Jó, hogy le nem hányt az orvos

2010.01.16. 08:32

Én a 8. kerületbe kerültem az ügyeletre, éjjel szögbe léptem, ami a küszöbből állt ki. Ilyen mindenkivel történik, normál esetben dokihoz mész, megkapod a tetanuszt és hazaballagsz (de mostmár ügyeletre kell menni mert vmi hülye állat közgazdász kitalálta, hogy túl sok tetanusz oltás fogy Mo-n az euhoz képest, így háziorvos nem adhatja be).

 

Másnap reggel látom, lábfejem vörös, hosszú vörös csík szépen virít rajta. Na, irány az ügyelet.
3,5 óra várakozás után már 2xese volt a lábfejem a normál méretéhez képest, és szédülés meg hányinger lépett fel (ezek szerintem elsősorban a szellőzésmentes, fülledt folyosó miatt voltak, meg gondolom maga a fertőzés sem használt), ezért a párom odament az orvoshoz, hogy megkérdezze hogy mi a helyzet, mert épp az ájulás szélén vagyok.

 

Elkezdett vele üvöltözni az orvos, hogy mit képzel, hogy odamegy hozzá, nézzünk körül, hogy hányan várnak még, ha szarul vagyok feküdjek le a kinti padra (ahonnan persze nem hallod ha szólítanak), ordítva körülecsetelte, hogy neki mennyi munkája van, majd teljes erőből rávágta az ajtót a Páromra. Mindenki nézett a másikra, hogy biztos be akarunk ehhez menni? Eközben jópár embert láttunk aki kamu igazolást jött szerezni (ja, pézér) közben semmi baja nem volt (miért az ügyeletre jön???)...

 

Na, mikor végre bekerültem, az orvos jó hogy le nem hányt, úgy beszélt velem, dohányzott a szobában (az egész kórház területén belül tilos) majd a bagós kezével vizsgálgatta az elfertőződött lábam, amin már a seb körül a bőr is furán hólyagos volt, amit frankón le is tépett (azt legalább nem kézzel, hanem eszközzel).
Ezek után röntgen, és bent tartottak éjszakára...egy szögbelépés miatt. Felvittek a szeptikus osztályra ami a legfertőzőbb mind közül (oké, nyilván a fertőző osztályt leszámítva).

 

Összességében itt azért a rendszerrel is baj van, mert amikor bemész, akkor felveszik az adataidat, meg hogy mi a baj. 2 gipszelésre váró kartöréses közé nem igaz, hogy egy tetanuszost nem lehet beszorítani (amíg elmentek a gipszelőbe addig nem volt bent senki az orvosnál= 10-20 perces szünetek amikor nem történt semmi), hogy ne kelljen bent éjszakáznia... de leginkább az orvos felháborító és lekezelő magatartása döbbentett meg.

 

(Persze nem csak velem volt ilyen, minden beteggel így viselkedett-volt akit nem volt hajlandó kiírni röntgenre, mert nincs semmi baja, aztán mégis kikönyörögték, hogy legyen röntgen, és kiderült, hogy eltört a kulcscsontja...:S)

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Bukowszky · http://bukowszky.blog.hu 2010.01.16. 20:44:03

@smartdrive: sztem a "párom" szó nem modoros, annál inkább az a "kedvesem"

trottyos 2010.01.16. 20:49:37

@Bukowszky: azért azon is el lehetne tűnődni nem, hogy mindenki magának választja. ha pedig választotta, akkor csinálja tisztességesen. kifejtettem már, hogy van aki megteheti, hogy így viselkedjen, van aki nem. ők hatalmasabbnak érzik magukat az előtte álló, kiszolgáltatott helyzetben lévő betegnél. vagyis szerintem. persze tisztelet azoknak, akik esküjükhöz méltóan viselkednek!

trottyos 2010.01.16. 20:52:06

javítanék: első mondat kicsit értelmetlen lett. szóval: el lehetne rajta tűnődni, hogy mindenki magának választja a szakmáját, nem?

Bukowszky · http://bukowszky.blog.hu 2010.01.16. 20:56:35

@trottyos: szerencsés esetben igen.. no de aki 20 éve elment az orvosi széttanulni meg szétdolgozni magát, azt hiszem aligha erre a mocsokra számított, ami végül lett a magyar egészségügyből.. szerintem minden magyar orvos joggal érzi magát rettenetesen átverve és kihasználva.

trottyos 2010.01.16. 21:01:58

@Bukowszky: igen, ebben teljesen igazad van. de miért látom mindig azt, hogy sok orvos terepjáróval jár, finom borokat iszik, stb. jó igazad van, "nemfizetős" orvoshoz ritkán járok. de valahogy mindegyik kap jattot, nem?

trottyos 2010.01.16. 21:10:00

@werem: azt hiszem félreértettél valamit. odaírtam, hogy lehet nem találkozom velük, mert nem járok sokat orvoshoz. ezért kérdeztem, hogy van ez.
én tisztelem és becsülöm az orvosokat. ezt is kifejtettem feljebb. legalábbis szerintem. sőt, orvos barátnőm is van.

2010.01.16. 21:13:13

Nagykanizsai kórház: kiment a bokám, betámogattak, amikor végre sorra kerültem és "bementem" a rendelőbe, az orvos addig téblábolt, amíg sikerült belerúgnia a lábamba. Mondtam, hogy nem kéne, azt felelte rossz helyen ülök.

csutkababa 2010.01.16. 21:15:53

Még annyit hadd fűzzek hozzá, talán nem ártana egy kis szakmai lektorálás a posztok megjelenése előtt, ugyanis nagyon lejáratódik a posztoló, ha ekkora marhaságokat ír le.
Sajnos ma Magyarországon az eü. ismeretek szintje a béka segge alatt vannak.
De sokan még így is sokkal jobban tudják, mint az orvosuk, hogy mi a bajuk, mit kéne vele csinálni. De akkor miért mentek orvoshoz??

RAMBO · http://szolo.blog.hu 2010.01.16. 21:16:06

Pénteken történt. kiújult a reumám (már egy ideje) nehezen szedem össze magam, elmentem a körzeti dokihoz. Odaértem 9.55-körül, voltak előttem négyen. 10.40-kor beszólították az utolsó előttem lévőt, és közölte a doki velem, hogy jöjjek vissza hétfőn.

Reuma esetén egy fekvős hétvége egészen sokat tud segíteni, izomlazítóval, gyulladáscsökkentővel annyira javul, hogy utána már nem nagyon fáj.

Hétfőn persze nem megyek vissza a dokihoz, megyek egyenesen a reumatológiára. Ha kell megfizetem, hogy meggyógyítsanak. Ez a nő pedig nem a háziorvosom többé, amint találok egy másik dokit, leadom nála a kártyám.

RAMBO · http://szolo.blog.hu 2010.01.16. 21:16:45

@RAMBO: ja, 10.30-ig volt rendelés!!!

trottyos 2010.01.16. 21:20:04

@werem: ezért írtam azt, hogy valahogy össze kellene fogni. annyi okos ember van mindkét oldalon. miért van ez még mindig így? nem vagyok egy lázadó típus, de nem nagyon látom másban a kiutat. vagy van más? jó lenne, ha már javulna valami. de nagyon úgy tűnik, hogy nem fog. persze, ez nemcsak az egészségügyre vonatkozik. nézhetünk bármerre....

trottyos 2010.01.16. 21:24:55

előbbi hozzászólásom eltűnt. de most látom ennek a blognak a célja, hogy segítsen a jobb egészségügy érdekében. nem gondoltam volna.

csutkababa 2010.01.16. 21:25:47

Rambo
Az orvosod szerintem nem bánja, hogy távozol. Azért a következő háziorvosodra ne úgy tekints, mint a kapcádra.
És a reumán lefizetsz bárkit, hogy soron kívül fogadjanak, miközben az előjegyzés szerencsés esetben 1 hónap? és Mari néni megint hátrább szorul miattad, mert nem tud fizetni?
Erkölcsös...

hagiroli 2010.01.16. 21:29:17

Kedves "csatlós" !

