Terhességi hányás

2010.05.24. 13:00


A „reggeli betegség", azaz terhességi hányinger és hányás a nők legalább kétharmadát érintő kellemetlen kísérőjelensége a terhesség első három hónapjának. Súlyosabb formája a terhességi vészes hányás, amely súly-, folyadék- és sóvesztést okoz, és az anya és a magzat egészségét is veszélyezteti. A folyadék- és sóvesztés a szívet is erősen terheli, komoly szívritmuszavarok és idegrendszeri tünetek oka is lehet. Ez az állapot már orvosi ellátást igényel.


A nőkkel szembeni előítéletek, illetve a pszichoanalitikus spekulációk miatt a terhességi hányás tüneteket sokáig a terhességgel szembeni tudattalan pszichés ellenállásnak tekintették. Több reprodukcióval kapcsolatos női egészségügyi probléma jutott erre a sorsra, például a testi betegség rangját csak nemrég elnyert premenstruális szindróma, amely a menstruációt megelőző hormonszint-csökkenésből fakadó szorongásos–depresszív panaszokat jelöli.


Mára úgy tűnik, hogy a terhességi hányás a humán choriongonadotrop hormon (HCG) magas szintjével esik egybe, de szerepet játszhat ebben az egyidejűleg mérhető magas ösztrogén- és pajzsmirigyhormon szint is, amelyek ugyancsak okozhatnak émelygést és hányást. Néhány kutató nem is egyszerűen a magas hormonszinttel, hanem a hormonok által beindított idegi mechanizmusokkal magyarázza a jelenséget. E finom különbségtételt az indokolja, hogy nincs mindig egyértelmű hormonszint-különbség a „terhességi betegségben" szenvedők és a tünetmentes terhesek közt.


A HCG a megtermékenyített pete beágyazódását követő két napon belül kezd termelődni, legmagasabb szintjét a terhesség 8.-10. hetében éri el. Döntő szerepe van a terhesség megtartásában. Ha tehát közvetve vagy közvetlenül a HCG okozza a hányingert/hányást, azt mondhatnánk, hogy sajnos az emberi szervezet már csak így van „kitalálva", örüljön, akinek nincs hányingere, és viselje el, akinek van.


Vajon miért okoz hányingert a HCG szintjének emelkedése? A válasz egyszerűnek tűnik: mert az agy hányinger központjában a HCG szintjének érzékelésére képes receptorok vannak. A makacs elme azonban tovább kérdez: miért vannak a hányingerközpontban HCG receptorok? Miért vannak pont ott? És miért hányingert keltő, s nem éppen csillapító hatású a HCG? Ha szervezetünk és agyunk évmilliókig formálódott, s ez idő alatt kiszelektálódtak az evolúciós szempontból hátrányos jelenségek és megoldások, miért maradt meg pont a terhességi hányás?


A statisztikai vizsgálatok többszörösen megerősítették, hogy akik terhességük korai szakaszában hányingerről vagy hányásról számolnak be, azok körében kevesebb szülési komplikáció várható, és életképesebb utódot hoznak a világra. Ezzel szemben, akiknek a terhesség elején nincsenek ilyen tüneteik, azok gyakrabban vetélnek el, gyakoribb körükben a koraszülés, és a gyermekük kisebb súllyal születik.


Egy 338 főre kiterjedő vizsgálatban a következő összefüggést találták: azok közül, akik nem émelyegtek vagy nem hánytak, minden ötödik anya elvesztette a magzatát, az émelygők vagy hányingerrel küszködők közül már csak minden tizedik, akik pedig hánytak is, azok közt csak minden huszadik vetélt el, illetve szült halott magzatot. Más vizsgálatok hajszálra ugyanezt az eredményt hozták. Vagyis minél súlyosabbak a tünetek, annál inkább csökken a spontán vetélés és a magzatelhalás kockázata.

 

Gyömbér és hipnózis

 

A terhességi hányinger és hányás csökkentésének egyik bevált és tudományosan is hatékonynak talált szere a gyömbér. Kutatók 1 gramm gyömbérport ajánlanak egy napra elosztva, folyadékkal bevenni. A gyömbért szedők csoportjában számottevően enyhültek a tünetek, és a terhesség kimenetelére semmilyen káros hatást nem tapasztaltak. A hipnózist szintén hatékonynak találták nemcsak az átlagos terhességi hányásos tünetek, de még a vészes terhességi hányás kezelésében is. Ez utóbbi esetében különösen fontos volna fő kezelésként próbálkozni vele. A mai gyakorlat szerint akkor fordulnak hipnózisos kezeléshez, ha már semmi más nem segít, holott talán éppen fordítva volna helyesebb, tekintve, hogy a hipnoterápia nem veszélyezteti a magzatot, míg a vészes terhességi hányás kezelésekor bevetett gyógyszerek, például a szteroidok nem éppen veszélytelenek.
Szendi Gábor

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
© 2009-2015 praxis
blogszabályzat
süti beállítások módosítása