A csavar átszakította a csontomat

2010.04.23. 07:45

Sziasztok!

Elnézést, ha többször is elküldtem az alábbi levelet, de freemail-es címről próbálkoztam előzőleg és hibát jelzett a gép küldéskor.

Az én – hosszú - történetem tavaly márciusban kezdődött egy elülső térdszalag szakadással. Mivel aktívan táncoltam társastáncot, eléggé kétségbe voltam esve, hogy mi lesz velem. Nem régóta éltem Budapesten, így nem volt semmilyen orvosi vagy kórházi ismeretségem. Felhívtam a tánctanáromat, hogy ismer-e olyan orvost, akit ajánlani tudna, mondott is egy nevet, aki – utóbb kiderült -, állami kórházban már nem is dolgozik, csak a saját térdklinikáján. Mit volt mit tenni, gondoltam, rááldozom a szükséges pénzt, csak tudjak még sportolni és táncolni, meg egyáltalán, teljes értékű életet élni. Elmentem hozzá, rögtön kaptam is időpontot a következő hétre műtétre, elmondta, hogy ne aggódjak, nagyon sok balettintézetest műtött ő már és azóta is táncolnak. 5 hét múlva biciklizhetek, 8 hét múlva futhatok, fél év múlva táncolhatok újra. Megnyugodtam, bár azt nehezményeztem, hogy nem mondta el, pontosan mi fog történni a műtét alatt, egyáltalán mi ennek a szalagna a funkciója, hol van pontosan, annyit mondott csak, hogy döntsem el, hogy fémcsavart vagy felszívódót szeretnék-e, utóbbi ára 90 ezer forint (a hagyományost a TB fizeti), szerinte mindegyik ugyanolyan jó, ha érdekel a különbség, olvassam el neten, ráírja a lapomra a nevét. Próbáltam rákeresni az interneten, semmit sem találtam róla.

Megvolt a műtét, pozitívan álltam hozzá, gondoltam, ez a módja, hogy rendbehozzák a térdemet, nem kell aggódni. Még az sem tántorított el, hogy a korábban sebészként tevékenykedő háziorvos azt mondta, tud egy tucat jobb orvost, miért ehhez megyek. Gondoltam, szakmai féltékenység.

Elvileg 1 hétig kellett volna mankózni, utána azt mondta, járjak gyógytornászhoz és minden rendben lesz. Már rég lejárt az egy hét, de ha rá akartam állni a lábamra teljesen, akkor valami furcsa fájdalmat éreztem a térd belső felén, ahol ráadásul egy idő után úgy éreztem, ki tudok tapintani valami keményet. Mondtam is az orvosnak a kontrol vizsgálaton, de le lettem hurrogva, hogy az egy vérömleny, ne foglalkozzak vele. Mikor rákérdeztem, hogy lehet ilyen kemény, azt mondta, betokosodott, de majd fel fog szívódni. Teltek a hetek, szorgalmasan tornáztam, de járni csak mankóval tudtam, és ahogy zsugorodott a duzzanat a térdemen, egyre jobban láthatóvá vált az a „vérömleny”, amikor is megpendítettem az orvosnak, hogy én úgy gondolom, hogy az ott a csavar lesz, de megint le lettem tolva. Mígnem egyik alkalommal a tornán egyszercsak rándult egyet valami ott bent és olyan fájdalmas volt, hogy azt hittem, megint elszakadt a szalag. Szegény gyógytornász lány is nagyon megijedt, azt hitte, ő csinált valamit rosszul.

Nagy nehezen hazasántikáltam a mankóval, majd irány az orvos rendelője, ahol az orvos megállapította, hogy az ott tényleg a csavar vége, ami kiáll a lábamból és nyomja az izmot, ami a tornán átugrott a csavar felett, úgyhogy akkor még egy műtét lesz, levágja a kiálló csavarvéget. Persze még sosem találkozott ilyennel a praxisa során, biztos az én csontom olyan puha, hogy amit egy szögbelövőhöz hasonlatos eszközzel az egyik oldalon betettek a csontba, az a másik oldalon kijött. (!) Na persze, évente több száz embert operál, köztük 80 éves öregasszonyokat, de az én, 30 éves csontom puhább, mint bárki másé a földön. Az meg sem fordult a fejében, hogy esetleg rossz helyre tette a csavart. Na mindegy, újabb műtét, én még mindig pozitív voltam, hogy végülis megvan, mi a gond, megcsinálja és végre kezdhetem a normális rehabilitációt. Sajnos csalódnom kellett. Hiába jártam a tornára, túráztattam magam a szobakerékpáron, a lábam csak nem akart kinyúlni. Minden alkalommal, amikor mentem hozzá (elég sűrűn, mert a második műtét után kétszer is elfertőzödött a varrat), panaszkodtam, hogy nem tudom kinyújtani és hiába tornázok, egy deka izom nem jött fel rá, mindig az volt a válasz, hogy a szalag tökéletes, rugalmas, majd utolérem a többieket.

