Tönkretették a hallásomat

2010.05.22. 06:00

Kedves Praxis blog!


Rengeteg dolgot tudnék mesélni a székesfehérvári kórházról, most azonban egy történetet emelnék ki, amely durván belenyúlt az életem alakulásába. A többit majd máskor. 94-95 körül sikerült nagyon brutálisan megfáznom, középfül gyulladásom lett. Nem volt ritka sajnos gyerekkoromban.


Látszólagosan teljesen meggyógyultam, azonban a betegség lefolyása után kezdték a szüleim észrevenni, hogy nem hallom meg a halk beszédet. Elvittek fülészetre, adtak gyógyszereket, de csak nem akart elmúlni a nagyothallás, illetve be kellett fognom az orrom és a szám bezárni és fújni, hogy majd ettől kidugul a fülem. Mellesleg én nem is éreztem bedugulva sem.


Hónapok teltek el nem változott semmi. Egyetlen egyszer kaptam egy géz csíkot a fülembe, valami krémmel ami után azonnal úgy éreztem kidugult, de az örömöm nem tartott sokáig. A gyulladás már rég lelohadt, nem találtak okot.


Ekkor elküldtek az audiológiára. Ez az a hely, ahol az ember kap egy fejhallgatót majd jelezni kell, hogy mikortól hallja meg az ember a hangokat, mely frekvencián. Lelkiismeretesen jelezgettem, azonban az ablakon keresztül láttam, hogy az audiológus nő ingatja a fejét, illetve anyumnak színváltós lesz a feje és valamit mondogat. Mint kiderült vizsgálat után, az audiológus nő szerint teljesen ellentétesen jeleztem, jobb helyett bal kézzel, hogy mikor hallom, majd megjegyezte, hogy hisztis vagyok, nekem nem lehet bajom majd teljesen jóra behúzogatta az audiogrammot.


Visszamentünk a fülészetre, ezek után pláne nem értették ugyan mitől kéne rosszul hallanom, folytassuk tovább a száj becsuk, orr befog fújást. Innentől kezdve a fülem pattogott és dugulászott és teszi ezt a mai napig. Ismét hónapok elteltével, már nagyon unhattak, mert egyik vizsgálat során azt mondta a fülész, hogy nem lát semmit de most már felszúrja. Ekkor mondtam azt anyummal együtt,hogy köszönöm, nem. Nem szúrnak fel semmit. Ekkor tíz éves voltam.

 

Eltelt pár év, a hallásvesztés pedig nőtt. Tanulmányi eredményeim romlottak. középiskolában első padban ültem, hogy értsem az órákat, illetve a hiúságom is beleszólt, gondoltam én naivan, hogy halkan beszélnek a tanárok - ami részben igaz volt- de nem érthetetlenül. Szüleim ezek után ismét elvittek az audiológiára, ahol már megállapították a halláskárosodást (20-30 decibel között). Meg hogy visszafordíthatatlan, előbb kellett volna jönni.


A helyzet komikuma, hogy ez ugyan az a nő volt, aki évekkel előtte kijelentette a hisztisségemet. Elvégeztek még egy bera vizsgálatot, majd mélyhallójárati hallókészüléket adtak, semmi beszéd értés, semmi más. Audiogramm és bera. Az is csak a készülék megvásárlása után derült ki, hogy jogosult voltam közgyógyászati igazolványra, amellyel ingyenes lett volna még akkoriban a készülék kiváltása. Nem állítom, hogy kötelesek lettek volna szólni, de azért 40 ezer forint, a mai napig sok. A készüléket, bevallom nem hordtam. Ha valaki 20 centinél közelebb jött sípolt, ha leengedtem a hajam sípolt, sehogy nem volt jó.


Azon felül hogy megszokni sem bírtam, feszített. Telt-múlt az idő, megjelentek a hallásvizsgáló központok. Immár közgyógy igazolvánnyal a kezemben, betértem egybe, ahol megmondták, hogy a készülék nem megfelelő, mivel nem igazolvánnyal váltottam ki, így ők most tudnak ajánlani nekem egy jobbat teljesen ingyen (TB-re). Nem reménykedtem már. Ráadásul az audiológus eléggé ismerős volt. Audiológiai vizsgálat megtörtént, készülék elkészült, mentem érte. Fájt feszített de legalább nem sípolt mindenre.


Egyik filozófálásom közepette ugrott be, hogy az audiológus ugyan az a nő volt, aki a kórházban anno hisztisnek kiáltott ki, ezzel rengeteg tortúrának kitéve, a megalázásról nem szólva. Egyik nap már úgy gondoltam, mégis csak beköszönök, elemet úgy is vennem kell, megkérdezem mégis emlékszik e rám. A recepciós lánykával beszélgettem két elem megvétele között elmeséltem neki mi történt, majd azt válaszolta: „..Ja, ő már nem dolgozik itt.


Saját hallásvizsgáló központot csináltak, leváltak tőlünk. Amúgy is, mindenkinek ugyan azt a készüléket adta, teljesen mindegy milyen fajtája volt a halláskárosodásnak, meg hogy kaphattál volna már teljesen digitális készüléket, ami azért fényévekkel jobb, ehelyett a mostani digitálisan programozható, de analóg készülék helyett.” Ezután megköszöntem szépen mindent, és elhagytam a helyet.


A készüléket kénytelen voltam megszokni. Idő közben megismerkedtem a jelenlegi barátommal, akinek az apukája segíteni próbált, így jutottam el a Kecskeméti Repülőkórházba, ahol ismét megállapították, hogy esélyem nincs gyógyulásra, műteni majd akkor műtenek, ha már teljesen elvesztettem a hangokat a külvilággal. A fülzúgással szintén nem lehet mit kezdeni. A hallás vesztésem elérte a 40-90 decibeles értéket.

 

A barátommal időközben összeköltöztünk, felköltöztünk Budapestre, kerestem itt egy hallásközpontot. Szerencsére egy olyan helyre akadtam, ahol rendesen ellátnak végre. Innen tudtam meg, hogy készüléket nem is adhattak volna beszédértési vizsgálat nélkül. Úgy érzem végre jó helyen vagyok, nem csak egy nyűg aki hisztizni jött. Minden esetre az érzés megmarad... mi lett volna ha, időben ellátnak. Lehet akkor sem tudtak volna már segíteni. Így viszont egy életre elkísér a tudat, hogy valaki hibázott és én iszom a levét. Így huszonévesen, pedig nem könnyű, boldogulni, főleg állást találni nem..


Üdv: Ayda

Nekem a posztból az jött le, hogy volt egy nemtörődöm asszisztens, és minden az ő lelkén szárad. Önmagában a nem megfelelő hallásvizsgálattól és a nem megfelelő készüléktől senki hallása nem fog folyamatosan romlani.


A hallásvizsgálat abban segíthetett volna, hogy a károsodást okozó folyamatról (idegi vagy vezetéses) lehessen többet tudni, de erre a fül-orr-gégész is képes lehet, pl. hangvillatesztekkel (jó, ezek régebbi és kevésbé pontos tesztek). Szóval, ahogy másoknak, nekem is hiányzik az, hogy nem derült ki diagnózis. A leírtak alapján vagy otosclerosisra, vagy valami ritka, genetikailag meghatározott hallászavarra gyanakodnék.


