Kötőhártyagyulladás

2010.05.24. 12:10


A kötõhártyagyulladásnak lefolyását tekintve heveny és idült formája különböztethetõ meg. Okozhatják baktériumok, vírusok, fizikai és kémiai ártalmak. A fizikai tényezõk közül gyakoriak a mechanikai, hõ és sugárártalmak (ultraibolya sugarak). A kémiai ártalmak közül a lúg és a savsérülések említhetők, leggyakoribbak az oltott mész és a malter okozta sérülések.
Kötõhártyagyulladás többnyire mindkét szemen egyszerre jelentkezik, és váladékképzõdés kíséri, amely lehet nyálkás, gennyes, véres, fibrines (rostos fehérjetartalmú). A váladék vizsgálatával lehet következtetni a kötõhártyagyulladás kórokozójára is.


1. Legenyhébb forma a catarrhalis (hurutos) kötõhártyagyulladás, melyben a panaszok: égés, viszketés,idegentestérzés. A szemhéjak duzzanata, könnyezés, fénykerülés kísérheti. Okozói a Pneumococcus, a Staphylococcus és az influenza vírusa. Előzménye lehet fertõzõ betegségeknek (pl. bárányhimlõ, kanyaró) ill. elõidézhetik még gõzök, gázok, por, ultraibolya sugarak vagy maró hatású anyagok. Kezelése: megfelelõ antibiotikum szemcsepp vagy kenõcs formájában.


2. Gonoblenorrhea conjunctivae: a Gonococcus okozta gennyes kötõhártyagyulladás
Ritkán elõfordulhat újszülötteken és felnõtteken is. A fertõzés után 2-3 nappal a szemhéjak megduzzadnak, vörössé és feszessé válnak, a szemrést alig lehet feltárni. Néhány nap múlva a szemrésbõl sűrű, gennyes váladék ürül; ez az állapot néhány hétig tart. Súlyos szövõdménye lehet a szaruhártyagyulladás, mely ha egyszer bekövetkezett, akár vaksághoz is vezethet. Penicillintartalmú szemcseppel az idejében felismert gonoblenorrhea gyorsan és hatásosan gyógyítható.


3. Járványos kötõhártyagyulladás
(kreatoconjnuctivitis epidemica): okozója az Adenovírus. A kötõhártya megduzzad, a szemrésbõl bõséges, híg, tapadós, könnyszerű váladék ürül. Az esetek egyharmadában nyaki nyirokcsomó megnagyobbodás kíséri, és általában felszínes szaruhártyagyulladás társul hozzá. Hatásos gyógyszere nincs, a másodlagos fertõzés megakadályozására antibiotikumot adnak és beteget elkülönítik

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
© 2009-2015 praxis
blogszabályzat
süti beállítások módosítása