Csonttörés

2010.05.24. 11:32


A csont folytonosságának megszakadása; legtöbbször külső erő okozza (traumatikus C.), de néha erős izomműködés is létrehozhatja (spontan C.). Ez utóbbi esetben majdnem mindig a csont beteges állapota (szifilis, skorbut, gümő, echinokokkus, rák, angolkór) vagy nagyon magas kor (midőn a csontok már ismét törékenyebbek v. igen kis kor (midőn a csontok még nem elég szilárdak) kedvezően hatnak a baj létrejöttére.


A C. megkülönböztethető 1. a törésdarabok száma szerint (egyszeri, kétszeres, többszörös, szálkás); 2. a törés iránya szerint (haránt, hosszanti, ferde); 3. a törés kiterjedése szerint (teljes, tökéletlen infrakció); 4. a csontot fedő lágyrészek állapota szerint (bőrrel fedett, nyilt). A gyógyítás céljából a törésdarabokat huzás és ellennyujtás által össze kell illetsztenünk (coaptatio) s azután ezen rendes helyzetükben a gyógyulás tartamára rögzítenünk (immobilisatio), mit megkeményedő kötésekkel - legjobban gipszkötéssel - érünk el.


A törés gyógyulása csontheg (callus) képződése által történik, melyet a csonthártya, csontvelő s az összes lágyrészek képeznek; eleintén lágy, azután lassan csontosodó s különböző csontokon különböző idő alatt fejlődik ki. Apróbb és vékonyabb csontokon 2-4, nagyobb és vastagabb csöves csontokon 4-6, sőt a combcsonton 10-12 hét is szükséges a csontheg képződésére. Ha a csontheg nem fejlődik ki teljesen (aggkoru, elsatnyult,beteges egyéneken, v. a beteg nyugtalan viselete, vagy célszerütlen kötés miatt), akkor a csont tört darabjai csak szalagosan függnek össze, a csontdarabok a törés helyén mozgathatók maradnak, sőt ál-izület (pseudarthrosis) is fejlődik.


E körülmény a végtagot hasznavehetetlenné teszi. Nyilt törések gyógyítása különös gondot kiván, mert ezeknél csontvelőgyuladás, a törésdarabok elüszkösödése, másrészről genyedés, genysülyedések, genyes vérmérgezés is jöhet létre. A gyógyulás után a végtag a hosszas nyugalom miatt merev és mozgási kisérleteknél fájdalmas szokott lenni, ami azonban massage, langyos fürdők, passziv mozgások gyakorlása által néhány hét alatt megszüntethető.


(Forrás: mek.oszk.hu)

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
© 2009-2015 praxis
blogszabályzat
süti beállítások módosítása