Hetekig hagytak szenvedni

2016.08.26. 05:48

varratszedes_utan.jpgTulajdonképpen úgy vagyok vele, hogy ez az egész eset egy kisebb katasztrófaként is felfogható, és mint olyan, apró hibák láncolata.  A háziorvosom pedig örüljön, hogy nem említem meg a nevét, olyan gusztustalanul viselkedett.

  1. december 18-án történt velem egy idióta baleset. Az év utolsó munkanapja volt számomra, hazafelé tekertem egy kerülőúton, valahol Pesten. Nagyon nagyot estem a biciklimmel, de egyből fel is pattantam. Az arcomra estem, és éreztem, hogy nagy volt az esés, de nem vesztettem el az eszméletemet. Az arcomhoz nyúltam: éreztem egy dudort rajta, és láttam, hogy enyhén vérzik. Párszáz méterre voltak tőlem az utcák, addig elgyalogoltam, és mentőt hívtam magamhoz, mivel a mentők csak címre tudnak kijönni. Elég hamar kiértek, egyébként kétszer is hívtam őket, mert türelmetlen voltam. Miután megérkeztek, a mentős nem adott semmit, megnézte a sebet, a kezembe nyomott egy műanyag edényt - hátha hánynom kell - és megkérdezte, hogy fekve vagy ülve akarok-e utazni a kórházig. Jól voltam, ülve utaztam. Nagyjából 10 perc alatt odaértünk a Honvéd kórházhoz, és innentől kezdett elhomályosodni az emlékezetem.


Sok képre emlékszem, de időrendbe se tudom őket rakni. Szóval sokkos állapotba kerültem, de tudtam, hogy most már rajtam úgysem múlik semmi, már jó helyen vagyok. Honvéd Kórház, príma. Természetesen SBO, nagyon rövid várakozás, vizsgálatok. Amire emlékszem, csak annyi, hogy egy nő, aki vizsgált, fölém hajolva kavicsokról és csontokról beszélt, és megint máskor valaki a csípőmet vizsgálta. Megint máskor MR, aztán valamikor megjött a feleségem, és összehánytam a folyosót. Ezután kaptam egy ágyat ott helyben az SBO-n, mondván hogy a szájsebészetről valakinek meg kell néznie a felvételeket mielőtt akármi is lesz. Emlékszem az éjszakára. Nagyjából másfél-kétóránként ébredtem, leírhatatlan fájdalomra. Ekkor, összesen 2, 3 vagy 4 alkalommal kértem a nővértől fájdalomcsillapítót. Nem tudom mit adtak, de azonnal hatott, ahogy az ereimbe fecskendezte a szert. Pár pillanattal később már aludtam. Így telt az éjszaka, és reméltem, hogy reggel a vizitnél lesz valami megváltás.

 bones2.gif

Animáció a fejemről készült felvételről. A kép bal oldalán jól kivehető a sötét sáv, még egy törés is látszik rajta, ahogy az lentebb a kiemelt fadarabon is látható.

 

Lett is: a nagy semmi. A főorvos, tucatnyi rezidenssel körbevéve ágytól ágyig vizitált. Tőlem ugyanolyan jókedvvel kérdezte, hogy hogy vagyok, mint a mellettem fekvő, a fél éjszakát átordító utolsó stádiumos rákostól.

 

Félig voltam csak magamnál, de azért próbáltam érzékeltetni, hogy szarul: azt válaszoltam, hogy iszonyúan fáj, és szájnyitási problémáim is vannak. Jókedvűen felelte, hogy hát, hiszen arcra estem, persze hogy fáj. Majd tájékoztatott, hogy egy szájsebész is megnéz hamarosan, mivel el kell dönteni egy szakértőnek, hogy mi az a sötétség a képeken, plusz miért nem tudom kinyitni a számat nagyobbra, mint ami ahhoz kell hogy bevegyek egy nagyobb antibiotikumtablettát. Szerinte a dudor vélhetően csak egy haematoma, ami néhány hét alatt felszívódik. És amúgy eszük ágában sincs csinálni vele valamit. Persze ki vagyok én, hogy kétségbe vonjam a főorvos diagnózisát, aki ráadásul annyira jól nyomja, hogy közismert személyiség? Nyilván ezer ilyet látott már, és talán az sem vetett rám jó fényt hogy a fájdalomtól és a gyógyszerektől enyhén szólva is be voltam tépve.

