Egy évig szenvedett

2010.05.02. 09:23

Tisztelt Praxis Blog!


A következő történet a húgommal esett meg.


Pont egy éve sportolás közben megsérült a hugica lába. Fájlalta a bokáját, de méginkább a térdét. Pár nap pihentetés után világossá vált, hogy valami nincs rendben, ugyanis még mindig nem tudott ráállni a jobb lábára.


Felkerestük a háziorvost, aki beutalta a körzetünkhöz tartozó ortopédiára. Az ortopédián az orvos boka-röntgenre akarta küldeni! Húgom szólt: de neki a térde fáj. Erre az orvos megvizsgálta a térdét, majd elküldte a húgomat az egyik budapesti kórházba, vizsgálják ki ott, hogy pontosan mi a baja. A kórházban megröntgenezték a térdét. Ekkor már nem tudta behajlítani a lábát, még félig sem. A kórházban azt mondták, hogy ez rándulás, pihentetni és kímélni kell, majd elmúlik. Kételkedve, de elfogadtuk a diagnózist, és vártunk vele néhány napot, hátha enyhül a fájdalma. Ez nem így lett, egyre rosszabb lett a helyzet, húgom nem tudott már járni a saját lábán, mankóval közlekedett.


Sejtettük, hogy itt komolyabb dolog lehet, mint egy rándulás.
Ekkor döntöttünk úgy, hogy felkeresünk egy jó hírű magánorvost, akit ismerősök ajánlottak. A magánorvos szerint porcleválás lehet, amit meg kell műteni. Kiírták a műtét időpontját, melyet hamarosan el is végeztek a magánklinikán. A műtét után az orvos közölte a húgommal, hogy menet közben kiderült, hogy nem porcleválás volt, hanem keresztszalag szakadás. A szakadt szalagot pedig eltávolították, mivel a baleset és a műtét között eltelt idő (6 hét!), illetve a folyamatos terhelés (itt a járással való próbálkozásokat értem) következtében az elszakadt szalag szétroncsolódott (ez egyébként nagy fájdalmakkal járt).


Tehát megműtötték a húgom lábát, de így már csak 1 keresztszalag volt a térdében. Tájékoztattak, hogy ez maradhat így, de lehetőség van a szalag pótlására mégegy műtéttel. Aki intenzíven szeretne továbbra is sportolni, annak ajánlatos pótolni a szalagot.


Így várt egy újabb műtét a leányzóra. Ezzel egy kicsit várni kellett, de hamarosan elvégezték ezt a műtétet is.
Következett a gyógyulási időszak. Gyógytornát javasoltak alkalmazni. Felfogadtunk egy gyógytornász nőt, ami szintén rossz döntés volt. A műtét után bizonyos idő elteltével ez a gyógytornász azt az utasítást adta húgomnak, hogy mostmár lehet terhelni a térdét, hogy tudjon erősödni. Azt mondta, már futni is lehet vele. Húgom el is ment 2-3 alkalommal kocogni. Utólag kiderült, hogy nem kellett volna hallgatni a gyógytornász kisasszonyra, ugyanis ezután került sor a kontrollra a magánorvosnál, aki azt mondta: „meg ne tudjam, hogy futni mer! ez még tilos!”. Szerencsére nagyobb baj nem lett belőle, hogy párszor mégis futott a térdével...


Mostanra már azt lehet mondani, hogy jól van a húgom térde, bár még mindig vigyáznia kell vele, nem sportolhat akármit.
Egy évet szenvedett a térdével, ami szerintem lényegesen kevesebb időtartam is lehetett volna, ha rögtön hozzáértő kezekbe kerül.


Számtalanszor levontam már ezt a következtetést az élet minden területén:
Hiába szakember valaki, nem bízhatod rá magad, olyan ügyekben, amikben nem vagy jártas.

 

Van egy sztorid a magyar egészségügy helyzetéről? Megvárattak, félrekezeltek, megaláztak? Küldd a praxisblog@yahoo.com címre!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Káin 2010.05.02. 10:36:28

Kíváncsi vagyok szakavatottak véleményére, hogy valóban hamarabb gyógyult volna-e a posztoló húga...

adamantium 2010.05.02. 10:56:52

a térd az egy kényes terület, nem tolonganak benne a jó szakértők. a rosszabbak annál inkább. de most nem értem mikor telt el az a hat hét: mert ugye sérülés, háziorvos, ortopéd, kórház, magánorvos - ezek közt pár napok teltek el. a magánorvos jegyezte elő műtétre olyan későre? általában ha eltelik pár nap és a fájdalom csökken jól vizsgálhatóvá válik a térd, gyanús ha fel van telődve a térd, ilyenkor leszívják és ha vér van benne, pláne ha zsírcseppes az már indulásból elég egy térdtükrözéshez. a keresztszalag ha szakadt nem varrható, régebben megvarrtuk de katasztrofális eredményekkel. a gond az ízületben jobbra-balra keringő térdszalagcsonkkal, hogy ledarálja a többi, addig ép porcot is. a keresztszalag pótlására több módszer van ennek függvényében folyik a beteg rehabilitációja is, az egyik módszerrel a terhelés azonnal, a kontrollált futás meg 6 hét után megkezdhető, a másikkal ez egy kicsit csúszik, de nem azt jelenti, hogy a másik az rosszabb módszer lenne, elvi különbség van a kettő közt, funkcionális jellemzően nem sok