Ekkor láttam elérkezettnek az időt, hogy új orvost keressek. Ilyen-olyan forrásokból gyűjtöttem neveket, majd szembesülnöm kellett vele, hogy senki sem hajlandó velem foglalkozni, amint meglátták, hogy ki és hol operált, mindenki azt mondta, hogy vigyem vissza oda és csináltassam meg garanciába. Persze egyrészről megértem az ő álláspontjukat is, mert miért ők javítsanak meg valamit „ingyen” (állami intézményben), amit valaki más elrontott egy magánklinikán. De ez felveti azt a kérdést, hogy mit csináljon ilyenkor az ember lánya, ha egyszer tudja, hogy baj van, de az orvosa szerint nincs, ami - szerintem – egy eléggé feloldhatatlan ellentét. Ráadásul mindegyik leszólta az orvost, volt, aki azt mondta, hogy nem a Nők lapjából kellett volna orvost választanom, mert attól, hogy valakinek XY a lánya (híres sportoló), még nem lesz jó orvos. Volt, aki csak annyit mondott, hogy már kiöregedett a szakmából, más szerint meg inkább üzletember, mint orvos, és a beteg csak addig érdekli, amíg „eladja” neki a műtétet, ami után ő beszedi a pénzt. Az iránt a legkevesebb érdeklődést sem tanúsította, hogy az nem úgy sikerült, ahogy kéne és hogy esetleg ő okozta a bajt.

Végül ajánlás útján kerültem a mostani orvosomhoz, aki az első szemmel történő vizsgálat után megmondta, hogy rossz helyre tették a szalagot a lábamban, ami így nem a csatornában fut, ahol van helye, hanem becsípődik, ezért nem tudom kinyújtani a lábamat. A korrigáló műtétet 1 éven belül lehet csak elvégezni, különben annyira összezsugorodik a szalag, hogy többet sosem fog kinyúlni. Ekkor jártam a 7. hónapban az első műtéttől számítva. A lábam pedig azért fele olyan vékony, mint a másik, mert így, hogy nem tudtam teljesen kinyújtani, az izmok nem úgy funkcionáltak, mint normálisan, ezért hiába is tornáztattam rendszeresen, semmit se ért. Ő elmagyarázott mindent, amit az első műtétről is tudni kellett (volna), többek között azt is, hogy nem is lett volna feltétlenül szükséges, hogy egy szalagszakadást megműtsenek, mivel egy ilyen műtét nincsen következmények nélkül. Megoperált, már a kórházi ágyban ki tudtam nyújtani a lábamat, aztán 2 naponta felhívott megkérdezni, hogy vagyok, nincs-e panaszom, stb. Pedig ő egy állami kórházban dolgozó orvos. Na ez a mentalitásbeli különbség. Azóta a magánklinikán velem egy szobában fekvő lányt is elvittem hozzá, mivel az ő lábát is sikeresen elcseszte ugyanaz az orvos. Bementem vele a vizsgálatra, az ő térdéről is ránézésre megmondta, mi a baja, épp most lábadozik a műtét után, de elmondása szerint már most érzi a különbséget. Az én lábam 2 hónap alatt visszanyerte az eredeti „vastagságát”.

Sokan mondták, hogy pereljem be az előző orvost, de mivel híres és jó kapcsolatokkal rendelkezik, nem látom esélyét, hogy megnyerjem. Ráadásul se időm, se pénzem nincs rá és a mostani orvosomat se szeretném kellemetlen helyzetbe hozni, hogy menjen tanúskodni a kollégája ellen (jól ismerik egymást). De megfogadtam, hogy minden lehetséges fórumon le fogom írni, mennyire nem vagyok megelégedve vele. Igazából engem nem az bosszant, hogy hibázott (az orvos is ember), hanem az, hogy nem ismerte fel vagy el. Ha az előbbi, akkor mint orvos írta le magát előttem, ha az utóbbi, akkor mint ember.

 

Üdv,

alpynia

Van egy sztorid a magyar egészségügy helyzetéről? Megvárattak, félrekezeltek, megaláztak? Küldd a praxisblog@yahoo.com címre!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Cicmaláj 2010.04.23. 09:39:26

Névvel azért jobb lett volna.

bbking 2010.04.23. 09:43:23

Ennek nevek nélkül semmi értelme

kendike 2010.04.23. 09:44:38

"De megfogadtam, hogy minden lehetséges fórumon le fogom írni, mennyire nem vagyok megelégedve vele"

Klinika neve?Orvos neve?Ezen adatok nélkül nincs sok értelme...

kacorka 2010.04.23. 09:46:14

@bbking: @kendike: Persze jobb lenne, ha mindenki névvel küldené be a történeteit, de sajnos akkor jönnének a perek és hasonló nyalánkságok.

victor vacendak 2010.04.23. 09:46:33

@Cicmaláj: Hagyjátok már ezt a "névvel jobb lett volna" dolgot. Még azt sem lehet tudni, hogy a posztok hány százaléka alapul valós tényeken...

kacorka 2010.04.23. 09:47:31

@victor vacendak: És mi alapján tudnám pl megállapítani, hogy aki ide küldi a levelét, valós dolgokat ír, vagy sem?

