ellatas szinvonalara.

Ellenben ez a hozzaszolas finanszirozasi kerdeseket feszeget. Alapvetoen felrevezetonek tartom, hogy finanszirozasi kolonbsegeket az abszolut ertekek menten probalunk altalanositani. Termeszetes, hogy pusztan penzugyi perspektivabol nezve, a "holland rendszer" pozitivumai elkepzelhetetlenek lennenek otthon.

Nem is szolva arrol a lenyeges momentumrol, hogy a finanszirozasi modell megalkotasat jelentosen befolyasolja - tobbek kozott, mint pl a fizetesi hajlandosag/kepesseg - az atlag egeszsegugyi korkep. Marcsak ezert is lehetetlen otthon a Hollandiaban implementalt finanszirozasi modellt egy az egyben atvenni.

Egy adalek: az atlag itteni befizetett biztositasi dij 100 euro alatti osszeg. Ez az osszeg ket fontos tenyezo miatt alacsonyabb, mint az on altal emlitett: a munkaltato kollektiv biztositasokat kothet egy adott biztositoval, igy kedvezmenyes aron tud a munkavallalo biztositashoz jutni, masreszt, az atlag holland biztositott az alapbiztositasan felul nem vasarol extra szolgaltatasokat.

VaTi 2010.06.05. 13:51:56

Sziasztok! Mivel felmerült a "mennyibe kerül egy szülés" kérdéskör, leírnám a saját, pozitív példámat. 2 hét múlva fogok szülni :) Az orvos, akihez járok nagyon lelkiismeretes, odafigyel, a kérdéseimre válaszol - mindezt "sztk-s" rendelésen. Egy fillért nem fizettem neki. Felvetettem neki a "mennyi lenne a szülésnél a tiszteletdíja" kérdéskört, csak hogy tudjam mire számítsak, ha erre van igénye. Rettenetesen zavarba jött, hogy ő nem ezért csinálja, ne kérdezzek ilyeneket, ő szívesen segít. Jelzem, a mobilszámát a második találkozásunknál megadta, hívjam nyugodtan, ha bármi para lenne. A szülés megindulásakor is hívom majd, és mindemellett nem szeretné, ha pénzzel zaklatnám :) Szerintetek mekkora szerencsém van?

másikpista 2010.06.05. 14:00:10

Kicsit más oldalról, az össz-nemzeti ráfordítás oldaláról néhány adat, csak bemásolom de vár az ebéd úgyhogy nem fordítom le:

"According to the System of Health Accounts of the OECD, the Netherlands spent 47.7 billion euro on health care in 2005 , which is equivalent to 9.4% of the Gross National Product or on average 2,900 euro per inhabitant. According to Dutch national estimates the amount spent on healthcare was much higher: about 68.5 billion euro."

www.rivm.nl/vtv/object_document/o5417n29501.html

Összehasonlításul: a hazai ráfordítás kicsivel több mint 5 milliárd euro a holland 50-60 milliárd euroval szemben, fejenként 550 euro a holland 2900-al szemben.

Az, hogy a kettő közti különbség legfeljebb csak részben jön át az ellátás minőségében, jelentős részben a mesterségesen alacsonyan tartott béren dolgozó orvosoknak és ápolóknak köszönhető, akiknek a szidalmazása Magyarországon össznépi méreteket ölt

másikpista 2010.06.05. 14:23:04

@drazse:
Az egységes protokoll jelenthet jót is meg rosszat is a magyar betegre nézve. Nem ismerem a holland viszonyokat közelebbről, de gondolom éppúgy mint más országokban a szülőnőt 6-8 órával a szülés után hazaküldik, kicsit kevésbé finoman fogalmazva kirúgják. És persze magának kell megoldania a hazajutást, tehát mehet biciklin a kisbabával a hátán ha nincs más megoldás. Ennyi jár a Magyarországihoz képest sokszoros ráfordításért

kvadrillio 2010.06.05. 14:36:19

@miklos.rabai: Az embereknek igényeik vannak. Akkor is, ha egyes politikusok ezt meg szeretnék változtatni.
Ilyen igény az is, hogy ahhoz az orvoshoz, ahhoz a kórházhoz akar menni az ember, ahová szeretne !
És ez akkor is így van, ha valakik nem értik.
A politikus is ahhoz meg, ahová akar menni.
A zemberek is így vannak ezzel.
Mit nem lehet ezen érteni ???????!

szabidoki 2010.06.05. 14:39:26

Van annak egy bizonyos bája, mikor ostoba emberek hergelik egymást és magukat...
Aki irigyli a szülészektől a nagy lóvét, nyugodtan kezdjen hozzá az orvosihoz, mindenki előtt nyitott az egyetem, elvégzi, és máris dől a lé.

venszivar 2010.06.05. 14:42:33

@VaTi: Jól megijesztetted a dokit! Azt hitte,hogy magnóra vagy pláne kamerával akartad volna a nem létező paraszolvenciával megbuktatni !!? Ilyet kérdezni,hangossan.Sikeres szülést kívánok,csak nehogy remegjen a doki,pedig ő csak ott tátja a száját.Te meg a 80%-át teszed........

Tündér a varázspálcával · http://szulunkosztcsok.blog.hu/ 2010.06.05. 14:54:38

@szabidoki: A lóvét én nem irigylem. Kemény szaktudás áll mögötte. De ennyi pénzért azt is elvárnám, hogy aktualizálják a tudásukat, és ne 40 évvel ezelőtti technokrata módszereket használjanak akkor is, amikor senkinek semmi szüksége rá (burokrepesztés, rutin oxytocin, stb.). És ezért a (tájékozatlan) nők még pénzt is adnak. Brrrrr

dido_ (törölt) 2010.06.05. 14:59:28

Nem értek egyet azzal a véleménnyel, hogy ügyeleti időben nem illik váratlanul beesni, csak a tervezett betegeknek. Ahova nem illik beesni, azt magánkórháznak hívják. Azzal sem értek egyet, hogy 200 km-rel arrébb mondjuk döntse el a nő, hogy szül, vagy kirándul. Én még az egész családban, rokonságban, senkit sem láttam, aki aznap szült, mikorra ki volt írva. Ettől azért másképp működik. Ill. de, volt egy ismerős, akinél a kiírt napon mesterségesen elindították a szülést. De nem erre kéne hajazni. És ha a TB-jét fizeti, és teszem azt egy rokon pár gyerekének a névadójára, vagy keresztelőjére meg van hívva és 150 km-rel arrébb lesz, mint a lakóhelye szerinti kórház, és rájön a szülés, igen is lássák el egy kukk nélkül. A szülés nem olyan ideális esetben, mint egy vakbélműtét, vagy tervezett gerincműtét, ahol egyértelmű hol fog megtörténni. A szülő nő, nem beteg, és ha jól érzi magát, programja van, akkor már nehogy lecsesszék ha mondjuk 3 nappal előbb jön a kiírt naptól a baba és épp 250 km-rel arrébb van a nőnek dolga. Ha már kötelező a kórházi szülés, avagy ezt preferálják, akkor nyeljék le, hogy nem magatehetlen ovódások a terhesek, lehetnek programjaik
Az ügyelet azért van, aki ellátásra szorul, azt el is lássák.