epres négercsók 2010.05.02. 11:59:29

3 éve nekem is csúnyán megsérült a térdem, ráadásul nem is itthon, hanem a tengerentúl... (ellátás első osztályú, volt biztosításom, úgyhogy csak tátottam a számat a kórházi színvonalon).
Hazajöttem, az itthoni orvosok is persze tudtak a "twisted" térdemről. Aztán tavaly úgy alakult, hogy az irodai ülőmunka próbára tette a gerincemet, és elmentem gyógytornára. És ott vette észre a tornász csaj, hogy nagyon rossz állapotban vannak az izmaim, a lábam teljesen befelé fordult (pedig nem is mondtam neki semmit a térdsérülésemről, ő szúrta ki a torna közben), és mondta, hogy ha ezt nem tornáztatom, pár év alatt teljesen tönkre fog menni.
Azóta is hálás vagyok neki, mert ez a gyógytornász szenzációs, mind szakmailag, mind emberileg. Puszi-puszi viszonyban vagyunk. Csak sajnos, annyira nem fizették meg a munkáját, hogy elment külföldre. Nagyon fáj érte a szívem, nagyon sokáig tartott, mire elszántam magam, hogy egy másik kollégájához visszamenjek, csak akkor már lepattantam a rendelőintézet recepciósairól, mert hogy én nem oda tartozom... (érdekes, fél évvel korábban ez még nem volt gond)

Károgó Kritikus 2010.05.02. 15:15:46

Legalább már jól van a húgod, az is valami ;).

Csalamádé 2010.05.02. 15:21:15

Most mi is a gond?A posztoló úgy gondolja, hamarabb is meggyógyulhatott volna a húga. De miből gondolja úgy?Ahogy olvasom nem orvos...

kendike 2010.05.02. 15:29:32

Nekem is volt gondom a térdemmel, szerencsére eddig még nem kellett műteni, de ezek után nem várok túl sok jót.

Sixx! Anyád is nyugger? 2010.05.02. 15:30:14

@Csalamádé: azon túl, hogy félrediagnosztizálták, végülis semmi...

Mária 2010.05.02. 15:35:53

Ha én intenzíven sportoló emberként lesérülnék és pár nap múlva sem javulnék, legelőször az edzőmet és a sportorvosomat kérdezném meg, hogy mit csináljak, kihez menjek.

Gondolom, sokkal többet tudnak a sportsérülésekről, gyakrabban is találkoznak vele, mint egy háziorvos.

Káin 2010.05.02. 15:36:05

@epres négercsók: És milyen az új gyógytornász ?

Brekkancs 2010.05.02. 16:09:07

@Csalamádé: Ezt most komolyan megkérdezed?Eszem megáll...Olvasd el mégegyszer, hátha rájössz.

Káin 2010.05.02. 16:16:12

Úgy látszik ma nm lesz orvos vs. beteg párbaj, de én nem is bánom :).l

kendike 2010.05.02. 16:22:14

@Káin: Na ebben egyetértünk ,nem hiányzik, ami tegnap itt volt.

epres négercsók 2010.05.02. 16:28:49

@Káin: Egyelőre nincs új gyógytornász. Csak itthon torna meg gumilabda. Megpróbálok bejutni ugyanoda, ahol tavaly voltam, mert kedvenc gyógytornászom melegen ajánlotta a kollégáit, csak igényel kis utánajárást (beutalót máshogy kell megírni meg mittomén), és még nem volt időm és kedvem ezt elrendezni. De most már talán jön egy kicsit nyugisabb időszak, és akkor megpróbálok megint áttörni a recepciósnénik bástyáján :)

epres négercsók 2010.05.02. 16:31:46

@Káin: Merthogy, ez úgy működik, hogy ha nekem fáj a térdem, hátam, stb, akkor a háziorvos ad egy beutalót az ortopédiára (várakozási idő 1-3 hónap), és a gyógytornára az ortopéd orvos ad egy másik beutalót (várakozási idő 1-2 hónap). És akkor közben van a nemjóabeutalómert nemebbenakerületbenlakom.
Szóval kell hozzá egy kis elszánás, nem ám csak úgy odamegyek, mert fáj :)

Káin 2010.05.02. 16:35:05

@epres négercsók: Komolyan mondom, nekem totál átláthatatlan a jelenlegi egészségügy működése, tuti elvesznék benne, ha szükségem volna bármi nemű vizsgálatra. Szerencsére (kopp-kopp) egyelőre nincs.Remélem Neked sikerül majd és bejutsz arra a helyre, ahol a gyógytornászok gyöngyei dolgoznak :9.

tbarmit 2010.05.02. 16:45:59

Tehetünk bármit, 20 éven belül úgyis a magyar lesz a kisebbség Magyarországon.

iovianus 2010.05.02. 16:49:39

Fájlalta a bokáját, de méginkább a térdét.
az orvos boka-röntgenre akarta küldeni! Húgom szólt: de neki a térde fáj.