Aron M 2010.04.23. 09:50:40

@kacorka: a térdműsor nem igazán tisztázott itthon, és sok a félkegyelmű vagy féltudású sarlatán.

nekem is kétszer műtötték a térdem, nem százszázalékos, bár ebben én is hibás vagyok.

szerintem be kell perelni az orvost, sőt, a legjobb, ha összeálltok többen és közös keresetet nyújtotok be.
ez pont az az eset, amikor lehet tudni, hogy az orvos a hibás.

Brekkancs 2010.04.23. 09:59:21

Be kellett volna perelned, nem kicsit, nagyon.

kacorka 2010.04.23. 10:04:59

@kacorka: Látom nem kapok választ..

ajajajjjjjj 2010.04.23. 10:11:38

pedig jó lenne tudni, ki volt ez a barom orvos, hogy ne járjon így más is, illetve jó lenne tudni, ki a jó doki, mert megérdemli a népszerűséget!

mlaccci 2010.04.23. 10:13:35

@kacorka: Hali,

a ket orvos neve mindenkepp hasznos info lenne. Maganban hozza lehetne jutni?
Az elsore igazandibol van eros tippem a leiras alapjan. Ha o az, akkor jomagam is jartam nala, szerencsere muteti kovetkezmenyek nelkul. Igy is belekerult tobb 10 kHUF-ba...

sieddie 2010.04.23. 10:14:15

Én ügyet csinálnék belőle,több okból is:
1.Vállalja a felelősséget a tetteiért!
2.Ne tudjon félrkezelni másokat..

Írnék az orvosi Kamarának, még ha hiábavaló is, mert ha nem jelezzük a bajokat akkor,csak azt érjük el, hogy azt látják nincs semmi baj.Orvosi Kamarától kérnék állásfoglalást, hogy történt e mulasztás.Ha igen akkor pereskednék, sőt índítanék egy oldalt ahol összegyűjteném hasonló problémákkal küszködőket. Mindegyik panaszt elküldeném a Kamarának.Ha sok lesz, akkor előbb-utóbb ki fogják rúgni, sőt égni fog a kollegái előtt.Változásokért tenni kell,és meg kell akadályozni, hogy egy orvos lelkiismeret nélkül, hányavetin végezze a munkáját.Ha igaz a post nem az baj, hogy hiba történt, hanem felületes, lelkiismeretlen az orvos.

kacorka 2010.04.23. 10:16:41

@mlaccci: Sajnos én is csak annyit tudok, mint Ti. A levélben, amelyet a posztoló küldött ennyi volt, név nem.

Tundenyuszi 2010.04.23. 10:18:59

hát az első orvos szerintem a Béres volt. ismerek valakit, akit porccal műtött, neki se jött össze az első műtét...

azt viszont tényleg jó lenne tudni, hogy ki volt a második orvos??

mlaccci 2010.04.23. 10:23:48

@kacorka: kar. :-(
A masodik orvos neve lett volna igazan erdekes.

Megvalami: www.kneeguru.co.uk, az eddigi legjobb oldal, amit talaltam terdmutetekkel kapcsolatban. A tancos kolleg(in)a is talan hasznat veheti meg. :-) A rehabilitacio unalmas oraiban erdekes olvasmany.

Ja, meg persze jobbulast.

Csalamádé 2010.04.23. 10:24:41

Miért van az, hogy az ilyen kontárokat védi a személyiségjogi törvény?

mlaccci 2010.04.23. 10:25:12

@Tundenyuszi:
Az en tippem is ez lett volna.

Peppone Botazzi 2010.04.23. 10:29:02

Nos azt megértem hogy a kontár nevét nem akarja beírni. De azt azért megtehetné hogy annak az orvosnak a nevét beírja aki rendbehozta mert ezzel másoknak is segíthet akik épp sérülés után vannak és tanácstalanok és most épp a neten kutakodnak információ után.
Szóval ez a blog akár szólhatna többről is mint az orvosok szidásáról, lehetne egyfajta adatbázis is, hogy kihez érdemes fordulni.

Hogy a történet igaz e az minden posztnál előjön. Nos bizonyos szintű bizalom kell, különben nem érdemes blogokat olvasni...

bbking 2010.04.23. 10:30:28

@victor vacendak: Már hogy hagynám. Májusban lesz keresztszalag műtétem. És ha pont egy kontárhoz megyek?

kk_kk 2010.04.23. 10:31:29

Na jó akkor névvel javaslat:

Elülső térdszalag-plasztikámat dr. Bodó csinálta az Uzsoki úti kórházban.

