Vitiligo

2010.05.24. 13:07

A vitiligó - szerzett pigmenthiány - során a bőr foltokban veszíti el eredeti barnaságát a melanociták elpusztulása miatt és ezeken a helyeken teljesen pigmentmentes, hófehér bőr marad. E fehér foltok bármilyen életkorban jelentkezhetnek, sőt előfordul, hogy valaki ilyen foltokkal születik. A foltok ritkán maradnak állandó méretűek. A foltok a test bármely pontján megjelenhetnek, de leggyakrabban kezeken, végbél- és nemi szerv környéken, arcon keletkeznek először, s mintegy onnan terjednek szét. A legtöbb esetben a foltok elhelyezkedése a test két oldalán nagyjából szimmetrikus.


Nem ismert egyetlen eset sem, amikor a vitiligó átterjedt volna egyik emberről a másikra, ebből következik, hogy a vitiligó nem fertőzés eredménye, az arra való hajlam viszont bizonyos fokig örökölhető. (Nem tévesztendő össze a pityriasis versicolor nevű gombás eredetű bőrfertőzéssel, mely hasonlít a vitiligóra). A vitiligóban szenvedő emberek nagy része jó általános egészségi állapotnak örvend, ám maga a betegség másodlagos veszélyeket rejt (gyors leégés a napon), a hétköznapokban pedig nem csekély lelki terhet jelent a foltok elviselése. A foltok gyakran rendkívül elcsúfítják az érintetteket, s ez esetenként igen megnehezíti a személyes kapcsolatok kialakítását, az álláskeresést.
A vitiligó oka nem ismert és kutatása igen gyér világviszonylatban is.


A legszélesebb körben elfogadott feltételezés szerint a vitiligó autoimmun-betegség, vagyis a test védekezőrendszere maga pusztítja el a melanocitákat, valamilyen okból idegennek "gondolva" azokat. Megfigyelték, hogy a vitiligo gyakran jelenik meg komoly lelki trauma után, vagy hosszabban tartó súlyos lelki terhelés során.


A vitiligónak nincs megfelelő kezelése az orvostudomány és természetgyógyászat mai állása szerint.
 

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
© 2009-2015 praxis
blogszabályzat
süti beállítások módosítása