Epehólyag gyulladás

2010.05.24. 11:41

TÜNETEK


Nem tudni, hogy egyes embereknél miért halmozódnak fel a kőképződést okozó epesavak és a kalcium A legkisebb epekövek a legnyugtalanítóbbak, mert ezeknél áll fenn annak veszélye, hogy beékelődnek az epehólyag vezetékébe.


Sokszor meglepően nagy epeköveket fedeznek fel olyan betegeknél, akiknek sem emésztési zavaraik, sem pedig hasi görcsös rohamaik nem voltak. A köveket csak akkor kell eltávolítani, ha azok kellemetlen panaszok forrásai. Különben a beavatkozás nem sürgős és nem is mindig szükséges. Amikor egy kő elzárja az epehólyag-vezetéket, ezzel megakadályozza a hólyag kiürülését, amely ezért feszes és fájdalmas lesz. A kő okozta epehólyag- illetve epeút-nyálkahártya károsodás, valamint az elzáródás miatti epepangás talaján előbb-utóbb gyulladás is kialakul.


A betegnek leggyakrabban epeköves roham okozta panaszai vannak, vagy voltak az előző napokban. Ha nem fordul azonnal orvoshoz, és az epehólyag, az epeutak továbbra is elzáródva maradnak, sárgaság léphet fel. A beteg megvizsgálása és kikérdezése után az orvos könnyen megállapíthatja a diagnózist: a jobb bordaív alatt, az epehólyag tájéka tapintásra igen fájdalmas. Kétségek felmerülése esetén az orvos kérheti a máj és az epeutak ultrahang-vizsgálatát.


(Forrás: házipatika.hu )
 

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
© 2009-2015 praxis
blogszabályzat
süti beállítások módosítása