Az más, ha valaki tudatosan a szülés előtti nap, vagy a szülés napján direkt jó messze elutazik-az is illetlen. De ne hogy már elvárás legyen, hogy egy egészéges nő, akinél a terhesség alatt nem merült fel probléma röghöz legyen kötve és pl. számára fontos családi programokról mondjon le, csak azért, ha rájön a szülés, ott érje, ahova tartozna lakhely szerint.

A konkrét esetben örülök, hogy minden ellátást megkapott a kismama, de beszólni az elején sem kellett volna neki.

Max. akkor, ha nem állami szülészet ügyeletében lenne. Adjanak beszólásmentes ellátást, ha meg nem tetszik, hogy egy egészséges, terhes nő, nem szívműtét esete, ahol fixen meg lehet mondnai mikor és hol lesz, de szülésnél, nem beteg nőnél, jó esetben nem lehet pontosan, csak körülbelüli időre saccolni. Ne szóljon be senki az ügyeleten addig, míg van olyan orvos, aki ügyeleti időben magán pácienst látnak el zömében el. Ne legyen degrodáló senkinek ügyelet alatt mást ellátni, vagy keressen más hivatást magának.

És örülök, hogy a posztolót elláták rendesen.

másikpista 2010.06.05. 15:02:29

@drazse:
Hadd legyek már egy kicsit kekec, de a korábbi hozzászólásban azt teccett írni hogy "A korhazakat a biztositotarsasagok finanszirozzak, az altalam befizetett biztositasi penzbol"

Utána meg arról teccik írni hogy havi 100 euro alatti összeg a biztosítás. Ha ezt felszorzom 12-vel akkor valamivel több mint évi 1000 euro jön ki. Namármost hogy találkozik ez az összeg az általam előbb idézett forrásban szereplő 2900 euroval? (sejtem a választ, de jobban szeretem megadni a lehetőséget a korrekcióra)

Hozzátenném, hogy ez pár évvel ezelőtti számadat, és azóta jelentően emelkedtek a költségek, nem lepődnék meg ha sokkal magasabb lenne az összeg

másikpista 2010.06.05. 15:08:54

@dido_:
"számára fontos családi programokról mondjon le, csak azért, ha rájön a szülés, ott érje, ahova tartozna lakhely szerint."

Egyfolytában töröm a fejem mi lehet az a családi program ami a terminus idején fontosabb a szülésnél?

dido_ (törölt) 2010.06.05. 15:28:32

@másikpista:

te nem mennél el mondjuk a testvéred esküvőjére? Sajnos hallottam olyat, hogy valakit megaláztak, pedig csak azért nem ott szült, mint a lakóhely szerinti mert részt szeretett volna közeli családtag esküvőjén venni (csak előbb jött a baba több nappal mint a kiírás, kiírásra már rég otthon lett volna). Amúgy bármi lehet a dolga, ami fontos számára, és emelett fontos a szülés is.Egy problémamentes terhességgel egy szülés előtt álló nő, egyáltalán nem beteg, nem magatehetetlen.

De természetesen pozitív példát is tudok. Ismerős szülés kiírt napján becsattog kórházba, de nem jön a baba, és az orvosnak esze ágában sem volt mesterségesen elindítani, haza küldték.

Eltelt két nap, még mindig semmi, de akkor elment egy könyvbemutatóra, kedvelt írójával könyvet dedikáltatni. Onnan visszafelé meg beindultak a dolgok, és nem tudott már abba a kórházba menni, ahova lakhely szerint tartozott, hanem a legközelebbibe ment be amit hamarabb meg tudott közelíteni(főváros). Zokszó nélkül ellétták, teljesen természetesenek vették, eszébe sem jutott senkinek megróni azért, amiért nem másik kerültibe ment, azonnal szülőszobába is került. A férje ugyan lekéste a szülést, nagyon hamar zajlott minden, mire a városon munkahelyéről a dugóban átvergődött, addigra meg is volt már a baba :)

szabidoki 2010.06.05. 15:28:33

@dido_: legalább a posztot olvasnád el rendesen, ha többit nem is...
@másikpista: nem értesz te ehhez, itt már modern nőkről van szó, akiknek megvan a saját élete, és nem hagyják, hogy holmi szülés ebbe belezavarjon :)
@Tündér a varázspálcával: ha te is tudod, hogy a nőgyógyászok (meg általában az orvosok) rendelkeznek a szükséges szaktudással, miért próbálsz okosabbnak látszani náluk két internetes cikk elolvasása meg a füvesasszony Mari néni megkérdezése után?
Vagy a tévében mondták a baromságot? Előfordulhat, mert onnan nem sok jó származik, de néha az az érzésem, hogy van a világnak egy szeglete, ahonnan árad a fertőző hülyeség, és aki egyszer elkapta, azonnal terjeszteni is kezdi... Persze nyilván nincs több hülye, mint régen volt, csak az internet miatt egyre nyilvánvalóbb a jelenlétük...

másikpista 2010.06.05. 15:46:08

@dido_: "te nem mennél el mondjuk a testvéred esküvőjére? "

Sőt a csűrdöngölő táncot se szabad kihagyni olyasmiért mint egy ugrásra kész magzat. Legfeljebb ketten kezditek és hárman fejezitek be. Alkesz is biztos akad fertőtleníteni, ami megmarad belőle azt meg kell inni a baba egészségére

huncut 2010.06.05. 15:52:24

Nem kéne a szülést ennyire misztifiálni, ez egy teljesen normális, természetes dolog, ha minden rendben megy, akár nem is kell hozzá orvos jelenléte. (Ez persze nem jelenti azt, hogy helyeselném az otthonszülést, mert bármikor felléphet olyan probléma, ami azonnali intézkedést igényelhet.) És tökéletesen megértem azt a kismamát, aki egy problémamentes terhesség után úgy gondolja, hogy például inkább a szülővárosában szeretné világra hozni a gyermekét, ahol a szülei segítenek neki majd az elején a kicsi ellátásában, mint pl. annak az egyetemnek a székhelyén, ahol kollégiumban lakott addig, és ott járt terhesgondozásra. Millió ok lehet, amiért ilyen helyzetbe kerülhet valaki, és teljesen felesleges beszólni neki ezért, mert még az sem biztos, hogy ő akarta így.
Gondolom a kórház majd megkapja a szülésért a pénzt, és ha annyit kap érte, mint bármelyik más helyi lakos után, akkor nem kéne ezt annyira túllihegni.
Egyébként is van úgy, hogy a szülőszobán egész nap nincs szülő nő, aztán jön egy nagyobb időjárási front, és éjfélre már tele van az egész osztály, sőt esetleg még a szükséges császárral is várni kell, mert nincs szabad műtő. Elhiszem, hogy sokkal egyszerűbb lenne, ha teljesen tervezhető és programozható lenne minden szülés, de a természet olykor másként alakítja a dolgok menetét, és ezt figyelembe kellene venni. Mindenki tegye a dolgát rendesen, és akkor fel sem merülhet, hogy ejnye, kedves kismama, miért is nem tetszett pár várossal odébb menni.

