Nem a pénz, az emberség hiányzik

2017.03.21. 06:17

angry-man.jpgSokan mondják, nincs elég pénz az egészségügyben, ha volna, az minden problémát varázsütésre megoldana. Az átélt tapasztalatok alapján finoman szólva is kétlem ezt.

Tisztelt blog olvasók!

 

Adva van egy gyönyörűen felújított budapesti sztk rendelő és a benne dolgozó háziorvosom, aki nem mellesleg az egyik magánklinikán is praktizál belgyógyászként. Sok jót lehet róla olvasni az interneten és legalább ugyanannyi rosszat is. Nem nagyon szoktam hinni a mendemondáknak, többnyire a saját tapasztalatok alapján hozok ítéletet, ahogy az említett orvossal kapcsolatban is tettem.

 

Történt, hogy még január végén ellátogattam hozzá, az influenza szezon kellős közepén, mert engem is leterített a vírus. A munkahelyemen szedhettem be, rengeteg kolléga volt táppénzen abban az időszakban, csak március elejére állt vissza minden a régi kerékvágásba. Mivel a főnökeim már nem nézték jó szemmel, hogy napok óta betegen járok be a munkába és noszogattak, hogy, ha lehet, én is forduljak orvoshoz, végül megfogadtam a tanácsukat. Ekkor már nem csak az orrom folyt és köhögtem, de lázas is voltam és a rengeteg csillapító ellenére sem ment le a lázam sokkal 39 fok alá. Én naivan úgy gondoltam és ebben a főnökeim is megerősítettek, mindez elég indok ahhoz, hogy orvoshoz forduljak.

 

A rendelésre bár időpontot kell előre egyeztetni, ennek ellenére az még támpontként sem szolgál, random hívtak be mindenkit és hiába emeltek szót ellene többen is (jelzem, én nem), az asszisztens hölgy csak vonogatta a vállát, hogy ez van. Nincs is annál kellemesebb, mint amikor lázas, taknyos betegek méltatlankodnak, majd veszekednek egymással, csak mert a rendszer szabályait nem tartják, és nem tartatják be velük. Mondanom sem kell, kiváló hangulatban járultam az orvosom színe elé 2 óra álldogálást követően, mert persze a szépen kicsinosított rendelőben negyed annyi ülőhely van, mint korábban.

 angry-man.jpg

 

Az orvosom tette fel a pontot az i-re, amikor köszönés és diagnosztizálás helyett szinte azonnal nekem ugrott verbálisan és minden előzmény nélkül kioktató dorgálásban részesített, amiért többekkel egyetemben csak lógni akarok, holott láthatóan semmi bajom. Mindezt közölte úgy, hogy rám sem pillantott, kitört belőle, mint a vulkán és csak mondta a magáét. Amikor reflektálni szerettem volna, csak megemelte a hangját és jó két percen át dőlt belőle a nyakamba a mocsok. Volt ott sok minden, kezdve a lógós táppénzcsalóktól az idegesítő és hülye öregekig. Na meg persze egy kis sírás, hogy mindenki ellenséges velük, és milyen kevéssé becsülik meg őket anyagilag. Mondom, mindezt anélkül, hogy akár elmondhattam volna, mi a francért vagyok én ott. Szép kis műsor volt. Majd, miután kimérgelődte magát, mindenféle vizsgálat nélkül annyit mondott, pihenjek, majd jobban leszek. És végül jónapot felkiáltással nyomatékosította, hogy vége az előadásnak, akár ki is fáradhatok, hogy a következő beteg is hozzájuthasson a napi lebaszarintásához. Amikor kissé meghökkent állapotomból magamhoz tértem és jeleztem, hogy fel kellene vennie táppénzre is, lecsapta maga mellé a kis mappáját és „Nem megmondtam”…” felkiáltással intett az asszisztensének, ő pedig szintén lenéző arcberendezéssel belépett a gépbe és elvégezte a feladatát.

 

Másfél hétig nyomtam otthon az ágyat, szinte felkelni sem tudtam, zéró gyógyszert kaptam, vagyis elmondhatom, hogy a gyógyításra felesketett és abból élő orvosom semmiféle ellátásban nem részesített, ha csak nem az ordibálós kioktatást szánta annak, ami nyilván nem segítette elő túlzottan a gyógyulásomat. Tette mindezt egy olyan ember, aki nem az orvostársadalom számkivetettje, aki nem nettó 130 ezerből él egyik napról a másikra, akinél egy 10 perces vizsgálat maszekban 10 ezer forintnál indul.

