A pénz önmagában még nem gyógyít meg

2010.05.16. 09:14

Sziasztok,


Két éve történt velem, hogy a jobb lábam Achilles-inán lett egy kb hüvelykujjnyi, puha duzzanat. Piszkálva, nyomkodva érződött, hogy valamilyen folyadék/gél szerű cucc van benne. Mivel fájdalmat nem okozott, egy darabig hanyagoltam (tudom, tudom, már én is okosabb vagyok). Mikor elkezdett fájni is, rájöttem, hogy ennek a fele sem tréfa, orvos után kéne nézni.


Megpróbáltam önerőből okos lenni: felkerestem egy reumatológust/sportorvos magánrendelését. Időpont, stb. A rendelésen 7.000 HUF-ért közölte velem, hogy neki is ilyen az Achilles-inja, és mivel nem lát bele, másnap fáradjak be a megyei kórházba, ahol TB-re elvégeznek egy UH vizsgálatot, annak az eredményével menjek vissza a következő magánrendelésre (ismét 7.000).


Beutalót nem adott, csak egy sajtpapírra írta fel , hogy milyen vizsgálatot kell kérnem. Érdekes módon a kórházban minden további nélkül megcsinálták a vizsgálatot a doki nevének hallatára. Mivel a vizsgálatot végző orvos nem talált semmi különösebbet, és amúgy is kicsit lehúzósnak éreztem a dolgot, megint altattam egy kicsit a problémát.


A következő kör (a fájdalom újbóli jelentkezésére) egy másik sportorvos lett, de most már a hivatalos rendelési időben. Időpont, stb, kivártam a soromat, majd az orvos közölte, hogy rendelési időben ő csak igazolt sportolókkal tud foglalkozni, de nagyon szívesen lát délután a magánrendelésén. A lábamra nem volt kíváncsi.


Délután visszabicegtem, 5.000 HUF-ért 2 perc alatt megállapította, nyáktömlő gyulladásom van, és a következő gyógymódot vázolta fel:


1. Ír egy reumakenőcsöt, amit kb. 2-3 hétig naponta többször kell külsőleg felkenni.


2. Ha ez nem vezetne eredményre, akkot felnyitja, és valamilyen szteroidos gyulladáscsökkentőt tesz oda, ahova kell.


A krémet kiváltottam, kentem becsülettel, semmit nem javult. Közben, mivel volt egy kézzel fogható diagnózisom (nem csak az, hogy jah, az enyém is ilyen..), megpróbáltam utánaolvasni az interneten. Itt az derült ki a számomra, hogy ilyen esetben az Achilles-ín akár el is szakadhat, és ha ez történik, akkor a szteroidos kezelés csak ront a helyzeten: nehezebben forr össze az így kezelt ín.


Újabb orvost kerestem, kiderült, hogy Budán a Sportórházban minden további nélkül fogadnak, beutaló sem kell, csak időpontot kell kérni. Klassz. Itt egy idős doktor úr szintén az előző diagnózist állította fel, majd szörnyűlködését fejezte ki a szteroidos kezelés hallatán. Ő csak sima fizikoterápiát javasolt, valamit lézeres sugárzást, de ez utóbbiért vissza kellett volna járni a Sportkórházba (ez volt legközelebb: 320 km oda-vissza alkalmanként).


Maradt a fiziko, amit a megyeközpontban is meg tudtak csinálni. 10 alkalomra szólt a kurzus. Az igazat megvallva óriási szkepszissel vágtam bele, de arra gondoltam, hogy még mindig jobb, mintha felvágják, és úgy próbálják helyrehozni a dolgot. Viszont a dokinak teljesen igaza lett, a 10. alkalomra szinte teljesen leapadt a duzzanat, csak egy kis csomó maradt emlékeztetőül.


Tanulság? Attól, hogy valakinek fizetsz a magánrendelésén, nem biztos, hogy meg is tud gyógyítani. Attól, hogy valaki azt mondja, hogy fel kell vágni, még nem biztos, hogy tényleg.


Nekem matematikusként nehéz feldolgozni, hogy ennyire esetleges tud lenni egy tudomány. Nálunk a párhuzamosok mindig adott távolságra vannak egymástól, 1+2 mindig 3. Az orvostudomány nem ilyen...