Gyógytornát javasoltak alkalmazni.
Felfogadtunk egy gyógytornász nőt, ami szintén rossz döntés volt.

Azt mondta, már futni is lehet vele.
Szerencsére nagyobb baj nem lett belőle,

Csak én érzek ellentmondást néhány helyen?

Egy évet szenvedett a térdével, ami szerintem lényegesen kevesebb időtartam is lehetett volna,

Tévedsz, van aki egy életen át szenved a térdével. Nem véletlen, hogy a rendőr a térdedet veri szét elsőnek, mert azért nem kap büntit és az orvosok nem tudják összerakni...

Káin 2010.05.02. 17:20:00

@tbarmit: Ez meg hogy jön ide???

Hurrá Torpedó · http://www.youtube.com/watch?v=br-D7UneS0E 2010.05.02. 17:27:39

haver szokta mondogatni egy-egy szarabbul sikerült, de sikeres vizsga után:
szarjál rá, kettessel már műtenek.
(mi nem orvosi karosok voltunk)

Gatts 2010.05.02. 17:30:54

Nálam jelenleg is folyamatban van a kezelés a térdemmel. Ezt a hozzászólást is a kórházi szobából írom.
Február elején kosárlabdázás közben történt balesetem, ugrásnál rosszul érkeztem, kb. úgy éreztem mintha a térdem előre felé akarna hajlani. Ordítottam mint a sakál, azonnal feldagadt, mozgatni nem igazán bírtam, vittek be egyből a kórházba.
Akkor megröntgenezték, kaptam rá fájdalomcsillapító-gyulladáscsökkentő gyógyszert és mondták, hogy jegeljem.
Egy hétig szinte egyáltalán nem bírtam felkelni az ágyból, csak kúsztam-másztam szinte. Ezért egy kicsit fura nekem a posztban szereplő lány, hogy ő először tudott járni és csak később rosszabbodott a helyzet, szakadt szalaggal. Bár gondolom ez a fajta sérülés elég változatos lehet. A második héten már két mankóval tudtam nehézkesen közlekedni, aztán fokozatosan átálltam egy mankóra (csak a sérült, bal oldalon). Közben járkáltam kontrollra, illetve kaptam térdrögzítőt és kiírtak gyógytornára. Azt mondták, hogy valószínűleg keresztszalag szakadás lesz, de csak akkor lehet majd tudni, ha lement a duzzanat. Maga a duzzanat végül 3 hét után múlt el nagyjából, rendszeres jegelés mellett. A gyógytorna is segített sokat, úgyhogy egyre jobban tudtam mozgatni. A legutolsó kontrollnál azt mondták, hogy telefonáljak vissza 3 hét múlva és ha addig nem szűnnek el a főbb panaszok (hogy nem tudom teljes mértékben kiegyenesíteni, illetve behajlítani a lábamat), akkor megbeszéljük a továbbiakat. Nagyjából ezzel egy időben önkényesen felfüggesztettem a gyógytornára járást, mert egyszerűen nem fért bele a heti három alkalom a tevékenységeim közé. Gondoltam a tornáztatás nagy részét otthon is tudom csinálni, csak az elektromos kezelés az amit, nem, de az talán elhagyható. Végül odáig jutott a dolog, hogy szinte már 100% volt a járásom, de teljes mértékben még mindig nem tudtam kiegyenesíteni a lábam, illetve teljes behajlításnál (pl. guggolás), fájdalmas volt. Ezen kívül előfordultak talajvesztéses esetek, tehát mintha meg akarna rogyni a térdem járás közben, nem tudna megtartani. A térdrögzítőt már két-három hete nem hordtam ekkor.
Beszéltem a dokival, aki ezekre azt mondta, hogy ebből így műtét lesz, és jöjjek be a következő héten megbeszélni a részleteket. Bejöttem a kórházba, egyből meg is csinálták az altatáshoz szükséges vizsgálatokat és ki is írtak erre a hétre, csütörtökre, szerdai befekvéssel.
Szerdán be is jöttem, csütörtökön pedig megműtöttek.
A műtét szalagpótlást jelentett, ahol saját ínt vesznek ki a lábból (melyek járulékosak, ezért nem hiányzanak a későbbiekben), majd ezt megfelelő módon meghajlítva, illetve a sípcsontba és a combcsontba lyukakat fúrva, befűzik a régi keresztszalag helyére. A végén csavarral rözítik.
Azt mondták, ennek a műtétnek az eredményeként, ugyanúgy fogom tudni használni a lábamat, mint korábban, megkötések nélkül.
De inkább nem szeretnék hülyeségeket írni, sem a műtéttel, sem a várható gyógyulással kapcsolatban, lehet már így is írtam nem helyén való dolgokat.
Tehát itt tartunk most, elvileg holnap engednek haza.
A kezeléssel alapvetően elégedett vagyok eddig, mankóval már mászkálgatok, de a szerda óta kórházban fekvés eléggé terhelő.
A végére annyi kérdésem lenne csak, hogy egy ilyen keresztszalag szakadást egy baleset utáni MR vizsgálattal nem lehetett volna azonnal megállapítani? Bár a műtét előtt azt mondták, hogy elvileg a sérülés után két hónapon belül nem műtenek, csak az után.
Tudom, hogy az MR drága, illetve nagy a sorbanállás, de ez nem gyorsította volna meg a folyamatot?
Elnézést a hosszú élménybeszálomóért :)

gitáros 2010.05.02. 17:34:12

"Hiába szakember valaki, nem bízhatod rá magad, olyan ügyekben, amikben nem vagy jártas."

