Oltsak, vagy ne oltsak?

2009.12.05. 07:49

Elegem van az orvosokból, hogy egyik ezt mondja másik azt mondja és a laikus képtelen eldönteni mivel tesz jót: ha oltat, vagy ha nem oltat. Ki az istenre hallgassak ha nem rájuk hisz ők ezt tanulták. De ha ők se tudják eldönteni akkor én hogy? Nagyon pipa vagyok. Magamért is aggódok de a gyerekemért nagyon nagyon. Ha oltatok egyik oldalról kapok szemrehányást, ha nem akkor a másik oldal aláz le. De miért kell egyáltalán az oltás? Miért olyan veszélyes ez a vírus? És az ellentábor miért nem javasolja?

 

Most ami teljesen betette az ajtót ami a barátnőmmel történt. 25 hetes terhes és természetesen terhessége eddigi szakaszát az töltötte ki hogy mit csináljon. Rettenetesen fél attól is hogy elkapja a vírust és mi lesz és attól is hogy ha beadatja az oltást mi lesz a babával. Már az egész családja beadatta magának, csakhogy ne tőlük kapja el.

 

Már érdeklődött háziorvosánál mit gondol, ő azt mondta mindenkinek beadja de terhesnek nem. Beszélt egy másik orvossal ő sem hajlandó várandósnak beadni. A férje elment az ÁNTSZ hez hogy beadják e a feleségének, ott azt mondták persze csak fizessen (terheseknek nem ingyenes? de most nem a pénz a lényeg). A héten minden hír a három életveszélyben lévő kismamáról szól és tegnap az egyik sajnos meghalt.

 

Barátnőm ma elment az ÁNTSZ hez és utána sírva zokogva hívott fel. Mondta hogy kéri az oltást és megkérdezte hogy akkor ezt beírják a kiskönyvébe? Mert 25 hetes terhes és legyen nyoma hogy megkapta. De erre a doki elkezdett hebegni hogy akkor ő most nem tudja meg izé hogy akkor most mi legyen? És aztán közölte hogy rendben beadja a kismama saját felelősségére. Mert ez az ő felelőssége hogy most károsítja a magzatát. Persze barátnőm így is tropa idegállapotban van, elkezdett sírni. De a doki csak hajtotta hogy az ő felelőssége hogy mit okoz ezzel a babájának. Még megkérdezte hogy mivel foglalkozik és mondta hogy építőmérnök és tovább szajkózta hogy a maga szakmájában is van ilyen nem? Hisz ha megépít egy hidat az is az ő felelőssége, nem? Hát mint egy idióta, hogy lehet ilyen érveket felhozni? Hol van kiírva a hidakra hogy csak saját felelősségre menjen át aki akar?

 

De aztán hozzá tette hogy végül is az is saját felelőssége ha elkapja a vírust és belehalnak mindketten.

 

Barátnőm teljesen kikészült, gondolom doki is látta hogy túllőtt a célon és mondta jaj hát én nem tudtam hogy ilyen érzékeny, én csak beszélgetek a betegekkel. Barátnőm közölte hogy fogja be a pofáját és vele ne beszélgessen.

 

És most otthon ül és zokog hogy mit tett most a babájával. Ő okozza ha sérülten születik meg és tudom hogy én is ezt tenném, mert nincs egy ember aki megmondja mi helyes döntés.

 

És ezek a szemét orvosok (tisztelet a kivétel) meg szórakoznak máson.

 

Rettenetes ideges vagyok én is. Szét tudnék robbanni.

 

Azt mondják hogy terheseknek kellene leghamarabb beadni az oltást. Csak hogy nincs egy orvos aki megtenné? Hát mitől félnek annyira? Ilyen veszélyes az oltás? Ha igen akkor meg minek oltanak be embereket vele?

 

A másik meg egy éven aluli gyereket nem lehet beoltani, de a magzatnak mindegy?

Van egy sztorid a magyar egészségügy helyzetéről? Megvárattak, félrekezeltek, megaláztak? Küldd a prakszisblog@gmail.com címre.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Karikásostor · http://sirasok.blog.hu/ 2009.12.05. 09:27:25

Nyugodjon meg a barátnőd, nem lesz semmi baj!

Ahogy a régi mondás tartja: " kettessel már operálnak".

A témában egy cikk, valóban hozzáértőktől:

criticalbiomass.freeblog.hu/archives/2009/11/07/Influenza-para_-_8/

Krajcs · http://uralicowboy.blog.hu 2009.12.05. 09:31:07

Úgy gondolom, az orvosokra is igencsak hatott ez a média hiszti. Az egész dolog túl van pörögve, persze ezt egy terhes anyának más mondani, hiszen érthetően nagyon félti a babáját.
Egyrészt a magyar vakcináról azt mondják, hogy nincs mellékhatása, ezt meg elhisszük/nem hisszük. A másik fele, hogy eléggé úgy néz ki, az egész vírus annyira sem veszélyes, mint a hagyományos influenza, az ellen meg egyébként sem oltatja általában az ember magát szezonálisan - így ebből a szempontból meg tök feleslegesnek tűnik.
Én személy szerint tojok nagy ívben az egészre, mert nem ez fog elvinni, viszont a kismamának talán érdemes lenne kikérnie egy hozzáértő arc véleményét, aki átnézi az eddigi adatait, és az alapján javasol valamit személyre szabottan.

Káin 2009.12.05. 09:32:16

Nemrég volt hír, hogy az egyik súlyos h1n1 beteg kapott védőoltást. Akkor most mi van?

wmiki · http://kigondoltam.blog.hu/2014/07/20/stephen_hawking_538 2009.12.05. 09:34:00

nemtudom mi a baj az orvosokkal
hittételeket sulykoltak a fejükbe, és most egyeseknek önállú véleményük merészel lenni

talán neked is vállalnod kéne ezt a terhet...
sok sikert...

Karikásostor · http://sirasok.blog.hu/ 2009.12.05. 09:34:29

Most látom a hozzászólásomból kimaradt, természetesen mindenki oltasson!!!

egyittlakó (törölt) 2009.12.05. 09:36:14

Én beoltattam magam, a feleségem is. Sok hasonló oltásom volt az életemben. Még nem haltam meg, beteg sem voltam, hülye se lettem. Tisztában kell lenni az OLTÁSOK szerepével az ember életében.
Szeretne élni a párod, hogy máskor is szülhessen? Akkor oltassa be magát, míg nem késő. Az ember élete ér pár ezer forintot.

2009.12.05. 09:40:49

Jellemző az ORVOSOKra!!
Felelősségvállalás : O !
Maroktartásból: 5*!

reality check 2009.12.05. 09:41:38

Én várandósoknak biztos nem adnék oltást, mert a magzatra a legveszélyesebb, akármennyire is szajkózzák, hogy nem az. És ugye rajtuk senki nem is tesztelte a vakcina biztonságosságát... És a tesztek során amúgy sem vizsgálják a hosszú távú lehetséges negatív hatásokat, mint például idegrendszeri károsodás. Ha esetleg autista lesz a gyereke, akkor valszeg ettől.

Az egész H1N1 valójában egy hatalmas médiahiszti, hiszen maga a vírus kevésbé veszélyes, és általában enyhébb lefolyású, mint a hagyományos influenza... Mégse hozzák az újságok sorban címlapon, hogy a sima influenzába ennyien meg ennyien haltak bele, holott valójában abba minden évben többen halnak bele, mint a H1N1-be. Mégse erőltetik a szezonális influenza oltást. Üres károgás az egész.

EvilHedgehog 2009.12.05. 09:42:02

"hisz ők ezt tanulták"

Na ponthogy nem...nekik nem vakcina fejlesztés és tesztelés a szakmájuk, arra vannak külön szakemberek.

yarisugi 2009.12.05. 09:43:57

Nem értek hozzá igazán de a weben található infók szerint ez az oltás ugyanolyan szerkezetű mint a korábbiak és azokat is használták már terheseknél és biztonságosnak bizonyultak. Persze bármi történhet, egyéntől függ, a pakliban benne vannak a problémák.

Azt nem tudni biztosra hogy _semmilyen_ káros hatás nincs mint ahogy azt sem hogy lenne. Azt viszont biztosra lehet tudni hogy a terhesek immunrendszere legyengülve működik a magzat védelmében, ez természetes dolog de ezért nagyon ki vannak téve minden fertőzésnek, azt is tudjuk hogy a h1n1 fertőzést elkapó terhesek nagyon hamar nagyon súlyos állapotba kerülhetnek és ezekben az esetekben már a magzat megmentése is nagyon kétségessé válhat azon kívül hogy az anya szervezete is súlyosan károsodhat.

Az oltás a weben található infók alapján laikusként megítélve:
- kb 70%-os védelmet ad
- megbetegedés esetén enyhébb és valsz nem életveszélyes lefolyásra számíthat az oltott
- a vírus rész kivételével ugyan az amit már sok évtizede kipróbáltan használnak

Laikusként azt hiszem sokkal kisebb annak a kockázata hogy esetleg valami káros hatása lenne a terhes nőkre. Nagyon kicsi az esélye hogy a baba sérülten születne az oltás miatt. Annak viszont sokkal nagyobb lenne az esélye hogy a beoltatlan kismama a legyengült immun rendszerével elkapja a fertőzést és a babával együtt súlyso állapotba kerül. Erre az utóbbira szomorú példákat már elég sokat lehet a médiában látni. Az előbbiről még nem érkeztek hírek.

A másik kérdésedre, laikusként így okoskodnék:
A terhes nők magzata és a már megszületett kicsi babák között különbség van. A magzatot nem oltják be, ott az anya kapja az oltást, az anya szervezete birkózik meg vele és építi fel az immunválaszt. Az 1 év alatti gyereknél viszont a saját szervezetének kéne ezt elvégeznie, amihez még gyenge, ezért nem oltják.

Káin 2009.12.05. 09:44:08

@bes3: Azt hiszem hír tv-n volt, de utánanézek.

beryl 2009.12.05. 09:44:24

nyugi, minden rendben lesz

reality check 2009.12.05. 09:44:48

Ja, és megjegyzem, a szezonális influenzába évente félmillióan meghalnak világszerte, a H1N1-be meg eddig összesen párezren... Ennyit erről.

attila.szanto 2009.12.05. 09:45:48

Ugy tunik most szembesul a lakossag azzal hogy mennyi analfabeta, idiota orvos van. Pedig eddig is ok voltak ott, csak nem tunt fel, mert nem akartak eszrevenni. Habar most kicsit massal foglalkozok, en is orvosnak tanultam, es sose ertettem ezt a fajta szakmai igenytelenseget.
Az oltas koruli mizeria meg nevetseges.
"Baratno" nyugodjon meg. Itt van 2 link, akit erdekel:
www.mayoclinic.com/health/influenza/AN00651
www.cdc.gov/H1N1flu/guidance/obstetric.htm
Egyebkent a H1N1-rol meg nincs adat hogy atment volna a placentan. Nem ugy mint a H5N1 (madar), ami viszont igen.

Karikásostor · http://sirasok.blog.hu/ 2009.12.05. 09:46:37

@reality check:

Nézz körül az általam linkelt cikket és az ottani biológus kommenteket.

criticalbiomass.freeblog.hu/archives/2009/11/07/Influenza-para_-_8/

"# dolphin:
2009. 12. 03. 9:17

Ez az autizmus mém Andrew Wakefield cikke után indult el. De _nem_ igaz (www.cochrane.org/reviews/en/ab004407.html) és ma már azt is tudjuk, hogy Wakefield egész egyszerűen hazudott (www.timesonline.co.uk/tol/life_and_style/health/article5683671.ece). Viszont az konkrét tény, hogy egy csomóan emiatt nem oltatták be Nagy Britanniában a gyerekeiket MMR-el, aminek okán az idén pl. konkrétan kanyaró járvány volt több helyen is.

A terhesség alatt való oltások és az autizmus kapcsolata szvsz ennek a mémnek a szájhagyomány útján keletkezett mutációja, mert nem találok semmilyen releváns tudományos cikket, ami ezt igazolná."

wagabound 2009.12.05. 09:48:20

wmiki: az orvos véleménye más kategória, mint az átlagemberé. És bizony neki sok esetben nem lehet a "hittétel"-lel szembeni véleménye.

Ami a védőoltást illeti: ha a beteg a véleményét kéri, akkor a hivatásából adódó etika, az orvosi esküje alapján két dolgot mondhat. Egy: ha kizáró okot tud (ilyen-olyan érzékenység), akkor kifejezetten lebeszéli a pácienst. Ha ilyet nem tud, akkor csak egyet tehet: felhívja a beteg figyelmét a VALÓS kockázatokra, és rá bízza a döntést.

Megtehet még valamit. Ha nem ért egyet a védőoltás alkalmazásával, és nem hajlandó azt beadni senkinek, vagy akár egy csoportnak (pl. terhesek), akkor azt írásban közli a felettesével, és vállalja az esetleges (fegyelmi) következményeket.

wmiki · http://kigondoltam.blog.hu/2014/07/20/stephen_hawking_538 2009.12.05. 09:49:52

@wagabound: tudom, hogy számotokra egy felszentelt igehirdető véleménye más kategóriába esik, de el kell keserítselek titeket egyszerű híveket

ők is ugyanolyan emberek mint a többiek....

yarisugi 2009.12.05. 09:51:03

@Káin:
Az van hogy az oltás nem 100%-os védelmet ad. Vannak másféle betegségek elleni oltások amik adnak, de influenzaoltásban tudtommal ilyen nincs. 60-70% körüli védelmet ad és ezt már erősnek tartják az orvosok.

Már a kampány legelején elmondták hogy akit beoltanak, ettől még megkaphatja, csak valsz nem lesz olyan brutális a dolog mint azok EGY KIS RÉSZÉNÉL akik nem oltatnak.

Aki nem oltat, az se feltétlenül kerül súlyos állapotba. Ez megjósolhatatlan.
Két dolog számít: az egyik hogy a H1N1 -nél súlyos állapotba kerülők között sokkal nagyobb a fiatal és középkorú egyébként egészséges emberek aránya mint a sima influenzáknál, a másik hogy ha valaki oltatlanul beleesik ebbe a körbe akkor a hajára kenheti az elméleteket és a statisztikákat. Ezt kell mérlegelni.

martin86 2009.12.05. 09:56:02

a háziorvosok nem virológusok. Ezért gyanítom, hogy őket is csak a hiszti ill. politika mozgatja.
Kérdezd meg egy virológust.
Másrészt nagyvalószínűséggel el fogja kapni a H1N1-et (legalábbis ha kimegy az utcára), akkor már mér ne tegye meg azt az oltással (ami ugye elhalt vírust tartalmaz).

+ továbbá a méhlepényen keresztül nem jut el a H1N1, mint a kismamáknál a hírekben is bemondták.

liksoft 2009.12.05. 09:59:26

Nem vagyok szakember. Sokáig az ellenzője voltam, tegnap mégis megkapta az egész család. Miért? Mert az oltás kockázata kisebb a betegségénél. Legalábbis a hazai hírek alapján ez szűrhető le számomra. Valóban évtizedes szisztéma alapján készül, kis kockázat mellett használható. A betegség viszont szervezetenként teljesen más lefolyású (sokkal nagyobb a szórása mint a szezonálisé, kisebb a gyógyítási esély a komoly esetekben). Van akinél alig okoz gondot, van akinél viszont végzetes. És a végjáték (elnézést a szóhasználatért), sajnos egyirányúnak tűnik. Na én odáig nem szeretnék eljutni. Nálunk nem a betegség megkapása vagy nem megkapása a cél, hanem a túlélés. Ha az oltás ehhez hozzásegíthet, viszonylag kisebb kockázat mellett, akkor nincs mit mérlegelni azt hiszem.

reality check 2009.12.05. 10:00:41

Én csak azt nem értem... hogy ha ennyire borzasztó veszélyben vannak a kismamák, akkor szezonális influenza ellen (amibe évente sokkal többen halnak bele, mint a H1N1-be) miért nem akarják beoltatni őket? Erre válaszoljon egy virológus.

martin86 2009.12.05. 10:02:53

mellesleg én beoltattam magam és semmit nem éreztem,
ha egy kismama elkapja akkor a láz az ami igazán kicsinálja a magzatot.

martin86 2009.12.05. 10:05:35

@reality check: honnan veszed hogy sokkal többen halnak meg a sima influenzánál, amikor még csak most kezdődött el nálunk a H1N1 ?

A sima influenzánál is ennyi kismama került veszélybe?

Rugodič Pičan 2009.12.05. 10:05:47

Wmiki
Ekkora baromságot leírni, mint amit Te itt prezentáltál! Miért kellene bárkinek felvállalnia azt a terhet, hogy olyan kérdésben, amihez nem ért, felelősségteljes döntést hozzon. Sokan vannak, akiket elbizonytalanít az orvostársadalomban (is) kialakult vita.
Kíváncsi lennék arra a szituációra, amikor az írásban szereplő hölgy a Te házad építésekor a födém elkészítése előtt azt mondaná Neked, hogy van 3 lehetőség, de Neked kell eldöntened, melyiket alkalmazzák. Ráadásul mindez a Te felelősségedre történik. Gondolom vakaróznál rendesen. Nyilván ez a hasonlat kicsit sántít, hiszen a matematika, fizika egzaktabb tudomány, mint a biológia, De azért biztosan vannak statisztikai mutatók, amelyekből le lehet mérni, hogy egy ilyen jellegű oltásnak milyen a hatásfoka, milyen mértékben jellemzik mellékhatások. Ez persze nem jelenti azt, hogy egy adott esetben egy adott személynél ne következhessen be más, mint amit a számok mutatnak, de azért objektívebben lehetne látni dolgokat.

yarisugi 2009.12.05. 10:07:22

@reality check:
Nemtom amíg jön egy virológus, addig sztem az lehet a válasz hogy a szezonális flut másféle vírustörzsek okozzák ahol a betegség lefolyása enyhébb. Ez a vírus sokkal agresszívebbnek tűnik. Lehet a szezonálissal a kismamák szervezete még el tud bánni, ezzel viszont nehezebben, nagyobb a súlyos károsodás kockázata.

Nincsenek statisztikáim, ahogy te se hozol egyet se, de rémlik hogy az USAban már eddig is rendszeresen sok kismamát oltottak szezonális influenza ellen is. Abból ne vonjunk le orvosi következtetéseket hogy itthon hogyan kampányolnak.

Itthon egy rakás szar az egész. Politikusokat eltiltanám attól hogy nyilatkozzanak járványügyi kérdésekben mert rögtön mindenki a jobb vagy bal oldalisága szerint minősíti igaznak vagy hazugságnak az ügyet. Közben a vírus meg nem foglalkozik politikával.

hoel 2009.12.05. 10:10:52

És ezek a szemét orvosok (tisztelet a kivétel) meg szórakoznak máson.

Nyilván. Ez a hobbijuk.

Az orvos tanácsot tud adni, de a teljes felelősséget nem fogja helyetted felvállalni.Felnőtt vagy, jóreggelt!

balage 2009.12.05. 10:12:13

Orvosok.... Meg Hippokratészi eskü.... Ők azok, akiknek KELLENE felelősséget vállalni, DE SOHA, EGY SE SEMMIBEN. Szerintetek hány műhiba per volt eddig a sértett számára sikeres? "Hibáztam - bocsika...!" Hallottatok már ilyet orvostól? Ja, nem kimondottan a röfiinfulenzáról beszélek...

balage 2009.12.05. 10:14:21

@reality check:
Ezt a marhaságot honnan szeded?

hoel 2009.12.05. 10:14:55

@balage: Innen már sak egy lépés, hogy akasszuk fel az összes orvost.( ld Valahol Európában film) Szenzációsak vagytok!

reality check 2009.12.05. 10:15:52

martin86:

Szezonális influenza halálesetek száma világszerte: évente 250.000-500.000
H1N1 halálesetek száma 2009 áprilistól szeptemberig: 3025

(H1N1 usában már április óta terjed, és nem haltak meg benne sokan...)

Szezonális influenza becsült halálozási aránya: 0.1%
H1N1 becsült halálozási aránya: 0,007-0,045%

Magyarul: sima influenzába minden ezredik, H1N1-be minden kétezredik-tizenötezredik ember hal bele, vagyis arányában úgy tizedannyian, mint a hagyományos influenzába.

forrás:
www.webbeteg.hu/index.php?page=news_full&type=75&menu=eletmod&news_id=5689&cim=H1N1-es-a-szezonalis-influenza

Következtetésem: az egész csak egy idióta médiahiszti.

yarisugi: tudomásom szerint általában pont hogy a H1N1 lefolyása enyhébb... statisztikákért nézd meg a cikket.

kissblzs 2009.12.05. 10:16:18

sziasztok.

szerintem egyszerű az eset: nézd meg, mit tezsnek az oltásba, majd nézz utána hogy az mit okozhat, és dönts. szükséged van higanyra, alumíniumra? vagy más állati fehérjékre? oltattad eddig magad influenza ellen? hiszel a gyógyszerekben? hiszel azoknak, akik eddig sem tudták a betegségeket gyógyszerekkel gyógyítani? szerinted ugyanők tudnak most adni valamit megelőzés ellen? vagy csak biztosítani akarják a forgalmukat a jövőben?
kezdjünk el gondolkodni, ettől vagyunk emberek.
egyébként érdekes, hogy az orvosok jelentős része visszautasítja az oltást. azért legyünk éberek, senki nem vállalja a felelősséget érte. és senki nem mondja, hogy most kellene mellékhatásnak fellépni. mi van ha évek múlva jelentkezik?

reality check 2009.12.05. 10:16:45

martin86, balage, yarisugi:

Szezonális influenza halálesetek száma világszerte: évente 250.000-500.000
H1N1 halálesetek száma 2009 áprilistól szeptemberig: 3025

(H1N1 usában már április óta terjed, és nem haltak meg benne sokan...)

Szezonális influenza becsült halálozási aránya: 0.1%
H1N1 becsült halálozási aránya: 0,007-0,045%

Magyarul: sima influenzába minden ezredik, H1N1-be minden kétezredik-tizenötezredik ember hal bele, vagyis arányában úgy tizedannyian, mint a hagyományos influenzába.

forrás:
www.webbeteg.hu/index.php?page=news_full&type=75&menu=eletmod&news_id=5689&cim=H1N1-es-a-szezonalis-influenza

Következtetésem: az egész csak egy idióta médiahiszti.

reality check 2009.12.05. 10:18:02

(bocs a dupla postért...)

Idet 2009.12.05. 10:20:58

@balage: Az orvosok is olyanok, mint az adott társadalom, amelyben élnek. Nem szentek, nem csodatévők, nem übermenschek, hanem emberek. Az egyetemek is hozott anyagból dolgoznak. Nem, mintha ez a "saját felelőssége"- dolog normális hozzáállás lenne, de képzeld el, mit művelnének a dokival, ha az oltás mégis balul sülne el... akár az ő hibájából, akár nem.

reality check 2009.12.05. 10:21:17

martin86:
"A sima influenzánál is ennyi kismama került veszélybe?"

Hát pont ez az, ami engem is érdekelne, ugyanis erről nincsenek statisztikák. És ha igen, akkor vajon miért nem forszírozzák nekik a szezonális influenzaoltást, úgy, ahogyan most a H1N1-et nyomatják nekik? Számomra ez a fura.

reality check 2009.12.05. 10:22:27

Idet:
Az oltást nem az orvos készíti, ergo nem neki kéne felelősséget vállalnia érte.

Azonban senki nem vállal felelősséget érte.

Idet 2009.12.05. 10:26:29

@hoel: Na, ezzel egyetértek. Vannak dolgok, amiket az ember/lányának magának kell eldönteni és ezért felelősséget vállalni. Ezt nem lehet megúszni, másra tolni, bármilyen ijesztő is tud lenni néha a döntés.

Gazz 2009.12.05. 10:27:11

Én úgy gondolom, hogy ha a járvány kirobbanása óta nincs jele azóta, hogy a terheseknél az oltás károsítja a babát, akkor azért ez jelent valamit.
Amúgy meg most látom először, hogy a jobboldali elkötelezettség káros az egészségre. Aki mindenütt zsidó világösszeesküvést orrol, az nyilván nem fogja beoltatni, aztán megbetegszik.

Donor 2009.12.05. 10:27:43

Háziorvosok hitelességéről csak annyit, hogy se a húgomnál, se a kollégámnál nem ismertek fel egy sima tüdőgyulladást. A tüdőgyulladást húgomnál a röntgen orvos ismerte fel fonendoszkóppal, miután anyám hisztizett a házi orvosnak hogy fél év után még mindig valami baja van a kislánynak és az megnyugtatásul elküldte röntgenre.
Kollégám pedig majdnem elpatkolt, és egy orvos aszisztens ismerőse nézte meg és ismerte fel, nem az orvos.

Sajnos a háziorvosok többsége túl van a nyugdíj korhatáron, ezért becsontosodott alapreflexeik maradtak csak meg, (3 féle gyógyszert ismernek 3 tünetre) szakmai tudásuk pedig elsikkadtak. Pedig pont nekik kellene a legnagyobb felkészültséggel a legfrissebb szélesebb és legszélesebb körű tudással rendelkezni. Persze vannak kivételek, mert feleségem is egy olyan háziorvosnál volt rezidens, aki azért ment el háziorvosnak mert ott lehet a legtöbb érdekes esettel találkozni. És tényleg, feleségem azóta sem találkozott annyiféle betegséggel mint ott.

Na tehát én ezért nem tartom a háziorvosokat hitelesebb forrásnak mint a TV-ben nyilatkozó ostoba celebeket. Az ANTSZ, a virológusok pedig egyértelműen azt nyilatkozták mindig, hogy oltsunk, ha nincs kizáró ok.

Terhes nőknél is azt nyilatkozták hogy a lehetséges mellékhatások nem jelentenek akkora kockázatot, mint a vírus. Azóta pedig kiderült, hogy tényleg súlyos mellékhatásai vannak a vírusnak.

Szóval aki figyelt és nem hagyta magát befolyásolni az egyértelműen felismerhető média hisztitől az világosan látja hogy érdemes oltani és a szkeptikusok kifogásai ostobaságok és alaptalanok.

Ráadásul azt is lehetett tudni, hogy a magyar vakcinák a világon a leghatásosabbak és legjobb minőségűek nagyon rég óta. Tehát kivételes helyzetben vagyunk az egész világon, hogy elsőként juthatunk hozzá. Kanadában volt olyan hogy allergiás reakciókat váltott ki néhány embernél az oltóanyag, de azok nem magyar gyártmányúak voltak.

Kila 2009.12.05. 10:28:07

@reality check: a szezonális influenza ellen is javasolják a kismamáknak a védőoltást, mert attól is ugyanúgy belázasodhatnak, ami ugyebár káros lehet a magzatra..

Idet 2009.12.05. 10:29:36

@reality check: De a hatásmechanizmust, ellenjavallatokat stb. ismernie kell, mert ezt is tanulják. Gyógyszertan c. tantárgy és a többi. Lehet tanácsot adni pro és kontra, hozzátéve, hogy asszonyom/uram, én úgy gondolom,...

Donor 2009.12.05. 10:30:13

Amúgy meg az hogy egy terhes nő hisztizik nem újdonság, a hormonok teszik vele, szóval ezt azért nem kell az orvosokra kenni, véleményem szerint az az orvos csak hiteles és teljeskörü felvilágosítást adott ami a kötelessége.

yarisugi 2009.12.05. 10:30:55

@reality check:
Nem érted a lényeget.

A H1N1 nagy általánosságban ugyanúgy influenza mitn a többi. Azok akik elkapják nagy többségben a szokásos influenzás tüneteket észlelik és megint csak nagy többségükben, mint minden influenzát, valsz pár nap alatt lázzal stb. kiheverik

Viszont HA fellépnek szövődmények azoknál a keveseknél akiknél fellépnek, azok sokkal súlyosabbak és sokkal gyorsabbak mint a sima influenzában. És azok között a kevesek között sokkal többen vannak fiatalok és középkorúak. Sőt az 1957 előtt született emberek egy nagyon-nagyon kicsit még védettebbek is.

Ahhoz lehetne hasonlítani, hogy sokkal többen esnek áldozatul autóbalesetben mint kényszerleszálló repülőgépen. Utóbbit is meg lehet úszni törésekkel, zúzódásokkal, ez is közlekedési baleset. De HA a kényszerleszállás közbe berobban a szárnyakban a kerozin, akkor már az a sanszos hogy azbeszt ruhás pasasok szedik össze kis kanállal a maradékot.

Laslow · http://laslow.hu/ 2009.12.05. 10:30:58

Az egyik oltásellenes doki véleménye: "Az influenzát lehet aszpirinnel gyógyítani, de az idegbénulást nem."

Nincs egyértelmű válasz az oltass vagy ne oltass kérdésre. Részemről nem oltatok, igaz, kismama sem vagyok. Ettől függetlenül ijesztő, hogy amúgy teljesen egészséges huszonéves haláláról jött hír a h1n1 kapcsán... Meg a kismamák az intenzíven...! Szörnyű.

pannonfunk 2009.12.05. 10:31:01

@balage: Magyarországon eddig kb. 70 ezren kapták meg a H1N1-et, ebből 21 haláleset volt, ha jól tudom. Ez kevesebb, mint a normál influenza halálozási rátája.

Arról viszont nem tudom, hogy hány olyan ember van, aki nem tartozik rizikócsoportba, és ott mekkora a halálozási ráta. A BBC honlapján összehasonlítják a szezonális és H1N1-ben meghaltak korcsoport szerinti eloszlását, és ebből látszik, hogy H1N1-ben sokkal-sokkal több fiatal hal meg, mint idős, a szezonálissal összehasonlítva:

www.bbc.co.uk/blogs/thereporters/ferguswalsh/cmo091112p24.jpg

Persze, mint minden statisztika, ez is hazudhat, ha rosszul értelmezzük. Az ábra az összes halálozás százalékos arányát mutatja. Azaz nem azt, hogy a fiatalok közül hány százalék hal meg. Azt sem lehet tudni, hogy a megbetegedettek közül hány fiatal van H1N1 esetén és hány szezonálisban. Csak két lehetőség a korcsoport torzulására:

1. A szezonális influenza általában lokálisan, ez elfekvőben tombol. Na most, ott ugye, nagyobb a halálozási ráta, és több a beteg is.

2. Lehet, hangsúlyozom, hogy _lehet_, semmi bizonyítékom nincs rá, hogy az idősebbek, akik elkapták a 68-as, 76-os influenzát, rendelkeznek valamekkora immunitással. Magyarországon pl. '86 decemberében volt egy frankó sik H1N1 influenza-járvány, egész dunántúlt letarolta, én akkor voltam általános iskolás, az iskola 95%-a elkapta. Persze az nem ez a vírus volt, de itt az interneten nem láttam még embert, aki meg tudta volna mondani, hogy miben különbözött az a vírus a mostanitól:

www.cdc.gov/mmwr/preview/mmwrhtml/00000899.htm

Kila 2009.12.05. 10:31:34

@reality check: az oltás szakszerű beadásáért az orvos, míg a védőoltás összetételéért és hatásaiért a gyártó a felelős.

Gazz 2009.12.05. 10:32:48

@reality check: Az életkor összefüggést persze nagyvonalúan elhallgattad.
A hagyományos influenza felelős a idősek halálozásának jelentős részéért.
A fiatalok és középkorúak nagyon-nagyon ritkán halnak meg sima influenzában. H1N1 esetén viszont már statisztikailag nem elhanyagolható valószínűséggel. A kismamák meg elég rossz eséllyel futnak neki.
Én meg azért oltattam be magam, mert nincs felesleges két hetem.
A közvetlen ismerősi körömben most már 8-nál tart a tüdőgyulladásszámláló. Azért az jelent valamit, hogy ez így megugrott hirtelen. Ahogy elnézem őket, nagyon nem fasza dolog ez a tüdőgyulladás..

kiis 2009.12.05. 10:33:25

Szép,de nem igaz az egész!
7-49-kor irták,de az oltó pontok
8-kor nyitnak...........
erről ennyit.

Donor 2009.12.05. 10:33:27

@Gazz: Egyesek megpróbálják ezt terjeszteni, de szerintem simán a butaság káros az egészségre. Aki ebben is politikát lát az pedig jobb is ha nem oltja magát.

pannonfunk 2009.12.05. 10:36:25

@Noxin: Oh, kedvencem! Ebből tudjuk meg, hogy a magyar oltás egy fantasztikus technológia miatt jó, amit persze nem szabadalmaztattunk le:

"MN: Nem növeli a hazai vakcinával szembeni bizalmat, hogy a legtöbb adathoz nem lehet hozzájutni.
BGY: Mert üzleti titkokról van szó. A magyar gyártási technológiát Takátsy Gyula főorvos találta ki, több mint 50 éve. Olyan ügyesen, hogy nincsen szabadalmaztatva, és mégsem sikerült senkinek ellopnia. "

viszont a titkosszolgálati haverokbak odaadtuk sitty-sutty 700 millió forintért:

"égen a vakcinát mi gyártottuk az OEK elődjében, az Országos Közegészségügyi Intézetben, csak odaadtuk az Omninvestnek, mert nekik volt a fejlesztésre 700 millió forintjuk."

Akik aztán milliárdszámra kapják a támogatást, merhátstratégiaicégugye.

Nagyon kedves cikk, köszönom, hogy felhívod rá mindenki figyelmét!

Accordion 2009.12.05. 10:37:04

Na, most talaltam:
www.portfolio.hu/cikkek.tdp?hn=1&k=2&i=125433

Hát miért van az, hogy a kibaszott egészségügyi miniszter nem képes egy ilyet országosan összehozni?
Nem az ő dolga lenne?
Milyen egy idióta mocsok szemét állat, hogy nem parancsolja meg valamelyik intézményének, hogy egy ilyen listát minden délben tegyenek fel az internetre, amiben minden adat benne van?
Ő egyedül, onmagában felelős abban, hogy hisztéria + médiahisztéria van.
Mert információ hiány van.
Sőt továbbmegyek, neki nyilvánvalóan megvannak ezek az információi. Akkor pedig nem információhiány van, hanem információ elhalgatás.
Vádolom Dr. Székely Tamást, hogy információkat hallgat el, a sajtóban megjelent hamis információk esetében nem indít közveszély okozás címén büntetőpert.
Vádolom az összes olyan újságírót, aki nem olvassa el a vonatkozó témában az egyébként az egészségügyi minisztérium weboldalának címlapjáról elérhető pandémiás beszámolókat és azokból nem mazsolázza ki a lényeget.
www.eum.hu/main.php
„Az Influenza Figyelőszolgálat adatai 47. hét - 2009.11.25.”
Ebből például látszik, hogy jelenleg a 1000-ből 5 ember influenzás az országban. A tízmilliós országban 234 főt ápoltak korházban, akikből 20 fő intenzív ápolást kapott.
Továbbá a kumulatív 706-ből összesen 8-an haltak meg bizonyítottan a H1N1-gyel összefüggésben.
Ugyanis az az adat hiányzik, amit tegnap az RTL híradóban említettek, hogy a meghaltak nagy része korábban már súlyos beteg volt.
Na, ez a végső lényeges információ, amit minden érintett elhalgat.

Úgyhogy tesség olvasni, tanulni, utánajárni, infot gyűjteni, gondolkodni, százalékot számítani, és utána rinyálni!

Donor 2009.12.05. 10:37:35

@reality check: Az oltásnak ismert mellékhatásai lehetnek. A gyártó arra vállal felelősséget hogy ezt tudja produkálni, ha gyártási hiba miatt más bajod lesz, az az ő saruk. Ha te az ismert mellékhatásokat tudva beadatod magadnak és produkálod azért nem a gyártó a felelős és nem is az orvos.
Az orvos felelőssége annyiban merül ki, hogy olyannak ne adja be akinél ez ellenjavallott.
Tehát betegeknek nem adható be, de terhesnek beadható, a mellékhatások kockázata tehát nem az övé.