A gyógyulás fenomenális.

Köszi doki!

kacorka 2010.04.23. 10:31:58

@Peppone Botazzi: Teljesen igazad van, de ez kizárólag a levélírón múlik.

Roa 2010.04.23. 10:36:30

@Roa: És de. :) Lemaradtam két perccel.

kacorka 2010.04.23. 10:36:52

@alpynia: Egyelőre maradhat, majd szólnak nekem , ha nem (gondolom).

payskin 2010.04.23. 10:39:19

Az "állami kórházban már nem is dolgozik, csak a saját térdklinikáján" illetve a lánya híres sportoló utalásokból számomra egyértelmű kiről van szó. Az elcseszett műtéteket hiszem is meg nem is. Hiszem is, mert van ismerősöm, akinek tudom, hogy nem ő, hanem egy másik jó nevű sebész cseszte el a térdét elsőre és ott is csak másodikra jött össze a mutatvány. Illetve a Sportkórház (volt?) teljhatalmú ura (a másik B betűs :P) gyerekkoromban kétszer küldött haza a porcleválásom miatt kislabda méretűre dagadt térdemmel, hogy borogassam, elmúlik. Nem voltam sportoló = leszartak (magyar egészségügy, 80-as évek). Szóval a "Nagyok" is tudnak hülyeséget csinálni.

Amit nem hiszek el, az a Nők lapjás beszólás. Ennek az embernek neve van a szakmában, nevet meg nem osztogatnak az utcasarkon. Lehet, hogy ha az én térdemet cseszik el, én is nagy ívben szarok arra, hogy hány másik ember, köztük rengeteg sportoló lehet hálás neki, de azt nem hiszem, hogy van olyan ortopéd sebész, aki így nyilatkozik róla. Szerintem az magáról állít ki szegénységi bizonyítványt.

Mindenesetre tényleg jó volna tudni, ki volt a másik orvos.

payskin 2010.04.23. 10:41:01

Eh, a hosszú fogalmazás átka, hogy közben megírják, ami az ember tudni szeretne... :)

alpynia 2010.04.23. 10:44:47

@payskin: Pedig így volt, én is csak lestem. Úgy tűnik, szakmai körökben már leáldozóban van a neve.

chabba (törölt) 2010.04.23. 10:55:27

jól van, ezért tart itt ez az ország. Elcseszik valakinek a térdét, majdnem maradandó rokkantság lesz a vége, nem pereli be, nem csinál semmit. A kontár meg folytatja, mintha mi sem történt volna.

Magyarországon szinte inden károsult csak a kussoláshoz ért. Azért már nem hajlandó cselekedni, hogy kiálljon az igazáért. Így járulnak hozzá a maguk, hétköznapi szintjén ahhoz, hogy megvalósuljon a következmények nélküli ország.

Ha viszont itt csak a - z egyébként teljességgel megalapozatlan - személyiségijogirettegés megy, akkor legyen már egy pozitív lista.

kacorka 2010.04.23. 11:14:41

@chabba: akkor legyen már egy pozitív lista.

Felőlem, semmi akadálya.

mlaccci 2010.04.23. 11:15:31

@dildozer:

Minden orvosnak megvan a maga hibaszazaleka, te szerencses modon kivul estel ezen. A verlazito soxor nem is a hiba, hanem ahogy hozzaallnak, ahogy a vegtelensegig tagadjak az elkurast, meg a betegre haritjak a felelosseget. Meg akkor is, amikor a beteg utanaolvasott mindennek es le tudja vezetni, hogy hol hibazott az orvos. :-)

Az egyetlen eselyed ilyenkor az, ha keresel egy masik orvost, de ez meg persze azert nehez, mert senki sem nyul hozza szivesen egy mar megbutykolt terdhez. Kell hozza szakmai kivancsisag, kihivas, onbizalom, hogy belevagjon az orvos. Hiszen mennyivel egyszerubb "tiszta" mutetekkel penzt keresni...

Ezek a tulajdonsagok szemelyisegfuggoek es persze idovel is valtoznak, tehat aki tegnap nagy nev volt, az cseppet sem biztos, hogy ma is az es feletteb valoszinu, hogy holnap mar nem lesz az. Such is life.

kata05 2010.04.23. 11:17:54

Az én térdemet ez a nagy sztárorvos négyszer műtötte meg, és ebből négy volt felesleges, egy halom pénzért...
Mióta nem vagyok nála, sokszor gondolok azokra a nyugdíjas emberekre, akik az utolsó forintjukat adták neki oda a semmiért.

Én vagyok a levél írójának ex-szobatársa. miután kiderült, hogy a lábam rosszabb lett, mit volt, a levél írója elvitt a Nyíri doktorúrhoz.
Egy hónapja műtött, és azóta nem akad el a lábam.

