Szorongás

2010.05.24. 12:55

A tehetetlenség tudatával összekötött félelem érzése, amely egészséges embernél is bekövetkezhetik megfelelő körülmények közt. A külső ok híján bekövetkező azorongás érzete beteges. Okát a központi idegrendszer különböző kóros állapotai: neuraszténia, hisztéria, hipohondria stb. teszik, amidőn bizonyos körülmények közt szabályszerűen fellép (pl. ha a beteg nagyobb téren magában kénytelen átmenni, vagy szűk, bezárt helyiségben, nagyobb magasságban van). A szorongás ezen alakjait bajos gyógyítani. Más esetekben a félelem érzése minden külső ok nélkül lép fel s a szív tájára szorítkozó kellemetlen érzéssel jár (Praecordialangst).


Oka valószínűleg edénygörcs. Félelemérzés léphet fel lélegzési nehézségeknél, összekötve a fulladás veszélyének képzetével és más organikus kóros elváltozásoknál is. A gyógyítás az okkal változik. Ha ez nem mellőzhető, az idegrendszert megnyugtató szerek, különösen a brómkészítmények alkalmazandók.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
© 2009-2015 praxis
blogszabályzat
süti beállítások módosítása