Ha nem tetszik a várakozás, haza is lehet menni

2010.05.28. 06:00

Kedves Praxis Blog!

Én egy kevésbé durva,ám annál szánalmasabb dologról szeretnék beszámolni,azt hiszem,a teljes magyar egészségügyi rendszer elcseszettsége az ilyen apró dolgokból látszik leginkább,ergó ez olyan probléma,aminek megoldására egyetlen fillérre sincs szükség,csak hozzáállás kérdése.


Télen csúnyán megfáztam.Sosem voltam náthánál betegebb,így elkezdtem magam a szokásos pihi-gyógyszer-tea hármassal kúrálni,de csak nem akartam jobban lenni.Frissen Pestre került emberkeként így gondoltam,elmegyek,megmutatom magam a dokinak,amúgy sem voltam még nála,legalább bejelentkezek. A IX. kerületről beszélünk.


Megkérdeztem telefonon,4-től rendel,de időpontot leghamarabb csütörtökre tud adni(ekkor volt hétfő).Na mondom,addig nem várok,inkább odamegyek és kivárom a sorom,még ha időpontosok jöttek is közben.


Odamegyek 4-re,belépek,látom,3 ember van előttem.Na,gondoltam kis szerencsével 1 óra múlva otthon is lehetek.Már legalább 40 perce ücsörögtem,mikor ráeszméltem,hogy az ajtó nem nyílt ki,mióta ott vagyok.Más betegek közben jöttek,pl egy terhes cigány,aki egész végig a fájó lábára panaszkodott olyan minőségben és hangerőben,hogy hallgatni is szégyelltem,tette mindezt kb 20 cm magas sarkúban. Gratulálok.


Lényeg a lényeg,egyszercsak észrevettem egy nagybetűs kiírást a doki ajtaján,ami nagyjából arról szólt,hogy akinek nem tetszik a hosszú várakozási idő,annak viszontlátás,aki meg ki akarja várni sorát,annak kuss és ne merjen megjegyzést tenni az orvosnak.Na,mondom itt már gondok vannak,ha ezt már ki kellett írni akkor nem én vagyok az első aki türelmetlenkedik. Eltelt 1 óra.Csodával határos módon kijött valaki.


Bemegy a következő.Újabb 1 óra történés nélkül.Megint kijön egy ember,megy a következő.Aztán megint 1 óra,harmadik be.Így ment ez,amíg én sorra nem kerültem. 4 tetves órát ültem ott,azért,hogy kb 5 perc alatt megnézze a torkomat(még csak a tüdőmet se hallgatta meg),felírt valami gyógyszert,ami utóbb kiderült,hogy semmit sem használt,aztán mehettem haza.4-től este 8-ig.Csodás.


Ennyi idő alatt a H1N1 vírus közepén még legalább 100 féle vírust összeszedhet az ember a betegekkel teli kórteremben.Kérdem én,mi a jó tetves édesanyját csinált az a szerencsétlen ennyi ideig a többi emberrel?mindenki elmesélte neki az élettörténetét?Ha ezt vidéken el merné játszani egy orvos,már szétszedték volna!Mi ez,könyörgöm?És még ő írja ki az ajtóra az ultimátumait?Talán neki kellene változtatni a munkamorálján,hogy 1 rendelés alatt neadj'Isten nem 4,hanem 14 beteget is elláthasson.


Mondjuk tökmindegy,a vizsgálata sz*rt sem ért.A várakozási idő alatt megjegyzem,1 időpontos beteg sem jött.Azóta elköltöztem Buda egyik jobb kerületébe,az ottani háziorvosnál még nem jártam,de ennél csak jobb lehet.


Üdvözlettel,és sok sikert a bloghoz:
B

Elöljáróban: megértem, hogy várakozni rossz, én is utálnám. Viszont arra kíváncsi lennék, hogy a többi beteg, aki kijött, vajon mennyire volt elégedett, ill. hogy a régebbi betegei mennyire tartják alaposnak az orvost. Ui. eddig a legtöbb levélíró azt panaszolta fel, hogy órák telnek kávézással, és csak percek maradnak egy-egy betegre. Ilyen értelemben ez a levél valóban rendkívüli.

Nagy kár, hogy a levélíró nem kérdezte meg a korábban kijövőket, hogy mi tartott ennyi ideig, hiszen ha jól értem, kb. 1-1 órát töltöttek bent. Pár lehetőség, ami eszembe jut:
1. Biliárdoztak (l. 4 esküvő, 1 temetés)
2. Szidták a kormányt
3. Szidták az egészségügyi rendszert
4. Ablakon át kiugrottak egy sörre
5. Részletes kikérdezés, vizsgálat, leletírás, receptadás, kódolás stb.
6. A 2., 3. és 5. pont együtt (én ezt tartom a legvalószínűbb forgatókönyvnek)

Azért nem tudok igazságot tenni, mert ma az egyik, időpontra jött betegemet önhibámon kívül 1 órát várattam, majd ezt követően 70 percet töltött (indokoltan) bent, a várakozók nagy örömére. Szerintem igenis elképzelhető olyan helyzet, amikor akár egy óra is lehet egy vizsgálat (pl. ha egy 70 éves multimorbid beteg jön szintén időpontkérés nélkül első vizsgálatra, és hozza a dossziéban lefűzött 30+ zárójelentését).

Írtam, hogy várakozni rossz dolog, feleslegesen várakozni még inkább az. Gondolom, a doktor azért írta ki az ajtóra, amit kiírt, mert volt már arról tapasztalata, hogy kinél mikor szakad el a cérna. És nem akarta, hogy vizsgálat közben 10-en kopogjanak be "csak egy receptért jöttem" felkiáltással. Az is érdekes lehet, hogy hány éves volt a doktor (sokan praktizálnak 70 felett, akkor lassúbb az ember). Amúgy a szinte síron túlról végzett praktizálás is megérne itt egy bejegyzést.

Azt viszont én sem értem, mért nem hallgatta meg a tüdőket, bár ha a vezető panasz mondjuk orrfolyás vagy torokfájás volt, ill. ha nem volt láz, akkor érthetőbb.

A levélírónak sok örömöt kívánok Buda egyik jobb kerületéhez (pcr ha erre jár, jó ha tudja, hogy a legtöbb orvos-ismerősöm max. kirándulni jár arra), és egyben hadd javasoljam, hogy ha még írás közben is úgy felhúzza magát a sztorin, hogy embertársa tetves édesanyját emlegeti, akkor nézesse meg, hogy nem magas-e a vérnyomása, mert még a végén megüti a guta.

Dr. Morcz

Van egy sztorid a magyar egészségügy helyzetéről? Megvárattak, félrekezeltek, megaláztak? Küldd a praxisblog@yahoo.com címre!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

petya.bacsi 2010.05.28. 07:30:55

Felettébb érdekes a sztori, a hangvétele meg pláne.

A kiírás szerintem rendben van - bár nem hiszem, hogy ilyen stílusban van kiírva -, nagyon sokszor pofátlankodnak be - ahogy Dr. Morcz is írja - "csak egy receptért". Odabent megy a vizsgálat, a fene se örülne annak - se a beteg, az orvos meg pláne -, ha megzavarnák. És ha pl. egy nő van bent, aki félmeztelenül áll, mert a doki vizsgálja, a türelmetlen beteg meg becsörtet?
A "csak egy recept" történettel is álljon be a sorba, hacsak nincs külön időpont receptkiadásra.

Megsúgom a levélírónak - mivel vidéki vagyok -, hogy vidéken is ugyanez megy. Odarobog Mariska néni a helyi nyugdíjasklubbal, akik épp a piacról/szentmiséről beesve útba ejtik az orvosi rendelőt. Igazából sokszor semmi bajuk sincs (ezt jól lehetett látni a vizitdíj idején, mikor érdekes módon két köhintés után már nem rohantak orvoshoz), csak ott társaság van, és nincsenek egyedül, és tudnak beszélgetni.