Noxin 2009.12.05. 10:37:56

A kedvenc kérdéseim:
Lezajlott már a H1N1 játvány, számolhatjuk a halottakat? Jövőre ugyanígy elő fog kerülni, ahogy a hongkongi vírus is 3 éven át tette (és még utána is).

A halálozási arányt nem a népességhez képest kéne hasonlítani, hanem a megbetegedésekhez képest...

Hányan oltatnak és normál és hányan a H1N1 ellen?

Hány ugyanilyen (hatásmechanizmusú, müködési elvű) oltást kaptunk gyerekkorunkban?

szazharminchet 2009.12.05. 10:38:26

@kissblzs

Nem, nem hiszek azoknak akik eddig sem tudták a betegeket gyógyszerekkel gyógyítani. Tehát nem hiszek pl. az "alternatív orvosoknak" , virológiai kérdésekben Szendi Gábornak, annak a "minél-több-a-vitamin-annál-hatásosabb, csak-ne-gyógyszergyár-árulja"-csávónak (akinek a vitaminkészítményeit már volt, hogy elmeszelték, mert egy-egy vitaminja olyan mennyiségben már ártalmas.

Viszont (kis továbbgondolással, egyéni utánanézéssel) hiszek azoknak, akik gyógyszerrel eddig is tudták a betegeket gyógyítani (persze nem minden esetben, de minden szakmában van olyan, amit ma nem tudunk megcsinálni, és olyan is, amit soha sem fogunk tudni megcsinálni; pl. én sem tudok ötödfokú egyenletet képlettel megoldani).

Alumínium, higany: nem akarlak elkeseríteni, de amennyi az oltásban van, azt simán megkapod máshogy is (pl. a dezodorokból alumíniumot), azt meg írták fentebb (forrással), hogy a higany-autizmus "összefüggésre" semmi bizonyíték nincs, valószínűleg simán kamu.

Az orvosokkal nekem is van bajom, de nem az, hogy nem mernek felelősséget vállalni, hanem, hogy részben lustaságból (egy átlag háziorvos sem ismeri valszeg a statisztikákat), részben a szokások miatt nem adnak normális információt: pl. arról, hogy mekkora (az eddigi tapasztalatok alapján) az oltás hatásossága, a betegség kockázata a kismamákra, stb. Ezért aztán az embereknek maguknak kell utánanézni. Aki nem akar, és baromságokban hisz, az esetleg ráfarag (de különben meg mi lenne az evolúcióval, ugye).

yarisugi 2009.12.05. 10:39:00

@Laslow:
Tipikus félretájékoztatás.

Az igazság ezzel szemben az hogy az aszpirin és sok más népszerű gyulladáscsökkentő (Paracetamol, Rubofen stb.) valsz fékezi az immunválasz kialakulását:
medipress.hu/index.php?option=com_content&task=view&id=13580&Itemid=31

Az idegbénulás valóban veszélyes lehet, de úgy tudom visszafordítható és a károsodott idegszövetek regenerálódását is lehet segíteni. Ez a Guillain-Barre szindroma amire gondolsz, ez a fajta idegbénulás nem olyan mint amikor valaki a lóról a gerincével beton gerendára esik.

Donor 2009.12.05. 10:39:37

@Laslow: Az oltás nem okoz idegbénulást, a vérzéses tüdőgyulladásra pedig nem jó az aszpirin, egyébként minden stimmel.

Szűcslaci 2009.12.05. 10:39:49

Létezik a gyógyszerekhez engedélyeztetési protokoll - ennek része a tesztelés is. Oltóanyagoknál a tesztelési időszak legalább 2 évet ölel fel - állat és ember kísérletekkel, mellékhatások vizsgálataival együtt. Ezek dokumentációinak birtokában lehet engedélyért folyamodni a forgalmazáshoz.
Ezen oltóanyag esetében ez az eljárás némiképpen módosult - a humán kísérletek kimaradtak. Az oltóanyag csomagolásán sem összetétel, sem hatóanyag, sem lejárati idő nincsen feltüntetve.
Gyógyszerészi álláspont szerint ez az anyag több, mint kockázatos. Erősebb szervezet nyilván legyűri, vagy elviseli - de legyengült szervezet gyakorlatilag fertőződik vele. Ennek lehet oka a túl nagy dózisú aktív vírus is, de egyéb összetevők katalizáló hatása is. Más gyógyszerekkel, akkut betegségekkel való összeférhetőségét szinten nem vizsgálták, így előfordulhat, hogy pl. azt asztma kezelésére használt bizonyos gyógyszerekkel szemben káros reakciót mutat. Miután az orvosok java része valóban nem virológus, még kevésbé gyógyszerkutató, ezért haboznak beadni olyan személynek, aki valamilyen más szempontból - pl. terhes - veszélyeztetett faktort hordoz.
A védőoltás valóban nem jelent teljes védettséget - de nem minden esetben van ez így. a gyermekkorban kapott oltásokat - bárányhimlő, skarlát, rubeola, továbbá feketehimlő, TBC, stb. ritkán kell ismételni - egy életre védettséget nyújtanak. Az influenza gyakori mutációja miatt ez nyilván nem lehetséges - de talán üzleti szempontból sem. Ha a családtagok beoltatták magukat, akkor legyetek óvatosak, mert az oltott egyedek fertőznek is.

kommenter772 2009.12.05. 10:40:01

szerintem az a baj, hogy a csaj folyaton azt kérdezgeti, mit csináljon. nézzen utána a tényeknek, szóbeszédeknek, aztán döntsön a SAJÁT érzése és morális beállítottsága szerint.

az, hogy léteznek az orvosok, és ők tanultak egy ilyen vagy olyan rendszerben jó vagy rossz dolgokat, nem ok arra, hogy bárki az ő kezükbe tegye a döntést a felelősségteljes ügyekben. miért kéne többet tudnia egy orvosnak ezekről az ügyekről?

úgyhogy most sírjon a terhes kiscsaj az ágyon, amíg rá nem jön, hogy dönteni kell. ami néha könnyebb, néha nehezebb. most pont ilyen.

blacklord 2009.12.05. 10:43:57

@reality check: van ebben valami, Amerikában az utóbbi 30 évben évente 40.000-en haltak meg a szezonális influenzában, míg a H1N1-be idáig 8000-en (világszerte). A probléma talán nem az, hogy mennyire nyomatják most a H1N1-et (gondolom a félelem az volt, hogy ugyanilyen terjedékenységgel valamikor felveszi a madárinfluenza génjeit és nagy százalékban halálossá válik), hanem hogy máskor miért nem propagálják jobban az influenzaoltást. Azért több százezer ember egy nagy szám...

yarisugi 2009.12.05. 10:45:06

@kommenter772:
De most nem arról van szó hogy a posztban szereplő terhes barátnő már beoltatta magát végül, és most csak azon parázik hogy ezzel nem ártott-e a magzatnak?
Vagy még azon hezitál hogy oltasson-e?

blacklord 2009.12.05. 10:50:06

@reality check: A wikipedia-n is hasonló számok vannak (en.wikipedia.org/wiki/Influenza), nem mond feltétlenül hülyeséget.

PiBá 2009.12.05. 10:50:14

Sziasztok,
én azon csodálkozom, hogy egyes orvosok 5-10 évet tanultak és utána nem a 20 éve virológiával foglalkozó kollégáik véleményére hallgatnak, hanem a képesített árokásók minden tudást nélkülöző összeesküvés elméleteire. Vakbélműtét előtt megkérdezik a takarítónénit a folyosón, hogy szabad-e műteni??
Ami meg végképp durva, hogyan válhatott egy szakmai kérdés ennyire politikaivá?? Ez sajnos az ország nagy részének szellemi állapotát is minősíti ....

yarisugi 2009.12.05. 10:50:49

@Szűcslaci:
írod.
" legyengült szervezet gyakorlatilag fertőződik vele. Ennek lehet oka a túl nagy dózisú aktív vírus is"

Nettó hülyeség ha jól tudom.
Az oltásban nincs aktív vírus, azt az utcán, moziban tetszik elkapni másoktól), az oltásban elölt vírus van.

"Nagy dózisa" a vírusnak az oltásban nincs. Vírusnál ennek nincs értelme, 1 db vírus is meg tud betegíteni, mert azzal kezdi, hogy azonnal elkezdi klónozni magát.

A magyar oltásban teljes vírus van, a nyugatiakban split (hasított). Az utóbbi a vírus belsejének antigénjeihez is odaengedi az immunrendszert, ezért többféle elleanyagot termel a szervezet. Feleslegesen terheli ezáltal az immunrendszert mert aktív fertőzés esetén a vírusok nem vágják fel a hasukat és másnak se engedik, tehát az számít, a külsejükhöz van-e már a szervezetnek antitestje.

Félek hogy amit idéztél az egy találgatós forrásból származik ahol butaságok keverednek valós fogalmakkal.

üjjéle 2009.12.05. 10:52:07

engem ez az egész cirkusz a v, mint vérbosszú című filmre emlékeztet. azzal a különbséggel, hogy ott valóban megfertőztek többszázezer embert, itt meg csak okosan ki van találva. a végeredmény ugyanaz: mindenki be van szarva és jópénzért veszi az ellenszert, addig sem foglalkozik azzal, hogy országok indok nélkül támadnak meg más országokat, gyilkolnak ártatlan embereket, hogy a saját országában milyen korrupt a kormány, akik közben meg zsírosra híznak. az elmúlt években divat lett az ilyen-olyan világjárvány, szinte minden évre jut egy, ennek ellenére én sosem találkoztam egyetlen emberrel sem, aki bármelyik által megfertőződött volna. pedig nem burokban élek.

nanagabor 2009.12.05. 10:53:52

@egyittlakó: Nem hiszem, hogy a pár ezer forinttal van a baja.

PiBá 2009.12.05. 10:54:04

@pannonfunk: Szia, ne keverjük össze a szakmai tényeket, hogy ez bizony jó oltás (ld. WHO vélemény) és az üzleti kavarásokat. Egy adócsaló asztalos lehet jó szakember :)

yarisugi 2009.12.05. 10:54:32

@üjjéle:
Asszem ez nem reprezentatív minta hogy te kikkel találkoztál XD

Idet 2009.12.05. 10:54:32

@Szűcslaci: Végre egy szakszerű, nyugodt hangú vélemény!
Még szeretnék hallani arról, hogy a MO-n meghalt H1N1-fertőzöttek közül ki halt bele a szövődményekbe, és ki tisztán az influenzába? És miféle alapbetegségeik stb. voltak ezen pácienseknek, akik a szövődményekbe haltak bele, és esetleg meghaltak volna akkor is, ha csak közönséges influenzát kaptak el, vagy semmilyet sem?

reality check 2009.12.05. 10:54:41

yarigsugi:
Nagyonis értem a lényeget. H1N1-be jelentõsen kevesebben halnak bele, mint a hagyományos influenzába - szövõdmények ugyanis jellemzõen olyanoknál lépnek fel, akik eleve gyenge immunrendszerûek.

Nézzük, nálunk eddig kik haltak bele H1N1-be (amit többnyire elhallgatnak): végstádiumú áttételes rákos beteg, 150 kilós erõs dohányos, szívbeteg, asztmás, vagyis többségében olyanok, akiknek amúgy is volt valami alapbetegségük (egy-két ritka kivételtõl eltekintve, aki más szempontból rizikócsoport, például kismama).

Gazz:
Az életkor összefüggéssel tisztában vagyok. Szerintem semmi félnivalónk, ha nem vagy idõs és nincs semmi alapbetegséged, akkor kb. 1:10000 az esélyed arra, hogy H1N1-ben meghalj, ha elkapod... Mégegyszer: a H1N1 becsült halálozási aránya a statisztikák alapján 0.007-0.045%, míg a hagyományos influenzánál 0.1%. Csak egy hiszti az egész, riogatás, pánikkeltés.

Noxin:
A járvány nem zajlott le, de az eddigi megbetgedések és halálozásának arányából ki lehet számolni, mekkora a várható halálozási statisztika. Jelenlegi adatok alapján ez jelentõsen kevesebb, mint a szezonális influenza eseten, amibe évente jóval többen belehalnak. Az egészséges emberek számára a H1N1 többségében egy enyhe lefolyású betegség.

lüke 2009.12.05. 10:55:21

népbutitás,a mi erröl folyik
pl itt is...
3 ajánlott csoport van
1, EÜ személyzet
2, krónikus betegek
3, terhesek
www.who.int/csr/disease/swineflu/en/
a WHO ajánlás
ne sírjatok, olvassatok...............
vagy olvassátok

lüke 2009.12.05. 10:56:42

s aki a gyógyszer bizniszt látja,
s nem a szakmai ajánlást ,
az magára vessen

reality check 2009.12.05. 10:58:48

PiBá, lüke:
A WHO egy korrupt szervezet. Most ebbe nem mennék bele, de a lényeg, hogy nekik az a nagyon jó, ha mindenki be van szarva hogy úristen, járvány van (akkor is, ha nincs valós veszély).

reality check 2009.12.05. 10:59:40

lüke: a WHO mögött ugyanazok a lobbiérdekek vannak, mint a gyógyszerbiznisz mögött.

petrzsalka 2009.12.05. 11:00:05

minden terhes nőnek ajánlott oltania magát. a kérdés az, hogy az oltástól számított 8 napon belül megfertőződik-e, mert akkor szart sem ért. ja, meg a 2. oltás is kell a teljes védelemhez.
amúgy nem tudom, mi a francnak kell ekkora segget keríteni az oltásból. mindig is voltak ilyen oltóanyagok, kisgyerek korunkban a kommunizmusban marha sok oltást kaptunk. most meg egy pár barom ilyeneket talál mondani, hogy fertőző vírus van az oltószerben.. hát vazze.. ha nem értenek hozzá, ne beszéljenek - nem hiába egyetemi szak ez a tudomány. még jó, hogy a sok szaki nem kezd el pofázni, hogy az alkalmazott matematika szintén egy összeesküvés.
persze, az omninvestet meg a kormányt lehet utálni és bojkottálni, de azért a tudományt tartsuk távol a közügyundortól.
ja, és fincsi betegség, már 4 hete nyomom az ágyat és a gyógyszerekre ráment eddig kábé 15 ezer forintom
üdv

Puncskocka 2009.12.05. 11:00:23

nagyon meg tudom érteni a kismamát!
ez őrület!
én is akkor ijedtem meg, amikor hallottam, hogy terhesek belehaltak.

üjjéle 2009.12.05. 11:01:05

@yarisugi: nem is mondtam, hogy az.

csak azt próbáltam sugallni, hogy én ezt az egészet nem hiszem el, mert legalább ugyanannyi érv szól amellett, hogy részben vagy egészben kitalált dologról van szó, mint amellett, hogy mennyire rossz ebbe belehalni. attól függetlenül, hogy ezek az érvek pro vagy kontra fel lettek-e sorolva. szerencsére mindenki maga választhatja ki a számára szimpatikus verziót. :)

Droli · https://soundcloud.com/drolimusic 2009.12.05. 11:03:28

Csodálkoztok az orvosok hezitáló magatartásán?

Az Omnivest háttere csak mellékszál ebben...

Kezdődött azzal, hogy mikor készen lett az oltóanyag, s az orvosok megkérdezték, hogy megfelelő számú alanyon tesztelték-e, kiderült, hogy nem igazán. Pl. nagyon kevés gyereken tesztelték. Az ellenkezés itt kezdődött, hogy akkor hogyan merik egyáltalán piacra dobni, gyakorlatilag tesztelés nélkül?

Aztán maga a szakminiszter sem tudta eldönteni, hogy egyáltalán adható-e. Két hónappal ezelőtti cikk:

"Ám továbbra is eltérőek a vélemények a terhes nők oltásáról, a szakemberek mindegyike abban egyetért, hogy a terhesség első három hónapjában ne oltassák be magukat. Székely Tamás szakminiszter szerint minden esetben konzultálni kell a háziorvosokkal. Azt is bejelentette, hogy az infektológiai szakmai kollégium is így foglalt állást. Ám Falus Ferenc országos tisztifőorvos az amerikai klinikai vizsgálatokra hivatkozva elmondta: ott ajánlott a terhesek beoltása. Ugyanis a terhesség bármely időszakában beadott oltás kockázata kisebb, mint egy esetleges fertőzés Mivel hazánkban terhesekre nem végeztek klinikai vizsgálatokat, annak beadását nem javasolja Jankovics István, az Országos Epidemiológiai Intézet szakorvosa. Szepezdi Zsuzsanna a várandós nők beoltásával kapcsolatban hangsúlyozta: ugyanolyan mellékhatásokra számíthatnak, mint mások, vagyis az oltás helyén fájdalom, duzzanat, bőrpír léphet fel, esetleg beházasodhat a páciens, de ez bárkivel előfordulhat."

Forrás:
www.vg.hu/kozelet/kozeleti-hirek/a-terhesseg-elso-harom-honapjaban-nem-ajanlott-az-influenza-oltas-291521

Látjátok, a szakemberek véleménye is elért, nem is oly' régen. Ilyen előzmények után csodálkoztok, hogy a háziorvos hezitál, meg csak saját felelősségre meri beadni az alanynak?

A szakma csak mostanában kezd melléállni a dolognak, mert mostanra nagyjából látszik, hogy nincs gáz az oltással, de azért "biztató" dolog volt, hogy pár hónapja úgy adták be az embereknek, hogy a hatásairól gyakorlatilag semmit nem tudtak... nesze neked, bizalom!

tollas 2009.12.05. 11:03:37

Amúgy amikor egy terhes elment Czeizelhez, hogy adja be az oltás, mert mellette agitál, akkor a genetikus azt mondta, hoy disznóság a nőgyógyásztól, hogy rá akarja kenni a felelősséget, mert nem az ő dolga beadni.

Ezt maga Czeizel mondta, tehát a felelősséget ő sem akarja vállalni, csak pofázik más kontójára.

VilMarci 2009.12.05. 11:03:42

Hollandiában a kisgyermekeket (6 hónap - 4 év) oltják, az időseket (60+), valamint az egészségügyi dolgozókat. Kislányomat beoltották, én a magam 30 évével nem hogy nem vagyok jogosult automatikusan, hanem egyáltalán nem kaphatok oltást. Pénzért sem.

IrishOak 2009.12.05. 11:03:48

Kacorka: Mondd meg a barátnődnek, hogy nem kell sírni, azt a férjek rosszul tűrik, ha egy kismama picsogósra veszi a hisztit.(tudom:-D)

Én 37hetes terhes múltam:-D (ja a karácsonyfa alá pottyantok egy babyt:-) tehát a problémám régebbi keletű, de ilyen baromságért nem hisztiztem volna.
Elmentem a dokimhoz -Megkérdeztem, mit javasol.
Egyértelműen azt mondta, hogy : döntsem el, mit akarok, de nem tesztelték kismamákon.Ha akarom beadja, de inkább korlátozná a csellengést. Amit le is papíroz, így tök jó, mert a család mindent intéz, míg én itthon főzök, meg lazázom.
Mivel a terhességben a belázasodás vetélést okoz(hat), így nem vállaltam a dolgot. DE! minden családtagom be van oltva, és ha megszülök én is beoltatom magam - mert a tejjel átjut az ellenanyag -és mint itt többen mondták a placenta viszont megvédi a magzatot.
egyébiránt amikor nem voltam terhes, és Ázsiába utaztunk akkor egyszerre vettünk fel sárgaláz, malária, hepa a-b-c meg egyéb okosságot - és kis szédülésen kívül nem halt meg senki:-DD

Na szval: nem picsogni... ha szeretné oltassa be magát - csak a lázra kell figyelni.
Ja még egy: idegrendszeri károsodást a magzatban az első 12 hétben okoz vegyi anyag, és dns hiba - azt semmilyen védőoltás nem okozza, és nem szünteti meg.

Szűtté mamá? Szűjjé! 2009.12.05. 11:04:04

Attól függ, hogy jobboldali az orvos, vagy baloldali. Szerencsére a vírus a jobboldali érzelmiségűeket nem támadja meg. Ezért is foglalkozik a fidesz azzal inkább, hogy kia gyártó tulajdonosa, mintsem, hogy kiállna az oltóanyag mellett, eloszlatva a kételyeket. Mert ez egy ilyen ország. Abszurd.

kacorka 2009.12.05. 11:04:54

@IrishOak: Nem én írom a blogot, csak szerkesztem :).

Mitzi von Küche · http://lepcsankparty.blog.hu 2009.12.05. 11:05:04

Nagyon nem tetszik a cikk stílusa! Legyen szíves, ne általánosítson - én erősen sértőnek érzem.
Ne kritizálják az orvosokat - próbálják ki a munkájukat pár napig, annyi fizetésért!! (És a boríték MÁR RÉGEN a múlté!)
-Akinek baja van a háziorvosával, váltson.
-A sertésinfluenza kommunikációs katasztrófájáért a legfelső egészségügyi vezetés a felelős.
-Az Omnimvest-biznisz bizony nagyon gyanús, de a Takácsy-féle eljárás már sokszor bizonyított.
-A védőoltások nagy valószínűséggel megelőzik a fertőző betegségeket.

balu9 2009.12.05. 11:05:25

médihiszti....mi nem oltattuk be sem magunkat sem a 2 gyereket/5 éves és 15 hónapos/. egész egyszerűen azért mert nem hiszem el a sok szart amit a médián keresztül öntenek a pofánkba. viszont azt vettem észre, hogy többen az ismerőseim közül,akik alapból oltásellenesek voltak,mostanra megtörtek és mégis beoltatták legalább a gyerekeiket.mondjuk azóta azon aggódnak,hogy az oltástól nem e lesz vmi bajuk..mondom:gusztustalan ez az egész....

reality check 2009.12.05. 11:07:08

petrzsalka:
"most meg egy pár barom ilyeneket talál mondani, hogy fertozo vírus van az oltószerben.."

Ennek azért van némi valóságalapja... Ugyanis idén februárban a Baxter cég szezonális influenza elleni vakcinái élõ madárinfluenzával voltak megfertõzve, amibõl legyártottak 72 kilót. Úgy derült ki, hogy a csehek beadták kísérleti állatoknak, amiktõl azok megpurcantak. Így szerencsére emberek nem kaptak belõle, és nem robbant ki egy világméretû madárinfluenza-járvány... Egy vakcinagyártó cégnél ilyen nem fordulhatna elõ, mégis elõfordult.

www.torontosun.com/news/canada/2009/02/27/8560781.html

Szóval ha még a gyógyszergyártókban sem bízhatunk, akkor megértem hogy sokan összeesküvés-elméleteket gyártanak.

anoz 2009.12.05. 11:07:47

Az a probléma, hogy a negatív híreket elhallgatják, pedig több embernél okozott már komoly mellékhatást az oltás! Ez az egész egy óriási üzlet, arról miért nem beszélnek, hogy egy sima infulenzában hányan halnak meg elmondanám sokkal többen, de ezt nem verik nagydobra, mert akkor kevesebben oltatnának! Az egy-két hónap alatt hogyan tudták megállapítani, hogy a magzatra nem veszélyes, akkor amikor egy sima fejfájás gyógyszert sem szedhet be a kismama, mert veszélyes lehet? Mi köszönjük nem oltatunk! Ja és, hogy tudták ilyen gyorsan előállítani a vakcinát? Állítólag a kb 30 éve európán végig ment spanyol nátha ellenszérumából fejlesztették ki!!!!

yarisugi 2009.12.05. 11:09:26

@reality check:
írod:
"H1N1-be jelentõsen kevesebben halnak bele, mint a hagyományos influenzába - szövõdmények ugyanis jellemzõen olyanoknál lépnek fel, akik eleve gyenge immunrendszerûek."

Épp azt magyarázom hogy ez a szezonális influenzára jellemző. Ott szokott az lenni hogy a halálesetek döntő hányada, az általad idézett sok példa az idős, beteg, lerobbant szervezetű emberek közül kerülnek ki.

A H1N1 attól ijesztő hogy makk egészséges erős immunrendszerű fiatal emberek is belehaltak, volt aki órák leforgása alatt.

Úgy tűnik a vírus fütyül rá milyen erős az immunrendszered. A jelenlegi infók alapján a H1N1 pont ebben más mint a sima eddig megszokott influenzák.

Lehetsz te erős és egészséges, ha nincs ellenanyag belül, a vírus villám gyorsan elszaporodik és elterjed, egyszerre 2-3 szervrendszert is megtámad, a szövetsejteket elroncsolja, és a szervezet több pontján egyszerre okoz gyulladásokat. Az erős immunrendszerből napok alatt gyenge immunrendszer lesz, erre pedig banális fertőzések is rá jöhetnek.

De hangsúlyozom, ez nem biztos, és az esetek kis részében következik be. Az a kérdés hogy ha nem vagy beoltva és veled történik akkor mit csinálsz?

Marad a Tamiflu és a Relenza?
Jó lesz bespájzolni, 1 doboz Tamiflu 5000 forintról indul és 5 napig elég 1 embernek.

petrzsalka 2009.12.05. 11:10:16

@sagia77: :))
mennyire jó ez a komment. hehe, én röhögtem a legjobban, mert az egyik jobbos ismerősöm, aki végig az oltás ellen agitált és mondta, hogy majd a erős pista meg a cvitamintabletta megvédi, olyan beteg lett, hogy taknya nyála folyt és magas láza lett. persze, ez is egy mszp-s merénylet: anthraxhoz hasonló vírusport (sic!) szórtak le pár napja a lakása fölött egy repülőből.
paranoia.

standup 2009.12.05. 11:10:31

Kissé bizonytalan vagyok, de mondom az érveket, amiért nem gondolkodom oltásban (bár a család próbál sarokba szorítani):
- tűfóbia (mondjuk ezen ha muszáj, túllépek)
- semmilyen krónikus betegségem nincs, fejlődési rendellenességről se tudok (anyám szerint lehet, hogy van, csak még nem tudok róla...aargh...)
- sima influenzát is kb öt évente egyszer kapom meg, két nap ágyban agonizálással átvészelem
- BKV-zom, kézfogós munkám van, még nem kaptam el
- náthás már voltam idén, orrom, mint a vizipisztoly, néha fulladásig köhögtem - influenzát ennek ellenére se kaptam el

Elvileg egészséges vagyok, életemben két súlyosabb betegségem volt: egy eszméletvesztés 6 évesen, mert a hülye doki náthára adta a kötelező oltásomat és kórházban raktak össze utána.
Illetve már felnőttként két éve egy vesemedence gyulladás, amin érzésre 5 nap alatt átvergődtem magam (labor szerint egy hónap alatt), a görcs az első fájdalomcsillapítóra elmúlt, utána csak a láz miatt feküdtem ki.

Nem vagyok orvos, de szerintem normális immunrendszerem lehet. Bökessem magam vagy ne?

yarisugi 2009.12.05. 11:12:05

@anoz:
írod:
"Az a probléma, hogy a negatív híreket elhallgatják, pedig több embernél okozott már komoly mellékhatást az oltás!"

Ha elhallgatják, akkor ezt te honnét tudod?
Forrás?
Milyen mellékhatásokra gondolsz, mert sokféle van, a gyakori semmiségtől a ritka életveszélyesig.
Hány oltottból melyik mellékhatás hány embernél fordult elő?

Ha ilyen szilárdan kijelentesz valamit, biztosan van forrásod, fontos lenne megosztani mert mindenkit érdekelne.

reality check 2009.12.05. 11:12:31

Yarisugi:
A H1N1 halálesetek döntő hányada is gyenge immunrendszerű, alapból beteg emberekkel fordult elő. Nézz utána, kik haltak meg a H1N1-be eddig, többségében alapból beteg embereket fogsz találni. Ne higyj el minden rémisztgetést, amit mondanak neked.

repecs 2009.12.05. 11:12:49

Régen ugy gondoltam a tanult magasabb, felelős beosztásban lévő emberek jó, rendes embewrek. Rá kelet jönnöm hogy 100 takaritónő között több a jó ember. Mint 100 orvos között.

reality check 2009.12.05. 11:14:10

standup:
Én a helyedben nemet mondanék.

Repecs:
Itt az orvosok is kiszolgáltatott helyzetben vannak...

IrishOak 2009.12.05. 11:15:49

@kacorka:

Oksi:-) értem én:-D a sírás viszont be tud lázasítani...
Egyre kell figyelni, köhögés, láz,(kismamáknál a hőemelkedés, izzadás a "normális" állapot, hisz az inkubátorban melegnek kell lenni:-D a kiscsibék is melegben kelnek ki)
a nögyógyászom viszont egyértelműen nem javasolta az oltást - de nagyon lapogatják egymást a háziorvossal, meg a védőnővel : hogy mekkora egy frankót találtak ki az otthonmaradással.
Na azért megyek ám ide-oda nem vagyok bezárva, csak nem szállok metróra, meg teli villamosra. (egyébként is bunkók a népek, nem adnák át a helyet egy pingvinnek:-))
Kicsi nátha esetén is kihívni a dokit!-nem bemenni a krákogók közé!!!!! vannak jó homeos szerek, azzal tuti jól gyógyul a nátha - már megvolt nekem is:-)

yarisugi 2009.12.05. 11:17:07

@reality check:
Nem vitatom én ezt. Természetes hogy a H1N1 a legyengült emberekkel bánik el elsősorban, mivel hogy ő is influenza vírus.

Arról beszélek hogy a H1N1 esetek között vannak egészségesek _IS_ és feltűnően sokan, rövid idő alatt.

reality check 2009.12.05. 11:18:39

yarisugi:
Hol az a feltűnően sok, egészséges, nem rizikócsoportba tartózó (pl. kismama) H1N1 áldozat?

hoel 2009.12.05. 11:20:17

@petrzsalka: A legjobb eddig az oltással bejuttatott mikrocsip, amivel a kommunisták majd távirányitással müködtetnek és ettől majd balra fogsz szavazni.( neves jobboldali politikus honlapjáról)

hoel 2009.12.05. 11:22:45

@repecs: 100 takaritónő között több jobb embert találsz mint száz mérnök-közgazdász között. Igaz e az állitás vagy hamis?

pannonfunk 2009.12.05. 11:24:25

@PiBá: Egy adócsaló asztalos is lehet jó szakember, de ha választani kell két asztalos között, az egyik állami megrendelésekből él meg, a másik meg a piacon, mivel olyan termékei vannak, amit szívesen megvesznek az emberek, akkor Te kit választanál?

yarisugi 2009.12.05. 11:24:53

@reality check:
Asszem legutóbb egy 24 éves férfiról szóltak a hírek, a többit is vissza lehetne keresni de nincs hazai és nemzetközi összesítőm. Végig kéne lapozni az amerikai és európai esetek leírásait.

labove 2009.12.05. 11:28:00

Az újszülött vese lehet, h nem tud megbírkózni a higannyal.
Viszont a mama életben marad és még sok-sok szép gyereke lehet, ha nem teszi ki magát a 30-50 szeres kockázatnak..
( Tegnap láttam a szegedi kismama tüdejét: vér és víz. 1 hónapja még a kiságyat nézték. Oltass! )

yarisugi 2009.12.05. 11:28:31

@hoel:
Az még hagyján hogy balra fogsz szavalni, de olyanokat is írtak már hogy ha kell akkor aktiválják a halálcsipet és az téged belülről kikapcsol mert leállítja az agyadat. Így távvezérlik majd az embereket New Yorkból, TelAvivból, Pekingből, a Marsról vagy ahonnét akarod.

Tényleg nehéz eldönteni hogy az ember nevessen vagy mit csináljon ezekkel a hirekkel.

standup 2009.12.05. 11:29:24

@yarisugi: Ő asztmás volt, rokonaim ismerték a srácot, a környéken laknak. (Ha a zalai esetről van szó)

reality check 2009.12.05. 11:29:43

yarisugi:
"egy 24 éves férfi" - ezt azért nem mondanám feltűnően soknak... Pláne többtízezerből.

reality check 2009.12.05. 11:30:40

yarisugi:
És a hírek sokszor nem közlik, milyen egyéb betegsége volt...

DreamWalker 2009.12.05. 11:31:48

@szazharminchet: elolvastam volna a belinkelt két cikket mert bár valóban hihetetlen "Wakefield" riportja, mégis elgondolkodtató, pénzért mire képesek emberek.

Azonban a belinkelt két cím nem elérhető és a keresőmotorjuk is látszólag elfelejtette, hova rejthették ezeket az oldalakat.

Ha valaki mégis megtalálná, linkelje be, kíváncsi vagyok, mikor derült ki és hogyan, hogy Wakefield nem mondott igazat.

tzi 2009.12.05. 11:31:49

@Accordion: Es nyilvan a magyar egeszsegugyi miniszter tehet arrol is, hogy mediahiszti van a h1n1 korul az egesz vilagon.
Egyebkent epp tegnap olvastam, itt (Hollandia) eddig kb. 70% oltatta be magat a rizikocsoportbol, es a 0.5-6 eves gyerekek kb. 60% kapta meg az oltast. Es mar mennek lefele a statisztikak. Szoval meglatjuk, hol maradnak tobben :)

joerg 2009.12.05. 11:32:59

de miért mondod, hogy felelőség vállalás nulla?
beadja és lesz a gyereknek baja, vállalja felelőséget, az segít rajtad?
nem

yarisugi 2009.12.05. 11:35:13

@reality check:
Biztosan találnánk többet is de ha akarod járj utána. És ha már itt tartunk: egyetlen ember ilyen halála is pont eggyel több a kelleténél.

Csak az nem világos, mit akarsz kihozni az egészből:
hogy ne oltassunk mert ravasz üzletemberek és korrupt politikusok, fene a pofájukat, jól megszedik rajtunk magukat?
Vagy azt hogy ne oltassunk mert aki oltat azzal garantáltan iszonyú dolgok fognak történni és különben is nanoszkópikus szuperhiper titkos halálcsipet ültetnek a szervezetébe amivel majd távirányítják?
Vagy miről van szó?

reality check 2009.12.05. 11:36:20

A médiahisztiről elsősorban a WHO tehet. (Egyébként szerintem ők fejlesztették ki a vírust, de ez más lapra tartozik.)

reality check 2009.12.05. 11:39:23

yarisugi:
Te állítottál valamit, tehát neked kell bizonyítanod.

Ha egyetlen ember halála is több a kelleténél, akkor a szezonális influenza körül miért nincs ekkora hiszti, amibe évente félmillióan belehalnak?

Azt akarom kihozni, hogy egészséges embereknek nincs szüksége H1N1 oltásra, és nem szabad minden médiahisztit bevenni.

tzi 2009.12.05. 11:39:48

@reality check: (Egyébként szerintem ők fejlesztették ki a vírust, de ez más lapra tartozik.) --Ja, lehet. Es akkor az min valtoztat?
Amugy, legalabbis allitolag az eros immunrendszer sem feltetlen elony, az egeszseges fiatalokban tulzott immunreakcio alakulhat ki, es akkor meg az a baj.
Mondjuk az egyszeri joember mar tenyleg nem tudja mit csinaljon. En a politikusokat nem is hallgattam meg ebben a temeban, vegulis nem orvosok, viszont orvosok is, annyi felet mondanak, ahanyan vannak. Szoval jol megcsinaltak.

Ninfus Corporation · http://fesztivaljunkie.blog.hu/ 2009.12.05. 11:40:19

A hisztivel tuti többet árt a gyereknek, mint az oltással...

repecs 2009.12.05. 11:41:44

@hoel: nem tudom de valahogy minnél nagyobb hatalommal rendelkezik valaki annál nagyobb a valószínűsége hogy nem jó ember. Hogy most azé mert törtetés közben ilyenné válik vagy azér mert mindig is rosz volt azt nem tudom.

wmiki · http://kigondoltam.blog.hu/2014/07/20/stephen_hawking_538 2009.12.05. 11:41:58

@Rugodič Pičan: ez nem baromság, ez az igazság
a (z orvos)tudomány ugyanolyan hit, mint amire a vallás épül

persze megértem, ha titeket egyszerű hívőket ez felháborít, kezeltessétek magatokat

reality check 2009.12.05. 11:45:26

shoviet: ez nem változtat semmit a dolgon, ezért mondtam hogy más lapra tartozik.

