Klímaterápia

2010.05.24. 12:06


A por- és pollenmentes (mivel relatív páratartalma közel százszázalékos) barlangi levegő enyhíti a légúti allergiás panaszokat. A felszíni levegő a karszt repedésrendszerén átszivárogva megváltozik, megszabadul a szilárd szennyezőanyagoktól és baktériumtartalmától, ionizálódik, telítődik vízgőzzel és vízben oldott ásványi anyagokkal.
A barlangi levegő kálcium- és magnéziumtartalma enyhíti a nyálkahártya-gyulladást. A magas páratartalom segíti a váladék kiürülését. A magasabb szén-dioxid-tartalom fokozza a légzés intenzitását.


Az allergiás légúti panaszokra kedvező hatású a sóbarlangok levegője is. Magyarországon nincsenek ilyen jellegű képződmények, ezért ún. sószobák ill. sóbarlangok kialakításával helyettesítik azokat.


A sószobában telített sóoldatot párologtatnak, mely csak természetes ásványi anyagokat tartalmaz. Az oldatot zárt térben , edényekbe töltve párologtatják, így nő a relatív páratartalom. A beszívott levegővel a felszabadult anyagok a légzőszervek felületére tapadnak, és kifejtik kedvező hatásukat.
A sószoba-kúra az ekcémás bőrre is kedvezően hat.
A telepített sóbarlang csodája a természetes kősó, amely a helyiség teljes felületét borítja. A hőmérséklet és a páratartalom az eredeti sóbányák tárnáinak klímáját tükrözi, így a só is az eredeti, tiszta, szinte csíramentes levegőt biztosítja számunkra.
A sóterápiát mindig orvosi vizsgálat előzi meg, mivel nem minden betegségre alkalmazható.


A termál- és gyógyfürdők vize sajnos kedvezőtlen hatású a különféle allergiás bőrbetegségekre. Kivétel egyes termálfürdők jódos-brómos-konyhasós-hidrogénkarbonátos termálvize, mely kedvezően hat az ekcémára, a pikkelysömörre és a psoriasisra. Mindenféle kúra csak orvosi ellenőrzés mellett javasolt.
A tiszta hegyi levegőn (1500 m felett) és a sós levegőjű pollenmentes tengerparton eltöltött hosszabb időszak nagyon kedvező hatású az allergiások (pollen, házipor) és asztmások számára.
 

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
© 2009-2015 praxis
blogszabályzat
süti beállítások módosítása