Én igyekszem időpontot kérni, ha szerencsém van akkor kapok is, ha ne adj Isten beteg vagyok, én sem szeretek várakozni - pedig sokszor így is kell -, és egy influenza szezon idején a fenének van kedve elkapni valamilyen komolyabb nyavalyát a saját nyavalyához.

Persze olyat is láttam, hogy - szintén vidéken - az orvos felesége meglátogatta férjurát, és 1 órán keresztül nem ment be beteg. De ez már egy másik történet :)

P75 2010.05.28. 07:34:20

Nem értem, hogy kerül a történetbe a terhes cigány. Talán az is az orvos hibája, hogy egy cigány asszony teherbe esik?
Úgy látom, a posztolónak az egész világgal súlyos problémái vannak. Reméljük, buda jobb kerületébe csak az egyenlőbbek jutnak el, akik nyilván sosem betegek, vagy ha igen, akkoris 5 perc alatt meggyógyulnak. Az ő anyjuk biztos nem tetves.

kód 2010.05.28. 07:42:21

az meg már milyen, hogy a posztban is anyáznak

kód 2010.05.28. 07:43:28

@P75: a terhes cigány úgy jön, hogy egyrészt vicces volt, másrészt zavarta a többieket.

NemesekErnyo 2010.05.28. 08:41:43

Csalódottnak tűnik a tag, hogy a betegsége tényleg nem volt súlyos, utólag ismeri fel, hogy jobb lett volna kihagyni a rendelő látogatását. Van ilyen ... :)

trimalchio 2010.05.28. 08:47:07

Istenem, ha nekem olyan házi orvosom lehetett volna, akinek van ideje egy betegre egy órát rászánni! :-) 1 órát egy betegre! Nem hiszem el.

aversio avagy pacalfagylalt 2010.05.28. 08:55:44

Szomorú olvasni az állandó dokizást. Nem fennhordott orr miatt kérném ezt mellőzni, hanem alapvető tiszteletadásból.A rendőrt sem zsaruzzuk, fakabátozzuk, a polgármestert sem polgizzuk csak úgy. Ez a megszólítás helyénvaló esetleg baráti, haveri körben , de semmiképpen sem általánosításban. Az orvosok sem papizzák, mamizzák a betegeiket, a Józsikám, Pistikém is legfeljebb régi ismerettségek okán hangzik el a rendelőkben.A rendelői megszólítások általában Asszony, Úr, idősek esetén a kort tisztelve esetleg néni, bácsi. Számomra aki közeli kapcsolaton ismeretségen kívűl dokizik az menten leírja magát, ha pedig valamelyik kollégát dokizza igyekszem helyesbíteni, hogy "xy" doktor. Soha senki nem sértődött meg a helyesbítésen.
Hogy miért kell várni sokat? Időnként ( többségében?)a felesleges , indokolatlan megjelenések növelik a tűréshatárig a várakozást- leginkább az eü. kultúra hiánya miatt.
Hogy a cigány hogy jött be?? Többnyire a hosszas várakozás feszültségét nem szokta csökkenteni a kultúrájukból adódó, hangos, tömeges , gyakran erőszakosan tolakodó magatartásuk.A várótermeket gyakran feldúlva összeszemetelve hagyják maguk után. Vannak akiket ezek a megmosolyogtató sajátosságok a várakozás közben zavarnak- főleg ha betegek.

2010.05.28. 09:25:33

Nekem is olyan háziorvosom van, ahol kb. ennyit kell várni,szintén IX. ker.,de az orvos jó, ezért kivárom. Az egy óra nem feltétlenül csak a beteggel telik el, közben adminisztrál, telefonál hivatalos ügyekben, vagy más betegek keresik telefonon.És néha befut egy orvoslátogató...Kb. 3 órát tervezek, étel, ital bekészítve, és még a gyerekem is eljön, mert nem tudom hová rakni.10 éve járok hozzá, és mindig ennyit várok, de megéri. Én sem örülök neki, hogy ennyi ideig tart, de ez van. Nem látom, hogy szándékosan csinálná.

EvangelineS (törölt) 2010.05.28. 10:55:50

Szerintem télen,az influenza közepén sok 1 óra egy betegre.és ahogy számoltam,4 óra alatt csupán 4 beteget látott el,ilyen betegséges időszakban...szóval vhol érthető volt a feldúltság.

Káin 2010.05.28. 11:07:18

A stílussal nem, de a problémával egyetértek, borzalmas influenzás időszakban órákat dekkolni a váróban. Persze érthető, hogy akadnak hosszú vizsgálatok, de az is létező probléma, hogy sokan beszélgetni járnak az orvoshoz csip-csup dolgokkal.

Rotoxis 2010.05.28. 11:36:38

Még mindig nagyon sokan vannak, akik azt hiszik, a családorvos receptíró automata. Fáj a torkom, elmegyek, ír jó kis ántibotikumot (mer' azok az idióták csak receptre aggyák), oszt kész.

A családorvos (legalábbis a rendesebbje) márpedig igenis gyógyít. Zárójelentést olvas, laborleletet értékel, gyógyszerelést állít be, netán valaminek utána néz az interneten (mert azért ahhoz is kell már értenie).
Ezen felül adminisztrál. Nem kicsit, nagyon.

Semmi különös nem történt, egy tisztességes orvossal találkozott aposztoló, aki a betegségnek megfelelő időt töltött egy-egy beteggel. Akire több időt kell szánni, azzal többet, kire kevesebb is elég - mint a posztoló - arra kevesebbet.

Sajnos az orvosra várni kell, néha igen sokat. Az, hogy a váróban különféle emberek jönnek össze, pediglen természetes. Nincs külön "C" típusú rendelő (ne is legyen!).

A poszt hangneméről szólni sem érdemes...

CyberPunK 2010.05.28. 12:02:14

Két orvos két eset: egyiknél ugyanaz, mint a posztolónál, rengeteg várakozás, időpontosok miatt volt, hogy csak másnap jutottam be. Másiknál, ha rengetegen is voltak, akkor is max 2 óra várakozás, haladt az emberekkel. Mi a különbség? A második doki csak minden 10-ik telefont veszi fel...

The Green Manalishi (törölt) 2010.05.28. 13:14:27

Életemben eddig egyszer voltam háziorvosnál (jogsi), de a szakrendelésen szerzett tapasztalatok két véglet között mozognak.

Benne van, hogy ha 14.00-re előre bejelentkezem, akkor 14.22-kor megjelenik a doktor úr, pacskerban slattyogva, majd 14.45-kor végre szólít, ha előtte még nem ugrik be egy régi ismerős.
Legutóbb 5 éves kisfiammal vártunk két órát. Miért? mert a doktornő közölte: Bár az igaz, hogy a rendelési idő 14.00-kor kezdődik, ő azonban nem szokott(sic!) 16.00 előtt beteget ellátni. (Egyébként a vizsgálat 10 perc volt, ami előre tudható volt, ugyanis egyeztettük, hogy csupán egy sebgyógyulást fog szemrevételezni, ellátás, kötözés, stb. nem szükséges.)
Más beteg nem volt. Megértem az adminisztrációs teendőket, kávét, stb., de egy 5 éves gyereket 2 órán át váratni, csak úgy, az emberségből elégtelen.
Igaz, többször voltam nagyon rendes, lelkiismeretes orvosoknál.

szabidoki 2010.05.28. 13:19:29

@CyberPunK: ja, de akkor a masik dokiról meg olyan poszt jön, hogy mekkora bunkó, nem veszi fel a telefont, mikor időpontot akarok kérni...
Semmi nem jó nektek, az a baj.

megbecsültorvos 2010.05.28. 13:19:42

A terhescigányozás is már csúnya önképet rajzol a poszt szerzőjéről, de az, hogy az írásjelek (.;!?) után nem bírt az ebadta egy-egy szóközt betenni, egyenesen vizuális tébolyba dönt...

Terézágyú 2010.05.28. 13:22:49

@aversio avagy pacalfagylalt:
"Szomorú olvasni az állandó dokizást. Nem fennhordott orr miatt kérném ezt mellőzni, hanem alapvető tiszteletadásból.A rendőrt sem zsaruzzuk, fakabátozzuk"

De, szokták.