Igazad van! Mindig van egy baromi tájékozott, és garantáltan nem szakember szomszédrokonismerős, akire nyuggggodtan rábízhatod magad! És akkor a net még szóba se került...

Káin 2010.05.02. 17:55:59

@Gatts: Jobbulást. Sajna nem értek MRI-hez (sem).

Rántott máj (törölt) 2010.05.02. 18:04:48

@Gatts: Koszi a beszamolot es mielobbi gyogyulast!

adamantium 2010.05.02. 18:08:41

@epres négercsók: ha megrándult, kicsavarodott a térded akkor nem az ortopédiára kell menni vele hanem a balesetei sebészetre, elvégre baleset ért. az ortopédia a térd kopásos jellegű panaszaival foglalkozik

Masni 2010.05.02. 18:16:48

@adamantium: hát ha a háziorvos nincs ezzel tisztában, nehogy már a betegnek kelljen tudni... szerintem én is a háziorvosomhoz mentem volna, és bíztam volna benne, hogy a megfelelő helyre küld.

adamantium 2010.05.02. 18:17:41

@Gatts: természetesen az MR jó valószínűséggel meg tudja állapítani, hogy elszakadt-e a keresztszalag, de gyakran ad téves pozitív véleményt (ha csak mondjuk részleges a szakadás és be van vérezve a szalag) illetve negatív eredményt olyankor, ha a szalag ugyan elszakadt de nem mozdult el a helyéről. egy jó térdsebész fizikális vizsgálattal is meg tudja állapítani ugyanazt, a sérülés után pár nappal amikor az akut fájdalmak lejártak. mint írtam ha a térdízület bevérzik és a röntgen nem mutat törést az egy gyanús dolog. a szalagot pótolni nagyon frissiben (első pár nap) vagy 6-8 hét után lehet, ez utóbbi a gyakoribb. közte kockázatos, ennek fiziológiai okai vannak. te valószínűleg hamstringet kaptál. a szalagot egyébként nem kötelező pótolni, mert egy jó combizomzat eléggé kompenzálja a hiányát. a műtét indikációja nem a szalag hiánya hanem a beteg térdének instabilitása mely fokozott ízületi kopáshoz vezet. 50 év felett se pótolják jellemzően

adamantium 2010.05.02. 18:18:44

@Masni: baleseti sebészetre nem kell beutaló, oda lehet menni ha baj van bármikor, persze azért éjjel 3-kor nem biztos, hogy szívesen látnak az egy hetes térdfájásoddal :)

Gatts 2010.05.02. 18:32:10

@adamantium: Köszi a választ! Amennyire most utánanéztem, valószínűleg hamstring-ínas pótlás volt, a lábam belső oldalában a combizomtól a térdig húzódó (azt hiszem) ínt vették ki. Illetve ínakat, mert elvileg kettő van és a doki azt mondta, hogy egymagában rövidnek bizonyult, úgyhogy kivették a másikat is.

Mindenkinek köszi a jó kívánságokat! :)

Mourinho már nem a király 2010.05.02. 18:44:35

Kettős keresztszalag szakadás a sportolóknál is 6-9 hónap. És ugye ők aztán mindent megkapnak és megcsinálnak a regenerálódás érdekében. Szóval az egy év átlagembernek végülis reális lehet. Nyilván a félrediagnosztizálás nem hiányzott.

adamantium 2010.05.02. 18:54:28

@Anthony (kick-ass): a postíró húgának csak elülső keresztszalag szakadása volt, nem kettős. a kettősből, szerencsére nagyon ritka, nem 6-9 hónap a felépülés, hanem 1 év és a végtelen közt van. már csak azért is mert elülső keresztszalagot kb 50 ember pótol ebben az országban (ebből mondjuk 10 aki jól) hátsó keresztszalagot meg max. tízen vállalkoznak pótolni, és hozzájuk nem könnyű bekerülni. egyébként ha egy sportoló igazán számít annak műanyag szalagot raknak be, azzal kevesebb mint 3 hónap a felépülés, mondjuk 10 év után jöhet a protézis :)

Schulteisz, az ikrek 2010.05.02. 19:14:24

Jelenleg Magyarországon 2 térdspecialista van: Hangody László, és Klára Tamás!!! Drága a magánklinika, de éljen az egészségügyi reform! Ja, és a sportkórházba csak az menjen, aki végleg abba akarja hagyni a sportolást! Ott is tartják a markukat, de szakmai tudás nincs mögötte!

