Influenza

2010.05.24. 12:02

Vírusos betegség. A késő ősszel, illetve télen kirobbanó járványok hátterében az A és B influenzavírus áll. A fertőzés egy már megbetegedett ember tüsszentése vagy köhögése során a levegőbe került fertőzött cseppek belélegezésével vagy váladékaival történt érintkezéssel következik be. Tehát fertőző lehet egy ajtókilincs vagy egy telefonkagyló is.


Tünetek: A panaszok a fertőzést követő egy-két napban hirtelen jelentkeznek, először hidegrázással és borzongással. A betegséget magas, akár negyvenfokos láz jellemzi. A beteget háttájon, az alsó végtagokban sajgó izomfájdalom és gyötrő fejfájás gyötri. A légúti tünetek kezdetben gyenge torokkaparással, száraz köhögéssel, orrfolyással jelentkeznek. Később a köhögés köpetürítéssel is járhat. A beteg kötőhártyája is begyulladhat.


(Forrás: egészséglexikon)

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
© 2009-2015 praxis
blogszabályzat
süti beállítások módosítása