Szemszárazság

2010.05.24. 12:52


A szemszárazság jelenségét általában a könnytermelés csökkenése okozza. A száraz szem nemcsak kellemetlen, hanem veszélyessé is válhat. Amennyiben ugyanis kezeletlen marad, a szem és a látás épsége is károsodhat. A betegség lényege az, hogy a szárazság állandó izgalmi állapotot jelent a szemfelszín számára, ennek következtében a szaruhártya és a kötőhártya területén gyulladás alakul ki.


A száraz szem önálló tünetként, vagy valamilyen betegség (pl. A-vitaminhiány, pajzsmirigy-túlműködés) részjelenségeként is felléphet, jelentkezhet azonban egyes gyógyszerek mellékhatásaként is. A kiváltó okok között környezeti tényezők is szerepelhetnek. (száraz, meleg, légkondicionált helyiség, szél, cigarettafüst) Hosszan tartó olvasás vagy a számítógép képernyője előtt végzett munka, kontaktlencse viselése is gyakran váltják ki a szem szárazságát. A könnytermelés csökkenése vagy a könny összetételének megváltozása a normális öregedési folyamat részeként is jelentkezhet. Hátterében viszont valamelyik könnytermelő mirigy megbetegedése, vagy a szemhéj szélének gyulladása is állhat.


Tünetei: A betegek panaszai az enyhe kellemetlenségtől a fájdalomig terjedhetnek. Viszkető, szúró, égető vagy idegentest érzés ("mintha homok ment volna a szemembe"), homályos látás, túlzott fényérzékenység, illetve a szem kivörösödése szerepelhetnek a tünetek között. Valódi szárazság érzése azonban ritkán fordul elő, sőt az irritáció következtében reflexszerű könnyezés is felléphet. Jellemző, hogy a panaszok pislogásra vagy a szemhéjak zárva tartására javulnak.


Kezelése: Enyhébb esetben általában elegendő a rendszeres műkönny-használat. Amennyiben a műkönny-készítményekkel nem sikerül kellő eredményt elérni, egy speciális kis dugó segítségével ideiglenesen, vagy műtéti úton véglegesen el lehet zárni a könny elvezető útjának nyílását, így a könny tovább marad a szem felszínén, és a szemszárazság elkerülhető.


Néhány életmódbeli változtatással a beteg maga is hozzájárulhat tünetei enyhítéséhez. Fontos az elegendő folyadékbevitel, a tudatos és rendszeres pislogás, a szem dörzsölésének kerülése, a helyiség párásítása, napszemüveggel történő védekezés a napsütés, a szél, valamint por ellen, illetve a dohányfüst kerülése.
 

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
© 2009-2015 praxis
blogszabályzat
süti beállítások módosítása