adamantium 2010.05.02. 19:17:09

@Schulteisz, az ikrek: azért vannak még páran, nem kell ennyire szűkíteni a kört, olyanok is akik állami intézményben dolgoznak és nagyon jó munkát végeznek

nagylalo 2010.05.02. 19:34:38

@Gatts: a magán MR vizsgálat 25ezer ft (ami sztm nem drága, ha az ember térdéről van szó). Én délelőtt telefonáltam, délutánra megvolt az időpont. Hogy hol, azt nem reklámozom, de elég könnyű megtalálni.

nagylalo 2010.05.02. 19:38:15

@Schulteisz, az ikrek: A harmadik: Dr. Béres György. saját klinikáján 15ezer egy éjszaka ellátás, a műtétet a tb fizetni, hálapénz hangsúlyozottan nincs. Magyarul szállodai körülmények között, kedves nővérekkel, patyolattiszta mosdóval, profi orvosokkal 15-ből megvan akár egy keresztszalag-pótlás is. Ennél sokkal többet "illik" otthagyni hálapénzként az állami kórházakban.
Bocs a reklámért, de engem 2 hónapja műtött és teljesen meg voltam elégedve.

adamantium 2010.05.02. 19:52:55

@nagylalo: hát őt pont nagyban ócsárolják egy 2010.04.23-án megjelent írásban ezen a blogon

Schulteisz, az ikrek 2010.05.02. 19:58:58

@adamantium:
Azok páciensei írnak a húguk nevében ide! :-))))

Schulteisz, az ikrek 2010.05.02. 20:02:47

@nagylalo:
Nekem Hangodynál 5 éve 200 ezer volt,1 napi ellátás, a műtét, és fél évig kontroll foglaltatott az árban,azóta semmi gondom! A minőséget meg kell fizetni!!!

adamantium 2010.05.02. 20:05:30

@Schulteisz, az ikrek: most én hangodyra nem mondok semmit mert ő tényleg nagyon jó, főleg a hamstring típusú pótlást nagyon uralja ebben az országban, de hidd el van még pár ember aki 1000 keresztszalagon felül jár és nagyon jók az eredményei

kenya5 2010.05.02. 20:06:58

tisztelt hozzászólók: saját esetem,roszul emeltem idegbecsipődés a gerincemben elmentem a háziorvoshoz,nem azonnal.Csak amikor már nagfyon zavart a dologmeg barátaim unszoltak hogy nézesem meg.kb 10 nap után elmentem doktornőhöz hogy kéremszépen nem tudok vezetés közben jobra elfordulni sem mert fáj a karomis. Mitgondoltok mire jutottam a kedves háziorvossal?????
Meleg nyári napvolt sütött a nap:) a doktornő válasza ha szeretné párnapra kiirhatom:((((
Na mondom én nem ezéert jöttem kezitcsókolom hanem beteg vagyok és nem táppénzcsaló erre megsértődött ugyebár erre nem számitott a hölgy,na sarkonfordultam és irány magánorvos ő diagnosztizálta hogy csigolya becsipett valami ideget.kezelés és meggyógyult,de mondta korábban is mehettem volna,de ha doktornőmre bizom magam még mais várhatnám a javulást mertő azt hitte csak napozni akarok:)))
Na enyit az orvosi ellátásról magyarországon:(((

Schulteisz, az ikrek 2010.05.02. 20:10:45

@adamantium:
Valamikor Halast is dicsőítették, meg a Berkest, aztán a nagy számok törvénye alapján beesett pár műhiba! Ök is 1000 körül jártak! :-(

Schulteisz, az ikrek 2010.05.02. 20:16:18

Halas már kezet is úgy fog, hogy várja a borítékot! Berkeshez mentem majdnem, állami (sport)kórház, azért a hálapénzre igényt tartott rendesen, akkor jött egy jobb ajánlat Hangody személyében! Azután olvastam Trutykó könyvében, hogy a felesége térdét Berkes b@szta el! Megérzés....

adamantium 2010.05.02. 20:17:53

@Schulteisz, az ikrek: a sportkórházasokat inkább ne vegyük be a buliba, ők eléggé elszálltak, hidd el nem csak pesten vannak jó sebészek, sőt

kcha (törölt) 2010.05.02. 20:19:15

En kosarmeccsen serultem le, a kisujjam "belefurodott" a padloba, egybol bedagadt, lilas szint vett fel, a csont felcsuszott. Masnap bementem a klinikara, ahol egy rezidens megvizsgalt (protekcioval jutottam el odaig), rontgent csinaltatott. Megallapitotta, hogy nincs eltorve, hazakuldott. Nos, az ujjam harom honapig dagadt maradt, husz fokot birtam hajlitani, es a lilas szinet is megtartotta... Egy ujabb meccsen megint raserultem, de elmentunk maganorvoshoz, aki mindenfele muszerekkel vegzett vizsgalatok nelkul is tudta, hogy a kisujjamban egy szalag kivetelevel mind elszakadt. Nem lehet megmuteni sem, de kitarto gyogytornazas es ket ev utan mar tudom harminc fokot hajlitani...

