Pánik szindróma

2010.05.24. 12:38

A világon a nők 5%-a, a férfiak 2%-a pánikbeteg. A kórkép lényege a szorongásos roham,amely hirtelen kialakuló, erős aggodalommal vagy a küszöbön álló katasztrófa érzéssel járó állapot, amelyben a következő fizikai tünetek közül legalább négy jelen vanreszketés, szívdobogásérzés vagy szapora szívműködés, izzadás, mellkasi fájdalom, légszomj, fulladásérzés, hányinger, görcsök, hasmenés, szédülés, deperszonalizáció (olyan érzés, mintha elszakadt volna saját testétől), kézzsibbadás, hidegrázás vagy hőhullámok, fejfájás.


A rohamok - melyeket pánikrohamoknak nevezünk - percektől órákig tartanak. A rohamot átélő egyén az önkontroll elvesztésétől, megőrüléstől félhet, vagy halálfélelmet élhet át. A roham gyakran következik be éjszaka (ami miatt a beteg elaludni nem mer), de bekövetkezhet bármelyik napszakban, akár egymást követően több alkalommal is. A beteg állandó rettegésben él, félve a következő rohamtól, melynek következtében nem meri egyedül elhagyni otthonát, nem képes járműre szállni, sorban állni, liftbe belépni, hídon átmenni, stb. A betegek fele depressziós lesz, nem hiszi el, hogy valaha meggyógyulhat, rosszul alszik, nem képes kipihenni magát, rossz gondolatok gyötrik, jóllehet, fél a haláltól, mégis kísérti az öngyilkosság gondolata.


Meg kell különbözteti azokat, akiknél a szorongásos rohamokat bizonyos helyzetek provokálják, és amelyekkel kapcsolatban a betegek elkerülő viselkedést alakítanak ki (agorafóbia), és azokat, akiknél a rosszullétek nem köthetők nyilvánvaló szorongást provokáló helyzetekhez.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
© 2009-2015 praxis
blogszabályzat
süti beállítások módosítása