 

Sokan mondják, nincs elég pénz az egészségügyben, ha volna, az minden problémát varázsütésre megoldana. Az átélt tapasztalatok alapján finoman szólva is kétlem ezt. Nem (csak) a pénz kevés, az emberség hiányzik. A jómodor, az emberi hangnem, és sokszor a szakmai hozzáértés és gyógyítani akarás. Mernék csak én így beszélni az ügyfeleimmel a munkahelyemen, azt hiszem, elég hamar az utcán találnám magam, pedig én sem a versenyszféra fizetését viszem haza. Úgy gondolom, ameddig ehhez az orvoshoz hasonló emberekkel van tele a magyar egészségügy, addig önthetnek bármennyi pénzt is a rendszerbe, nem lesz érdemi változás. Azért azt megnéztem volna, magánrendelésen is így bánik-e a doktor úr a hozzá forduló betegeivel…

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Im just here for the comments 2017.03.21. 06:43:33

Magánrendelésen nyilván nem, különben soha többet nem mennek hozzá vissza. De gondolom magánrendelésen nem ömlenek hozzá a betegek, nem ülnek a váróban egymás nyakában az emberek és nem mind egyszerre akar bejutni hozzá. Tehát a két rendelés teljesen eltér egymástól, és nem csak a doki hozzáállása miatt.

Ettől eltekintve az orvosod nyilvánvalóan egy fasz, és másikat kellene keresned. Mikor jelenlegi lakhelyemre költöztem, a területileg illetékes háziorvoshoz mentem el, aki egy akkora nyomorék nőszemély volt, hogy olyat még nem hordott a hátán a föld. Az egyetlen tízperces találkozónkról úgy jöttem ki, hogy már akkor tudtam, hogy nem akarok többet visszamenni (mindamellett, hogy csak szentségelni tudtam, de legalább megálltam, hogy ráborítsam az asztalt).

Azonnal elkezdtem másik orvost keresni, ajánlás alapján pár hét alatt találtam is, akinél bár már így is rohadt sokan vannak, de szerencsére elvállalt. Teljesen elégedett vagyok vele, a körülményekhez képest tökéletes ellátást kapok minden alkalommal. Ég és föld a kettő, megéri kicsit utánamenni, és keresni egy olyan háziorvost, aki még nincs teljesen kiégve.

qbr 2017.03.21. 08:29:51

Megpróbálom pontokba szedni:
1. Így nem beszélünk a másik emberrel. Nem azért, mert beteg, vagy idős, hanem mert egy másik ember

2. Influenza gyógyszerrel nem gyógyítható. Pont. Ágynyugalom. Ehhez az orvos nem sok mindent tud hozzátenni. A táppénz más kérdés, hülye a szabályozás, hogy betegen kell menni.

3. A felújított rendelő nem jelent több bevételt az orvosnak.

4. Pont azért volt ennyi beteg, és azért kell magánrendelést is vállalnia az orvosnak a praxis mellett, mert alacsony a praxisfinanszírozás. Magasabb praxispénz = kevesebb beteg = kevesebb várakozás + több idő egy betegre + kipihentebb és nyugodtabb orvos

Dikusz 2017.03.21. 09:09:10

@Im just here for the comments: azért ez vidéken biztos nem így működik. Sőt hidd el a fővárosban/nagyobb városokban sem mindig. Magam is Budapesten élek, egy olyan kerületben/körzetben, ahol nem lenne gond, hogy másik háziorvoshoz jelentkezzek be.
Mit csináljon az a beteg, aki egy kis faluban él, és nincs is helyben háziorvos.

Im just here for the comments 2017.03.21. 09:38:19

@Dikusz: A posztoló Budapestről ír.
Mellesleg én vidéken élek, egy kisebb városból költöztem egy kicsit nagyobba, egyikben sem jelentett problémát háziorvost váltanom. Annyi a különbség, hogy az új egy kicsit messzebb van az otthonomtól, mint a területileg illetékes, na bumm. Faluról is tudnék mesélni, nem olyan vészes az sem, bár biztosan vannak kivételek.
Azért ezt nem úgy kell elképzelni, hogy ahogy elhagyod Budapest területét, akkor megérkezel Mordorba, ahol még a fű se nő (kivéve, ha Borsod felé indulsz). Meg hát 2017-et írunk.

she_wolf 2017.03.21. 10:09:27

"Úgy gondolom, ameddig ehhez az orvoshoz hasonló emberekkel van tele a magyar egészségügy, addig önthetnek bármennyi pénzt is a rendszerbe, nem lesz érdemi változás."