Engedd meg hogy idézzelek:
"éjjel szögbe léptem" , "Másnap reggel látom, lábfejem vörös, hosszú vörös csík szépen virít rajta. Na, irány az ügyelet" , ÉS ITT JÖN A FORDULAT !!!: " Nem reggel történt, mire bejutottam a kórházba délután volt"
VALÓBAN NEM REGGEL TÖRTÉNT, AZ ELŐBB ÍRTAD HOGY ÉJSZAKA. MÁR REGGEL LÁTTAD A VÖRÖS CSÍKOT (FELJEBB EZT ÍRTAD !) ÉS DÉLUTÁN FÉL NÉGYRE ÉRTÉL AZ ÜGYELETRE !!!!!!!!! ÁRULD MÁR EL NEKEM, HOGY VÖRÖS CSIKKAL A SÉRÜLÉS HELYÉN MIRE VÁRTÁL 8 ÓRÁT ???
(MELLESLEG MAGAM IS ORVOS VAGYOK, PÉNZBŐL ÉLEK ÉS NEKEM IS VAN IDEGRENDSZEREM. LEGUTÓBBI SZTORI: BETEG SZÁMONKÉRTE A 2,5 ÓRÁS VÁRAKOZÁST ÉS SZEMEMERE HÁNYTA, HOGY 2000 FT-OT FIZETETT PARKOLÁSÉRT. PANASZA FÉL ÉVE !!! FENNÁLLÓ HASI FÁJDALOM. EZZEL JÖTT A SŰRGŐSSÉGI AMBULANCIÁRA !!! MINDEN ORSZÁGNAK OLYAN AZ EGÉSZSÉGÜGYE/MINISZTERELNÖKE/KÖLTSÉGVETÉSE STB. AMILYET A LAKÓI MEGÉRDEMELNEK (NEM VICC, NÉZZ KÖRÜL)! MÉG EGY APRÓSÁG, MŰHIBAPER. HA AZ ORVOS TÉVESZT, BEPERELED. DE LÁTTÁL MÁR OLYAT, HOGY AZ ÜGYVÉD AKI "MEGÍGÉRTE" HOGY SIKERRE VISZSI AZ ÜGYEDET ÉS EZ MÉGSEM JÖTT ÖSSZE, NOS ILYEN ESETBEN AZ ÜGYVÉD SZÁMONKÉRHETŐ LENNE ??? UGYE HOGY NE.
BOLDOG ÚJ ÉVET MINDENKINEK !
áRTATLN LEÁNYKÁNAK PUSZI !

trottyos 2010.01.16. 21:37:01

@hagiroli: Orvos lennél? ezzel a hozzáállással? ne haragudj, de azért elég nagy különbség van pl. egy elvesztett anyagi per, és mondjuk elvesztett fél lábam, fél szemem, terhességem, stb. miatt. nem hiszem, hogy lehetne egyenlőségjelet húznia kettő közé.
MINDEN ORSZÁGNAK OLYAN AZ EGÉSZSÉGÜGYE/MINISZTERELNÖKE/KÖLTSÉGVETÉSE STB. AMILYET A LAKÓI MEGÉRDEMELNEK (NEM VICC, NÉZZ KÖRÜL)! ebben egyet értünk. de miért kell "kiabálni"?
idegrendszere lehet annak a betegnek is van, akinek fél éve hasi fájdalma van, csak mondjuk nem mert elmenni az orvoshoz, mert ki tudja kivel találja magát szemben, és már nem bírta tovább a fájdalmat. ez eszedbe sem jutott? jah is sokat jártam a hasammal orvoshoz, teljesen feleslegesen. kb. az orvosok fele hülyének nézett, mire évek után kiderült, hogy mi bajom. és fizetőshöz is jártam.

csutkababa 2010.01.16. 21:40:38

Hm.Mondjuk a fél éve orvostól orvosig járó,szenvedő, nem diagnosztizált betegnek nem a 2000 ft parkolási költsége jár a fejében...

untermensch (törölt) 2010.01.16. 22:06:12

Aki leírja, hogy Párom, így nagybetűvel, az a modorosra írjon elsősorban, ott jobb helye van a posztjának.

adamantium 2010.01.16. 22:21:44

@Cs@tLós: tisztázzuk a fogalmakat: először is, ha éjjel történt akkor reggel szépen mégy az ügyeletre vagy 4 órakkor délután? mert ez nem tiszta, egyszer így egyszer úgy. "a seb körül a bőr is furán hólyagos volt" meg a pisor csík ezek nem a tetanus (magyarul rángógörcs) jelei, ezek a súlyos fertőzés és a nyirokérgyulladás jelei (lymphangitisnek hívják, a lymphadenitis az a nyirokcsomógyulladás, a következő fokozat). ez simán osztályos felvétel, minimum antibiotikum terápis de inkább sebészi feltárás. a TANAT nevű oltás az az anatoxin, aktiv immunizálásra való tehát védőoltás a TETIG 500 vagy tetanus elleni immunoglobulin 500 nemzetközi egység, a passziv immunizálás szolgálja, jelenleg human recombinalt IG (régebben lósavóból vonták ki, sok is volt az allergia). a kezelést azt ne te döntsd el (csak egy tetanus), menj időben orvoshoz, ne kommentalj ha kevés az orvos illetve a jobbak közül sokan már elmentek, mert ti is hibásak vagytok, egy főorvos fizetése nincs annyi mint egy BKV dolgozóé. az orvosi egyetem egyébként 6 év, a traumatológia szakosodás meg szintén 6 év minden hiresztelés ellenére. Az én véleményem meg azokról akik név nélkül vádaskodnak és nem nevezik meg név szerint a vádlottat az, hogy nem vállalják az esetet, tehát kitaláció, hazugság magyarán

Cs@tLós 2010.01.16. 22:23:40

@hagiroli: Szerinted éjjel nézegetnem kellett volna, hogy naaaa,indul a csííík, nem induuul, naaaa, mi lesz...a reggel, nem hajnali 6os felkelést jelent. Délutánig a Páromat vártam, mert elkélt a segítség, és bocs, nem volt bekalkulálva a 4 órányi állva várakozás. Csak ha már csupa nagy betűvel írsz, ami kb olyan mintha ordítanál, és ilyen okos is vagy.

Cs@tLós 2010.01.16. 22:24:44

@adamantium: Szorri, másnap 3 orvos mondta, hogy ha időben megkapom a tetanus oltást, nem fajul eddig. De te is nagyon okos vagy.

Cs@tLós 2010.01.16. 22:26:36

@untermensch: Mi a baj ezzel, hogy Párom? Mondja már meg valaki, hogy ebbe miért kell folyton belekötni? Azért mert mindenkinek "pasija" meg "csaja" van? Miért kellene azt használnom, hogy Kedvesem? Az agyam eldobom, komolyan.
Szerinted mit jelent, hogy párom? Azt amit leírtam vazzeg...komolyan, idegrohamot kapok az ekkora taplóktól.

Cs@tLós 2010.01.16. 22:27:53

@adamantium: meg sebészi feltárás, szögbelépésre. Amin a vérbe került vmilyen fertőzés. Aha. Sebészileg feltárják a vért gondolom. Biztos én vagyok a hülye.

Cs@tLós 2010.01.16. 22:31:37

@csutkababa: és szerinted miért adnak tetanuszt ha vmilyen fémmel felszúrod magad? Természetesen amit az 1. pontban leírtál, arra adtak antibiotikumot. Azt is rosszul írta fel az orvos, akkora adagot írt fel, amit kb náthára szoktak, ilyen fertőzére többet kell szedni. (Édesanyám gyógyszerész, ő volt kiakadva, hogy ez meg mennyit írt a gyógyszerből úgyhogy a helyedben EBBE nem kötnék bele)

Highlander86 2010.01.16. 22:37:46

@hagiroli:

Tényleg orvos vagy: látszik abból, hogy te is üvöltesz, mint az a doki az ambulanicán.

Highlander86 2010.01.16. 22:42:40

@untermensch:

Neved jól mutatja értelmi és értelmi intelligenciád. Ez a legfontosabb itt, hogy ki hogy írja le a Párom szót. Ez alapján az amőba szintje alá sorolnám az IQ és EQ. Mellesleg azért szokás nagybetűvel írni, mert kifejezi vele, hogy szereti és tiszteli. De gondolom neked ez új dolog.

marlechka 2010.01.16. 22:44:15

@labove: pilóta, sebész kismiska a kőműves és sírásó májához képest...