Az erős immunrendszer mindig előny, legalábbis ezt nyilatkozta az a ukrán orvos, aki az ukrán mutáns H1N1-et vizsgálta. Számomra is ez tűnik logikusnak.

zsebdög 2009.12.05. 11:47:05

csatlakozom a lisksoft által leírtakhoz. én 14 hetes terhes vagyok, most adatattam be az oltást és én is sokáig gondolkoztam, h igen v ne. (de csak mostantól lehetett beadni)
arra kell gondolni szerintem, ha már aggódunk a magzatunkért a mellékhatások miatt, hogy ha nem oltatunk, és influenzások leszünk (akár H1N1 akár a normál), akkor úgyis muszáj, hogy telegyógyszerezzenek minket, és sajnos lehet, hogy akkor már nem tudják azt nézni, h mi árthat a bébinek és mi nem. én eddig nem akarok eljutni, nem szeretnék ilyen helyzetbe kerülni, ezért adattam be.
semmi tünet, teljesen jól vagyok, közben nyelvvizsgáztam is.

yarisugi 2009.12.05. 11:47:27

@reality check:
Nem, dehogyis. Nem kell. Ez itt nem biróság. Én csak a véleményemet irtam le. Én nem bizonyítok semmit, ha akarsz utánajársz ennyi.

Te is állítasz mindent hogy a WHO korrupt, hogy vírust fejlesztettek. Ezekre valami bizonyíték? Vagy csak fantáziálsz bele az internetbe?

Szerintem te hamarabb találsz kimutatást az egészséges áldozatokról mint én a WHO vírusfejlesztéséeiről XD

indapass90210 2009.12.05. 11:48:51

"Hát mint egy idióta, hogy lehet ilyen érveket felhozni? Hol van kiírva a hidakra hogy csak saját felelősségre menjen át aki akar?"

Speciel a Dnyeszteren van egy (de az is lehet, hogy több is) ilyen híd, amire egy ideig ki volt írva, de mondjuk azt egy laza 50km-es kerülővel ki lehet kerülni. Mint a kommentemből is látható, ettől függetlenül nem szakadt le. (vagy jól tudok úszni)

yarisugi 2009.12.05. 11:50:59

@reality check:
írod:
"egészséges embereknek nincs szüksége H1N1 oltásra"

Azért ezt így elég bátor dolog kijelenteni. Nemzetközi hírű virológushoz van szerencsénk? Mert ha nem az vagy, akkor ez kicsit durva. Ha valaki rád hallgat mert itt elolvassa a kommenjeidet és mégis baja lesz vagy meghal, akkor vállalod a felelősséget?

Ha nem akkor meg tedd hozzá hogy "szerintem" az ilyen kijelentésekhez.

Ninfus Corporation · http://fesztivaljunkie.blog.hu/ 2009.12.05. 11:53:31

@wmiki: Nem lehetne ezt a korlátolt, agymosott, miszticista faszt kitiltani minden blogból?
(Jó tudom nem, de akkor is..)

mrs. white 2009.12.05. 11:56:23

@kissblzs: Az az orvos is visszutasította az oltást aki az intenzíven fekszik. Ha leszedik a lélegeztető gépről, megkellene kérdezni a véleményét hogy most hogy látja inkább szuri vagy jó esetben halálközeli élmény.

Dr. Morcz · http://drmorcz.blog.hu 2009.12.05. 11:56:25

Nem virológus vagyok, csak egy tájékozódni szerető orvos.
Szerintem a barátnő mihamarabb oltassa be magát. Fentebb többen már elmondták, hogy miért. Én annyit tennék hozzá, hogy szűkebb környezetemben (beleértve saját ovis korú gyerekeimet is) rengetegen be vannak oltva, és senki sem észlelt kellemetlen mellékhatást.
Viszont azt látjuk, hogy több kismama meghalt v. intenzíven van.

reality check 2009.12.05. 11:57:12

Yarisugi:
A WHO-val kapcsolatos csak egy zárójeles személyes megjegyzés volt, közvetlenül nem kapcsolódik a témához, most ne menjünk bele (lehetne, de hosszú lenne, és nem tartozik ide).

Te viszont azt állítod, hogy feltűnően sok egészséges, fiatal ember hal meg H1N1-ben. Nos, hol vannak ezek? Hogyhogy ez csak neked tűnt fel (bár konkrét eseteket nem tudtál hozni), másnak nem?

Dr Kangörény 2009.12.05. 11:58:32

@anoz: Akkor ne oltass, te barom! Állítólag chipet is tettek az oltásba a zsidók.

Aztán, ha elpatkol valakid, pereld be a komcsi kormányt, mert nem oltott be erőszakkal mindenkit.

EMU 2009.12.05. 11:58:59

@reality check: MTI-s hírrel érvelni nem túl sikeres.

reality check 2009.12.05. 11:59:11

Yarisugi:
Nézd... gondold végig, mi van abban az oltásban, milyen anyagokat tartalmaz, mennyi ideig tesztelték, aztán döntsd el hogy szükséged van-e rá....

Még egyszer elmondom: a H1N1 becsült halálozási aránya 0.007-0.045%, a szezonális influenzáé 0.1%, vagyis abba többen halnak bele, mégse oltatja be magát mindenki minden évben ellene. Ez úgy gondolom, már önmagában elmond valamit.

Idet 2009.12.05. 11:59:55

@repecs: Baromi demagóg duma!

standup 2009.12.05. 12:00:16

@reality check: Nálunk azon megy a para, hogy évekkel ezelőtt egy ránézésre makkegészséges, akkor 30 éves ismerős srác összeesett az utcán és meghalt.
Boncolásnál derült ki, hogy Hepa C-je volt (semmi nem utalt rá életében), illetve hogy a mája nem működött teljes fordulaton, így a hepatitis kinyírta.
Ez a fő indok, hogy nekem is lehet bármi ilyenem és biztos feldobom a papucsot a röfihapcitól.

Viszont ennyi erővel az agyamban is lehet egy ciszta/daganat, amit akkor vesznek észre, ha már betonba haraptam és épp a kórboncnok pakol darabokra... vagy figyelmetlenül kiléphetek a villamos elé, vagy autóbalesetem lehet, mert egy őrült átvág a sávomba... Szóval elég sokféleképp feldobhatom a pacskert.

mrs. white 2009.12.05. 12:00:42

@reality check: Magyarországon becslések szerint kb 60000 kapták el eddig és 19 haltak meg nálam ez arány veled szemben 1 a 3000-hez kb. Vagyis annyian halnak meg mint a simában és nem kevesebben. Ja és nyárona hagyományos nem terjed talán ez is különbség, de azért nyugtasd magad. még valami a hagyományosban viszonylag ritkán hal meg valaki tök egészségesen. igaz ez csak 2 volt ezidáig nálunk. Ha úgy tetszik akkor minden tizedik halott nem kockázati csoportból kerül ki szemben a hagyományossal. Más észérved van még arra hogy az egész csak humbug, szívesen hallgatom.

gitáros 2009.12.05. 12:04:05

@Ninfus Corporation:
Haggyad má szegény, buta wmikit, neki is csak élni kell... :))

Idet 2009.12.05. 12:04:57

Azért nem szabadna ám izomból védőoltás ellenes kampányt folytatni!

Emlékeztek még a gyermekbénulásra? A skarlátra, a szamárköhögésre, a torokgyíkra és a többire?

Nekem volt osztálytársam talpig gépben, és igenis a védőoltások szükségesek, vagy majd megint jönnek ezek a járványok, igaziak, halálosak, nem médiahabosítottak.

gitáros 2009.12.05. 12:05:31

@wmiki:
Nem veszed észre, hogy szokás szerint kinevetteted magad, cimbi?

indapass90210 2009.12.05. 12:05:47

@Kangörény_: ő nyugodtan beadathatja magának, ugyanis az egybites agyához nem tud csatlakozni a ki tudja hány bites zsidó csip! Vagy ki tudja, lehet, hogy még egy ilyen nanocsip is komoly ápgrég lenne nála!

Idet 2009.12.05. 12:07:26

@repecs: Na most, ezt iróniának szántad, vagy komolyan?

reality check 2009.12.05. 12:08:03

mrs. white:
Azt állítottam, a H1N1 halálozási arány amerikai statisztikák alapján 0.007-0.045%, vagyis 1:2200-1:15000. Az 1:3000 ettől nem áll messze, és nem több, mint a hagyományos influenza halálozási aránya, inkább kevesebb.

Kiderült, a H1N1 nem is olyan veszélyes mint mondták, sőt, maximum annyira veszélyes mint a sima influenza. Ez nem elég érv amellett, hogy az egész csak humbug?

indapass90210 2009.12.05. 12:08:06

@wmiki: miki, téged nem zavar, hogy a hüjeségeddel sokkal többet ártasz az összes vallásnak meg egyháznak, mintha meg sem szólalnál? Elriasztod bazmeg a bizonytalanokat!

indapass90210 2009.12.05. 12:10:58

@reality check: azért vedd bele az okosságodba, hogy eddig az influenzaszezon volt mondjuk 11.01-03.31-ig, most meg a H1N1-nek köszönhetően 01.01-12.31-ig bármikor lehet majd könnyedén influenzásnak lenni.

reality check 2009.12.05. 12:11:25

Ha a H1N1-nek nagyjából annyi, vagy kevesebb a halálozási aránya, mint a szezonális influenzának, akkor a szezonális influenza ellen miért nem folyik ilyen erőszakos oltókampány?

Nekem ez a nagyon furcsa...

anoz 2009.12.05. 12:12:34

@Kangörény_: A nevedből ítélve tényleg az vagy, meg amit rám mondtál az is inkább rád jellemző! Nem sértegetni kell a másikat, véleményt nyilvánítunk azt talán szabad!

Szűcslaci 2009.12.05. 12:15:11

@yarisugi:
legyengített vírus - nem pedig halott vírus. A dózis nem az oltóanyagban darabszámra található vírus - hanem a hatóanyag mennyisége / ml/3 vagy V%.

Hogyan gondolhatja valaki, hogy engedélyezzék azt, hogy az autók holnaptól csapvízzel menjenek? Mi lesz az iparágból élő sokmillió emberrel és az ugyaninnen meggazdagodó, dinasztiaépítő tízezerrel?
**********************
Hogyan gondolhatja valaki, hogy engedélyezzék azt, hogy a gyógyszergyártás akár csak ideiglenesen, de csökkenőnyereséggel működjön? Mi lesz az iparágból élő sokmillió emberrel és az ugyaninnen meggazdagodó, dinasztiaépítő tízezerrel?

papamaci1 2009.12.05. 12:16:04

Gondolkozzatok !

Évtizedekig a kutyát se érdekelt a téma, vidáman oltottak, baj nélkül.502éve , 20éve, 10 éve, 5 éve , 2 éve is.... Oltottak himlő ellen, diftériára, tetanuszra, szamárköhögésre istenf@szára. Én sose hallottam h gond lett volna. Most egy hül.ye barom politikát csinált a szalmai kérdésből....
Ha a NAGY ORBÁN VIKTOR isten b@ssza meg is oltatott, akkor az már nem elég a sok aluliskolázott bölcsész pics @nak ? Ti nem gondolkodtok ? A józan eszetekre nem halgattok. Ez egy ezer éves kidolgozott technológia. Az az átkozott internetes újságírás- zsurnaliszta barmok-csináltak ebből ügyet. És az ezoterikus, zöld, környezettudatos, homeopata áltudományos hülyék bevették.Hát ne oltasson. Joga van megdögleni....Darwin rulez.

üjjéle 2009.12.05. 12:18:26

@Kangörény_: apám, téged aztán jól beszarattak. :D gondolom te vagy az a veréb, aki minden héten belövi magának. biztos, ami biztos, ugye.

hoel 2009.12.05. 12:19:38

@yarisugi: Vigyázzatok, már bennem van a halálsip, az beszél belőlem. Igy aztán csak kacagok.@repecs: Nagyon ritkán, de már láttam bunkó takaritónőt is. Pedig nem sok hatalma volt.

papamaci1 2009.12.05. 12:22:43

Isten barmai! Hú de kicsi a halálozás..... Néha azt kívánom , legyen egy jóóó kis fekete himlő járvány.
30% halálozás elég nagy ?

Ha csak egy életet ment meg az
oltás, már megérte . Kurva kicsi a halálozás ? De ha a kicsibe épp a Te feleséged /gyereked esne bele vazze ......

Idet 2009.12.05. 12:24:07

@papamaci1: Remélem, a gyereked, ha van, nem tőled tanul írni-beszélni!
Gondolod, hogy az érvelésed a mocskos stílustól lesz elfogadható? Miért kell ez a bőrlehámlasztó beszéd? Előbb-utóbb visszaköp rád a tükör, ha belenézel!

Szűcslaci 2009.12.05. 12:24:22

Természetesen a vakcina akár jó is lehet. Csakhogy pont ez, mivel igen-igen sebtiben készült, néhány hasonlóságot mutat a történelemben már elkövette dologgal:
1. példa: Sztálin elvtárs x. születésnapjára át kellett adni a Transz-Szibéria vasút pályatestét. Ezért a sztahanovista jómunkásemberek a fagyott tundrára fektették a síneket. A felépítmény határidőre elkészült. Sztálin elvtárs elégedett volt - a nép pedig boldog, hogy vezére elégedett. Tavasszal a vasútvonal megsemmisült az olvadásnak köszönhetően.
2. példa: A Szovjet elvtársak tudomására jutott - nem volt nehéz dolguk, mivel a világsajtó és a televízió telekürtölte a naprendszert vele - hogy az U.S.A. 3 emberrel a fedélzetén 2 héten belül útjára bocsájtja az aktuális Apollo X űrhajót. A szovjet elvtársaknak is indulásra készen állt a szintén sorban következő Szojuz x - de sajna, csak 2 személyes kivitelben. A szégyent, hogy beelőznek az imperkapitalisták, senki sem merte felvállalni, de azt, hogy akkor menjek hárman, de szkafander nélkül, mert úgy elférnek, azt bevállalták. Az eredményről kár is beszélni.
***************
Számomra a tanulság:
"Magasabb cél" érdekében a mi elvtársainknak semmi sem drága. De mások elvtársainak sem.

reality check 2009.12.05. 12:25:09

papamaci1:
60000 esetből? Azért csak kellett volna lennie többnek, ha annyira halálos lenne...

raszt@ · http://stoppolas.blog.hu/ 2009.12.05. 12:27:01

Megtámadjuk Romániát, Erdélyen át a Fekete tenger partszakasza is a miénk lesz:

emagyarorszag.blog.hu/2009/12/05/megtamadjuk_romaniat

üjjéle 2009.12.05. 12:29:39

@papamaci1:
én a villamosokat is betiltanám. hány villamos okozott már halálos balesetet?! vegyük észre, hogy a villamosok veszélyesek. van olyan gyerek, aki fél is tőlük.

ha az én rokonomat gázolta volna el, akkor pedig kétszer jobban betiltanám.

Idet 2009.12.05. 12:32:22

Én egyébként túl vagyok az influenzán, egy hét magas/alacsonyabb láz, köhögés-orrfolyás, végtagfájdalmak, jelentem, élek.
Nem mentem orvoshoz, mert nem szoktam, kétévenként átesek rajta, mindig ez a lefolyása. Nem tudom tehát, hogy H1N1, avagy a normális változat. Aszpirin, C-vitamin, orrcsepp, köhögés elleni, rengeteg folyadék, gyümölcs, savanyú káposzta, húsleves, vajas pirítós és sóba-vízbe krumpli petrezselyemmel. (Az ember gyomra is gyönge ilyenkor+ a láz.) Ha mód van rá, otthon maradni, ágynyugalom. Ez -- nekem legalábbis -- mindig beválik.
(Az igazsághoz hozzá tartozik, hogy az édesapám nyugdíjas orvos. Az esze nem ment nyugdíjba, csak ő...)

Hagrid 2009.12.05. 12:34:06

Ez nem a dokik sara. Eddig oltottak terhes nőket bármilyen influenza ellen? NEM! Most meg kéne? Na erre okoskodjon itt bárki is...Köszi média, lobbi meg a többiek, de inkább nem. Vagy ha igen, akkor majd megnézzük vállalja-e a politikai elit és az Omninvest néhány hónap múlva is a megszületett gyerekek betegségei miatt a felelősséget...

indapass90210 2009.12.05. 12:35:13

@Szűcslaci: Belső, KGB-s forrásból tudom, hogy a tundrás probléma amiatt következett be, mert a zsidók csipet raktak a fagyott tundrába is!

Dimebag Darrell (törölt) 2009.12.05. 12:35:15

Háziorvos nem tagadhatja meg a szolgáltatast. Én a fogorvosom seggét rugaqttam szét az OEP-el mert maszek után nem akart fogadni olyan dumával hogy ha eddig oda jártam akkor menjek oda.

Dimebag Darrell (törölt) 2009.12.05. 12:37:05

@Idet:

Mi be vagyunk oltva ingyen. Az én apám nem orvos de azt mondta hogy amit ingyen adnak az el kell fogadni mert később már nem fogják adni ...;)

Idet 2009.12.05. 12:37:36

@raszt@: Albán vicc: Elvtársak, elfoglaljuk a Szovjetuniót - határozza el az albán KP. Gyönge ellenvetés: jó, jó, rendben van, de hová tesszük azt a rengeteg hadifoglyot?!

repecs 2009.12.05. 12:39:47

@Idet: Komolyan. Nincs annyi időm úgy kifejteni hogy ne tünjön demagógiának.

Idet 2009.12.05. 12:40:27

@Dimebag Darrell: Hát, lehet. De ilyen alapon el lehet fogadni egy kis jó patkánymérget is... Bocs!

Idet 2009.12.05. 12:42:05

@repecs: Értem én, kösz. Néha az ember zsebében kinyílik a bicska, ebben igazad van.

borovi 2009.12.05. 12:44:06

Én beoltattam magam és szarok a mások véleményére.

Alf (törölt) 2009.12.05. 12:44:16

Magyarországon évente 4-500 ember hal meg a szezonális influenzában, többsége idős, vagy gyerek, de csak a többsége, ugyanakkor több mint 100 fiatal is meghal általában.

H1N1-hez kapcsolódó halálok eddig 16 volt, a vírus majdnem egy éve terjed, de legyen 20.

így is azt jelenti, hogy a szezonális influenza 20x halálosabb, mint a H1N1.

Ha mutálódik a vírus, és halálosabb lesz, akkor már a jelenlegi oltás nem fog hatni nagy valószínűséggel...

stikasz_1 2009.12.05. 12:44:41

Hm. Nem kell túlparázni mindent. A magzatot a hülye túlstresszelés nem érinti, csak egy oltás? Persze, én megértek minden szörnyű konfliktushelyzetet, de nem kéne ezt annyira túllihegni. Be kell adni, és garantálom, van legalább száz olyan dolog, ami károsabb befolyással lehet arra, milyen ember lesz a most még csak magzatból.
Mellesleg a háziorvos nem isten. Egy kismamákon ki nem próbált szerről egy amúgy sem virológiával és laborkutatásokkal foglalkozó általános orvos a büdös életben nem fogja megmondani, hogy pontosan kinél milyen hatása van. Mivel a kedves paraszülők azért bárkit lelkesen beperelnek, ha bead valamit és baj lesz belőle, de azzal nehezebb dolguk van, ha az orvos nem csinál semmit, így aztán az orvos az egyszerűbb végét fogja meg a dolgoknak.
Uff.

Fifike 2009.12.05. 12:45:11

Az én problémám annyival kisebb, hogy csak a magam egészségéről van szó. Én is elmentem kedden az üzemorvoshoz, ahol olyan nyilatkozatot írtam alá, amin az volt, hogy formaldechidérzékenyeknek nem ajánlott. Súlyos formalinallergiám van 7 éve. Én is megkérdeztem az orvost, mivel jár, ha kérem az oltást, fogalma nem volt, azt mondta, döntsem el, akarom-e vagy nem? Hiába kérdeztem, hogy rendben, de mi alapján? Semmit nem tudott mondani. Tegnap a háziorvosnak elmondtam, fogalma nem volt erről, csak tojásérzékenyeknek nem adja be, de azt mondta, ha így van, ahogy mondom, akár meg is fulladhatok egy allergiás rohamtól. Persze, hogy nem mertem magamnak beadatni az oltást. Ennyit a széleskörű tájékoztatásól.

EMU 2009.12.05. 12:45:29

@reality check: Bocs, hogy mrs. white-tal folyatott csötédhez hozzászólok, de nem, ne haragudj, Te nem állítottál semmit, hanem szajkózol egy MTI-s hírt. Mivel az MTI az utóbbi időben igen sűrűn beégett hamis információkkal, félrefordítással és félretájékoztatással, ezért nem szerencsés, hogy egyfolytában az ő isten tudja honnan vett adataikat citálod. Ráadásul úgy, hogy abban az időben, amikor az MTI 3000 fölötti halálozásról beszélt, máshol már hatezrest lehetett olvasni. Amúgy meg az oltás mellett nem csak az szólhat, hogy nem halsz bele, hanem az is, hogy nem kell ágyban reszketned lázasan, lerobbanva, tök szarul heteket. A te logikáddal semmi ellen nem kell oltatni, mert végülis minden túlélhető.

gogyimogyi 2009.12.05. 12:46:50

Hát én csak annyit mondanék, aki hezitál, próbálja átgondolni az érveket pro és kontra az oltás mellett vagy ellene. Én arra jutottam, sajnos nincs mellette érv. Egy darab sem. Ezt nézzétek meg, eléggé idevág bár már elég régi:

www.youtube.com/watch?v=MtRJvilGTng#t=6m22s

janosbacsi 2009.12.05. 12:47:53

Barátnődnek azt üzenem, hogy a stressz hátráltatja a magzat fejlődését. Mivel stresszhelyzetben a vér nem a belső szervekben és a magzatban "összpontosul", hanem az izomzatban.

Szóval, ha nem akar utcai harcos gyereket, akkor szarjon az egészre, egyen kedvére, olvasgasson és rohadtul ne foglalkozzon az egésszel.

Ne járjon konditerembe, moziba, ahol elkaphatja.

Ezt a mostani állapotot kellene meglovagolnia a kormánynak és rámutatni milyen szinten is van a hazai orvos szürkeállomány. Ezek a szemétládák tiltakoztak a vizitdíj ellen.

indapass90210 2009.12.05. 12:54:57

@gogyimogyi:

www.indavideo.hu/video/Doktor_House_a_vedooltasokrol

Lehetne gyártani koporsókat terhes anyáknak is, kis toronnyal a pocaknak, mint egy tengeralattjáró.

EMU 2009.12.05. 12:57:53

@Szűcslaci: Figyelj, ha neked ilyen remek példáid vannak, hogy mi folyt a SZUban 40 éve, akkor tényleg ne oltasd be magad most 2009-ben, abszolút logikusan érvelsz, példáid relevánsak, üdítően adekvátak, rendkívül idevágóak. lehetőleg dumálj rá jó sok embert, hogy hasonló bölcs módon gondolkodva, eszükbe se jusson nekik se oltatni, gondoljanak csak Sztálinra. Marha okosan érvelsz, tényleg, ezt hol lehet tanulni? vagy veled született tehetség már ez magasság? Hol vagyunk mi ettől...

reality check 2009.12.05. 12:58:59

EMU:
Jó, akkor nézzük a Wikipedia adatait:

szezonális influenza: évi 250.000-500.000 halott (forrás: WHO)
H1N1: eddig 9634 haláleset (forrás: ECDC)

szezonális influenza halálozási aránya: <0.1%
H1N1 halálozási aránya: ~0.018%

Ezek alapján a szezonális influenzába arányában kb. 5x annyian halnak bele, mint a H1N1-be.

en.wikipedia.org/wiki/2009_flu_pandemic

Loop · http://www.autostat.hu/ujdonsagok 2009.12.05. 12:59:03

ez az egész ügy egyre jobban idegesít. eddig teljesen oltásellenes voltam, és nem tartom szükségesnek, de már annyit sulykolják, hogy kéne, hogy már el is gondolkoztam rajta. erre meg most azt mondják, hogy ne oltassam be magam... káosz van.

Idet 2009.12.05. 13:01:13

@Szűcslaci: Simán(?)megfulladtak.
Ebben az imperkapitalista dologban nagyon igazad van. Ha van chip a tundrában, ha nincs... Egyébként, a világ titokzatos szolgálatairól (és az őket működtető politikusokról) én egyszerűen MINDENT el tudok képzelni.

Snakeins 2009.12.05. 13:01:38

Nem fideszes biznisz, tehát nyilván nem kell oltás.
Bezzeg ha az alcsúti roma kisztitkár lenne hatalmon, nem lenne kérdés, akkor is be kellene adni, ha nem lenne járvány.
Nyilván nem van a dologban mutyi (miben nincs ma ebben az országban) - de amit a fideszes bűnözök elkövettek az elmúlt években ellenünk, az bosszúért kiált.

reality check 2009.12.05. 13:04:39

EMU:
És igen, az oltás mellett lehet érv az is, hogy kisebb eséllyel kapsz el H1N1-et és leszel beteg, bár a védelmet így is csak 60-70%-osnak becsülik, lásd:

www.hirtv.hu/belfold/?article_hid=299470

Mindenesetre nem ezzel szoktak érvelni az oltás mellett, hanem többnyire azzal riogatják az embereket, hogy veszélyes világjárvány van, és minden újság címlapon hozza a haláleseteket. Valójában viszont egy sima influenzánál enyhébb betegségről van szó, kisebb halálozási aránnyal. Ennek ellenére a szezonális influenza ellen nincs ilyen agresszív hadjárat, hiába okoz arányában több halálesetet.

PerlaDelMare 2009.12.05. 13:04:55

Mi a helyzet a penicillin érzékenyekkel? Sokat olvastam a H1N1 vakcináról, és sehol sem említették, hogy azoknak, akik allergiásak a penicillinre nem adható be az oltás. Pedig így van...

Tegnap elmentünk a Megyei Kórházba, mivel ott működik egy oltópont. Az ügyeletes orvos miután megtudta, hogy penicillin érzékeny vagyok azt mondta, hogy így nem kaphatom meg az oltást. A tájékoztatóban, amit kaptak szerepel, mint kizáró ok.(A nővérke mondta az ügyeletes dokinak, hogy nade reggel már kapott valaki oltást, aki penicillin érzékeny, de ezt meg sem hallotta az orvos.../gondolom nem tartotta helyesnek.../) Mindesetre elment megkérdezni mást is.

Míg távol volt megkérdeztem a nővérkét;
"Szóval tartalmaz penicillin származékot az oltás?"
Azt mondta, hogy igen, többet is, és talán még penicillint is kis mennyiségben...Tehát jelen esetben az orvoson múlik, hogy vállalja-e a kockázatot.

Visszatért a doktor úr, közölte, hogy felhívott valakit és nem adhatja be az oltást, majd megmutatta a lapon, hogy 4 féle antibiotikumot is tartalmaz (ami penicillin származék). Tanácsolta, hogy keressem fel a háziorvosom.

Miért? Talán ő "vállalná a kockázatot"...és ha még így is lenne, nekem vállalnom kellene-e...? (Nem, nem kellene és nem is vállalom!)
Vagy talán ő fel tud írni másféle oltóanyagot is, amelyet külföldön használnak...?

Az állam egy olyan oltóanyagot vett meg, ami az emberek egy csoportjának (jelen esetben a penicillin érzékenyeknek) csak nagy kockázattal adható.
...Vagyis nem adható, mivel a sürgősségi osztály ügyeletes orvosa (valamit az a személy akit felhívott -a felettese) nem vállalták, hogy megkapjam a vakcinát és egyértelműen nyomós okuk volt erre.

Moosquibe 2009.12.05. 13:10:58

Gyerekek, egy vírus csak akkor veszélyes ha belehalsz??? Nekem speciel a 4 hét ágyban fekvés és munkából való kiesés nem kicsit odab*szna, ezért is oltattam be magam, nagy büdös semmi mellékhatása sem volt (azoknál se akiket ismerek és beoltatták magukat). És igen a belehaltak közül többségében a kritikus csoportok vannak, de az erős immunrendszerűeket is iszonyatosan lekaszálja a lábukról, sokkal jobban mint a szezonális flu, legfeljebb nem halnak bele, az meg ugye nem hír.

Idet 2009.12.05. 13:11:03

@EMU: Mert te okosan érvelsz.
Szűcslaci azt próbálta meg illusztrálni, szerintem, hogy hamar munka ritkán jó. És ez a vakcina (külföldi sajtó, orvos ismerősök stb.) kissé sietősen lett kifejlesztve, valamint a jelentős üzleti érdekek sem közömbösek. Mint ahogy Sztálin elvtársnak sem voltak közömbösek a saját érdekei. Lehet tudni ezekről a dolgokról egyébként.
Én nem vagyok oltás-ellenes, de ezt csakugyan jól meg kellene gondolni mindenkinek, mielőtt belevág.
Mint a legtöbb dolgot.

gombperec hídlakó 2009.12.05. 13:11:54

@Snakeins: Agymosott szoci bérkommentelő vagy, egyáltalán miért kell ebbe politikát keverni?

1. Világjárvány van
2. Szerencsére van oltóanyagunk
3. Sajnos tesztelésre nem volt idő, a több évtizedes kipróbált technológia alapján engedélyezték.
Tehát mindenki maga mérlegeljen, egy nem kellően tesztelt oltóanyag nagyon kis valószínűséggel előforduló káros mellékhatáait választja (ami gyógyítható)a biztos védettség mellett, vagy a szintén kis valószínűséggel előforduló tüdővérzésbe hal bele esetleg.
Ennyi

bocivitéz 2009.12.05. 13:12:38

szarrágó mocskos orvosok. Rühellem mind. Sok rokonom kinyírták-félrekezelték már. Tetü élősködő banda. Méghogy nincs boríték. Aha. Előre kérik! Fizetem a TB-t plusz az orvost. Ha meg is akarok gyógyulni akkor meg sokat. Hogy is van ez. Pfff.

deflorator 2009.12.05. 13:13:26

Az isten szerelmére, NEHOGY beoltassátok magatokat!!!

Én 1 hete kaptam meg az oltást és azóta már meg is haltam a szövődményekben. Ezt most egy ismerősöm gépeli a végakaratomnak megfelelően...

Droli · https://soundcloud.com/drolimusic 2009.12.05. 13:15:22

@reality check: "Ennek ellenére a szezonális influenza ellen nincs ilyen agresszív hadjárat, hiába okoz arányában több halálesetet."

Eleve, betegség ellen ilyen aggresszív "hadjárat" még nem volt. Szinte élőben nyomja a sajtó (a hazai; érdekes, külföldön nem foglalkoznak vele ennyit), mint anno az Irak elleni háborút.

(El is neveztem az országos tisztifőorvost országos hisztifőorvosnak :-)

Alf (törölt) 2009.12.05. 13:15:22

@reality check:

nem pontosan így van, mert az igazolt h1n1 esetek száma 526060, ebből 9600 halál az kb 2% halálozási arány, tehát a spanyolnáthánál picit kevésbé halálos.

Ugyanakkor jóval kevésbé fertőző, mint a szezonális influenza, amely így kb 20x annyi embert öl meg, mint h1n1.

pannonfunk 2009.12.05. 13:15:35

@Idet: Légy erős, ha elmentél volna orvoshoz, valószínűleg akkor sem tudnád, hogy túl vagy-e rajta. Volt olyan ismerősöm, aki magas lázzal, tüdőgyulladással ment orvoshoz, kapott lázcsillapítót, antibiotikumot (ha vírusos, akkor is megakadályozza a bakteriális felülfertőzést), de nem vizsgálták meg, hogy H1N1-e volt-e.

Moosquibe 2009.12.05. 13:15:59

PerlaDelMare: Barátnőm penicillin-érzékeny, kiskorában voltak reakciói, tavaly pedig félrediagnosztizálták a mononukleózisát és egy hétre brutál kiütésekkel a bőrgyógyászatra került az antibiotikumoktól (ami összejátszik azzal, hogy az Epstein Bahr vírus (a mononukleózis kórokozója) önmagától is szokott hasonlóan reagálni az antibiotikumra.

Most viszont ő is eljött velem oltatni, másnap kicsit bedagadt az oltás helye (ennyiben korrigálnom kell az előző hozzászólásbeli állításom) beborogatta, egy nap alatt elmúlt és lárihoppláhó. Szerintem ez még belefér ha ahhoz méred, hogy mi ellen védekezel.

h4z4rd 2009.12.05. 13:16:12

Szerintem ne hisztizzetek.

Új a vírus, új a vakcina. Ha az ellentmondó híreket ki is hagyjuk a meséből, akkor sem meglepő, ha az orvosok nem tudják megmondani teljes bizonyossággal, hogy melyik a jó döntés.

Vannak ilyen helyzetek, fel kell hozzájuk nőni és mindenkinek meghoznia a maga döntését a meglévő információk és benyomások ismeretében. Ennyi.

Belátom, nem túl tudományos, de aki nem virológus úgysem mehet biztosra.

Emlékezzetek csak (hogy egy, távlatilag hasonlóan halálos kimenetelű példát hozzak fel): pár éve még szerteszana szekáltak mindenkit, hogy a vaj az fújrossz. Mindenki benyalta a mesét és elkezdett margarint zabálni. Aztán szép lassan kiderült, hogy így a hidrogénezett növényi zsíroktól kell majd elpusztulni. Na?

EMU 2009.12.05. 13:16:59

@reality check: Fantasztikusan csúsztatsz. A wikipedián kevesebb, mint 526,000 újinfluenzás fertőzöttről beszélnek, több mint 9 ezer halálesettel, és a halálozási arányt meg sem említik, mivel sem az évnek, sem a járványak nincs vége. Másrészt ezek a számok köszönőviszonyban sincsenek a te 0.018 %-oddal, azt honnan vetted? Miről beszélsz? Miféle érvekkel jössz elő? Nevetséges... :) A hagyományos influenzás megbetegedésekhez viszonyítod az új influenzás haláleseteket. Ügyes, csak baromira átlátszó és abszolút félrevezető, bár a célod nyilván ez...

h4z4rd 2009.12.05. 13:17:57

@Droli: HISZTIFŐORVOS! olé, így van.

Droli · https://soundcloud.com/drolimusic 2009.12.05. 13:18:29

@gombperec hídlakó:
"1. Világjárvány van
2. Szerencsére van oltóanyagunk
3. Sajnos tesztelésre nem volt idő, a több évtizedes kipróbált technológia alapján engedélyezték.
Tehát mindenki maga mérlegeljen, egy nem kellően tesztelt oltóanyag nagyon kis valószínűséggel előforduló káros mellékhatáait választja (ami gyógyítható)a biztos védettség mellett, vagy a szintén kis valószínűséggel előforduló tüdővérzésbe hal bele esetleg.
Ennyi "

Maximálisan egyetértek.

pannonfunk 2009.12.05. 13:18:43

Egyébként én pl. azt nem értem, hogy aki nem oltatja magát, az miért agitál amellett, hogy ne oltsa magát más sem? Én pl. mindenkit rábeszélnék, hogy oltassa magát.

EMU 2009.12.05. 13:22:59

@Idet: Ha meg szépen lassan, komótosan készült volna el, akkor meg az lenne a baj. A világ nagy része irigyelt bennünket, hogy az elsők között kaphatták meg a magyarok az oltóanyagot, Ausztria is már a járványban kétségbe esve vásárolt komoly áron, mert addigra nyilván drágább lett, a környező országok szerencsésnek és irigylésre méltónak gondolták a magyarokat, hogy egyáltalán hozzáférhető volt a vakcina, erre mit tesz a világ zsenije, ez az emberi csúcsminőség, az univerzum legokosabbja, a derék magyar? Keres magának indokot, hogy miért szarja le ő a hozzáférhető oltást. Mert kommunista viperafészek gyártja. Mert a szoci kormány rendelte meg. És a többi. Ennél hülyébb, prolibb nép, illetve népség, nincs a világon, de döngessük csak a mellünket az eszünkre...

bigyo83 2009.12.05. 13:29:10

Kacorka, nem érezted úgy, hogy a forrást is ki kellene rakni? NLC fórum.
Nagyon hiteles fölrakni ide bármit is az "ismerősödről"...még akkor is ha gondolatébresztésnek szántad.