Ami viszont ciki, és itt szokásom ellenére nem a betegek oldalára állok, az szerintem az, hogy egy 10 éves lány szülei, ha észlelik, hogy az asszisztens bunkó, vagy hogy az orvosok egy helyben topognak, akkor mi a francért nem lépnek tovább.


Hogy mást ne mondjak, Szfvártól Budapest (és a benne levő gyermekklinikai és egyéb gyerek-fül-orr-gégészetek) autóval vagy vonattal kb. 1 óra. Már elnézést.

 

Dr. Morcz

 

Van egy sztorid a magyar egészségügy helyzetéről? Megvárattak, félrekezeltek, megaláztak? Küldd a praxisblog@yahoo.com címre!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Motorpenis 2010.05.22. 07:32:52

Elnézést, de nekem itt nem derül ki, hogy kik tették tökre a hallást és hogyan? Ezt jó volna tudni, kb. ki hibázott, mit kellett volna tenni. Orvosok?

NemesekErnyo 2010.05.22. 07:41:34

A percepciós típusúért nem felelős senki, de ezt tudtommal audiogramból meg lehet állapítani. A vezetésesnél kideríthető, hogy mely ponton van probléma.

kacorka 2010.05.22. 08:46:19

Reméljük Dr.Morcz a nap folyamán majd meglátogat bennünket és megírja véleményét nekünk.

Káin 2010.05.22. 08:49:40

"Mint kiderült vizsgálat után, az audiológus nő szerint teljesen ellentétesen jeleztem, jobb helyett bal kézzel, hogy mikor hallom, majd megjegyezte, hogy hisztis vagyok, nekem nem lehet bajom majd teljesen jóra behúzogatta az audiogrammot."

Ahogy vannak hisztis orvosok (mert bárki bármit mond, vannak), vannak hisztis betegek is. Na és? Ez mindettől függetlenül nem lehet ok, hogy ne megfelelően járjanak el, márpedig itt ez történt.

EUgén 2010.05.22. 12:05:27

A hosszú írásból nem derül ki milyen típusú a halláskárosodás és miért gondolja a tisztelt beteg hogy az orvosok hibás ténykedésének tudható be

adamantium 2010.05.22. 13:20:33

azt azért tudni kell, hogy olyan nincs, hogy a hallókészülék szorít vagy sípol, a beteg ugyanis megkapja őket, van megszokási időszak majd kötelező visszamenni egy utánállításra. ha sípol a készülék az azt jelenti, hogy a magas hangokra túl van állítva, ezt be lehet állítani, ha szorítja a fülét akkor végső esetben egyedi készüléket is lehet készíttetni a beteg hallójáratának pontos mintájára az biztos nem szorít. sajna ha a haj éri a készüléket az sípolni fog. legalábbis 15 évvel ezelőtt nem voltak olyan profi készülékek mint ma. de van egy kulcsfontosságú momentum amikor visszautasítottak egy kezelést, ha a beteg visszautasítja a kezelést milyen jogon okolja a kezelőt, hogy tönkretette a hallását? egyébként miért nem vállalkozott egy műtétre? a tünetek alapján otosclerosisra gyanakodnék (de ezért a korrekt diagnózishoz kevés a leírt infó)ennek van műtéti megoldása

Ayda 2010.05.22. 14:53:44

Kedves hozzászólók! Én írtam a posztot. Azért gondolom, hogy hibáztak, mert a hallásvizsgálatot nem végezték el időben, amikor pedig odakerültem, már késő volt, ahogy meg is jegyezték. Nekem az is nagyon fura, hogy nem találnak semmit, de azért felszúrták volna.
Mint leírtam, mélyhallójárati készüléket kaptam mind a két esetben, ezeket mindegyik esetben a fülemből vett minta alapján készítették, ennek ellenére szorítottak, nyomtak. Tudtam és tudom, hogy meg kell szokni, de szerintem az hogy, kisebesedett a fülem többször az nem egészséges. Azon a helyen ahol a hallókészülék teteje illeszkedik a testrészéhez.

A készülék megkapása után, nem kaptunk információkat. Sem arról, hogy a készüléket hogyan kell karbantartatni (szárítókapszula), sem arról, hogy után állítani lehet.

A pontos típusát a hallásvesztésnek nem tudom sajnos, sőt, a mai napig nem tudják, hogy mitől alakulhatott ki, ennek lehet oka a fülgyulladások, a 90-es években forgalomban lévő gyógyszerek mellékhatása, vagy ugyanúgy, genetikai kód. Legalábbis ezeket a válaszokat kaptam az orvosoktól akiknél jártam. Eredetileg középfülgyulladás miatti hallásvesztésként volt leírva, mára idegi alapú hallásvesztésként szerepel a papírjaimon.

Semmilyen kezelést nem utasítottam vissza. Szerettem volna tudni, hogy megoldható e a probléma műtéttel, erre minden esetben azt a választ kaptam, hogy nem műtenek meg, mert jelenleg nem indokolja a hallásvesztés mértéke. Ha hozzányúlnak, nem biztos, hogy jobb lesz, úgyhogy műtétre akkor kerül sor, ha azzal inkább segíteni tudnak mint rontani, mivel nem vagyok siket.

adamantium 2010.05.22. 16:42:31

azt, hogy milyen típusú a hallásvesztés, arra az audiogrammból lehet következtetni, ha a közpfülgyulladás miatt sérültek a hallócsontjaid (otosclerosis) akkor ez vezetéses, ha viszont valamilyen ototoxikus antibiotikumot kaptál (van ilyen de gondolom középfülgyulladásra csak nem adnak ilyet)akkor a halláskárosodás idegi. azt írtad 40-90 decibell a halláskárosodás (ez nem teljesen tiszta, gondolom egyes frekvenciákon 40, másokon meg 90), 90 decibell az katasztrofálisnak számít, az gyakorlatilag süketség, azon a frekvencián csak a füledbe üvöltött hangokat kellene meghalljad, 90 decibell az üzemi zaj, vagy kamion 1 méterről (ez egy logaritmikusan növekvő mennyiség az elvi határa az 194, de 180 lehetett az emberi történelem talán legerősebb hangja). erre hallásjavító készüléket lehet viselni de ebben a tartományban már csak külső nagy méretű a megfelelő

Ayda 2010.05.22. 17:04:20

@adamantium: Köszönöm a választ :) Éppen túl vagyok a mélyhallójárati készülék kihordási idején, így ahová most járok szintén a külső készüléket javasolták. Illetve meg is vettem. Elégedett vagyok, olyan mintha a világ ismét kitárult volna. Próbahordás, stb minden megvolt, ami az előzőnél elmaradt. A második készüléknél már lett volna lehetőségem rá, ha tudtam volna róla...
A hallócsontomnak elviekben nincs problémája, ahogy írtad a decibelek értéke pedig pontosan azért változó, mert van amit szinte normálisan meghallok, és van amelyik tartományra teljesen érzéketlen vagyok.8000 hz-nél van mind két oldalon 90 db.

