Reuma

2010.05.24. 12:47


Általában a kezek és lábak izületein jelentkező gyulladás, amely miatt az izületek különböző részei — porcok, csont-, illetve ínszalagok — károsodnak. Háromszor gyakoribb nőknél, mint férfiaknál! A betegség pontos oka nem ismert.


Tünetek: Lappangva fejlődik ki és fokozatosan terjed át különböző, egyre nagyobb izületekre; például csuklóról könyökre. A gyulladás általában szimmetrikus, azaz mindkét oldalon ugyanabban az izületben figyelhető meg. A fájó izületek merevek, különösen ébredés után. Megduzzadnak és gyorsan deformálódnak. Rögzülhetnek annyira, hogy nem lehet kiegyenesíteni a végtagot, vagy annak egyes részeit. A betegséget enyhe láz és az erek gyulladása kísérheti. A reuma az esetek egytizedében rokkantsághoz vezethet.


(Forrás: egészséglexikon)
 

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
© 2009-2015 praxis
blogszabályzat
süti beállítások módosítása