Alzheimer-Kór

2010.05.24. 11:06

A betegség oka mai napig ismeretlen, annyit tudni, hogy kialakulásában az öröklődés szerepet játszik. A kór következtében az agy idegsejtjei egyre nagyobb területeken elpusztulnak. A betegség diagnosztizálása nehéz.


A legfőbb tünet, az emlékezetkiesés hátterében ugyanis vitaminhiány, gyógyszermérgezés, depresszió és pajzsmirigybetegség is állhat.


Tünetek: Az emlékezetkiesés feledékenységgel kezdődik. A memóriával együtt gyengül az időérzék, az emberek, helyek és tárgyak felismerésének képessége. A betegnek nehézséget jelent a helyes szavak megtalálása, a gondolkodás. Megváltozhatnak egyes jellemvonásai is.


Kezelés: A tudomány mai állása szerint: gyógyíthatatlan. A tünetek enyhítésére szolgáló gyógyszereknek súlyosak a mellékhatásai. Legfontosabb a beteg számára az ismerős környezet, ez segíti az egyre nehezebb tájékozódást.


És még sok más apró trükköt is be kell dobni egy Alzheimer-kórban szenvedő beteg ápolása során: nagyméretű naptár és óra; az állandó napirend biztonságérzetet jelent számára. Nem szabad meg- és leszidni: állapota rosszabbodhat a büntetés tényéből eredő érzelmi válság miatt.


(Forrás: egészséglexikon)

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
© 2009-2015 praxis
blogszabályzat
süti beállítások módosítása