Tehát elvileg ezek alapján, már ismét próbálkozhatnék a kérdéssel, hogy megműtsenek? Vagy még most sem érdemes?

Antibiotikumot valószínűleg kaptam, hogy milyent arra már sajnos nem emlékszem.

kendike 2010.05.22. 17:55:24

Ez sem vidám történet, de nem világos, ki a hibás.

Káin 2010.05.22. 17:56:18

Dr. Morcz ma nem lesz???

Káin 2010.05.22. 17:59:54

Dr. Morcz ma nem lesz???

Káin 2010.05.22. 18:01:15

Dr. Morcz ma nem lesz???

Káin 2010.05.22. 18:01:53

bocsi, blogmotor :@.

adamantium 2010.05.22. 18:22:25

@Aydaf: a kritikus frekvencia az 500-2000 Hz, ez ugyanis a beszédtartomány, 8000 az egy nagyon magas hang, mondjuk hegedűversenyeket nem tudsz élvezni ezáltal. ha mind a két oldalon van ez az aránylag csak magas hangokat érintő súlyos halláskárosodásod az valószínűleg nem gyulladásos eredetű, vagy valamilyen gyógyszeres károsodás, vagy családi vagy genetikai háttere van, ezt egy nagyon profi audiológus szakember tudná felmérni, abból tényleg kevés van

kacorka 2010.05.22. 18:27:54

@Káin: Nem tudom, írtam neki E-mailt.

NemesekErnyo 2010.05.22. 18:29:27

@Aydaf: Ha a halláskárosodás kifejezetten bizonyos tartományokra jellemző, akkor az idegkárosodás lehetősége eléggé magas. Ezt viszont tuti, hogy felszúrással nem lehetett volna kezelni. Lehetséges, hogy némiképp összefüggésben van az egykori gyulladással, mert odairányította a figyelmet, de önmagában az a tény, hogy azóta is fokozatosan romlott, több mint gyanús.
Fogamzásgátló is csinálhat ilyent.

Cicmaláj 2010.05.22. 18:32:36

Huszonévesen ez nagyon kemény lehet, kitartás a posztolónak!

Brekkancs 2010.05.22. 18:43:47

"ha sípol a készülék az azt jelenti, hogy a magas hangokra túl van állítva, ezt be lehet állítani, ha szorítja a fülét akkor végső esetben egyedi készüléket is lehet készíttetni a beteg hallójáratának pontos mintájára az biztos nem szorít"

És mennyiért?Mi van azzal , aki nem tudja megfizetni?O

NemesekErnyo 2010.05.22. 18:46:04

@Brekkancs: A külső hallókészüléknek csak a fül-illesztékéről vesznek mintát, ez simán megfizethető. De a hallójáratit egyértelműen egyedire kell készíteni, különben akár ki is eshet. Ismerősömnek van ilyenje, száz-valahányezerért, úgy emlékszem, lehetett kérni részletfizetést.

Gonoszfóka 2010.05.22. 18:47:26

Nos, én szintén a posztíró gondjával küzdök, de csak a betegségi értelemben, félrekezelés vagy más egyéb nem volt. Szintén 10 évesen kezdődött...volt kórház, miegyéb, de javítani nem igazán tudtak rajta a dokik. Maradt a készülék... Igaz, a hallásom azért kissé jobb, mint Aydafnak, de készülék nélkül nem nagyon boldogulnék...így viszont bőven elvagyok :-)Leérettségiztem, diplomáztam, most meg van egy frankó melóhelyem :-)

Ja és új készülékez szintén most kaptam. Teljes körű hallásvizsgálat volt, és az új készülék 15 napos próbaidőt nagyjából a duplájára nyújtották, és nagyon rugalmasan álltak hozzám...Kellett bőven állítgatni, de megérte, jófajtás a kütyü :-)

Gonoszfóka 2010.05.22. 18:57:54

@NemesekErnyo: a tb a készülék árának 70%-át fizeti - bár nekem (nem részletezném most, hogy miért) csak 1 készüléket kellett vennem, és az így is majdnem 110 volt.

Amit a külső illesztékről mondtál, az helyes. De azt is hozzátenném, hogy az enyémhez egy ház 4600 ft lenne mindössze...a belevalók sajna jóval borsosabbak, ha gariidőn túl kell javítani :-(

Káin 2010.05.22. 18:59:39

@NemesekErnyo: Szép ára van...A tb csak azt a sablon hagyományos hallókészüléket finanszírozza?

Káin 2010.05.22. 19:00:12

@Káin: nem finanszírozza, támogatja...

Ayda 2010.05.22. 19:02:37

@Brekkancs: jelenleg úgy működik a dolog, az én információim szerint, hogy a mély hallójárati "forma" 10 ezer forint. Csak amiért elkészítik a fül formára. Lehet ez máshol változó, nem tudom. Jelenleg a Tb támogatja a készülék árának 50%át. Az árak? Azok iszonyatosak. Ha nem lett volna lakáseladás a múlt évben, aminek a pénzéből félre tudtunk tenni, nos akkor nem tudtam volna most külső készüléket venni. Kizártnak tartom, hogy ezt egy átlag kereső ember csak úgy meg tudja venni, vagy félre tud egyáltalán rakni. Az enyém nem a leghipermodernebb de így is 170 ezer forintba került a kettő. Ezen az áron már rajta van az 50% mínusz. Szerencsére mivel most külsőm van amihez nem kellett fülforma, mert van egy kis szilikon pöcök ami megtartja, így kikerülhettem a +10 ezer forint költséget.

@adamantium: igazából a romlás mértéke hullámzó. 250-nél kezdődik a 40 decibel onnantól megy hz-ként lefelé. Viszont minden tartományban van károsodás.

@NemesekErnyo: igaz a fülszúrást visszautasítottam, mint kezelést. Egyszerűen, szerintem baromság, hogy kijelenti valaki, hogy nem lát semmit de azért szúr. Fogamzásgátlót 10 évesen még nem szedtem :) Mire a fogamzásgátló képbe került (20 voltam) addigra olyan lett a hallásom amilyen most.