Egyébként érintett vagyok, 7 hetes terhes. Én most úgy gondolom, ha elkapom a H1N1-et, akkor tuti nem lesz gyerekem (lehet, én se). Kivárom a 12. hetet és oltatok.

PerlaDelMare 2009.12.05. 13:29:54

@Moosquibe:
Csak az a baj, hogy azért nagyon elgondolkodtató, hogy egy nagyon jó orvos (abból, hogy melyik részlegen dolgozik ez megkérdőjelezhetetlen), a felettese megkérdezése után nem adta be. Ha tájékoztat a kockázatokról, és mégis úgy döntök, hogy felveszem akkor az onnantól az én felelősségem és nem az övé. De nem erről volt szó. Fel sem merült, hogy egyáltalán beadhatja. ...Ilyen veszélyesnek ítélték meg.

Nálam is kiskoromban derült ki, hogy penicillin-érzékeny vagyok. Kisbaba voltam és nagyon viszketett a kezem, a szemhéjam pedig hihetetlenül feldagadt. Nem sokon múlott, hogy megúsztam...(pedig azonnal kórházba vittek a szüleim.) A gyerekorvosom pedig azt mondta, hogy bármikor, ha orvos közelébe kerülök azonnal mondjam, hogy allergiás vagyok a penicillinre, "mindig legyen a homlokomra" írva.

Igazad van, a sima oltással járó kockázatokat én is vállaltam volna -tekintve, hogy mi előzhető meg vele-, de így már egy teljesen másféle kockázatról van szó.

Szűcslaci 2009.12.05. 13:29:58

Az oltás mellett érvelőket az győzné meg igazán, ha mindenki meghalna, aki nem oltatta be magát. Az ellenzőket meg az, aha azok pusztulnának látványosan, akik meg igen. Lehet itt fujjolni a kommunistázókat - de hogy ők még egyszer sem mondtak igazat, az biztos. Ismeritek egyáltalán ama ember történetét, aki farkast kiáltott?

nemezisazis 2009.12.05. 13:31:22

én nem oltatok, úgyis sokan vagyunk..

ha a cékategórásokat nem viszi el az influenza tömegesen akik mocsokban élnek mert élvezik, akkor én sem ebbe fogok belehalni pláne hogy nincs krónikus betegségem...

oltasson az akinek két anyja van.. meg az aki szemellenzős birka.

mellesleg minden influenzajárványnak vannak halálos áldozatai, csak most elég nagy a szar a világban hogy az idei nevet kapjon és hírverést.

tessék mással foglalkozni, ne a válsággal, meg a poltitikával, nesztek egy világjárvány

genyamagyar 2009.12.05. 13:32:05

Elhangzott, hogy H1N1 nem veszélyesebb, mint a többi influenza. Nem tudom, hogy így van-e, de ha igaz, akkor a védőoltás miért lenne veszélyesebb, mint egy normál influenze elleni védóoltás?

Szűcslaci 2009.12.05. 13:32:35

Ha személyesen gyurcsányferenc mondaná, hogy: Ugyan kérem, badarság. Lári-fári. Még hogy veszélyes! Ezt még maga sem gondolhatja komolyan, doktor úr!
Na, ez aztán hihető lenne.

A meglepett törpe 2009.12.05. 13:32:51

www.flucount.org/ -on lehet követni melyik országban hányan betegedtek meg, és milyen a halálozási arány...

összesítve 1% a halálozási arány, de egyes országokban ennél magasabb.. Nálunk jelenleg 5% körül van...

Én oltattam magam, semmi bajom sem lett tőle. És nem érdekel senkinek sem a véleménye -ahogy az sem, hogy ha az omnivest milliókat lopott el- amíg azt látom hogy akik oltatták magukat nem lettek betegek a családban/batáti körben, aki pedig nem az 2 hete fetreng otthon lázasan, és siránkozik hogy miért nem oltatott.

Freechild 2009.12.05. 13:33:32

@yarisugi:

Az állam (orvos, egészségügy, minisztérium, stb) vállalja a felelősséget a mellékhatásokért??
NEM!!! Sem itt, sem a rendses oltásoknál... Ugyhogy a felelősségvállalás kérdését ne nagyon feszegessük szerintem...

genyamagyar 2009.12.05. 13:35:09

@nemezisazis: "akkor én sem ebbe fogok belehalni"

Ad1: akik meghaltak, ők is így gondolták.
Ad2: lehet hogy te nem halsz bele, de akinek átadod, az kaphat egy súlyos szövödményt
Ad3: minek szívni otthon egy héten át 39 fokos lázzal, ha nem muszáj?
Ad3: te egy korlátolt barom vagy

ati27 2009.12.05. 13:37:21

Feleségem 8 hetes terhes.. Tanakodtunk.. Jövő héten nagy valószínűséggel beoltatjuk. Én. és a 16 hónapos kislányunk már túl van rajta.. Az ismerősöméknél szintén.. Semmi gond nem lett. Miért? Mert az oltás még mindig sokkal kisebb rizikót jelent.. Mert már az is nagyobb kockázat a magzatra nézve, hogyha mégis megbetekszik a kismama és belázasodik, mint maga az oltás rizikója.. Persze tudni kell a sorok között olvasni.. De lehet hogy a "mikrocsip" hatása.

reality check 2009.12.05. 13:37:57

EMU:
Nem szándékosan csúsztattam, hanem elszámoltam. 9634/526060 = ~0.018, ami 1.8%. Szerintem itt alábecsülték az összes fertőzés számát.

Itthon kb. 60 ezer becsült fertőzésből van 20 halott (~0.03%)

Ha a CDC adatait nézem, hasonló adatok jönnek ki:
www.cdc.gov/h1n1flu/estimates_2009_h1n1.htm

Összes H1N1 fertõzött: 14-34 millió
H1N1 halálesetek száma: 2500-6100

Ha a két szélsõértéket nézem, ebbõl az jön ki, hogy a halálozási arány 0.007%-0.044%, átlag 0.018%

2500/34000000 = 0.007%
6100/14000000 = 0.044%
3900/22000000 = 0.018%

Hogy melyik adat áll legközelebb a valósághoz, nem tudom.

deflorator 2009.12.05. 13:38:21

@Szűcslaci: Hiába tagadja most a Fidesz (Gyurcsány blogjának apropóján), mindenki emlékszik rá, hogy az oltóanyaggal szembeni bizalmatlanság nekik köszönhető. Felelősséget kell vállalniuk a tetteikért.

Freechild 2009.12.05. 13:39:11

A WHO ott ludas a dologban hogy pandémiát hirdet egy olyan fertőzésre amiben eddig pár ezren haltak meg... Most volt a cikk az indexen hogy 60millio uj tbc-s megbetegedés van. És van még pár fertőzés ami messze lenyomja a H1N1-et...

És milyen érdekes hogy a magyarok is veszettül tudnak ilyenkor hivatkozni a WHO-ra, de mondjuk az otthonszülésnél 10éve simán leszarják, hogy mik a WHO irányelvek. ENnyit a szakmaiságról, meg az emberbaráti törödésről...

safranek 2009.12.05. 13:39:56

Mindenki a saját döntései után is kell hogy vállalja a felelősséget.
A kismama (és mindenki más) azért, hogy kéri vagy nem kéri az oltást a mellékhatások ismeretében.
Az orvos azért, hogy szakszerűen adja be (légbuborék nélkül sterilen, kellő mélységbe...)
A gyártó meg a bizonyított, de előre nem közölt esetleges mellékhatások miatt.
Ennyi!

Alf (törölt) 2009.12.05. 13:40:28

@TépveNéző:

ez a link is hibás, mert magyarországon 238 esetet jelöl és 25 halált, pedig az igazolt esetek száma 800 körül van már, és 16 halál, szóval nem 5 hanem 2%

ati27 2009.12.05. 13:42:29

@PerlaDelMare:

Ugye ezt most nem mondod komolyan? Miért tartalmazna egy oltás 4 féle antibiotikumot??? Ez az eset tényleg megtörtént? Mert az antibiotikumok csak a bakteriális fertőzésekre jók.. Ezt még én is tudom.. Általános iskolai tananyag volt.. mondjuk még a 80-as években.. A az influenza virús pedig virus.. Van egy "kis" külömbség..

Szűcslaci 2009.12.05. 13:42:46

@deflorator:
Szarok én a Fideszre is - nehogymá' politikailag szedjek gyógyszert. Ennyire nem fokozhatnak le vegetatívvá.

Alf (törölt) 2009.12.05. 13:42:47

@Alf: és ez az igazolt esetek száma, a szezonális influenza fertőzés számai pedig becslések, tehát vsz jóval kisebb a halálozási arány.

safranek 2009.12.05. 13:43:00

+ politikusok, média meg a hisztériáért!

Freechild,

A vírusok virulenciáját és egyéb tényezőket is számba vesznek, ebből jön ki a mérőszám ami alapján besorolják a fertőzést.

Freechild 2009.12.05. 13:43:23

@safranek:
MEglátod a következő HxNx-nél már kötelező lesz az oltás... Hiába önrendelkezés, meg emberi jogok...

reality check 2009.12.05. 13:43:35

TépveNézõ:
A flucount.org-on a táblázat alá oda van írva, hogy a halálesetek aránya a ténylegesen igazolt fertõzések alapján van számítva, és valójában ennél több nem igazolt eset lehet, tehát valójában kisebb lehet az arány.

Összesített átlagnak 1%-ot ír, így a valóságban valszeg ennél kisebb a halálozási ráta.

pannonfunk 2009.12.05. 13:44:24

@TépveNéző: Az 5%-os halálozási arányt mégis honnan vetted, ember??? 20-an haltak meg idáig, csak a kórházban ápoltak száma már közelíti a 400-at. Hivatalos becslések szerint 70 ezer fölött járunk a megbetegedésekkel, szerinted a 20 a 70 ezernek hány százaléka?

Freechild 2009.12.05. 13:45:14

@ati27:
Általános gyakorlat a fertőzéses betegségeknél hogy szélesspektrumu antibiotikumokat adnak, akkor is ha nem tudják a kórokozót, vagy ha virus, gomba, egyéb...
És hány háziorvos irja fel rögtön az antibiotikumot az influenzánál is...

EMU 2009.12.05. 13:45:17

@deflorator: Nem, nem mindenki emlékszik rá, ugyanis az emlékezet szelektív. Demeter Ervin is csak most vizsgálná az Omninvestet, pedig a Fidesz kormány is közbeszerzés nélkül, tárgyalásos megbízással! szerződött velük nem is egy esetben. Arra sem illik emlékezni, látjuk. Ahogy arra sem, ahogy a Fidesz elkezdte a cirkuszt az oltás ellen. Totális a felelősségük. Vállalni persze nem fogják. Mert igaz magyarok.

safranek 2009.12.05. 13:46:34

@Freechild:
Az oltások nem csak azért vannak, hogy téged védjenek, hanem a közösséget is. A közösség érdeke sokszor előrébb való az egyénnél.
lsd: kanyaró, tífusz, torokgyík, diftéria, gyermekbénulás, himlő....
Meg aztán azt is meg kell vizsgálni, hogy az oltóanyag okozta mellékhatásnak vagy a betségnek vannak nagyobb kockázatai.

Moosquibe 2009.12.05. 13:47:15

@PerlaDelMare: Persze, ha ott és akkor azt mondta volna a doki, hogy penicillinérzékenységre nem lehet, akkor ő sem adatta volna be, de nem mondta és nem is lett belőle az égvilágon semmi baj.

Ugye mindketten a Fluval B oltásról beszélünk?

nemezisazis: persze mindenki szemellenzős birka aki nem látja az ősszeesküvés elméletet és máshogy dönt felelősen. Bizonyára az intenzíven fekvő doki is így gondolta aki visszautasította az oltást. Szokásos magyar mentalitás, úgy van ahogy én hiszem, mindenki más szemellenzős, ...-bérenc (ide mindenki behelyettesítheti akiket nem szeret), és totálhülye.

Ez sajnos minden laikus számára végeredményben egy hitbeli kérdés, én csak a saját élményeimről tudok beszámolni és elmondani az én indokaimat. De ettől még eszembe nem jutna fikázni valakit aki nem arroganciából meg üldözöttségtudatból, de másképp dönt.

Freechild 2009.12.05. 13:47:49

Meg a kis számoknál ne feszüljetek, mert nem minegy hogy 5ből 1 hal meg (1 halál eset 20%), vagy mondjuk 1millioból 200ezer (az is 20%).
"Husz" ember miatt pandemia. EZ a szép.

kicsi piros disznó (törölt) 2009.12.05. 13:49:15

Egyszer oltattam magam influenza ellen 2004-ben. Akkor olyan beteg lettem mind még soha. Azóta nem oltatom magam, beteg sem vagyok. Jó nekem így.
Ismerőseim akik oltatnak ősszel, tavasszal már nyakig influenzásak.

Freechild 2009.12.05. 13:49:42

@safranek:
Édi pofa vagy, de ezt a nagy közösségi szellemet kezdjük el először a bagósokra, a kábszeresre, stb alkalmazni. Ott valahogy mindenki elszarja az én jogaimat.
Én hadd tegyem meg szabadon azt ami engem véd. Ajánljanak, de ne kötelezzenek.

Dekatlon 2009.12.05. 13:50:03

Az orvos nem ajálja se ezt, se azt. Mert félti az állását az esetleges pertől. Emberként értem (hernyó magatartás, de érthető), de hogyan nevezheti orvosnak magát az ilyen?

Dekatlon 2009.12.05. 13:50:36

Ez a játék a felelősséggel nem az oltás veszélyessége miatt van, hanem a gyáva orvos miatt, aki nem meri odatenni magát egy új szer mögé.
Az, hogy a laikus beteg felelőssége a döntés, az egy nagy bullshit. Ez csak a mondat első fele, a második az, hogy az orvos tájékoztat az esetleges kockázatokról, és akkor van MIBEN dönteni. De ezt most nem tudják megtenni, mert nincsenek sokat az erre vonatkozó adatok. Ez így egy nagy felelősséghárítás, nem több.

ati27 2009.12.05. 13:52:21

@Freechild:
Az oké, hogy már a betegségnél antibiotikum a szövödményekre.. De itt most a védőoltásról beszélünk.. Ami ismert korokozó ellen van.. Szerintem védőoltásba nem tesznek antibiotikumot.
Logikus:
Nem egy helyen hirdetik, hogy antibiotikumot csak indokolt esetben lehet adni, a rezisztencia kialakulása végett.. Ergo egy nagyszámú védőoltásnál nem fogják alkalmazni.. (kicsit használni kell a fejet..)

deflorator 2009.12.05. 13:52:30

@EMU: Én amúgy fidesz szavazó vagyok, de felkaptam a fejem már az első nap, amikor az omnivestet kezdték vizsgálni. A hatása ugyanis - legalábbis számomra - nyilvánvaló volt, egy járvány kellős közepén megingatja az emberek oltóanyagba vetett bizalmát. Szeretném azt hinni, hogy nem gonoszak, csak hülyék.

Moosquibe 2009.12.05. 13:53:21

A WHO védelmében azért annyit mondanék, hogy nekik nem az a dolguk, hogy amikor már a fél világ kihalt akkor mondják, hogy valóban, ez egy veszélyes vírus volt, hanem az hogy megelőzzék. Vagy ti jobban örülnétek neki, ha utólag nagy bölcsen azt mondanák, hogy dehát a TBC veszélyesebbnek tűnt?

safranek 2009.12.05. 13:53:44

@Dekatlon:
Az orvos felelőség max a szakszerű beadás. A mellékhatásokat nem Ő okozza.

@Freechild:

Azért az jó nem, hogy nincsenek a felsorolt betegségek. Egyébként, ha nem vennéd észre, a dohányosokat kezdik kiszorítani...

PerlaDelMare 2009.12.05. 13:55:38

@ati27:
Tényleg, tegnap történt meg velem ez az eset.
Még régebben, az iskolában minden oltás előtt megkérdeztem, hogy van-e benne penicillin, mert allergiás vagyok rá, de mindig az volt a válasz, hogy: Nincs. (néha magyarázatot is kaptam: "az egy antibiotikum/gyulladáscsökkentő, tehát ebben az oltásban nincs.")

Éppen ezért lepődtem meg tegnap, amikor a már olyan sokszor ismételt mondat ilyen reakciót váltott ki. (Még szerencse, hogy a lelkemre kötötték, hogy MINDIG mondjam az orvosoknak, hogy penicillin-érzékeny vagyok...)

Nagyon komoly, életveszélyes problémát okozhat nálam, ha mégis valamilyen penicillin/penicillin származék tartalmú gyógyszert kapok, ezért sem értem, hogy MIÉRT NEM tüntetik fel sehol, hogy ez az oltás kockázatot jelent azoknak, akik allergiásak a penicillinre. (Holott, ahogy az orvos is mondta, a tájékoztatóban, amit kaptak szerepel, mint kizáró ok!)

Ez aztán a felelősségteljes tájékoztatás...Kíváncsi vagyok, hány penicillin-érzékeny kapta már meg az oltást nem is sejtve, hogy mit vállal és kockáztat...

Saman · http://reszvetelidemokracia.blog.hu/ 2009.12.05. 13:56:13

Az egész "kivéve a terhesekre és a magzatokra" vonatkozó kitétel rész abból származik, hogy embereken nem lehet kísérleteket végezni. Az ember legközelbbi rokonán, a csimpánzokon szoktak kockázati statisztikai vizsgálatokat elvégezni, de arra a világ összes csimpánza sem lenne elegendő, hogy épp terhes korban is ugyan azt a statisztikailag érzékelhető mintát vegyék a kísérletekhez, amit amúgy...

Ezért megszokott, hogy az orvostudomány és a gyógyszerész szakmák által kontrollált kérdés államigazgatási logika módjára közli a kockázatvállalás ügyben, hogy nem tudja felelős tudós módjára kijelenteni, hogy a kockázati ajánlás sor terhesekre és magzatokra is ugyan úgy vonatkozik, mint a többiekre.

Ebből ered, hogy minden gyógyszer, azaz szinte minden gyógyszer tartalamzza ezt az elhatárolódó kitételt.

Én ezt szervezetszociológiából tanultam.

Ezek szerint az orvosok nemigen vannak erről felvilágosítva, vagy legalábbis egy ilyen esetben úgy tűnik inkább maradnak annál a kényelmes álláspontnál, hogy nincsen felvállalható felelősség.

Mellesleg az orvosszakma megtehetné, hogy ezesetben elvégzi ezt a nagyon drága vizsgálatot, amely feljogosíthatná a világ orvosszakmáját erre a felelősségvállalásra.

Az egész világ retteg az H1N1 eszkalálódásától.

Ez a kétségbeesett kismama nincsen egyedül!

ati27 2009.12.05. 13:58:30

@PerlaDelMare:
Biztos, hogy nincsen benne penicilin, meg antibiotikum.. Nem lenne logikus.. Az általános orvosi szabályok ellen lenne. (lásd az antibiotikumok alkalmazásának feltétele) De mindjárt utánanézek.. mert nem vagyok orvos, csak logikusan probálok gondolkodni.

Moosquibe 2009.12.05. 13:58:43

Azért azt elmondanám, hogy a WHO feladata nem a statisztika készítés, azaz a fél világ kihalása után bölcsen megállapítsa, hogy ez egy veszélyes vírus volt, hanem hogy felmérje, hogy mely vírusok jelentik a legnagyobb kockázatot, és lépéseket tegyen ellene. Vagy szerintetek egész addig le kéne sz*rni egy vírust amíg nincs 200 000 beteg? Ha már a fél ország beteg semmire nem mész a vakcinával, vírusos megbetegedésre pedig gyógyszer nincsen, csak tüneti kezelés.

Az meg, hogy az Omnivestesek akasztottak egy pár misit a kontónkra valószínűleg így van, de attól még az oltóanyag maga nem lesz feltétlen szar. Nekem a metróval kapcsolatban sem csak az a bajom, hogy sokat nyúltak (az is!) hanem hogy közben kurvára nem épült meg.

safranek 2009.12.05. 14:00:11

@PerlaDelMare:

Helye válogatja, hogy milyen a tájékoztatás. Tegnap velem egy 10 kérdéses kérdőívet tőltettek ki az oltás előtt. (igaz, ez a medicover-ben volt)

reality check 2009.12.05. 14:00:35

A www.flucount.org-on azt is említik, hogy általában azok az országokban, akik több H1N1 tesztet végeznek betegeken, kisebb halálozási statisztika jön ki. Ugye ez logikus, Magyarországon ritkán végeznek tesztet mert kb. 20 ezerbe kerül, így a táblázatban csak 283 "igazolt" eset van (a becsült 70 ezerrel szemben). Így jön ki a nyilvánvalóan hamis 5% halálozási arány.

A németek, portugálok, belgák viszont valszeg jóval többet tesztelik a betegeket, így náluk 0.02-0.05%-os halálozási arányok jöttek ki. Szóval ez csalóka, nem tudom mik a tényleges arányok.

ati27 2009.12.05. 14:04:05

A pandémiás vakcinában 1 vírustörzs található, az A/California/7/2009.
A közvetlenül a betegekből nyert, úgynevezett vadvírusokból a világ nagy központi laboratóriumai, mint a Centers for Disease Control and Prevention (CDC) vagy a WHO által ellenőrzött National Institute of Biological Standards and Control (NIBSC) állítják elő azokat a vírustörzseket, amelyeket a vakcinát előállító cégek megkapnak. Ez a rendszer biztosítja, hogy világszerte valamennyi vakcinagyártó azonos vírustörzset tartalmazó, optimális összetételű vakcinát állítson elő H1N1 ellen.

A vírusokat a gyártás során (mint ahogy Magyarországon máskor is) tojásban szaporítják. Az influenza-vakcina előállítása során a vírus felszaporítása két alapvető módszerrel történhet: az oltóanyaggyártók több mint 90 százaléka embrionált tyúktojásban szaporítja a vírust, a többi gyártó emlős-sejttenyészetet használ.
A magyar pandémiás vakcina gyártásához tehát tojást használnak, mindazonáltal az egyébként veszélyeztetett csoportba tartozó, de tojásallergiában szenvedők számára sem tilos az oltás - viszont fokozott körültekintést igényel, és fel kell készülni az esetleges allergiás reakció elhárítására. A tojásallergiásoknál reakciót kiváltó anyag csupán rendkívül kis mennyiségben van jelen!

A H1N1 elleni vakcina tartalmaz még ezen kívül több olyan anyagot, amely a gyártás vagy tárolás során nélkülözhetetlen. A vakcinában van például alumínium-foszfát gél, amely egyes sütemény-liszt keverékekben és élesztő porokban is megtalálható. Nem mérgező, engedélyezett, és a túladagolás is irreális.

Található benne még nyomokban, tehát nagyon kis mennyiségben (!) formaldehid, melyet az influenzavírus inaktiválására használnak.
TIPP
A H1N1-el foglalkozó anyagok gyűjtőhelye: h1n1.lap.hu, az ÁNTSZ honlapján pedig laikusok és orvosok is elolvashatják a legfrissebb hazai és külföldi szakvéleményeket.
A formaldehidre ismerten túlérzékeny betegek esetében ezért óvatosság szükséges.
A vakcina tartalmaz thiomersalt konzerváló adalékként, ennek a szerves higanyvegyületnek a bomlásterméke ugyanis az etil-higany, ami a szervezetben nem raktározódik, 7 napon belül a széklettel kiürül. Sajnos sokan ezt az etil-higanyt összetévesztik a metil-higannyal, amely viszont akkumulálódik és toxikus.
A tojások bakteriális fertőzésének kizárására antibiotikumokat használnak, így aki allergiás a gentamicin szulfátra (a Vancomycinre, Neomycinre és Ciprofloxacinre), az tudassa ezt orvosával, mert akkor az injekció beadását meg kell fontolni.

PerlaDelMare 2009.12.05. 14:04:45

@ati27:
A megyei kórházban, a felállított oltóponton (traumatológia) éppen ügyeletben lévő doktor mondta mindezt, valamint a nővérke és az a személy is, akivel telefonon beszélt az orvos.

Mutatta a lapot is, amire mondjuk rá sem néztem a megdöbbenéstől.

Tehát bármilyen hihetetlen is, így van. (Egyébként én személy szerint elég sok "miért?"-re nem tudom a választ ezzel az egésszel kapcsolatban...) Ez az egész igencsak felháborító...

ati27 2009.12.05. 14:04:56

Valóban lehet benne antibiotikum.. De ahogy elnézem csak minimális mértékben..

ati27 2009.12.05. 14:06:43

Persze ugy néz ki a tojásallergia súlyosabb lehet.. De akkor is beadható, csak kb 2 órára megfigyelés alatt marad a páciens, és ha "reakció" van akkor tudnak ellenlépéseket tenni.

ati27 2009.12.05. 14:07:14

@PerlaDelMare:
Így már nehéz kérdés..

0k- · http://ekezet.com/ 2009.12.05. 14:09:31

"Már az egész családja beadatta magának, csakhogy ne tőlük kapja el."

az oltás ellenére terjeszteni még tudják, amúgy. :)

PerlaDelMare 2009.12.05. 14:11:18

@ati27:
Gentamicin szulfát Vancomycinre, Neomycinre és Ciprofloxacinre...Penicillin származékok.

Szóval az "injekció beadását meg kell fontolni". Megfontolták, ketten is...és nem adták be.

Ezért nem értem, hogy miért nincs egy másféle oltóanyag is azoknak, akiknek ilyen nagy kockázatot kellene vállalnia.

jägermeister 2009.12.05. 14:12:14

Falus András, a Semmelweis Egyetem immunológus professzora is egyértelműen az oltás mellé tette le a voksát: index.hu/belfold/2009/11/25/hipergyors_az_uj_influenza_virus/
Fontos részlet: E veszélyek fényében "elképesztő felelőtlenség azt mondani az embereknek, hogy ne oltassák be magukat. Felelőtlenség azt mondani, hogy a szájmaszk és a vitaminok valamit is érnek. Valamit érnek, de ez körülbelül olyan, mintha a gyermekbénulás járványakor az ötvenes évek végén - hatvanas évek elején nem oltottak volna, hanem azt mondták volna a szakemberek, hogy elég a hagyományos módon egészségesen élni és ezzel az immunrendszert erősíteni" - magyarázta Falus András.
Eddig akivel a Semmelweis Egyetemen intenzíves orvossal, mikrobiológussal, immunológussal beszéltem, mindenki beoltatta magát, és erősen javasoltnak tartotta az oltást, terhes kismamáknak is. Az MTA immunológiai szekciója szintén. Szerintem rájuk kéne hallgatni, nem az ÁNTSZ oltópontjain oltó körorvosokra, mentőtisztekre, stb.
Nem ismerek statisztikákat, de elsőkézből tudom hogy az intenzíves orvosok ilyen rapid lefolyású véres tüdőgyulladást még nem nagyon láttak a sote klinikán mint amit a H1N1 csinált. Tudom továbbá hogy ugyanaz van az oltásban, és ugyanazzal a technikával készült, mint minden eddigi influenzaoltás, csak a vírusfehérje más. Minden injekciónak megvan a maga rizikója, tagadhatatlan, de a H1N1 esetében is igaz, hogy sokszázszor kisebb, mint a betegség elkapásának és szövődmény kialakulásának a veszélye.

(Már 1,5 millió ember be van oltva kb, ha lett volna egy komolyabb mellékhatás is, a sajtó eléggé felfújta volna. Szerintem ez is elég meggyőző.)

ati27 2009.12.05. 14:12:45

Ja persze, mi svédországban oltattuk/oltatjuk magunkat.. Itt mondjuk ingyenes volt, és nem nagyon érezni az otthonihoz hasonló hisztit. Nem akkora ügy..Tehát indokolt az oltás, mert itt is komolyan veszik.. Ergo, ez más mint a többi influenza.. Én eddig sosem oltattam magam, az elmult 10 évben nemhogy influenzám, hanem megfázásom is alig volt..

Saman · http://reszvetelidemokracia.blog.hu/ 2009.12.05. 14:13:16

A politikai szocializációs herce-hurca ismét olyan mélyen az életvilágban gázol, ahol tényleg ember életek forognak kockán.

Az az egyéni kérdés, hogy használom-e önvédelmi eszközként a védőoltást megterheltetett a közélet bizalmatlanságával.

Mint, ahogy általában az intézményességtagadó kultúránk diktálja, (nem hihetjük el, hogy a király, király, a rendőr nem rabló, az rovos nem gyilkos, stb.) meg kell kérdőjeleznünk azt is, hogy az oltóanyag vajon oltóanyag-e vagy sem.

Mivel a FIDESZ nem lehet biztos abban, hogy megnyeri a választásokat, így kénytelen minden lehetséges ütésfelületen szapulni a kormányt.

Egy hatalmas veszély énekelheti ki a FIDESZ szájából a sajtot. Beindul az az agytröszt, ami már kétszer is bebizonyította a közvéleménynek, hogy nekik semmi sem drága a hatalomért.

Mivel a választások közeledétvel a FIDESZ szellemi műhelye egyre jobban aktivizálódik majd, így könnyen előfordulhat, hogy a 2/3-os kilátásokból még kormánytöbbség sem lesz.

Azt értem, hogy a FIDESZ miért csap le az oltás témára :

A politikai közbeszédben elkezdi a két civilgyilkos zsákmányszerző párt ráolvasni az ellenfelére, hogy a másik civilgyilkos zsákmányszerző.

Ember legyen a talpán, aki rendet tesz függetlenként, hogy melyikőjük sárosabb ezügyben. A FIDESZ már megint szűz lett! A FIDESZ hívők minden fórumon hangoztatják, hogy ők már oly régen nem vettek részt a hatalomgyakorlásban, hogy minden ami ránk szakadt az a kormánypártok felelőssége. Ez részben igaz, de alapjaiban sántít ez az érvelés.

A védőoltás kérdésben szokás szerint a FIDESZ kezdte a komédiát.

Több politológiai kérdés is benne van ebben a kampánytémában. Az egyik, hogy miként értessük meg a szavazópolgárokkal, hogy a másik párt civilgyilkos zsákmányszerző logikára szerveződött.

Egyrész ezt már egy 3 éves gyerek is fújja, ha egy kicsit is odafigyel a politikára, másrészt azzal mégsem kampányolhatnak, hogy 1998 óta minden közpénzt FIDESZ és MSZP pártlisták alapján osztanak el a szakértői vélemények és bármiféle társadalmi kontroll 120%-os ignorálásával.

Amúgy sem divat a tények világában kalandozni, sokkal jobbak az olyan terepek, ahol hiedelmek ereje ütközik egymással.

A másik oldala ennek az éremnek az a posztmodern vajákolás, hogy minden legyen hitbéli kérdés a politikában. Ha a nagyszakállú főmufti asszondja, hogy a zoltás nem is oltás, hanem csak MSZP bussines, akkor az úgy is vala.

Még a Göncz Árpád elnöklése idején hallani lehetett olyanokat, hogy politikus elhatárolódik olyan politikustársaitól, akik vallási kérdésekben, tudományos szakmai kérdésekben olyan vehemenciával igyekeznek politikai álláspontot képviselni, mint az MSZMP KB a korai Kádári időkben, vagy a katolikus egyház a XIII. században.

Ma már ennek viselkedésnek nyoma sincs.

Simán visszaterelték a politikai közbeszéd síkját a premodernre jellemző térbe.

A FIDESZ hívők ezért nem oltatják magukat.

A közegészségügyi vezetők meg nem mernek ilyenkor két nyaklevest leosztani a pártokráciának, egyetlen civil szervezet sem (kivéve FEDOR) kezd el a halott csecsemők víziójával kampányolni... Senki nem aggódik az intézményességekbe vetett bizalmat erodáló közpénzen folyó pusztító tevékenység miatt.

Nem divat nálunk a civil kontroll. Nem szoktuk számonkérni a pártokrácián az ő felelősségüket. Különösen a politikai szocializációs kérdésekben nem igen zajlik már ilyesmi. Kéri Laci már elfáradt, másnak meg amúgy sem adna szót a pártokráciával maffiszerűen összefonódó sajtó.

Talán majd a szilveszteri műsorban a parodisták szánnak egy-két poént a témának, vagy a politika szilveszteri műsorában, a választási eredményt kiértékelő háromszor negyven percben megemlítik a krónikások.

Talán a rendszerváltás utáni leg groteszkebb állampolgári politikai tiltakozási akciójával állunk szemben.

“INKÁBB MEGDÖGLÜNK, DE AKKOR SEM HASZNÁLUNK MSZP-S VÉDŐOLTÁST!”

A részvételi demokrácia ismét éteri magasságokba emelkedett kis hazánkban! Köszönjük Viktor! Köszönjük sajtó! Köszönjük közigazgatási és tudományos elitek!

Hogy “tükör által homályosan” szemléltessem a témát, had vessem össze egy angliai, az elmúlt 6 hétben lezajló nagy nemzeti méretű mozgosító kampánnyal.

Az utcákon és a televízióban a jónép egy része egy szimbolikus piros piapacsot hordott az emlékezés napja előtti hetekben. A háborús hősökre emlékeznek ilyenkor. Ez a kampány arról szólt, hogy hívják haza a hadsereget Afganisztánból. Gyűjtést is szerveztek arra, hogy a felmerülő költségekhez hozzájáruljanak lakossági adakozással.

Több önkéntesnél bepróbálkoztam azzal, hogy magyarázza már el nekem, hogy jól értem-e hogy ez egy békedemonstráció és a kormány döntése elleni állampolgári tiltakozási erődemonstárcióval van-e dolgunk.

Egységesen minden esetben kategorikusan elzáérkóztak ettől a nézőponttól. Minden esetben elmondták, hogy ők a hadsereg mellett kampányolnak. Segíteni kívánnak a hadseregnek hazakerülni. A családok örülnének ha az apa hazakerülhetne. Nem kérdőjelezik meg a kormány vagy a hadseregvezetés vagy a NATO döntéseit, nem is kívánnak vitatkozni ezekkel.

A királynő országában így adnak hangot az állampolgári tiltakozási akciók keretein belül közügyeknek.

Nálunk meg…

A leendő miniszerelnök nekiesik még a védőoltásnak is. Ő diktálja a részvételi demokrácia akciókat… és működik.

Kiépült a szellemi alapja ennek a barbárságnak, a sajtó remekül muzsikál a történethez.

Roy 2009.12.05. 14:13:36

Egy kicsit kezd az egész érdekessé válni a H1N1 oltás körül. Először is amennyiben világjárványról beszélnek, akkor miért nem teszik ingyenessé az oltóanyagot, és az oltást. A Paralízis, Tüdőbaj elleni oltóanyag is ingyenes. A Fekete himlő elleni oltás az volt.
Másodszor oltóanyag hiány van sok patikában.
Az oltóközpontokban kb 4000 forintba kerül az oltás. 3000 Ft az oltóanyag, és a beadása + 1000 Ft-ot kérnek a tájékoztatóért amit akkor is ki kell fizetni, ha nem kéred. A házi orvosok többsége is pénzt kér az oltásért annak ellenére, hogy van TB-d. Egy kicsit nagyon úgy néz ki mintha mindenki üzletet csinálni akarna az oltásokból.
Jó lenne ezek után eldöntenék az illetékes ELVTÁRSAK a parlamentben van járvány, vagy nincs.