"Az orvosok sem papizzák, mamizzák a betegeiket"

De, szokták.

sylike 2010.05.28. 13:24:16

Elnézést kérek ha megbántom a post íróját de amit leír az nem lehet igaz. Mo-n a háziorvosok napi rendelési ideje max 4 óra ha tovább dolgozik akkor sem nagyon több ötnél. Ennyi idő alatt nem 4 beteget néz meg. Én nagyvárosi háziorvosként dolgozom, átlagos felnőtt praxisom van a havi átlagos forgalmunk 900-1000 fő ami kb 45 beteg/napot jelent. Téli időszakban bőven 60 körüli napi forgalommal megyünk. Ha valaki talál nekem olyan körzetet ahol napi 4 beteget kell megnéznem azonnal költözöm Budappestre. Az orvosok munka sebessége különböző, amint a betegek is azok.
Van amikor én is eltöltök egy órát egy beteggel de messze nem ez a jellemző. Egyébként meg rengeteg baromságot is meg kell csinálnunk a gyógyítás mellett. A téli időszakban néha már kiscserkésznek éreztem magam mert naponta kaptunk ÁNTSZ-től OEP-től emaileket amire azonnali választ kérte, elég sok időt elvett a rendelésből de a büntetés az fájó.
Ja a mellkast szerintem is illet volna meghallgatni. A gyógyszer meg néha a legjobb szándék és a szakmai irányelvek betartása mellett ssem segít.

gitáros 2010.05.28. 13:24:54

A nagybetűs kiírás (egy része) nálunk arról szól, hogy időpont nélkül este 7 után fogadnak. Persze a túlművelt posztolónak maga a felirat megtalálása is negyven percébe került, amikorra már kellően felhúzta a "terhes cigány" nemkívánatos jelenléte...

Valamint nálunk a doki volt, aki imádott fecsegni az ismerős kuncsaftokkal, gyakorlatilag bármiről, fgtlenül attól, hányan vártak kint. Érdekesképpen a vizítdíj rövid időszakában hirtelen jelentősen megnőtt a rendelő áteresztési kapacitása, annak ellenére, hogy a kifejezetten locsogni vágyó nyugdíjasklubok gyakorlatilag eltűntek...

CyberPunK 2010.05.28. 13:25:14

@szabidoki: Ahova járok dokihoz most, ott nincs időpontozás. Amúgyis mekkora balfaszság az már. Arról nem is beszélve, hogy a receptfelírást a nővérke végzi, aztán doki csak aláírja.

pefki 2010.05.28. 13:25:31

@The Green Manalishi: Miért nem küldted el a jó kurva anyjába?????

gitáros 2010.05.28. 13:27:05

@gitáros:
(vizÍtdíj, az, sszameg. Két rövid i-vel.)

gitáros 2010.05.28. 13:28:14

@CyberPunK:
Jó az, ha jól csinálják. Nálunk működik.

@pefki:
Szerintem elküldte. :)

Amadeus4 2010.05.28. 13:29:37

Vicces. Én elkaptam tavaly júliusban a H1N1-et, vasárnap jött ki rajtam a nagyja, felhívtam az ügyeletet, gondoltam, mond valami okosat, netán kijön és ad egy injekciót a 40 fokos lázamra. Hát nem. Sétáljak be. Besétáltam, megnézett - három méterről -, kikérdezett, hogy merre jártam, mindent felírt egy papírra, és közölte, hogy fáradjak be a Szt. László kórházba. Na jó, de mivel: kocsi nincs, marad a BKV. Igyekeztem minél távolabb maradni az utastársaktól, este nyolcra be is estem, ott az ambulancián vártam úgy egy órát, mire behívtak. Nővérke mintát vesz, doktornő megnéz, kikérdez (igen, külföldön jártam, stb.), és azzal indít utamra, hogy két kb. négy nap múlva megvan az eredmény, addig dolgozni ne menjek, de másnap látogassam meg a háziorvost.
Legyen. Háziorvoshoz elkóválygás (nem sokat láttam a láztól), mondom az asszisztensnek, hogy ha egy mód van rá, nem várnám végig a sort, a Lászlóból küldtek H1N1-gyanúval... perszepersze, menjek ki, ücsörögjek az ablakban, majd szólítanak. Három és fél óra telt el, amikor a hölgyike visszatipegett egy recepttel kettő doboz algopyrinről. "A doktor úr azt üzeni, hogy ezt vegye be, ha lázas vagy fáj valamije. Viszont látásra." Ja, kösz.
Három nappal később hívtak az ÁNTSZ-től, hogy pozitív lett a mintám, köszönik az együttműködést, a továbbiakban is a háziorvos felel értem. Akit azóta sem láttam, mert azóta sem voltam beteg. A következő hétfőn gyógyultnak nyilvánítottam magam, és dolgozni mentem. Hát így esett.

sylike 2010.05.28. 13:31:36

@CyberPunK:
Az OEP ragaszkodik az "időpontozáshoz". Ha nem biztosítjuk az előjegyzés lehetőségét, csökkentik a finanszírozást. Egyébként meg lehet úgy is csinálni, hogy normálisan működjön és azt sem érje hátrány aki nem tudott időpontot kérni.

Gulyás G 2010.05.28. 13:32:23

hetfö ejjel nekem is megfajdult a torkom. kedd reggel kertem idöpontot, aznap delutan 4-re varnak, illetve par perccel elötte, a papirmunka miatt.

4:00-kor a varoban elhelyezett kijelzön a betegek elnezeset kerik, hogy a doktor ur kesik egy kicsit. 4:08-kor kiirjak a nevem a kijelzöre, torok megnez, recept felir, elköszön. (4:20)

egy angol kisvaros lepukkantabb kerülete, 2010 majus

CyberPunK 2010.05.28. 13:35:01

@sylike: Ezzel egyetértek, de a telefonálok kb 5%-a kér időpontot. A maradák a nyugdíjas, aki felhívja a dokit mert fáj ez meg az meg amaz, és esetleg az unokákról is beszél. Ako orvos, az tudja miről beszélek. Ez lett kilőve azzal, hogy minden 10-ik telefon van felvéve. Halad is a sor rendesen. :)

ZöldszemM2 2010.05.28. 13:37:46

Azért nem derült ki
az, hogy körzeti vagy szakrendelés ?
Nálunk szintén Bp. külső ker. általáaban beesésére kb. egy óra, de csendesebb időpontban fél óra is lehet.
Szakrendelésen : előjegyzés van , kb 5-8 percel megyek előbb - néha a megadott időben bejutok , néha 10 -120 percet pluszban várok.
Szóvá kellett volna tenni !!!

sylike 2010.05.28. 13:38:26

@CyberPunK:
Ha nem fontos a telefon, tudni kell hamar befejezni :). Az sem jó, ha nem vesszük fel mert ha szerencsére nem is túl gyakran, de sűrgős eset miatt is hívhatnak.

Alikam 2010.05.28. 13:44:50

Ez az időpontozás egy akkora faszság, mert pont aki szarul van, az nem fog időpontot kérni, mert honnan a faszból tudja, hogy másnapra esetleg szarul lesz?

Azok kérnek akiknek gyógyszert kell felírni stb. stb.

Már írtam korábban is, hogy ez a rendszer teljesen rossz és megint bebizonyosodott.

ZöldszemM2 2010.05.28. 13:45:19

Más nem orvosi , de sorban állási ügy: Jó 3-4 éve hallottam a nyugaton divatos egysor több ablak szisztémáról.
Lényeg : posta, máv jegy vásárlás közért stb ahol több helyen intézik az ügyeket egy sor van.
Hát ez nálunk nagyon lassan terjed.
2 éve a Kökin kissé késve érkeztem. Volt 2 ablak 2 sor. Az egyiknél 7 -en a másiknál 4 -en állatak a sorban. Naná , hogy a rövidebbe álltam. A vonatot viszont lekéstem. Kifogtam az előttem álló kettő utas több jegyet vásárolt, ráadásul ÁFÁS számlát kért.
nyugaton az egyszerű külvárosi közértben is már 3 pénztárnál egysor van. Egy kijelző jelzi a következő vásárló melyik pénztárhoz mehet.