Ez így durva általánosítás. "Van tele"? Mást kell választani, a lehetőség adott.
Ha az orvos alaptalanul vádaskodik (mert a fentiek szerint azt tette), nyugodtan vissza lehet neki szólni, lehetőleg nem a saját stílusában.

A felújított rendelő nem az orvos életszínvonalát vagy anyagi helyzetét hivatott tükrözni, ebből legfeljebb azt a következtetést lehet levonni, hogy az a rendelő legalább kapott egy kis pénzt kicsinosításra, komfortosabbá tételre.
"Mernék csak én így beszélni az ügyfeleimmel a munkahelyemen, azt hiszem, elég hamar az utcán találnám magam..."
Netán arra utal a poszter, hogy páros lábbal kellene kirúgni az ilyen orvost? Azt lehet. Ellenben a következményekkel nem számolt, úgyhogy bőven elég lenne egy panasz megtétele is. Szerintem:)

A doki pedig ha zabos, tomboljon otthon a legkisebb helyiség meghitt magányában, ne pedig a pácienssel, aki nem mellesleg fertőző beteg!

(Nem konkrétan ehhez a poszthoz tartozik, de elgondolkodtató és gyászos:
index.hu/index2/#bloghu/kettosmerce/2017/03/20/csak_tippelni_lehet_hany_orvos_hianyzik_a_magyar_egeszsegugybol )

she_wolf 2017.03.21. 10:14:35

@qbr:
A 4. pontod de szép:( Milyen kár, hogy ez bármennyire is logikus, a többség mégis előszeretettel turkál a dokik zsebében, hogy miből telik neki erre-arra. Meg milyen pénzéhes már, hogy még magánrendelést is visz! Hogy ő, a beteg is profitál abból ha az orvos munkáját elismerik, már külföldiül van:(

N.Tamás 29 2017.03.21. 11:13:02

she_wolf - A minap azon tűnődtem, mennyire kell aberráltnak és élettelennek lenni ahhoz, hogy valaki egy betegek eseteiről szóló blogon (praxis.blog.hu) töltse a szabadidejét és fossa tele a hozzászólásrovatot MINDEN EGYES BETEG története alatt (gyakran aljas, szánalmas és pitiáner) véleményével, amiben csak úgy tükröződik azok forrása, motivációja, ami nem más, mint a közléskényszer, kisebbségi-komplexus, aberráció és különösképp élettelenség.

Javaslom, keress fel egy pszichiátert.

(Ui.: Hiába akarsz majd valami nagyon megmondó választ adni, nem fogok visszajönni elolvasni sem, te kis senki.)

További hasznos időtöltést, "betegemberekbevalókésdobálást" te proli!

qbr 2017.03.21. 11:54:20

@N.Tamás 29: Hasznos és témába vágó hozzászólás.
Gyakran fordul elő veled, hogy meg akarod mondani, hogy más emberek mihez, vagy mihez ne szóljanak hozzá internetes fórumokon? Sikeres ez a stratégia? Készítesz esetleg kimutatásokat is arról, hogy hány százalékkal tudod megváltoztatni a hozzászólások számát?

qbr 2017.03.21. 11:56:18

@qbr: Jaj! Hogy én milyen hülye vagyok, hogy válaszoltam! :)

defné 2017.03.21. 12:53:05

Egyre tobbet hallani ilyen es hasonlo esetekrol.

Dikusz 2017.03.21. 12:58:19

@Im just here for the comments: semmiképpen sem gondolom azt, hogy aki vidéken él, az megérkezett Mordorba. Sok hibám van, de azt nagyon rossz néven venném, ha azt állítanák rólam, lenézem a vidéket. Sokat túrázom országon belül, volt olyan időszak az életemben, amikor 16 napon keresztül. Minél keletebbre, szegényebb vidéken jártunk akkor, annál barátságosabbak voltak az emberek. Sokkal inkább, mint a nyugati országrészben.

Azért írtam az előző hozzászólásomban azt amit, mert ilyenkor általában olyan hozzászólások jönnek válaszul, hogy könnyű háziorvost váltani Budapesten/nagyvárosokban.

