Az alvászavar

2010.05.24. 10:56

Az alvászavar: károsítja a fizikai és a szellemi egészséget, a munkavégző képességet, és a társadalmi, családi életet is negatívan befolyásolja. Tehát az insomnia - álmatlanság - kihat az életminőségre.


Az alvászavar a nők esetében manapság a halmozódó munkahelyi és családi elvárások miatt általánosnak mondható. A munkával kapcsolatos stressz vezető ok az átmeneti alvászavarok 28%-ában. Alvászavarral társulhatnak különböző betegségek is, mint például a szív-érrendszeri, légzőszervi, emésztőrendszeri, vese- és vázizomzat-megbetegedések.


A rosszul alvók hat évvel az első alvási panaszok megjelenése után több mint kétszeres valószínűséggel betegszenek meg koszorúér-meszesedéssel járó szívbetegségben, és háromszor nagyobb valószínűséggel jelentkezik náluk gyakori fejfájás, mint a jó alvóknál.


Mentális vagy pszichés következményei is lehetnek az alvászavaroknak, így például: ingerlékenység, hangulati és kognitív (koncentrálás, gondolkodás...) zavarok, depresszió és szorongás, az érintettek között az alkohol és a drogok gyakori használata. Az álmosság természetesen vezetés közben is nagyon veszélyes, mert még gyakorlott vezetők esetén is befolyásolja a reakcióidőt.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
© 2009-2015 praxis
blogszabályzat
süti beállítások módosítása