Cs@tLós 2010.01.16. 22:50:37

@Highlander86: Köszönöm. Én az idegtől nem tudtam ilyen szépen megfogalmazni, az ilyenektől tényleg eldobom az agyam. De jobban magam sem mondhattam volna.

adamantium 2010.01.16. 22:57:58

@Cs@tLós: én sebész vagyok ezekről ne vitatkozzunk már. a fertőzés nem került a véredbe, csak a nyirokér mentén terjedt felfele (piros csík) ha a fertőzés, a baktériumok a véredbe kerülnek akkor az magas lázzal, hidegrázással jár - nagyon súlyos állapot, sokan belehalnak. a gond a szögbelépéssel az, hogy főleg ha volt valami a lábadon (papucs, cipő, zokni) annak darabját a szeg a sebbe besodorja, ha az a sebben marad idegentestként viselkedik, gyulladást kelt maga körül (ez nem kell feltétlenül egy szemmel látható darabka legyen), ilyenkor ha antibiotikumra nem javul a helyzet, fel kell vágni és ki kell onnan szedni azt a darabot. ha a seb mellett már hólyagok is voltak az a folyamat előrehaladottságára utal, érdekes lenne, hogy mi volt azokban a hólyagokban? genny, savó, vér?

adamantium 2010.01.16. 23:00:33

@Cs@tLós: nem a fémmel szúrt sebek a veszélyesek, a tetanus nem a fémeken él meg hanem a föld porában a trágyában, ritka fertőzés de még ma is kb 20% ban halálos, én eddig egy, bizonyítottan tetanusos embert láttam, meg is halt, rózsatövis szúrta meg a kezét

egy maréknyi dollár 2010.01.16. 23:02:18

Hát ez nem jó.
Nincs ember ebben az országban, aki ne tudna mesélni legalább három horrorisztikus történetet a saját v. ismerősei "praxisából".
Sok a teher az orvosokon is;a vérszivó bürokrácia újabb és újabb támadásai nehezitik a sorsukat;egyúttal a betegekét is.
De úgy gondolom, egy orvosnak -bármilyen ideges, rosszkedvű is éppen - igy nem szabad viselkednie a hozzá bizalommal forduló beteggel.
Nekem is volt szerencsém tizenéve egy ilyen üvöltő dervishez/ráadásul gyermek-orvos/;jó passzban voltam, és lecsillapitottam,anélkül, hogy különösebben felhúztam volna magamat./biztos, hogy ez nem minden esetben sikerülne/
Neked meg azt tanácsolom,szedjél antibiotikumot/amoxicillin-tartalmút pl. Augmentin duót/, mert a leirt tünetek alapján többféle baktérium okozott nálad fertőzést a seben keresztül.Most nem a tetanusz-bacira gondolok, hanem a streptococcusra meg a Corynebacteriumra.A bőr felhólyagosodása az utóbbira utal;nagyon veszélyes!
Ha már ilyen szépen elláttak, nehogy meghalj sebfertőzésben!
Jobbulást kivánok.

Cs@tLós 2010.01.16. 23:04:00

@térdelj le és szeress: aha, te már csak tudod, hogy mi hogy történt, és főleg hogy miért. "ruzsdás" ahhh. Én is tudok ilyen értelmeseket szólni...

Highlander86 2010.01.16. 23:05:56

@hagiroli:

Egy laikus honnan tudja, hogy egy sebbel mikor kell orvoshoz rohanni? Vagy hogy pár órat mennyit számíthat? Mikor még sok orvos sem tudja! :@
Az ügyvédet én nem igazán hasonlítanám az orvoshoz. Vagy a jogot az orvostudományhoz.
Ráadásul valóban nem kérik számon az ügyvédet. És pereskedni sem nagyon érdemes, úgyis ritka az olyan eset, mint a fehér holló, hogy az orvost felelősségre vonják. Pedig sokszor azért van, hogy a beteget félrekezelik (és esetleg meghal) mert LESZARJÁK magasról. Elég sok orvossal találkoztam már, és azt látom, hogy egyre kevesebb a lelkiismeretes orvos, aki hivatásának tekinti, nem pedig munkának, amit muszáj csinálni és kihúzni valahogy a "műszakot".
Ha te nem utóbbi vagy, akkor ne vedd magadra.

adamantium 2010.01.16. 23:06:46

@egy maréknyi dollár: értékelem én a jóindulatodat, de ne kezeljünk láthatatlanban, annak soha nincs jó vége, mutassa meg szépen egy rendes baleseti sebésznek ha kétejei vannak. egyébként az amoxicillin+klavunlánsav sajna ma már elég gyenguska, inkább torokfertőzésekre megy jól. a gond a pontszerű mély sebekkel, hogy bezáródnak a mélyben lévő részek nem szellőznek így ott nem csak egyszerű baktériumok hanem az anaerobok is megtelepednek, azokat meg nem fogja jól az augmentin, de én fórumon nem adok tanácsokat, az adjon aki megnézi és kezeli

adamantium 2010.01.16. 23:08:01

kétely na, fáradt vagyok :)

Highlander86 2010.01.16. 23:08:44

@térdelj le és szeress:

Gondolom te mindig mindennel azonnal rohansz az orvoshoz, kisköcsög? Jattolsz nekik és látszólag a segged is kinyalják. Fujjj.

Cs@tLós 2010.01.16. 23:09:34

@adamantium: savó. Szemmel nem látható...röntgen plö?
1. akkor nem értem, hogy fémmel való szúrásos sebre miért adnak tetanuszt, ha az (plö) trágyából vándorol a nyílt sebbe. Gyerekkoromban töltőceruzát (fém) szúrtak a lábamba, arra is kaptam tetanuszt, meg is kérdezték, hogy grafitbél volt-e benne, és mondtam, hogy nem, ugyanis az enyém volt a ceruza (avagy rotring), pedig ott nem volt vörösödés vagy csík reakció.
2.akkor erre is miért a tetanus oltás volt minden orvos (3 db majd később másik 2 ismerős orvos vmint 1 volt mentőstiszt) reakciója? Meg természetesen az antibiotikum, amit viszont már értettem legalább, hogy miért kapom.

leone007 2010.01.16. 23:10:49

@Cs@tLós: te nagyon buta vagy. nem tudom másképp nevezni azt aki egy orvossal vitatkozik az orvosi szakmáról. Nyirokér- és lágyrészfertőzésed volt, lege artis ellátás: antibiotikum + feltárás. Pár nap alatt meggyógyul.

leone007 2010.01.16. 23:12:46

@Cs@tLós: savó ami szemmel nem látható?
1. mert a fémtárgy lehet földdel szennyezett, mikroszkopikusan is.
2. tetanust adni kell szügbelépés után, ezzel nincs gond, de a lymphangitisedet nem gyógyítja.

leone007 2010.01.16. 23:14:06

@Cs@tLós: jah vágom a "szemmel nem látható"t. ha a szeg kijött, akkor nincs gond, ha szövetet vitt be azt meg nem mutatja ki a röntgen.

Highlander86 2010.01.16. 23:21:26

@térdelj le és szeress:

Kimaradt az előbb: a te barátnőd lehet, hogy ilyen. De pl. az én Párom nem ilyen. És még sok más nő sem az alkalomra vár, hogy panaszodhasson.

egy maréknyi dollár 2010.01.16. 23:24:26

@adamantium: Orvos vagy?Na, én meg állatorvos, de nem tervezem, hogy humán vonalon fogok távgyógyitani.
5 éve elkapta a lábamat egy kutya.Jó harapás volt;két hasitás meg egy mély luk.A 4. szemfog csak kisebb sebet ejtett.Úgy, hogy kényelmesen szaporodhattak az aerob meg az anaerob bacik is.Sebészet,szörnyülködés,kötözés,visszarendelés 4 nap múlva kontrollra és a sebszélek egyesitésére.Na, utóbbira nem került sor:úgy bedagadt a lábam, hogy a doki kórházba akart utalni.Akkor már irt jófajta antibiotikumokat.
Nemrég meg a kezemet vágta meg valami üveg;dagadás,hólyagosodás - erre a háziorvosom irt antibiotikumot.
Na, csak sikerült elmondani az én sztorimat is!

adamantium 2010.01.16. 23:26:05

@Cs@tLós: a tetanust tényleg kissé túlzásba visszük, azért is akarta volt miniszetrünk korlátokhoz kötni az alkalmazását, de tudod egy kicsi oltás az egyik oldalon a halál a másik oldalon, te melyikat választod? na látod az orvos se szeret kockáztatni még ha 99% ban nem is lenne baj. a röntgen ilyen esetben időhúzás szerintem, mit látsz rajta: fém idegentesteket (esetleg más olyan anyagot ami elnyeli a röntgen sugarakat pl kő, ólomüveg stb), csontsérülést (ritka szögbelépéskor, gázbuborékokat - na ez már kritikusabb - gázgangrénára utal. ezek ritka szövődmények, szögbelépéskor max 1% az esély rájuk. egyébként láttam egy idős cukorbeteg embert aki szögbe lépett 3 nap múlva jött és neki sajna le kellett vágni a lábát, hogy megmentsük az életét