Dikusz 2017.03.21. 13:01:30

@qbr: tényleg nem kellett volna:)))
Erre játszanak az ilyenek máshol is, csak azért, hogy belekössenek másokba. Tényleg az a legegyszerűbb, ha nem reagálsz rá, bárhogy is próbál felhúzni. Egy idő után abbahagyja.

defné 2017.03.21. 13:38:31

@she_wolf: az emberek egy bizonyos resze azert turkal az orvosok zsebeben (mar ha ezt lehet turkalasnak nevezni) mert masrol sincs szo a mediaban,forumokon,hogy az orvosok nyomorognak,nem keresnek semmit. Ezzel szemben keves olyan ember van,aki konkretan ismer vagy latott mar szereny korulmenyek kozt elo orvost. Megmondom oszinten en sem lattam meg ilyet. Termeszetes,hogy 100 bol 80 ember cafolja az orvosok rossz anyagi helyzetet.

Tempus.Anh 2017.03.21. 14:20:53

@N.Tamás 29: De azt képzeld el, hogy van, aki a hasonló bejegyzések után kukkolgat minden poszt alatt.

Aztán egyszerre kitör és megmondja a tuttit.
Azt hova sorolnád ? :D

platelet 2017.03.21. 17:15:35

@N.Tamás 29: ezt most komolyan gondolod, hogy idejössz a semmiből, belerúgsz valakibe, aztán meg elszakadt? És ezek után még she_wolf-ot kritizálod?

she_wolf 2017.03.21. 17:47:07

@N.Tamás 29:
Miből gondolod, hogy megérdemelsz egy "nagyon megmondó választ"?
Pillanatnyilag csak arra érzek kényszert hogy közöljem veled: lehelhetsz egy csókot a seggemre!
Nagyjából ennyi jut neked tőlem, a vitához fel kell nőnöd hozzám, pubi!

she_wolf 2017.03.21. 18:03:31

@defné:
Lehet turkálásnak nevezni, és azért lobbiznak a rezidensek is, hogy ez okafogyott legyen és ennek következményeként megszűnjön.
Gondolom, az egészségügy aggasztó lészámhiánya nem arra vezethető vissza, hogy normálisan megfizetik őket. De ezt már rengetegszer érintettük, mint ahogy azt is, hogy nemcsak az egészségügyi dolgozók nem kapnak tisztességes bért.
Olyat még én sem hallottam, hogy orvos nyomorogna, azért ne toljuk túl ha nem muszáj, de olyat igen, hogy az ellátás folyamatossága érdekében sokszorosan többet dolgozik mint szabadna, kvázi ezzel a biztonságos betegellátást akár veszélyeztetheti is. És akkor jönnek a posztok...:(

sZulamith 2017.03.21. 20:46:25

Szerencse, hogy nyilvánosságra kerülnek ilyen esetek, és van aki veszi az időt a bátorságot hozzá, hogy közzé teszi. Hányan, de hányan szenvedünk a szolgáltatók közönyétől, az is megérne pár posztot. Ha valaki nem élt még át hasonló esetet, akár túlzásnak is tarthatja a leirtakat Tudnék mesélni gázosokról, vagy a vizesekről, de van az a mondás, hogy " erősebb kutya..." sajnos igaz.

Tempus.Anh 2017.03.21. 21:03:41

@she_wolf: Szerintem ancika lesz n-nedik álnéven, de ez lehet, csak megérzés :)

Boka1 2017.03.21. 21:07:48

Az orvos nem gyógyít. Az orvos kezel. Az elvárásokkal van baj.

kodacx 2017.03.21. 22:26:11

35, de inkább 50 éven át nem volt probléma, hogy az orvosok, nővérek szarért-hugyért dolgoznak! Majd borítékozunk, az megoldja!
És akkor most, amikor már ráadásul a jobbak, szakmailag frankóbbak közül alsó hangon 8-10000 már el is ment külföldre, páran tágra nyílt szemekkel csodálkoztok rá, hogy tele a szakma alul motivált, primitív, érzéketlen, bunkó, meg kiégett emberekkel?!?
:D
Hát CSÓÓÓÓKOLOOOOM!
JÓÓÓÓÓREGGGGEEEEEELTFELSŐŐŐŐZSOLCAAAAA!

JGDus 2017.03.21. 22:37:28

Sajnos nem mond igazat. Persze ettől még az orvosok nagy része nem a menyország felé indul exitusuk után.

dayue 2017.03.21. 23:27:37

@she_wolf:

Gondolom,az aggasztó létszámhiány nem arra vezethető vissza,hogy normálisan megfizetnének őket.

