Szürke hályog

2010.05.24. 12:56

A szürkehályog (cataracta) a szemlencse elszürkülése, amely látási problémákhoz vezethet. Korai szakban a jobb megvilágítás, vagy az erősebb szemüveg segíthet, de a betegség előrehaladtával csak műtéttel lehet a látást megjavítani. Manapság a műtét biztonságos és nagyon hatásos.

 


A szürkehályog egy homály, vagy nem átlátszó terület a normálisan teljesen áttetsző szemlencsében. Ahogy ez a homály vastagodik, a fény egyre nehezebben tud áthatolni a szemlencsén, és egyre kevésbé jut el a retinára, vagy látóhártyára, a szem fényérzékeny részére. A kisfokú, vagy korai elváltozások még nem befolyásolják a látást. Ahogy a homály fokozódik, egyre nagyobb számban jelennek meg a szürkehályog tünetei.
A szürkehályog nem terjed egyik szemről a másikra, mégis ha valakinek az egyik szemén szürkehályog alakul ki, akkor gyakran fejlődik a másik szemen is. A szürkehályog pontos oka nem ismert, de sok olyan okot ismerünk, amely elősegíthetik a kialakulását. Ezek közül a legfontosabb az életkor, idősebb életkorban mind gyakoribb ez a betegség. Egyéb okok lehetnek: dohányzás, cukorbetegség, nagyfokú napsugárzás.

 

Mik a szürkehályog tünetei?

 

Homályos vagy zavaros látás
Elhalványuló színek


Probléma a fényforrások esetében (pl. éjszaka nagyon vakító autólámpák, a fényforrások körül gyűrűlátás)
Rossz éjszakai látás
Kettős vagy többes látás
A szemüveg vagy kontaktlencse dioptriájának gyakori változása
Ezek a tünetek természetesen egyéb szembetegségben is el?fordulhatnak, és nem feltétlenül szürkehályogot jelentenek, ezért bármilyen hasonló tünet jelentkezése esetén keresse fel szemorvosát


A tünetek a betegség kezdetekor alig jelentkeznek, majd egyre fokozódnak, ahogy a szürkehályog halad előre. Átmeneti javulások a betegség alatt előfordulhatnak, de összességében fokozatos látásromlásra lehet számítani

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
© 2009-2015 praxis
blogszabályzat
süti beállítások módosítása