Hangszál gyulladás

2010.05.24. 11:56


A rekedtségnek több oka lehet. A leggyakrabban egyszerű gége- és hangszálgyulladás áll a hátterében. Ez gyakran társul felső légúti huruthoz, de okozhatja túlzott mértékű dohányzás, kiabálás, hangos éneklés, vagyis a hangszalagok túlerőltetése is. Fiataloknál gyakran előfordul, hogy nem is tudják, miért rekedtek be, hiszen csak "beszélgetni" szerettek volna a diszkóban...


Ha nem kezelik ki tökéletesen - a beteg nem kíméli a hangszalagjait (vagyis nem tart "hallgatókúrát") -, akkor a gyógyulás elhúzódhat, krónikussá válhat, ami a hangszalagok megvastagodásával és tartós rekedtséggel jár. Az is előfordulhat, hogy a gyulladás következtében megbénul az egyik hangszálmozgató izom és ez okozza a rekedtséget, ez leggyakrabban tanárok, színészek, énekesek betegsége.


A hangszalagokon jóindulatú daganatok is előfordulnak - apró csomócskák vagy polipok. Ezek is rekedtséget okoznak, és egyszerű endoszkópos műtéttel eltávolíthatók.


Krónikus hangszálgyulladás:

Elhúzódó krónikus gyulladás során tartós dohányzás esetén az egyik, vagy mindkét hangszalag nyálkahártyája alatt vizenyő képződik és a hangszalag szélén lebernyegszerű megvastagodás alakul ki. Latin nevén laryngitis chronica. Általában tartós ártalom következménye. Dohányzás, poros levegő, vegyszergőzök, tömény szeszes ital, csípős, fűszeres ételek egyaránt kiválthatják. Okozhatja a tüdő és az orrmelléküregek krónikus betegsége.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
© 2009-2015 praxis
blogszabályzat
süti beállítások módosítása