Angina pectoris

2010.05.24. 11:07

Az angina pectoris orvosi szakkifejezés, amely mellkasi szorító fájdalmat jelent. Tünetről van szó, amely a szívizom oxigénhiányának egyik megnyilvánulási formája. A beteg ilyenkor szorító fájdalmat érez a mellkasában, vagy ritkábban csak valami szokatlan, illetve kellemetlen érzése támad ugyanitt. Stabilként akkor szokták jellemezni ezt a fájdalmat, ha minden esetben azonos okból és módon jelentkezik, vagy váltódik ki.


Ez azt jelenti, hogy időről-időre azonos a fájdalom fellépésének helye (például a mellcsont mögött, nyakba vagy állba sugárzóan mutatkozik), nem változik a jellege (nyomás, szorítás), az időtartama (néhány perc). Jellemző, hogy nemcsak a megjelenés módja változatlan, hanem a panasz megszűnésének körülményei is. Ha például valamilyen fizikai terhelés vagy lelki stressz váltotta ki, annak megszűnése után a fájdalom is oldódik. Nyelv alatt oldódó, rövid hatású nitroglicerin használata is néhány percen belül elmulasztja a panaszt.


A típusos stabil angina pectoris jellemzői: 1. mellcsont alatti fájdalom és/vagy kellemetlenség érzés; 2. a panaszt terhelés vagy lelki stressz váltja ki; 3. nyugalomban vagy nitroglicerin hatására a panasz megszűnik. Típusos angina pectoris esetén a fenti három jellemzőből kettő jelen van.
Az angina pectoris súlyosságának megítélésére osztályozást használnak.


I. osztály: A szokásos fizikai terhelés (járás, lépcsőn járás stb.) nem okoz panaszt. A megszokottnál nehezebb és tartósabb fizikai igénybevétel viszont mellkasi fájdalmat provokál.
II. osztály: A fizikai terhelhetőség enyhe fokban korlátozott. Sietés, lépcsőn járás (egy emelet megtétele), vagy étkezés utáni fizikai aktivitás már mellkasi fájdalmat vált ki.


III. osztály: A fizikai terhelhetőség jelentős mértékben beszűkült. Normál tempóban történő járás, sík talajon sétálás vagy lassú tempójú emelkedőre való menet angina pectorist okoz.
IV. osztály: Bármiféle fizikai megterhelés mellkasi fájdalmat okoz, illetve esetenként nyugalomban is előfordul.


(Forrás: roche.hu )

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
© 2009-2015 praxis
blogszabályzat
süti beállítások módosítása