Allergiák

2010.05.24. 11:03

ALLERGIA – SZÁMTALAN OK ÉS MEGJELENÉSI FORMA – Az allergia az immunrendszernek egyébként ártalmatlan anyagokra (allergének) adott kórosan fokozott reakciója. Az allergének számának növekedésével az allergia morbiditása is folyamatosan emelkedik. A tünetek akár már csecsemőkorban, de akár az allergénnel való sokadik találkozáskor, negyvenévesen is elkezdődhetnek.


Ritkább és agresszívebb az egy anyagra (Magyarországon főleg a parlagfűre és a házipor atkájára, az Amerikai Egyesült Államokban a földimogyoróra) való túlérzékenység (monoallergia), amely azonban később több anyaggal szembeni poliallergiába mehet át. A főbb tünetek szervrendszerek szerint: szénanátha, tüdőasztma, allergiás kötőhártya-gyulladás, csalánkiütés, ekcéma, életveszélyes gégenyálkahártya-duzzanat (Quincke-ödéma), tehéntejfehérje-túlérzékenység okozta hasmenés. Egyszerre több szerv is megbetegedhet. Az allergéneket a behatolás kapuja és fajtái szerint is lehet osztályozni. Inhalatív allergiát okoz virágpor (pollen), penészgomba, állati szőr, háziporatka belégzése.


Kontaktallergiát válthat ki számos, elsősorban fémtartalmú krém. A bélből felszívódott élelmiszerek (paradicsom, tojás stb.) ételallergiát váltanak ki. A méh- és darázscsípés allergénje egyenesen a véráramba kerül, és rövid idő alatt életveszélyes anafilaxiás reakciót okozhat. Hasonlóan veszélyes lehet az emésztőrendszerből vagy a vérből felszívódó egyes gyógyszerek (például a penicillin) hatása.


(Forrás: enc.phil-inst.hu )

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
© 2009-2015 praxis
blogszabályzat
süti beállítások módosítása