Övsömör

2010.05.24. 12:36


Vírusfertőzés, amely a bőrön igen fájdalmas, folyadékkal telt hólyagok megjelenésével jár. Ugyanaz a vírus okozza, mint a bárányhimlőt. Az övsömör bármely életkorban kialakulhat, ötven év felett a leggyakoribb. Legtöbbször a szervezet immunitását csökkentő egyéb betegségek szövődményeként alakul ki. A hólyagocskák herpesz zoszter vírust tartalmaznak, amely arra fogékony egyénnél, ha átkerül valamilyen módon a vírus, bárányhimlőt okoz.


Tünetek: A tünetek kialakulását három-négy napig tartó rossz közérzet, hidegrázás, láz, hányinger, hasmenés és vizeletürítési nehézségek előzhetik meg. A fertőzés által megtámadott bőrterületen kezdetben fájdalom vagy bizsergés, viszketés tapasztalható. Majd vöröses karimájú, apró, folyadékkal telt hólyagcsoportosulások alakulnak ki. Az érintett terület még finom érintésre is nagyon érzékeny. A hólyagok megjelenésük után öt nappal kezdenek beszáradni és pörkösödni. A betegség lezajlása után a legtöbb esetben életre szóló immunitás alakul ki, noha egyes esetekben mégiscsak kiújulhat. Maradványtünet lehet a bőr hegesedése.


(Forrás: egészséglexikon)

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
© 2009-2015 praxis
blogszabályzat
süti beállítások módosítása