Hála az eddigi orvosaimnak, az eddigi 8 műtétből 1 volt sikeres!

szil5 · http://psycho.blog.hu/ 2010.04.23. 11:27:21

Azert, mert semmi bizonyitek nincs arra, hogy ez ös a többi eset valoban igy törtent. Ide mindenki azt hazudik,amit akar.
A törvöny szerint mindenkit megillet az artatlansag velelme, tehat addig nem bunös amig bizonyitast nem nyer a bunössege. Ez talan nem uj. Akinek konkret baja van, az jarja vegig a hivatalos utat. Tegyen valoban feljelentest, akkor rendesen ki lesz vizsgalva az ugy. Ha bebizonyosodik, hogy valaki valoban vetkezett, akkor gyertek ide fröcsögni.Jó lenne az is, ha neha valami konkretum is felkerulne ide. Nem a szereplök nevere gondolok, hanem az esemenyt igqazoló dokumentumokra. Pl egy zär´jelentös másolat.
Enelkul ez a blog, csak a fursztralt emberek gyenge öngyigyitasi kiserlete.

Hozzá Szóló 2010.04.23. 11:28:03

Fájt elolvasni ezt a sztorit :(

szabidoki 2010.04.23. 11:33:35

Tudjátok, ez úgy működik, hogy minden sebésznek vannak sikertörténetei, meg vannak kevésbé sikeres sztorijai. A kevésbé sikeres esetek átmennek másik sebészhez, aki helyrehozza a dolgot, és soha nem felejti el ócsárolni a másik kollégát. Biztos vagyok benne, hogy van olyan beteg, akinek a második doki cseszte el a térdét, és a híres magánsebész rakta rendbe. Ez ilyen körbemenős dolog. Persze nem öröm, hogy adott esetben pont az én térdemnél nem figyelt eléggé a sebész, de ha csináltatsz róla egy kétirányú röntgent, meg egy szakértői véleményt, beperled az illetőt, van esély a műtét árát visszaszerezni. Feljelentést tenni nincs sok értelme, mert az hogy egy sebész fakezű, még nem bűncselekmény.

kata05 2010.04.23. 11:33:37

akkor tegyek fel röntgen képet, amin látszik, hogy szétfúrkálta a csontomat, és nem volt semmi értelme, mert a szalagot nem rakta át!?

14 évesen műtöttek először... most vagyok 22, tehát évente fixen van egy...

ez nem öngyógyítási kísérlet, hanem kétsége esés, és harag.

steve85a 2010.04.23. 11:33:55

Nekem is a térdemet 6-7 éve Bér.s doki műtötte.
Akkor a BM korházban dolgozott.

1 napos sebészet volt, körömnyi letört porcdarabot kellet kivadászni a térdizületből. Tudom, nem egy szalagműtét, de már járni is alig tudtam. Korrektül -kissebb, gerincbe szúrásos érzéstelenítés miatti fejfájást kivéve- problémamentesen gyógyultam.

johevi 2010.04.23. 11:34:41

@mlaccci:
Én hirtelen csak egy olyan híres orvost tudok, akinek híres sportoló a lánya de eddig jókat hallottam róla... eddig....

steve85a 2010.04.23. 11:38:24

Legszebb az egészben, ha járt akkortájt ott valaki, felmenve az emeletre csomó doki ajtaját láthatta.

Volt kettő akiét senki sem felejti el.
Dr. Hentes és mellette Dr. Mészáros.

Állítólag jók voltak, csak a nevük volt párban ijesztő.

alpynia 2010.04.23. 11:41:52

@szabidoki: Nézd, ahogy írtam is, nekem nem az fáj, hogy elrontott valamit. Hanem a hozzáállás háborít fel, hogy amikor jeleztem, hogy probléma van, nem tudom kinyújtani a lábam (nyilván ez szabad szemmel is látszik, jeleznem se kéne normális esetben), akkor egyáltalán nem törekedett arra, hogy kiderítse, mi lehet a baj, hanem lezárta annyival, hogy majd kinyúlik. Nyilván nem ő nem tudott vele rendesen járni, hanem én, úgyhogy engem jobban zavart, mint őt. Biztos más orvosnak is vannak sikertelen esetei és a térd egy elég problémás terület, de egyáltalán nem tett meg mindent annak érdekében, hogy rendbe jöjjön, pedig ez (mint megtudtam) nem egyedi eset, elő szokott néha fordulni szalag műtétnél.

mlaccci 2010.04.23. 11:51:07

@johevi:

Meg fogsz is. :-) A hirnevnek nagy a tehetetlensege: lassan indul be es lassan is all le.

kereszt.vezetek2 2010.04.23. 11:54:52

kedves @szil5: ugye te nem magyarorszagon elsz?

sajnos jelenleg magyarorszagon azt feltetelezni, hogy egy ilyen esetben egy beteg tenylegesen jogorvoslathoz jut, naivitas.

azt feltetelezni, hogy valaki raeros szabadidejeben, tenyleges panasz nelkul, megalapozatlanul irogat ilyen horrorsztorikat erre a blogra, stupiditas.

mlaccci 2010.04.23. 12:06:03

@kereszt.vezetek2:

kiegesziteskeppen szil5 kritikajahoz: ha ezen a blogon esetleg egymasra talal 3-4 hasonlo cipoben jaro ember, akik osszeallnak es szemelyesen vagy jogi uton fellepnek, na az mar onmagaban indokolja ennek a blognak az ertelmet

lehet más a propaganda 2010.04.23. 12:37:55

Ha lesznek majd valaha tényleges piaci viszonyok a magyar egészségügyben, ennek része kell legyen az értékelési rendszer amiben a páciensek pontozhatnak különféle szempontok szerint.

