Agyfélteke eltérések

2010.05.24. 10:57

Az agy felépítésének és működésének nemi különbségeit vizsgáló kutatások legtöbbje az agykéregre összpontosít, hiszen itt megy végbe a legmagasabb rendű agyműködés. Férfiak és nők között azonban vannak eltérések az agy más részeinél is. Már 1991-ben kiderült például, hogy a köztiagy hipotalamusz nevű részének - amely alapvető szerepet játszik a hormonrendszer, a vegetatív idegrendszer és az érzelmi funkciók működtetésében, illetve szabályozásában - egyik sejtcsoportja kétszer nagyobb férfiakban, mint a nőknél.


E felfedezés akkor vált érdekessé, amikor kiderült: ez a megállapítás csak a heteroszexuális férfiakra igaz, a homoszexuális férfiak ilyen szempontból a nőkhöz hasonlíthatók. Egy ilyen eredmény persze azonnal felszította azokat a vitákat, amelyek a homoszexualitás esetleges biológiai alapjai körül zajlanak.


(Forrás: http://origo.hu/tudomany/elet/20010202nemi.html )

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
© 2009-2015 praxis
blogszabályzat
süti beállítások módosítása