Colon irritabilis

2010.05.24. 11:26

Az irritabilis bél szindróma (colon irritabilis) az egész tápcsatorna mozgásának a zavara, amely hasi fájdalommal, székrekedéssel és hasmenéssel jár.


A betegek különböző mértékű fájdalmakról és ¬ részben hevesen fellépő ¬ hascsikarásról panaszkodnak. A fájdalmak eredhetnek a vékonybélből és a vastagbélből is, és ennek megfelelően a has bármely részén előfordulhatnak. A tünetekhez tartoznak még a felfúvódás, ami reggelente kevésbé feltűnő, a nap folyamán egyre fokozódik; a hasmenés vagy a szorulás; továbbá a székletben gyakran megjelenik a nyák. A betegeknél puffadás, gázképződés, hányinger, fejfájás, fáradság, levertség, szorongás és a figyelem összpontosításának hiánya tapasztalható. A székletürítés gyakran enyhíti a fájdalmakat.


A colon irritabilist előidézheti táplálékallergia is.


Kezelése:


A bélben felhalmozott salakanyagok eltávolításában sokat segíthet a Mayr-kúra és a kolon-hidroterápia. Ezeket követően a normál flóra könnyebben regenerálódik.
Ha felismerhető, hogy a problémát bizonyos ételek vagy feszült helyzetek idézik elő, lehetőség szerint kerülni kell ezeket. Különösen a szorulásra hajlamosakat s rendszeres fizikai aktivitás segíti a bélrendszer normális működésének megőrzésében.


Általában könnyű, vegyes étrend a legjobb. A puffadásra hajlamosak kerüljék a puffasztó ételeket (bab, káposzta…). Kerülni kell a szorbitot tartalmazó ételek fogyasztását beleértve a rágógumit és egyes gyógyszereket is, melyek ezt a mesterséges édesítőszert használják. A fruktózt tartalmazó ételekből kis mennyiséget szabad enni. A rostdús ételek sokak állapotán javítanak, különösen a szorulással küzdőkén. Érdemes minden étkezéskor egy evőkanálnyi nyers korpát elfogyasztani sok vízzel.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
© 2009-2015 praxis
blogszabályzat
süti beállítások módosítása