Cs@tLós 2010.01.16. 23:27:56

@egy maréknyi dollár: az utóbbiakra kaptam vmi bivalyerős antibiotikumot. Mindez még nyáron volt, utána nem is lett nagyobb baj, csak amit később írtam, hogy a branültől ugyanolyan vörös csík keletkezett, ez meg ijesztő volt, hogy mi a fene, megint 1 csík???
A doki hozzáállása miatt írtam meg ezt az egészet, nem azért hogy ez mennyire súlyos dolog volt a részemről (volt ettől már rosszabb is), nem azt akartam ezzel leírni, hogy juj de rossz volt nekem. Összességében eddig igazából több jó tapasztalatom van orvosokkal mint rossz, ez csak 1 komment volt az előző poszthoz, hogy azért negatív tapasztalatom is volt, mi több, azért ez nagyon kirívóan ocsmány eset volt.
Utána még 2 orvossal találkoztam az osztályon, mindkettő normális volt, alaposan kikérdezgettek, elmondták, hogy mi jön még, mit kell megnézniük. A fiatal orvos is nagyon rendes volt 2 nappal később amikor visszamentem. Szóval én nem is akarok általánosítani, és belső infókból is tudom hogy milyen rossz a helyzet, déli régióban van pár orvos ismerős, borzasztó amiket mesélnek az állapotokról.(Apróság plö: belharc megy azért a karelszorító eszközért amit felraknak amikor vért vesznek)
Szerintem vmi orvos/ mentőstiszt/ bármilyen eü dolgozó igenis indíthatna blogot a bizonyos kirívó esetekről, amikor a beteg viselkedése gáz. (Amikor a balesetin ültem, szabályosan birkóztak a beteggel, hogy maradjon már nyugton...1 percig nem volt hajlandó tűrni, hogy ellássák, és nagyon szét volt verve...láttam amikor betolták, és utána csak hallottam hogy mi történik, mert én is bent voltam, vártam a soromat). Mert ugyanúgy megvan a másik oldalról is sztem, mert Mo-n ma ez 1 általános morális probléma.

Cs@tLós 2010.01.16. 23:32:11

@leone007: hangsúlyozom, nem kellett feltárni. Akkor most lehet, hogy mégsincs igazad? Nem orvosokkal vitatkozom, más orvos véleménye megint más volt,én most azt mondom amit ők mondtak. Ha te szögbe lépett betegeket társz fel, na azokat nem irigylem.

adamantium 2010.01.16. 23:32:59

@egy maréknyi dollár: mi a jó antibiotikum? én a kutyaharapást ha mély akkor kimetszem, átmosom hidrogénnel (H2O2) és betadinnel, nem adok egyből antibiotikumot, de naponta visszarendelem kötözésre. bezárni harapot sebet csak arcon szabad elsőre, egyébként majd ha nincs gyulladásra utaló jel.
visszatérve a savós hólyagokra (bullakra) általában attól szoktak lenni, hogy a bőr feszül romlik a vérellátása és így reagál erre, felül tud fertőződni. mindenképpen ki kell nyitni és be kell száritani őket. gyakori egyébként elhanyagolt lábszár, boka, sarokcsonttörésekben ha nagy a duzzanat

adamantium 2010.01.16. 23:36:20

@Cs@tLós: van egy olyan nézet is, hogy a biztonság kedvéért tárjunk fel minden szögbe lépettet hátha van benne valami, én max kimetszem a bemeneti nyílást, hogy ne záródjon be olyan könnyen, kb 5-10% befertőződik, akkor jön az antibiotikum vagy a feltárás, tetanus elleni védőoltás minden esetben alap ha csak nem kapott az utóbbi évben, de roncsolt sebeknél akkor is ha tegnap kapott + még tetig is

Cs@tLós 2010.01.16. 23:40:00

Jah, még 1 infó a tisztázáshoz: mezitláb léptem bele. Papucs meg mindenféle adalékanyag nélkül. Ha lett vna benne szögdarab, az látszott vna a röntgenen, gondolom oda azért küldtek. Azt másik doki mondta, hogy ha időben megkapom az oltást, nem fajul el így, mert
1. nem kell 4 órát állnom, mert az nagyon nem segített rajta (fentebb is írták, hogy ágynyugalom)
2. hamarabb kapom az antibiotikumot, ami szintén segített volna a helyzeten.
És nagy valószínűséggel akkor nem tartott volna bent senki. Azt is mondták a körülírásomra, hogy milyen lett a lábam, hogy úgy viszont már mindenki bent tartott volna. Ott is azt kérdezgette mindenki, hogy biztos csak szögbe léptem??? Nem is értem, hogy nem a hegyébe, hanem a fejébe léptem, alig sértette fel a talpam, és mégis ez lett, szóval én erre mondtam hogy olyan hülye bagatel kis dolognak tűnt. Jah, és a csík délutánra lett nagyon vörös, előtte kicsit látszott, lehet, hogy én vagyok a hülye, de azt hittem, hogy elnyomtam alváskor v ilyemsi. Csak 2 óra múlva elkezdett fájni is, akkor néztem hogy a csík ugyanaz csak hosszab és vörös mint állat...szóval a végtelenségekig lehetne finomítani az infókon, de a lényeg csak az orvos számomra megdöbbentő kirohanása volt, miközben rosszul vagy és még kiszolgáltatott helyzetben is vagy, hiszen tőle függsz abban a pillanatban, tehát sok reményed ott hirtelen nem marad, ha ilyen veled...

Cs@tLós 2010.01.16. 23:41:11

@adamantium: jájj, akkor még jól jártam...így 1 hét alatt teljesen elmúlt az egész. Lehet hogyha feltárják, kicsit tovább tartott vna a sztori.

Cs@tLós 2010.01.16. 23:45:10

@adamantium: le lett szedve a bőr onnan, fertőtlenítve és kötözve. Aszittem besz...ok, de ez már csak a történet leíró része :P

adamantium 2010.01.16. 23:51:48

minden jó ha a vége jó :) a duzzanatnak tényleg nem tesz jót a lógatás, inkább a felpolcolás jegelés. ami a legjobban árt az az ecetes borogatás :)

Cs@tLós 2010.01.16. 23:57:41

@adamantium: ilyesmi eszembe se jutott, hogy ecet..jó kis savat rá, nyami. A felpolcolást tudtam hogy kéne, de bent már nem volt rá lehetőség, max ha tudok állva spárgázni :P Utána kaptam hordágyat, mert a többi doki mikor hallották hogy akkor már 5. órája lógatom, azonnal hozatott gurulós ágyat, azon hoztak vittek. Kicsit hülyén éreztem magam a sok autóbalesetes vértől tocsogó ember között, hogy én meg a kis szöges kalandommal szintén ágyon fexem.Vhogy kicsit nagy volt a kontraszt...

egy maréknyi dollár 2010.01.17. 00:01:29

@adamantium: Jaj,te!Jófajtát irtam, nem jót.Tuggya,doktor úr,amilyent a Pista bácsimak irt tavaly, mikor beleesett a vasvellába!
Csak viccelek;meg ne sértődj, mert megmérgezem magam Augmentinnel.
Nem is rossz ez a kis - immáron szakmaivá vált - beszélgetés.
Akkor:az én sebemet nem tárták fel, úgy látszik,elegendőnek tűnt a kutya ilyen irányú tevékenysége.Kötözésre nem mehettem minden nap,mert tanyán lakunk és nem akadt olyan sűrűn fuvaros./én nem tudtam kuplungolni v. 2 hónapig/Kaptam egy szatyor kötszert, köztük a Mepithelt/áldott legyen a kitalálója/ és kezeltem magamat otthon,pontosan úgy,ahogy leirtad.I love H2O2!Egyszerű, de nagyszerű!Kb. 4 hónap eltelt, mire már nem "pezsgett" a seb.