Buták a magyariak !!!!

Laetus 2010.05.28. 13:46:29

Kedves Doki, (szándékosan nem Doktor úr): konkrétan ez a "nézesd meg a vérnyomásod" elég ocsmonda és genny viszontválasz: ha - mondjuk - neked kellene sorban állnod négy órát az okmányirodán egy nyomorult adatlap miatt, bizonyára te sem sudokuznál kedélyes mikszáthi nyugalommal.
Sok szemétláda orvossal találkoztam életem során (ahogy sok szenmétláda rendőrre, tanárral és bolti eladóval is), akiknek a hippokratészi eskü kb. annyit ért, mint egy jobb kocsmában elhangzó "esküszöm, hogy akkorát bebasztam neki", tehát az ab ovo tiszteletről már rég leszoktam, azt ki kell érdemelni. Ezzel a mondattal - a még oly simulékony írásmodor ellénre is - nem sok lépést tettél efelé.

Üdvözlettel: Laetus

sony 2010.05.28. 13:47:32

Az időpontozást ésszerűen úgy lehet csinálni, hogy két időpontos közé beférjen egy nem időpontos beteg. Mondjuk az időpontokat félóránként kellene kiadni.

Rotoxis: Sajnos tényleg vannak ilyen orvosok! Valószínűleg belefásultak a munkába, a pokolba kívánják az egészet, de valamiért mégis megéri nekik maradni. Így elcseverésznek a régi betegekkel, az újakat pedig rövid úton letudják. És mivel nincs felettük kontroll, nem kell helyes diagnózist felállítaniuk. Ha te nem találkoztál ilyen dokival, nehéz elhinni - megdöbbentő élmény még átélni is.

pakesz (törölt) 2010.05.28. 13:47:38

Orban megmondta!!!
el a kezekkel a Zegészségügytől, az a mostani allapotaban tokeletes

"nem a zsemle lett kisebb hanem a pofank nagyobb" :)

ZöldszemM2 2010.05.28. 13:48:09

@Gulyás G:

Angol kisváros ?
Amiről írtam az angol nagyváros volt, a legnagyobb. Minden ok. csak azok a nyomorult vizcsapok.
nem ismerik az angolok a keverő csapot !!
Másfél hete voltam ott !!

GiaMarie 2010.05.28. 13:51:09

@CyberPunK: Amúgy itt egy sírontúl praktizáló háziorvos van mifelénk,aki szintén egy órát tököl a betegekkel,engem is állandóan a volt férjem magánéletét feszegető kérdésekkel boldogít ,DE amikor ilyen van,asszisztensnő félóránként kijön,hogy ki vár csak receptre (persze itt azokra gondolok,akik mondjuk a fogamzásgátlójukat,cukor-gyógyszerüket,stb-t várják,amit rendeszeresen szednek,nem bemondásra ír fel antibiotikumot) összeírja mint egy pincér ( :D ) és kihozza a recepteket,mert nem érdekünk,hogy aki nem beteg,az a rendelőben betegedjen meg.És szerintem ennek így kéne működni.Nem örülnék,ha a 75 éves idős,törékeny egészségű nagymamám berántana egy influenzát,miközben a vérnyomás-gyógyszerére vár.

pakesz (törölt) 2010.05.28. 13:52:46

@ZöldszemM2: "Más nem orvosi , de sorban állási ügy: Jó 3-4 éve hallottam a nyugaton divatos egysor több ablak szisztémáról.
Lényeg : posta, máv jegy vásárlás közért stb ahol több helyen intézik az ügyeket egy sor van."

bealltam en is okosan kartonozo, hogy hat tenyleg esszel :)
aztan az 50 eves noci nem elem allt az egyik sorba?
szoltam neki hogy hat mi van, persze ott nezett, hogy hat de o hat ott a sor most mi van...
nem ertem 185 centi 95 kilo (haj van na, de nem laccik) es megis...

maskor meg ket 80 es a mennyorsag kozoztti nyugger elemfurakodott, persze ugye mondanom sem kell hogy nekik az Eszmeraldara haza kellett erni, nekem meg a meloba be... GDP temazasra ugyebar!!!
DE kurvara jo a mostani rendszer nem eleg hogy az en veremet szivjak meg miattuk kellett 20 percet varni, aztan a kicsaj meg kuldott volna el hogy hat miert nem idore jottem, en meg neztem hogy mi van hat ott a cetli hogy ott voltam csak nem szolt...
de a ket nyugger az rogton ugrott, aztan legkozelebb ha leugatom mindenkinek a fejet akkor meg en leszek a bunko

Bár 2010.05.28. 13:53:48

Nekem az előző orvosomnál, akitől költözés miatt jelentkeztem át, volt hasonló kiírás az ajtón. Rengeteg betege volt, és nagyon szimpatikus volt a hozzáállása. A magánorvosokon kívül ő volt az egyetlen, aki, miután meghallgatta a panaszomat, részletesen elmondta, hogy milyen vizsgálatok következnek, a vizsgálatnak mi a célja, a tünetek alapján mi az, ami elképzelhető, és egyébként mit kell csinálnom. Sokat kellett nála várni, és mégis a sok páciens úgy tűnik, nem sértődött meg a kiíráson, és nem is jelentkezett át. Persze akinek fontosabb, hogy gyorsan végezzen, minthogy odafigyeljenek az egészségére, az megteheti, hogy átmegy egy kevésbé alapos orvoshoz. Az azelőtti orvosomnál sose volt várakozás. Ő, amikor elmentem hozzá, amikor rosszul voltam, azt mondta, hogy torokgyulladás, nem ad rá gyógyszert, mert ki lehet heverni - ez eddig rendben is lenne - és nem is ír ki táppénzre, mert ha holnap jön egy ellenőrzés, és mi lesz, ha őt megbüntetik (????) Ezzel nem azt mondom, hogy csak az a jó orvos, akinél rengetegen ülnek sorba, mert biztos a körzet méretétől, egészségi állapotától, és attól is függ, hogy a "másik" orvos, akit választani lehet, milyen, viszont azt igen, hogy az, hogy egy orvos sokáig foglalkozik egy beteggel, nehogy már elítélendő és felháborító legyen.

EMP 2010.05.28. 13:55:19

NAja, ha nem surgos akkor tessek varni es nem kopogni csak egy receptert..
Kissebb bajokkal en is siman kivarom a sorom meg akkor is ha csak 5 perc a vizsgalatom es azert varok 2 orat. Hozzateszem azert ha csak olyan bajom van amibe tudom nem halok bele akkor soha nem megyek orvoshoz vele. Ugy is csak a szokasos tanacsokat adna meg szokasos gyogyszereket irna, amikbol meg meg van otthon a multkorrol...

Az mas kerdes hogy amikor viszont komoly problemaval erkezem, akkor viszont azonnal orvost akarok. :)
Eddig 3x volt ilyen.

Eloszor agyrazkodassal setaltam/tamolyogtam be a haziorvosomhoz hogy szedulok meg faj a fejem meg minden. Annyira rosszul voltam hogy sort ki nem varva akkor bekopogtam hogy ugyan nezzen mar meg. Akkor azonnal mentot hivtak.

Masodszor egy eleg gaz etelmergezessel mentem mikor kb odaertem, bekopogtam, elmondtam 1 mondatban mi a baj, aztan mar mentem is hanyni megint. Aztan ujabb 2 mondat majd ujabb hanyas...
Akkor se vartam sort es akkor is mentot hivtak.

Harmadszor eleg kemeny szuro mellkasi fajdalmam volt. Na ott az asszisztens bejelentkezesnel idopontot akart adni ket nappal kesobbre en meg kozoltem vele ezt jobb lenne ha atgondolna a dolgot mert en onnen addig haza nem megyek amig egy orvos meg nem vizsgal es meg nem nyugtat hogy nem a szivemmel van valami gaz..
Na ott is megvizsgaltak rovid uton..