Köszi: Pál


Kedves Pál!


igazolva látom egy régi Morcz blogos bejegyzésemet arról, hogy a magánorvoslásban sem mind arany, ami fénylik: http://drmorcz.blog.hu/2009/01/30/maganklinika_avagy_nem_mind_arany


Szóval attól, hogy valaki magánorvos, nem biztos, hogy okosabb, felkészültebb, csinosabb vagy empatikusabb lesz (bár az utolsó 2-re nagyobb az esély, mint a túlzsúfolt sztk-ban). A magán-, és OEP-finanszírozott intézményben egyaránt dolgozóknál (és a legtöbb magánorvos most ilyen) nyilván nagy a kísértés, hogy a költséges vizsgálatokat az OEP-finanszírozott intézményekben oldják meg (ami jogszabályellenes). Ilyen esetben azzal, hogy valaki magánrendelésre megy, tulajdonképp a soron kívüli ellátást vásárolja meg (l. több hónapos várólisták).


Szerintem úgy lenne normális, ha a magánorvosnak lehetősége lenne az OEP-pel szerződni. Tehát ne az döntse el, hogy elküldhet-e valakit „ingyen” CT-re, hogy a kórházban vagy a privát rendelőben nézték meg, hanem az, hogy szakmai alapon szükség van a vizsgálatra, vagy nincs.


A dolognak azt a részét, hogy megnézi privátban, kivizsgáltatja államiban (ultrahang), aztán megint kontrollálja privátban, túl azon, hogy jogszabályellenes, én gyomorforgatónak is tartom.


A leveled másik része pedig, hogy nem tudják mindig megmondani, mi és hol a baj, ill. hogy a gyógyulásra sem tudnak biztos jóslást tenni még a szuperjó orvosok sem, az megmagyarázható azzal, hogy nem matematikai, hanem biológiai rendszerek vagyunk.


Egy egyenletnek pl. meg lehet mondani, hogy most 2 hétig feküdj, kíméld a lábad, de próbáld ezt mondjuk egy gyerekkel megértetni. A jó orvos annak tudatában próbálja a betegeket ellátni, hogy nem a 100% siker esélyével száll harcba a betegséggel.

 

Dr.Morcz

Van egy sztorid a magyar egészségügy helyzetéről? Megvárattak, félrekezeltek, megaláztak? Küldd a praxisblog@yahoo.com címre!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

másikpista 2010.05.16. 12:25:32

Megint egy internetes tudós! Rájött hogy rizikós a szteroid tehát hülye az orvos

Régen az volt hogy ha valaki nem volt megelégedve az orvosával elment egy másikhoz aki megmondta hogy az előző orvos hülye, aztán elment egy harmadikhoz aki a másik kettőt nevezte hülyének és így tovább. Most itt van még hozzá az internet ugyanennek a megállapítására

De miért is nem ment vissza a páciens az első orvoshoz az UH lelettel?

vrv 2010.05.16. 15:55:03

@másikpista: Neked annyi eszed van mint egy marék lepkének

NemesekErnyo 2010.05.16. 17:35:09

Persze, ha betartjuk a normális menetet, akkor első körben elmegyünk a háziorvoshoz. Egy másik poszt szerint úgyis csak beutalókat írogat. Ki tudja, hátha írt volna egyből a fizikóra. Ingyen.

szabidoki 2010.05.16. 19:17:41

Nem azért, mert én dolgoztam műtétes szakmában, de szerintem ha ilyen izék kezdenek nőni az emberen, érdemes először sebésszel konzultálni. Ahogy leírod, lehet, hogy helyi érzéstelenítéssel ki lehetett volna venni, és viszlát.
Így meg a fiziko után akár vissza is nőhet.
Ugyan már tudod, hogy kell kezelni, de csak jobb lenne egy definitív megoldás...
A háziorvos sem rossz ötlet, bár szerintem ilyesmivel ő is sebészeti beutalót adna.