Cs@tLós 2010.01.17. 00:06:58

@egy maréknyi dollár: tééééééényleg bakker, olyat Anyu is hozott nekem (gyógyszerész), nekem is pezsgett! De nekem csak 2 napig. Ebből is látszik, hogy mennyire kis piti vmi volt ez a szöges cucc, főleg a kutya belsőbb rétegeidet megcélzó feltáró tevékenységéhez képest.
De miért harapott a kuty? Nem komálta az oltást? :O A mienk csak megijedt tőle, de legtöbbször semmi reakcíót nem mutatott, de ha meglátta a dokit, mindig a karjaiba ugrott, mászott rá, nyalogatta össze vissza, ami azért érdekes mert senki mással nem csinált ilyet. Ilyenkor jó érzés lehet állatorvosnak lenni. Hagyományos orvossal ritkán csinálnak ilyet a betegek :D A harapásról viszont pszichiátriai betegek esetében már hallottam... :S

adamantium 2010.01.17. 00:09:00

hát én már láttam olyat, hogy a dagadt bokáját 20% os ecettel jól beborogatta, lett is rajta 3. fokú égés, gyógyult vagy 3 hónapig.
sajna ha mélyre terjed a fertőzés akkor két megoldás van kötözöd amig lassan a szervezeted le nem győzi és reménykedsz, hogy nem megy rá a csontra. variáció 2 befekszel a kórházba, elaltatnak, jet lavage (már ha van rá pénze a kórháznak), ez 2 naponta ismételni és ha szerencséd van 1 hét múlva lehet fedni, 3 hét és gyógyult

Cs@tLós 2010.01.17. 00:14:43

@adamantium: váááááh, de durva. Azért a házi gyógymódnak is vannak határai... mifelénk duzzanatra max jeges borogatás 1 napig (nem folyamatosan) és ha nem jobb, akkor doki.
Ecetes borogatás szintén Anyám javaslatára raktam a kifordult bokámra ami feldagadt, de nem 20%-osat, hanem kb 4 deci vízbe 1 teáskanálnyit. Az tényleg segített, csak az húzta le a lábamat.
Mivel nem vok orvos, kb annyit tudok a sebekről: nem rakunk bele semmit (kenőcs, ecet, ökörtökefőzet stb.) kivéve a már említett H2O2-t bizonyos esetben.

egy maréknyi dollár 2010.01.17. 00:20:19

@Cs@tLós: Kösz az érdeklődést.
Engem a saját komondorom harapott meg a tanyaudvarunkban.Feküdt a fűben, elgyalogoltam/volna/ előtte,és a lábamnál fogva lerántott.Atért lett olyan borzalmas a seb, mert a lépés lendülete még tartott, mikor ráfogott.Orditottam a nevét,akkor elengedett, aztán ránéztem a lábamra/akkor nem fájt/ és elkezdtem, hogy:Áááááááá..Mint a filmekben.
Szegény kutyáról aztán kiderült, hogy valami agyi defektus miatt elvesztette a szaglását,sőt kezdett megvakulni is.Sajnos el kellett altattatni.Csak 6 éves volt.

barnus-ka 2010.01.17. 00:22:10

majd ha annyit tanultál, güriztél mint egy orvos, és annyi pénzért mint egy orvos, és mindenki elvárta tőled, hogy legyél maximálisan felkészült, kedves, udvarias, előzékeny, szuper gyors, de veled mégis legyen 20 perce beszélgetni, akkor majd fikázhatod az orvosokat.
Sátoraljaújhely; egy osztály, egy orvos.

legyél a munkahelyeden napi 24 órában, aztán majd utána olvasd el a blogot, amit rólad írnak.

Adj hálát naponként az Istennek hogy vannak még drága hazánkban orvosok meg ápolók.

8 éve egyetem, milliónyi vizsga, stressz, milliónyi könyv, anyagi befektetés, -igen egy diploma is az-
és kezdő orvosként kapsz majd kézhez 80.000 Forintot.

Próbáld ki, és add vissza a zsebedbe rakott borítékot.

vagy inkább lépj bele egy szögbe holnap is...

Cs@tLós 2010.01.17. 00:24:03

@barnus-ka: ja, ennyi tanulás, pénzügyi befektetés stb már feljogosít, hogy bunkó legyél? értem az összefüggést. Szakmailag nem kritizálta senki.

adamantium 2010.01.17. 00:25:39

@Cs@tLós: jó meglátás. énnekem a kedvencem a fertőzőtt sebre rakott sült hagyma/szalonna+paradicsom kompinació mert az "lehúzza" a duzzanatot és a gyulladást, általában amputacio a vege. jó még a sufniban a 2. vilaghaborúból ránkmaradt fehér meg sárga por hisz az még a nagyapának a lőtt sebét is meggyógyitotta. a svédcseppes borogatás és még az ember őrizze meg a nyugalmát hasonló esetekben

Cs@tLós 2010.01.17. 00:27:22

@egy maréknyi dollár: szegény kutyus :( Mármint hogy elvesztette a szaglását meg meg is vakult. És hogy végül el kellett altatni... a komondor meg nem 1 kicsi kutya, nem csodálom, hogy durván feltárt, plusz ha 1 szerve sem volt teljes amivel felismerhetett volna, hogy te te vagy és nem 1 fincsi betörő...nyilván a hangod már megismerte, de akkor meg már késő volt.
Szomorú történet. :(

barnus-ka 2010.01.17. 00:28:21

nam csak tanulásról van szó nem csak befektetéről, hanem arról hogy az orvos is ember, és ő is lehet 16 óra ügyelet után fáradt, elkeseredett, kimerült lelkileg és fizikailag, stb.

Voltam korházban a lányommal, és láttam hogy mit csinálnak az orvos és az ápolók.
Embertelen amit vállalnak és megtesznek, és akkor jön egy szögbelépett akárki és elkezd azon morogni, hogy nem volt vele udvarias az orvos.

Addig ütném, amíg mozog az ilyet.

mentem aludni...

Cs@tLós 2010.01.17. 00:29:30

@adamantium: neeee már...ez már komolyan olyan mintha sci-fit olvasnék. (vagy szakácskönyvet???)
pontosan ERRE mondtam, hogy az orvosok is indíthatnának teljes joggal ilyen blogot. SVÉD CSEPPES borogatás??? Na, ez már KO.

Cs@tLós 2010.01.17. 00:31:05

@barnus-ka: igen, 16 óra után is lehet annyit mondani, hogy "nem tudom" és kész. Emberség kérdése. De kommentedből szépen ki is derült, hogy neked ilyesmi nincs, és nem is hallottál róla, hogy ilyen létezik. Remélem neked meg a fejedbe verik a szöget és ott pusztulsz el a váróban.

adamantium 2010.01.17. 00:31:30

@barnus-ka: 16 óra jaj de jó lenne, emlékszem amikor még szilveszter+újév, meg szombat+vasárnapot ügyeltem, és hétfőn nem lehetett hazamenni. és ez senkit nem zavart. havi 11 felvételes ügyelet havonta folyamatosan

Cs@tLós 2010.01.17. 00:35:30

@barnus-ka: plusz a taplóság meg az udvariasság között szerintem elég nagy a szakadék. plö simán le is szarhatná, és lehetne semleges, akkor a poszt meg sem születik. de nem baj, legyél te is nagyon okos. meg aggresszív, az úgyis mindenre megoldás,nem?

egy maréknyi dollár 2010.01.17. 00:35:52

@adamantium: Ugyan!Pókháló a lelke!
Nem vagyok én nadrág,az istenfáját! -kiáltotta Bakocsai, mikor a borbély a fejsebét kezdte összevarni.Azzal lekapott egy pókhálót a nemtudommiről/mestergerenda?v. az túl magasan van?/és a fejére tette.Egri csillagok, ha nem ugrana be.

egy maréknyi dollár 2010.01.17. 00:43:29

@Cs@tLós: Én elég békés vagyok, de igazat adok neked.Jó, hogy lepattant ez a barnuska.Épp' csak beleronditott a hármónk jó hangulatú, békés konziliumába.Ne próbálkozz a nevelésével;akkor sem sikerülne, ha nem húzott volna el.

Cs@tLós 2010.01.17. 00:46:25

@egy maréknyi dollár: thx. ugyanerre gondoltam. tökjó kis kollektíva alakult ki, végre békés beszélgetés, én is hallok némi horrort az orvosktól ,hogy milyen betegeket kell megmenteniük, erre tessék, vki megint belerondít a kommentekbe. Igazából ezért nem szeretek kommentelgetni. Nappal általában az arány is megfordul, így a normálisak lépnek le :S

adamantium 2010.01.17. 00:47:32

@egy maréknyi dollár: az se rossz. a legdurvabb amit hallottam az amikor egy részeg átmászott a vonat alatt, persze az levágta a lábait bokából, a részeg meglátva a megérkező mentősöket a csonkokon megpróbált elmenekülni, annyit ivott, hogy nem érezte a fájdalmat. könyvet lehetne irni az ilyen esetekről, best seller lenne

Cs@tLós 2010.01.17. 00:53:01

@adamantium: én tuti megvenném. hihetetlen hogy mik vannak. A részegeken csak azért szoktam csodálkozni, mert beborul az árokba, reggel felébred, semmi baja (kis túlzással). Én beborulok az árokba, nyakam/gerincem/ de minimum karom/lábam eltöröm. Olyat is hallottam (fater ismerőse volt) aki részegen lóval vágtázva belerohant egy álló kamion oldalába, és semmi baja nem lett ( a lóról nem tudok, hogy azzal mi lett).

egy maréknyi dollár 2010.01.17. 00:53:47

@Cs@tLós: Az ilyenektől nem menekülsz meg, ha egy árva kommentet sem irsz v. olvasol.Az utcán is szembe jöhet veled, vagy találkoztok egy boltban, hivatalban,váróban.És még az sem biztos, hogy velejéig szörnyű ember, csak valahogy most olyan volt, mintha egy pohár jó borba váratlanul belepottyant volna egy nagy légy.Hirtelen jött,értelmetlen vagdalkozása nem hiányzott.

