Bulimia

2010.05.24. 11:21

A beteg rendszeresen nagy mennyiségű táplálékot fogyaszt, amelyet aztán önhánytatással vagy vizelet- és hashajtók alkalmazásával próbál eltávolítani szervezetéből. Jellegzetes civilizációs betegség a jómódú nők körében, akik igyekeznek megfelelni a társadalmi elvárásnak: próbálnak soványak maradni. Érzelmi megterhelések, lelki konfliktusok nyomán a beteg mértéktelen evésbe menekül.


Tünetek: Akkor biztos a diagnózis, ha hetente legalább kétszer megismétlődnek a nagy habzsolások és a nagy “kihajtások”. A gyakori önhánytatás miatt kophat a fogzománc, megnagyobbodhat a fültőmirigy, begyulladhat a nyelőcső nyálkahártyája. A hashajtók miatt csökkenhet a vér káliumszintje, amely szívritmuszavart is előidézhet. A hatalmas mennyiségű étel elfogyasztása miatt akár a hasfal is megrepedhet.


Kezelés: A bulímiás betegek - általában - tudatában vannak betegségüknek. Gyakran lelkifurdalás gyötri őket. Pszichoterápiával és antidepresszáns gyógyszerekkel kezelik a minden bizonnyal lelki eredetű betegséget.


(Forrás: egészséglexikon)

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
© 2009-2015 praxis
blogszabályzat
süti beállítások módosítása