Herpesz

2010.05.24. 11:57

A herpesz szimplex visszatérő betegség, amely a bőrön és a nyálkahártyákon keletkező apró, fájdalmas, folyadékkal teli hólyagocskák képében jelentkezik. Ha a hólyagos kiütés eltűnik, a vírus a fertőzött területet érzőidegekkel ellátó idegsejtekben lappangva meghúzódik. Időnként a vírus újra aktivizálódik és szaporodik. Kiválthatja túlzásba vitt napozás, láz, fizikai vagy érzelmi megterhelés, immunhiányos állapot vagy bizonyos gyógyszerek (mellékhatása). A herpesz aktív szakaszában fertőző, váladékkal átvihető.


Tünetek:


Kiújulását bizsergés, kellemetlen érzés vagy viszketés jelzi. A tünetek a hólyagok megjelenését órákkal, vagy napokkal megelőzik. A vörös peremmel körülvett hólyagok a bőr vagy a nyálkahártya bármely részén megjelenhetnek, de leggyakrabban a szájon vagy körülötte, s a nemi szerveken fordulnak elő. A hólyagok néhány nap alatt beszáradnak, de teljesen csak mintegy három hét múlva tűnnek el.


(Forrás: egészséglexikon)
 

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
© 2009-2015 praxis
blogszabályzat
süti beállítások módosítása