Egészen biztos,hogy @defné: nem az orvosi bérekre gondolt.

Olyat még én sem hallottam,hogy orvos nyomorogna,azért ne toljuk túl ha nem muszáj,de olyat igen,hogy az ellátás folyamatossága érdekében sokszorosan többet dolgozik mint szabadna,kvázi ezzel a biztonságos betegellátást akár veszélyeztetheti is.És akkor jönnek a posztok. :

Pedig a kevés fizuból csak nyomorogni lehet és lemondani mindenről.Akkor hogy is van ez?
A posztok nem csak ez miatt jönnek.

Hórukk 2017.03.22. 00:23:22

Lehet hogy előítéletes vagyok, de aki az államiban bunkó, az a magánban is az, még akkor is, ha leplezi.

she_wolf 2017.03.22. 05:48:09

@Tempus.Anh:
Nem hiszem, de szerintem inkább hagyjuk:)

she_wolf 2017.03.22. 06:09:40

@dayue:
Tudom én is, hogy nem a bérekre gondolt, de a para okán már többször is kifejtettem az álláspontomat pro és kontra is.
De te is túltolod, mert az egy erősen relatív fogalom, hogy hol, kinek, mi számít kevésnek, és mi számít nyomornak, jólétnek, vagy éppen tisztességesnek, normálisnak.
Annyi hivatalos statisztikát másoltam már be ide, hogy ezeket immár nem szaporítanám.
Beteg dolog, amit a mindenkori kormányzat művel az egészségüggyel, beleértve a dolgozói béreket, intézmények állapotát, és úgy kompletten az egész kócerájt.

Meg lehet kérdezni a pályát és hazát elhagyókat, hogy miért nem itthon dolgoznak, nyakamat rá, hogy nagyjából ezzel indokolják:(

Bárhogy is: ez nem mentség egy eüs bunkóságára. A posztban szereplő orvos pedig az volt. Ráadásul hülye is a szerencsétlen, mert nem kell ahhoz orvosi diploma, hogy egy fertőző beteget hazapateroljon, hogy ne betegítsen meg másokat.

A poszter általánosító kiszólására rágtam be, és ez a továbbiakban sem lesz másként.
(Azt azért a figyelmedbe ajánlanám, hogy kaphatná akár zsákszám a parát az orvos és nővér, az ember fizikai és emocionális tűrőképessége nem határtalan.)

CSM csizo 2017.03.22. 06:17:42

A pontokba szedett hozzászólásodra reagálva:
1. Így nem beszélünk a másik emberrel. Nem azért, mert beteg, vagy idős, hanem mert egy másik ember
- Teljes mértékben igaz.

2. Influenza gyógyszerrel nem gyógyítható. Pont. Ágynyugalom. Ehhez az orvos nem sok mindent tud hozzátenni. A táppénz más kérdés, hülye a szabályozás, hogy betegen kell menni.
- Persze, és vizsgálat sem kell hozzá, legyen kedves pihenjen otthonában, aki megállapítja magának, hogy influenzás, ne zavarja az orvos köreit.

3. A felújított rendelő nem jelent több bevételt az orvosnak.
- A lepukkant rendelő, pedig nem jelent kevesebb bevételt. Igényszint orvosonként is eltérő lehet.

4. Pont azért volt ennyi beteg, és azért kell magánrendelést is vállalnia az orvosnak a praxis mellett, mert alacsony a praxisfinanszírozás. Magasabb praxispénz = kevesebb beteg = kevesebb várakozás + több idő egy betegre + kipihentebb és nyugodtabb orvos

- Ez esetben vigyen csak magánrendelést és mindenki jól jár. A pénzes betegek kipihent orvost kapnak, sok rájuk fordított idővel, a szegényebb betegeknek, pedig egy stresszforrással kevesebb az életükben. Mindenki nyert.
Ja, és nehogy kimaradjon:
Megértem, aki kifakadt rád, mert 2 hozzászólásból megállapítható, hogy idióta vagy. De ez nem a te hibád, az élet ezt tudta adni számodra. Így is szép kort érhetsz meg, ne aggódj.