Szal a tanulsag:
Ha kicsi a problema ott az internet meg a google ami legtobb esetben infot ad arrol mi a teendo. Felesleges orvoshoz menni ilyen esetekben.

Nagyobb de nem surgos eseteknel ott az idopont keres lehetosege.

Surgos esetekben be lehet menni a rendelobe idopont nelkul es az elso ott dolgozonak (asszisztens/kinezo orvos/ barki feher kopenyben) elmondani 1 mondatban mi a gond, es majd ok eldontik a tobbi eset ismereteben, hogy ez meg varhat vagy soron kivuli az eset.

2010.05.28. 13:55:56

@ZöldszemM2: dehogy buták, nyomogatós tábla projektet írnak ki közpénzből a rokonnak-mindenkinek meg kell élni.

fikamatyi 2010.05.28. 14:02:37

Mindenkinek, aki a magyar egeszsegugyi ellatast pocskondiazza, ajanlanek 1-2 irorszagi orvos-, korhazlatogatast betegkent. Csak azert, hogy lassa, "Nyugaton" sem jobb, sot!
Nehany pelda: Ismeros hazaspar 6 orat vart egy vizsgalatra, meguntak, eljottek. 1 het mulva megkaptak a szamlat, hogy fizessek be a vizsgalati dijat, 60 €-t, azert, amit meg sem kaptak. Sikerult lerendezniuk, hogy ne kelljen kifizetni.

Baratnom 3 honapot vart idopontra, egy ganglion ciszta miatt. Elerkezett vegre a nagy nap. Doki ranezett a kezere, es ezt mondta: Masnak is van ilyen! Hasznalja a masik kezet! Ha nem javul, jojjon vissza 1 honap mulva.

efi 2010.05.28. 14:04:37

1.Az időpontkérés teljesen jó ötlet, csak nem jól alkalmazzák. Helyes alkalmazás: pl 8-11 időpont nélküliek, 11-12 időpontra jövők.
2. mindjárt cáfolom is a példát, mert a következő probléma, hogy javarészt mások munkaidejében rendelnek. Így akinek csak valamilyen gyanúja van, annak szabit vagy betegszabit kell kivennie ezért.
3. Sajnos eltörölték a vizitdíjat.
4. Az orvos ne kapozza a telefonokat. Kapozza az asszisztens.

énis 2010.05.28. 14:08:44

megfázással dokihoz menni?? Hagyjál már! dokihoz max. beutalóért a laborhoz..
Megfázást mézes, forró hp-val kell gyógyítani!!

Mighty 2010.05.28. 14:12:01

@The Green Manalishi: Pár hete voltam hétvégén a gyermek ügyeleten. Persze voltak páran, nem is ez av érdekes. kb fél óra várakozás után bejött egy mentőorvos és elhaladtában elköhintette magát az egyik gyerek. Ő két lépés után megtorpant, visszafordult és kikérdezte az anyukát mi a panasz. Az anyuka karján "kivizsgálta" és már vitték is az elkülönítőbe. Egy fiatal, senki ki nem nézné belőle, hogy ilyen lelkiismeretes orvos volt. Le a kalappal előtte.

Hozzátenném, hogy az ügyeletes orvosnő is nagyon rendes volt.

Szerencsére ritkán kell orvoshoz járnom de rossz tapasztalatom még nem nagyon volt.

Circus 2010.05.28. 14:23:28

@gitáros:
"Érdekesképpen a vizítdíj rövid időszakában hirtelen jelentősen megnőtt a rendelő áteresztési kapacitása, annak ellenére, hogy a kifejezetten locsogni vágyó nyugdíjasklubok gyakorlatilag eltűntek..."
Ennyi a lényeg... Ennyi kell ahhoz, hogy minden rendben menjen Nekem simán megérte azt a 300 forintot.

@pakesz:
"DE kurvara jo a mostani rendszer nem eleg hogy az en veremet szivjak meg miattuk kellett 20 percet varni..."
Ezt pedig egyre többször írom/mondom én is, akár tömegközlekedésről, akármiről van szó. Nem elég, hogy én tartom el, de még nekem kell kushadnom (természetesen túlzok költőileg)...

A poszthoz: nekem az is nagyon tetszik, amikor a T. háziorvosom:
1, ugyan a hivatalos rendelési idő 16-20 óra, de egy órával később érkezik, valamint 1 órával korábban már távozik (péntek délutánonként, nem lepődnék meg, ha ma sem...)
2, H1N1 - kb ugyanaz, mint fenn leírták. Annyi különbséggel, hogy be sem küldtek a Laciba. Amikor jeleztem, hogy külföldön ugyan én nem jártam, de rengeteg külföldi vendéggel találkoztam, illetve dokumentációt taperoltam rendszeresen, valamint kb 30 perc alatt ment fel a lázam 40 fokra, amit nem szokott és alig élek, akkor 'na, ezt most hagyjuk abba, algopyrin' válasszal lepattantottak... Utálok beteg lenni, ha dokihoz megyek, ott már nagy a baj, és ezt ő is tudja...
A baj az, hogy én is szolgáltatásban dolgozom, és saját magammal csesznék ki, ha kb így kezelném az ügyeket, illetve én szabnék korlátokat az ügyfeleknek...

orient 2010.05.28. 14:24:29

nekem sem volt ilyen. Anyám orvosa hasonló de nem ennyira durva. Van olyan bemegy felírja neki a magas vérnyomásra a gyógyszert (max. 5 perc)és elkezd dumálni! Az orvos nem az anyám. Sokszor muter mondja bocsi de mennem kéne mire az orvos, persze csak olyan kimerült hagy beszélgessen már picit mert addig legalább nem kell másnak jönnie. Ok, ő nem egy óráig nyomja csak mondjuk 20 percig, de azért idegesítő. Viszont mindenkit ellát és jó orvos is. Azért lehet itt is ez van ám...

Bukowszky · http://bukowszky.blog.hu 2010.05.28. 14:28:50

@Mighty: nekem volt, de sosem süllyednék odáig, hogy egy ilyen legalja blogon mocskoljam azokat az embereket, akik mások gyógyítására tették fel az életüket. (az teljesen más kérdés, hogy jelentős részben az egész tetves rendszer hitványsága miatt a végeredmény milyen színvonalú)

O'Neil 2010.05.28. 14:30:05

@P75: Nem kell itt a túlzott érzékenység!
Csak leírta amit amúgy is tud mindenki a
kisebbségről.
Az orvosok azt hiszik ők egy félistenek,
de az a baj ,hogy úgy is viselkednek.

szépjuhászné 2010.05.28. 14:54:08

@sylike: Jó lenne ha interneten is be lehetne jelentkezni. Tudom, hogy pénzbe kerül, de ha csak néhányan használnák és nem telefonon nyaggatnák az orvost, már az is nyereség lenne. Válaszemilt írni meg nem kell a azonnal. Az már más tészta, hogy miért kell pl. egy laborleletet kinyomtatni, a papírt gyalog elvinni az orvoshoz, aki esetleg szintén beviszi az adatokat egy gépbe. Nem ragozom, messze vezetne.

szépjuhászné 2010.05.28. 14:56:58

@ZöldszemM2: Az egyik helyi gyógyszertárban másfél-két évig tartott, amí beleverték az emberek fejébe.

Netuddki. 2010.05.28. 15:02:52

@Bukowszky: Olyan a rendszer amilyenné MI tesszük. Ez van.

nemá 2010.05.28. 15:10:58

Vessző után szóköz.

Irise 2010.05.28. 15:10:58

Remélem, a kedves posztíró abból a kerületből, ahol az orvos kb. egy órát töltött egy beteggel, elment egy jobb körzetbe, ahol 10 perc alatt lezavarják, vírusfertőzésre is antibioszt adnak, csak pörögjön a rendelés, és gondolom majd pár év múlva itt rinyál megint, csak akkor már azért,hogy a háziorvos nem volt elég alapos a 10 perces pörgős ellátás alatt és elnézte a baját...
Mindenki a maga szerencséjének a pogácsa.