adamantium 2010.05.16. 19:27:36

na szal én azt mondom az ilyennél el kell dönteni mit is akarsz vele csinálni? megműtteted vagy nem? ha nem akkor mehet bele szteroid meg fizikoterápia, meg feketenadálytő, meg mittudomén milyen kence-fice, a lényeg, hogy időleges javulást biztos okoz de ha a kiváltó tényező újra jelentkezik akkor kiújulhat. ha meg úgy gondolod, hogy rászánsz két hetet az életedből akkor elmégy egy baleseti sebészhez, mert általában az ilyen végtagi bajságokkal azok foglalkoznak (jól van na néhány lágysebész is) és kiműtteted, ezek után már csak nagyon ritkán keletkezik vissza

aversio avagy pacalfagylalt 2010.05.16. 20:10:12

dr.mortz írása azért egy kicsit szemforgató.
A magánrendelésen az adott rendelés, orvos szaktudását , a terület ismeretét veszi igénybe a páciens. A rtg. kép elemzése, összevetése a többi lelettel a tudást igénylő, amúgy csak a laikusnak értelmezhetetlen értelmezhetetlen a foto. Ha indokolt a ct( drága!), akkor is jár , mert biztosított.Érdekes lenne a magánrendelői árakat megnézni, ha a pacienseknek ki kellene még a teljes diagnosztikus rendszer duplázásának árait is fizetnie....:-)Igencsak beletörődnének abba, hogy nálunk is hónapokat kellene várni egy kis ct-re, stb-re.
Egyébként nem mindig ajánlatos megkerülni a szolgálati utat( háziorvos), mert egy kivizsgálás jobb ha szakember vezényletével zajlik.

adamantium 2010.05.16. 20:44:16

@aversio: szerintem te nem érted a lényeget. ha egy orvos a magánrendelésén lát egy beteget és onnan küldi el az állami röntgenbe, CT-re, laborba UH-ra majd az eredményeket megint a magánrendelésén elemzi, az olyan mintha egy, egyébként állami munkahellyel is rendelkező kőművest felfogadsz, hogy csináljon meg nálad egy tűzfalat: de ő ahelyett, hogy a saját eszközeivel és a te általad vásárolt alapanyagokkal dolgozna, a munkahelyéről hozza el a lapátot, betonkeverőt, téglát, homokot cementet és abból húzza fel nálad a falat. szerinted ez legális? egyrészt a kőműves is törvénytelen mert ő olyan eszközöket és anyagokat vesz igénybe ami nem az övé (magyarán lop), te meg egyrészt az illegalitás megrendelője, másrészről haszonélvezője vagy

Dr. Morcz · http://drmorcz.blog.hu 2010.05.16. 20:47:33

@aversio: Bocs, de tévedsz, nem jár a TB-finanszírozott CT/MR/PET stb, ha a magánorvos rendeli. Ez jogszabály, fent írtam, hogy miért tartom rossznak.
Én is folytatok magánrendelést, és amikor egyszer egy alkotmánybírósági jogászt vizsgáltam, a végén megkérdeztem tőle, megéri-e hozzájuk forduljak emiatt. (Ui. szerintem diszkrimináció, hogy a vizsgálatok TB-finanszírozását a beküldő személyéhez, és nem a beteg állapotához szabják.) A válasza kb. az volt, hogy érti a problémát, de a jogalkotónak megvan erre a szabályozásra lehetősége.
Meg fogsz lépődni, sokan inkább kifizetik a drága vizsgálatokat, ui. a legtöbb helyen akkor kiesik a várakozási idő, ami egyes vizsgálatoknál 2-3 hónap is lehet. És nem csak a láthatóan milliomos betegek hajlanak erre.
Ami még igazán érdekes, de túlmutat a mostani bejegyzésen, az az árképzés. Ma Budapesten 25 és 100 ezer Ft közötti összegeket kérnek el egy MRI vizsgálatért, attól függően, hogy ki szervezi meg.
A szememet meg nem akkor forgatom, amikor írok, hanem amikor marhaságokat olvasok.

Dr. Morcz · http://drmorcz.blog.hu 2010.05.16. 20:48:37

@adamantium: Pont ezt akartam én is mondani, kösz!