Im just here for the comments 2017.03.22. 07:10:51

@Dikusz: én meg azt mondom, hogy bárhol lehet váltani, csak el kell kezdeni keresni. Ennyi. Nem atomfizika.

she_wolf 2017.03.22. 07:50:27

@Im just here for the comments:
Nem tudom hogy mi lenne, ha össze lehetne számolni azokat, akik önhibájukon kívül nem választhatnak, mert egyszerűen nincs merítési lehetőség. Regionálisan, kistérségekben gondolkodj, és napi szinten.
Márpedig ha akár akut, akár krónikus beteg vagy (nem beszélve a mozgáskorlátozottakról) - tehát nem a mondvacsinált hülyeségekre gondolok, mint pl. hajfájással SBO-ra menni-, akkor meg vagy lőve rendesen:(
De sebaj, építsünk szuperkórházat Budapesten, elvégre az ország egyetlen városból és annak vonzáskörzetéből (jó, + néhány megyeszékhely) áll:(

Greg24 2017.03.22. 08:07:39

@defné: igazad van,nem elnek rosszul,csak az a baj hogy ehhez 2-3 munkahelyuk van,egsikbol rohannak a masikba,mert egybol megelni sem lehet!

qbr 2017.03.22. 08:14:14

@CSM csizo:
1. Egyetértesz velem? Te, a szellemóriás egy idiótával? Nekem hízelgő, de mit fognak szólni a barátaid?
2. Influenza szezonban influenza szerű tünetek esetén a hozzám hasonló idióták azt gondolják, hogy influenzások, és otthon maradnak meggyógyulni. Persze egy olyan szellemóriás, mint te, teljes joggal gondolhatja, degunge-láz vagy bubópestis sújtja, és az azonnali sürgősségi osztályon történő ellátásra van szüksége. Mit szüksége? Ez JÁR neked, de ez így természetes, hiszen ekkora észt azonnal kell gyógyítani.
3. Bár szellemóriásnak tartalak, itt halkan meg kell, hogy jegyezzem a saját védelmemben, hogy nem vetted figyelembe, hogy amikor én, az idióta tanultam logikát, akkor még azok az elavult szabályok voltak érvényesek, hogy egy állítást csak a rá vonatkozó érvekkel lehetett támogatni vagy cáfolni. A rossz állapotú rendelő és az anyagi helyzet viszonya nem befolyásolja a jó állapotú rendelő és az anyagi helyzet viszonyára vonatkozó állításokat.
4. Bocsásd meg egy idiótának, hogy figyelembe vettem, hogy a háziorvos többi 1500-2500 betege rosszul járhat, ha az orvos feladja a háziorvosi praxisát, kizárólag magánrendelést visz, a praxis pedig betöltetlen lesz, mint sok száz másik praxis Magyarországon. A magam fajta idióták nem érthetik a hozzád hasonló szellemóriások gondolatmenetét, úgyhogy inkább meg sem próbálom.

Im just here for the comments 2017.03.22. 08:45:22

@she_wolf: úgy beszélek ezekről, hogy onnan jövök. Kisvárosból, ahol szerencse, hogy nem csak egy orvosi rendelő van. Ott sem volt túl sok lehetőség a váltásra, mégis sikerült, találtam normális háziorvost. Tényleg nem olyan hatalmas nagy dolog.

És felhívnám ismét a figyelmet arra, hogy a poszt egy faszfej budapesti háziorvosról szólt, nem másról, felesleges a vidéket meg kistérséget meg egyebeket belekeverni. Váltson orvost, részemről a réma lezárva.

SD9 2017.03.22. 08:57:29

@defné: Én sem láttam, és ugyanígy sokaktól hallom, hogy még ők sem. :)
De vannak olyan ismerőseim is, akiknek a jövedelme az utóbbi gazdasági válság hatására havi másfél millióról lecsökkent egymillióra, ebből kellett megélniük, és egy-két évig azt kellett hallgatni a környezetüknek, hogy nekik milyen sz.r, hogy csak ennyit keresnek.
A fizetésemeléshez is hozzá lehet szokni nagyon gyorsan, sőt, az a durva, hogy bármekkora fizetésemeléshez. A mai fogyasztói társadalomban nem nehéz eltapsolni ekkora összegeket, úgyhogy aki telhetetlen, az mindig is panaszkodni fog. Mellesleg szinte nincs olyan ember, aki ne szeretne többet keresni, bármekkora is legyen a mostani jövedelme.
Az egészség a legfontosabb dolog a világon (szerintem). Ne csodálkozzunk, ha az orvosok atyaúristennek képzelik magukat, akiknek minden jár. Külföldön, akik havonta milliókat vagy akár a tízmilliónak megfelelő összeget is megkeresik forintban számolva, azok is ugyanúgy panaszkodnak, hogy rossz a fizujuk. Ez van, ezt kell elfogadni, és abba is bele kell törődni, hogy lehet akármilyen törvényeket, intézkedéseket hozni, bármennyi pénzt beleölni, az egészségügy mindig is sz.r lesz. (tegnap olvastam egy cikknél, hogy a dr. Rose magánklinika ellen is sok per folyik. Csak ott még csillagászati összegeket fizetsz a rossz bánásmódért. Sokat hallani elrontott plasztikai sebészeti beavatkozásokról is, ami ugye nem állami pénzen megy. Ennyi.)