Egyelőre kétlem hogy ilyesmi létrejönne, mert

1. nincsenek piaci viszonyok 1-2 kisebb szakterületet leszámítva
2. a magyar szervező géniusz egyelőre csak az ilyen blogig jutott

Ami viszont előrelépés annyiban hogy konkretizál az eset kapcsán és nem úgy általában az orvosokat meg a kórházakat szidja

szabidoki 2010.04.23. 13:45:35

@alpynia: sajnos van ilyen kolléga is, aki sz@rik bele, hogy hogy sikerült a műtét... Bár ne lenne. Csak annyit tudok tanácsolni, hogy ne menjetek hozzá, és ha csökken a bevétel, hátha jobban odafigyel...

szabidoki 2010.04.23. 13:47:49

@lehet más a propaganda: mondj egy olyan piaci területet (nem az egészségügyben, bárhol), ahol az ügyfelek pontozzák a szolgáltatót, és nem perlik be őket jó hírnév megsértéséért!
Mondhatni, ezen az ötleten még dolgozzál.

alpynia 2010.04.23. 14:10:31

@szabidoki: Ez ennek a posztnak a célja. :)

petya.bacsi 2010.04.23. 14:19:27

Amondó vagyok, hogy ha a levélíró be is perelné X doktort, akkor lenne bármi eredménye idehaza. Egyrészt szerintem nem találna olyat, aki bemószerolna egy kollégát - ilyenkor nagyon szépen össze tudnak zárni az orvosok.

Rengeteg per lenne kontárul végzett munka miatt, mégsem hallok ilyenekről, hogy XY doktor elszúrt valamit, és lett volna bármi következménye. Ráfogják a betegre, nem várt eseményre, rossz egészségügyi helyzetre, mindenre, de az emberi tényező mindig ki van zárva.

Külföldön - ha jól tudom - vannak erre kidolgozott módszerek, hogy az orvosnak ne érje meg a trehány munka (valami biztosítós dologról meséltek nekem régen), és teljes tudásával azon legyen, hogy a beteg elégedetten és gyógyultan távozzon. De ugye, külföldről csak a szart másoljuk, a működő rendszereket meg lesöpörjük az asztalról.

petya.bacsi 2010.04.23. 14:20:50

@szabidoki: "Feljelentést tenni nincs sok értelme, mert az hogy egy sebész fakezű, még nem bűncselekmény. "

Szerintem viszont bűncselekmény, mivel alkalmatlan arra, amit csinál. Vagy innentől a vak/gyengénlátó buszsofőrön se lepődjünk majd meg??

mlaccci 2010.04.23. 14:27:44

@szabidoki:

ketto es fel jutott most hirtelen eszembe:
- netes arveres portalok, ahol a vasarlok pontozzak az eladokat megbizhatosag, pontossag, megmegkituggyami alapjan. Lasd vatera.
- netes aruhazosszehasonlito portalok, ahol egy termekre rakeresve kidob 20 boltot es mindegyik mellett ott van a vasarlok velemenye alapjan valami ertekelo pontszam. Lasd arukereso.
- a fel pedig siman csak az arukra vonatkozik. teszem azt amazonon rakeresel, hogy zseblampa, akkor kiad neked ezeret, mindegyik mellett vasarloi velemenyek garmadajat.

petya.bacsi 2010.04.23. 14:33:48

@mlaccci: ez mondjuk tényleg jó ötlet volna, hogy osztályozni a szolgáltatást nyújtót (orvost). Csak ugye személyiségi jogok, hitelrontás blablabla.

