Pánikbetegség nem létezik

2010.04.12. 18:52

Több éve pánikbetegséggel küzdök, kisebb-nagyobb megszakításokkal szedek gyógyszert.Decemberben egy 1/2 év tünetmentesség után ismét elkapott és egy pesti bevásárló körút után a hazafelé uton nagyon elkapott.


Bevettem 1 sanax-ot,de semmi javulás nem történt! Alig kaptam levegőt,szorult a mellkasom stb.(ebben az időben volt a nagy H1N1 őrület és nagyon megijedtem).Otthon elmentem az ügyeletre, mert Így képtelen lettem volna elaludni. Miután elmondtam a problémámat,(azt is ,hogy pánikkal küzdök) az ügyeletes orvos közölte velem, hogy pánikbetegség nincs, ez csak egy úri passzió, amiból egyes orvosok jól meggazdagodnak. Mindenféle vizsgálat és kérdezősködés nélkül megitatott velem egy kálcium ampullát és hazaküldött aludni!


Szerencsére, tényleg csak a pánik miatt voltam rosszul!
A " doktor úr"-nak pedig nem kívánom, hogy legyen pánikbeteg,de legalább egyszer éljen át egy pánikrohamot, utána kíváncsi lennék a véleményére, létezik ez a betegség?


Üdv: Tóth Zsuzsa
 

Van egy sztorid a magyar egészségügy helyzetéről? Megvárattak, félrekezeltek, megaláztak? Küldd a prakszisblog@gmail címre!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

2010.04.12. 19:27:16

Kedves Zsuzsa, annyit rontottál el, hogy a körzeti orvoshoz mentél.
Az orvosi társadalom nem foglalkozik (95%) a lelki bajokkal, és a pánikbetegségnek a lelki tüneteken kívül testi tünetei is vannak.
A Xanax csak átmeneti megoldás. Javaslom (ha nem akarok magadat megint egy ilyennek kitenni, és szeretnél javítani az életminőségeden) hogy fordulj pszichológushoz, szakemberhez.
A pánikbetegség, amilyen ijesztő tud lenni, annyira jól gyógyítható pszichoterápiával.
A www.pszichologia.hu oldalon nagyon sok szakember van fenn, lehet válogatni.
Az orvos tapló volt, de mentségére legyen mondva hogy az egyetemi évek alatt erre vannak szocializálva a senior orvosok által, hogy "lelki betegség nincs", a testet gyógyítjuk, mert abba lehet belevágni, a lelket nem látta még senki...
Minden jót neked!

szabidoki 2010.04.12. 23:58:28

@Humbino: a kolléga kétségtelenül kissé régimódi és udvariatlan volt, ugyanakkor a jelen egyetemi oktatásban már elég nagy óraszámban oktatnak pszichológiát és pszichiátriát, és sehol nem hangzott el olyasmi, hogy "lelki betegség nincs".
Miért van az az érzésem, hogy neked közvetlen anyagi érdeked fűződik a pszichologia.hu-hoz?

Mária 2010.04.13. 07:32:29

@szabidoki:

Nem biztos, hogy közvetlen érdeke fűződik hozzá. Az internet már csak ilyen, hogy az emberek minden xart belinkelnek, amit találtak és fontosnak tartanak :)))

A pánikbetegségnek meg komoly "felhasználói" irodalma van a nlc.hu fórumon, ami szerintem azért lehet hasznos, mert a betegséggel sikeresen megküzdött laikus fórumozók a maximális együttérzéstől kezdve a virtuális farbarúgással bezárva magyarázzák az újoncoknak, hogy milyen módszerekkel lehet kimászni a bajból.

fruitella 2010.04.13. 13:59:56

Részben egyetértek én is Humbinoval, miszerint sem háziorvos, sem belgyógyász, sem nőgyógyász nem fog tudni segíteni a pánikbetegségen, mert valószínűleg fel sem ismerik. Hallottak már róla, de az csak egy dolog...
Szerintem pszichiáterhez kellene fordulnod, kedves Zsuzsa! Ki diagnosztizálta a betegségedet?

A poszthoz még annyit, hogy az orvos bunkó volt. Szerintem egy pszichiáter sosem mond olyat, hogy "Á, vakbélgyulladás nincs, az csak úri passzió!" ...

Despota 2010.04.13. 15:36:36

Nincs pánikbetegség?Az baromi érdekes. Komolyan senkinek sem kívánom (talán csak egy-két embernek), hogy átélje a tüneteket.Konkrét halálfélelemmel jár, szóval elég szar.

efi 2010.04.13. 15:37:41

Ha volt róla véleménye mégis csak hallott a betegségről.
Egyébként éppen ez az, hogy nincs lelki betegség, ez is szervi probléma, már csak ezért is ismerniük kellene rendesen.