SD9 2017.03.22. 09:07:28

@kodacx: Azt azért vágod, hogy a fejlettebb országokkal soha nem fogunk tudni versenyezni? Hogyha megemeljük a fizetésüket itthon pl. havi egymillióra, vagy hárommillióra, akkor kint ugyanúgy megemelik az ottani bérüket, hogy ott tartsák őket? Aki pénzéhes, és nem elég neki 1-3 millió, amiből gyönyörűen meg lehet élni itthon, az így is, úgy is elmegy.

SD9 2017.03.22. 09:09:22

@kodacx: Te meg csodálkozol, hogy az orvosok bunkók, ha te is azt mondogatod, mint sokan mások, hogy a jobbak mentek el, és a rosszabbak maradtak itthon? :) :D

DarthVader 2017.03.22. 10:23:56

E pillanatban nezem a tv-ben (a britonban) hogy kiverte a biztositékot hogy az agency locum doktorok bére az egekben van, ugyan hoztak egy felso hatart de rendre meghaladja, egy alkalommal egy doktornak 3 honapra fizettek 128000 fontot. Es ez az adofizetoknek mennyibe kerul. A brit rezidensek 60 %-a Uj-Zelandon vagy Ausztraliaban kepzeli el a tovabbiakat. Hat, erre biztos megoldas hogy az ott dolgozo kelet-europai doktorokat luxaljak. Na meg persze az is csoda hogy itthon meg vannak jol kepzett specialistak

kodacx 2017.03.22. 11:58:56

@SD9: "Azt azért vágod, hogy a fejlettebb országokkal soha nem fogunk tudni versenyezni?"
Ezzel tök igazad van...csak akkor nem értem, ha ez ennyire evidens, hogy mi egy trágya gazdasági helyzetű ország vagyunk, aki a töredékét tudja fizetni azoknak a szakembereinek, akik amúgy sokszor világszínvonalú tudással rendelkeznek, mit csodálkozunk azon, hogy azok elmennek innen! A saját, és gyermekeik jövőjét szemük előtt tartva!
A másik, hogyha mi nem vagyunk olyan gazdasági színvonalon, AKKOR MIT ERŐLKÖDÜNK, hogy világszínvonalú egészségügyünk legyen?!? :D
Ja, hogy akkor ki kellene állni "a zemberek", a T. választók elé, és ezt belemondani arcba, nagy nyíltan?!? :D

"Te meg csodálkozol, hogy az orvosok bunkók, ha te is azt mondogatod, mint sokan mások, hogy a jobbak mentek el, és a rosszabbak maradtak itthon?"
Én azt mondogatom, mint akinek a felesége orvos, az egész családja orvos, a baráti köre nagy része orvos, és aki maga is múlt januárig az eü-ben dolgozott, hogy LEGELŐSZÖR pont azok a rendes, tisztességes dokik húztak el, akik nagy tudásúak, beszéltek nyelveket, nem akartak ebben a borítékozós, zsinnyegtetős rendszerben szerepet vállalni, és uram bocsá, az évek során belefáradtak, hogy a rendszerben lévő bunkókkal, despotákkal, mindenféle szir-szarral küzdjenek!
Természetesen maradtak itthon igen nagy tudásúak, akik nem tudnak, vagy nem akarnak külföldre menni, ahogy mentek is el olyanok, akik pusztán a zsé miatt távoztak, de a jellemző az, hogy pont azok mentek el innen, akikre, akiknek a tudására, szemléletére igen nagy szükség lenne a hazai eü átalakításában! Csak ők nem látták ennek esélyét és inkább mentek!