Csak akkor lenne értelme, ha osztályozni személyes adatokkal lehetne, és ha probléma van - doktor perel -, akkor persze tudná bizonyítani az ex-páciens, hogy igaza van, és nem azért írta a véleményét, hogy elássa a dokit...

adamantium 2010.04.23. 14:45:01

én nem kritizálom az első operáló orvost, de tény, hogy nem vele műttetném meg a térdemet, pláne ha jól értelmezem ez egy BTB típusú elülső keresztszalag pótlás volt, abban egészen mások a nagy spílerek a pályán, és nem feltétlenül budapesten vannak. egyébként a legjobb budapesti térdspecialistát eddig még senki se írta, igaz ő hamstring típusút csinál, és ha kell kétutast is

mlaccci 2010.04.23. 14:55:45

@petya.bacsi:

Nu, akkor egy probalkozas. :-)

- paciens a mutetnel kap egy egyedi kodot, ami ra, az orvosra es a mutetre vonatkozik
- mutet utan delta-te ido elteltevel (labadozas) elesedik a kod, be lehet lepni, pontozni valamint reszletes leirast adni
- ha nem lep be valaki, akkor az automatikusan csillagos 5 az orvosnak. Valszeg aki teljesen rendbejott nem fogja pazarolni az idejet minositesre plussz jarjunk el alapbol joindulattal. ;-)
- egy grafikon mutatna idoben (evekre, evtizedekre visszamenoen) az orvos minositeseinek atlagat
- a rendszer nyilvanossag szamara lathato resze teljesen nevtelen lenne, belul viszont meglennenek az adatok (paciens nev, elerhetoseg)
- az orvos, ha javitani akar az atlagan, megkeresheti a problemas betegeit es korrigalhatja az elkurt mutetet/tovabbkuldheti masik specialista fele a beteget, ertelemszeruen ennek eredmenyesseget a beteg pontertek valtozasaval jutalmazna.

Amugy egeszen biztosan van ilyen rendszer olyan orszagokban, ahol tobb biztosito van es ok allnak szerzodesben orvosokkal, korhazakkal, hiszen a biztositonak, amikor szerzodest kot egy orvossal, tudnia kell, hogy mekkora kockazatot vallal az orvos alkalmazasaval. Szoval ez nem spanyolviasz, ez mar fel van talalva masutt, csak korul kene nezni es lekoppintani.

adamantium 2010.04.23. 14:59:10

@mlaccci: ne haragudj már de vannak tumorsebészek is például, akik tényleg csak túlhaladott eseteket műtenek, meghosszabbítva az ember életét fél évvel-évvel, esetleg csökkentve a szenvedéseit, ők gyakorlatilag nem mentik meg senkinek az életét, minden betegük meghal aránylag rövid időn belül, akkor szerinted ők milyen pontszámokat fognak elérni?

petya.bacsi 2010.04.23. 15:01:19

@mlaccci: ez az a rendszer, amit mondtak nekem. vagy valami ilyesmi. biztosító-orvos kapcsolat. amelyik orvos hentes, és nem érdekli a beteg, és rossz munkát végez, a biztosító felmondja vele az együttműködést, és mehet Isten hírével. :) köszi, ezen gondolkoztam volna egy ideig :D

mlaccci 2010.04.23. 15:20:10

@adamantium:

megint csak egy probalkozas:

- az orvos kozli elore, hogy pontosan mit is akar elerni a mutettel
- idohosszabbitas jol merheto, a megcelzott idovel aranyosan sulyozodik a paciens altal adott pontszam. Ha tullepett a celidon, akkor az aranyszam 1-nel is nagyobb lehet.
- fajdalom merese joval nehezebb, borzaszto ingovanyos terulet, erre nincs otletem.
- az orvosokat jellemzo pontertekek relativak, azaz nem lehet osszevetni egy tumoros es egy terdes orvos ertekeit. Tumorost csak tumorossal lehet es kell osszehasonlitani. Igy a tumoros doki relative alacsony pontertekei mindjart mas szinben tunnek majd fel.

mlaccci 2010.04.23. 15:23:15

@petya.bacsi:

Igen, az a rendszer a szerkezeteben hordja a minosites problemajanak megoldasat.

adamantium 2010.04.23. 15:28:28

@mlaccci: a gond csak az, hogy jelenleg magyarországon csak látszólagos a szabad orvosválasztás, vagyis régión belül választhatsz szabadon orvost, azon kívül már problémásabb: pl. te pusztagöröncsösön laksz ami mondjuk pécshez tartozik, akkor ha te pesten műtteted magad akkor azért a pesti intézmény asszem nem kap semmit mert te régión kívüli vagy. tehát hiába a pesti vagy debreceni, vagy szegedi orvos a legjobb pontszámú, nem olyan könnyű elkerülni hozzá, arról nem is beszélve, hogy a nép nagy része olyan szegény, hogy nem tud elmenni más városba, illetve a házastársa nem bírja követni, mert nincs pénze adott esetben szállodára

adamantium 2010.04.23. 15:32:54

@mlaccci: jah és elfelejtettem a szubjektivitást, mert ugye az embert a környezetéhez hasonlítják. pl egy neves klinikán te a 20. orvos vagy, tehát hátul a sorban, mert mindenki nagy sztár körülötted, egy másik meg egy kis városi kórházban az első mert nincs jobb nála, lehet ha az a 20. a klinikáról kimenne a kisvárosi kórházba simán többet, jobbat tudna csinálni mint az ottani első. szóval nem olyan egyszerű ez. mert ugye a barcelona leggyengébb játékosa is lehet, hogy jobb mint a fradi legjobbja