drazse 2010.06.05. 15:53:02

@másikpista:

a protokollokrol: Ha jol ertelmeztem a bejegyzest, es a ra adott reakciokat, egy altalanos gyakorlat peldaul, hogy "orvosa valogatja", mit hogyan regisztral, es talan - de ez csak feltetelezes - azt is, hogy milyen vizsgalatokat vegez. Ha csak a dokumentaciot ertelemszeruen egysegesitenek (es akkor meg nem is beszelek ennek "intelligens" megoldasairol), mar nagyot lepne elore a szabalyozas, es a betegellatas minosege.

a szules utogondozasarol: Termeszetesen, van utogondozas. Egy atlag esetet veve, a korhazban (vagy szulohazban) szulo nok, amennyiben nincsen semmi, orvosi ellatast igenylo komplikacio, a leheto leghamarabb hazamennek (itt ez a szulo no igenye is) - termeszetesen, ha nincsen erre megoldas, akkor mentoautoval.
Azonban: sosem mennek haza egyedul. Minden esetben egy szakkepzett vedono kisereteben, aki a szulest koveto 5 nappon keresztul, napi 8 oraban (ha jol emlekszem, 40 ora osszesen), hazhoz jarva segiti a kismamat es az ujszulottet - orvosi es fekvobetegi funkciokat ellatva (ha kell, foz es takarit is).

A rendszer a megelozesre es a gondozasra helyezi a hangsulyt. Ez pedig, hacsak orvosi problema nem indokolja, nem elsosorban a korhaz feladata.

A finanszirozasrol: Termeszetesen nemcsak az en altalam befizetett biztositasi osszegre alapul a finanszirozasi modell. Igaza van, itt sarkitottam a kepet, mert nem a finanszirozasi kerdesekre akartam hangsulyt fektetni.

dido_ (törölt) 2010.06.05. 16:05:09

@másikpista: honnan ez a rosszindulat? :)

Megnyugtatlak, ismerős, aki elmerészelt menni családtagja esküvőjére 3 nappal a szülés napjának kiírt dátuma előtt, se a terhessége alatt, se előtte nem ivott alkoholt. Nem is dohányzott természetesen. Az esküvőn meg a ceremónián ott volt, és nyugodtan, ülve kezdte elfogyasztani a vacsoráját, és esze ágában sem volt ugri-bugrizva, táncikálni. Viszont esküvő napján még reggel, mint minden egyéb nap, a korábban terhestornán tanult gyakorlatokat, tornát, minden délelőtt megcsinálta, ugyanis attól, hogy valaki terhes, a mozgástól nincs eltilva, sőt kifejezetten javallott. (Kivételt képezhet nem probléma mentes, esetleg veszélyeztetett terhesség, de azon nők, esélyes, hogy jóval a szülés előtt már kórházban tengetik napjaikat).

huncut nick hozzászólóval egyetértek, nem kell egészéges nőknél, problémamentes terhességnél túlmisztifikálni a dolgokat.

Az esetek zömében meg amúgy sem aznap jön pontosan a baba, mire az orvosok korábban kiírják.

Inkább örülni kéne, hogy vannak nők, akik élik életüket, nem akarják, hogy mesterségesen beindítsák a szülést, nem akarják, hogy császározzák őket betervezetten, indokolatlanul. Szerintem pont elismerésre valók, nem megvetésre. (Mint ahogy az sem való megvetésre, aki császárt szeretne, ha nincs probléma akkor is, mert iszonyodik a szüléstől).

Örülni kell neki, ha vannak párok, akik babákat vállalnak, - és ezáltal a szülészeknek is van munkájuk...

másikpista 2010.06.05. 16:12:14

@szabidoki:
Én csak egy idézetet írok ide, aki érti és tudja honnan van az nyilván nem fogja magára venni:

"Gegen Dummheit kaempfen selbst die Götter vergebens"

Szóval nem mindenkiben egyformán oszlik meg az égi spiritusz, de ez máshol is így van. Nagyobb baj hogy a rendszertelenség vált rendszerré kb ez fejezi ki a magyar állapotokat.

Húsz évvel a címerváltás után az emberek legnagyobb részének fingja sincs milyen egészségügyi alternatívák vannak, mennyibe kerülnek stb. Marad a szüntelen óbégatás, okoskodás, követelődzés. Mert nekem jár csak a gonosz orvos áll az utamba

De ez a koncepciótlanság minden érintettre jellemző, az orvosoknál se látom hogy működnének a szakmai szervezetek (jó tudom hogy a kamarát megpróbálták teljesen ellehetetleníteni az elmúlt években, de ettől függetlenül is igaz amit írtam) a politikusokról most inkább ne is beszéljünk, van elég más hely erre

Kedvem volna néhány évre bevezetni a piaci rendszert az egészségügyben. Legyen mondjuk 5 év próbaidő. Utána legyen népszavazás: ezt akarjátok vagy mégsem annyira jó? Mert ez a mostani öröklött szisztéma már mindenkinek uncsi, legyen végre más szidnivaló

dido_ (törölt) 2010.06.05. 16:18:29

@szabidoki: a posztot elolvastam rendesen. Az eredeti, legelső kommentem nem közvetlen a posztoló írására tettem, nem emiatt ragadtam billentyúzetet, hanem amiket olvastam rakciókat, több hozzászólást, azokkal kapcsolatosan fejtettem ki általánosságban vélekedésem.

Nem tudom a nick-e alapján, valójában orvos vagy-e. De remélem nem elmaradott nőgyógyász vagy, aki szerint a nő nem tud szülni, aki szerint komplikáció hiánya esetén is vezetni kell a szülését, nem pedig kísérni :) És nagyon remélem, hogy nem szólsz be senkinek, hogy maradjon csendben, nem fájhat neki ennyire. És nagyon remélem, hogy rutinból nincs oxitocin, se gátmetszás, hanem alapból gátvédelem, és csak ha tényleg szükséges, akkor metszés, nem pedig megszokásból.

Ha olyan orvos lennél, amit remélek, akkor ha egyszer szülészeten összefutnánk, jól együtt tudnánk működni akkor is, ha előtte nem ismertük egymást, mert éppen ügyeletes lennél és pont hozzád esnék be vajúdva :)

dido_ (törölt) 2010.06.05. 16:19:09

Sorozatos elütésekért bocs.

Dr. Morcz · http://drmorcz.blog.hu 2010.06.05. 16:25:39

@Coffie: Visszaolvasva a kommentjeidet, nem az a baj, hogy egy csomó mindent nem értesz, hanem az, hogy általában is sértve érzed magad, ha valaki mást mer gondolni, amit te. A sztorid annyi, hogy bementél szülni egy kórházba, ahol akkor láttak először, az ottaniak előbb morogtak, aztán kölcsönös megelégedésre elláttak. Elég részletesen leírtam, hogy miért érthető a morgás. Az ügyelet, mint többen is leírták, nem tervezhető, egy szülés akár egy napos is lehet, ha akarod, ha nem, pluszmunkát jelentettél a személyzetnek. Gondolom, te is morognál hasonló helyzetben. Most ha jól sejtem, otthon vagy a babával, képzeld el, milyen lenne, ha becsengetnék hozzád, hogy bocs, most el kell mennem, itt az egyik gyerekem, te vigyázz rá, cirka 2-18 óra múlva jövök érte. Hiszen úgyis "ügyelsz" a sajátodra...

másikpista 2010.06.05. 16:26:12

@drazse:
Magyarországon is van szakmai protokoll (nevezzük így) milyen vizsgálatokat kell egy nőgyógyásznak alapból elvégezni és mik a további teendők szükség esetén.