PerlaDelMare 2009.12.05. 14:14:52

@ati27:
Vagyis jelen esetben nem kellett semmilyen kockázatot sem vállalnom, mivel egyszerűen úgy ítélték meg, hogy nem kaphatom meg. Ez azért tényleg elgondolkodtató...

nemezisazis 2009.12.05. 14:18:49

egyre meggyőzőbbek vagytok.
na jó nem, de legalább próbálkoztok. már csak az érvek hiányoznak.

oltassatok. nem kő immunrencer maj oltatunk mink is mint a zamerikánusok akik beledöglenek egy bárányhimlőbe és még bőven vannak náluk középkori betegségek..

az influenza az influenza. egyik ellen sem oltatom magam pont az előző bekezdés miatt. olyanok ellen oltatni a szervezetet amit az le tud győzni pontosan az a fajta baromság, ami oda vezethet, hogy egy idő után oltás nélkül már nem is képes kezelni azt.

mégegyszer elmondom, ha figyeltétek volna a szíveteknek oly kedves szent igazmondó híradásokat, akkor tudnátok, hogy minden évben haltak bele influenzába, ha utána is néztetek volna, azt is tudnátok mennyien.

ja és ha látványosan nincs rendszerszemléletetek, inkább tagadjátok le az egyetemet, de még az érettségit is, ha van..

korlátolt vagyok persze, de akkor miért nem azok halnak bele akik nem élhető körülmények között élnek? komolyan. tudom, hogy egyre nagyobb szégyen gondolkozni, de ez blog, senki nem tudja meg, úgyhogy nyugodtan megpróbálhatjátok.

de inkább kiállok széllel szembe hugyozni, úgy látom annak több értelme van. aki még a környezete szerint sem logikus gondolkodású és intelligens az miért hajthatatlan? költői kérdés.

PerlaDelMare 2009.12.05. 14:25:54

@Saman:
Miről beszélsz?!
A magyarok NAGY részének az a baja, hogy egy olyan oltást KÉNYTELENEK felvenni sokan (mindazok, akik meg akarják előzni a H1N1-et), ami számukra nem a legjobb! A várandósoknak is lenne jobb oltóanyag, ami kisebb kockázattal járna, valamint például a penicillin-érzékenyeknek is rendelkezésére KÉNE, hogy álljon, egy olyan vakcina (például mint amit külföldön használnak,) amivel nem kockáztatják meg, hogy súlyos következményekkel kelljen szembenézniük.
Alapvető emberi jogunk LENNE, hogy ilyen esetben választhassunk!

Miért vagyunk kénytelenek 2 kockázatos dolog (oltás, ami súlyos következményekkel járhat, vagy "nem oltás", és esetleg elkapjuk a H1N1-et és annak lesznek szörnyű következményei) között dönteni, amikor lehetne egy szinte kockázatmentes opciót választani??!

ati27 2009.12.05. 14:30:40

@nemezisazis:
Hát igen.. remélem megtagadod a védőoltásokat a majdani gyerekedtől is.. Persze.. De ha logikusan gondolkodnál akkor tudnád, hogy a védőoltás pont hogy erősíti az inmunrendszert. Persze ahogy sokan mondták, hogy a probléma nem a buta emberekkel van, hanem a legveszélyesebbek a félműveltek, és sajnos ők is a leghangossabbak.. Dehát kétkedni divat a mai magyaarországon..

PerlaDelMare 2009.12.05. 14:31:53

@Saman:
Az előbb írtam neked egy igen hosszú választ, de sajnos elnyelte az világháló.

Mivel nem vagyok hajlandó még 5 percet elpazarolni rád, így valószínűleg nem fogom újra leírni a véleményem.

Annyira beszűkült a gondolkodásmódod, hogy meggyőződésem kár minden szóért. Veled éppen úgy nem érdemes veszekedni, mint ahogy vitába szállni sem. Egyszerűen nem süllyedek le a te szintedre.

Nem akarod látni azt, ami nyilvánvaló...Élj csak csukott szemmel, és gyűlölködj tovább.

standard 2009.12.05. 14:32:10

@nemezisazis: az amit írsz faszság. az immunrendszer nem így működik. az amit a posztban ír a csicsákó szintén faszság. az eü már réges-rég nem úgy működik, hogy doc. X kinyilatkoztat te meg elfogadod. doc. X opciókat ad meg és te döntesz. mert a biológia korántsem annyira egzakt mint a hídépítés. tiéd a felelősség, ez a szabadság nehéz mámora. és így eljutottunk a lényeghez. ez az egész blog faszság és nem látom, hogy a sziláj miért futtatja (ld. még vizit, pirula) ezek a blogok semmit se fognak változtatni a mgyar eü-n. ezek a blogok dühöngők.

EMU 2009.12.05. 14:34:36

@Saman: Alapvetően arról beszélsz, hogy jó hogy itt vannak nekünk ezek a senkiházi pártok, de attól még azt nem lehet nem észrevenni, hogy ez a civil állomány mérhetetlenül tájékozatlan, kulturálatlan, műveletlen, ostoba tapló. Mert azt sem bírja felfogni, hogy azért, mert jó magyar szokás szerint rendkívül gyökér politikusaink meg pártjaink vannak, neki még nem kellene gyökérnek és végtelenül ostobának lenni. De nem, ő akkor érzi jól a bőrében magát, ha úgy táncolhat, ahogy a szarháziak fütyülnek neki, és ha legalább annyira, de ha lehet még inkább sötét paraszt módjára viselkedhessen. Ezért önálló gondolkodásra képtelen, buta, primitív seggfej lesz nagyobb valószínűséggel a magyar, mint önállóan gondolkodni képes homo sapiens. Ez az ő hamisítatlan identitása is egyben. Minél nagyobb bunkó, annál jobban és annál elmésebbnek érzi magát. És ezt tudja függetlenül a pártoktól és a politikától is.

Mária 2009.12.05. 14:38:27

@ati27:

"probléma nem a buta emberekkel van, hanem a legveszélyesebbek a félműveltek"

Valóban, a buta emberekkel soha nincs gond. Teszik agy nélkül, amit rájuk parancsolnak.

A félműveltekkel az a gond, hogy próbálnak gondolkozni és ennek eredményeként olyan viccesen suta módon kapálóznak a kiadott parancsok ellen.

A tanult emberekkel szintén nincs gond, hiszen ők magasról leszarják mind a manipulációt, mind a parancsokat. De nem is ők a magyar swinflu biznic célcsoportja.

EMU 2009.12.05. 14:39:17

@PerlaDelMare: A frászt az a baja magyaroknak, hogy olyan oltást kapnának, ami számukra nem a legjobb. Az olcsó, végtelenül agyalágyult, ostoba hőbörgés és gyűlöletvágy az, ami a magyarok baja, ehhez meg remek apropó most a többségnek az oltás. Ennyi sületlen ostobaságot a magyarokon kívül más nép nem igen művel. Nem csak az oltással kapcsolatban, elég csak nyitott szemmel és füllel járni. De mint tudjuk, az univerzum legokosabbjai vagyunk...

tzi 2009.12.05. 14:39:21

@reality check: "Ez nem elég érv amellett, hogy az egész csak humbug?"
A humbugos humbugodat probald lenyomni a lelegeztetogepen levo amugy nem beteg emberek torkan. Vilagszerte lehetoleg, mert nem csak Magyarorszagon irtja a nepeket a virus.
Istenke segitsen mar rajtad, humbug akkor lenne, ha nem lennenek megbetegedesek es halalesetek, megis riogatnanak vele. Beh.

ati27 2009.12.05. 14:39:45

@EMU:
Igen teljesen jól megfogalmaztad. Sajnos akikről irod vagy nem ismerik fel, vagy majd fröcsögnek rád.. És mindjárt jön a zsidózás is..

kiraaaaa 2009.12.05. 14:40:58

Én csak azt nem értem, mért nem vették ki a gyereket annál a kismamánál, aki meghalt, meg a gyerek is. Ilyenkor nincs olyan protol, hogy előbb az anyát mentik, aztán a gyereket? Inkubátornak használták az anyukát?

Mária 2009.12.05. 14:43:14

@standard:

Dühöngőre is szükség van.

Szakmabelinek tűnsz. Örülnék, ha leírnád, szerinted Magyarországon miért nem működik a korrekt, anyagi és politikai érdekektől mentes betegtájékoztatás.

fozoo 2009.12.05. 14:44:24

Kedves kacorka!
Sokrétű problémát érintett a blogbejegyzés!

A barátnőddel történt eset joggal háborít fel. Így nem lehet bánni senkivel; sajnos a pácienssel való bánásmódot nem igazán tanítják az egyetemen.
Elképesztő, hogy az orvostársadalom nem egységesen nyilatkozik az oltásról, sok orvos minden szakmai alapot nélkülözően javasolja az egészséges, felnőtt betegének, hogy ne adassa be magának az oltást. Az egészségügyi felső vezetés ebben komolyan hibás.

Véleményem szerint minden felnőttnek be kellene adatni a vakcinát, mivel – főleg a fiatal felnőttek körében – gyakoriak a súlyos mellékhatások. Ezt az immunrendszer túlreakciója, egy úgynevezett citokinvihar nevű jelenség okozza. Leginkább azok veszélyeztetettek, akiknek hasonló vírusfertőzése nem volt soha (a szezonális influenza nem számít hasonlónak ebben az esetben). A vakcina hatásos, megfelelően bevizsgált, és ezen a gyártó cég nagyon zűrös háttere sem változtat.

Ugyanakkor!
Alapvető szakmai előírás, hogy terhesség alatt nem olthat az orvos, de mivel a H1N1-törzsnek súlyos szövődményei gyakoribbak a kismamák körében, nagyon nehéz döntés elé kerül az orvos. Két rossz közül lehet választani: 1: A kismama ne kapjon oltást, és akkor retteghet, hogy ne kapja el a vírust. 2: Megkapja a védőoltást, és a magzatot teszi ki veszélynek. Miért teszi ki veszélynek? A védőoltásokban van egy tiomerzál nevű szerves higanyvegyület, amely bizonyítottan teratogén és karcinogén, azaz károsítja a DNS-t és rákkeltő hatású. Ezzel a DNS-javító mechanizmusok, valamint az immunrendszer normál esetben megbirkóznak, de a fejlődő magzatban visszafordíthatatlan károsodást okozhat a vegyület.
Mi akkor a javaslat a kismamáknak? Amennyiben helyesek az információim, a nőgyógyász szakmai kollégium az első két trimeszterben nem javasolja az oltást, a harmadikban lehet oltatni. Személyes véleményem szerint a kismamák környezetében élőknek mind meg kellene kapniuk az oltást kivétel nélkül, hiszen a kismamát és a születendő gyermeket veszélyeztetik, ha nem így tesznek.

ati27 2009.12.05. 14:46:37

@Kiraaaaaa:
Jajj basszus ezt most nem mondod komolyan. Ad 1 egy bizonyos ideig nem él meg a gyerek önálóan. Másrészt maga a császármetszés is egyfajta sokk, ami pluszban rádob a fertőzésre.. Tehát ha megteszik valószínű jobban megterhelik a szervezetet.. Ergo nem segít csak ront.. Gondolom ez volt a megfontolás.

kiraaaaa 2009.12.05. 14:48:52

@ati27: 21 hét felett már életben maradhat, élő példa a szomszéd fia.

standard 2009.12.05. 14:49:19

@Mária: mert az eü. szakdolgozók, és orvosok jelentékeny hányada anyagilag khm befolyásolható helyzetben van. a tisztán szakmai alapokon álló betegtájékoztatást így nem valósulhat meg.

Parasite 2009.12.05. 14:50:01

aki terhes és nem oltatja be magát, egyszerűen sötét. ennyi a lényeg.

gitáros 2009.12.05. 14:51:17

@Saman:
"...embereken nem lehet kísérleteket végezni."

Már hogyne lehetne! (Nem tudsz cáfolni, én is vettem részt gyógyszerkísérletben. Mármint tesztalany.) Viszont terheseken SOHA nem tesztelnek, a magzat védelme érdekében.

Dekatlon 2009.12.05. 14:52:43

@safranek: Miii vaaaan? Szóval ha szakszerüen adja be, akkor ciánt is adhat, akkor se felelős?
Szép is lenne...
Nem csak a szakszerű beadás a felelőssége, hanem az is, hogy legjobb tudomása szerint amit tesz, az az egészségemet szolgálja. Ha pl. FOGALMA SINCS, hogy mit okoz amit csinál, akkor ne csinálja. (max, ha ő ezt elmondja, és én ennek ellenére is _saját felelősségemre_ ezt kérem)
Így/ekkor lehet idekavarni a beteg felelősségét, nem korábban.

jacint70 · http://jacint.blog.hu 2009.12.05. 14:53:36

Én beoltattam magam, de nem vagyok meggyőződve róla, hogy egy kismamának okvetlenül kell...
jacint.blog.hu/2009/11/23/oltopont

ati27 2009.12.05. 14:54:23

@fozoo:
Valóban mondasz valamit. De! Ha azt vesszük jelenleg az ételizesítők, élelmiszeri alapanyagokra is fennál ugyanez a megállapytás, akkor szerintem kisebb a kockázat.. Mert ugye a mai világban ezeket nem tudjuk kikerülni.. Hidd el nekem a legnehezebb a döntés.. De vállanom kell a kockázatot, mert karácsonyra hazamegyünk.. És sajna a rokoni kör nagyrésze "politikai okokból" nem oltataja be magát. PErsze az sem érv, hogy ezzel nem saját magukat veszélyeztetik..

algi 2009.12.05. 14:55:32

Az élet minden területén szükség van az információk kritikus elemzésére, de úgy látszik, az átlagember csak az ilyen veszélyes helyzetekben kezd el azon gondolkodni, hogy talán tényleg tudatosan kellene élni.

Azért vannak nézeteltérések az orvosok között is, mert bármilyen rosszul hangzik, minden szerencsétlen hülyének lehet diplomája, meg doktorija, aki elvégzi az egyetemet. Csak sokat kell szívni, nem kell hozzá tudatosan élni, nem kell objektívnek lenni, ugyanúgy vannak az orovosok között olyanok, akik beszopnak mindent.

Meg kell nézni a két oldal érveit:
- Aki nem akarja beadni, az azt mondja: Nem tudjuk, mi a hatása az oltásnak.
- Aki be akarja adni, az azt mondja: A következők a hatásai az oltásnak.

Az első fél elismeri, hogy nem tudja, mi a hatása, de nem kérdőjelezi meg, hogy az utóbbi ne tudná. Ezen kívül az utóbbi álláspontot megbízhatóbb források képviselik, mint az előbbit.

Megjegyzem, orvosok csak magánban merik azt mondani, hogy nem oltatnak, a nyilvánosság előtt az oltás mellett állnak ki. Az orvosoknak viszont nem az a feladatuk, hogy partizánakciókat hajtsanak végre és szabotálják a tudományosan elismert tényeket, úgyhogy azt javaslom, hogy a megbízható, álláspontjuk mellett nyíltan kiálló emberekben bízzál, akik érveket mondanak és nemcsak ködösítenek.

Idet 2009.12.05. 15:00:15

@pannonfunk: De, tudom, merthogy egészséges lettem időközben. Azt nyilván nem, hogy melyik influenza. Ahhoz előbb meg kellene halnom, boncolás, miegymás...

wiener 2009.12.05. 15:05:04

ismeros terhes no, elment oltopontra, elkertek a 3000-et, mondtak akkor ingyenes ha a haziorvoshoz megy, haziorvos mondta, menjen az oltopontra, az azert van
LOL
egyebkent neki is ellenkezo dolgokat mondott minden orvos

fingerbangs 2009.12.05. 15:07:33

a fidesz alatt ilyen nem történhetne meg
ÉLJEN VIKTOR

Idet 2009.12.05. 15:10:33

@EMU: Nem a komótosság a lényeg, hanem az alapos tesztelés, ami időigényes.
Hogy melyik viperafészek, az tök mindegy, a te kedves posztszocialista kormányod pedig gőzerővel tett azért, hogy az egyszerű (nem orvos, nem atomfizikus, nem főgyógyszerész stb.) állampolgár elbizonytalanodjék és most már ne bízzon meg senkiben az égegyadta világon. Ez baromi jól elősegíti a népegészségügyet, meg minden egyéb bizalmon alapuló intézmény munkáját, mi? Ne gyere itt nekem a józan ésszel, te, személy szerint, tudod ellenőrizni, mit tartalmaz egy gyógyszer? Tartósíított élelmiszer, vegyiáru, ruhanemű és a többi ló...hmm, füle? Úgy értem, valóban? Tudod pontosan, melyik anyag mi, milyen hatása van, miből készül? Vagy csak megbízol azokban, akik ráírták, és ELHISZED nekik, hogy ők értenek hozzá, nem fizette le őket valamilyen konszern, vagy nem zsarolta a megfelelő szakvéleményért?
Ne mondd, hogy összeesküvés-elmélet, mert volt rá precedens!
Contergan bébik? Indiai tömeges mérgezés?

fozoo 2009.12.05. 15:13:04

@ati27:
Politikai vonatkozásokra direkt nem tértem ki. Mindenkinek felhívnám viszont a figyelmét, hogy Bajnai Gordon és Orbán Viktor is beoltatta már magát.

Mária 2009.12.05. 15:13:16

@standard:

Ez azt jelenti, hogy akit motivál anyagilag az Omninvest, az pro, míg akit nem ér el, nem keres meg, az a saját meggyőződése szerint kontra???

Ez több, mint nyugtalanító.

ati27 2009.12.05. 15:13:33

@Szűcslaci:
Te irtad: Az oltás mellett érvelőket az győzné meg igazán, ha mindenki meghalna, aki nem oltatta be magát. Az ellenzőket meg az, aha azok pusztulnának látványosan, akik meg igen. Lehet itt fujjolni a kommunistázókat - de hogy ők még egyszer sem mondtak igazat, az biztos. Ismeritek egyáltalán ama ember történetét, aki farkast kiáltott?

Leszarom, ha valaki a saját életével játszik.. De ha másokéval, azt már nem.. És nem vagyok mszp szavazó, és nem is leszek..

Tibiflowing12 2009.12.05. 15:14:02

Azt nem értem, hogy ha egy nő várandós (nem terhes, várandós), akkor miért szorong, sír, szenved? Ez kihat a magzatra. Nevetni kell, mosolyogni, otthon lenni, elkülönülni, élvezni az áldott állapotban levést és boldog csecsemőt hozni a világra.

EMU 2009.12.05. 15:17:48

@Idet: Mire fel írsz olyat, hogy az én posztszocialista kormányom? Hm? Mit tudsz te ebben a vonatkozásban? Vagy dúvad magyar barmolás nélkül nem bír egy szót sem kiböfögni magából? Éppen arről is írtam, hogy mennyire gyökér a magyar, erre ezzel nyitsz? Gratula...

Mária 2009.12.05. 15:19:31

@Grundaktiv_Gergo:

Te még soha nem éltél nővel?

A hormonok nagyon oda tudnak ám baszni és nem csak a terhesség alatt.

:)))

ati27 2009.12.05. 15:19:46

@Grundaktiv_Gergo:
Szerintem te faszi vagy, és vagy nem volt barátnőd.. Ha menstruálnak akkor is vigyázni kell velük... :) Na, és amikor állapotosak.....

nyari mikulas (törölt) 2009.12.05. 15:21:16

@PerlaDelMare: "Gentamicin szulfát Vancomycinre, Neomycinre és Ciprofloxacinre...Penicillin származékok. "

Nem azok, abszolute semmi kozuk a penicillinhez.

numda · https://giuliotortenesze.wordpress.com 2009.12.05. 15:25:59

2009-12-05 13:39
Megerősítették: az oltás ellenére új influenzával kezelték

Megerősítette a Debreceni Kenézy Gyula Kórház illetékese, hogy H1N1-vírusfertőzéssel kezeltek egy olyan férfit, aki másfél hónapja megkapta a védőoltást.

A 29 éves betegnél a gyorsteszt mutatta ki az új influenza vírusát, de azóta már a speciális vizsgálat is megerősítette ezt. A debreceni rendőr már túl van az életveszélyen, két napja vették le a lélegeztető gépről.

Szentgyörgyi János Kenézy Gyula Kórház sajtóreferense a hírTV-nek elmondta: „mindenféle vizsgálat megtörtént és egyértelműen igazolta azt, hogy az a bizonyos vírusfertőzés, a H1N1 fertőzés volt.

(hírTV)

numda · https://giuliotortenesze.wordpress.com 2009.12.05. 15:27:53

Soxor elmondtam blogomon az elmúlt hónapok során, hogy óriási hiba, és az emberek becsapása a szerológiai hatékonyság és a járványügyi hatékonyság összemaszatolása.

Az egyik azt jelenti, hogy létrejön oltás után az immunválasz. És csak ennyit jelent, nem többet.

A másik azt jelenti, hogy az oltott személy vad vírussal találkozva nem lesz TELJESEN VÉDTELEN. Hanem VÉDETT lesz. Ez most kicsit inogni látszik.

Egy esetből nem lehet (nem is illik) általánosítani, de azt hiszem, sokkal több szerológiai kontrollt kellene megcsináltatni ahhoz, hogy kiderüljön, vajon az általunk használt vakcinák valóban védenek-e azon kórokozók ellen, amik ellen adjuk őket.

Vagyis a dogmatikus infektológia helyét át kellene vegye a bizonyítékokon alapuló infektológia.

Én például MOST azonnal leszűrném az összes terhest, hogy hány százalékuk védett már természetes fertőzéstől, és ezeket, akik védettek, semmiképpen nem oltanám. (Drága, persze. De olcsóbb, mint egy hónapos eredménytelen harc 5-6 beteg intenzív osztályos kezelése során.)

A többit is csak nagyon megfontolva, és az egész eddigi elméleti kirakóst még egyszer ellenőrizném. Mert ha az oltás mégsem teljesen OK (ennyit ér a WHO minősítés), akkor nagyobb bajok is lehetnek a mostani, eddig egyszeri meglepetésnél.

kvadrillio 2009.12.05. 15:29:50

Illetékes Falus úr megmondta: Oltatni kell.Az oltás véd. Csak az véd.
Ha nem véd, akkor nem véd. Ez is benne van a pakliban. Azt is megmondta: A beoltottak közül is sokan fognak meghalni, "EGYÉB OKOK MIATT ". Egyéb ok meg annyi van, amennyit akarnak.
A vírustól mindenki fél. Ha mégis meghalunk tőle, ennyi volt.
A mai terhes kismamákat kegyetlenül sajnálom, hogy pont beleesnek ebbe a világméretű H1N1 járványba.
A legelső bármilyen szokatlan tünetnél, azonnal orvoshoz kell fordulni. Nagyon komolyan kell venni.

lehuzas 2009.12.05. 15:33:07

"Barátnőm közölte hogy fogja be a pofáját és vele ne beszélgessen. És most otthon ül és zokog hogy mit tett most a babájával." akkor most egy nyul aki a szonyeg alatt sirdogal vagy egy verfarkas aki orvost eszik?

banurr 2009.12.05. 15:33:59

Ezt az oltást nem szabad beadatni magunknak, mert az Omninvest Tel-Avivval összekötve csak mikrochipeket akar a magyarokba beültetni, hogy ostoba birka módjára terelhessenek minket. Viszont majd jövőre lesz egy másik oltás, amit már a magyar érdekeknek gazdasági kör szponzorál (magyar érdekeknek megfelelő mikrochsippel) adni. Azt kell megvárni.
Én meg egyébként házipálinkát és fokhagymát használok. Még nincs semmi bajom. Lehet, hogy alkoholista (is) vagyok?

numda · https://giuliotortenesze.wordpress.com 2009.12.05. 15:34:03

@kvadrillio:
Én, orvosként, szépen bevásároltam még nyár végén antivirális szereket, amiket eddig nem nagyon emlegettek, de most hirtelen a vezetők is újra felfedeztek.
És maj beszedem, ha kell. Ezek megelőzésre IS jók, nem csak a már tomboló betegség esetén.

numda · https://giuliotortenesze.wordpress.com 2009.12.05. 15:35:30

@banurr: Meg vélhetően büdös.:-)
Bocs, a fokhagyma...

ati27 2009.12.05. 15:35:39

"A védőoltás nem nyújt 100 százalékos védelmet - erre egyetlen fajta oltás sem képes, azonban a beoltottak túlnyomó többsége egyáltalán nem betegszik meg, a maradék pedig enyhébb formában esik majd át a fertőzésen, az egyébként gyakori szövődmények esélye így minimálisra csökken." A nagy számok törvénye alapján előfordulhat.. Hallottatok már olyanról, hogy statisztika?

ati27 2009.12.05. 15:37:45

@giulio_vecchio:
az előbbi reakció erre ment

lora.s 2009.12.05. 15:38:51

"s most otthon ül és zokog hogy mit tett most a babájával. Ő okozza ha sérülten születik..."

Döntött. Most már felesleges idegeskedni, mert most még végül az idegbaja miatt fog a baba sérülni és azt is a vakcinára keni. Engedje el magát és nyugodjon meg! Semmi szükség a sírásra. Visszacsinálni már nem tudja, akkor minek pánikol tovább? Van értelme? Nem épp ezért ment oltatni, hogy ne kelljen tovább izgulni? Akkor mi értelme volt az egésznek, paramama?

Idet 2009.12.05. 15:39:02

@EMU: Arra fel,hogy 1. böfögni és gyalázkodni, ezt éppenséggel te teszed, 2. a szöveged erre utal. A szocialisták szokása mélyen lenézni azt a népet, amelynek a nyakára ültek, és ilyen hangnemben -- és általánosítva! -- nyilatkozni a saját honfitársaikról. Bár, én magkímélném magamat attól, hogy a honfitársad legyek. Ki itt a gyökér?

banurr 2009.12.05. 15:39:58

Újraírom mert elq... :)
(megugrott a vérszintem az alkoholomban)
Ezt az oltást nem szabad beadatni magunknak, mert az Omninvest Tel-Avivval összekötve csak mikrochipeket akar a magyarokba beültetni, hogy ostoba birka módjára terelhessenek minket. Viszont majd jövőre lesz egy másik oltás, amit már a magyar érdekeknek gazdasági kör szponzorál (magyar érdekeknek megfelelő mikrochippel).
Azt kell megvárni.
Én meg egyébként házipálinkát és fokhagymát használok. Még nincs semmi bajom. Lehet, hogy alkoholista (is) vagyok?

EMU 2009.12.05. 15:42:32

@banurr: Abszolút igazad van, jól látod a dolgokat. Jövőre már rendes, becsületes, magyar oltásunk lesz, idén még csak ez az idegenszívű vakcina van. Egyik ismerősöm beadatta magának, először csak megnőtt az orra, most meg már magyar gyereket eszik reggelire és csak hiperekben hajlandó vásárolni. Ráadásul meleg is lett meg drogos is. És bolsevik. A posztkommunista magyarellenes gyurcsány-bajnai kormány egyetlen oltásától. Nagyon kell vigyázni!

Bergeroth 2009.12.05. 15:44:48

Van járvány az országban? Kiesett a munkából több százezer ember? Ezrével halnak meg az emberek az állítólagos "járvány" miatt?
Miért van az, hogy azokban az országokban ahol minimális a beoltottak aránya, ott nincs járvány? Tud valaki mondani nekem erre egy értelmes és elfogadható magyarázatot?
Ja és természetesen nem oltatom be magamat, és nem is tervezem.
Majd ha a fenti kérdésekre válaszokra kapok, akkor esetleg majd átgondolom mégegyszer.

EMU 2009.12.05. 15:46:10

@Idet: Milyen remekül vagy informálva a szocialisták szokásairól. Akkor most kinek is a kormánya? Amúgy te is pont az vagy, aki nem tud semmit a szánalmas magyar szemüvegen keresztül nézni, tehát hogy mindent csak pártpolitikai megvilágításban képes szemlélni. Ez az igénytelen sivárság. Akkor most ki a gyökér?

silverwol 2009.12.05. 15:46:17

Nagyon-nagyon sokat gondolkodtunk, h beadassuk-e, a felesegem 18 hetes terhes. Vegul a nogyogyasz azt mondta, h a nemtudommelyik kamara is ajanlja, ezert tegnap beadattuk (a felesegemnek, nekem nem). Semmi baja nincs latszolag egyelore, remelem ez igy is marad. A baba hosszutavu karosodasat sajnos nem tudjuk kiszurni. En meg most sem tudom, hogy jol dontottunk-e. Tul nagy volt a nyomas. %+!%"+!% media. Ha nem lenne minden tele ennyira a H1N1-el, valszeg semmi gond nem lenne. Igy lassan az oltast kapok is parazni kezdenek majd, h mi van ha...

Annyira jo lenne tisztan latni. Pro es kontra. Nem erdekel ki mennyit nyert az ugyon, meg akkor sem, ha az en penzembol fizettek. De tisztan akarok latni vegre.

changebug (törölt) 2009.12.05. 15:49:30

kivancsi vagyok hany kismamanak kell meg bekomalnia, mire eszhez ternek emberek.
kib...tt (hazi)orvos, lehet nem virologus, de nezzen mar utana a dolgoknak ha jarvany van meg igeny van a vakcinara. Most mar lassan 3 honapja megy a kefeles.

Mária 2009.12.05. 15:58:44

@giulio_vecchio:

"Én például MOST azonnal leszűrném az összes terhest, hogy hány százalékuk védett már természetes fertőzéstől, és ezeket, akik védettek, semmiképpen nem oltanám."

És ez kinek lenne az érdeke...???

Mária 2009.12.05. 16:03:26

@silverwol:

Ha nem lenne minden ennyire tele a H1N1 őrülettel, valószínűleg NEM oltattatok volna.

Erről enynit.

A meglepett törpe 2009.12.05. 16:08:38

@reality check: ez még igaz is lenne ha nem 16 igazolt eset lenne eddig...

safranek 2009.12.05. 16:10:59

@Dekatlon: A cián mellékhatásai ismertek....Olyan gyógyszert aminek 100%-ban halál a mellékhatása nyilván nem adnak be. De olyat is csak szakorvos írhat fel, aminek komolyabb mellékhatásai vannak.

Azt mondtam, hogy, ha az orvos közli a beteggel, hogy mik az ismret mellékhatások, és te ezeket megértetted, elfogadtad, akkor beolthat, a felelőség egy esetlegesen később kiderülő mellékhatás miatt nem az ővé.
Az orvosok attól félnek, hogy ha beadják és kijön az illetőn egy mellékhatás, akkor őket fogják beperelni. Ha olyan mellékhatás jön ki, ami rajta van a tájékoztatón akkor sem az ő felelőssége, Ha meg olyan ami nincs feltüntetve, akkor pláne nem.
Hány és hány olyan gyógyszert írnak fel naponta, annélkül, hogy felolvasnák a betegnek a tájékoztatót, aminek szintén vannak mellékhatásai. Mi meg be is vesszük ezeket, mégsem verjük ki a balhét. Pedig 1000x annyi gyógyszert veszünk be, mint ez az oltás!
Ez egy mesterségesen keltett hisztéria. A média és a politika keltette.

numda · https://giuliotortenesze.wordpress.com 2009.12.05. 16:15:00

@safranek:
Olvasd el az EüTv. 119. §-át.Azért nem oltunk, mert ez az oltás jelenleg nem felel meg az abban kodifikált minőségi feltételeknek.

Az általunk felírt gyógyszereke pedig megfelelnek ennek. Ezek egészségügyi jogi kérdések, és nem kerülhetőek meg.

A terheseken pedig egészen egyszerűen állatkísérleteket kellene folytatnunk, ami nonszensz.

Ugyanis ezt a vakcinagyártók nem csinálták meg, mi pedig nem csinálhatjuk meg.

redriot77 2009.12.05. 16:19:07

Magyar orvos = szarházi disznó.
Addig fel sem néz rád az íróasztal mögül, amíg elé nem tolod a borítékot, de felelősséget nem vállal azért amit csinál.

Aztán ha beüt a gikszer, műhiba miatt nyomorék vagy halott lesz a páciens, akkor a peranyagot szakértői bizottság elemzi ki. Akik persze szintén orvosok, és fedezik a kollégát. Ki tudja, hiszen legközelebb lehet hogy ő lesz a szakértő, és a mostani szakértő a vádlott.

Hány műhibáról hallani, de olyanról még sosem, hogy "tíz év letöltendőt kapott a hanyag orvos" vagy hogy "örökre eltiltották a foglalkozásától".

Mária 2009.12.05. 16:26:09

@safranek:

Ha jól emlékszem ezen a blogon az első poszt kapcsán már előjött a következő:

* a gyártó nem felel a vakcináért csak addig, amíg ki nem kerül a kapuján kívül

* az orvos nem felel a vakcináért sem a gyártó helyett, sem a szállító helyett. Ő csak azért felel, hogy technikailag megfelelően legyen beadva az oltás

* nem tudni, miért felel, felel-e egyáltalán valamiért az a cég, amelyik a vakcina terítését végzi a gyártótól a gyógyszertárakig juttatva a szert(hűtőlánc, tárolás, stb...)

VAGYIS: gyakorlatilag senki semmiért nem vállal felelősséget ebben a láncban. Más hülyeségéért meg pláne nem vállal felelősséget senki.

Aki oltatja magát, oltassa, de legyen tisztában azzal, hogy a SAJÁT felelősségére teszi.

A háziorvosokról meg jobban tenné, ha mindenki sürgősen leszállna, hiszen ők ennek a láncnak csak az utolsó láncszemei.

Bicska Maxi (törölt) 2009.12.05. 16:28:09

Pár évig oltattam magam folyamatosan a Fluval-B-vel, de pár éve már nem. Nem voltam beteg,de most valahogy elkaptam egy garatgyuszis+masszív/agresszív köhögéses, kicsit bedagadt nyirokcsomós betegséget. Két hete nem bírok megszabadulni a kib* köhögéstől, és ma megint úgy keltem fel, hogy kapar a torkom.
Ezek után még csak az hiányzik,hogy ezt a szart is elkapjam! Ha végre kikecmergek ebből, nem kérdés,hogy oltatok.
Csak egy kérdésem lenne: hallhattuk,hogy mutálódott a vírus. Ezzel mit kezdenek? Egy másik oltást adnak rá? Vagy ezt mégis hogy?

EMU 2009.12.05. 16:32:25

@redriot77: Tudod te mit beszélsz? Magyar orvos annyira okos, hogy a világ irigyli őt ezért. Becsületes, tisztességes, no jó, ez eleve abból jön, hogy magyar, mi más lehetne, no de szorgalmas is, odaadással végzi munkáját, jó, ez is abból következik, hogy magyar, na szakmailag felkészült nagyon, rendkívül nagy koponyák a magyar orvosok, tudod te hány nobel díjasunk van? Műhibaperben meg azért nem ítélhetik el, mert olyat magyar orvos nem csinál, mert annyira tehetséges és olyan gondos odafigyeléssel dolgozik, hogy nem találnak rajta fogást. És vizit díjat is azért nem volt hajlandó szedni, mert nem a pénzért teszi ő dolgát, a betegről nem húz le pénzt. Méghogy szarházi disznó, hogy mondhatsz te ilyet a derék, talpig becsületes és felkészült magyar orvosról?

silverwol 2009.12.05. 16:38:48

@Mária: Hmm... es az baj lenne? Az a baj, hogy ezt sem tudom eldonteni.

pannonfunk 2009.12.05. 16:41:18

@giulio_vecchio: Pont ezen filóztam, miközben délután söpörtem a leveleket. Ha baromi kevesen oltatták volna be magukat, akkor lenne egy őrült nagy influenzajárvány, de lehet, hogy ilyen eset nem is lett volna (kapott oltást, de mégis súlyos beteg lett), pont azért, mert olyan kevesen oltatnak.