Cs@tLós 2010.01.17. 00:58:02

@egy maréknyi dollár: jaja, ez tény. De legalább a kommenteléssel nem húzom fel magam még az utcán történő esetek mellett. Bár odakint nem bocsájtkozom vitába, próbálom értelmesen meggyőzni ha szükséges, de inkább kerülöm a kommunikációt. Azt sem mondom hogy rossz ember lenne, mert azt nem tudom, inkább aggresszív. Sokan tényleg blogokon/boltban/utcán/közlekedésben (pláne) vezetik le a felesleges aggressziójukat.
Én 1 olyan álomvilágban élek (ööö, pontosabban szeretnék élni) ahol nincs ez az aggresszív anyázás, hogy "teegybuziköcsögvagy mer a ződ az sokkal szebb mint a kék" és hasonló kommentek születhessenek. Ahelyett, hogy értelmesen, kultúráltan megismernéd a másik álláspontját is, kezet ráznátok, oszt jóvan.

Cs@tLós 2010.01.17. 01:00:04

@egy maréknyi dollár: amúgy szép hasonlat volt, ezt elrakom a "megjegyzésre érdemes" gyűjteménybe :D

adamantium 2010.01.17. 01:00:28

jó éjt mindenkinek és szögmentes küszöböket :)

Cs@tLós 2010.01.17. 01:03:59

@adamantium: én is elteszem magam mára, köszönöm az értelmes beszélgetést minden résztvevőnek :)

egy maréknyi dollár 2010.01.17. 01:08:20

@Cs@tLós: Persze, igy lenne a jó.Nem az anyázásoktól lesz változatos és izgalmas az élet.
Na, én is le/kidőlök.
Jó éjszakát.
Remélem, még találkozunk;megjegyeztem a neveteket.

szabidoki 2010.01.17. 01:11:29

Kamu a sztori, legalábbis részben. Az lehet, hogy emberünk szögbe lépett, még az is elképzelhető, hogy a kolléga nem nyalta ki azonnal a hátsóját, sőt talán jól le is b@szták, dehát jóval egyszerűbb és kielégítőbb fröcsögni egy jót a neten, mint elgondolkodni a történteken.
Az történt, hogy a jóember előző este megsérült, és hát milyen a magyar ember, másnap este kegyeskedett befáradni a balesetire, ahol nyilván szépen vagy kevésbé szépen elmagyarázták neki, hogy a baleseti ügyelet a friss sérültek vagy a kritikus állapotú betegek ellátására szolgál, nem a 24 órával azelőtti nyavalyák kezelgetésére - sőt, még léleksimogatást sem végeznek a traumatológián a galád orvosok. Ez van.
Az esetleg fel sem merült benned, hogy ha időben bementél volna a szöges lábaddal, akkor egyrészt nem néztek volna rád csúnyán, másrészt nem kellett volna a kórházban tölteni az éjszakát?
Képzeld, micsoda dolgok vannak, a fertőző sebes beteget a septicus (=fertőző sebes) osztályra fektetik, nem teszik be a tiszta, műtéti sebes betegek közé, hallatlan!
Az is felháborító, hogy az orvos nem hívja be azonnal a következő beteget - az persze eszedbe sem jut, hogy az orvos munkája nemcsak abban áll, hogy ordibál a betegekkel, hanem az is része, hogy dokumentál, mégpedig elég sokat.
Azt, hogy a kolléga kamu igazolást adott volna, több okból sem hiszem. Egyrészt senki nem annyira hülye, hogy a nyilvánvalóan ép karú embernek kartöréssel írjon igazolást - rengeteg egyéb diagnózis létezik, amit igen nehéz ellenőrizni, de jár rá a táppénz, másrészt a kopasz, kigyúrt júzerek jellemzően nem olyan helyen "dolgoznak", ahol az orvosi igazolásnak jelentősége lenne...
Alapszabály, hogy ügyeletben a betegek legalább fele nem friss, napokkal (néha hetekkel) korábban sérültek meg, de már "nem merünk így nekimenni az éjszakának/hétvégének/hétfőnek", este 9-10 után pedig elvétve jön olyan, aki nem részeg, nem hajléktalan, friss sérült.

@Darkcomet: az a kínos helyzet, hogy a seduxennek alapvetően nincs felső dózisa, bármennyit lehet adni, ha kell - egyetlen esetben okozhat galibát, mégpedig akkor, ha a páciens ivott előtte :D

Van egy olyan mondás is, miszerint annyit kell fizetni az orvosnak, hogy ne a pénzen járjon az esze. Magyarországon nyilván nem így gondolkodnak, hanem az az alapfelfogás, hogy úgyis kapnak parát, legyen az elég. Csak az a baj, hogy igen kevés csurran-cseppen azoknak, akik a sor végén állnak - nem véletlen, hogy a fiatal orvosok mennek külföldre. Angliában a kezdő (!) orvosi fizetés kb. 2000 font havonta, kórháztól függően 40-48 óra/hét munkáért. Ja, és nincs ügyelet. Ami ugyan itthon is törvénytelen és szabálytalan, de ügyesen kikerüli a kormányzat a szabályt, és az ügyeletet a valós óraszám 25-50%-ában könyveli el. Ha hirtelen minden orvos csak 12 órát dolgozna, aztán hazamenne, a kisebb kórházak többségét be kellene zárni.
Na jóccakát.

Cs@tLós 2010.01.17. 01:27:42

@szabidoki: A kollega veled ellentétben tudta, hogy csak ő adhat be tetanuszt, mert ÜGYELETEN történt (szövegértés 1es, leülhet) hétvégén. És pont mellém toltak be 1 beteget a szeptikusra akit akkor hoztak a műtőből, éjjel. Nahát, képzeld, ilyen is van. És amit fentebb leírtál, nem úgy történt, nem osztottak ki, stb.
De természetesen te is jobban tudod, hogy mi történt, mint aki leírta. Te is nagyon okos vagy. Leülhet, még 1 egyes, magatartásra is :D

Cs@tLós 2010.01.17. 01:30:10

@szabidoki: Ja, és persze a beteg a hülye, mint mindig, és pont. Mert neki automatikusan tudni kell, hogy mikor hava kell bemenni, nem várhat, hogy esetleg nem is lesz az egészből semmi. Hú, de nagyon mellélőttél a kommenteddel :D
Talán nem neked kéne eldönteni, hogy hogy is történtek a dolgok, meg ilyennagyon megmondani a tutit.

GJM 2010.01.17. 01:30:57

Tisztelt Kommentezők!
Előre bocsátom nem szorosan a kezdő poszthoz akarok írni, azt itt már kielemezték szakértők is, meg betegtársak is. Az indulatos vélemények miatt írok.

Hogy adott időben, adott helyen ki rendelt, kideríthető. Minősíthetetlenül viselkedett? Tessék bejelenteni a betegjogi képviselőnél - minden kórházban, rendelőben ki van írva a betegjogi képviselő neve. Akár hétfőn oda lehet menni, megnézni, fölírni: név, elérhetőség - , és bízni benne, hogy meg fogja tenni ami a kötelessége, ellenőrizni, hogy mi történt, és továbblépni, előre nézni. Ha itt általánosságba szítjuk az indulatokat, az nem visz előre.
Remélem, hogy a jó orvosok többsége Magyarországon fog dolgozni, és minket fog gyógyítani, akit itt élünk, és sem a sok lemondással járó folytonos tanulás, továbbképzés kényszere, sem a sokszor nehéz vagy méltatlan munkahelyi körülmények, a sok munka, sem a hőzöngők nem fogják elijeszteni és rákényszeríteni arra, amit itt sokan felemlegetnek, a külföldi munkavállalásra.
2. Tényleg sok változtatni való van ebben az országban, de mindenki saját magán kell hogy kezdje. Otthon a családban, a neveléssel, az önműveléssel. Hogy éljen egészségesen, vigyázzon magára, ne csak a másik embertől/orvsotól/mentőtől várjon csodát, hogy egyszerűbb tünetek esetén tudja mit kell tennie, lázcsillapítás, borogatás, toroköblítés csodát tud tenni, hogy az egyszerűbb tünetekkel ne rohanjon orvoshoz, ügyeleteshez, hogy annak az embernek maradjon ideje az igazi gyógyítani valókra.
3. Amíg nem vagyunk hajlandók elismerni, hogy magunk is felelősek vagyunk bizonyos dolgokért, addig semmi nem fog változni. Mindannyian tudjuk, hogy vannak kivédhetetlen balesetek, lehetne itt sorolni, de ugye senki nem várja/fogadja el tőlem hogy itt és most én bölcsen elrendezem ezt a kérdését, az elvárható óvatosságra, megelőzésre gondolok.
Sokat halljuk, hogy kevés a pénz az egészségügyben erre/arra nem jut, de szinte mindenki tud példát mondani mindkét végletre, az orvosi utasításokat be nem tartó, ennek következtében rosszabb állapotba kerülő drágábban gyógyítható betegere és a minden aprósággal azonnal orvoshoz rohanóra is.
Természetesen amikor a gyerekeim, de akár a magam esetében úgy éreztem, hogy tényleg baj van, akkor bizony addig mentem/megyek amíg meg nem találtuk a megoldást.
5. Nem voltam még olyan helyzetben, hogy nyilvánosan kiabálni kezdjen velem valaki, nem tudom mit csinálnék ilyen helyzetben, tréningezek rá, hogy ne tűrjem, de nem visszakiabálással,hanem valami szellemesebb megoldással állítsam le.