Védőnői gondozás is benne van a rendszerben, tehát ennyiben nem látok alapvető különbséget. Aki mindkét rendszert át tudja tekinteni bizonyára alkalmasabb nálam a megítélésére

Ha jól sejtem a holland mentalitás különböző, nagyon önállóan szokták meghozni az emberek a döntéseiket. Ebből következik hogy nem kapásból az orvost szidják (vagy dícsérik) ha arról van szó hogy jól működik-e a rendszer.
Mert ez így Magyarországon olyan mint amikor valaki kapásból istent szidja, jóllehet nem hisz benne. Hollandia amennyire tudom a leginkább szekularizált ország, a legkevesebben hisznek istenben (figyelmen kívül hagyva a moszlim bevándorlókat)

Dr. Morcz · http://drmorcz.blog.hu 2010.06.05. 16:37:29

@pakesz: Azt, hogy minden szülész hiéna lenne, kikérem magamnak (nem szülészként is). Ha rossz tapasztalatod van, írd le, küldd el, pereld be stb.
A szülés persze hogy természetes esemény, de azzal, hogy orvosi segédlettel történik, nagyban lecsökkent a halálozási arányszám (anyáé és gyermeké). Hirtelen nem találtam több adatot, de a század elején az anyai halálozás 1900 környékén 1% volt, 2005-ben az USA-ban pedig 1/10000, azaz két nagyságrenddel kisebb (l: Wikipedia, maternal death). Szóval van azért szerepe. Jelenleg Magyarországon szerintem nincsenek meg az otthonszülés feltételei, ezért otthon szülni FELELŐTLENSÉG.

huncut 2010.06.05. 16:39:47

@Dr. Morcz: Úgy általában véve nagyon kedvelem a mentalitásodat, a hozzászólásaidat, de ezzel most nagyon nem értek egyet. Az ügyelet azért van, hogy oda beesik valaki, mert ellátásra van szüksége, akkor ellátják, mert ezért van az ügyelet. Nem ugyanaz a helyzet, ha te beesel egy a gyermekével otthon lévő anyuához, hogy hoppá, átpasszolom most neked a gyerekem, mert te úgyis ráérsz. Ha az orvos ráér az ügyeletben, akkor szerencséje van, de nem azért van ott, hogy a saját betegeit fogadja vagy lássa el, hanem azért, hogy segítsen, ha valakinek arra van szüksége. Legalábbis nekem ez volna a természetes.

Dr. Morcz · http://drmorcz.blog.hu 2010.06.05. 16:51:39

@huncut: És mi van, ha az ügyeletes orvos sem ér rá (pl. frissen szült nő vérzését látja el, közben 2 területi beteg szülése zajlik), és beesik valaki pluszban?
Persze hogy rossz a példa a kölcsönadott gyerekkel, csak arra akartam rávilágítani, hogy könnyebb másnak okozni pluszmunkát, mint a pluszmunkát elvégezni. Mindezt nem azért mondom, mintha a posztírót akarnám bántani (ez már a bejegyzésemből is kiderült), hanem azért, mert az ellátószemélyzetet egy bizonyos szintig megilleti a jus murmurandi.
Jut eszembe, amíg nem volt online banking, elég sokszor sikerült a nyújtott munkaidejű OTP-hez zárás előtt 10 perccel odaérnem (mert a betegekkel való munka az én szakmámban sem 8-tól 4-ig tart pontosan), azt hiszed, beengedtek? Ott persze könnyebben védekeznek a túlmunka ellen, nem élet múlik rajtuk.

dido_ (törölt) 2010.06.05. 16:59:29

A szülészeti ügyeletnek ugyanúgy kellene működnie, mint a többi üygeletnek, hogy természetes, hogy ha beesik valaki, akinek szüksége van ellátásra, megkapja. Vannak szülészetek is, ahol ez természetes (írtam példát is korábban).

Nem annak kellene természetesnek lennie, hogy adott orvos az üygeleti idejében állami kórház szülészeti ügyeletén a magán pácienseket fogadja (akik jó része jahtol nekik), és ne húzza a száját senki, ha valaki ingyen ellátásra bemegy és nem előre lezsírozott szülés.

Nekem tavaly nyáron volt házi balestem, nem vettem komolyan, estére már nem is fájt. Másnap el is utaztam, és utána jött rám iszonyat fájdalom, ügyeletre kerültem lakóhelyemtől jó távol. A mai napig hálásan gondolok azon orvosokra, ugyanis senki egy rossz szót nem szólt, miért nem előző nap mentem a saját lakhelyem szerinti üygeletre. Elláttak, röntgen...stb. is.

És az egészben a legcsodálatosabb, hogy a betegáletutamat lekérve (magyarország.hu regisztrációval és önkormányzati egyeztetés után lehet ilyet), tényleg az adott kórház azt jelentette be OEP felé, azt az ellátást, amit a papíromra is rávezettek, és amiket valójában is megkaptam, nem többet.

Elnézést, még offabb lesz.
Nem sajnálom általánosságban az egészségügyi dolgozókat olyan szempontból, ha a betegéletutam visszanézem, sok helyen olyan ellátást jelentettek eü intézmények OEP felé, amiket én valójában nem kaptam meg.

Pl. fogorvosnál ellenőrzésnél jártam, megállapították nincs új lyukas fog, nem kell semmit csinálni, betegéletutamban meg szerepel, hogy akkor 4 tömés, meg fogkó leszedés...stb.

Avagy bőrgyógyásznál ekcémára csak receptet kaptam, de fedőkötéstől kezdve minden hülyeség szerepel.

A múltat nem jelentem be, de a jövőben, megfogadtam, mindig megnézem a betegutam, és azonnal bejelentem az OEP felé, ha eltéréseket tapasztalok. Azért nagyon durva, hogy a számszerűsített összegnél, amit állítólag az OEP miattam adott ki, valójában azon ellátások töredékét kaptam csak meg, a nagy része kamu.

Elnézést az offolásért, de az egészégügyi intézmények egy részében gerinctelenül csalnak, és emiatt az én egyéni betegéletutamhoz vannak olyan ellátások rendelve, amiket én soha az életemben nem kaptam.Ne engem tegyenek papíron beteggé.

Persze ha így folytatják, lassan beadhatom a rokkantnyugdíjazási kérelmem, -pedig általánosságban egészéges vagyok :D

Ha az egészségügyben kevés a pénz, ne úgy jussanak a rendelők plusz bevételhez, hogy orbitális, felháborító hazugságokat jelentenek le rólam OEP felé.

