Csalánkiütés

2010.05.24. 11:28


Apró duzzanatok a bőrön. (Mintha csalánhoz, a növényhez ért volna.) Allergiát kiválthatnak gyógyszerek, tartósítószerek, festékek, az aszpirin, rovarcsípések és bizonyos ételek (tojás, egyes gyümölcsök, kagyló stb.)


Tünetek: Először csak viszket a bőr, majd megjelennek a kiütések. Egy hólyag több óráig látható, majd eltűnik - csak azért, hogy máshol megjelenjen. Az óriás csalánkiütés (angioödéma) esetén a duzzanat sokkal nagyobb felületű. Részben vagy teljesen ellepheti a kezeket, a lábfejeket, a szemhéjakat, az ajkakat és a nemi szerveket.


Kezelés: Ha a csalánkiütések olyan hirtelen tűnnek el, mint amilyen gyorsan megjelentek, nincs szükség orvosi beavatkozásra. Ám ha a kiütés minden magyarázat nélkül vissza-visszatér, javasolt a szakorvosi vizsgálat. Ha valaki allergiás csalánkiütése következtében összeesik vagy nehezen lélegzik, illetve nyel, azonnal forduljon orvoshoz!


(Forrás: egészséglexikon)

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
© 2009-2015 praxis
blogszabályzat
süti beállítások módosítása