Artrózis

2010.05.24. 11:10

Az artrózis a mozgásszervi fájdalmak leggyakoribb oka, ugyanis az ízületek kor előrehaladtával járó elfajulása az egyik legelterjedtebb, ízületeket érintő megbetegedés. A fájdalom és a mozgáskorlátozottság egyaránt megkeserítheti az idősebb emberek az életét. Annak érdekében, hogy az artrózist a gyulladásos ízületi megbetegedésektől elkülönítsük, a degeneratív ízületi betegségek közé soroljuk.


Az ízületi elfajulás kialakulásában szerepet játszanak genetikai tényezők, az ízületek károsodása és hajlamosító faktorok pl.: bizonyos foglalkozások, elhízás.


Az öregkori ízületi elfajulás az ízületi hártyák alatt levő vaskos, rugalmas porcállományban zajlik. Mivel a porcszövet anyagcseréje az életkor haladásával arányban lelassul és a porcszövetet képező rostok zsugorodnak, nedvességtartalmuk csökken, a porcállomány megvékonyodik, és csökken a rugalmasság.


Ha túlterhelés, pl. elhízás, nehéz fizikai munkai foglalkozási ártalom miatt a porc fokozott mértékben fajul el, akkor a fölötte levő ínhártya vagy kötőszövet is gyulladásba jöhet. Ilyenkor az ízület nemcsak ropog és fájdalmas, hanem a beteg lázassá, a megfelelő testtájak duzzadttá és pirossá is válhatnak. Ez már nem artrózis, ez már arthritis.


Az időskori ízületi elfajulás kezelése: fájdalom- és gyulladáscsökkentő gyógyszerek, az ízület kopását késleltető, regenerálódását elősegítő szerek, pl.: glukózamin (Dona), kondroitin-szulfát (Condrosulf), hialuronsav nátrium só (Hyalgan), majd a heveny gyulladások lezajlása után meleg fürdők, iszappakolások, fizikoterápiás eljárások (rövid hullám, hisztamin stb.) alkalmazása.


Különösen eredményes a kezelés, ha még némi testsúlycsökkentés is kíséri. Az elhízás és a mozgásszegénység az ízületek legnagyobb ellensége.A mozgásszervi betegségek kezelésében a gyógytornának jelentős szerepe van.


(Forrás: informed.hu )
 

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
© 2009-2015 praxis
blogszabályzat
süti beállítások módosítása