aszekelyek 2010.05.22. 19:04:16

@adamantium: Jó, hogy vannak, akik tájékoztatnak. Sok évi küszködés és számos orvos után, akik megállapították, hogy semmi bajom, csak rosszul hallok, egy csík valamivel és ciloxanos csepegtetés után hamar kiújuló gyulladással, kipróbáltam az ismerőseim áűltal ajánlott fülgyertyát. teafaolajos. Patika, vény nélkül, magyar termék. NA azóta kitárult a világ. MAjdnem bementem már egy halláscentrumba, katasztrofálisan nem hallottam. Beszédértési vizsgálat fel sem merült, számos orvos dacára. HA nem használ jöjjön vissza, a maximum. Nyilván nem tudják, milyen nem hallva élni. No de egy fülészeten???? Empátia nulla, annyit megerősíthetek. Ha nem magam nyerem vissza a hallásomat ettől az ősi , természetgyógyászati eljárástól, magyar gyártású szertől, nem hinném el sem. Persze az ooep nem támogatja. Van akinek használ. NA és? A típusa sem meg semmi sem volt kiderítve a nagyothallásomnak.Nincs is hová fordulni. Nekem már 3o -on túl kezdődött. Gyerekkoromban kiváló hallásom volt. Akkor voltam audiológián de szakmai okból. Betegségi okból nem küldtek oda. Váltig állították, semmi bajom. Azt, hogy miért romlik, miért nem hallok, azt nem kutatták. Az én bajom, oldjam meg... Van mit javítani ezen a szakmán is. Nagyon sok panaszos van , már csak abból kiindulva is, hogy magánüzletet alapoztak rá, nem is keveset....Nagy üzlet lehet.

aszekelyek 2010.05.22. 19:10:17

@NemesekErnyo: Érdekes, melyik fajta csinálhatja? Mert akkor, már pár éve nem szedtem tablettát, hanem méhen belüli, hormonmentest. Előtte viszont szedtem, nem túl sokat de kb 8 évig.., nem folyamatosan.

aszekelyek 2010.05.22. 19:11:43

@kendike: Aki szív, az a beteg. Ez világos. A többi meg vagy lexarja, vagy lenyúlja..

aszekelyek 2010.05.22. 19:15:29

@Brekkancs: Te láttál betegjogi képviselőt már életedben??? Aki tájékoztatna, mihez van jogod? A posztíró is nagysokára és véletlenül tudta meg a jogait...

Gonoszfóka 2010.05.22. 19:16:34

@Aydaf: Valamit rosszul tudsz, mert 70%-ot támogat...az egyém 325 rugóba került volna támogatás nélkül, plusz a ház költsége.

Ami nekem volt ezelőtt 8 évvel, az most is 145 rugó/darab, tehát a kettőre kéne fizetnem majdnem 90-et. Akkor lényegében ez volt a csúcs, most meg a belépőszint. Igaz, annak idején kaptam rá támogatást, így majdhogynem ingyen sikerült hozzájutnom :-)

Az meg megint más kérdés, hogy nekem azért is kerülhetett kevesebbe (a támogatástól függetlenül), mert jobb lehet a hallásom, mint Neked, tehát elég a relatíve egyszerűbb, vagyis kevesebbet erősítő kütyü is.

Brekkancs 2010.05.22. 19:17:31

@aszekelyek: Egyszer próbáltunk egy betegjogi képviselőhöz eljutni, egyik rokonom kapcsán (nem foglalkoztak vele hónapokig, holott daganatos beteg volt), de nem sikerült elérnünk.

Gonoszfóka 2010.05.22. 19:18:10

@Aydaf: Ja és mélyhallójáratim van, és 10 helyett 4600 volt mindenestül a készülékház, ez kimaradt az előző kommentből. Viszont az tény, hogy horror árak vannak ezen a téren...igaz az is ugyan, hogy a mikroelektronika ritkán filléres dolog... :-(

NemesekErnyo 2010.05.22. 19:20:22

@Káin: Biztosan vannak alapkészülékek, amelyet támogat, de azok nem nyújtják azt a tudást, amelyet a modernek.

Káin 2010.05.22. 19:23:02

@NemesekErnyo: A nagymamámnak volt olyan hagyományos, de az elég megbízhatatlan volt és nem igazán hallott vele jobban. Az volna logikus, hogy a jobb, használhatóbb készülékeket támogassák...

Ayda 2010.05.22. 19:24:13

@Gonoszfóka: A héten vettem meg 50%-os támogatással.:( Lehet készülék típusonként/márka szerint változó a támogatás mértéke? Nagyon nem esne jól, ha megint kiderülne , hogy átvertek. Te mikor vásároltad? Lehet változott azóta a támogatottság mértéke.

A második kszülékemet szerencsére ingyen kaptam, az árát meg sem mertem kérdezni, vagy ha igen nem emlékszem rá. Amint 18 lettem, viszont elvették a közgyógyomat, mondván 18 fölött már nem jár erre a betegségre. Ettől függetlenül érdeklődtem, azt mondták a jelenlegi hallásgondozóban, hogy közgyógyra nem tudnának túl jó készüléket adni.

Gonoszfóka 2010.05.22. 19:32:41

@NemesekErnyo: Nos, akkor tegyük tisztába a kérdést...elég sokfajtt támogat a tb. Ami nekem most lett, az a támogatottsági körbe tavaly ősszel került be, és a gyártó csúcsmodelljei között van. De szinte minden egyéb gyártónál hasonló a helyzet. Van azért az abszolút elit, ami valóban nem támogatott, de azt hiba lenne mondani, hogy a tb csak az átlagszintet finanszírozza. A rendelőben dolgozó elektrofiziológus elmondása alapján próbáltak többen ilyen nem támogatottat azzal a jelszóval, hogy kéne nekik a totál csúcs, de az eddigi talán 4 év alatt 1 ember vette meg mindössze, a többiek nem tapasztaltak ugrásszerűen jobb hangminőséget. Az elmondása szerint az enyémhez képest az a készülékcsalád inkább csak a jobb zajszűrésben tér el (de tizenpár éves tapasztalat alapján mondhatom, hogy ilyen téren az enyém is nagyon jó), és koncertre járók meg hasonló emberek tudják jobban kihasználni annak a tudását.

Tehát van több, sőt elég sok, ami a tb által támogatott - hogy ki milyet választ, abban a hallásgörbe az elsődlegesen mérvadó, és a pénztárca. Az alap mellett tehát a csúcs is megjelenik ebben a körben, és az alap se a legvérszegényebb. Az meg egy újabb kérdés, hogy a bele való elemek tudtommal pont nem támogatottat :-(

Gonoszfóka 2010.05.22. 19:39:04

@Aydaf: Éppen tegnap fizettem ki, de az egész procedúrát elindítottam már márc-ban. Mind a kórházban, mint abban az üzletben, ahol vettem, 70%-os támogatást mondtak (hogy miért nem kórházban vettem, megint hosszú történet, de NINCS köze ahhoz, hogy ott rosszabbakat adnának, sőt, a nyíregyházi audiológia, ahová tartozom, egyike a kórház legjobb, legbarátságosabb és legrugalmasabb részeinek :-) ). És valóban csak a 30%-át fizettem a teljes árnak...ezt a márka dolgot viszont nem tudom, lehet érdemes utánaérdeklődni. Milyen márkáról van szó egyébként?

Közgyógy nekem sincs. Járni tudtommal akkor járna, ha 67%-ra le lennél százalékolva, de ezek sok éves infók. Hogy arra milyen készüléket tudnának adni, azt szintén nem tudom, de az elem akkor legalább ingyen lenne...

Ayda 2010.05.22. 19:50:23

@Gonoszfóka: Én januárban kezdtem próbahordásokra járni. Szó se róla, szerettem volna ennyi pénzért olyant venni, amivel lehetőleg hallom, hogy merről fog elütni a villamos :) Bernafon-t vettem. Az első két készülék Siemens volt.