(Egyébként a kedvencem mindig az volt,mikor egy beteg ellátása közben 4-5 másik bekopogott,kérdezvén,hogy ők mikor kerülnek sorra. Ezzel velem nem toltak ki, de magukkal és a többi beteggel annál inkább, hiszen ezalatt is múltak a percek... hát , ha ők így szeretik... :D
A másik legjobb,mikor az ajtóra ki van függesztve,hogy ne jöjjenek be,mert odabenn betegvizsgálat folyik, richtig bejön 2-3 másik beteg, merthogy nekik fontos,hogy megtudják ezt-azt, vagy kapjanak egy receptet soron kívül, így aztán megszemlélhetik Mari nénit meztelenül. Magyarországon egyetlen megoldás van erre: kulcsra kell zárni az ajtót, különben juszt is bejönnek bizonyos intelligenciaszint alatt.)

Irise 2010.05.28. 15:16:58

Ja, igen, a 4 óra várakozás.
Fejlett nyugati országban élek. Karácsonykor 8 óra volt a várakozási idő a kiemelt központi kórházban, ahol dolgozom, és nem megfázással, lábtöréssel!

H1N1-ről: szintén ugyanitt, ki volt plakátolva, bemondták: ha H1N1-ed, vagy bármilyen más fertőzésed van, maradj otthon, hogy ne terjeszd, hívd fel telefonon a hotline-t, ahol egy nővérke a bemondott adataid (lázad, köhögsz-e, van-e más betegséged stb.) ad neked tanácsot,hogy mit szedj (lázcsillapító, tea).

A magyar egészségügy fejlettebb,jobb.

galicius 2010.05.28. 15:23:54

Kérd el a magánrendelőjének a címét,tel.számát.ott azonnal felveszik a telefont,még aznap estére van egy időpontod.Ott is fogsz majd várni egy 15-20 percet,de megnéz a doktor.Ott sem fog látni semmit,de azért a jövő héten gyere vissza,mert hátha,mégis.Alkalmanként fizess 8-10 ezer forintot.Mondjuk meggyógyítani akkor sem fognak,de valakinek ez nagyon jó üzlet.Mondjuk nem neked.Aljas,rohadt rendszer,amit a komenista kormány hozott létre,Horváth Ágnes meg az elődje a Lajos.Simán kötelet érdemelnének.

2010.05.28. 15:31:40

@galicius: Ezzel azt állítod, hogy Horváth Ágnes előtt nem így mentek a dolgok?

flegman · http://usazzunk.blog.hu/ 2010.05.28. 15:36:32

rendszeresen várok órákat szemészeten, kontrollra járok vissza. Volt már, hogy 5 órát ültem ott nettó negyed óra vizsgálatért. a 3 óra tök sztenderd. De volt olyan is, hogy csak egyet kellett ott ülni :-) legyek pozitív! :-)

mauii 2010.05.28. 15:37:16

@O'Neil:

az egy dolog, hogy úgy viselkednek (tapasztalataim alapján 10-ből 7 esetben valóban vérlázító a stílus), de cserébe meg sem gyógyítanak legalább. (Holott nem vagyok halálos beteg, egy endokrinológiai zavarral harcolok évek óta).
A meglepő az volt számomra, mikor kiderült, hogy magánrendelésen sem tartják be az időpontot, amit egyeztettem (több mint 1 óra várakozás) + iszonyat megalázó módon tudnak kommunikálni. Tisztelet a kivételnek of course. A többiek teljesen el vannak szállva.

Dr. Morcz · http://drmorcz.blog.hu 2010.05.28. 15:39:30

@Laetus: Nem is bárki tisztelete miatt vállaltam el, hogy ide irkálok, hanem azért, hogy a magam módján megvilágítsam a másik oldal nézőpontját. Arra akartam utalni, hogy a posztíróban óriási stressz lehet, ha a télen megtörténtekről jó fél évvel később még ilyen stílusban és vehemenciával ír. És az bizony okozhat magas vérnyomást. Azt meg, hogy ironizálok, tudd be annak, hogy szerintem vannak lényeges (és sürgősen orvoslandó) és kevésbé lényeges (de nyilván lehetőleg szintén orvoslandó) hibák, mulasztások stb. az eü-ben. Én spec. úgy éreztem, hogy ez az utóbbi kategória. És mióta a Praxist olvasom, kezd az a meggyőződésem kialakulni (elsősorban nyugaton élő kommentelők szavai alapján), hogy itt rengeteg baj van a rendszerrel, de a betegek igényei, elvárásai időnként teljesen irreálisak, és sok esetben a stílusuk is hagy kívánnivalót maga után.
A tiszteletedre amúgy nem pályázom, ha egy bejegyzés egy mondata alapján értékelsz, akkor meg nem is érdekel.

trimalchio 2010.05.28. 15:51:27

@galicius: Se Molnár L.-t, se H. Ágnest nem akarom védeni. De a magyar egészségügy bajai náluk sokkal régebbre nyúlnak vissza. Biztos sok szarságot elkövettek ők ketten, de a magyar EÜ minden baját a nyakukba varrni igazságtalan lenne.

trimalchio 2010.05.28. 15:53:38

@Dr. Morcz: "...de a betegek igényei, elvárásai időnként teljesen irreálisak, és sok esetben a stílusuk is hagy kívánnivalót maga után." Legyünk igazságosak, a stílus sokszor az ide író orvosokra is igaz.

Dr. Morcz · http://drmorcz.blog.hu 2010.05.28. 15:57:18

@trimalchio: Nem is vitatom. Velem sem érdemes ügyelet másnapján vitatkozni...

Laetus 2010.05.28. 16:03:19

@Dr. Morcz: "...de a betegek igényei, elvárásai időnként teljesen irreálisak, és sok esetben a stílusuk is hagy kívánnivalót maga után."

Kedves Morcz. Tanulj meg valamit - felnőtt fejjel, gyakorló orvosként sem szégyen, én is gyakran ezt teszem, ráadásul ingyen van:
aki beteg, annak az igényei és elvárásai soha nem irreálisak, legfeljebb nincsenek szinkronban a lehetőségekkel.
Nagy különbség ám.

CJKrisz 2010.05.28. 16:17:04

1. Pont és vessző után szóközt KELL tenni. Általános iskola második osztály.
2. Ki kell menni jenkiföldre és majd a váróban eltöltött 10-12 óra várakozás után anyázni. Mert ott bizony igen gyakran előfordul ez. Aki ott beteg, az betegállományban van. A betegnek meg semmi fontos, sürgős dolga ne legyen, mert ő most beteg.

Mentolosmájkrém 2010.05.28. 16:21:33

4 ora???? Az lofutty. Itt az atlag a korhazban 6-13 ora, a körzetinel elözetes bejelentes nelkul szoba sem allnak veled, igaz a bejelentkezes ugy megy, hogy telefonalsz bepötyögöd a szemelyiszamodat, ha akarod, a telszamot es megadott idöpontban visszahiv a növer, aki eldönti, hogy mehetsz-e vagy sem. Mindezt a biztositas felett alkalmankent kb. 2500 Ft-ert, amennyiben az orvos ele kerulsz, aki viszont nem biztos, hogy kielegitöen beszeli a nyelvet, mivel importalt orvos altalaban.
4 ora!!! Baszki 4 eve var a szomszedasszonyom egy terdmutetre, ahhoz mit szolnal?
Jaaa, nem Timbuktu, hanem Svedorszag a helyszin.

