Retinaleválás (ablatio retinae)

2010.05.24. 12:46

A retinaleválás (ideghártya-leválás) a katasztrofális látásromlások közé tartozik, bár előfordul, hogy nem egyszerre és csak részlegesen következik be. Amennyiben az egyén arról számol be, hogy „hullámzik” a kép, illetve hirtelen látásromlást jelez, retinaleválásra gondolhatunk. Retinaleváláskor a szakadt retinát az üvegtestből alááramló folyadék emeli fel. Haladéktalanul kórházi kezelésre van szükség, mert ha sokáig fennáll az állapot, akkor végleges látásvesztés következhet be; ellenkező esetben a retina megfelelő eljárásokkal rögzíthető, és a látás megtartható.
Bizonyos meglevő szembetegségek esetében (nagyfokú myopia, ROP, szemsérülések, gyulladások) gyakrabban következik be.


A retinaleválás általában egy szemen alakul ki, de az ablatio után a másik szem is fokozottan veszélyeztetett!
Gyermek esetében a további retinasérülések elkerülése érdekében a súlyosan rövidlátó tanuló kímélő testnevelésben vegyen részt, számára:


a fordított testhelyzettel járó gyakorlatok (bukfencezés, kézenállás);
az erőlködéssel járó feladatok,
a fej rázkódásával, ütődésével járó labdajátékok végeztetése – tilos!


Kerülni kell az erőltetett kilégzéssel járó tevékenységeket, mint pl. a lufifújás, és a furulya kivételével a fúvós hangszereken való muzsikálást is.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
© 2009-2015 praxis
blogszabályzat
süti beállítások módosítása