Halláscsökkenés

2010.05.24. 11:55

A hallás gyengülésének két típusa van: vezetéses és idegi. Előbbi esetben a hallójáratban vagy a középfülben mechanikus okok miatt romlik a hangvezető képesség. Utóbbiban pedig a belsőfül, a hallóideg vagy az agyon belüli hallópályák károsodnak.


Tünetek: A középfülben felgyülemlő folyadék, illetve a hallójárat fülzsírral való eltömődése is okozhat vezetéses halláscsökkenést. A hallóidegek sérülésének hátterében daganat is állhat, de kialakulhat fertőzés, agyi és idegi bántalmak, így például agyvérzés következtében is.

Az egyik oldalra kiterjedő agyi károsodás következménye a másik oldalra kiterjedő hallászavar lesz; a két fülből induló idegpályák ugyanis kereszteződnek, és a másik oldali agyféltekéhez vezetnek.


(Forrás: egészséglexikon)
 

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
© 2009-2015 praxis
blogszabályzat
süti beállítások módosítása