Igen az elemek támogatását sajnos eltörölték jó ideje, pedig igen közgyóggal ingyen kaptam, fél évre 100 darabot kb.
Legutóbb mikor keresgettem, annyit szűrtem le, hogy általában leszázalékolni nem szokták a siketeket vagy nagyothallókat.

Gonoszfóka 2010.05.22. 19:59:31

@Aydaf: A márka nekem ismeretlen...előzőleg volt Starkey, Victofon, és ez a második Widex-em :-)

Fél évre nekem 30 elem elég volt.

adamantium 2010.05.22. 20:03:26

@Ezt a népet sajnáljam?: esete válogatja, pl a tympanoplasticát te minek neveznéd?

gazso.fodor.istvan 2010.05.22. 20:09:16

1. Digitális készüléket tudtommal közgyógy-igazolványra nem kaphattál volna
2. A fülszúrás nem biztos, hogy hülyeség lett volna, nagy baj származhat abból, ha ezt nem vállalja a beteg -nem mindegy, hogy a genny egy apró, nyom nélkül gyógyuló nyíláson át ürül, vagy tönkrevágja a hallócsontokat és a dobhártyát súlyosan károsítva távozik
3. Az számomra érthetetlen, hogy miért csak akkor műtenek, ha megsüketültél. Eszerint műthető a füled és akkor vezetéses halláskorosodásod van, ha viszont nem műthető, akkor gondolom, idegi.
4. CT-t csináltak már? Ha nem, javaslom sürgősen üsd nyélbe, nehogy cholesteatomád legyen!!! Vagy ha az van, akkor nehogy eldurvuljon...
5. Az, hogy ellenkező oldalon jeleztél, talán indokolható azzal, hogy az adott oldalon idegi halláskárosodásod van és az ellenoldalon a csontvezetés miatt jobban hallod a hangot.
6. Hajtól a készülék nem sípolhat. Ilyen fokú károsodásnál javaslom a fülmögötti készüléket. Nem kell szégyellni- másnak szemüvege van. Az viszont baromi nagy teljesítményt képes produkálni.

Ayda 2010.05.22. 20:18:39

@Gonoszfóka: Nekem pedig az általad említettek ismeretlenek :)

@szlotty: Nem csináltak CT-t, Köszönöm hogy felhívtad erre a figyelmem, utánajárok!

NemesekErnyo 2010.05.22. 20:45:28

@Aydaf: Nem biza, sajna ez így van. A hozzátartozóm készülék nélkül egyáltalán nem hall, és simán elhajtották. Zajos gépek mellett dolgozik (asztalos), ott nem hordhatja, mert telemegy fűrészporral. Magát a gépzajt zavarónak érzi, de mellette nem érti az egyéb hangokat + átlagember ott amúgy is fülvédőt használ. Már ha nem akarja, hogy végképp tönkremenjen...

Koczeka, a pampák királya (törölt) 2010.05.22. 20:49:32

Elnézést, de nem olvastam végig... ugyanilyen bajom van, sokadik SZTK-s kezelés után egy idős dokinő mondta ki, hogy a sok gyermekkori fül-felszúrás következtében (valóban, 2-3 hetente jártam) a hallócsontok porcai becsontosodtak. Elvileg műtétileg eltörhetik, de akkor még erősebben fog összeforrni, tehát még rosszabb lesz a hallásom. Van erre - mondta Ő - nem-SZTK-s eljárás, de plasztikai eljárásnak minősül, 'pézes' dolog... egy inplantátumot raknak be, amolyan műcsontok-félét, ami örökös és jó, de mivel én egy sokadrangú adó (és TB) fizető polgár vagyok, ezért az nekem NEM JÁR!

Így lettem ÉN... nyugdíjas BM-es:-(((
Nyilván az országnak ez így jobb... az én állandó fülzúgásomat és egyre inkább csonthallásba (több belső, egyre kevesebb külső) hajló hallásomat ne is nézzük:-(

adamantium 2010.05.22. 21:11:39

@Koczeka, a pampák királya: ezt hol mondták neked? mert ez a műtéttípus semmiképpen nem plasztikai műtét, ez egy komolyabb fül-orr-gégészeti beavatkozás és fizeti is a TB

misspony 2010.05.22. 21:12:04

@szlotty:
Hűha, húsbavágó a téma!

Anno gyerekkoromban egy idős doktorbácsi a rutinszerű fülgyulladásomra mindig és mindig a melegsót javasolta. Sosem volt felszúrva. Ennek megfelelően 18 évesen műtötték a (jobb) fülemet, minden hallócsontot cseréltek belső, bűzös, koponyán belüli gyulladás miatt. (kétszer kellett megcsinálni, az elsőnél nem volt teljes a siker, visszatért a bűzös folyás...)

A dobhártyám vaskos (a jobb oldalon elég rendesen, a baloldalon jobb a helyzet), ezért elég rendes a halláskárosodásom, bár készüléket még nem igényel, a hétköznapi életben inkább zavaró, mint akadályozó.

Viszont mivel már nem vagyok túl fiatal, egyre nehezebben hallom a halk beszédet.

Van értelme még a dobhártya műtéten gondolkodnom?

xeria 2010.05.22. 21:52:46

Lehet, hogy nem leszek népszerű, de az esetben egyet nagyon nem értek. Az anyuka miért nem harcolt erélyesen a tisztességes vizsgálatért?! Az én lányomnak 4 évesen volt hallásvizsgálata, mert benött az orrmandulája a füleibe. Egyszer sem volt probléma avval, hogy a gyerek nem jól jelzett. Akorházzal már voltak problémáim, de én nagyon határozottan tudattam az orvossal, hogy nem írok alá semmi olyan papirt amit el se olvastam és nem adtal róla tájékoztatást. Tudomásul vette, és tisztességesen megmütötte a gyereket. Igaz, műtét elött rám szánt egy órát és elbeszélgettünk a műtétről és a várható kockázatokról. Sokszor kell határozottan szembeszálni, főleg ha gyereket érintenek döntések.

adamantium 2010.05.22. 21:58:54

@xeria: "benött az orrmandulája a füleibe" ezt azért gondoljuk át még egyszer

kacorka 2010.05.22. 21:59:25

Off: A holnapi posztban Dr. Morcz vekrmenyet is olvashatjatok.

