Leukémia

2010.05.24. 12:25

A leggyakoribb korai gyermekkorban fellépő daganatféleség: általában három- és ötéves kor között jelentkezik. Életveszélyes betegség, amelyben a sejtek normális limfocitává érése daganatosan átalakul. A leukémiás sejtek felhalmozódnak a csontvelőben, elpusztítják és kiszorítják az egészségeseket. A véráramba kerülve eljutnak a májba, a lépbe, az agyba, a vesékbe és a nemi szervekbe, ahol folytatják osztódásukat; növekednek.
Tünetek: Az alacsony vörösvértestszám miatt gyenge és fáradt, illetve sápadt lesz a beteg, gyakran lép fel légszomj.


Az egészséges fehérvérsejtek hiánya következtében romlik a szervezet védekezőképesésge, ezáltal fogékonyabb a fertőzésekre. Könnyen és gyakran vérzik az orra, fogínye. A bőrön lila foltok jelennek meg, kisebb ütődések következtében azonnal véraláfutások képződnek. Az agyba bekerült rákos sejtek fejfájást, hányást, ingerlékenységet okoz, a csontvelő érintettsége csont- és ízületi fájdalommal jár.


(Forrás: egészséglexikon)

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
© 2009-2015 praxis
blogszabályzat
süti beállítások módosítása