Nexxuxx 2017.03.22. 12:53:59

Akkor nézzük:

A beteg: laikus és azt hiszi, hogy az orvos majd meggyógyítja. Nem tudja - pár kivétellel -, hogy a szervezete az, ami képes gyógyítani, az orvos a kutatásokból számára biztosított eszközökkel, csak ehhez nyújt segítséget. Hogy ne lehessen kuruzslónak nevezni, ezért orvosegyetemet végez. Gyógyítottak már egyetem nélkül is és kinyírtak embereket tanult orvosok. Nem érti meg a beteg, hogy az orvos ugyanolyan ember mint ő, vagy mint a tahó főnöke, azzal a különbséggel, hogy végzett orvos. De jobb, vagy rosszabb ember nem vált belőle, mint amilyennek született. Ez a gyakorlatban annyit tesz, hogy a szélsőséges helyzetekben ugyanúgy fog reagálni, mint bárki más. Ha bunkó, akkor bunkón, ha rendes ember, akkor megértőn, független, hogy kevés a pénze, vagy sok, szép a rendelő, vagy sok a beteg. Ezek zavaró tényezők, de magán az emberen, semmit nem változtatnak.

Az orvos: már a tanló éveiben megtanulja - mert meg kell! -, hogy az egészségügy azon oldalán, ahova ő is készül, feudális hierarchia uralkodik és tetszik, nem tetszik, alkalmazkodnia kell, mert különben neki annyi. Hát alkalmazkodik és többségében ezt olyan jól adaptálják, hogy maguk is ennek az elvnek élharcosaivá válnak. Ez az érzés annyira eluralkodik a személyiségükön, hogy már nem tudnak különbséget tenni a beosztott eü. alkalmazott és a beteg között és egy-egy nehezebb helyzetben úgy gondolják, hogy a beteg kiszolgáltatott helyzetét ilyetén kezelhetik. Tehetik ezt nyugodtan, hisz a manapság kialakult társadalmi helyzetben - kevés az orvos -, ennek komolyabb retorziója elképzelhetetlen. Ahhoz, hogy egy orvost felelősségre vonjanak, minimum embert kell ölnie. De akkor is legalább két hiteles orvos tanú, vagy közjegyző kell, mert különben sajnos nem bizonyítható. Minden más, hétköznapi ember esetében a bíró szabadon dönt. E, kiemelt társadalmi rang az eredője az orvosi arroganciának és hogy ne legyenek egyedül inkriminálva, ezen elvek nagyon hasonlóak a politikusokra is.

Együtt kéz a kézben a lenini úton...:) (bocsánatot kérek a becsületes és rendes orvosoktól! Természetesen, ez reájuk nem vonatkozik.)

Anakin Solo (a.k.a. Ape) 2017.03.22. 13:13:55

Azt értem én, hogy az Influenzával nem tud mit kezdeni a doki (ahogy sokan írták), de a probléma az, hogy meg sem vizsgálta a beteget. Honnan tudta, hogy mi a baja? Olyan jó orvos, hogy ránézésre megállapítja a diagnózist? :) A másik pedig az, hogy ha megvizsgálja és nem kell/lehet rá gyógyszert írni, akkor sem kell bunkózni.
2 mondatban (a 2-3 perces kioktatás helyett) el lehet mondani a betegnek, hogy igyon sok folyadékot, pihenjen, mérje a lázát, stb...

Karipapa01 2017.03.22. 14:47:24

Egyet nem értek: A posztoló szerint a háziorvosa "táppénzcsalónak" titulálta. Na most a táppénzt nem a doki fizeti, hanem a munkáltató, illetve egy idő után az OEP. A doki éppen hogy a kezelés után kap pénzt. Engem egyszer a háziorvosom finoman ledorongolt, mert több, mint egy éve nem voltam a rendelőben. És szívélyesen megkért, hogy ha már engem a praxisában tart, szíveskedjek legalább évente egyszer vizsgálaton megjelenni függetlenül attól, hogy beteg vagyok-e, vagy sem. Most akkor hogy is van ez?

kismokus41 2017.03.22. 15:31:17

Bocs, de pl. az Algopyrin nem vényköteles? Én azt szoktam kapni a háziorvosomtól receptre, miután megkérdezte, h elfogadok-e gyógyszert. Amúgy lázasan sosem megyek a rendelőbe, telefonon jelzem az orvosnak, h írjon ki táppénzre, és amikor meggyógyultam, akkor elmegyek a táppénzes papirért, amit előre kikészit az asszisztense, igy nem kell végigvárni a 100 beteget. Köszönöm itt is az értelmes háziorvosomnak!
© 2009-2015 praxis
blogszabályzat
süti beállítások módosítása