Hüvelyfolyás

2010.05.24. 11:59

A nő termékeny éveiben a hormonális változások normál hüvelyi folyást eredményezhetnek, amely vízszerű, nyálkás vagy tejfehér. Ennek mennyisége és állaga a menstruációs ciklus különböző fázisaiban más és más. Sokszor a gyulladás hátterében különféle dolgok állnak, amelyek irritálják a hüvelyt.


Érzékenyek lehetnek a nők óvszerre, tamponra, dezodorra, szappanra. Irritációt okozhat még a szoros, nem szellőző, folyadékot nem felszívó alsónemű. Az újszülötteknek is lehet hüvelyi folyása, a születés előtt édesanyjukból felszívódott ösztrogén miatt. Náluk azonban a tünetek általában két hét alatt megszűnnek.


Tünetek: Hüvelygyulladást baktériumok, vírusok és gombák okozhatnak. Leggyakoribb tünete a rendellenes folyás – nagy mennyiségű, kellemtelen szagú. Tünete lehet még a hüvelyi viszketés, sebesedés vagy fájdalom. A tünetek erősödhetnek szeretkezés vagy szappanos mosakodás után. Ugyanis mindkettő csökkenti a hüvely savasságát, ezzel is elősegítve a kórozók elterjedését.


Kezelés: Normál esetben az alkalmankénti egyszerű, langyos vizes hüvelyöblítés csökkenti a folyást. Ha a gyulladást fertőzés okozta, antibiotikummal, gomba- vagy vírusellenes szerrel kezelhetőek a tünetek, de csakis a nőgyógyász diagnózisának, rendelkezésének megfelelően. Mindenképpen tanácsos nőgyógyászhoz fordulni, hiszen a háttérben a méhnyak vagy a méhnyálkahártya daganata is állhat.


(Forrás: egészséglexikon)

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
© 2009-2015 praxis
blogszabályzat
süti beállítások módosítása