Mérgezés

2010.05.24. 12:31

Különböző mérgező gombafajok elfogyasztása okozhatja. A mérgezés erőssége még egy azon fajon belül is különböző lehet a gomba érettségétől függően.
Tünetek: A susulyka- és tölcsérgombából, gyilkos galócából készült ételek elfogyasztása után pár óra múltán megjelennek a tünetek: könnyezés, nyálfolyás, pupilla szűkület, verejtékezés, hányás, gyomorgörcs, hasmenés, szédülés, zavartság, esetleg kóma. A gyorsan kialakuló vesekárosodás miatt a vizelet-kiválasztás csökken, vagy teljesen leállhat. A máj károsodása miatt besárgulhat a beteg.


Megelőzés: Az erdőben szedett gombákat mindenképpen vizsgáltassa meg gombaszakértővel. Egyébként csak olyan árustól vásároljon, aki igazolni tudja: ért a gombákhoz. Mérgezés esetén csakis az azonnali orvosi segítség mentheti meg a beteg életét! A későn kórházba kerülő mérgezetteknek mintegy a fele általában nem éri meg a nyolcadik napot.


(Forrás: egészséglexikon)
 

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
© 2009-2015 praxis
blogszabályzat
süti beállítások módosítása