Tartós fáradság

2010.05.24. 12:57

Elsősorban pszichés elváltozásokkal kell számolnunk, melyek az állandósult kialvatlanság, ólmos monoton, önlendületből származó munkavégzéssel társul, amely bűntudattal párosulhat a még el nem végzett feladatok miatt. Jellemzői a krónikus fáradtság, környezet iránti érdektelenség, koncentrációs képesség részleges, vagy teljes zavara, befeléfordultság, önvádaskodás, szélsőségesen ingadozó lelki állapot, amely a depresszív megnyilvánulásokon keresztül, a néma zokogáson át, az egészen feldobott állapotig terjedhet.


Ezt követik az immunológiai zavarok, többek közt tartós hőemelkedéses állapot, s ezt semmilyen infekcionális okkal sem lehet magyarázni. Szintén immunológiai zavarra utalnak a megnagyobbodott nyirokcsomók elsősorban a nyakon, az áll alatt, de előfordulhat a hónalj árokban, a lágyékcsatornában, de a hasi nyirokrendszernél ugyanúgy, mint a mellkasi főtörzsben is. A hőemelkedést láz, izzadás is kísérheti, kialakulhatnak alvás ébrenléti ritmus zavarok. Az állapot tovább romlásával már fizikális zavarok is jelentkeznek, nevezetesen emésztési zavarok, amelyek gyűjtőneve irritábilis bél szindróma, de megjelennek a dermatológiai kázusok, allergia, neurodermatitis, szárazbőrűség formájában. Az emésztési zavarok magukkal hozzák a pulmonológiai zavarokat is, ennek következtében allergológiai és bronchológiai panaszok jelentkezhetnek, szintén infekcionális és direkt allergén hatás nélkül.


Az adaptációs stressz hatására részleges, vagy állandósult vérnyomás emelkedést, szapora pulzust találunk. Meg kell említeni az emésztési egyéb folyamatot, zavarát, amely gyomor patkóbél, máj, epe, hasnyálmirigy, vékonybél további szakasza és vastagbél teljes szakaszának funkcionális zavarát jelenheti.


Maga a betegség egyre nagyobb társadalmi réteget érint, elsősorban azt a közép generációt, akik a saját maguk ellátásán kívül nevelik gyermekeiket, s eltartják idős, megrokkant szüleiket is. Ide tartoznak továbbá a kényszernyugdíjazottak, a tönkrement vállakózók, a politikai harctér vesztesei, s mindazok, akik nagyobb terhet cipelnek, mint amit elbírnak.


Általában valamilyen fertőzés után jelentkeznek először a tünetei, mert a betegség leküzdésére lényegesen több energia használódott el, mint amennyi a szervezet rendelkezésére állott, s a betegég folytán pótlásra került. Ezért fontos, hogy a betegség alatt böjtöljünk, aludjunk és pihenjünk-, azaz paraszimpatikotóniás állapotba kerüljünk, mert ez önmagában már pozitív energia mérleget jelent.

 

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
© 2009-2015 praxis
blogszabályzat
süti beállítások módosítása