Iridium 2010.05.28. 16:29:08

Pár hónapja voltam influenzás, a h1n1 hisztéria közepén. Próbáltam bejelentkezni dokihoz, de a h1n1 gyanúja miatt nem adtak időpontot. Kérdeztem, hogy akkor dögöljek-e meg-e? Aztán átirányítottak egy telefonszámra, ahol képzett (=19 éves elsőéves könyvelőszakos! egyetemista) egy előre leírt kérdéssor alapján diagnosztizálta nálam a h1n1-et. Értitek, telefonon! Aztán elküldtem messzebbre, mondta, hogy akkor próbálkozzam a weboldalon található h1n1 központokkal. Oké, weboldalon ismét diagnosztizáltam magam, hogy h1n1-es vagyok. Mivel orvost ezen oldalon keresztül sem találni, ezért kiváltottam a tamiflut, csak hogy valami 'lószérumot' kapjak a béna paracetamol helyett (mindig mindenre az a gyógyír! Legyen az lábfájás, seb, torokgyulladás, nekem mindig csak ennyit 'írtak fel').
Szóval átcsámpáztam a városon keresztül 40 fokos lázzal, a rendszer túlterhelése miatt azonban majdnem 1 órát vártam a patikában, mire be tudták pötyögni a nevem.
Aztán a tamiflu semmit se segített, de végül kihevertem az egészet olyan 2-3 hét alatt. Ekkor bejelentkeztem (volna) dokihoz, de megint elutasítottak, mondván nemrég volt influenzám, és ezért nem fogadhatnak. Ekkor már morcos voltam, de szerencsére hazajöttünk Magyarországra, ahol mindössze 2 óra várakozás után megnézett egy doki normálisan, és mindenre kaptam utólag egy kis bogyópakkot. Mint mondta, szerinte nem is volt h1n1-em, nem érti, hogy diagnosztizálhatták egyáltalán. Hát igen, a brit egészségügy egy ratyi a magyarhoz képest. Én már nem is próbálkozom elmenni orvoshoz itt, egyszerűen képtelenség 3-4 hétnél hamarabb időpontot kapni, bármi is legyen a bajom.
Néha, ha már tényleg nagyon fáj valami, akkor a sürgősségire megyek éjfél körül, akkor már ellátnak. Igaz, várni ott is kell néhány órát, mert mindig tele van a váró. Tök 'vicces' nézni, ahogy tucatnyi kifordult vállú, vérző, ájulás határán lévő embereket várakoztatnak órákig, mert annyira béna az ellátás mindenhol. Erre varrj gombot, posztoló.

Iridium 2010.05.28. 16:30:52

@Mentolosmájkrém: látod, nálunk nyugaton (az a kolbászkerítéses) milyen jódolgunk van, mi? :D

Sárgakiskacsa 2010.05.28. 17:17:26

Régi budaörsi háziorvosom is ilyen volt. Imádnivaló volt a pasas, az előtte eltöltött 2-3 órás várakozási idő már annyira nem... Bár én tudtam, mi ennek az oka. Egyszerűen imádott dumálni a betegekkel. Alig lehetett lelőni. Ha bementem hozzá egy egyszerű receptfelírásra, akkor is bent voltam vagy 20 percig, mert közben kérdezgetett, kíváncsiskodott, mesélt, sztorizgatott, hihetetlen volt az ürge.
Amúgy kedves posztíró, nem akarlak elkeseríteni, de az a 4 órás várakozás még igazán semmiség. Sajnos van ennél lejjebb is... Bár ezt már megírtam valahol ezen a blogon, de pl. nekem a rekordom a reggel 8-ra érkezés és du. fél 4-re való távozás volt...

Sárgakiskacsa 2010.05.28. 17:18:50

Bocsi, fél 5-re, csak elírtam. Erre az időpontra igazán élesen emlékszem sajnos... :(

megbecsültorvos 2010.05.28. 17:35:58

Ezt csak azoknak írom, akik szeretnek trendeken gondolkozni. Két érdekes dologra lettem figyelmes.
1.) A kommunizmus négy évtizedének vége után hiába tört ki a szabadság, mégis csak Lenin győzött: mindenki valamiféle Központi Problémamegoldó Hivataltól várja a megoldásokat.
2.) Az orvosi munka *bizalmi* jellegű. Olyan mint az ügyvéd vagy a könyvelő, esetleg autószerelő: ha elk*rja, véged van. Ha jól csinálja, jogosan nagy az öröm. Konfliktus: Oda kell szánnod magad, de közben a magad ura akarsz maradni; tudod, hogy le kell tolnod a gatyádat, de nem akarod/mered, pedig az aranyértől másképp nem szabadulsz meg. Kusza érdekek, kiszolgáltatottság - orvosok vad fikázása, elszánt gatyarángatás, hozzámnenyúljon, miértnemnyúlhozzám, jajhozzámnyúlt. Káosz.

adamantium 2010.05.28. 17:49:43

@Laetus: de bizony irreálisak, mert a betegek 70%-a nem fizet semmit, és ha orvosként dolgoznál akkor tudnád, hogy pont ezek a betegek követelnek a legtöbbet, ha a piacon elmégy egy kofához, kéred a legszebb almát de ingyen akkor az szerinted irreális kérés vagy csak nem a lehetőségekhez mért?

pakesz (törölt) 2010.05.28. 18:07:38

@Circus: amugy...
szoval nem akarom a nyuggereket szidni de pl.
rendes antibiotikum minek neki? kialudja aztan szevasz
mi a ...cert adnak ra nekik tamogatast?

ugyanez detto a varakozassal, jo a rendszer, de pl a vizitdijnal ekllett volna olyan hogy surgossegi, elvegre az egy szolgaltatas es nem kegy, ha en ugy gondolom hogy tobb penzem van mint idom, akkor ezt lehetove kellene hogy tegyek, ennyi :)

adamantium 2010.05.28. 18:33:50

@pakesz: az időt normális lenne, hogy meg tudd venni, csak egy baj volt a vizitdíjjal: kevés volt ahhoz, hogy elrettentsen valakit attól, hogy indokolatlanul jöjjön orvoshoz (mert hát lássuk be sok beteg rájött, hogy ha kiadja az ezer forintot akkor neki bármikor jár az ellátás, és ennek hatására jöttek is éjjelente a több hetes, hónapos bajokkal, mert hát arra is rájöttek, hogy hajnal 3 kor nem valószínű, hogy sorban kell állni), másrészről a vizitdíj az nem plusz bevétel volt az intézményeknek mert annyival kevesebbet kaptak az államtól, így nagyobb fizetést sem tudtak adni azoknak akiket ez érintett (az éjjeli műszakban dolgozókat). így az egészből elsődlegesen a sürgősségi dolgozók húzták a rövidet, másodsorban meg azok a betegek akiket az éjjel lefáradt dolgozók másnap nem túl kedvesen és odaadóan láttak el

trimalchio 2010.05.28. 18:33:57

@pakesz: Ezzel a hozzászólásoddal olyan mélységekbe érkeztünk, ahonnan a blog színvonala már csak emelkedhet.

Dr. Morcz · http://drmorcz.blog.hu 2010.05.28. 22:44:58

@Laetus: Köszönöm, mindig szívesen tanulok, bár elsősorban nem önjelölt szakértőktől. A betegektől annál inkább.
Irreális elvárásnak azt tartom, amikor pl. beesik hozzám egy beteg egy olyan problémával, amit a CT sem kizárni, sem megerősíteni nem tud, de a beteg mégis CT-t követel.
Vagy azt tartom, amikor a vérző kisujjával a törött karú elé akar furakodni.
Vagy azt, amikor azt kéri tőlem telefonon, hogy - bár nem én vagyok a területileg illetékes ellátó, és nem sürgős természetű baja van - én, és csak én nézzem meg, soron kívül, munkaidő után, pusztán azért, mert jókat hallott rólam. (Ne vedd dicsekvésnek, nem annak szánom)
Az Idegen szavak gyűjteménye szerint irreális = a valóságban nem létező, alaptalan, valószerűtlen. Én az "alaptalan" értelemben használom, te valószínűleg azt hitted, a valóságban nem létező igényekről beszélek.