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2010.05.02. 20:28:09

@Csalamádé: bakker attol, hogy ehy normalis orvos normalis muszerekkel meg tudja kulonboztetni a zuzudast, a porlevalast vagy a szalagszakadast
es ha elsore diagnosztikaljak, nem kellett volna kivenni a szlagot pl.

adamantium 2010.05.02. 20:28:24

@kcha: már mondtam az előbb is: röntgen, CT, MR mit se ér a fizikális vizsgálat nélkül, sőt néha ez fontosabb is. most nem nyugtatni akarlak de az ilyen jellegű sérüléseknél néha jobb ha el van törve az ujj, mintha szétmegy az összes szalag

adamantium 2010.05.02. 20:30:44

@hagyma: a szalag szakadt volt tehát menthetetlen, itt a 6 hét időhúzásról szól az egész vita. ha első nap megtükrözik a térdét akkor is menthetetlen lett volna a keresztszalag, mivel varrhatatlan alkatrész

Gatts 2010.05.02. 20:34:52

Én nem nagyon szeretnék neveket írni ide, de kíváncsi lennék, hogy az én orvosaimról mi a közvélemény. Azért orvosaim, mert a kezelőorvosom, illetve aki a műtétet végezte az nem ugyanaz. A kezelőorvosom azt mondta, hogy nem fér bele az idejébe ezért egy kollégája fogja csinálni, de vele úgyis együtt dolgoznak. Ettől függetlenül ott volt a műtétnél asszisztálni, vagy megfigyelni, vagy nem tudom.
Szóval kíváncsi lennék, hogy mi lehet a vélemény róluk, milyenek a statisztikáik. Eddig pénzt nem adtam, megmondom őszintén nem tudom, hogy megy ez. Korábban volt egy orvosom, aki csinált egy tükrözést a térdemen (korábban is voltak problémák), de nála mondták, hogy ne próbáljak neki pénzt adni, mert állati mérges lesz. És ő is állami intézményben volt. Szóval nem tudom, hogy jelen esetben mi a teendő, mondják ilyenkor, hogy mi a helyzet, vagy a betegnek önállóan kell megtennie a lépéseket? Félreértés ne essék, nem szeretem a hálapénz témát, de tudom, hogy vannak nagyon jó orvosok, akiket nem túlzottan fizetnek meg, ezért ügyel meg műt reggeltől estig, ahogy bírja (az én dokim is ilyesmi lehet, mert folyton elfoglalt, hogy milyen munkát végez, arról meg ugye a fenti kérdésem szólna).
A másik kérdés, hogy miért van az, hogy nem ér rá a műtétre betáblázottság miatt, de ennek ellenére jelen tud lenni? Van valami előírás esetleg arra, hogy egy nap hány műtétet végezhet, vagy szünetet kell tartania kettő között, vagy micsoda?

adamantium 2010.05.02. 20:47:29

@Gatts: vannak olyan intézmények ahol a nagyok se műthetik halálra magukat, meg van határozva havonta vagy hetente hány műtétjük lehet, ezért két lehetőség van vagy vár a beteg hónapokat míg befér a választott orvoshoz, vagy a választott orvos leasszisztálja a műtétet valakinek akinek van időpontja szabadon

nagylalo 2010.05.02. 21:31:05

@adamantium: durva. no mindegy, nekem egyelőre úgy tűnik, szerencsém volt.

Hipósgriff 2010.05.02. 22:30:29

Szóval: a sport fél egészség, mert ha nem sportolt volna, most teljesen egészséges lenne. Sokan túlerőltetik a sportolást, nem tanulnak a sérülésekből, többször is megzúzzák bokájukat-térdüket, stb., utána meg panaszkodnak. Hja, így jártál, saját döntésed, vállald a következményeket. 50 felett már komoly izületi degenerációval küszködnek.
A konkrét ügyben sok korrekt válasz (is) volt, elsődleges lett volna a baleseti sebészet, aztán röntgen - ultrahang - MRI - artroszkópia - ha kell egyéb műtét - rehabilitáció.

(A gyógyulás után pedig lehet újrázni, mint az egyszeri kislány, hogy "megerőszakoltak az erdőben, meg ma is arra megyek!")
Javulást.

epres négercsók 2010.05.02. 23:04:48

@adamantium: Összekeverted a kettőt. A kifordult térdem egy több éves sztori, azzal nem is ortopédiára mentem, hanem sebészetre (oda is inkább vittek, mert még hetekig nem tudtam utána járni). Ortopédiára először tavaly mentem, egész más okból (ülőmunka okozta gerincbántalmak), és onnan küldött az ortopéd orvos a (gerinc-) gyógytornára. A gyógytornán pedig az egyik gyakorlat közben szúrta ki a tornászcsaj, hogy még mindig gáz van a térdemmel, és mondta, hogy jöjjek vissza, ezúttal már térdtornára. Oda viszont csak ortopéd szakorvostól származó beutalóval lehet bejutni.
Vagyis, a kicsavarodott térdem önmagában már nem áll fenn, csak a hosszútávú mellékhatásai (nem megfelelően működő izmok pl). Ez miért igényelne ambuláns sebészi kezelést,3 évvel a történtek után?