Dr. Morcz · http://drmorcz.blog.hu 2010.05.22. 22:05:46

Csak most kapcsolódom be, mert végre-valahára kirándulni mentünk.
Nehéz lenne igazságot tenni (szerencsére nem erre szerződtem). Nekem a posztból az jött le, hogy volt egy nemtörődöm asszisztens, és minden az ő lelkén szárad. Önmagában a nem megfelelő hallásvizsgálattól és a nem megfelelő készüléktől senki hallása nem fog folyamatosan romlani. A hallásvizsgálat abban segíthetett volna, hogy a károsodást okozó folyamatról (idegi vagy vezetéses) lehessen többet tudni, de erre a fül-orr-gégész is képes lehet, pl. hangvillatesztekkel (jó, ezek régebbi és kevésbé pontos tesztek). Szóval, ahogy másoknak, nekem is hiányzik az, hogy nem derült ki diagnózis. A leírtak alapján vagy otosclerosisra, vagy valami ritka, genetikailag meghatározott hallászavarra gyanakodnék.
Ami viszont ciki, és itt szokásom ellenére nem a betegek oldalára állok, az szerintem az, hogy egy 10 éves lány szülei, ha észlelik, hogy az asszisztens bunkó, vagy hogy az orvosok egy helyben topognak, akkor mi a francért nem lépnek tovább. Hogy mást ne mondjak, Szfvártól Budapest (és a benne levő gyermekklinikai és egyéb gyerek-fül-orr-gégészetek) autóval vagy vonattal kb. 1 óra. Már elnézést.

kacorka 2010.05.22. 22:10:51

@Dr. Morcz: Ha nem haragszol, frissítem a hozzászólásoddal a posztot.(Remélem jó volt a kirándulás!)

Dr. Morcz · http://drmorcz.blog.hu 2010.05.22. 22:21:36

@adamantium: Az az orrmandula a 8-adik utas lehetett...

aussie mate 2010.05.22. 22:33:50

Sziasztok! Elkeserített, amit a posztoló írt. Hasonló cipőben járok. Nekem 16 évesen vették észre, hogy baloldalt lyukas a dobhártyám. Első műtét után pár évvel romlani kezdett a hallásom. Második műtéttel ezen próbáltak segíteni, de nem sok sikerrel. 30 évesen már 80db-n van a görbém (50 db idegi + 30 db vezetéses). Most a jobb fülemen indult el egy hasonló folyamat. Egy ügyeletes doki még rá is segített, mert a kis lyukból (kb. a dobhártya negyede hiányzott) csinált egy akkorát, hogy a 70%-a eltűnt:-( Na azóta 10 db-ről 30 db-re ugrott a görbe és ez már gondot okoz bizonyos szituációkban. A nagyobb gondom jelenleg, hogy fülcsengés alakult ki (talán a stressztől?) ami elég idegesítő. Van olyan köztetek akinek sikerült a fülzúgást lehalkítani?

dounkin 2010.05.22. 22:58:08

Ajánlom figyelmetekbe a legújabb Nők Lapja számát és abban az "Olivér mégis hall" c. cikket....

Nagyon sajnálom a történteket... eddig azt gondoltam, hogy a felnőtt audiológia valamelyest múködik csak a csecsemú és gyerek nem igazán...

gazso.fodor.istvan 2010.05.22. 23:32:35

@Koczeka, a pampák királya: És nem lehet, hogy a doktornő téved?!
Nekem többször végeztek hallásjavító műtétet, ha jól értem, neked is egy ilyen columellisatio-ra van szükséged. A TB finanszírozza.

gazso.fodor.istvan 2010.05.22. 23:35:01

@xeria: Úgy van!!!
Arról nem beszélve, hogy a rohadás nem kérdezi meg, hogy "ki tehet róla", hanem szétkapja a hallócsontokat, ha az orvos volt hülye, ha a beteg.

gazso.fodor.istvan 2010.05.22. 23:40:44

@misspony: Biztos, hogy dobhártyaműtétre van szükség? A zárójelentésben nem említenek cholesteatoma recidiva-t? Az okozza gyakran az idült középfül-gyulladást. Ha hallócsont-pótlásra van szükség, nosza! rutinműtét, oszt' vagy sikerül, vagy nem. Baj nem lesz belőle.

faudel 2010.05.23. 00:25:44

Bal dobhártya lyukas,jobb heges.Halk beszédet nem igazán hallom de nem vészes.Víz a fülbe nem mehet de így nőttem fel már megszoktam.Viszont kb 2 hónapja zúg a fülem illetve a bal zúg a jobb sípol.Isteni.Betasercet szedek.Valamivel jobb.Mindenki azt mondja próbáljak ne oda figyelni.Először azt gondoltam:hogy ne figyeljek oda amikor ezt nem lehet kikapcsolni!De egy idő múlva meg lehet tanulni.Ez van.

Neo07 2010.05.23. 00:55:45

A sípolás nem más, mint az akusztikus visszacsatolás miatti begerjedés. Ha a mikrofon érzékel valamit a hangszóró jeléből, egy szint felett lavinaszerűen beindul a folyamat. Nemcsak haj is előidézheti ezt, hanem megfelelő távolságban, szögben odatartott hangvisszaverő felület, mint pl. tenyér. Új illesztéket kell csináltatni, mert hézag van valahol.

Sajnos, néha előfordulhat, hogy az új illeszték formája nem tökéletes - ha pár óra után is szorít, nyom, vissza kell menni, reszeltetni belőle.

GiveltAway 2010.05.23. 09:36:14

"ugyan az"-t egybeírni, könyörgöm, "UGYANAZ"!

beste 2010.05.23. 10:11:19

@aussie mate:
hasonló szitu volt, de szerencsésen jöttem ki belőle. Gyerekkoromban folyamatos fülgyulladás, állandó fülszurka. Egészen addig, amíg a MÁV-Kórházban egy idős doktornő: "minek szurkálják ennek a gyereknek a fülét, amikor van erre tökéletes fülcsepp????" Bár külföldről kellett behozatni (ez a 1980-ban nem volt oly egyszerű), de ősök megoldották, és 3 nap alatt helyrejött a fülgyulladásom. Tünetmentes voltam 2003-ig, amikor kitört rajtam az allergia. Elmentem fülészhez, és a doktornő közölte, hogy nem árt, ha tudom, hogy a dobhártyám majd fele hiányzik. Műtétet javasolt. Szerencsémre van egy biztosítónál erre biztosításom (nem-ám-TB... :-(, de akkor azt minek fizetjük... )
és profi orvosok, többcsillagos hotelkörülmények között 1 hét alatt mindent rendberaktak a fülemnél. Igen, itt Magyarországon. Azóta tökéletesen hallok, és minden rendben.

Koczeka, a pampák királya (törölt) 2010.05.23. 10:11:57

Tisztelt Adamantium és Szotty! Én nem tudom megítélni a dokinő véleményének helyességét, előzőleg is többször vizsgált már és az őrületbe kergetett a pumpa+"mondja hogy aKKor" kombóval, amit magam is meg tudtam csinálni egy orrbefogás+pressz alkalmazásával, csakhogy ez pár percig tartó javulást okozott, így mire kiléptem az SZTK ajtaján, ugyanott voltam, mint amikor beléptem.