Dr. Morcz · http://drmorcz.blog.hu 2010.05.28. 22:47:16

@Kacorka: Iridium megjegyzését (16:29) javasolnám önálló bejegyzésnek, vagy esetleg pár svéd és "művelt" nyugati példával kiegészítve egy gyűjteményes megaposztnak, pl. "A szomszéd kertje" címmel...

radiologus.hu · http://www.radiologus.hu 2010.05.28. 23:24:36

@Dr. Morcz:

"én, és csak én nézzem meg, soron kívül, munkaidő után, pusztán azért, mert jókat hallott rólam. (Ne vedd dicsekvésnek, nem annak szánom)"

Erre való a magánrendelés. ;-)))))

Nekem is van épp most egy efféle folyó ügyem - a páciens azt hitte, hogy egy lelet megírása ingyenes dolog. :-)

vrv 2010.05.28. 23:43:22

Nem lehetne normális posztokat? Lényegtelen, unalmas másrészt mi az újdonság az orvosnál várunkban?
Irjak egy posztot ,h 5 órát ültünk a Heim Pálban? Semmi vitaértéke nincs másrészt az esetek 80%ban nem az orvosok tehetnek erröl.

pakesz (törölt) 2010.05.29. 02:40:37

@trimalchio: szerintem is emelkedhe ha TUDNAL ERVELNI!!!
antibiotikum mire valo ha valaki influenzas???
megmondjam?
ha tudnad a tenyeket nem irnal butasagokat!!!

pakesz (törölt) 2010.05.29. 02:42:55

@adamantium: hat :)
en ugy emlekszem hogy a vizitdij az 300 Ft volt altalanos esetben ha meg surgossegi akkor 1000 Ft
tehat valamennyire erzekelte a delikvens hogy hat ejjel megy be amikor nincsen sor vagy nappal

de en arrol beszeltem, hogy aki 300 Ft -al allt sorba, az elot ha nekem tenyleg surgos (mivel GDP) akkro pl 1500 Ft ert mehessek azonnal

pakesz (törölt) 2010.05.29. 02:45:45

@pakesz: "rendes antibiotikum minek neki? kialudja aztan szevasz"

bocsi szoval a semicillin es augmentin kozott gondoltam, persze akkora allat nem vagyok hogy meg az occo semicillint sem adnam, csak egyszeruen, aki ki tudja magat pihenni meg nem kell bejarnia meloba, annak csak azert hogy a nyugger klub swinger partyjara elmenjen haaat...

O'Neil 2010.05.29. 08:58:11

@mauii: Teljesen igazad van.Én magam is IX.ker. vagyok, és tapasztalom a cikk
író "élményeit",de sajnos más rendelőkben sem jobb a helyzet.Az orvos fejekben még él a 80th évek!!!

nyílméregbéka 2010.05.30. 19:18:56

Az én háziorvosomnál is átlag egy órát szoktam várni, ezt már belekalkulálom. Kb. ennyi idő alatt végez az előttem lévőkkel.
De volt már olyan, hogy senki nem volt bent, mégsem dugták ki a fejüket félóráig; vagy egy beteggel foglalkoztak háromnegyed órát. (Engem nem zavar, olvasgatok.)
Tapasztalati úton jöttem rá a trükkre: rendelési idő vége felé kell menni! Tehát ha 8-ig rendel, akkor 7-re. A dokim ugyanis úgy fél nyolckor az órájára pillant (Tejóisten, már fél 8 van?!) és elkezdi "pörgetni" a betegeket, félóra alatt lezavarja az ott ülőket. Ezek után miért ülnék ott öttől nyolcig, ha elég hétre is odamenni? :-D

Circus 2010.06.01. 13:43:48

@nyílméregbéka:
"Tehát ha 8-ig rendel, akkor 7-re"
... és majd jól úgy jársz, mint én... kívánom, hogy ne.

@pakesz:
"de pl. rendes antibiotikum minek neki? kialudja aztan szevasz..."
Ezt így azért ugye Te se gondoltad komolyan? Ugye?

@radiologus.hu:
"Erre való a magánrendelés. ;-)))))"
Hatalmas a zűrzavar a fejekben, és jogosan jelezték itt többen is a barikád túloldaláról (=eü), hogy a betegek extrém dolgokat akarnak, már-már diktálják, hogy mit tegyenek velük, ugyanakkor nincsenek tisztában a mit-miért-tel csak azzal, hogy az 'én pénzem, majd én megmondom'... Amiért az idézeteddel nyitottam, az az, hogy ezen helyzet kialakulásában azért vastagon benne van az az orvos is, aki rendel itt is, meg ott is, de a Mari nénikek az orvos ugyanaz, neki természetes, hogy Doktor úr hivatalosan ingyér' van pl receptírásra is. Félreértés ne essék, tudom, hogy nem a kórházi munkából fog egy orvos jól élni (bár ugye paraszolvencia...), de sehol, semmilyen körülmények között nem tesz jótt, ha egy s...el ülünk két lovon, ráadásul KONKURRENS lovon.

Ez az egész rendszer jelen formájában úgy rossz, ahogy van.

pakesz (törölt) 2010.06.01. 13:52:32

@Circus: de PONTOSAN IGY gondoltam

de meg pontosabban ugy gondolom ahogy utana reszletezve leirtam
generikus antibiotikum, nem megy kozossegbe, pihen es kesz, felesleges penzkidobas a jobbat adni

amugy meg akartak kerdezni hogy tarsadalmi vitara bocsassak-e hogy az aggkorban levokre hivatalosan ki legyen mondva hogy csak generikus vernyomascsokkento meg egyebek, de ha rendes nagy mutet jon azt mar nem...
nem lett belole tarsadalmi vita, igy maradtak az egyeni kis megoldasok :)

Circus 2010.06.01. 14:02:08

@pakesz:
akkor nagyon nem értek egyet Veled, még, ha értem is a problémafelvetés magvát... Nagyszüleid, Szüleid voltak ilyen helyzetben? Akkor mit gondoltál erről vajon?

Akkor már inkább fizettessük meg kökeményen az extrém sportban szerzett sérüléseket (semmi köze a TB-hez), a bizonyíthatóan szándékosan mentális 'másállapotba' került (lásd: részeg, mint az atom, ill. be van lőve, mint állat) egyének sérüléseinek gyógyítását (bár itt lehetne etikailag meg mittudomén vitatkozni, hogy mennyire 'magának' okozta... mert egy idő után már nem önmaga), de akár bele lehetne venni a dohényosokat is végső soron, ámbár ez utóbbi messzire vezetne, és ezzel teljesen szétoffolnánk ezt a társalgást.

Nagyon nem szeretném a 'küldjük az öregeket fel a barlangba, mert már semmi hasznuk, csak élősködnek' világ eljövetelét, mert én is tervezem megöregedni...

Turboanyu 2010.06.10. 10:46:49

"aversio avagy pacalfagylalt 2010.05.28. 08:55:44
Szomorú olvasni az állandó dokizást. ... Az orvosok sem papizzák, mamizzák a betegeiket"

De, simán.
Engem is tegezett már le DOKI, pedig a 40 felé járok.

Turboanyu 2010.06.10. 11:06:08

Amadeus4 : téged legalább megnézett egy doki, amikor egy terhes barátnőm felhívta a háziorvosát, hogy hirtelen 40 fokos láza lett, nagyon pocsékul van, a családból más is hirtelen kidőlt és a kucuhapcira gyanakszanak, akkor úgy írta fel neki a Tamiflut hogy meg sem vizsgálta senki. Azt mondta neki a doki, hogy nem baj ha nem tud bemenni a rendelőbe (mert annyira rosszul volt hogy szinte járni sem tudott), ugorjon be a férje a receptért.
Felhívta a László kórházat is, ott csak annyit mondtak, hogy ez egy médiahiszti. Azt mondta, ha nincs a fizetős magánorvos, akkor bottal sem piszkálták volna meg.

Mielőtt valaki beszólna, hogy a "felelőtlen" kismama miért nem oltatta magát: ez akkor történt, amikor még nem volt elérhető az oltóanyag, de már Magyarországon is megjelent a vírus és több megbetegedés volt.

A Tyne folyó déli partja 2010.06.11. 18:52:31

@ZöldszemM2: ja, a postán ez van, meg a bankban. a boltban nincs. ne beszélj már hülyeségeket.

A Tyne folyó déli partja 2010.06.11. 18:53:37

@ZöldszemM2: ha éltél is volna itt, akkor rájönnél, h. nem csak az nem ok.
© 2009-2015 praxis
blogszabályzat
süti beállítások módosítása