Az igazi Vaszilíj Zajcev 2010.01.17. 07:42:52

Utálom és megvetem az ilyen embereket, akik (P)páromnak nevezik az élettársukat, barátjukat, szeretőjüket. Általam egyáltalán nem tisztelt posztoló! A cipőnek, a kesztyűnek van többek között párja, az embernek társa van, ha eddig ezt még nem mondták volna magának. Ezek értelmében írását - természetesen - nem lehet komolyan venni, annak valóságtartalma megkérdőjelezhető.

SiKom 2010.01.17. 08:35:08

Pár éve jártam a Tétényi úti kórház (Szent Imre) ügyeletén. Ott is alapvetően szartak bele a munkába, ahogy az jó ügyelethez illik, de:

Először felvették az adatokat, majd besoroltak 4 kategóriába, és annak megfelelően kellett várakoznod. Pl. legurult a fejed - piros kategória, 30 percen belül ellátnak! Szerintem a szög az 90 percen belül meg lett volna.

SiKom 2010.01.17. 08:38:26

@szabidoki:
"Az is felháborító, hogy az orvos nem hívja be azonnal a következő beteget - az persze eszedbe sem jut, hogy az orvos munkája nemcsak abban áll, hogy ordibál a betegekkel, hanem az is része, hogy dokumentál, mégpedig elég sokat."

De véded itt az orvosokat!

Tőlem havonta kb. 50-60 ezer Forintot vonnak TB jogcímen (adó), nem hiszem, hogy ezért ne járna nekem jobb szolgáltatás!

Trackback 2010.01.17. 08:55:35

Azok, akik hisztériásan, habzó szájjal ecsetelik, hogy "egy orvosnak minimum nyolc évet kell éjjel-nappal tanulnia a diplomáig", szintén "eltünődhetnének" azon is, hogy ha ilyen intelligensek és tanultak az orvosok, miért üvöltöznek, és miért engednek meg maguknak tapló viselkedést a beteggel, és egyáltalán: a kettő miféle korrelációban ill. viszonyban áll egymással (attól, hogy valaki orvos, automatikusan felmentést kap az alapvető szociális etikából, vagy pedig az egyetemen hülyülnek meg a nyolc évnyi tanulástól, vagy csak egy részük szimplán pszichopata?).

Nagyon úgy tűnik, hogy ma, az igen művelt és tanult orvosaink, a betegeken vezetik le a stresszt és egyéb sérelmeiket, és ha egy beteg feltesz egy valóban triviális kérdést, rögtön kisebbrendűségi komplexusuk lesz, és rögtön bizonygatnia kell az orvosnak, hogy a beteg hülye (akinek egyébként eleve szarul kell éreznie magát önmagában attól a ténytől is, hogy el mert menni az orvoshoz, és fel meri tartani a drága idejét. Mintha egy taxis azért üvöltözne, mert - miután beszálltál a kocsiba és elindultatok - meg mered kérdezni, hogy milyen útvonalon tervez célbajuttatni).

Másrészt nem kötelező orvosnak menni, beteg azonban mindenki lesz: ha viszont orvos lettél, ne csodálkozz, hogy beszélni is tudó emberekkel kell dolgoznod, nem pedig fadarabokkal.

Egy mérnök a NASA irányítóközpontjában is tanul egy kevés ideig, rajta is emberéletek és dollármilliárdok múlnak, mégsem üvöltözik vérvörös fejjel, ha valaki kérdezni mer tőle valamit.

Évente maximum egyszer-kétszer járok orvoshoz (beleértve azt is, amikor valakit elkísérek), de a bicska kinyílik a zsebemben attól a stílustól és arroganciától, amit egy rendelőben/kórházban tapasztalok.

trey82 2010.01.17. 09:43:32

ÁLLAMI SZOLGÁLTATÁS = AZ ÜGYFÉL ALAPBÓL LE VAN SZARVA!!!

EZT MIKOR TANULJÁTOK MÁR MEG?

AMÍG NEM LEHET PIACI ALAPOKON TISZTA VISZONYOKAT KIALAKÍTANI (ÉN FIZETEK - Ő SZOLGÁLTAT) ADDIG ITT SEMMI NEM FOG VÁLTOZNI

MAI EÜ RENDSZER: ÉN FIZETEK - Ő SZARIK A FEJEMRE

cassis 2010.01.17. 09:53:22

Én orvos vagyok és éppen elhagyom az országot, azért, mert elfaradtam. Rosszul szervezett és kevés az ellátó ember. És egyre kevesebb lesz, mert elmegyünk tőlünk nyugatabbra.
5-10 percenkent kell ellátni egy beteget, különben nem tudunk ellátni mindenkit, aki elő van jegyezve vagy éppen sorbaáll, hogy bejusson. És szinte minden orvosnak és nővérnek, asszisztensnek 2-3-4 mellékállása van. Ebbe bele lehet rokkanni. És amikor az ember üvölteni kezd a betegeivel, akkor rajön hogy mindenkinek jobb, ha elmegy. Hogy mi lesz a magyar betegekkel Magyarországon, azt nem tudom. Az állam szerintem ezzel egyáltalán nem foglalkozik.

Zoltan895 2010.01.17. 09:56:56

Vegyétek már észre, hogy ez az egész blog a pár éve beindult kormányzati lejárató propaganda része. Amikor egy tökös , kormányellenes figura került az orvosi kamara élére, akkor indult az egész kampány az orvostársadalom lejáratására. És mivel a kormány direkt nem ad pénzt a gyógyításra, mindig lesznek ilyen történetek, hogy szar az egészségügy/orvos.

hubertusz 2010.01.17. 10:19:43

Huha!
Nehéz hozzászólni, mert úgy tűnik, az indulatok vették át a főszerepet.
Tisztelt itt megszólaló orvosok, vegyétek figyelembe, hogy a beteg legtöbb esetben nem tudja, milyen tünetet hogyan értékeljen. Egy szögbelépés utáni bármilyen esemény, ami eltér a szokásostól (a várttól) a nem hozzáértőben félelmet vált ki! Itt a beteg a rettegett tetániás haláltól félt éppen, ha nem vettétek észere, ilyenkor az ember az átlagtól sokkal ingerlékenyebb. Kérem, gondoljátok át! Ez egyik fórumtárs távdiagnózisra ragadtatta magát, a másik,magát orvosnak mondott fórumtárs azt veti a beteg szemére, hogy miért nem jelentkezett azonnal a háziorvosánál, ha jól emlékszem, v. hasonlót mondott. Azért, barátaim, mert a férfiemberek jó része addig nem fordul orvoshoz, amíg úgy érzi, hogy baj nincs! Ez így működik jelenleg, nézzetek utána a kutatásokban. Sajnos az ellátó ügyeleti orvos nem volt a helyzet magaslatán, etikai vétséget követett el, ha tényleg így viselkedett és látta el a beteget. Arról, hogy az egészségügyi minimumot sem tudja a nép (alkalmazni meg végképp nem), az bizony politikai felelősség az eddigi oktatási/egészségügyi tárcák részéről. Ez más téma, most a reálhelyzet szerint kellene ellátni vegyetek vissza az indulatból.