Ha beadtak volna 6 millió embert, akkor nem törne ki járvány (legalábbis ezt mondják a járványügyi szakértők), még akkor sem, ha az influenza mondjuk csak 60%-os védettséget ad***. Ha nincs járvány, akkor persze azok sem kapják el, akik kaptak egyébként oltást, de nem volt náluk hatásos, és elkapták volna, ha találkoztak volna a vírussal, de mivel nincs járvány, nem kapják el.

Most viszont tartunk a beadott oltásoknál a 2 milliónál sem. Ez kevés ahhoz, hogy megfékezzük a járványt, tehát tömegesen fognak a beoltottak is találkozni vírussal, és akiknél nem volt hatásos, betegek is lesznek, és ezek között lehetnek súlyos esetek is. Ha a 2 milló beoltott emberből durván elkapja 2-300000 ember a betegséget, abból lesz jópár ilyen eset...

*** Nagyon durván számolva: nem oltottak körében 1 ember kb. 1.6-nak adja tovább a betegséget, az oltottak körében 0.6-nek. Ekkor 0.4 x 1.6 + 0.6 x 0.6 = 1 embernek adja tovább egy átlagos ember átlagosan a betegséget. 1 vagy az alatt nem tör ki a járávny, nincs exponenciális robbanás, 1 felett van. Ha ugyanezt kiszámoljuk jelen esetre: 0.8 x 1.6 + 0.2 x 0.6 = 1.4 körül van a fertőzöttségi ráta.

Mária 2009.12.05. 16:44:39

@silverwol:

A korrekt tájékoztatás és a hisztériakeltés között van egy cseppnyi különbség.

Magyarországon a korrekt tájékoztatás nulla, miközben intenzív országos hisztériakeltés folyik a bulvár legellenszenvesebb módszereivel.

De ennek a blognak az első posztjához írt kommentjeimben ezt már leírtam.

pannonfunk 2009.12.05. 16:44:47

@xilluci: Ugyanazt fogják adni. Én is ezt kérdezem mindenkitől, minden blogon, hogy pl. a 86 decemberi H1N1 influenzajárvány H1 és N1 antigénjei és a mostani H1N1 vírus H1 és N1 antigéjei miben különböznek egymástól, de senki sem tudja. Lehet, hogy aki 86-ban influenzás volt, annak elég jó védettsége van, lehet, hogy nem. Lehet, hogy a mutálódott vírus ellen is jó lesz a védőoltás, lehet, hogy nem. Lehet, hogy a nem mutálódott vírus mellett is lesz úgy 10%-os esélyed, hogy elkapod a betegséget, lásd, pl. a mai hírt fentebb.

pannonfunk 2009.12.05. 16:47:29

@TépveNéző: Kb. 70 ezer eset van, hivatalos becslések szerint. Ebből 20 kötül vagyunk a halálesetek számában, 2 olyan eset van, amelyikben nem ismert, hogy az elhunyt rizikócsoportba tartozott volna.

Mária 2009.12.05. 16:50:48

@pannonfunk:

"Ha baromi kevesen oltatták volna be magukat, akkor lenne egy őrült nagy influenzajárvány"

Ezt meg mire alapozva állítod?

Mikor volt Magyarországon utoljára "őrült nagy" influenzajárvány?

Miért lenne éppen most, ha eddig nem volt?

A járvány kitörése pár más dolog mellett függ a lakosság általános egészségi állapotától és a higiénés szokásaitól is. Ez a kettő pedig az elmúlt években nem rosszabbodott, hanem javult.

Freechild 2009.12.05. 16:51:54

Most kaptam a hirt: Családban, 31 hetes terhesség, mult héten H1N1oltás. Ma leszakadt a méhlepény, császármetszés. Melléhatás? Véletlen?
Na pont ezek azok az esetek, amit senki sem fog bebizonyitani. Na mindegy...

rest69 2009.12.05. 16:54:35

hát ekkora baromságot régen nem olvastam.
Buta hisztis ostoba tehetetlen picsa, mind a kettő. A sírós is meg a terhes is.
Az élet emberek döntések meghozataláról szól, amiket a következmények mérlegelésével teszünk meg.
Nem olt = meghalnak mindketten
Olt = a magzat hal meg.
ez a két legrosszabb, legvégsőbb, legsarkosabb következmény, de ezekből lehet csak kiindulni, hisz így a legtisztább a választás.
És akkor elmegy az ÁNTSZ-hez (!!!!!!!!!) hogy oltasson vagy ne
hát a paphoz is mehetett volna ilyen alapon, vagy a piaci kofához. Nem azért, mert az ÁNTSZ nem ért hozzá, hanem mert kurvára inkompetens egy ilyen saját jogon való döntésnek.
Senki nem dönt helyette.
Senki nem vállalja a döntésért való felelősséget helyette.
Mert szerinte majd ha valami mellékhatása lesz az oltásnak, akkor majd az orvost fogják érte felelősségre vonni?
az ilyen ne vállaljon gyereket, azért hogy fog felelősséget vállalni, ha saját magáért sem tud?
A Fluval P pandemiás oltóanyag formaldehiddel elölt, tojásfehérjében szaporított vadvírust tartalmaz. Az egyetlen mellékhatása az oltásnak (a védőoltások általános [láz, fáradtság, pirosodás] mellékhatásain kívül) a formaldehidre vagy a tojásra érzékeny/allergiás emberekre vonatkozik, de rájuk sem teljes mértékben, mert a gyártás során a vírust megtisztítják a tojás fehérjétől, de előfordulhat, hogy marad benne egy minimális mennyiség, ami allergiás reakciót válthat ki. U.ez a formaldehiddel is igaz.
Szóval ilyen szar szar szar szar szar levelekkel már csak azért nem érdemes foglalkozni, mert az író tökéletes életképtelenségét mutatja.
Dönteni KELL egy ilyen helyzetben, és mint minden felnőtt embernek, NEKI is vállalni kell érte a következményt.
A döntés borzasztóan NEHÉZ egy ilyen esetben, de ne várja, hogy majd mások döntenek helyette, és még a felelősséget is vállalják......
és még valami:
A h1n1 ellen beoltott ember is megfertőződik(het) és HORDOZZA(hatja) a vírust. Ez a védőoltás csak beépít az immunrendszerbe egy reflexet ez ellen a vírustörzs ellen, hogy ne legyen oly heves az immunreakció, ami kedvez más, bakteriális fertőzések (pl. vérzéses tüdőgyulladás, agyvelőgyulladás, agyhártyagyulladás).
A halálozási ráta pedig felesleges kérdés, a szezonális influenzában is évente meghal 50-100 ember. De egy pandemiás járvány más kérdés, mint a szezonális... csak NE a szar ÁNTSZhez menjen senki ezt megkérdezni.....

Accordion 2009.12.05. 16:57:27

@mrs. white:
Tévedsz, 8-an haltak csak meg. Ezért vádolom az összes újságírót, aki nem jár utána annak, amit leír.
Hisztériakeltés miatt tessék őket egy börtöncellamagányban gondolkodásra bírni.

„A 47. héten megersített 225 új esettel a pandémiás H1N1 variáns által okozott,
ismertté vált megbetegedések kumulatív száma 706-ra emelkedett, eddig összesen nyolc
beteg halt meg bizonyítottan A(H1N1)v influenza következtében.
OEK Járványügyi osztály
http://www.oek.hu”

pannonfunk 2009.12.05. 16:59:16

@Mária: Nem csak az általános egészségi állapottól függ, hanem pl. attól is, hogy az aktuális influenzára az ország hány százalékának van keresztvédettsége. Nem emlékszem, hogy mikor volt nagy influenzajárvány, a 86-osra emlékszem, mert azt az egész iskola elkapta (Dunántúlon). Előtte volt egy nagyon nagy '76-ben. Szerintem a '90-es években is volt valami, de hogy mikor nem tudom. A nagy járbány nem az egészségi állapottól függ, hanem attól, hogy az aktuális vírus mikor mutálódik el annyira, hogy nem lesz védettsége azoknak, akik az előző években elkapták.

Accordion 2009.12.05. 17:00:33

@pannonfunk:
Nem 20, csak nyolc.
És többen közűlük súlyos betegek voltak már korábban is.
Úgyhogy lehet elővenni a százalékszámítós, ezrelékszámítós, sőt a tízezrelékszámítós számológépeiteket.
Talán még arra is nagyobb esély van, hogy konkrétan ma délután mindenkit felkeresek, aki a légbőlkapott adatokat szajkózza és jól elnáspángolom.

Idet 2009.12.05. 17:07:48

@EMU: Sokat tudok, mert sokat megéltem, az elmúlt 40+20 évből 30-at töltöttem el szocialista kormányok alatt, bár nem a saját jószántamból, mint a legtöbb ember ebben az országban. Tehát sokat tudok, és a szocialista kormány annyiban az én kormányom, hogy magyar állampolgár vagyok.
Döntsd el, hogy mi a bajod: 1. a magyar szemüveg, vagy a nem magyar szemüveg? Az, hogy az ember látja maga körül, mi történik, még nem pártpolitikai szemszög,(most tartóztatták le a MALÉV és a BKV jogi igazgatóit, kenőpénz mozgatása közben) és én nem vagyok/voltam/leszek semmilyen párttag sem.
A gyökérért bocs. Nem óhajtok senkit sem sértegetni. Az tényleg gyökér dolog.

indapass90210 2009.12.05. 17:08:01

@Accordion: szerintem kezdjed velem a náspángolást. Ha a H1N1 nem is, ez a próbálkozás biztosan elvisz téged.

Mária 2009.12.05. 17:09:28

@pannonfunk:

Szerintem leginkább attól függ, hogy egy ember alapvetően jó vagy rossz kondícióban van-e, eszik-e, alszik-e eleget, hogy megmossa-e a kezét miután belépett otthon az ajtón, megmossa-e evés előtt, vécéhasználat után, beleköhög, beletüsszög-e más emberek arcába, nyakába, megy-e emberek közé, ha nem jól érzi magát... és még sorolhatnám.

Mindezeket, amik alapvető norma kellene, hogy legyenek, nem lehet kiváltani egy védőoltással.

Ha valaki a fentieket mind NEM teszi meg, de mindezek ELLENÉRE szeretné, ha nem kapna el semmiféle vírust és EMIATT megy az orvoshoz beoltatni magát, az az ember nagyjából ott van, mint egykor a középkorban lett volna a bűnbocsánattal meg a búcsúcédulákkal.

Akkor azokkal "marketingezték meg" a naiv emberek agyát, most meg azzal, hogy a járványokból húznak hasznot.

Mert az emberek lusták és képesek inkább FIZETNI a lelki nyugalmuk megvásárlásáért, ahelyett, hogy tennének valamit logikusan és ésszerűen saját magukért és gondolkodnának.

indapass90210 2009.12.05. 17:15:34

Jó lenne, ha megértené minden gyengeelméjű, hogy ez a H1N1 vakcina nem csak az aktuális H1N1-ről szól, hanem arról is, hogy ha majd egy olyan cucc jön, ami úgy tudja kinyírni az embert, mint a H5N1 és úgy terjed, mint a H1N1, akkor legyen egy működő terv meg legyen tapasztalat arra, hogy hogyan lehet megmenteni a civilizációt. Ne gondolja senki, hogy olyan sok embernek kell ahhoz meghalnia, hogy elszabaduljon a pokol.

A legnagyobb bajotok meg az irigység, hogy most megint megszedi magát valaki. Megszedi, de ennek még értelme is lehet.

Mária 2009.12.05. 17:17:29

@Dövan:

Ha a "civilizációt" akarod megmenteni akkor szerintem inkább a NASA-t támogasd.

Ezt viccen kívül mondom :)

Idet 2009.12.05. 17:18:43

@Mária: Abszolut egyetértek!

Idet 2009.12.05. 17:22:11

@Dövan: Mondj egyet! De ne azt, hogy legalább ő meg a családja jól vannak!

csőr dzsinn ész 2009.12.05. 17:22:12

Hali, haded segítsek:

szülészeti szakkollégium :
Tóth Zoltán az állásfoglalást ismertetve közölte: az összegyűlt tapasztalatok alapján kijelenthető, hogy a H1N1 vírus a korábbi influenzavírusoknál sokkal agresszívabb. Különösen igaz ez a várandós nők esetében - ők legalább tízszeresen veszélyeztetettek - tette hozzá. Mindenképpen javasolt (ám nem tehető kötelezővé) a H1N1 elleni vakcina beadása a terheseknek. A professzor azt mondta, az Omninvest által gyártott magyar oltóanyag, amelyet az Egészségügyi Világszervezet londoni laboratóriuma az egyik leghatásosabbnak ítélt, nem okoz fejlődési rendellenességet a magzatban. Épp ellenkezőleg: olyan ellenanyag termelését indítja el az anyában, amely nemcsak a nőt, hanem születendő gyermeket is megvédi a betegségtől - hangsúlyozta.
Hozzátette: a felnőtt szervezetben termelődő ellenanyag az anyatejen keresztül egyéves korukig a megszületett csecsemőket is megóvja a fertőzéstől. A professzor kiemelte, a szakmai kollégium állásfoglalása szerint nem elegendő, ha csak a várandósok környezetét oltják be, ugyanis a vírust annak ellenére is továbbadhatja valaki, hogy ő maga (a vakcina következtében előállt védettsége okán) nem betegszik meg

pannonfunk 2009.12.05. 17:22:54

@Accordion: ha nem 20, csak nyolc, akkor viszont nem 70 ezer, hanem csak 944 beteg (legfrisebb, 48. heti jelentés). 944-ből mutatták ki a vírus konkrét megszekevenálásával (RT-PCR-rel), hogy H1N1 volt. az összes beteget 70 ezerre becsülik. 8 halálesetben derült ki visszaszekvenálásból, hogy H1N1 volt. Ezek szerint a maradék 12 halálesetben ez elmaradt, de lehet, hogy immunassay-vel nézték, hogy H1N1 volt. Ami lehetett a szezonális H1N1 is pl. bár nagyobb valószínűséggel 'a' H1N1 volt, és nem valami más H1N1.
@Mária:
Hát az, hogy beletüsszögsz-e más arcába, az édeskeveset számít abban, hogy te megbetegedsz-e...
És az emberek úgy 10 évenként alapvetően rosszul érzik magukat, és akkor kitör egy nagy járvány, a többi kilenc évben meg szorgalmasan mossák a kezüket, és akkor meg nincs járvány. Akkor már csak azt kellene kideríteni, hogy mi okozza ezt a 10-12 évenként visszatérő retinens viselkedést, hogy elkezdenek az emberek a másik arcába tüsszenteni, aztán vazze, itt a járvány...

csőr dzsinn ész 2009.12.05. 17:24:58

Ja. és nem terheseknek:

Most estem át ezen a szaron. Engem kibaszottul megcibált ez a szar, itt dülöngélek harmadik hete.
Úgy tűnik megmaradok.

Köhhheböhhheee ehheee...

Azé kéne oltani, mert ez a szar nekimegy a tüdőnek, meg ilyen kis alattomos szemét, hogy két-három nap alatt lehet vele járkálni mán, oszt pógár jár-kel, továbbfertőz, meghát végzi a tevékenkedést, oszt kapja a szövődményt.
A szövődmény meg nem ritkán vérzéses tüdőgyulladás, aminek a vége kórház, és lélegeztetőkészülék.
Nincs rá gyógyszer, csak ima.

A lélegeztetőbő meg van kb. ezer magyarországon.

Szóval ha elkapod a röfilenzát, be az ágyba, ne dugd ki az orrod a takaró alól tíz napig, olvasgasd a Zújpéter blogot meg ienek.
Utána még tíz nap a lábadozás.

kell a pihi.

bluesilver 2009.12.05. 17:26:33

Én nem tudom, hogy terhes nőknek a beadása milyen mellékhatásokkal jár, illetve káros e a magzatra, de mintha úgy rémlene, hogy a hivatalos egészségügyi szervek közleményeiben közölték, hogy az oltás egyáltalán nem ártalma sem a kismamára, sem a magzatra. Én beadattam már több mint 3 hete, és semmi bajom nem lett belőle, csak nyugodtabb vagyok, hogy a H1N1 és a szezonális influenza ellen védett vagyok. Olykor komoly viták alakulnak ki köztem és ismerősök, hogy érdemes/veszélyes e beadni az ellenszert. Én mindig azzal érvelem a szuri melletti döntésem, hogy az oltásba még senki nem halt bele, az influenzába meg már nem is egy...

dru. (törölt) 2009.12.05. 17:27:49

@jägermeister: nem úgy van ám, ahogy te gondolod. nem volt komolyabb mellékhatás (állítólag) pár hét/hónappal az oltás beadása után. na és később? akár 5-10-20-30 év múlva? több betegség is az oltásokhoz és leginkább az azokban lévő formaldehidhez és higanyhoz köthető. súlyos idegi károsodást és több oltás halált is okozhat, ezek általában a betegtájékoztatóban is benne vannak. nem olyan régen vannak oltások, hogy tudjuk a HOSSZÚTÁVÚ mellékhatásait. lehet, hogy most odavagy tőle, hogy semmi bajod, nincs mellékhatás, de ha 20 év múlva Parkinson-kóros leszel? megéri? persze nem kívánom neked, remélem semmit komoly problémád nem lesz belőle. üdv.

Idet 2009.12.05. 17:29:13

Bocs, A BKV és a Budapest Airport jogi igazgatóját kérdezgetik. Tényleg ne terjesszünk hamis híreket, semmilyen vonatkozásban sem.

indapass90210 2009.12.05. 17:29:31

@Mária: nem a nasa hatáskörébe tartozó események jelentik a legnagyobb közvetlen kockázatot.

Mária 2009.12.05. 17:30:11

@csőr dzsinn ész:

Ez így csak akkor lenne OK, ha a prof személyesen, a magánvagyona terhére vállalna anyagi kártérítési felelősséget minden olyan esetben, amikor valakinek azzal összefüggésben lett BÁRMILYEN baja, hogy rá hallgatott és beoltatta magát.

Ha a gyógyszergyárak nem vállalnak anyagi felelősséget, egy magánember miért tenné ezt?

Ha egy magánember nem vállal 100%-os anyagi garanciát és személyes felelősséget azzal a "szakvéleménnyel" kapcsolatban, amit mond, miért kellene hallgatni rá?

Freechild 2009.12.05. 17:30:34

Amugy az egész téma már régikeltű.
Virus vs. miliő elmélet.
A virusos azt mondja hogy irtsunk ki minden virus gyógyszerrel, oltással.
A miliő elmélet meg azt mondja, hogy segitsük az immunrendszert, hogy ő maga irtsa ki a korokozokat, ne legyen jo táptalaj nekik a test.

Nem kérdés hogy nem feltételnül kizárolagosan egyik vagy másik az ultimate megoldás, de az sem kétséges, hogy ez a mostani kampány melyikhez tartozik :D :D

Idet 2009.12.05. 17:31:31

@csőr dzsinn ész: Ha csak a Zújpéter blogba bele nem halsz... a röfilenza naggyon jó!

dru. (törölt) 2009.12.05. 17:31:57

@bluesilver: senki se halt bele oltásba? kicsit el vagy tévedve! tájékozódj, mert az érvelésed nem állja meg a helyét.

Mária 2009.12.05. 17:36:18

@Freechild:

Mondhatjuk azt, hogy a gyógyszeripar vs tisztítószer ügynökök csatájában az előbbiek állnak nyerésre?

:D

Idet 2009.12.05. 17:37:37

@pannonfunk: Igen, abban keveset számít. De számít abban, hogy egy társadalom milyen civilizációs fokon áll, és az már számít abban is, hogy a járványok milyen gyorsan terjednek.

Szűcslaci 2009.12.05. 17:38:16

Nyáron, mikor a legelső hírmorzsákat hallottuk a háegyenegyről, mevettük minden családtagnak a Tamiflut. Azt a tamiflut, amiről azt állították nálunk, hogy szart sem ér. Ezzel szemben gyógyszerész rokonok, külföldi ismerősök mind-mind a Tamiflura esküdtek. Ma már itthon nem lehet kapni, mert elfogyott és nincs utánpótlás. Ha ma nem lenne ilyenem, akkor is beszerezném - Ausztriában, Németországban, bárhol. Megelőzésre nem hiszem hogy jó lenne - de kezdeti stádiumban indított kúra bizonyítottan hatásos a h1n1 esetében is.

Freechild 2009.12.05. 17:39:37

@Mária:
Na ja, olyan mintha... De a panamai offshore cégben már együtt örülnek.

indapass90210 2009.12.05. 17:39:53

@dru.: érdekes, hogy mindemellett azóta jelentősen hosszabb a várható élettartam, mióta egyáltalán léteznek védőoltások. Halált meg statisztikailag jóval kevesebbszer okoznak, mint az általuk megakadályozott betegségek.

Szűcslaci 2009.12.05. 17:41:23

@Freechild:
Ez így szvsz. marhaság. A vírus ellen nem építesz fel immunreakciót magadtól. Viszont az igaz, hogy a veszélyeztetettség csökkenhet azoknál az embereknél, akik nem élnek burokban. Vagy legalább gyermekkorukban megették a szaros kenyeret is a földről. Mert aki örökösen a PH-értékek bűvöletében polírozza a gyereket, szélfúváskor sapkát ad rá, köhögésnél ágyba dugja - az nagyobb esélyekkel vesz részt gyermeke temetésén.

Mária 2009.12.05. 17:44:15

"A vírus ellen nem építesz fel immunreakciót magadtól."

Dehogynem. Nálad nincs bekötve a tányérostévé a Natgeóval?

Stabi 2009.12.05. 17:46:47

Én 2 hete ott akadtam ki, hogy közölte valamelyik cikk, hogy "mint ismeretes a H1N" re az oltás csak 7 hónapig jó, de a vírus 3 évig lesz jelen!

TESSÉK? Ezt eddig senki sem mondta. Erre itt meg úgy írják, hogy ez köztudott. pedig Én aztán mindent elolvasok.
Ma meg ez van az indexen: "Az oltás, mint ismeretes 70-80% ban hat csak!"

MIVAN??????????????

Ezt is most írják előszőr. Basszameg.

Tehát hiába oltattam be magam 1 hónapja, nyugodtan elkaphatom és kipurcanhatok, meg 7 hónap múlva úgyis elkaphatom.

NESZE SEMMI FOGD MEG JÓL!!!!!!!!!!!!!!!!!

Mária 2009.12.05. 17:52:09

@Stabi:

Nem fogsz kipurcanni, mert akkor nem tudnál befizetni az újabb körre hét hónap múlva.

:D

Szűcslaci 2009.12.05. 17:52:44

@Mária:
De, bár nem jóáras....... akkor minek az oltás? A vírusnak az a dolga, hogy mutálódjon. A vírus az egy tökéletes túlélőgép a DNS számára. A vírus nem akar rosszat - csak a mi szervezetünk nem bírja a sok jót :)

mialenyeg 2009.12.05. 17:54:56

Én azt nem értem, hol lehet olyan pletykát hallani, hogy az oltás veszélyes a kismamára-magzatra? Mert olyanokat hallok, hogy mikrocsipp, meg csak üzlet, meg hogy igazából nem súlyos az újinflueza, meg hogy teljesen hasztalan az oltás, de ki találta ki azt a baromságot, hogy egy influenza elleni védőoltás, ami ráadásul a pletykák alapján nem is hatásos, vagy csak egy mikrocsipp van benne, az káros a kismamákra?
Gondolom azért nem akarnak orvosok oltani, mert itthon általános gyakorlat, hogy terheseket nem oltanak influenza ellen. De nagyon sok más országban nincs ilyen, és senkinek semmi baja sem lesz.
Azt is érdemes meggondolni, mennyi szemetet fogyaszt el egy kismama csak az ivóvizen meg levegőn keresztül, ami káros rájuk, akkor most miért baj, hogy kap oltást? Nem akarom elhinni, hogy a kismamák Darwin díjat érdemelnének. Az már régen nagy gáz lenne...

Mária 2009.12.05. 17:56:06

@Szűcslaci:

Ha betelefonálsz, egy év hűségért cserébe valószínűleg jóárasítják ;-)

anonymoushun · http://anonymoushun.com/ 2009.12.05. 18:06:36

H1N1 1997 óta létezik?
www.medlist.com/HIPPOCRATES/I/5/265.htm

De érdekes? Most mégis mennyire veszélyes lett......

ibafaipap 2009.12.05. 18:07:13

Most akkor megkapta az oltást, vagy nem? Ha nem, akkor azonnal oltassa be magát a barátnőd! Ez a vírus úgy kaszálja a terhes nőket, mint a legyet! Hússzoros az esélye annak, hogy megfertőződik és minden hatodik terhes nő belehal az újinfluenzába a gyermekével együtt, aki nem, annak nagy eséllyel károsodik a szive, a veséje, a tüdeje! Minden gyáva, alulképzett orvos, mocskos politikus és idióta kommentelő elmehet a picsába! Nyugtasd meg, fogd őt szépen kézen és együtt menjetek el egy oltóponthoz, (van egy a Duna Pláza melletti ÁNTSZ laborban) kaptok sorszámot és 30-40 perc alatt megkapjátok az oltást, ha az orvos kekeckedik, állj a sarkadra és addig ne menjetek el, amíg be nem oltják a barátnődet! Ha megkapta, akkor ne aggódjon, nem lesz semmi baja, se neki , se a kisbabának. Ha nekem nem hiszel, a mai Népszavában van egy cikk Czeizel Endrével, olvasd el.

Noxin 2009.12.05. 18:07:15

@Stabi:
A 60-as évek hongkongi vírusa három éven át fertőzött. Az influenzajárvány idején megbetegített (itthon) évente bő 1.000.000 embert, aztán gyakorlatilag eltünt.
Ne kérdezd miért, de a spanyolnátha is eltünt egy idő után..
Amúgy az influenza nem egy egyszerű eset, nem egyféle "állatról" van szó, hanem egy olyan dologról, ami a gazdaszervezetben mutálódik. Emiatt aggódnak a WHO-nál, mert ilyen kombináció még nem volt, illetve a jelenlegi a sapanyolnáthához hasonlatos.
Na pont ezért érdekes az a védekezés, hogy az ember immunrendszere mindent kivéd. Hát nem, mert a sertésekben és madarakban terjedő vírussal életében nem találkozott. Az influenzavírus gyakorlatilag megfoghatatlan, mert nem állandó. Ha az lenne, akkor egy gyerekkori oltással eltünr volna a földről.
De keress rá a spanyolnáthára, és a vírusra, nagyon sok hasznos információ van a neten.
Az hogy az oltás hatákonysága 70%-os, attól még ha el is kapod, gyengébbek leszenek a tüneteid és nem kapsz tüdővérzést.

ibafaipap 2009.12.05. 18:09:05

Mellesleg Svédországban a terhes nők 92%a beoltatta magát és be is adták nekik az oltást.

numda · https://giuliotortenesze.wordpress.com 2009.12.05. 18:09:20

@mialenyeg:

teljes vírussal SEHOL nem oltottak eddig terheseket.
Hasított (split) vakcinával lehet csak oltani őket.
A jelenlegi érvényes hazai Módszertani Levél szerint is, ami szakmai szabály, tehát az orvosok nem szeghetik meg.
Amíg át nem írják FLUVAL P-re.
Így világosabb?
Nem szeghetünk szakmai szabályt.

anonymoushun · http://anonymoushun.com/ 2009.12.05. 18:09:34

Ja, és a 99-2000 es oltásban is benne volt a H1N1 elleni is... Milyen érdekes, nem?

numda · https://giuliotortenesze.wordpress.com 2009.12.05. 18:13:58

@Szűcslaci:
Az emberi faj 3-4 milliárd éves, homályba vesző múltjában mindenféle védőoltás nélkül nagyon klassz védekezést épített fel mindenféle kórokozó ellen.
Enélkül nem lenne itt.
Az más kérdés, hogy evolúciós szempontból a jelnelegi népesség 80-905-a mesterségesen életben tartott "selejt" aki az ipari vívmányok nélkül két hét alatt elpusztulna természetes körülmények között.
Ezért is vagyunk ilyen rettentően túlszaporodva.
De az immunitáshoz nem kell sem technika, sem védőoltás. A himlőt is túlélték a legkeményebb egyedeink.

marosy 2009.12.05. 18:14:06

Ki nem szarja le, hogy bőgött a barátnődű? Amúgy miért lenne ingyenes a terheseknek? Kapitalizmus van bazdmeg. Nincs ingyenebéd! Én is kifizettem!
Ha nem tudtad volna, az orvosok is csak emberek, nem az orvos készítette a vakcinát, hadd legyen kétsége BAZDMEG.

FormatC: 2009.12.05. 18:17:36

360 hozzászólás van előttem, nem olvastam végig, bocs, ha már valaki reagált hasonlót. A férjem találta meg ezt a blogot, elolvasta, és somolyogva szólt nekem, hogy én is olvassam el. Ő ugyanis már végigélte velem ezt a tortúrát:oltás vagy sem. Építőmérnök vagyok én is két hatéves gyerekkel, és a dilemmám nekem is hasonló volt, ha egyedül lennénk, nem gondolkodnék, magunk miatt nem biztos hogy oltatnék. Ő már végighallgatta, amikor kiborultam azon, hogy az orvosok aláíratják velünk, hogy csak saját felelősségre. Úgy döntöttem, hogy ezentúl, ha valaki megtalál, hogy tervezzem meg a háza alapozását vagy esetleg egy 30 m mély munkagödör résfalas megtámasztását, aláíratok egy nyilatkozatot a vele, hogy minden felelősség az övé. Nem érdekel, hogy esetleg pár év múlva megsüllyed a háza, vagy megreped a szomszédos 110 éves pesti háznak a 28 m magas tűzfala. Minden felelősség az övé. Ha vírus és vírus között van különbség, akkor agyag és agyag vagy homok és homok között is van. Egy építőmérnök

ű 2009.12.05. 18:17:41

@anonymoushun: Ha megnézed a linked (amit te küldtél), láthatod, hogy a H1N1 sok dolgot elmond a vírusról de nem mindent. Pont abban a cikkben van, hogy kb. 10 évente fordul elő nagyobb mutálódás.

Alternatív 2009.12.05. 18:17:45

@Káin: A HírTv-n sokminden volt, még az is, hogy Zalában nincs oltóanyag. Jópár orvost kellett megkérdezni, mire az egyik hajlandó volt így nyilatkozni. (Tudom, itt dolgozom egy többszáz fős cégnél, minden információ összefutott.)

mialenyeg 2009.12.05. 18:17:53

@giulio_vecchio: Te orvos vagy? Mert akkor az keményebb, mint a legkeményebb egyedeink.

igaziatommaki 2009.12.05. 18:17:55

index.hu/bulvar/2009/12/05/h1n1-gyel_szallitottak_korhazba_egy_beoltott_rendort/

Hétfőn akartam oltatni, de most elbizonytalanodtam. Ha csak 70%ban véd és én is abba a 30%-ba tartozom, akiket nem véd, akkor felesleges oltatni. :-((((

Mária 2009.12.05. 18:19:02

@grizliewok:

Czeizel Endrének miért is kellene hinni?

Nem azzal van a bajom, amit írsz, ha így gondolod, írd nyugodtan.

Az a hozzáállás irritál, amikor valaki saját érvek helyett a tekintélyelvűséget veti be érvként.

Miért kellene hinnünk Czeizel doktornak?

Igaz, hogy egy celeb, és a celebeket előszeretettel vetik be véleményformáló céllal, de a doki öröklődéssel foglalkozik, nem járványokkal.

Vagy már ott tartunk, hogy minden hülye celebnek mindent el kell hinni, akit elénk löknek a médiában?

ibafaipap 2009.12.05. 18:19:05

@dru.: Amerikai marhaság! Volt is olyan anya, aki nem oltatta be a gyerekét gyermekbénulás ellen, a gyerek azóta vastüdőben, az anyát meg elkaszálták sok-sok évre. De tudod mit, menjünk vissza a barlangba, akkor csak az első tüdőgyulladás visz el, tizenakárhány évesen.

FormatC: 2009.12.05. 18:20:20

BAZDMEG marosy te egy barom vagy - nem érted ezek szerint az egésznek a LÉNYEGÉT...

anonymoushun · http://anonymoushun.com/ 2009.12.05. 18:20:33

: Ezzel én csak azt akartam mondani, hogy semmivel nem veszélyesebb mint 10-20 éve......

exilis 2009.12.05. 18:21:29

A tracbackes blogbejegyzés zseniális kor-kórkép, aki nem olvasta feltétlenül nézzen rá. Ez rátapint az oltáshisztéria természetrajzára rendesen:

" - Gyorsan, gyorsan, hozzátok a tömlőket, ott a tűzcsap, csatlakozzunk rá azonnal!

- Álljunk csak meg egy szóra, tűzoltó urak!

- Mit akar, hagyjon minket dolgozni! Nem látja, hogy ég az a ház?

- De látom. Az enyém. Én hívtam magukat. De mielőtt nekilátnak, volna pár kérdésem, mert gyanúsak nekem. Láthatnám pl. a tűzoltóautó papírjait? Nem járt le a forgalmija véletlenül?

- Maga megőrült?! Leég a háza! Oda lesz mindene, ha sokat tököl itt velünk!

- Meg még a terhes feleségem is bent van, őt is ki kéne hozni, de előbb tisztáznunk kell pár dolgot. Úgy hallottam például, hogy az önkormányzat hónapok óta nem fizeti a tűzcsap után a vízdíjat.

- Ember, maga nem normális! Hagyjon már minket békén!

- Na, na, mi ez titkolózás? Azt se árulja el nekem, hogy mekkora a fizetése, és hogy milyen prémiumot kap az évvégén?

- Magának most tényleg ez a legfontosabb, amikor épp tönkre megy az élete, és azt próbáljuk megmenteni?

- Persze, de mibe kerül ez nekem? Átlátok én ám magukon, tudom ám, hogy honnan kapnak gyanús módon pénzeket, a nemzetáruló kormánytól, attól! Mocskos komcsik maguk is, inkább nem is kell a segítségük!"

Noxin 2009.12.05. 18:22:58

Azért ez érdekes információ 8-) :
"Az országos tisztifőorvos elmondta: a fővárosban az I., II. és a XII. kerületiek oltatták be leginkább magukat, itt a lakosság 29 százaléka kérte a védőoltást."

FormatC: 2009.12.05. 18:23:32

igaziatommaki: 70% vs. 30% = 2,33 szoros esélyed van mint nélküle. SZÁMOLJ!

Noxin 2009.12.05. 18:26:41

@Mária:
1. Cziezel Endre GENETIKÁ-val foglalkozik.
2. ez egy link a vírusról: biokemia.blog.hu/2009/09/10/a_nagy_h1n1_mustra
Szerinted a genetikának nincs köze a DNS-hez?

Mária 2009.12.05. 18:28:45

@totorohun:

A tűzoltás mióta számít PREVENCIÓNAK?

:DDD

marosy 2009.12.05. 18:33:46

@FormatC:: Az anyád pedig egy kurva. Nyasgm.

lordvico 2009.12.05. 18:36:22

én csak azt nem értem, magyarázza el valaki, ha nem számít az immunrendszer, hogy dől el, ki kapja meg és ki nem? ki hal bele és ki nem? érmefeldobással?

Mária 2009.12.05. 18:38:12

@Noxin:

Czeizel doktor gyerekvállalás előtti genetikai tanácsadással foglalkozik.