Coffie (törölt) 2010.06.05. 17:13:22

tudom, hülye vagyok, meg szar a természetem, de még mindig nem értem, mitől plusz munka az, ha a területileg_illetékes_kórházba megyek be és az éppen a munkaidejében ott tartozkodó orvos/szülésznő/nővér lát el. mert - akkor még egyszer - nem voltam területen kívüli. az első válaszból, a törvény szövegéből legalábbis nekem az jött le, hogy az állandó lakcím is rendben van.

Dr. Morcz · http://drmorcz.blog.hu 2010.06.05. 17:20:02

@dido_: Az offodra válasz: OK, egyetértünk, ne jelentsenek plusz teljesítményt, hazudni amúgy is gáz.
Csak az a baj, hogy a legtöbb orvosi beavatkozás alul van árazva (az OEP monopolhelyzetű vásárló). Mást ne mondjak, ha egy 50 éves ember életében először bemegy a belgyógyászhoz mondjuk magas vérnyomás (rutinprobléma) miatt, és ő kikérdezi a kórelőzményről (50 év alatt már összegyűlik pár dolog), aztán megvizsgálja, elküldi a szükséges vizsgálatokra, ellátja recepttel stb., akkor ezért az alsó hangon 20 percért az OEP 750 német pontot fizet, azaz kb. 1000-1300 Ft-ot (nem emlékszem pontosan, mennyi most a német pont, romlott-e az árfolyama a Kósa bejelentése után...). Szóval az orvos és asszisztense (nélküle több a várakozás, kevesebb a bevétel) óránként kb. 5000 Ft-ot tudna termelni. Ebből nem lehet fenntartani egy rendelőt. És a kontrollvizsgálat ennek a töredéke...
Nem azt mondom, hogy csalni jó, hanem azt vélelmezem, hogy egyes helyeken a túlélés záloga, mert a rendszer rossz. És most nyilván lesz majd, aki azt mondja, mért nem változtatják meg a rendszert az orvosok, de nincsenek meg rá az eszközeink.

Tündér a varázspálcával · http://szulunkosztcsok.blog.hu/ 2010.06.05. 17:29:53

@szabidoki: Nem figyeltél: éppen hogy úgy gondolom, nem rendelkeznek a szükséges szaktudással mindannyian, mert NEM AKTUALIZÁLJÁK. Szültem már gyereket, nem az újságból olvastam, hogyan kell. Neked viszont elég szűk ismereteid lehetnek a szülészorvosokról, mert nem tudod, hogy mekkora különbség van közöttük.

Coffie (törölt) 2010.06.05. 17:31:03

@Dr. Morcz: "Az ügyelet, mint többen is leírták, nem tervezhető, egy szülés akár egy napos is lehet".
oké, közben lejár az ügyeleti idő. ebben_az_esetben_pluszmunka, hogy én ott vagyok. (egyébként ilyenben is volt részem, nem hagyott ott az orvos!), de ez független a területi illetőségtől.

nem támadtam ezzel se az orvosokat, se az eü dolgozókat, sőt. többször leírtam, hogy nagyon is elégedett voltam velük minden esetben, pedig sose csúsztattam borítékot senkinek.

a rendszer működésére vonatkozó kérdést tettem fel, amiről úgy látom, hogy erősen összefügg a hálapénzzel. az pedig egy meghtározó és általános probléma ma Mo-on.

Dr. Morcz · http://drmorcz.blog.hu 2010.06.05. 17:32:53

@Coffie: A válaszod elejét illetően a férjed az illetékes ;) én ennyi ismerettség alapján nem szeretnék ebben döntőbíró lenni.
Ami a lényeget illeti, nem tudok én se mindig centire pontosan fogalmazni, de csak neked, csak ma megteszem:
- Területileg illetékes kórházban jelentkeztél, ott kötelesek ellátni.
- Nem örültek neked, mert nem láttak addig, mert nem oda jártál terhesgondozásra.
- Te magad írod, hogy ez után rendesen elláttak.
- Ellátni kötelesek, örülni nem.

Bónuszként még egy kis magyarázat: Tudom, hogy nem rosszindulatból mentél be, de nekik pluszmunkát jelentettél (ahhoz képest, hogy helyettük az X-ben levő kórházhoz is fordulhattál volna). Biztos csak az eü. dolgozók olyanok, akik ügyeletben jobban örülnek, ha pihenhetnek, mint ha dolgozni kell, és mindenki más repes az örömtől. Hogy a gyerek-példánál maradjak, ha éjjel harmadszor kell felkeljél a kicsihez, biztos te is azt mondod magadban: "Hurrá, az én kicsikémnek megint szüksége van rám... Repülök!"

dido_ (törölt) 2010.06.05. 17:33:42

@Dr. Morcz:

én is kedvelem hozzászólásaid, sokszor komemntelés nélkül, csak némán olvastam az oldalt. De most amivel még nem értek egyet, az az általad felvetett pénzintézet eset,- rossz példának vélem, ill. nem mindenütt az az általános, hogy nem engednek be zárás előtt. Off. bocsánat. Én dolgoztam régebben egy ideig pénzintézetben. Nyitvatartási időig sokáig beengedtek mindenkit (kevés ügyfél fogja fel, hogy a záróráig végeznie kellene, nem azt jelenti azáróra, hogy akkor kellene besétálni), és nem számított, hogy a dolgozók munkaideje lejárt pl.17-kor, vagy más napon 18-kor, még kellett szerződést kötni, módosítani, 18-kor elkezdve, mert a t. ügyfél méltóztatott akkor beesni. sokszor 18-ig tartott a hivatalos munkaiődm és munkáltató által elrendelt túlóra, plusz műszak nélkül is bent voltam jóval tovább, volt, fél nyolcig. Majd változtattak, ha zárás előtt már nagyon sokan voltak bent, vagy nem sokan de bentlévők hosszadalmasabb ügyet intéztek, pl. lakáskölcsön, ahol nem két perc alatt van meg adminisztráció, akkor egy idő után már tényleg nem engedték be 10 perccel sem előbb az ügyfeleket, mert esély sem lett volna még arra sem, ha 17.50-kor bemegy, hogy 19 óra előtt sorra kerülhetne, (-amúgy meg 18 órai hivatalos zárás lett volna akkor).

Az viszont nem a banki ügyintéző problémája, hogy az orvos életekkel foglalkozik, ő választotta azt a szakmát. Ha nem tetszik az orvosoknak, akkor el lehet még mindig menni banki ügyintézőnek helyette (igaz, hálapénz esélye nélkül) :) (Bocsánat).

Unokatesvérem felesége kétszer szült, elsőnél nem volt választott orvosa, az ügyeletes orvos szépen le is lécelt váltáskor és a másik ügyeletes fejezte be a szülést. Amikor másodszor szült, akkor választott orvosa volt, az valóban nem hagyta ott műszak végén (de az kapott is zsebbe borítékot a végén).

