Bechterew kór

2010.05.24. 11:17

Spondilarthritis ankylopoetica (Bechterew kór)


SPA a háti csigolyák ízületeinek a gyulladását jelenti. Amint a gyulladás gyógyul, a csigolyák oldalán kis csontkinövések alakulnak ki, melyek egymáshoz kapcsolják a két szomszédos csigolyát. Ez a folyamat okozhatja a gerincmerevséget.


A spondilitisz gyakran a gerincoszlop alsó végén kezdődik. A fájdalom a csípő vagy a térdízületekben is elkezdődhet. A betegség kezdetének ideje általában a 24 éves kor. Háromszor gyakoribb férfiaknál, mint nőknél. Eleinte még egy tapasztalt orvos sem lát elváltozást. Némely esetben csak enyhe fájdalom jelentkezik hónapokon, éveken keresztül.
Másoknál nagyobb fájdalom, általános betegségérzés, súlyvesztés, gyors elfáradás jelentkezhet.


Ha a spondilitisz jelen van hónapokig vagy évekig, a hátgerinc alsó része az ágyéki részen elmerevedhet. A betegség ilyenkor kialszik és a fájdalom csökken - ekkorra a beteg körülbelül 50 éves, vagy efölötti korban van.


A gerinc felső része és a nyak gyakran változás nélküli marad, de a felső háti rész fokozatosan meggörbülhet és a beteg púpossá válik. Ha a beteg szeme piros lesz, begyullad, azonnal kórházba kell menni a szemészeti osztályra.


Néha más ízületeket is érint a spondilitisz, így a csípőt, a térdet vagy a bokát, amely fájdalmas, megduzzad és később merevvé válik. A mellkas is merevvé válhat, de a légzés még lehetséges.


(Forrás: doki.net)
 

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
© 2009-2015 praxis
blogszabályzat
süti beállítások módosítása