Nem virológiával, infektológiával, ne adj isten epidemológiával :)

Az a baja itt sok embernek, hogy túl sok ostoba hollywoodi akciófilmet nézett az elszabadult és kontinensnyi területeken garázdálkodó vírusokról és most azt hiszi, hogy az életben is minden úgy van, mint az akciófilmekben.

subabubba 2009.12.05. 18:39:23

@kiis: már egy vagy két hete vannak oltópontok.

subabubba 2009.12.05. 18:42:40

Egyébként meg annyit kell tudni, hogy a kismamákra a hőemelkedés lehet veszélyes, vagyis a beadás után figyelni kell, hogy ne legyen lázas, lázcsillapítót kell szedni. A betegség meg nyilván jóval veszélyesebb mint az oltás, hiszen az komoly lázzal jár, és egyéb tünetekkel, pl. a légzőfelület károsodásával, amit természetesen az oltás nem okoz.

ibafaipap 2009.12.05. 18:43:39

@Mária: Jézusom! Akkor ne higyjél neki, ne higyjél az országos tisztifőorvosnak, sőt az Egészségügyi Világszervezetnek se. Azok is celebek, meg hazudnak. Te honnan tudod, hogy nem lapos a Föld? Hiszen mindennap az ellenkezőjét tapasztalod, nem? Azt hiszed, hogy itt a fórumban majd spekulatív úton be tudom neked bizonyítani, hogy oltasd be magad? Tudod, túl a celebeken, meg a politikán van egy világ, ahol számít még a szaktudás meg a józan ész, ahol a 2X2 mindig 4.

Ninfus Corporation · http://fesztivaljunkie.blog.hu/ 2009.12.05. 18:50:57

@FormatC:: "Ha vírus és vírus között van különbség, akkor agyag és agyag vagy homok és homok között is van" Gondolom, te is tudod hogy ez szar duma. A homok nem mutálodik, es a róla rendelkezésre álló tudásanyag teljes (meg tudod vizsgálni megfelelő alapossággal). És itt nem is csak a vírus a gond, hanem az immunrendszer is ami teljesen egyéni (szemben a betonalapozással).
Az orvosoknak tényleg nehezebb a dolguk, és nem vehetik le az egyénekről a saját egészségük kapcsán felmerülő felelősséget.

Noxin 2009.12.05. 18:51:35

@Mária:
Pont ezért hivatkoztam a linkre, amiből kiderül, hogy mi is pontosan ez a vírus és mi köze van a genetikához.
Dr. Czeizel Endrét tanácsadónak titulálni... szerinted milyen szintű tudás kell hozzá, hogy kis hazánk egyik legelismertebb genetikusa legyen valaki?
Az érveid viszont igen hatásosak, gratulálok.

Noxin 2009.12.05. 18:53:08

@subabubba:
Lázcsillapítót szedni?
A barátom lányának úgy megindult a láza, majd 40 fokra mindenféle lázcsillapító ellenére, hogy hűtőfürdő lett igen hamar a vége.

Mária 2009.12.05. 18:54:14

@Noxin:

A saját honlapján olvashatod a tanácsadás szót.

Mária 2009.12.05. 18:57:51

@grizliewok:

Elárulom a titkomat: angol nyelvű honlapokon tájékozódtam.

Korrekt, bőséges, nagyjából érdek nélküli, az átlagember számára is tökéletesen érthető információkat és tanácsokat olvastam.

Ennyi.

Csak semmi hisztéria, semmi túllihegés, semmi celeb, vagy bulvármédia.

ibafaipap 2009.12.05. 18:58:14

@igaziatommaki: Ez azt jelenti, hogy egyharmadnyi esélyed még mindig van arra, hogy elkapd a betegséget. DE még ha el is kapod, akkor az oltás megvéd attól, hogy súlyos szövődményeid legyenek. Például, hogy belefulladj a saját véredbe, vagy hogy miközben 41 fokos lázzal delirálsz, agykárosodás lépjen fel nálad és hátralévő életedben egy kedves nővér törölje ki a hátsódat. Elég meggyőző voltam?

Mária 2009.12.05. 19:00:41

@grizliewok:

Ne ígérj olyat, amit nem tudsz teljesíteni.

vénkujon 2009.12.05. 19:01:02

szerintem marosy, egy faszrágó apehos, és így okoz magának izgalmakat, hogy parasztkodik ártatlan kismamákkal.:) apehos köcsög. rohadjon meg az összes befötted.

Noxin 2009.12.05. 19:07:30

@Mária:
A kérdésre válaszolnál?
Jelenleg ez szerepel a honlapján, ebből él.
De attól még az elmúlt 30 évben ezzel foglalkozott, és hogy elfogadják a tanácsait, az ennek köszönhető.

Idet 2009.12.05. 19:07:53

@marosy: A beszédednél csak a gondolataid ocsmányabbak, szubhumán.

Noxin 2009.12.05. 19:08:59

@Mária:
Megosztanád a linkjeidet velünk is (esetleg fordítanád is)? Mert igy nem sokat érünk a hozzászólásaiddal.

ibafaipap 2009.12.05. 19:09:08

@Mária: Linkeld be, kiváncsi vagyok rá. Egyébként én se a Blikkből szedem, amit mondok, nehogy azt hidd. Az egyik ismerősömet most engedték haza, még oxigénpalackon van, és szövődményként kapott egy fasza kis szívmegnagyobbodást. Ez a vírus csak látszólag egy sima influenzavírus, már maga az elnevezés is megtévesztő, hatásmechanizmusában ezerszer durvább nála.

ibafaipap 2009.12.05. 19:11:55

@Mária: A te szavad áll szemben sok száz orvoséval. Te mit tudsz neki ígérni?

Noxin 2009.12.05. 19:16:43

@Mária:
hu.wikipedia.org/wiki/Czeizel_Endre
idézet csak neked:
"Kutatásai kiemelkedő témája az öröklődés, a genetikai ártalmak, a veleszületett adottságok vizsgálata, valamint az epidemiológia."

idézet tőled:
"Nem virológiával, infektológiával, ne adj isten epidemológiával :)"

bonobong 2009.12.05. 19:17:41

OFF:ez qrvaszórakoztató:D majd' az összes kommentet elolvastam, nemvagytok gyengék. a téma pedig komoly lenne, de itt pártpolitizáltok meg fikázódtok. Máriáról már aztis tudjuk, h őbizony angol honlapokról tájékozódik, - biztos angolul is tud, ritka az ilyen:D - aztpersze nemárulja el, honnan. jajdegyökerekvagytok gyerekek. azmeg nagybutaság, h bárkit arról akarsz meggyőzni, h ne oltassa magát. ha te nemteszed, szived joga. tudod, aztis saját felelősségre. meg a szurit is.
jah hamár angol nyelv: unokatesó belgyógyásznak tanul (igen, tudom, azsem infektológia), viszont 8éve londonban teszi ezt (máriának->lehet h őis azokból a könyvekből/emberektől tájékozódik, mint te?) és láss csodát, 2hete velem együtt adatta be az oltást itt sopronban a csúnya magyar vakcinából. Aza fránya háziorvosunk meg voltolyan szoci és beadtaneki.
kivánom nektek h 1ikőtök se kapja el ezt a szutykot. deha majd mégis, kérlek nekenjétek majd másra ha bajlesz, tudjátok, saját felelősség.
peace

Mária 2009.12.05. 19:18:19

@Noxin: @grizliewok:

Például:

www.cdc.gov/H1N1FLU/

Nekünk miért nincs ilyenünk? Van helyette olyanunk, amin az átlagembert az információk kétharmad részéhez hozzá se engedik férni, nem adnak jelszót az oldalakhoz, nehogy elolvassa:

www.pandemia.hu/

A Magyar Pandemiás Bizottság Honlapja... FTW

B911 · http://baratcsaba.hu/blog/ 2009.12.05. 19:19:20

én nem látom azt hogy a emberek tucatjai vagy százai halnának meg a h1n1 miatt, kb. minden másban többen halnak meg

azt viszont tudjuk, hogy az oltás pár embernél komoly károkat tud okozni, sokaknál pedig lázat

azt is tudjuk, hogy az oltás nem biztos hogy véd a vírus ellen, furcsa hogy sokan alapból úgy veszik hogy ez biztos védettséget jelent, pedig ez egyáltalán nem így van, különösen nem nátha vírusok esetén

könnyen lehet, hogy ez a vírus már régen átment rajtuk, csak észre sem vették vagy sima megfázásnak hitték, ezek után pedig pláne nincs értelme az oltásnak

Mária 2009.12.05. 19:20:07

@Noxin:

A wiki nem hiteles forrás.

smartdrive 2009.12.05. 19:21:54

gyerekek, nem most kellett volna teherbe esni (fél éve lehet tudni, hogy jön az armageddon)

de a sok hülye csak kefél ész nélkül. hát most fossanak

est komor őre 2009.12.05. 19:24:09

@Mária:

Te már megint itt vagy te mocskos hazudozó? Jó lenne , ha aljas módszereiddel nem vezetnéd félre a többieket!

Takarodj !

est komor őre 2009.12.05. 19:24:43

@Noxin:

Hagyd a francba, ez a nő súlyos elmebeteg.

2009.12.05. 19:25:38

Én beoltattam magamat, eddig semmi mellékhatása. (indulok a Budapest-Bamakon és semmi kedvem betegnek lenni amikor indulni kellene a mókára) Feleségem Cron beteg, komoly immungyengítőt szed (Imurán). Vele kapcsolatban is volt egy menetünk, hogy be lehet-e oltatni vagy sem? Mit okoz, van-e teszt stb... De aztán úgy döntöttünk, hogy kisebb baj, ha az oltás terheli meg a szervezetét, mintha az erős, élő H1N1-et kapja meg és az került szembe a legyengített immunrendszerével. Több mint egy hete megkapta és semmi baja sem volt eddig. Persze előtte az oltóközpontban is rákérdeztünk és ők már sok ilyen betegségben szenvedőt oltottak be minden gond nélkül.

Accordion 2009.12.05. 19:25:52

@anonymoushun:
„Az 1977 óta az időről-időre visszatérő járványokban általában a H1N1 és a H3N2 A vírusok, illetve egyes B influenzavírusok a globálisan elterjedt kórokozók. ”
1977 óta.
Ne fiatalítsd!
Kicsit vagyok csak idősebb a kis szemétnél.
Egyébként szerintem azért azóta, mert akkor azonosították. De attól még létezhetett.

Noxin 2009.12.05. 19:29:54

Ha valakinek fenntartásai lennének az oltással kapcsolatos garanciákkal (persze mindenbe bele lehet kötni):
index.hu/belfold/2009/12/05/ujinfluenzas_kismamakat_kezelnek/

Pók · http://poooOOoook.blog.hu 2009.12.05. 19:34:23

Nahát, egy orvos, aki beismeri, hogy fingja nincs, mik a következményei a kezeléseinek. Ezzel kéne kezdenie mindegyiknek. Az orvosok nem rendelkeznek a mindentudás adományával. Csak sok évszázad tapasztalata és kutatásai alapján kicsit kevésbé homályok, mint az átlagember. De az emberi testet nem ők tervezték. Nincs meg a gépkönyvük. Nem szerelők, akik tudják, mit kell kicserélni, és akkor mi lesz. Ők egy mindennél bonyolultabb szerkezetet próbálnak megjavítani, gépkönyv nélkül. Legjobb esetben is csak találgatnak. Ezt kéne minél több embernek felfognia.

Nem tudni, mi lesz, ha valaki oltást kap. Azt sem tudni, mi lesz, ha nem kap oltást. Az orvos sem tudja. Ha azt állítja, hogy tudja, hazudik.

face to face 2009.12.05. 19:40:58

Én beoltattam magam de még aznap bevettem a házi ellenszert is:2 dl fehér házi pálinkát, így a mutánsnak sincs esélye.Továbbá évek ota a téli időszakban 3-4 gerezd fokhagymát tolok.Ez lehet placebo és büdös leszek tőle de lesz@rom.Évek óta semmi bajom.:)

Anke 2009.12.05. 19:46:08

Az orvos és a kutatók között a különbség kb. akkora, mint az egyszerű felhasználó és a programozó között.
Sok felhasználó tanult pár alap programozási lépést, legalábbis akik tanfolyamon, iskolában tanulták a szerkesztő és egyéb programok használatát, egy-két kivétellel mégsem tanulnak meg programozni. Ugyanez mondható el az orvosokról is. Attól még, hogy valóban keményen tanultak, hogy - legyünk optimisták - segíteni tudjanak másokon, még nem feltétlenül értik azt, amit alkalmaznak, közel-távol nincs a tudásuk a kutatókéhoz, akik naprakészek az általuk művelt tudományágban. Ebben az esetben, tehát a virológus, immunológus és infektológus kutatókra érdemes hallgatni, hiszen ez az ő területük.

A kismamának két cikket linkeltem alább, hogy tényleg ne aggódjon az oltás miatt, gondoljon most valóban a babájára, mert a folyamatos aggódással stresszel csak árt neki, erről pedig az orvosok nem tehetnek, ez mindenkinek a fejében dől el, hogy miért és mennyire stresszeli magát egy ilyen állapotban.

Infektológusok
weborvos.hu/egeszsegpolitika/figyelmeztetnek_infektologusok/145737/

A vírus biológiája, Kis vírustörténelem, Influenza vs. "influenzaszerű", A 2009 A(H1N1) molekuláris eredete, Patomechanizmus, avagy mit csinál a vírus a szervezetben alcímeket viselő írás
criticalbiomass.freeblog.hu/archives/2009/11/07/Influenza-para_-_8/

A másik dolog, amiért az orvosok nem mernek terheseket oltani, az az, hogy félnek a perektől. Utólag ugyanis soha nem fogja elhinni egy kismama sem, hogy nem az oltás miatt lett beteg a magzata, hanem egyébként is beteg lett volna, mert beletartozik abba az x százalékba.

est komor őre 2009.12.05. 19:48:51

@Accordion:

rajtam most ment át, még lábadozok.
Te, ez nem az a megszokott influenza. Ez más. Jóval genyóbb, hosszabb, és vissza-vissza tér. Láztalanul végigcsináltam, de úgy megrángatott, csak pislogtam. Rosszullét, szédülés, fejfájás, torokfájás, köhögés. Elején hőemelkedés.

2 hétig köröz a testedben, aztán csak a gyengeség marad. 1 hétig. Brutális. 3 hetet kihagytam miatta a melóbol, pedig nem voltam betegállományban 10 éve. Edzek, nyomom a vitamint, és majd 2 méter vagyok, de őgy letaglózott, mint egy bébifókát.

Accordion 2009.12.05. 19:52:58

@est komor őre:
Jólvan, gratulálok!
Nem mondok én semmilyen véleményt, ha megnézed a legelső hozzászólásomat, akkor látod, hogy pont az információkat hiányolom. Ami alapján a jónép dönteni tud (meg a posztíró barátnője.)
Nálunk pl. az utcában egy idős néni meg meghalt, akinek a lánya erősködött, hogy oltsák be. Szívbeteg volt amúgy.
Szóval én gyűlölöm a hisztit és azért vádolom a minisztert, mert az ő kötelessége lenne, hogy tisztességes információkkal rendet vágjon a sok félrebeszélő marha között.
Olyanokkal pl. mint a te beszámolód.

amerea 2009.12.05. 19:58:08

@Mária: ez egy nagy kalap.

egy baratom Norvegiaban orvos, es meg o sem tudta eldonteni objektiven adassa vagy ne adassa, pedig Norvegiaban az orvosi rendszer ossze sem hasonlithato a magyarral (szinte a vilagon a legszinvonalasabb) es o meg meg orvos is.

attol mert valami angolul van leirva, meg nem szentiras..

face to face 2009.12.05. 20:19:04

Haverokkal, bepálinkázva (H1N1 elleni)néztük az egyik kereskedelmi tévé tehetségkutató műsorát Szonjával.Őt szívesen oltanán de Nóri is jöhetne, házi ellenszerrel ápolnám......Bocs:)))

zichy 2009.12.05. 20:24:47

18 hetes terhes orvos vagyok. Beadattam az oltást mert ugye az már tudott, hogy a szövődményei súlyosabbak, mint a mellékhatásai (súlyos tüdőgyulladás versus hőemelkedés/láz). Levert, gyenge voltam pár óráig, talán hőemelkedésem is volt. Pihentem (munka után), bevettem 1 paracetamolt. A 2.trimeszterben biztonságosabbak az oltások, mert pl. már lázcsillapító is bevehető.
kacorka: A magzatot az anya védi, az 1 éven alattiaknak az immunrendszere még nagyon éretlen, ahhoz, hogy egy elölt vírussal megbirkózzanak.

Lehet mondani, hogy mi tanultuk. Igen, de ez egy új vírus, keveset tudunk róla. Az, hogy a szezonális influenzavírus mutálódik, azt tudjuk. Elvben ez is mutálódhat, de még nincs olyan régóta a színen, hogy ezt bizton állíthassuk. És igenis mindenkinek a saját felelőssége, hogy oltat-e vagy sem. Nem dönthet az orvos senki helyett (abban sem, hogy mikor, ki, hogyan essen teherbe, dohányozzon-e az infarktus után stb.)

redriot77, EMU: Na az ilyenek miatt rohadt szar itthon orvosnak lenni, gőzük sincs mit jelent a műhiba/várható szövődmény, csak az orvos hibázik, hazudik és pénzéhes szarházi. És ha nem mosolygunk az ilyenekre, akkor nekik áll feljebb. Tipikus. Köztudott, hogy az orvosok 5-8 %-a kapja a "boríték" nagy részét("nagytudású" főorvosok, adjunktusok, professzorok) és mivel vezető pozícióban vannak nem érdekük ennek megszűntetése, az államnak meg azért nem, mert túl sokba kerülne. Így csak dolgozzuk halálra magunkat, ügyeljünk itt-ott 24 órákat, majd másnap a rendes munka (EU ide v. oda, hogy másnap haza kéne menni, de sem elég orvos, sem elég pénz). Nem tudom miért irigylik az emberek a NORMÁLIS életvitelt {szívsebész szakorvos ismerősöm CSAK AZÉRT fogadott el borítékot, hogy ki tudja fizetni a fogorvost, én 10 éve dolgozom és ha kaptam 60ezer Ft-t akkor sokat mondok, úgy, hogy a betegek ragaszkodtak hozzá, utólag, nem kérem, és nem megyek utána}). Nem lehet a közalkalmazotti fizetésből megélni, de tudott, hogy a TB-t mi legalább fizetjük, amiből ellátjuk a sok minimálbéres BMW-s vállalkozót.

Nagyon irritáló olvasni a Kiskegyedből szerzett egészségkultúrával bíró emberek mocskolódását (ÁNTSZ, orvosok, mások). Nem tudom miért jó lehülyepitsázni, hazugozni mindenkit. Értelmes gondolatok megosztása normális hangnemben már egyik blogon sem megy?

Azt sem értem miért nem a sok félinformált, megélhetési, szenzációhajhász újságírót szidják? Nekik köszönhetjük az össze-vissza híreket, az alaptalan információkat (legutóbb azt is javítani kellett, hogy melyik városban használták az oxigenizátort, pedig ez nem is tudást csak alaposságot igénylő információ), az utánanézést, tudást, gondolkodást nélkülöző hírhegyeket, amiből mindenki táplálkozik. Könyvek? Á...minek. Külföldi oldalak? Nem beszélünk nyelveket.
De élje ki mindenki a Nagy Magyar Frusztrációt itt és akkor talán nem lesz annyi verekedés a kereszteződésekben.

prettyinpink 2009.12.05. 20:27:29

megértem az orvost, mert neki a kezében van egy európai (jobban szennyezett) oltóanyag, ami ha beadja mellékhatásokkal járhat, ha nem akkor esetleg meghal az ember. na most ezt MIÉRT AZ ORVOS DÖNTSE EL! nem hisztizni! dönteni! ha nem bead és meghal, akkor (már úgysem tud) nem ugrál, ha beadat, de károsodik a magzat akkor sem pampog, mert te választottad.
kérdés: Mitől félsz jobban? a járványtól, vagy a kémiai oltóanyag mellékhatásától?
elmúltál 18? akkor dönts TE!

ma-lőr 2009.12.05. 20:29:52

@pannonfunk:
Idáig az ilyen híreket nem hozta a médai, de most valamiért átszakadt a hallgatás, tagadás fala

"Debrecenben kórházba szállítottak egy H1N1-gyel fertőzött rendőrt, aki korábban védőoltást kapott, erősítette meg a hírt az Indexnek Falus Ferenc országos tiszti főorvos.

a teljes hír: index.hu/bulvar/2009/12/05/h1n1-gyel_szallitottak_korhazba_egy_beoltott_rendort/

"

pannonfunk 2009.12.05. 20:43:13

@Noxin: Igen, mint tudjuk, az I, II. és a XII. kerület a legkevésbé fideszes, itt 60-70% között szokott kapni az mszp, nem is csoda, hogy itt oltatják be magukat a legtöbben. Bezzeg a totál fideszes Csepelen, meg az Angyalföldön, ott nem oltatják magukat!

Iovianus 2009.12.05. 20:47:29

Mekkora sz*r ez a post...

Először is, orvosi egyetemen nem azt tanítják, hogy egy adott oltásnak milyen mellékhatása lehet. Ez a gyógyszerfejlesztő cég dolga kivizsgálni, az ő vizsgálati eredményeiket kapják kézhez az orvosok.

Másodszor, az infulenza elleni védőoltás NEM kötelező. Az influenza nem halálos betegség, és tízezreléknyi arányban van vmilyen következménye a betegségnek. Tbc ellen kapsz oltást babaként mert az jó eséllyel elvisz...

Kedves postírót és feleségét ne minősítsük. Természetesen mérnökkénk fogalmuk sem lehet, hogy mit tanulnak az orvosok, és mi a munkájuk és felelősségük. Ezért ne is alkossanak véleményt róla ha kérhetem.
Egy halk megjegyzés: Az Emberi Test nem egy statikai építmény amivel a legózáskor megismerkedsz... Az embert még ma is "kutatják", mert nagyon sok sötét folt van a szervezet működésében. Nem elvárható, hogy a világ legbonyolultabb szervezetében bárki is biztosan eligazodjon. Egy orvostól sem 100%-osan, ahogy postírók kívánják...

Noxin 2009.12.05. 20:47:58

@pannonfunk:
Na pont ezért érdekes 8-)

pannonfunk 2009.12.05. 20:49:16

@ma-lőr: Nagyon durván becsült számításaim alapján, ha az oltóanyag 70-80%-ban hatásos, és maradunk a kétmilliós oltottsági szinten, akkor a 2 millió beoltottból kb. 100000 fog megbetegedni, és úgy 25-30 meghalni. A be nem oltott 8 millióból meg 2 millió betegszik meg, kb., és 500-600 haláleset lesz. Ezek persze hasraütésszerű becslések, de a nagyságrendet lehet, hogy el fogom találni. Persze ezt még esélyünk sem lesz ellenőrizni sem. Ahogy mennek feljebb az oltottsági adatok, úgy csökkenthetjük a prognosztizált halálesetek számát.

Iovianus 2009.12.05. 20:50:21

u.i.: Az orvos helyesen cselekedett. Elmondta a várható következményeket, jókat, rosszakat; mivel a kórról keveset tudni, és nagyon kevesen(!) haltak bele eddig (csak ebbe pedig még senki), így a TE döntésed, hogy beoltatod-e magad. Döntöttél. Nem kell sírni.

pannonfunk 2009.12.05. 20:51:26

@Noxin: Mondjuk kezdjük ott, hogy az influenza RNS vírus, nem DNS. És persze még folytathatnánk.

Naki vagyok kerdojel 2009.12.05. 20:53:11

Oltass. Te is, meg mindenki, aki eddig még nem tette. A 25 hetes barátnőd is.

pannonfunk 2009.12.05. 20:55:22

@Accordion: Sőt, a spanyolnátha vírusa is H1N1 volt. Ez a mániám, ezt ismételgetni minden blogon, hogy az ország fele már átsesett ilyen vagy olyan H1N1-en. Hátha egyszer valaki mond valami értelmeset, hogy ez a H1N1 miben különbözik attól a H1N1-től amit én is elkaptam 86-ban. De senki nem tud semmit erről, eddig.

jägermeister 2009.12.05. 20:57:02

@dru.: Formaldehid nincs benne. A higany pedig szervesen kötött formában van benne, etilhiganyként, ami ugyebár nem okoz a szervezetben kárt. Egy kis kémia.
Azért az élettani hátterére kíváncsi lennék hgy hogyan okozhatna egy influenzaoltás parkinsont, illetve miért okozna gyakrabban hosszútávú szövődményeket mint bármely más oltás.
Amúgy nem velem kell vitatkozni, hanem az említett szaktekintélyekkel, vagy akár a Science főszerkesztőjével aki szintén azt mondta amit Falus prof. Szerintem Magyarországon nincs ember aki annál a 10-20 szakembernél jobban ért hozzá, ők meg mind azt mondják hogy oltsunk. Ez az etalon, a többi önkéntes 'szakorvos és immunológus' meg mondhatja a magáét.

pannonfunk 2009.12.05. 20:57:25

@Naki vagyok kerdojel: Jaja, oltasson mindenki. Ha elérjük a 60%-os oltottságot, akkor jó eséllyel nem fog kitörni a járvány, mert nem tud terjedni nem oltottról nem oltottra, olyan sok lesz közben az oltott. És akkor nem kell pánikolni annak a 40%-nak sem, aki nem tud dönteni, hogy oltasson-e vagy sem.

Noxin 2009.12.05. 20:57:48

@pannonfunk:
Ok, már korábban linkeltem egyet a vírusról, ahol ez részletezve van.
Az eredeti kérdés, hozzászólás Czeizel Endre szakmája, végzettsége, hozzáértése kapcsán született.
Arról van véleményed?

pannonfunk 2009.12.05. 21:03:03

@jägermeister: 1. Van benne formaldehid. Azzal ölik el a vírust gyártás közben. Aztán tisztítják, nagyon nagy részét kiszedik benne, de 'nyomokban tartalmazhat'. Nagyon kevés, ennyi mennyiségben nem káros az egészségre. Nem tudom, hogy aki formaldehid-érzékeny, arra hat-e. De pl. ha ócskább vörösbort, almabort iszol, abban metil-alkohol van, és az a szervezetben oxidálódva úgyszintén formaldehiddé válik. De olyan kis mennyiségben az sem veszélyes. Persze ha meghúzod a fagyállót, az már... 2. Az etil-higany közel se barátságos vegyület, súlyos idegméreg. Viszont egy oltásban csak 5-25 mikrogramm van benne, és vízben oldható vegyület, kipisiled hamar. Ekkora mennyiségben nem káros. Csak hogy pontosak legyünk...

ibafaipap 2009.12.05. 21:04:42

@zichy: Magyarországon orvosnak lenni tényleg nem habostorta, de hogy ne adjanak be oltást, és ne világosítsák fel a beteget, hogy melyik jár nagyobb kockázattal, az azért durva. Annál is inkább érthetetlen ez a hozzáállás, mert szinte soha nem meszelnek el orvost műhiba miatt, mivel jószerével lehetetlen bizonyítani a beavatkozás és a károsodás közötti ok-okozati kapcsolatot, mert ugye kolléga ellen nem vallunk... Ha mégis, nem ő fizeti a kártérítést és gyakorlatilag soha nem mozdítják el az állásából az orvoshiány miatt. Vagy az van, hogy elhallgatják a beteg elől a mellékhatásokat, sőt ne is tudjon róla, hogy milyen gyógyszert szed (Miért akarja tudni? Saját tapasztalat, kórházból), vagy itt a másik véglet, hogy nem adják be az oltást, holott tudják, hogy milyen szövődményei lehetnek a betegségnek.

pannonfunk 2009.12.05. 21:07:28

@Noxin: Sajnos a wikibe bárki beírhat bármit, most pl. ez van beleírva:

"Kutatásai kiemelkedő témája az öröklődés, a genetikai ártalmak, a veleszületett adottságok vizsgálata, valamint az epidemiológia. És persze ide még bárki azt ír, amit akar..."

hu.wikipedia.org/w/index.php?title=Czeizel_Endre&stable=0&shownotice=1#Orvosi_.C3.A9s_tudom.C3.A1nyos_p.C3.A1lyafut.C3.A1sa

pannonfunk 2009.12.05. 21:09:18

@ma-lőr: vitaminszabadsag, David Icke, csupa jeles ember, a korrekt tájékoztatás mesterei :P

ibafaipap 2009.12.05. 21:10:11

@Iovianus: Ja, ne is alkossanak véleményt, mert nem orvosok. Tipikus. A H1N1 nem egyszerű szezonális influenza, és ha hallgatod a híreket, emberek halnak bele. Ja, nem ebbe, hanem a szövődményeibe, tényleg, mekkora különbség...

ibafaipap 2009.12.05. 21:20:01

@Mária: What you can do to stay healthy:

1. Get vaccinated

Miről is beszélünk?

Iovianus 2009.12.05. 21:20:37

@grizliewok: Nem bizonyított, hogy ennek a szövődménye. A kismamák egyike súlyos tüdőbeteg, persze hogy előjön nála minden szövődmény...
Ha olyan veszélyes lenne a vírus akkor milliók halnának meg kizárólag ebben, mint a spanyolnáthában.
És nem mellékes, hogy az oltáson vagy 1200forint haszon van, kíváncsi lennék, hová vándorol, ugyanakkor a gyerekkori kötelező oltásosakat miért nem nyomatják annyira, sőt, azt is választhatóvá akarják tenni...érdekes.
A véleménnyel pedig annyi a gond, hogy erősen vádol, sokszor még valótlant is állít. A postból is hiányzik a megértőkészség, csak arról szól hogy most nekik mennyire rossz a hülye orvos miatt mert döntés elé állította az anyukát. Minden műtét előtt magadnak kell dönteni, hogy vállalod-e, csak ott nyilvánvaló, hogy ha nem, akkor hamar súlyos bajod lesz. Remélem érthető a párhuzam.

Noxin 2009.12.05. 21:21:01

@pannonfunk:
Ja, csak épp nyomon követhető a változás... és ha nem valós dolgot írsz be, kijavítják.

Sailor 2009.12.05. 21:43:43

Oltass.
Ha nem, írass fel, válts ki Tamiflut.
Ha felmerül az influenza gyanúja, azonnal el kell kezdeni a szedését. Már 6-12 óra késedelem is csökkenti a hatásosságát.
Én beoltattam magam és egész családom is.
A H1N1, úgy tűnik, nem fertőzőbb, mint a szezonális, de a fiatalabbak esetében a szövődmények súlyosabbak lehetnek.
Viszont a betegség is gyógyítható - csak minél előbb el kell kezdeni a kezelést Tamifluval.

zichy 2009.12.05. 21:44:05

@grizliewok: Persze, nem tökéletes az orvosi tájékoztatás (bár én az időhiányra fognám),az, hogy nem meszelnek el orvost az nem teljesen igaz (ld. szentesi beteg), ellenben mindenért beperelik őket (Ábrahám megélhetési ügyvéd úr ügyesen megtalálta a hiatust a jogi területen -ügyvéd határok nélkül). Az valóban felelőtlenség, hogy lebeszélik a pácienst (ez számomra is érthetetlen). De nem gondolnám, hogy a negatív példák vannak többségben (legalábbis a környezetemben).
A kártérítést a kórház fizeti, mivel a közalkalmazottaknak így van szerződése, ha netán az extra munkahelyén vállalkozó, akkor van saját biztosítása, általában.
Nemrég a szezonális influenzában is meghalt egy idős férfi, erről persze sehol sem olvashatunk egy mukkot sem.
Általában az influenza nem halálos betegség, a szövődményei azok, legyengült immunrendszerű (ld.terhesek) egyénekben különösen súlyos.
Nem lehet előre megmondani, hogy a legyengített/elölt kórokózó kinek okoz súlyostüneteket, kinek semmit, ezért ne várják az orvostól, hogy elmondja hogy neked 37.5 fokos lázad lesz 28 és fél óráig és biztosan semmi több.

Mária 2009.12.05. 21:50:18

@grizliewok:

Nem mondtam, hogy egy oltás ELLEN kampányoló, fröcskölődő oldalra visz a link :)

Azért tettem be a linket, hogy megmutassam, milyen az, amikor nem hagyják magukra a tanácstalan embereket.

Persze, ott van, hogy SZERINTÜK oltatni kell.

Meg még mellé számunkra hihetetlen mennyiségű, közérthetően megírt információ, amit végigolvasva bárki eldöntheti, hogy oltat vagy nem oltat.

Nálunk viszont NINCS közérthető információ.

Nálunk csak a bizottságok vannak, a hétköznapi emberek elől elzárt titkos weboldalak vannak, a celebek vannak, a bulvárhírek vannak...

Meg a bizalmatlan, tanácstalan, háziorvosaik ellen hangolt emberek vannak.

És hogy el ne felejtsem a lényeget: vakcinánk is van... igaz, hogy savanyú is, sárga is, más országokban nem is forgalmazható, nincs rajta a lejárat időpontja, de akkor is magyar.

Ennek a blognak az első bejegyzéséhez valaki beírta kommentben, milyen kérdésekre nem kaptak szakmailag korrekt választ a háziorvosok.

A hétköznapi embereket lehet manipulálni viszonylag egyszerű kommunikációs trükkökkel. A háziorvosok viszont a jól feltett szakmai kérdéseikre nem kaptak szakmailag korrekt választ.

Miért nem kaptak?

Alternatív 2009.12.05. 21:58:20

@igaziatommaki: Azt a 70%-ot nem úgy kell érteni, hogy nekik tökéletes védettséget ad, a többi 30%-nak meg semmilyet.

A többi 30%-nak is ad védettséget, csak nem eleget - elkaphatják a betegséget, csak nem a legsúlyosabb formájában, hanem részleges védettséggel - megbetegszenek, de nem annyira, mint az oltatlanok. (A szervezet felkészült, de nem eléggé.)

Az oltás ellenére megbetegedett rendőrről meg éppen azt felejtették el leírni a hírekben, hogy mikor oltották be. Állítólag két hét, mire kialakul a védettség. Hogyha szegény rendőrt két napja oltották, akkor semmi csoda nincs abban, hogy megbetegedett.

pannonfunk 2009.12.05. 21:59:02

@Noxin: Kérdés, hogy mennyi idő alatt. Persze, most kitörölheted öt perc alatt, amit beírtam, de azért maradjunk annyiban, hogy a wiki-t azért mint tuti információforrást, esetlg valami vitában tényként kezelni a bennelevő információkat erőteljesen vitatott.

Most kénytelen voltam utánanézni, hogy mivel foglalkozik Czeizel Endre, mert azon kívül, hogy genetikus, meg öröklődéstannal foglalkozik, fogalmam sem volt. Nos, zömében születendő gyerekekkel fogalalkozik, és azt vizsgálja, hogy milyan környezeti/genetikai tényezők milyen hatással vannak a születendő gyerekekre. Valóban, vannak olyan cikkei, hogy milyen hatással van pl. a bárányhimlő a születendő gyerekekre, pl.

Orv Hetil. 2007 Jul 22;148 (29):1373-9 17631472
[Fetal varicella syndrome]
János Gidai, Eva Bács, Endre Czeizel

de azért ezt epidemiológiának nevezni, sőt virológiának, erősen túlzás. Olyan ez, mintha valaki számolná, hogy milyen technikai paraméterrel felszerelt autók milyen gyakran hibásodnak meg, és ezt a tudást felemelnéd a tervező-mérnökök szintjére.

pannonfunk 2009.12.05. 22:02:22

@Alternatív: Másfél hónapja oltották.

a2475870 2009.12.05. 22:06:51

@Sailor: Jobb ha te is bekészíted a tamiflut :D
Ez a szar oltás szart sem ér....

Lásd egy másfélhónapja beoltott rendőr is bekapta, és majdnem ottmaradt, PERSZE A VIRULOGUS SZERINT AZ OLTAS SEGITETT RAJTA .

Nah most ha valaki az élő vírust kapja el , az már mégegyszer ugyanezt a vírust nem fogja elkapni (olyan immunválaszt vált ki), ezekszerint a szuper hájtechel készített TELJES ELÖLT VÍRUST TARTALMAZÓ oltás AMIBŐL EGY IS ELÉG OLYAN SZúppcsi
Egyenlo
SZARRAL
Kb.

Kar volt beadatni ezt a szart, meg hoemelkedest sem okozott az oltas, valszeg immunrendszerem eszre sem vette a TELJES VIRUST ...