Megjegyzem, pénzintézeti alkalmazottat azonnal kirúgnak, ha kiderül, hogy bármit elfogadna ügyféltől (nekünk még bonbont se volt szabad elfogadni, mert pl. egy kedves ügyfél hozott, mert határidő előtt, rugalmasan kezelve, gyorsan elintéztük a hitelzárását, hogy ne hiúsoljon meg a lakás eladása, mert nem akar várni a vevője sokat a jelzálog törlésre...stb.Kamerák mindenütt, a vezetőmet megkérdeztem elfogadhatom-e a bonbont, azt mondta, akkor másnap rendkívüli felmondással repülök) Megnyugtatlak, pénzintézeteknél pedig nem a mezei ügyintézők keresnek sokat, tőlünk a bonbont is sajnálták...:D

De ez jó pár éve volt, azóta meg már váltottam.

Ezeket csak azért írom le, mert nincs értelme szapulni, hogy más munkkaör mennyivel jobb, a tiéd mennyivel nehezebb, mert más munka, más szabályok.

Aki bankszámlát akar nyitni, az megteheti másnap is, de akinél beindult a szülést, azt nem lehet másnapra visszarendelni, nem összehasonlítható e szempontból. Max. szülészeti ügyelet összehasonlítható más ügyeletekkel, és a legtöbben szülészeti ügyeleten is szeretnének olyan ellátást, mint ami egyéb ügyeleteken, letolások nélkül általános.

huncut 2010.06.05. 17:33:56

@Dr. Morcz: És mi van, ha tömegbaleset sérültjeit kell ellátni? Nincs mese, az orvos olykor nem könnyen megoldható döntéshelyzetekbe kerül időnként, de ez a szakma ezzel jár, meg kell oldani. Biztos, hogy nem ez a legegyszerűbb része a szakmátoknak, de mégis.
A bankos példára: körzeti rendelő ajtaját is bezárják félórával a rendelés vége előtt. :-)
De tudom, a szikét nem tehetik le a műtőben, hiába nem ért véget a műszak, mint ahogy a tűzoltó sem indulhat haza, ha épp akkor van baj valahol.

Dr. Morcz · http://drmorcz.blog.hu 2010.06.05. 17:34:28

@Coffie: Abból, amit írsz, az világlik ki, hogy a rendszer a hálapénz nélkül is működik, legfeljebb kevesebbet mosolyognak az orvosok. Ez egyébként nagyjából le is fedi azt, amit a magánorvoslásról tapasztalok: nem feltétlen a tudásban, hanem a körítésben van a különbség.

Dr. Morcz · http://drmorcz.blog.hu 2010.06.05. 17:36:47

@dido_: Csak az derül ki, hogy mindenkinek a saját problematikája a legnehezebb. Ez jogos, de ezek után az orvosoktól empátiát elvárni...?

Dr. Morcz · http://drmorcz.blog.hu 2010.06.05. 17:38:58

@Dr. Morcz: ... Remélem, az irónia azért érződik, szerintem az orvosláshoz az átlagnál több empátia kell(ene).

huncut 2010.06.05. 17:43:02

@Dr. Morcz: Bocs, de az nem megoldás, hogy ha nem finanszíroznak kellően, akkor feltupírozom a teljesítményeket, és ha még jobban csökkentik a járó juttatatásokat, akkor még jobban csalok.
Nagyon rendet kéne már tenni ezen a területen is, valós teljesítményeket valós értékben kéne fizetni. Tudom, a finanszírozási rendszer hibáit nem rajtad kell számon kérni (eszemben sincs ilyesmi), de a szakmának valahol mégis el kéne kezdenie az érdekek képviseletét.

dido_ (törölt) 2010.06.05. 17:50:23

@Dr. Morcz:

előbbi hsz-nél még nem frissítettem, nem láttam válaszod. Én azt elhiszem, hogy alulfinanszírozott az egészségügy, de nagyon durva, ha úgy jutnak a kórházok több pénzhez, ha személy szerint rólam hazudnak.

Kell valami megoldást keresni, de ne az én egészségi állapotomról hazudjanak OEP felé.

Egyébként a legdurvább az, hogy olyan gyógyszereket is kiváltottam betegéletutam szerint, amiket valójában nem váltottam ki, soha nem kaptam. Azaz, bizonyos gyógyszereket felírtak a nevemre és nyilván aláírásom hamisítva a recepten vették át a gyóygszereket.

Ezen nagyon kiakadtam, mert miért áll egy orvos érdekében, hogy felírjon az én nevemre a tudtom nélkül gyóygszert, és ezt kinek adja oda? XY ismerősének gyorsan kellett valami, amihez nem juthatna hozzá, de nekem fel lehet írni? Magán páűciensnek adta, akit nem akart, hogy nyilvántartásban szerepeljen?

Ha egyszer ne adj isten, tényleg lenne valami komoly bajom, és az összes fals nyilvántartást amit rólam vezettek számbaveszik, kinyomtatom, bevinném adott rendelésre, hogy kalkulálják hozzá, hogy még ez és ez abajom, hogyan magyarázom ki, hogy xy gyóygszerre soha nem volt szükségem, xy ellátást nem kaptam, ezek miatt ne téves diagnózist állítsanak fel rólam, ha szükséges lenne?

Azt is megsúgom gyóygszerhez viszatérve, nőgyógyász által felírható gyóygszerről van szó, amit nevemre felírtak tudtom nélkül. Vagy magán páciensnek adta? Ki váltotta ki, és miért nem saját nevére?

Legközelebb ilyet látok, nem csak az OEP felé fogom jelenteni, hanem rendőrségnek is.

És aki teheti, az nyisson a magyarorszag.hu-n ügyfélkapu regisztrációt magának, azután egyszer kell bemenni önkormányzathoz személyivel, adategyeztetésre, utána mindig hozzáfér saját adataihoz. Lehet, hogy emberek tömegei meglepődnének, ha megnéznék a saját betegéletútjukat-amihez van joguk, max kevesen tudják még.

Ne oylannal csaljanak az egészégi intézmények, amit személy szerint tételesen hozzám rendel az OEP, hogy megkaptam elátásokat. Mert ezáltal az én egészégi állapotom is meghamisításra kerül az orvosok által. Ebbe lehet nem gondolnak bele.

Én elhiszem/tudom, hogy kevés a pénz, de ez erkölcsileg nem elfogadható módja a plusz pénz szerzésnek rendelők/kórházak által-szerintem.

Coffie (törölt) 2010.06.05. 17:51:31

@Dr. Morcz: köszönöm, ez így már elég pontos nekem is.

a rendszer egyébként szerintem is működik, mégha felemás is, például az ilyen esetekben, mint az enyém.

abban meg teljesen egyetértek, hogy a magánrendelésen az ember főleg a körítést fizeti meg.

2010.06.05. 17:55:37

Ha valakinek nincs fogadott orvosa, de egy orvoshoz járt végig terhesgondozásra a szakrendelőbe, és amikor szül, és éppen bent van az az orvos, akihez járt, a kórház megpróbálja megoldani, hogy az orvos ott legyen annál a szülésnél ?