2010.04.13. 15:56:12

@szabidoki: semmi anyagi érdekem nem fűződik hozzá, pusztán "csak" segíteni szerettem volna a posztolónak.
Nem élem Magyarországon már évek óta, és a vádaskodást kikérem magamnak.
És azért, mert oktatják a pszichológiát, még nem azt jelenti, hogy az orvosok alkalmazzák is a gyakorlatban. Sőt.
Neked miért fáj hogy ha valaki tényleg segíteni akar?
Istenem, a jó öreg magyar rosszindulat...
"Kissé régimódi" egyenlő "paraszt". Ennyi.

2010.04.13. 15:59:52

Amúgy az általam belinkelt oldal az egyetlen magyar adatbázis, ahol TÉNYLEGES, VÉGZETT SZAKEMBEREK hírdetik magukat.
Nagyon sokan segítséget kérnének, de nem tudják, hova forduljanak, és ezért virágzanak a fentiek által említett NLC-típusú fórumok, ami tök jó, csak van akinek tényleg szakember kell.
De persze az orvosoknak ez fáj, ugye, mert a pszichológus "csak beszélget", nem ír fel semmit, szóval kedves szabidoki, akkor neked fűződik anyagi érdeked hogy a posztoló és sorstársai az orvosokhoz forduljanak! Egy recept, egy bogyó, a baj nem múlik el, így kell ezt csinálni!

fruitella 2010.04.14. 12:57:16

@Humbino: Nem tudom merre szakadtál el jó öreg hazánktól, de jól tetted! Ugye kivülről mennyivel másabb nézni ezt a...
Szóval csak bántotta a szakmai identitását, ne mérgeld magad. Ne tudd meg, kicsit "más" szemléletmóddal itt mekkora falakba és butaságokba lehet itt ütközni.

NemesekErnyo 2010.04.14. 15:37:07

@Humbino: Pontosan így van! De azért siralmas, hogy a lepukkant, túlterhelt, gyakran silány egészségügyet terheli sok százaléknyi olyan probléma, amelynek gyökere nem egészségi, hanem igazából csak "beszélgetni" kellene a pácienssel, mert környezetében nincs, aki törődne vele. Anyagi, családi, egzisztenciális, munkahelyi, stresszes problémák. Más tészta, hogy ezek pszichésen okoznak problémát, és ez szintén része az eü. ellátásnak. Remélhetőleg valaha nálunk is (nyugati mintára) lehet mindenkinek saját pszichiátere. Bár valamiért e fronton sem tolakodnak az orvosok. Ugyanakkor ismerek olyant, aki nyúzottabbnak látszik, mint a páciensei.

2010.04.14. 19:47:33

@NemesekErnyo: A pszichiátria nem fog tologani a betegekért, mert ott (is) az a lényeg, hogy a beteg gyógyszerezve legyen. Vannak esetek (sok, sajnos), ahol tényleg szükség van gyógyszerezésre (skizofrének, stb). Viszont a bogyók mellett szükség lenne pszichoterápiára is! Nagyon kevés olyan pszichiáter van ma Magyarországon, akik mellette pszichoterapeuták / pszichológusok is. Az orvosok lenézik a pszichológusokat, mert nem számít gyógyításnak az, ahol nem kell vágni, vagy bogyót szedetni (túlzok, de ez az igazság).
Mi marad? Nyúzott pszichiáterek : tessék, itt a Xanax, viszlát, nincs időm / kedvem beszélgetni.
Kiszolgáltatott pszichológusok : van, akinek tényleg Xanax kell, de hol van ma Magyarországon az a "multidisciplináris" megközelítés a gyógyításban, hogy egyszerre több szakembert vonjunk be a folyamatba? Főleg olyanokat, akik kölcsönösen utálják / tartanak a másiktól? (a pszichológusok ugyanúgy fújnak az orvosokra, mint a dokik rájuk, ebben legalább kvittek)
Mi marad? A szerencsétlen páciens magára marad, hacsak nem kezd önsegítő kampányba (de akkor is be fognak neki szólni, mint pl ezen a blogon, hogy jajnemár) és kitapossa magának a gyógyulás útját. Ez van :(

NemesekErnyo 2010.04.15. 17:22:38

@Humbino: Mindennel egyetértek. Rögös az út... még akkor is, ha egyből a megfelelő helyre kerülne a páciens. Addig általában pár százezerért készülnek különböző vizsgálatok. Kevesen fogadják el, hogy nincs halálos betegségük, a panaszuk nem angina, és nem, nem fognak megfulladni, tessék hazamenni, pihenni, relaxálni, sportolni, életmódot váltani. El lehet képzelni, mi történne :) A cikkben említett főszereplő már célegyenesben van.
© 2009-2015 praxis
blogszabályzat
süti beállítások módosítása