palotai3 2010.01.17. 10:30:23

Szerintem ott van elrontva a dolog, hogy az orvosok elhiszik magukról, hogy tévedhetetlenek.
Pedig valószínűleg a jó orvosok többsége már nem is idehaza dolgozik.
Nekem is sok történetem van az orvosi arroganciáról és hozzá nem értésről.
A csúcs a bőrgyógyászat. Ahány bőrgyógyász, annyi féle diagnózis ugyanarról a problémáról. Úgy is jártam már, hogy a doktornő áthívta a "főorvos asszonyt" egy konzultációra, kidobott valamit a gép, kaptam színes kenőcsöket, semmi javulás.
Legközelebb más időpontban tudtam menni, a "főorvos asszonyt" fogtam ki.
A diagnózis teljesen más volt :)
Az ugyanis nem volt rajta a számítógépén, hogy a kollegina által leírt diagnózis valójában az övé.
De olyan is volt, hogy nem mertek felírni egy hatásos gyógyszert, mert az veszélyes lehet a májra. Valószínűleg a bolhapiacon, ahol a diplomájukat vették, nem mutatták meg nekik a betegtájékoztatót, amin rajta van, hogy ORVOSI ELLENŐRZÉS MELLETT, azaz kb. havonkénti májfunkció ellenőrzéssel nyugodtan szedhető.
Inkább megváltoztatták a diagnózist :))))
És arról se feledkezzünk meg, hogy teljesen elfogadottá vált, hogy a szülész bemondja, hogy mennyiért hajlandó levezetni a szülést.
Pedig aki ilyet csinál, az köztörvényes bűnöző.
"Tisztelt doktor úr"? - Ugyan már!
Tudom, nem lehet általánosítani. Kérem, akinek vannak jó tapasztalatai, írja meg!
Nekem ugyanis nincsenek.

cassis 2010.01.17. 10:30:58

Szerintem már attól is ideges lesz az ember, ha tudja, hogy muszaj lesz valamijen oknál fogva orvoshoz fordulnia. Ezt nekünk, akik ellátjuk, mindig be kell kalkulálni. Ez nem kérdés. A fájdalom, a félelem attól, hogy még nagyobb lesz a baj ezt tovább "rontja". Mindezt összefoglalva KISZOLGÁLTATOTTSÁGnak is lehetne nevezni, az pedig nagyon nagyon nehezen elviselhető. Én orvosként elnézést kérek mindenkitől, akit rosszul látunk láttunk el, sőt azért is, ha a jövőben rosszul fogjuk ellátni. Mégis azt gondolom, hogy a rendszer a rossz és nem a benne dolgozók.

autoreverz 2010.01.17. 11:47:52

@A Galaxis Elnöke:

A doki több dolog miatt "ideges":

1) Az egyik, hogy sok tanulás után, sok és felelősségteljes munkáért keveset keres. Rossz dolog, de egy szabad Európában már nem végzetes sorscsapás, mert a munka/álláspiaci viszonyok majd lerendezik, azaz, ha tud, megy jobb helyre, ha nem tud, megtanulja lassan, hogy mégis csak ennyit érdemelt.

2) Nagy "teher" a betegek kiszolgáltatottsága: Zimbardo (lásd Börtönkísérlet) óta tudjuk, hogy az emberből gyenge perceiben már pusztán a harmadik fél által meghatározott játékszabályok is a legrosszabbat hozzák ki: ezért bunkó a postán, az önkormányzatnál stb. mindenki/sokmindenki - és a doki meg a nővér is, ha látja, hogy rá van bízva a másik élete/egészsége.

3) A hálapénz-rendszer az egyik legnagyobb önpusztító magyar össznépi társasjáték, amelyben a rövidtávú előnyökért minden fél vidáman dobta oda morális zsetonjait.

Érdekelt benne a) az tb/eü-kormányzat, mert nem kell többet fizetnie a szolgáltatásokért, hiszen a doki megszerzi másképp a munka ellenértékét; b)érdekelt a doki, mert ki ne venne el egy felé nyújtott bankjegyet és c) érdekelt a beteg is, mert ebben a zavaros helyzetben sokszor csak így jut előbbre.

Azon nem jut ideje senkinek gondolkozni, hogy szív ezzel a) az ország, mert a korrupció egy átok, az adóbevétel-kiesés a láthatatlan jövedelmek miatt hatalmas, és a "kereskedelem" törvényileg szabályozatlan/illegális keretek között zajlik; b) szív a doki, mert a hálapénze után nem kap majd nyugdíjat, szociális szolgáltatásokat, szakszervezeti és egyéb érdekképviseleti jóságokat és erkölcstelen dolgokat tesz (betegekkel kivételez, másokkal kicsesz, fölösleges/drága kezelést ad indokolatlanul) és c) végül szív a beteg is, mert az árnyékos lépcsőfordulóban kötött "alkuk"-ról nincs számla, nincs garancia, nincs adókedvezmény, nincs rá támogatás a biztosítótól, nem fejlesztik a pénzéből az egészségügyet/kórházat, és mindent összevetve is egy olyan "bolt"-ban vásáról, ahol az árucikkek értékéről/használatáról halványlila gőze sincs, tehát tuti átverik.

NemesekErnyo 2010.01.17. 17:46:28

@Sir Kommentor: Szerintem amíg naponta feljelentenek, vagy ehhez hasonló országos kommentet írnak, ettől a dokumentáció egyre több időt fog elvenni a hasznosból. Ma sokkal fontosabb papírozni, mint ellátni a beteget. Előbbi megvéd, az utóbbi csak támadási pontot ad. Olyant még nem láttam, hogy dicséretről írtak volna posztot, pedig betegek tízezrei naponta meggyógyulnak.
Ami jó, azt nem veszik észre. Az élet már csak ilyen. Mindenütt. Pár év múlva még ilyen se lesz.

szabidoki 2010.01.17. 18:00:57

@A Galaxis Elnöke: tudod, ha majd a magyar orvos itthon annyit dolgozik és keres, mint egy mérnök a NASA-nál, akkor nyilván sokkal kisimultabb lesz, de addig sajnos az van, ami.
@Sir Kommentor: ha szerinted neked jobb szolgáltatás jár a pénzedért, akkor nem az orvossal kell hadakozni, hanem a képviselőddel kell beszélni, hogy a politika tegye rendbe az egészségügyet. Adjanak normális finanszírozást, hogy ne legyen eszközhiány, adjanak normális bért, hogy ne legyen orvos- meg nővérhiány, hanem adott esetben meg lehessen válogatni, hogy kit vesznek fel és kit rúgnak ki mondjuk mert kiabált a beteggel. Amíg ez nincs meg, nekem hiába sírsz a többiekkel együtt, hogy "de én fizetem a tb-t!", én abból a pénzből igen keveset látok. Persze a mindenkori kormánynak ez nem érdeke, jóval olcsóbb így az egészségügy, mintha minden rendezve lenne.
@autoreverz: annyiban igazad van, hogy a szabad vándorlás lerendezi a dolgot, ez már most is erősen zajlik. A most végzős orvostanhallgatók kb. 75%-a tervezi, hogy külföldön helyezkedik el, ez nemsokára érezhető lesz, aztán majd lehet megint siránkozni, hogy milyen szemetek a fiatal orvosok, elmennek külföldre, ahol normális munkaterhelés mellett jól keresnek, mikor itthon is maradhatnának, ahol hülyére dolgoztatják őket éhbérért...

GJM 2010.01.17. 21:09:18

Emberek!
A kivándorlás csak látszatmegoldás, még annak a számára is, aki elmegy.

Venni kell a fáradtságot, hogy megnézzük, kit küldünk az országgyűlésbe, ellenőrizzük mit csinálnak, vállaljuk fel, hogy nyíltan összeütközésbe kerülünk valakivel, akit felelősnek tartunk egy döntésért.

"Az alkotmány erőssége az állampolgárok elkötelezettségében áll, hogy megvédjék. Az alkotmányos jogok csak akkor vannak biztonságban, ha minden egyes állampolgár kötelességének érzi, hogy kivegye részét ebben a védelemben."
* Albert Einstein

GJM 2010.01.17. 22:25:19

@csutkababa: Jó fej vagy! Vigyázz magadra, hogy el ne kopj idő előtt.

@hubertusz:
Kedves Hubertusz! Gratula! Ilyen gondolkodás kellene sok.

Az indulatoskodások, általánosítások viszont félelmetesek, és csak mélyítik a kölcsönös meg nem értést.

Szurkolok, hogy a józanság és a tisztesség győzzön, a lányom - 28 éves rezidens - és a többi jó fej maradjon.
Más:
Többek között azt is tanítani kéne az óvodában, meg az általánosban, is, hogy a szúrt sebek a leggaládabbak közül valók, mert a mélyre hatolnak, és juttatják be a felületükön megtalálható kórokozókat.
© 2009-2015 praxis
blogszabályzat
süti beállítások módosítása