Coffie (törölt) 2010.06.05. 17:57:33

@Dr. Morcz:
köszönöm, ez már elég világos.

a rendszer szerintem is működik, csak időnként felemás, mint ebben az esetben is.

abban egyetértünk, hogy a magánrendelésen főleg a körítést kell megfizetni.

miskabá 2010.06.05. 18:21:35

@dido_:
Látok egy-két szürreális elemet és meredek következtetést a hozzászólásodban Pl hogy a nevedre kiírt gyógyszert más venné fel az aláírásoddal abban milyen érdeke van az orvosnak? Bárkinek felírhatja ugyanannyiért
Kérdés hogy az orvos hazodott rólad vagy te nem mondasz igazat, vagy legalábbis kikerekíted a sztorit az orvosodról?

dido_ (törölt) 2010.06.05. 18:24:04

@Dr. Morcz:

én arra szerettem volna a pénzintézeti példával rávilágítani, hogy a pénzintézetekben valóban nem ember életekkel foglalkoznak, és nincs is ott 24 órás ügyelet. Egy banktól nem elvárható, hogy az ügyintéző kössön meg egy szerződést munkaidejének lejárta után, amit másnap nyitavtartási időben is megtehet az ügyfél, nem múlik ezen emberélet. Nyitvatartási idő nem arról szól, hogy zárás előtt kell beesni, hanem akkor kéne kisétálni.

Az orvosi hivatás meg más alapokon nyugszik, de azért kapnak műszakpótlékokat is, ill. ha lejár az üygeleti idő, zokszó nélkül fogja magát az orvos és jön a váltás, másik orvos kerül a helyébe.

Nem tudom sajnálni a nógyágyászati üygeleten lévő orvost, még ha fáradt sem, mert pl. nem ment haza ügyelet lejártakor, mert még xy magán páciensének is levezette a szülését, amiért zsetont kap. Nem lenne magán páciensük ügyeleti idők jó részében, nem lenne gond az ügyeletben beesők ellátása. Az állami kórházakban nem azért van a magán ügyelet, hogy az állami kórház alkalmazásában álló orvosok ügyeleti idejükben magán pácienseket fogadjanak akkor csak szívesen, és a többiekre morogjanak.
Orvos azért kapja a fizetését, azért van bent az állami kórház ügyeletében, hogy az oda betérő, ellátásra szorulóknak segítsen, ne elsődlegesen ügyeleti időben intézze a magán programcsászárait...stb.

Ahogy egy banki ügyintézőtől elvárható a kedvesség, ugyanúgy egy orvostól is elvárható. Ahogy banki ügyintéző nem szólhatna be, orvos sem. Orvosoknak is jól kell teljesíteniük, és nem beszélhetnek lekezelően másokkal.

Ideális esetben jól megfizetik az orvosokat-ami nálunk valóban nincs így.

Viszont a nőgyógyászok annyit keresnek amennyit nem szégyellnek, feketén iszonyat jövedelmük van. Egy szülés alkalmával eltesznek annyit, ami másnak lehet egy egész havi fizetése. És havi szinten nem egy borítékot kap, és emellé megkapja a kórháztól a fizetést. Ha nem akarja ellátni ügyeleti idejében a beeső beteget, akkor ne is vegye fel az ügyeletért kapott fizetését...

Ha olyan rossz a helyzet, akkor a fekete jövedelméből csorogtasson
valamit vissza a kórháznak, de az én nevemre egy orvosnak se jusson eszébe felírni olyan gyóygszert, amit nem kapok meg, ne az én nevemre ne jelentsenek olyan ellátásokat sem, amiket nem kapok meg. Ne sefteljenek rajtam.

Én becsülöm az orvosok zömét, de sajnos főleg a nőgyőgyászok jelentős részétől hányingerem van.

@Turchi:
" Ha valakinek nincs fogadott orvosa, de egy orvoshoz járt végig terhesgondozásra a szakrendelőbe, és amikor szül, és éppen bent van az az orvos, akihez járt, a kórház megpróbálja megoldani, hogy az orvos ott legyen annál a szülésnél ?"

Ha éppen ő az ügyeletes, akkor igen, köteles ellátni. Ha nem ő, akkor nem.

dido_ (törölt) 2010.06.05. 18:37:59

@miskabá: nem kerekítettem ki a sztorit az orvosról.

Viszont egyéb orvostól megkérdeztem (akit ismerek, de nem vagyok betege). Azt mondta bizonyos körökben általános gyakorlat, hogy pl. háziorvos is felír ismerősének gyógyszert, amit hivatalosan nem írhat fel simán, nem betege, és találomra kiválaszt egy beteget és az ő nevére felírja és ismerős boldog, kiváltja a gyóygszer és megeszi. Az is előfordul, ha valaki olcsóbban jogosult valamit megkapni, annak a nevére is felírnak gyóygszert, és valaki, akinek nem járna így hozzájut (azt nem tudom, ilyenkor ebből orvosnak visszacsurran-e valami, vagy kiváltják).

Az én háziorvosom nem él ezzel, mert ő csak olyat írt fel, amit valóban megkaptam.

Nőgyógyász által felírható szert, nem tudom miért írtak anevemre és ki váltotta ki, amit én soha nem kaptam meg.

Rákérdeztem ismerős orvostól, hogy mit gondol, egyéb szakrendlőkben miért lehetnek-e ilyenek, azt mondja nem tudja, azokról nincs infója, nem tudja nőgyógyászok mit csinálnak.

A durva az, hogy olyan gyóygszert írt fel nőgyóygász a nevemre és nem én váltottam ki, amit háziorvos nem írhat fel, és előtte vizsgálatoknak is meg kéne előzni...

Lehet nőgyógyászok már durvábban nyomják a gyógyszer sefteléseket. Nem tudom és utólag bizonyítani is nehéz, hogy tényleg nem én kaptam meg.

Ha ezután a betegéletutamban látok olyat, hogy megint valamit felírnak tudtom nélkül, OEPnek és rendőrségnek is bejelentem. Frissen, talán tudom bizonyítani is, hogy valóban én nem kaptam meg xy ellátást, sem zy gyógyszert sem kell szednem, ill. nézzék meg a recepteket ki hamisította alá, ki írta alá helyettem...stb.

2010.06.05. 20:09:54

@dido_: Nem arra gondoltam, hogy köteles-e ellátni, hanem ha nem ügyeletes,de nappali munkaidejében bent van éppen akkor, vajon odairányítják a már általa ismert szülőnőhöz ? Azt hiszem, keveredik bennem a felvételes orvos és az ügyeletes orvos fogalma. És még 1-2 hozzászólásban is.

