Zöldhályog

2010.05.24. 13:08

Megnő a szemgolyó belsejében a nyomás, és ez látóideg-károsodást, sőt végzetes esetben vakságot okozhat. A betegség kialakulásának oka nem ismert, de megfigyelhető a családi halmozódás. Két fajtája van: a nyitott csarnokzugú és a csarnokzugú zöldhályog.


Tünetek: Előbbi esetében a szemnyomás eleinte nem okoz tüneteket. Később a látómező beszűkülése, enyhe fejfájás, bizonytalan látászavarok, mint például a fények körül látott udvar, vagy a sötéthez való alkalmazkodás romlása alakul ki. Végül csőlátás jön létre, amelyben egyenes előretekintéskor oldalra nem lát a beteg. A csarnokzugú zöldhályognál azonban hirtelen alakulnak ki a tünetek.


A beteg enyhe látásromlást, a fények körül színes udvart, erős szem- és fejfájást tapasztal. Pár óra múltán kialakul egy roham, amely gyors látásvesztéssel és rendkívül heves szemfájdalommal jár. Megduzzad a szemhéj, a szem könnyezik és véreres. A pupilla kitágul és fényre nem reagál. Gyakori az émelygés és a hányás.


(Forrás: egészséglexikon)
 

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
© 2009-2015 praxis
blogszabályzat
süti beállítások módosítása