epres négercsók 2010.05.02. 23:12:19

Jah, House-rajongóknak még elmesélem a térdsérülésem poénját: a fájdalom csillapítására VICODINT kaptam :D Bevettem, negyed óra múlva eldőltem, mint a zsák, és öt óra filmszakadás :D Nagyon durva volt... de használt.

adamantium 2010.05.02. 23:16:50

@epres négercsók: nem értelek, én arra írtam, hogy ha a térded fáj valamilyen sérülés miatt akkor azzal a baleseti sebészetre érdemes menni, nem azért mert ott sebészeti beavatkozást fognak rajtad végezni hanem mert ők értenek hozzá és nem az ortopédek

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2010.05.02. 23:33:07

@adamantium:
nekem nem jott le hogy reszleges szakadas volt-e bagy az csak kesobb jott
az en problemam, hogy ha gyogyitani akarunk valakit eloszor a pontos diagnozisra van szukseg es itt harmadikra talaltak el
felesegem nagymamajank kb 25 eve reumat allapitottak meg, mar oreg volt, es ezert gyogytornakat rendeltek el meg ilyenek
es combnyaktorese volt, vagy inkabb repedes
igen nem tett jot neki a torna
szoval amig nem 100 szazalek , vagy legalabb kozeli a diagnozis akkor keresni kell es csak utana kezelni
ahogy mar itt irtak egy elsportolonal rogton megallapitottak volna

hat ez az elet
diagnozis akkor keresni kell es csak utana kezelni

NemesekErnyo 2010.05.02. 23:49:45

"Hiába szakember valaki, nem bízhatod rá magad, olyan ügyekben, amikben nem vagy jártas."
Konklúzió: Tanulni, tanulni, tanulni, ahogy Lenin atyánk megmondta.
Mindenki értsen villanyhoz, gázhoz, atomfizikához, kereskedelemhez, bankhoz, cukrászathoz, talpaláshoz, orvosláshoz, virágkötészethez. Sosem lehet tudni.
:)

epres négercsók 2010.05.02. 23:52:29

@adamantium: Még egyszer elmondom: amikor a baleset történt, 3 évvel ezelőtt, azzal a baleseti sebészetre vittek, ahol elláttak (volt ránézéses meg tapizós meg kérdezős vizsgálat, röntgen, és mire visszajöttem, ott várt a merevítő meg a mankóm a vizsgálóban). A fájdalom megszűnt (bár, ha erős front van, azért érzem).
Most már nem fáj. Sőt, amiről a gyógytornász beszélt, nekem fel se tűnt, amíg nem mondta. Annyit mondj meg nekem, hogy így 3 év után egy _baleseti_sebészeten_ mi a fenét tudnak még kezdeni a térdemmel? Ott tornáztatnak, vagy mi?
Ja, mellékesen megjegyezném, hogy a sebészeti ellátásra egy rossz szavam sincs, Amerikában ugyanis biztosítással olyan ellátást kaptam, hogy itthon még ahhoz közeliben sem volt részem soha... Mellesleg, ott is jártam gyógytornára. Még olyan elektromos izékat is tettek rám. Szuper volt, csak ugye hazajöttem...

adamantium 2010.05.03. 00:04:40

@epres négercsók: egy félreértésen alapul az egész egyébként, de lényegtelen, mindenesetre ha az egyik lábad vékonyabb mint a másik annak valamilyen oka van, lehet érdemes lenne megkeresni, mert feltételezem ha nem lenne semmi baj (egyes sportoktól és kóros állapotoktól eltekintve) az ember lábai egyforma vastagok elvégre egyformán használja őket. nem szólok én bele de lehet ennek azért egy-két oka

epres négercsók 2010.05.03. 00:11:47

@adamantium: Köszönettel veszek minden orvosi jótanácsot, tehát nem bánom, ha beleszólsz.
Bár én olyat nem írtam, hogy vékonyabb lenne az egyik lábam a másiknál, inkább arról van szó, hogy azok az izmaim, amik a sérült térdem körül, meg a combomnak a térdemhez közeli részén vannak, nem mozognak úgy, nem olyan erősek, pl. nem tudom őket úgy befeszíteni, mint a másik lábamban (amikor a sérülés után egy héttel a gyógytornásznál kötöttem ki, ott se vettem észre, csak amikor mondta, hogy feszítsem meg, és meg se moccant). Meg, ha fekvő helyzetben felemelem és kinyújtom, az egész lábam elfordul befelé, míg a másik lábam ilyet nem csinál. Meg nehezemre esik így emelgetni a lábamat. Ezt szúrta ki a gyógytornász.
Na, én viszont most megyek aludni, piszok késő van...