Dr. Morcz · http://drmorcz.blog.hu 2010.06.05. 20:30:20

@dido_: Egyetértünk hogy nem való hazudni, de ugyan mondj már egy működő megoldást légyszíves. Én elég jól látom, hogy rongálja a hazudáskényszer az orvosi morált, de egyet kell értsek azzal, hogy ha nem hazudnak (vagy legalábbis nem tupírozzák az adatokat fel), akkor meghalnak a kórházak, és nem lesz, aki ellátja a beteget.
A másik, hogy a nevedre írtak fel gyógyszert, az egészen más tészta. Ilyet abszolút tilos szerintem is (hazudni is, de ha választhatsz a bedőlő vagy a hazudós kórház közt, akkor arra legalább van mentség). Egy olyan helyzet viszont van, ami elgondolkodtató: azok a drága és jó gyógyszerek, amiket az egyik beteg 90%, a másik 30% támogatással kaphat meg. Ez jellemzően a betegségtípustól függ. Pl. ilyenek egyes olyan fájdalomcsillapító hatású gyógyszerek, amiket cukorbetegek 90%, közönséges földi halandók 30% támogatással kapnak meg. Mi van akkor, ha van egy (anyagi értelemben) szegény beteg, aki nem tudná 30% támogatás mellett megvenni a gyógyszert, de majd' megpusztul a fájdalomtól, és van egy másik, akinek fel lehetne írni 90%-ra, de nem használja. Lehet olyan kísértés, hogy a jogosult nevére írják fel...
Itt ui az a gond, hogy az orvos, ha segíteni akar, eltévedhet és játszhat igazságosztót...
Persze arról se feledkezzünk meg, hogy a támogatott gyógyszerre jogosult adja el az olcsón beszerzett készítményt az Ecserin...

Nem én vagyok, hanem én 2010.06.05. 21:12:09

@Caleb7: Vannak olyan orvosok, mint amilyenről írtál, meg vannak másmilyenek. Azt hiszem, hogy a császármetszésnek is meg van a helye a szülészetben. Ha megfelelő időben és megfelelően alkalmazzák akkor életet ment. És ez így van minden orvosi beavatkozással.

Nem én vagyok, hanem én 2010.06.05. 21:45:08

@Coffie: Úgy gondolom, ha orvost választasz, akkor kórházat is választasz, míg ha kórházat választasz, akkor egy széles palettáról kaphatsz orvost. Nem mindegy, hogy ki nyúl az emberhez. De mondtam, ott szülsz, ahol akarsz, a te döntésed, a te életed. Bár ez utóbbiból csak egy van...
Igen, a fiatal orvosoknak is tanulniuk kell, hidd el nem könnyű feladat ezeket a dolgokat megtanulni. De orvosa válogatja, hogy éjszaka áll a vajúdó nő lábai mellett, vagy inkább alszik, és átteszi a feladatot a fiatalabb kolléga vállára, mondván már úgyis láttál párat... :) És pontosan azért van így, ahogy te is mondtad, mert a szülés természetes folyamat, lezajlik orvosi jelenlét nélkül is. Azonban a lehetősége mindig meg van annak, hogy valami hirtelen rosszra fordul. Na ilyenkor nem mindegy, hogy ki és mikor csinálja a gátmetszést, vákuumot kér-e vagy fogót, jól tudja-e egyáltalán használni ezeket... Szóval nem mindegy...
És amíg a betegek úgy gondolják, hogy nekik minden jár, leginkább ott és azonnal, meg hálapénz rendszerben gondolkozik a magyar, addig ne is várjunk változást. Lehet akármilyen lelkiismeretes is egy orvos, vagy nővér, ki fog égni a küzdelemben... De újra mondom nem kötelező hálapénzt adni...
És még egy dolog, a szülés időpontja nagyon pontosan becsülhető, az első ultrahang célja pontosan ez is. Ha valakinél nem jön be a becslés, annak több oka lehet, pl: az anyuka nem tudja teherbe esés pontos idejét (ez a leggyakoribb ok), de számos patológia állhat a hirtelen korán beinduló szülés, vagy a túlhordás mögött...
Ennyi...

Nem én vagyok, hanem én 2010.06.05. 21:53:02

@kvadrillio: Mondtam, hogy odamész ahova akarsz, ott szülsz ahol és amikor akarsz, mert ez egy tervezhető dolog. Olvasd el a hozzászólásaim, kérlek, ezt is leírtam benne! De azt is leírtam, hogy vannak veszélyei ha olyan helyen szül az ember, ahol nem ismerik, nem terhesgondozták... stb... A fogadott orvosnak van előnye...

bakela 2010.06.05. 22:54:10

A számítástechnika egy olyan csodálatos dolog.
Nem lehetne megoldani, hogy-ha egy posztban, vagy kommentben szerepel:
„ÉN FIZETEM A TB-t” marha nagy piros betűkkel világítson?
Sztem a lumpenprolikon kívül ezeket senki nem olvasná.

miskabá 2010.06.05. 23:55:54

@Dr. Morcz:
Számomra nemegyszer sántítanak az itteni bejegyzések, különösen a kommentek között sok az olyan sztori ami városi legendaként már sokadszor köszön vissza. Az orvos által valakinek a nevére kiírt gyógyszer például ismerősen hangzik. Különösen furcsa ha valakivel sorozatban fordul elő. És belepillantva a TB összesítőjébe azt is rögtön tudja hogy csak az orvos adhatta el valakinek jó pénzen az ő nevére írt gyógyszert. Meg hogy a nőgyógyász mit csinál és kitől kap annyi pénzt amit nem szégyell típusú szövegek. Túl élénk fantázia, legendagyártás, konfabuláció? Döntse el az orvos, én csak annyit tudok mondani: ez így nekem szaglik

Coffie (törölt) 2010.06.06. 07:58:46

@miklos.rabai: igazad van, nem mindegy, milyen az orvos. de pont ezért kellene elérnünk azt a szintet (képzésben, anyagi biztonságban az orvosok és bizalom tekintetében a betegek felől), hogy mindegy legyen. márpedig ez sosem következik be akkor, ha konzerváljuk a hálapénzes rendszert, Te is azt írtad, hogy ezen kéne változtatni.
a szülés időpontja pedig - ahogy írtad - BECSÜLHETŐ. nincs minden esetben korai ultrahang, nem minden nőnek 28 napos a ciklusa és máskor is lehet peteérés extrém körülmények között, nem csak középidőben. a baba pedig a betöltött 37. héttől érettnek tekinthető, akkor már nem koraszülött. ez újabb 3 hét eltérést enged mindenféle számolgatástól, ami azért nem mindegy.

roadrunner 2010.06.19. 22:20:25

@venszivar: Van olyan mikor az ember udvariassagbol mond valamit,vagy alszerenysegbol.
Es igenis elvaras a kedves dokiktol a halapenz.
Ha nem adsz meg te erzed magad kellemetlenul.
En utalom a halapenz es a borravalo rendszeret is.
Akkor legyen egy szolgaltatasnak szabot dija es kesz.
En is buntethetove tennem a paraszolvenciat.
Menjenek tuntetni az orvosok ha keveslik a penzuket ne az embereket pumpoljak.
Nem nagyon lattom hogy barki is meg akarna reformalni az egeszsegugyet.Mindenki csak tologatja jobra-balra ahogy a veszteseges allami cegeket.Pl:BKV.
Adjak magan kezbe.

a nyugalom megzavarására alkalmas · http://www.youtube.com/watch?v=NBszQFz6buA 2010.07.05. 16:21:15

@Káin:

HOGY VAN AZ

HOGY MINDEN POSZTNAL BENNE VAGY AZ ELSO 10 KOMMENTBEN

ES MINDIG A PANASZNAK ADSZ IGAZAT?!

MUNKAKORI LEIRASODNAK A RESZE?
© 2009-2015 praxis
blogszabályzat
süti beállítások módosítása