adamantium 2010.04.23. 15:45:39

@mlaccci: de segítek én neked azért, nem csak nehezítem a dolgod hozd létre az oldaladat és szépen oszd fel testtájakra majd az www.orthopaedicscore.com/ -on mindenki kikeresheti magának a testtájra megfelelő nemzetközi hiteles mércét (van mindegyikből orvosnak és betegnek való is) - amiről képet alkothat, hogy a normálishoz képest mennyire jó a térde adott esetben. és akkor elmondhatja, hogy XY doktor rakott egy BTB típusú keresztszalagot a térdembe aminek a Tegner Lysholm Knee Score-ja 90/100, ezzel még nem minősítettük csak az orvos technikai munkáját, de legalább előbbre vagyunk :)

alpynia 2010.04.23. 16:01:17

@adamantium: Azt szerintem nagy általánosságban is érdemes átgondolni, hogy valaki a lakóhelyétől távolabbi kórházba menjen megműttetni magát. Mert a műtét idejére megoldani a leutazást nem olyan nagy probléma, de ha bármi gond adódik utána, talál-e az ember mindig valakit, aki ráér elvinni ha mondjuk nem járóképes. Persze alapból nem abból kell kiindulni, hogy nem sikerül a műtét, de nem árt végigvenni minden eshetőséget.

Motorpenis 2010.04.23. 16:04:22

@sieddie: Ja, persze, a Kamara, mi? A derék, most már ködbe veszett reformkormánynak köszönhetően az eü.-s szakmai kamarákat visszafejlesztették klub szintre, nem kötelező a tagság, és szavuk sincs.

mlaccci 2010.04.23. 16:06:32

@adamantium:

messzire mentunk az eredeti tematol. :-) Reszemrol feladom, most mar dolgoznom is kell egy kicsit. Mar csak a TB miatt is. ;-)

A poszt-ironak es szobatarsanak mielobbi es minel teljesebb jobbulast. :-)
Es mindenkinek sok szerencset es korultekintest a jovobeni orvosvalasztashoz. :-)

szabidoki 2010.04.23. 18:41:20

@mlaccci: hát igen, a netes eladásokon kívül nem tudsz olyat mondani, ahol pontoznák a szolgáltatást. Pedig egyébként nem lenne rossz tudni, hogy pl. hova vihetem a kocsimat, és hova nem. Az egész buktatója a hitelesség, ezt nem lehet olcsón és egyszerűen kivitelezni.
Amúgy meg a betegelégedettség is igen csalóka műfaj. Volt olyan betegem, akinek a térdét operáltam, előtte szépen elmondtam, hogy ez mivel fog járni, hogy zajlik az egész, stb. Megvolt a műtét, szépen sikerült, de pár hét múlva visszajött a beteg, hogy ez el lett b@szva, mert neki húzódik a bőre a térde felett. Hiába mondtuk neki, hogy ez ezzel jár, elmondtam előre, hogy így lesz, nem hitt nekünk (főnököm is ott volt), és kért egy beutalót másik intézménybe, hogy megnézesse másik doktorral. Kapott egyet beutalót a környék legjobb térdsebészéhez, gondolom ő is elmondta neki, hogy ez nem hiba, de ha nem hiszem, hogy betegelégedettségi mércén nagy pontszámot kaptam volna. A másik oldala a dolognak, hogy ha a betegnek azt mondják, hogy sajnos ez a műtét így sikerült, sajnáljuk, maga így járt, mostmár ez van, ezt kell szeretni, ezzel kell együttélni, de nem bunkó vele az orvos, hanem megértő és kedves, akkor szerintem nem egy beteg magas pontszámot adna a dokinak függetlenül attól, hogy a beavatkozás el lett baszva.
@petya.bacsi: a törvény azt mondja, hogy ha valamit elszúrtál, az nem hiba, nem észrevenni és nem törekedni kijavítani már igen.
Egyébként ha az alkalmatlanság valódi mérce lenne ebben az országban, igen sok embert kellene azonnal kirúgni mindenhonnan.
@adamantium: Hangody-ra gondolsz?

adamantium 2010.04.23. 20:45:19

@szabidoki: van objektív mércéje is annak, hogy ki a legjobb egy adott szakmában: előveszed a Campbell-t vagy a Mosby Orthopaedic surgery-t megnézed hány magyar szerepel benne, azután megnézed ki az a három, és ott nem ér meglepetés

lüke 2010.04.25. 07:29:39

a válsztás szabadsága.
ez ezt mondta
az azt
a harmadik mást
egyik se jó, az orvos is olyan szintre degradálódott ,mint a pártokű
nincs renoméjuk
ez a kanossza járás megdrágítja a mindenkinek járó eü-t
Anglia NHS:
- múlt hónapban rtg-ezték, ha újabb felvételt akar, menjen magánorvoshoz
© 2009-2015 praxis
blogszabályzat
süti beállítások módosítása