adamantium 2010.05.03. 00:17:01

@hagyma: nem értelek miért találták volna el csak a 3. helyen? 1 háziorvos: ő nyilvánvalóan, továbbküldi, 2. ortopéd ő továbbküldte a másik kórházba. 3 orvos ő rándulást véleményezett, nem tudom te hány sérült térdet vizsgáltál de ha nagyon fáj és a beteg emiatt nem kooperál bizony nem könnyű kiszűrni egyes bajokat, ilyenkor lelettől függően arthroszkópia vagy jegelés, pihentetés, fájdalomcsillapítás, kontroll pár nap múlva. 4 orvos a nagy specialista ő is csak meniscus sérülést véleményezett elsőre. akkor hol itt a hiba szerinted?
egyébként mivel közben nem igazán terhelte nem valószínű, hogy egy részleges szakadás vált teljessé, bár mint írtam, nem tudom hol telt el a 6 hét. egy élsportolónál egyből megállapították volna? miért neki belátnak a térdébe, vagy minden térdsérült élsportolót egyből megműtenek, csak a biztonság kedvéért, gondolkozz el rajta.
ami combnyaktörést illeti, nem azt mondom, hogy nagyon előrehaladott csontritkulás talaján nem alakulhat ki csak úgy magától, de jellemzően valamilyen trauma (esés, ütés) váltja ki és mozgáskorlátozottsággal jár. ha nem is egyből (mert mondjuk a tünetek, nem voltak egyértelműek) de a fájdalom fokozódása miatt egy röntgent előbb utóbb meg kellett volna ejteni az pedig leggyakrabban kimutatja a törést

adamantium 2010.05.03. 00:21:06

@epres négercsók: azt írtad nagyon rossz állapotban vannak az izmaim, na ebből következtettem, hogy mondjuk esetleg sorvadtak, annak a jele ha az egyik láb vékonyabb mint a másik. na mindegy látatlanban nem adunk tanácsot, ha zavar mutasd meg egy orvosnak aki majd kitalál valamit, hogy honnan ered a baj, lehet a gerincedtől is amit írtál, hogy szintén problémás

min 2010.05.03. 00:24:37

Magyar egészségügy.....
A dokinak ha ért hozzá még röntgen sem kell térdszalag szakadás megállapításához. A saját szalalgjával pótólhatta volna aztán jöhet a gyógytorna. Előbb hajlítógép majd elasztikus szalag és bringa. Legvégül a futás de az sem csak kocogás hanem különböző iramfutások, hirtelen megállások, irányváltások. Fél év alatt sportoláűsra alkalmasnak kellett volna lennie a térdnek. Nekem oldal és keresztszalag szakadásom volt és a fent leírtak szerint rendbe is jött. Egy betegtársamnak az összes szalagja elszakadt de neki sem kellett egy év a teljes rendbejövetelhez.
A dokik többsége nálunk lószart sem ér. Tanuljanak inkább a tüntetések helyett.

min 2010.05.03. 00:31:41

@adamantium: Mégegyszer írom. Nekem meghajlítgatta, megtekergette és megálapította a szakadást egy térdspec doki.
Az előzmény egy síbaleset volt Szlovákiában ahol a helyi doki szintén rándulást mondott majd felírt valami kenőcsöt, hogy azzal kenegessem. Hazaérkezvén azért elmentem a helyi korházba ahol a kedves doktor úr azt állapította meg, hogy vagy szakadás vagy porc ezért 6 hétre begipszel bokától combtőig és ha letelllik az idő és még fáj akkor porc.?????
3 napot voltam gipszbe és elkezdtem agyalni, hogy ez baromság. Utánaolvastm, felhívtam eü-s ismerőseimet akik szintén a fejüket csóválták és sikerült eljutnoma ahhoz a dokihoz aki végül operált. Meglátta a gipszet és meg is kérdezte melyik hülye rakatta fel a gipszet? Levétel után megtekergette, készült egy röntgen és 3 napra rá ki is írt műtétre.

min 2010.05.03. 00:35:10

jah és amig rögzítőben volt a lábam kb 6 hetet, bizony elfogyott az izom róla. Látványosan soványabb volt a sérült lábam mit az jó. Aztán a gyógytornával meg a fizikóval szép lassan visszaerősödött.

Break 306 2010.05.25. 10:13:31

előszőr is üdv mindenkinek:munkahelyi balsetböl eredöen, nekem is első kereszszallag mütétem volt máj:13-án Sok ajánlásra a Tatai klinika jött számításba.Az ára nem kevés de az ellátás nem semmi.Kedvesek tiszták,és nem csak az én dokim jőtt megnézni/ a főorvos kötötte át a sebemet/na de ez nem reklám helye.Otthon fekszem,mankóvaljárok konyha,fürdő,szoba háromszög.Lábam tornáztatom amit lehet itthon.Gyógytorna máj:26 kezdődik.Lenne pár kérdésem,lehet hogy itt választ kaphatok? Varratszedésnél leszivatták a térdem,kicsit duzadt,de jegelem. Napközben nincs fájdalom. Normálissak e az éjszakai fájdalmak.Elviselhetők de nem hiányoznak.Mennyi idő lehet az a felépülés amikor Kb: munkába állhatok.(Nehéz fizikai munkám van és sokat mászok magasban is.)Hajlitani Kb:45 fok. Köszönök minden választ, és infót.Üdv:Break 306
© 2009-2015 praxis
blogszabályzat
süti beállítások módosítása