aversio avagy pacalfagylalt 2010.05.16. 23:03:08

@adamantium:
Sántít a hasonlatod.Ha az említett kőműves megfelelő ellenszolgáltatás( járulék ) fejében megegyezik a munkáltatójával, hogy annak erőforrásait( amit javarészt az ő forrásaiból is vetek) használhatja, akkor sem neki, sem nekem nem kell mixert,darut, ct-t, mri-t venni.Mindössze egy átlátható szabályozás kellene hozzá, mert most nem lehet. Kellene esetleg egy tarifarendszer ilyen esetekre, de figyelembe véve a szektorsemlegességet. Ne legyen több , mint amit a tb. számol el erre. Ehhez kellene az is , hogy a tb . a szolgáltatókat ne a mai " árakon" fizesse meg a zárt kassza elvei mentén, hanem vegye figyelembe a nyújtott szolgáltatás előállításának valódi költségeit.stb..Azaz az egész rendszert a talpára kellene állítani.
@Dr. Morcz:
Bocs a szemforgatásért, nem megsérteni akartalak, de nézzük, hogyan is oldható meg a magánorvoslás ha valaki nem csupán fonendoszkóp, vérnyomásmérő ekg és néhány apró eszköz használatával akar gyógyítani és egyáltalán mit nyújt a magánrendelés.
Kezdjük az utóbbival.Általában rendezettebb körülmények között( lsd. sztk várók tumultusa), nagyobb időráfordítást tesz lehetővé a betegre , gyakran jobban alkalmazkodva a beteg idejéhez.Ebben gondolom egyetértünk.
Több idő marad a betegre, anamnézisre,- ami ugye már magában több a fél diagnózis - stb..
Mit nem várhatunk el egy magánrendeléstől: Azt, hogy helyben meglegyen minden diagnosztikai eszköze ( képalkotó, labor stb..) pl.: országunkban a MRI-k és PET -k száma is elég könnyen fejben tartható.
A magánrendelést végző orvos dolga, hogy elinduljon egy irányba és kiderítse a bajt, majd megfelelően gondoskodjon a gyógyulásról( írányítsa a beteget a megfelelő helyre stb..)
Kér egy labort, CT-t, akármit, majd ezeket értékeli, szintetizálja dg-t , kezelési tervet állít fel.A tudását adja. Hogy a beteg honnan szerzi meg ezeket a kiegészítő dolgokat ezen vitatkozhatunk. Lehetne szektorsemleges a diagnosztikai háttér vagy külső igénybevétel esetén hozzájárulásos stb.. Ez technikai kérdés.Az viszont valóban erősen vitatható, hogyha valaki(k) más normák szerint látják el a beteget magánban és a oep rendelésen és összemossák a kettőt. A szabályok nem jók- senkinek sem.

adamantium 2010.05.16. 23:40:22

@aversio avagy pacalfagylalt: de látod már le lett írva, hogy az OEP nem köt szerződést magánrendelőkkel, és ameddig ez így van addig nem sántít a hasonlat :)
a magánrendelésről pedig (nekem nincs ezt előre mondom) az én véleményem szerint egy megfizethető plusz szolgáltatás kellene legyen olyanoknak akik: nem akarnak sorban állni, nem akarnak szabadnapot kivenni (mert ugye a magánrendelés általában délután, este van), irtóznak a tömegtől, a zárt helyektől, vagy nem akarják kivárni míg időpontot kapnak az illető nagyon leterhelt orvoshoz. ezek egy része érthető indok, az OEP is figyelembe vehetné, de nem teszi. pedig gondolom a betegnek nem a magánrendelés díjával van a gondja, hanem igénybe szeretne venni a fizikális vizsgálaton kívül műszeres vizsgálatokat, de hát nem lehet egy CT gépem a sufniban mert ha még lenne is 100 millám, hogy megvegyem, nem bírnám kifizetni az ólomfalakat, meg nem is venném jó néven a sok sugárzást amit kibocsájt. éppen ezért a két rendszert össze kellene kötni csak hát valaki ott fenn nem engedi

Dr. Morcz · http://drmorcz.blog.hu 2010.05.17. 10:16:11

@aversio avagy pacalfagylalt: Abban, amit írtál, majdnem teljesen egyetértünk. Abban nem, hogy ha valaki elmegy a magánorvoshoz, az is jogos elvárása lehetne, hogy el is rendezzék a kivizsgálását. Tehát szervezzenek neki labort, CT-t, akármit, amire szüksége van. Na ez az, amire ma legálisan csak akkor van lehetőség, ha a beteg kifizeti. Vagy vannak a magyaros félmegoldások.
Remélem, a most következő egészségügyi kormányzat is olvassa ezt a blogot ;) (és a sajátomat), és megoldást talál majd.
© 2009-2015 praxis
blogszabályzat
süti beállítások módosítása