Szal csask nezd vegig nyugodtan ahogy ezek a nagyfejuek szuszognak a mediaban , es pofaznak hazugsagokat, mikozben az etelekkel, es a virussal megolnek teged, mindenkit aki dolgozik, es a csaladodat is, es rohadtul nem mondhatod el hogy biztonsagba erzed magad, holott ez lenne a feladatuk...

Ha nem olnek meg es veletlen eletbe maradsz akkor melozzal nekik 65 eves korodig hogy tudjanak maguknak villat epiteni, meg szolgalati jarmunek mercit venni, es akkora mar 65 eves leszel a kurva eletbe mar csak megdoglesz hogy ne kelljen nyugdijt se fizetniuk utanad, hiaba meloztal 50 evig....

De ha meg mindig nem doglesz meg 65 eves korodra az egesz eletedben valo melotol csask osszeszedtel valami kronikus betegseget , es ez a kurva virus csak kinyir ...

Vagy
Ragadj fegyvert es vagd el a torkukat ahogy ok teszik

Ernő007 · http://www.webseo.hu 2009.12.05. 22:16:24

Szerintem szerezzetek be Beta Glucant, olvassatok utána nyugodtan, Magyarországon is több helyen lehet kapni. Felturbózza az immunrendszert, és az könyebben elbánik mindenféle betolakodóval. Erről vannak anyagaim is, ha valakit érdekel, akkor keressen meg privátban.

www.betaglucan.org

1third 2009.12.05. 22:17:05

Bocs, csak az utolso 100 kommentet olvastam vissza.
Szvsz felesleges BARKIT is hibaztatni hogy oltass vagy ne. Ha eleg nagykislany/nagykisfiu vagy, akkor dontsd el te. Ha allambacsi kotelezove tette volna, akkor azert haborognal, ha tiltana, akkor azert, igy, hogy szabadon donthetsz, igy emiatt van a balhe...
Csak egy erdekesseg a H1N1 elleni oltas koruli vitahoz ez a link www.washingtonpost.com/wp-dyn/content/article/2009/11/27/AR2009112703248.html?hpid=topnews
Hja, en nem oltattam, de nem lehetseges mellekhatasok miatt, hanem, mert SEMMILYEN vakcinazast nem visel el a hab testem, anaphylaxia schock a reakciom barmilyen vaccinara. Igy kivulrol tudok "rohogni" barmilyen, errol szolo vitan. Oszt osztan vagy elkapom, vagy nem az ilyen-olyan betegsegeket, a vakcinazas nelkuli eletemben. De influenzas pl. nem voltam kb 20 eve. Anyam viszont evente oltatja magat minden oktoberben es evente kidol minden januarban 3 hetre a "mezei" szezonalis fluban. Szoval... mindenki oltassa be magat, aki be akarja, es mindenki maradjon ki belole, aki ki akar maradni, de KONYORGOM, SENKI NE HISZTERIAZZON AZERT MERT A SAJAT DONTESEERT NEM KEPES VALLALNI A FELELOSSEGET...!!!

jägermeister 2009.12.05. 22:19:32

@pannonfunk: igaz, így pontosabb, formaldehiddel valóban találkozik a vírus de eléggé letisztogatják róla - a formalinos boncolások során szerintem minden egyes orvos többezerszer nagyobb dózist nyel be :)
az etilhiganyról viszont nem találtam olyan forrást ami igazolta volna azt hogy idegméreg. az viszont tény hogy mondjuk egy mandulában vagy almában is van pl. cián, mégse kampányol senki ellene, mert mértékletes mennyiségben megbírkózik vele bármelyik ember.

pannonfunk 2009.12.05. 22:19:48

@a2475870: Szóval az igazság valahol ott lesz, amit megírtam ebben a kommentben: @pannonfunk:
A 2 milló oltottból én úgy 20 körüli halálesetre számítok, a maradék 8 millióból meg 500-600 esetet. Persze az egy jó kérdés, hogy hány százaléka betegszik meg a lakosságnak, ha 2 milló oltott lesz. Eleve abból indultam ki, hogy ha nem lenne oltás, 3 millióan kapják el a betegséget. 2 millió beoltott esetében, 80%-os védettséggel ez már nem egyszerűen 2 millió x 0.2 x 0.3 + 8 millió x 0.3, hanem valamennyivel kevesebb, mivel a 2 millió oltott miatt csökken a járvány terjedési sebessége, összességében is kevesebben kapják meg, tehát nem 0.3-mal kellene szorozni, hanem a bánat tudja mennyivel. Mondjuk 0.25-tel, de ez hasraütésszerű.

Ha felmennénk 6 millió oltottig, akkor gyakorlatilag nem lenne járvány, így elenyésző lenne a halálesetek száma, legalábbis így számolnak a szakemberek.

a2475870 2009.12.05. 22:20:24

@third: Itt mar rohadtul nem a sajat dontes van bazz ......

Ezt meg anno siman megbirtak volna akadalyozni amikor mexikoban kitort csask karanten kellett volna 1 honapig ......
De sztem ez a szar nem mexikobol jott hanem bedobtak csask bunbakot mindig kell talalni..

a2475870 2009.12.05. 22:23:27

@pannonfunk: Nah pont third-re reagaltam, de neked is ugyanezt irom.

Itt rohadtul nem az oltasrol van tema, hanem arrol hogy hogyan irtsunk ugy hogy gazdagodjunk is..

Kossuk ossze a kellemest a hasznossal..

De ha teged megnyugtat a tevesen felallitott diagnozisod szamolgass csask nyugodtan....

reality check 2009.12.05. 22:23:31

@grizliewok:
"Tipikus. A H1N1 nem egyszerű szezonális influenza, és ha hallgatod a híreket, emberek halnak bele."

Pontosan, ez nem olyan mint a szezonális influenza. Ugyanis abba többen halnak bele, mint a H1N1-be:

szezonális influenza: évente 250.000-500.000 halott (forrás: WHO)
H1N1: eddig összesen 9634 halott (8 hónap alatt, forrás: CDC)

szezonális influenza halálozási aránya: kb. 0.1%
H1N1 halálozási aránya, CDC becslései alapján: 0.007-0.045%

en.wikipedia.org/wiki/2009_flu_pandemic

A koreloszlás más, H1N1-be arányába több fiatal hal bele, szezonálisba meg inkább az idősek (de abba is hal bele fiatal is, bár arányában jóval kevesebb).

beszélő 2009.12.05. 22:25:08

Talán az orvosokat ki kellene hagyni az indulatokból, mert ők legkevésbé okolhatók a vakcina körüli, mende-mondák miatt kialakult hisztériákért és még kevésbé a bizonytalan hatásmechanizmus miatti kockázatok mértékért.

pannonfunk 2009.12.05. 22:25:54

@jägermeister: Ma ilyen utánanézős kedvemben vagyok :) úgyhogy íme: Az oltásban valójában thiomersal van, ez egy szalicilsav és egy etilhigany S-nel összekapcsolva. Ez nagyon mérgező (hehe, és most én is wikipédiára hivatkozom, fenntartva a tévedés jogát :P )
en.wikipedia.org/wiki/Thiomersal
Thiomersal is very toxic by inhalation, ingestion, and in contact with skin (EC hazard symbol T+), with a danger of cumulative effects. It is also very toxic to aquatic organisms and may cause long-term adverse effects in aquatic environments (EC hazard symbol N).[8] In the body, it is metabolized or degraded to ethylmercury (C2H5Hg+) and thiosalicylate.[2]

A tio-szalicilát kb. annyira brutál, mint a lekvár tartósítószer, az etil-higanyt meg kipisiled.

reality check 2009.12.05. 22:31:34

@a2475870:
"De sztem ez a szar nem mexikobol jott hanem bedobtak csak bunbakot mindig kell talalni.."

Egyetértek. Mert szerinted mekkora esély van arra, hogy a természetben véletlen módon keresztezõdjön az emberi influenza, az észak-amerikai madárinfluenza, az európai sertésinfluenza és az ázsiai sertésinfluenza, és az így keletkezõ vírus megfertõzzön valakit Mexikóban? Ráadásul úgy, hogy sertésekben eddig nem mutatták ki, csak emberrõl-emberre terjed?

Ugyanis a H1N1 ilyen génszekvenciákat tartalmaz...

pannonfunk 2009.12.05. 22:33:45

@a2475870: hol állítottam én fel diagnózist? *értetlenkedve néz*

Pontosan azért számolgatok, hogy tudjak ellenőrizni, hogy ki mit mond. Természettudós vagyok, hipotéziseket állítok fel, aztán kísérletezem, ami alapján eldöntöm, hogy a hipotézisem helyes volt-e vagy sem. Ha maradunk a 2 millás oltottságnál, és olyan halálozási arányok lesznek, mint amikent fentebb leírtam, akkor a vakcina 80%-ban hatásos. Ha többen halnak meg a beoltottak közül, akkor kevésbé hatásos. Ha kevesebben, akkor a 80%-ban hatásoson felül a maradék 20%-ot is valamelyest védi. És persze az általam prognosztizált 20 halálesetet kell majd a maradék populációra vett 500-600 halálesettel összevetni. Ha a maradék populáción nem lesz 500-600 haláleset, akkor persze a 2 millió oltotton is arányosan kevesebb haláleset igazolja a 80%-ban vett hatásosságot.

pannonfunk 2009.12.05. 22:35:40

@reality check: Na, ha ennyire profi vagy a H1N1 genomját illetően, akkor meséljed el nekem, hogy mely génszakaszokban különbözik ez a H1N1 a szezonális H1N1-től, legyszi, légyszi. Mert engem tényleg rohadtul érdekel, de sehol nem találok rá választ.

face to face 2009.12.05. 22:36:03

Gondolataim 10 után:Ez az oltóanyag szer(szar?) beadattam mert azt gondoltam felelős vagyok a családomért és a körülöttem élőkért.Oltás óta minden nap pálinkázom.De rájöttem ez a világ amiben élünk valójában rendkívül képlékeny(nincs üldözési mániám) és manipulálható.Ez az egész erre volt jó.

pannonfunk 2009.12.05. 22:41:14

@Ernő (WebSEO): De mielőtt a jó drága szarodat rásózod az emberekre, mondjad el nekik, hogyha bekapnak egy csipet élesztőt, akkor is ugyanott tartanak, mert kiváló béta-glükán forrás. Persze, ha a te cuccodat megáldotta a Xenu és még mágnesesen is rendezve van, az biztos sokkal jobb...

[imi] · http://twitter.com/forgoimi 2009.12.05. 22:49:12

"Igaz, hogy egy celeb, és a celebeket előszeretettel vetik be véleményformáló céllal, de a doki öröklődéssel foglalkozik, nem járványokkal."

czeizel? ja. meg gyerekkereskedő is a mocskos féreg.

a2475870 2009.12.05. 22:53:28

@pannonfunk:
Egyszeruen mar nem ez a gond, hanem a gond az, hogy elegem van mar ebbol az egesz szarbol....

Elbasszak a karacsonyt, az egesz telet meg mindent....

Rohadtul nepessegirtasra megy ki ez az egesz, hogy nem birtak "megallitani" Mexikoban , mert siman kepesek lettek volna egy rohadt karantent letrehozni (2 honapig), ha ezek a nagyfeju tudosok mar akkor megmondtak hogy veszelyes lesz...

Helyette hulyenek nezk az embereket, es persze Mexikoban csak ugy veletlen letrejott ez a szar.....

Es vedooltas a megoldas, ami kiderult szart sem er, ha minden 5. ember elkapja ezt a szart......

A nepessegcsokkenesre a szuletesszabalyozas lenne normalis procedura, nem pedig biologia fegyver bevetese...

Es ez valszeg meg a kezdet.....

Sötét Világok Gyíkja (törölt) 2009.12.05. 22:57:22

A szüleim 2008-ban úgy döntöttek, hogy beoltatják magukat szezonális influenza vakcinával. Ebben benne volt a H1N1 ausztrál tipusa. Az egyikőjüknek utána hónapokig izomfájdalmai voltak, a szája tele lett aftákkal, kezelésekre kellett járnia. A másiknak lebénultak a karjai, és máig nem állt helyre neki, nem tudja felemelni magasra őket, és nem tud erősen megszorítani semmit, valamint elkapta 2× az influenzát azóta. Idén úgy döntöttek, hogy semmivel nem oltatják be magukat. Tamiflu-t szereztek be. A TamiFlunak nincsenek kimutatott hatásai a magzatra, kismamák is beszedhetik, de fontos, hogy AZONNAL bevegye mindenki, amikor kezdődnek a betegség tünetei. Ők még akkor vettek, amikor nem találták ki, hogy csak receptre lehet venni. Most már el kell menni az orvoshoz felíratni, ami időveszteség mint a váróban elpocsékolt órákat tekintve, mind a kiváltás idejét, tekintve, hogy lehet, csak a 4. patikában lesz. Ezzel mind fogy a beteg esélye a túlélés szempontjából, ha azok közé tartozik, akikre nézve halálos a mostani H1N1 fajtái. A kórházak felhalmoztak a tablettákból. Mindenki döntse el, mit választ.

konker 2009.12.05. 22:58:18

Miért hiszi azt mindenki, hogy az orvosok istenek??közel sem vagyunk hozzá.Nem viselhetjük mindenki sorsát és döntéseit mi.Csak tájékoztatunk legjobb tudánsunk szerint, de NEM DÖNTHETÜNK!Még a tájékoztatásért is beperelnek!ha rosszul nézünk a betegre, neki (vagy hozzátartozóinak) nem tetsző hangnemben szólunk hozzá, akkor is! Hatványozott ez most a H1N1 hisztéria miatt meg a kismamáknál.Majd mi szüljük meg a gyereküket is, mi?Mindenki döntsön maga és vállalja!A lelkünket kitesszük, a saját családunkra nincs is időnk és ránk fogják, ha egy hormon-hangulatingadozásos nő elsírja magát mert képtelen egy döntést meghozni.Hihetetlenül jó lenne, ha nem dőlnének be az emberek a média állandó hisztériakeltésének és lenne egy-két önálló gonolatuk.
De ennek a baromságnak is vége lesz egyszer...

Sötét Világok Gyíkja (törölt) 2009.12.05. 22:59:16

Bocs a hibákért, szóismétlésekért, de fáradt vagyok.

Pikassa 2009.12.05. 23:18:27

@Mária: C.E.-nek nem tudok hinni,mert nyakig benne volt 1 kis emberkereskedelemben.Aszem eli is itélték,most hálásnak kell lennie...Véleménye nem hiteles.

silverwol 2009.12.05. 23:23:59

Annyira sokan mondjatok ezt a Tamifult. Szerintem annak is vannak mellekhatasai nagyritkan. Mellesleg mennyibe kerul? Merthogy az oltas ellen az volt a nagy felhaborodas, h a kormany miert kolt ennyit, meg annyit ra. Sztem az oltas olcsobb, mint egy pakk Tamiful. Nem?

reality check 2009.12.05. 23:28:38

@pannonfunk:
Sajnos nem értek a genetikához, én is csak annyit tudok amit hozzáértok leírnak.

Itt egy ábra arról, hogy a jelenlegi H1N1 milyen influenzavírusok genomjait tartalmazza:

i33.tinypic.com/ckeg3.png

A vírusok folyamatosan változnak, mutálódnak, keresztezodnek. A szezonális influenza is minden évben kicsit más, ezért a védooltás a következo évben már nem ad védettséget. Nagyobb változás 10-12 évente szokott lenni, olyankor van egy nagyobb járvány, ami pár év alatt lezajlik. A mostani H1N1 ilyen szempontból nem különbözik a korábbi (1918-as, 1976-os) H1N1-től.

Sötét Világok Gyíkja (törölt) 2009.12.05. 23:31:13

A Tamiflu 5000 körüli. Igen vannak mellékhatásai, sőt, van olyan típusa a H1N1nek, ami rezisztens a tamiflura, az egyesült királyságban, vagy hol izolálták.

pannonfunk 2009.12.05. 23:36:42

@Sötét Világok Gyíkja: Kanadában. De nem terjedt tovább, a közvetlen környezetében mindenkit vizsgáltak, és nem kapták el. Jó, hogy szóbahoztátok, van egy kanadai ismerősöm, aki esetleg tudja, hogy miben különbözik ez a H1N1 a szezonális H1N1-től. Mindjárt meg is kérdezem.

anyahajókabinajtóhajtogató 2009.12.06. 00:16:30

NE OLTASSÁTOK BE MAGATOKAT!

Nem szabad! Jómagam tegnap kaptam meg az oltásokat és sajnos mostanra már meg is haltam! De a hosszútávú hatások még rémisztőbbek mert amikor 6 éve kaptam egy sima influenza oltást akkor semmi bajom sem volt, haha de nem sokáig csupán 1 évig mert utánna bizonyítottan az oltástól megvakultam, megsüketültem, leszáradt a pöcsöm és persze akkor is jól meghaltam! Kemény volt , nekem elhihetitek!

Ez a tüdővérzéses, kismama-gyilkos, egészséges fiatal-gyilkos baromság meg ugye nem hiszitek el, hogy igaz? Csupán a balliberális kommunistanyilas zsidók műve!

Egyébként a kommunista chip egyáltalán nem igaz! Most, hogy kaptam oltást ezt nyugodtan kijelenthetem magam és pártom valamint bölcs vezérünk Vlagyimir Iljics Le.... Na mindegy hagyjuk.

Ezt ne hagyjátok ki mert itt az igazság a h1n1-ről!

www.indavideo.hu/video/Naksi_vs_Brunner_-_Influenza

RAMBO · http://szolo.blog.hu 2009.12.06. 00:19:27

Oltasd be magad, és a nejed is.

csőr dzsinn ész 2009.12.06. 00:26:53

@Accordion:

én, azután hogy átment rajtam ez a szar, mint a gőzmozdony, azt mondom mindenkinek, oltassa be magát. Hogy mi a fasznak kellett ebből politikát csinálni, nem vágom.

csőr dzsinn ész 2009.12.06. 00:33:16

@pannonfunk:

nem mennél el aludni? kibaszott fárasztó vagy. vagy esetleg Omninvest-bérenc vagy....

tompus 2009.12.06. 00:37:58

Ne oltasson, aki fél a higanytól!
De az ételét se sózza soha többet. A konyhasóban a rendkívül mérgező klór van! És ezt titkolják!

FeroxX 2009.12.06. 00:57:30

sajnálom a barátnődet =(

szbszig 2009.12.06. 01:26:39

A tököm tele van már ezzel az egész H1N1-es szarral. Mindenhol ez a téma, beszámolnak minden egyes esetről külön-külön. Nem tudom, hogy ennek a szándékos hisztériakeltés a célja, vagy csak a média ráérzett, hogy erre most a bulvárnál is jobban harapnak az emberek, aztán minden tévécsatorna és újság ezt lovagolja azóta. De hogy baromira és indokolatlanul fel van fújva a dolgok jelenlegi állása szerint, az biztos.

Itthon is kétnaponta megkérdezik, hogy akkor most öltözünk, és indulunk kollektíve oltatni, vagy nem. Mert hogy éppen beszéltek valakivel, aki beolttatta magát. Nem, bazze, nem megyünk, leszarom az egészet. Előbb fog elütni az autó, vagy előbb esik a fejemre egy féltégla az utcán valamelyik ház oromzatáról, mint hogy pont ebbe haljak bele.

Aztán jön az, hogy jó, ha én nem is megyek el oltatni, de nekik attól még szerintem érdemes lenne-e. Így, tőlem kérdezik. Honnan a fenéből tudjam, baszki, ha még az orvosok se képesek megegyezni, és egyértelműen állást foglalni ebben a kérdésben. Elegem van az idióta H1N1-ből, de baromira...

Gamma Leonis · http://gombamania.blogspot.com 2009.12.06. 01:44:32

Én csak azt nem értem, ha a gyerekkorom kötelező védőoltásai ingyenesek voltak, akkor ez miért nem az? Mert nem kötelező? Az állam az adóforintjainkból kifizette a cégnek az oltások árát, akkor az oltópontokon kifizetett személyenkénti 3000 forint kihez kerül?
Beadatnám az oltást, de elég necces, hogy az oltás mellett is elkaphatom eme genyó vírust.
De egyelőre senki sem influenzás a környezetemben. Náthások vannak, én is náthás voltam két hete, de influenzával még nem találkoztam.

éjszárny- · http://zoldi.ejszarny.hu 2009.12.06. 01:59:41

faszok, aki tudja oltassa be magat.
akkor se ha meg nem haldoklik a szomszedja.
minel tobb ember van beoltva, annal jobban lelassul a terjedese.
DE EZ ÉP ÉSSZEL NYILVÁNVALÓ.

az, meg aki azt mondja nem kell oltás/nem érti miért kell oltás/összesküvés stb.:
az vagy oltassa be magat, vagy akassza fel, mert az ilyen barmoknak koszonhetoen terjed ez a szar.

nah, aztan most, h mindent tudtok: kuss.

felhasznalo · http://gyermekszoba.blog.hu 2009.12.06. 02:57:17

Nemsokára születendő gyerekem megkapja a BCG oltást, az orvos nagyon nyomatja a dolgot, de én bizonytalankodom, mert fingom sincs, mi van benne. Lehet benne higany, formaldehid, chip, nanorobot meg retróvírus is, azt szegény gyerekem még a végén zombi lesz teljesen, meg meddő, és nem lesz unokám, márcsak azért sem, mert a zsidók majd jól átprogramozzák az agyát, hogy olyan meleg legyen, mint télen nálunk a radiátor. Jáááj nekem...

De komolyan: azon senki soha nem akad fel, hogy agybafőbe kaptuk eddig is az oltásokat, és hálistennek a nagy átlag ennek csak előnyét látja. Pl. nincsenek kanyarójárványok, a TBC is csak a lakosság kis részénél van jelen, paralízis járvány sem vitt el többezer gyereket, stb.

Ellenben tegye fel a kezét, aki oltatott az utóbbi években kullancs ellen. Netán a gyerekét is oltatta. Oltás előtt ki kérdezett utána, mi a tosz van az oltóanyagban?

És ki jár egzotikus helyekre nyaralni? Malária, egyéb oltásokat ki kapott? Abban mi van?

Hazugság, hogy nincs rajta az oltóanyagon a lejárat dátuma. Rajta van - most is áll belőle kettő a hűtőben, kedden egyesülünk velük. És Svédország illetve Amerika is érdeklődik az oltóanyagunk iránt, ami egyébiránt annyira kurva szar, hogy a nyilván bolsevik beállítottságú WHO - akik egyébként a hathónapig tartó kizárólagos szoptatás mellett is kampányolnak, kismamák, tessék gyorsan abbahagyni - bevizsgálása szerint is rendkívül jó, a bevizsgált 9 oltóanyagból éppenséggel a legjobb.

reality check 2009.12.06. 03:32:43

@felhasznalo:
Az is nagy "előny", hogy a higanytartalmú oltások elterjedése óta vált gyakorivá az autizmus. Aminek tünetei egyébként éppen olyanok, mint a higanymérgezés tünetei. 25 mikrogramm higany egy újszülött számára a toxikus dózis sokszorosa.

sakha 2009.12.06. 04:52:42

Ez a poszt nem is igazán az oltásról szólt, hanem arról, hogy milyen alacsony színvonalú az orvosok szakismerete, hogy miképpen képzelik el a beteggel való kommunikációt és hogy mennyire vállalnak felelőséget saját munkájukért Magyarországon.

Mind a három kérdésben a fenti (nem egyedülálló) példa alapján leszerepelt a "független és erényes" orvostártsadalom. Szégyen.

Szekuriti Blogger. · http://szekuriti.blog.hu 2009.12.06. 06:27:07

Szerintem az Indexnek valami részesedése lehet a nagy oltó-bizniszben, mert nem elég, hogy egyfolytában ezzel riogatnak, még ez a kezdetleges blog is a címlapon van már egy napja...

Sherpa_1 2009.12.06. 06:38:58

Gondolkodtam azon, vajon ki lehetett az eredeti ötletadó. Nem összeesküvés elmélet. Sokkal egyszerűbb a helyzet. Egészségügyünk nagyjai, annak idején lelkes nézői lehettek a Mézga családnak.

Máris szomszéd csókolta homlokon őket.

www.youtube.com/watch?v=MtRJvilGTng#t=6m22s

Noxin 2009.12.06. 09:56:56

Beleolvasgattam s Szendi Gábor féle D-vitamin hiány verzióba. A mostani már vagy 7 hónapja terjed Mexikóból kiindulva, ami ugye nem a hideg, napmentes éghajlatról híres.

Roy 2009.12.06. 10:10:51

@giulio_vecchio: Ebből látszik, hogy sz..t se ér az oltás.

kishusom 2009.12.06. 10:22:16

Eddig úgy tudtam, hogy a blogok hozzászólásai csak akkor mehetnek át, ha normálisak, nincsenek tele obszcén szavakkal... stb. Meglepődtem és marhára felháborodtam, hogy marosynak a hozzászólása, miszerint "a te édesanyád meg kurva", simán átengedték. Jó lenne, ha egy ilyen baromnak, aki nem tud mással érvelni, a megnyilvánulásai nem jelenhetnének meg. Mellesleg a lekurvázott hölgy az anyósom VOLT.

meronem 2009.12.06. 10:22:56

@sakha:

Óh, jaj, az orvostudomány miért nem egzakt tudomány? Ha meg nem az, az orvosok miért nem mindentudó istenek? Ha meg nem azok, miért nem végez el a háziorvos egy 3 millió fős study-t arról, hogy a terhesnek tényleg adható-e a vakcina? Ha meg már nem végez ilyet, miért nem képes kiválasztani a politika+média által ellentmondásosan tálalt infókból az igazat? Ha meg már nem tud kiválasztani, miért nem hisz az offshore, volt komcsi fejesek által tulajdonolt Omninvestnek, hogy jó a vakcina, bár terheseken nem igazán tesztelték?
Na jó, ha meg erre sem képes, miért nem képes sziklaszilárdan elmondani, hogy "nem tudom"? Ha ezért lealázzák, miért nem képes méltósággal viselni az égést?

Szerintem ez a poszt arról szól, hogy a média és a névtelen bloggerek által is tovább fújt téma mennyire meg tudja kavarni a természetesen nem tökéletes orvosok fejét. Ennyi.

petbecks 2009.12.06. 10:27:56

@sakha:
az orvosok nem tanuljak az egyetemen, hogy a H1N1 elleni oltoanyagban konkretan mi van.
Megis honnan a fenebol kene tudnunk, mikor az infektologusok is vitatkoznak rajta?
(egyebkent jelenleg az az allasfoglalas, hogy be kell adni terheseknek is, de nem volt ez mindig egyertelmu.)
ennek az egesz cirkusznak baromira nincs koze az orvosoknak,ha egyszer ok sem voltak kelloen tajekoztatva..

deflorator 2009.12.06. 10:33:15

Szomorú látni, hogy a tudósoknak már semmi tekintélyük nincs, legalább a Blikknek meg kell erősítenie, hogy igen, az újságíró (vagy blogger) szerint elképzelhető, hogy igazuk van.
Hamarosan eljön a sötét legmodernebb kor, amikor táltosok, bloggerek és a (alkoholista)vének tanácsa döntenek majd a tudományt érintő kérdésekről.

pannonfunk 2009.12.06. 15:00:37

@csőr dzsinn ész: ha visszaolvasnád, mi "szépet" írtam az Omninvestről, nem mondanál ekkora butaságokat. Egyébként sem hinném, hogy érvekre vádaskodással kellene válaszolni.

boogieee · http://www.pallas70.hu/logisztikai-ugyintezo.php 2009.12.07. 09:33:45

Ha terhes lennék semmiképp nem oltatnám be magam, még ezeknek a rossz híreknek a tudatában sem! Inkább bezárkóznék otthon, sok, sok gyümölccsel és vitaminnal, és az emberekkel való érintkezést a minimálisra csökkenteném!

borsics_aa · http://minerva-szki.hu/ 2009.12.08. 14:40:53

Most nem azt mondták, hogy a kismamák is beoltathatják magukat, mert nem lesz semmi baja a magzatnak!?

Accordion 2009.12.09. 09:09:44

Én is, gyerekek is túlvannak a röfihapcin.
Mindhárman asztmásak is vagyunk, az egyik gyerek füle állandóan begyullad minden kis vacaktól.
Hétfőn mehetnek oviba.
(Én meg dolgozhatok tovább megállás nélkül, mint eddig...)

barnan 2010.05.06. 14:07:36

Minden élet fontos. Az aki elmegy, az egész világot veszíti el, a családtagok pedig Őt.
Voltál már családtag temetésén? Vigasztalna offshore cég történet, statisztika, sorolhatnám?
zalaihirlap.hu/cimlapon/20091203_ujvirus_apa

Oltás miatt az elmúlt két hónapban bizonyítottan még nem kellett senkit utolsó útjára kísérni (remélem ez a jövőben sem változik), a másik esetben viszont nem ez a helyzet. Több család már nem találkozhat szeretteivel, pedig volt megoldás. Egyelőre nincs megfelelő oltás alternatíva, úgysem, hogy a vakcina csak 70-80%-ban ad biztonságot (értsd: az is megbetegedhet aki megkapja a védőoltást).

Felelőssége mindenkinek van. Aki oltat, a fertőzést kisebb eséllyel adja tovább, adott esetben pontosan azt óvja, aki veszélyeztetett (otthon, akár otthonától távol). S a lényeg, itt is fontos a "jó kondi", de ezen vírus esetében ez nem mindig akadály.

Bizonytalankodni veszélyes, mert a vírus nem kopog, a szérum pedig nem hat rögtön, hatásmechanizmusa miatt 10-14 napig bizonytalanság. Azok, akik valamilyen szempontból kiemelten veszélyeztetettek, próbáljanak meg tényleg tovább informálódni.

Szakértői vélemények, információk:
1. OGYI információk:
Az Országos Gyógyszerészeti Intézet honlapján megtalálható a Fluval P vakcináról az érvényes betegtájékoztató (lap alján belinkelve). Itt találhatóak az információk terhesekre és egyéb veszélyeztetettekre vonatkozóan.
www.ogyi.hu/fluval_p_ogyi_t_20970/

2. Magyar Tudományos Akadémia oldalain olvashatók:
www.mta.hu/index.php?id=544&no_cache=1&backPid=544&tt_news=120402&cHash=0dbfe08974
www.mta.hu/index.php?id=634&no_cache=1&backPid=645&swords=h1n1&tt_news=120206&cHash=06107d6d36

3. Az Egészségügyi világszervezet londoni laboratóriumának véleménye a magyar vakcináról:
www.webbeteg.hu/index.php?page=news_full&type=75&menu=eletmod&news_id=6363%29

4. Dr. Czeizel Endre, orvosgenetikus címzetes egyetemi tanár, orvostudományok doktorának véleménye a vakcináról:
videoklinika.hu/video/influenza_elleni_oltas-_a_magyar_a_legjobb

5. Dr. Vass Zoltán, a CIRIS intézet szakértője, kismamák oltásáról:
videoklinika.hu/video/vass1127_h1n1_forum_ciris

6. Az influenza vírusról:
index.hu/belfold/2009/11/25/hipergyors_az_uj_influenza_virus/

7. Rengeteg kórházi infektológus szakvélemény olvasható a neten a témában. Kismamáknak szóló, diabétesz, penicillin érzékenyek illetve más szempontból veszélyeztetett témakörben is. Érdemes tájékozódni, mindenképpen több szakvélemény mintavételével. (www.google.hu/)

Egyéb cikkek:
8. 11+11 tévhit a H1N1-gyel kapcsolatban:
www.lifenetwork.hu/lifenetwork/20091120-1111-tevhit-a-h1n1gyel-kapcsolatban.html

9. Egy rémhír margójára:
kovacs-telekes.org/en/kofa/blog/2009/11/17/h1n1-egy-remhir-margojara

Szakértők abban egyetértenek, míg a XX. században 3 nagy járvány volt, addig a XXI. század a járványok évszázada lehet. Ezekre való felkészülésnél az idő mindig fontos szerepet fog játszani. Rossz és kevésbé rossz megoldások között választhatunk, mint most.

barnan 2010.05.06. 14:07:36

(elnézést, ha hozzászólásom duplikálódna)

Minden élet fontos. Az aki elmegy, az egész világot veszíti el, a családtagok pedig Őt.
Voltál már családtag temetésén? Vigasztalna offshore cég történet, statisztika, sorolhatnám?
zalaihirlap.hu/cimlapon/20091203_ujvirus_apa

Oltás miatt az elmúlt két hónapban bizonyítottan még nem kellett senkit utolsó útjára kísérni (remélem ez a jövőben sem változik), a másik esetben viszont nem ez a helyzet. Több család már nem találkozhat szeretteivel, pedig volt megoldás. Egyelőre nincs megfelelő oltás alternatíva, úgysem, hogy a vakcina csak 70-80%-ban ad biztonságot (értsd: az is megbetegedhet aki megkapja a védőoltást).

Felelőssége mindenkinek van. Aki oltat, a fertőzést kisebb eséllyel adja tovább, adott esetben pontosan azt óvja, aki veszélyeztetett (otthon, akár otthonától távol). S a lényeg, itt is fontos a "jó kondi", de ezen vírus esetében ez nem mindig akadály.

Bizonytalankodni veszélyes, mert a vírus nem kopog, a szérum pedig nem hat rögtön, hatásmechanizmusa miatt 10-14 napig bizonytalanság. Azok, akik valamilyen szempontból kiemelten veszélyeztetettek, próbáljanak meg tényleg tovább informálódni.

Szakértői vélemények, információk:
1. OGYI információk:
Az Országos Gyógyszerészeti Intézet honlapján megtalálható a Fluval P vakcináról az érvényes betegtájékoztató (lap alján belinkelve). Itt találhatóak az információk terhesekre és egyéb veszélyeztetettekre vonatkozóan.
www.ogyi.hu/fluval_p_ogyi_t_20970/

2. Magyar Tudományos Akadémia oldalain olvashatók:
www.mta.hu/index.php?id=544&no_cache=1&backPid=544&tt_news=120402&cHash=0dbfe08974
www.mta.hu/index.php?id=634&no_cache=1&backPid=645&swords=h1n1&tt_news=120206&cHash=06107d6d36

3. Az Egészségügyi világszervezet londoni laboratóriumának véleménye a magyar vakcináról:
www.webbeteg.hu/index.php?page=news_full&type=75&menu=eletmod&news_id=6363%29

4. Dr. Czeizel Endre, orvosgenetikus címzetes egyetemi tanár, orvostudományok doktorának véleménye a vakcináról:
videoklinika.hu/video/influenza_elleni_oltas-_a_magyar_a_legjobb

5. Dr. Vass Zoltán, a CIRIS intézet szakértője, kismamák oltásáról:
videoklinika.hu/video/vass1127_h1n1_forum_ciris

6. Az influenza vírusról:
index.hu/belfold/2009/11/25/hipergyors_az_uj_influenza_virus/

7. Rengeteg kórházi infektológus szakvélemény olvasható a neten a témában. Kismamáknak szóló, diabétesz, penicillin érzékenyek illetve más szempontból veszélyeztetett témakörben is. Érdemes tájékozódni, mindenképpen több szakvélemény mintavételével. (www.google.hu/)

Egyéb cikkek:
8. 11+11 tévhit a H1N1-gyel kapcsolatban:
www.lifenetwork.hu/lifenetwork/20091120-1111-tevhit-a-h1n1gyel-kapcsolatban.html

9. Egy rémhír margójára:
kovacs-telekes.org/en/kofa/blog/2009/11/17/h1n1-egy-remhir-margojara

Szakértők abban egyetértenek, míg a XX. században 3 nagy járvány volt, addig a XXI. század a járványok évszázada lehet. Ezekre való felkészülésnél az idő mindig fontos szerepet fog játszani. Rossz és kevésbé rossz megoldások között választhatunk, mint most.
© 2009-2015 praxis
blogszabályzat
süti beállítások módosítása