Hogy ingyenes-e a műtét vagy sem, nem tudom. Először is - szerintem - neki kellett volna erre javaslatot tenni, de az helyett csak egy tűnődést hallgattam végig, aminek kb. olyan lecsengése volt, hogy "csináljon, amit akar vagy tud":-(

A másik szomorú tény, hogy eleddig ő volt az egyetlen, aki eljutott valami megoldás-féle körvonalazásáig, a kollégái - nem túlzás ezt mondani - sintérek vagy elmebetegek, és ez nem csupán az én véleményem, hanem az ugyanott, de más szakterületen dolgozó feleségemé is:-(((

A helyzet az, hogy ha ilyen 'hátszéllel' is mindössze eddig sikerült eljutni (a dokinőt időközben "leépítették", nyugdíj előtt), sok reményem nincs, főleg egy már inaktív embernek NEM javasolnak költséges műtétet csak azért, hogy komfortosabban érezze magát, a 'süket nyugdíjas' természetes állapot, akkor is, ha kora alapján még használható lenne:-(

beste 2010.05.23. 10:20:33

@misspony: szerintem menj el egy profi fülészhez és konzultálj vele. Nem hiszem, hogy itt a pontos információk nélkül bárki vállalna távgyógyászatot, bármilyen profi is.

aussie mate 2010.05.23. 11:00:34

@beste: Köszi, ez biztatóan ha hangzik. Hogyan tudnék eljutni én is ezekhez az orvosokhoz?

mizrolist 2010.05.23. 11:55:17

@Dr. Morcz: megkérdezném, hogy mi van azokkal, akiknek ez nem tűnik fel? Az átlagember úgy állt hozzá az orvosokhoz még 15 éve is, hogy bizalommal volt irántuk és fel sem tételezte volna, hogy nem értenek a szakmájukhoz...

adamantium 2010.05.23. 12:15:51

@mizrolist: komplikált a probléma, a drága szocialista időkben a népet szisztematikusan lebutították, úgy az orvosokat is, nem tudom ha emlékeztek, de nem úgy volt, hogy ha a kedvem és a pénztárcám úgy hozta akkor leugrottam németországba egy kongresszusra vagy megrendeltem a Science-t. akkoriban a vizsgálati módszerek is nagyon szerények voltak (alig volt CT az országban nem, hogy MR vagy PETCT, SPECT ről ne is beszéljünk)így egy csomó betegség létezéséről nem vagy csak nagyon keveset tudtunk, de az emberek ezt nem tartották kirívónak mert nem volt doktor House meg vészhelyzet, grace klinika a tévében, hogy lássuk mi van amerikában (mondjuk kissé irreálisak ezek a filmek de na). Brinckmann professzor kézzel fogható módszerekkel gyógyított, nem emlékszem, hogy lett volna CT a feketeerdő klinikán. azonban 90-ben kinyílt a világ, mindenki mehetett ahova látott, és bizony rájöttek, hogy hoppá másképp is lehet, azonban azt az 45 évet nem lehet behozni, soha nem is lehet majd a jövőben se, mert az öregek akiknek van hatalom a kezében azok nem, vagy kevésbé akarják a változást a fiatalok képzésére meg nincs elég pénz, felszerelésre se sok esetben, gondolj bele egy itthon 90 ezret kereső fiatal orvos kimegy angliába pár évre, havi 1,5-2 millióért, megtanul valamit, szerinted hazajön majd újra 90 ezerért? amikor itthon nincs is meg a felszerelés és a főnöke valószínűleg nem is engedné alkalmazni mert ő nem tudja és elvenné tőle a betegeket

beste 2010.05.23. 12:56:52

@aussie mate: nem tudom, hogy itt nem minősül-e reklámnak, ha igen, akkor bocsi: szóval ING Kórházi Hotelszolgáltatás, bármelyik ING biztosítási ügynök percek alatt megköti, nekem havi 4 - 5 ezer forint körüli összegbe kerül, viszont olyan kiszolgálást kapsz, mint egy jobb négycsillagos hotelben. Ja, és felejtsd el a hálapénzt, mert különben azonnal elhagyhatod az objektumot....

beste 2010.05.23. 12:58:58

@aussie mate: de nyilván nem csak a körülmények érdekelnek, engem Dr. Paput László főorvos műtött. Nekem a tapasztalatom: érti a szakmáját, profi, és még jó fej is....

kaprosre 2010.05.23. 17:25:42

Sziasztok!

Pár év tapasztalatából merítve:

Az orvosok többsége frusztrált, próbál több helyen egyszerre megfelelni, így a betegekre általában csak kevés idő jut - igaz ez az állami és a magán szektorban. Sosem szabad egy fül-orr-gégész véleményre hagyatkozni, min. 2-3 orvost meg kell kérdezni egy komolyabb probléma esetén.

A fül-orr-gégészek többsége nem ért, vagy csak felszínesen a hallókészülékekhez - így komoly, mérlegelhető tanácsot csak kevesük tud adni. Az audiológus szakorvosok is többségében csak vényfelírása jók.

Az audiológus asszisztensek többsége még a régi rendszerben tanulta a szakmát, s analóg - csavarhúzóval állítható készülékeket adott ki évtizedeken át. Digitális készülékeket csak az utóbbi években kezdtek el árulni. Ez olyan, mint ha valaki 20 évig Ladával jár, s most hirtelen kap a kezei közé egy 10 milliós nyugati autót. Kevés audiológus asszisztens (10-20 % !!!) tud jól készüléket állítani - a legtöbbjük, ha tud egyáltalán, akkor is csak felszínesen.

Mér fontos ez? A mai hallókészülékek bonyolult szerkezetek, melyeknek rengeteg paraméterét lehet állítani - ami akár eltarthat a beteg visszajelzéseitől függően 30-60 percig is. Aki ezt lespórolja, azt nem érdekli, hogy a beteg hogy hall majd a készülékkel.

Általában az orvosokat a készülék kiválasztás, annak beállítása nem érdekli. Ezt az asszisztensekre bízzák.

A készülékek 70 %-át állja az állam, 30 %-át a beteg fizeti. Kivéve közgyógy esetén illetve 18 év alatt. Készülékek nyilvános listája: www.oep.hu/portal/page?_pageid=35,21527231&_dad=portal&_schema=PORTAL (havonta frissítik)

Egy szó mint száz - aki valóban meg szeretné oldani a fül-orr-gégészeti problémáját, az körültekintően, időt szánva a kérdésre tegye - beszéljen sok emberrel, próbálja megérezni, hogy hol kap majd tisztességes ellátást s hol nem. Sajnos az egészségügy is biznisz - itt már az ember nem beteg, akit gyógyítani kell, hanem kuncsaft, akit fejni lehet. Így ez harc a fogyasztó oldaláról is, hogy milyen színvonalú szolgáltatást vár el a pénzéért cserébe.

Még egy-két praktikus jó tanács:

Ha nyom a hallójárati készülék, akkor a házat lehet csiszolni, vagy lehet házcserét kérni. A hallójárati készülék diszkrét, de a fül mögötti nem okoz dugultság érzetet, nem folyik bele a fülzsír, nagyobb az élettartama. A hallójárati készülék nem jól illeszkedő ház esetén sípolhat, ami kellemetlen a folyamatos használatban.

A Publikus Gyógyászatisegédeszköz-törzs táblázatban láthatja mindenki, hogy milyen besorolású készüléket ajánlottak neki, s hogy mi van még a kínálatban. OEP segédeszköz jegyzék, ahol részletes leírások is találhatók: sejk.oep.hu/

Törvény szavatolja a 15 napos próbahordást - ez alatt kiderül, hogy megfelel-e a készülék vagy sem.

