Döntésképtelenség

2010.05.24. 11:36

Egy klinikai vizsgálat során az alkoholisták és a drogfüggők épp olyan rossz eredményeket értek el a döntéshozó-képességet mérő emberek, mint azok a betegek, akiknek sérült a döntésekkel kapcsolatos agyi területük, az úgynevezett ventromediális homloklebeny.


Mindkét csoport gyakran tagadja, hogy bármiféle problémája volna, illetve nincsenek ennek tudatában. Ha pedig olyan választás elé állítják őket, amely rövid távú örömöket ígér, hosszabb távon azonban negatív következményekkel jár, leggyakrabban az azonnali élvezetet választják.


Az életkor, a nem és az iskolai végzettség, úgy tűnik, nem befolyásolja a teszten elért eredményt, viszont azok az addiktív betegek, akik képesek voltak tartósan munkát vállalni, általában jobban teljesítettek.


Noha nem minden alkoholbetegre és kábítószerfüggőre jellemző a döntésképtelenség, a kutatás eredményei szerint a betegek egy jelentős csoportjánál bizonyítható az összefüggés. Ez egyben segíthet megmagyarázni azt is, miért nem válik mindenki függővé attól még, hogy alkoholt fogyaszt, vagy kipróbálja a kábítószereket. A legtöbb ember elkerüli az olyan döntéseket, amelyek hosszabb távon kellemetlen következményekkel járnak, míg a függővé válók a közvetlen kielégülést választják a hosszabb távú biztonsággal szemben.


(Forrás: bura.hu)

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
© 2009-2015 praxis
blogszabályzat
süti beállítások módosítása