Jelenleg egy hallókészülék kihordási ideje 6 év - ez az alatt az idő alatt államilag támogatott készüléket max. kérvényezve lehet újra kapni.

Fontos, hogy a készüléket egyéni igényeinkre beprogramozva állítsák be - legyen audiométeres vizsgálat, beszédértés, kellemetlenségi küszöb mérés. Kérdezzünk rá, hogy az adott készülék mikori fejlesztés - mert van ami 10 éves fejlesztésű és van 2010-es is egyszerre, egy kínálatban.

Az audiológus asszisztensek többsége azt a készüléket ajánlja, amelyik után nagyobb a haszna. Menjünk el 3-4 audiológiára s várjuk kíváncsian, hogy ki mit ajánlj a problémánkra.

Ha a hallásromlás folyamatos, vagy még várható - akkor olyan készüléket válasszunk, amiben van még tartalék erő - mert a csúcson járatott készülék könnyen besípol.

Az analóg készülékek egyszerűbbek, s keményebb a hangzásuk, mint a digitálisoknak, azonban ha egy digitálist rosszul állítanak be, akkor sokszor kellemetlenebb is lehet, mint a jól beállított, egyszerűbb analóg. Természetesen egy nívós digitális készüléknek 10x nagyobb tudása lehet, mint egy régebbi analógnak.

A digitális készülékek között is van egy erő sorrend - az oep lista I-V között számozza be a tudásszintet - érdemben a IV-V csoportbeli készülékek fognak hasznosnak bizonyulni, az első három csoport már a múltté. Nyugaton természetesen a betegek ennél szélesebb kínálatból választhatnak, náluk már van "VI és VII" csoport is, de sajnos nálunk nincs pénz az igen drága készülékek támogatására.

Dr. Morcz · http://drmorcz.blog.hu 2010.05.23. 18:40:42

@mizrolist: A posztíró észrevette, legalábbis az alapján, amit írt.
Az jogos, hogy mi van azzal, aki vakon bízik az orvosokban. Tény, hogy ez az a szakma, amit csak 100% elhivatottsággal, figyelemmel stb stb lehetne művelni. És a legtöbb orvos, amikor kijön az egyetemről, így is vág neki. Aztán jön a lehetetlenül szervezett, alulfinanszírozott (nem csak a fizetésre, hanem a kórházak állapotára értem) eü. rendszer, meg a sok ügyelet, meg az 5-ről 6-ra nem jutás, meg egy sor bunkó beteg és hozzátartozó (mert vannak jócskán), egy pár táppénzcsaló, egy pár maffiózó, aki meg akarja venni az orvost kilóra, és szép lassan sokakból kihal a lelkesedés.
Pesszimistább pillanataimban úgy érzem, hogy a közismert "minden országnak olyan kormánya van, amilyet megérdemel" mondás úgy is megáll, ha a kormány helyett az egészségügyet helyettesítem be.

mizrolist 2010.05.23. 18:49:30

@Dr. Morcz: oké, de a problémák idején 10-15 éves volt a beküldő... ha valaki gyerekként beszól egy orvosnak, akkor elnézően legyintenek a legtöbbször és figyelembe sem veszik, amit mond. Sőt, ha valaki 20 éves, még akkor is reagálhat úgy egy asszisztens, hogy "maga fiatal és tapasztalatlan még, ne ugráljon, én ezt csinálom huszonharminc éve"...

Gonoszfóka 2010.05.23. 20:58:32

@kaprosre: Pár gyakorlati észrevétel: nekem doki még SOHA nem állított készüléket, mindig csak asszisztensek - arra viszont nem igazán volt panaszom. Bár a mostanival megszenvedtem, amire a 10 csatornáját jól be tudtuk lőni. De ez nem azért volt, mert ne tudta volna, mit hogy kell állítani. És tényleg megvolt egy állítás min. fél óra, és volt, amikor a munkaidejének lejárta után tudtam csak menni...viszont mondta már jó előre, hogy menjek nyugodtan, ha nekem csak akkor jó.

Digitális készülékem van immár 8 éve :-) És annak még 7 év volt a kihordási ideje, és mivel most csak az egyik fülemre kaptam újat, a másikra ez a 7 év még él. De a mostani újra már 6 év van.

Abban meg teljesen igazad van, hogy a nem jól behangolt digi nem jó...tényleg nem. De ha sikerül belőni ideálisra, akkor megmutatja az igazi tudását.

És még egy: "Az audiológus asszisztensek többsége azt a készüléket ajánlja, amelyik után nagyobb a haszna. Menjünk el 3-4 audiológiára s várjuk kíváncsian, hogy ki mit ajánlj a problémánkra."
Nos, pont ezért lett NEM olyan készülékem, mint amilyet a kórházban tudtak volna ajánlani, hanem maradtam márkahű (a kórháznak az adott céggel megszűnt a szerződése). És épp az asszisztens mondta, hogy bár tudna nekem adni másik márkából, de mégis inkább azt javasolja, hogy menjek máshová. Magyarán nem a jutalékot nézte, hanem azt, hogy nekem hogy a legjobb :-)

gazso.fodor.istvan 2010.05.23. 21:02:57

@aussie mate: Én pedig ajánlom Rásonyi-Kovács Pétert (László Kórház). Korrekt, szakmailag kiváló, az én fülemet előtte három orvos próbálta rendbetenni összesen 7 műtéttel. Aztán ő rendezte a dolgot. Hálapénzt pedig soha nem adok orvosnak, nála ebből semmiféle hátrányom nem volt.

aussie mate 2010.05.24. 13:31:23

@szlotty: Köszi. Felkeresem őt is. Több szakvéleményt kérek mielőtt döntök. Neked volt fülcsengésed is, amit megoldottak?

gazso.fodor.istvan 2010.05.24. 16:08:07

@aussie mate: Nem, szerencsére. Remélem, sikerül helyrehozni a problémát.

Neo07 2010.05.25. 04:35:57

"Visszamentünk a fülészetre, ezek után pláne nem értették ugyan mitől kéne rosszul hallanom, folytassuk tovább a száj becsuk, orr befog fújást."

Hmm, én eddig abban a hitben voltam, hogy ezt nem szabad... Ha néhanapján náthás vagyok, és túlerőltetem az orrfújást, akkor elég kellemetlen számomra ez, és bizony érzem, hogy nem jó a fülemnek. Nem erőltetem, és akkor pár órán/napon múlva elmúlik a kellemetlen érzés.

Erősítsen/cáfoljon meg valaki, de én úgy tudom, hogy ilyet nem szabad csinálni, mármint az erős orrfújást...

adamantium 2010.05.26. 19:09:15

@Neo07: mert ha taknyos vagy akkor nem is szabad, mert akkor a taknyot nyomod fel a középfülbe, ha meg száraz az orrgarat akkor a levegőt
© 2009-2015 praxis
blogszabályzat
süti beállítások módosítása