 

Délután bejött a testvérem, de a 'heló'-n kívül csak arra voltam képes, hogy szanaszéjjel hányjam a szép citromsárga ágyamat. Egy kicsit kellemetlen volt a nővérrel együtt takarítani alólam a gyomrom - egyébként nem valami változatos - tartalmát, de egyáltalán nem annyira, mint amennyire hallatszik. Mindenki tudja, hogy ez egy ilyen klasszikus, és intim esemény, és annyira kínos mindenkinek, hogy igazából senkinek sem az, mert tudjuk, hogy senki sem tehet róla: én agyrázkódást kaptam, ő meg 12 órázik, jóesetben. Jött a rutin, meg az évek, és már aludtam is.

 

Délután megvizsgált a szájsebész, elég hamar, de igazából csak a röntgenfelvételeket nézte meg, úgy élőben a sebet nem igazán. Hát nem tudom, kába voltam még mindig. Az eredmény, TA-DAAA: haematoma, mehetek haza. Felírtak egy 50 darabos diclakot, amiből napi max 2 a limit, és agyő, jobbulást, ha gáz van, hívjam őket, vagy menjek be. Sajnos nem vagyok az a fajta, aki egy szálkával a sürgősségin ül órákat, és asszem túl büszke is vagyok: köszönöm, de a továbbiakban boldogulok. Mindennek a tetejébe, a fájdalmat is irdatlan módon tűröm, sőt, mint kiderült: még annál is sokkal jobban!

 

A következő 2.5-3 hetet otthon töltöttem. Nem voltam jól. Sikerült a Diclacból már az első éjszaka folyamán 3-4 darabot bevennem, szinte eredménytelenül. Az egyetlen látványos eredmény az volt, hogy nem igazán bírja az emésztőszerv rendszerem, magyarán: soha nem látott módon és mennyiségben jött rám a hasmenés.

 

Telefon, SBO. Tanácsot szerettünk volna. Azt üzenték, hogy szedjek ibuprofent, meg paracetamolt, és ne lépjem túl a megengedett adagot. Kösz a semmit, nem is számítottam másra. A sebem nem igazán javult, nem lett kisebb ebben a 3 hétben. A feleségemmel megbeszéltük, hogy karácsony után elmegyek a háziorvosomhoz, hátha tud segíteni. Valamit tennem kellett, tetszett vagy sem.

 

Így aztán nagyjából az év első munkanapján elindultam megmenteni magam. Mély megdöbbenésemre a háziorvosomnál hiába kopogtattam, lényegében azt javasolta, hogy miután szerinte elfertőződött, menjek le a sebészetre (az ő rendelője is a Honvédban van, de nem kell hozzá jogosultság) és próbáljam meg magam bekönyörögni, hátha segítenek. Mert ugye oda már kell jogosultság, olyanom pedig nem volt. Természetesen meg sem próbáltam az ő módszerét. Egyébként is végig olyan undorral nézett rám, mint egy leprásra. Helyette inkább megpróbálkoztam a lakhelyem szerinti sebészeten, így a Hermina úti rendelőbe mentem, mivel akkoriban a Francia úton laktam. Kézenfekvő lenne, ha nem csak béreltem volna a lakást, és lett volna legalább egy ideiglenes lakcímem. Rendesek voltak, nem küldtek el. Nagyjából 1 óra után a sebész azt tanácsolta, hogy menjek traumatológushoz, mert miután megnyomkodta a sebet, és kijött némi genny, talán nagyobb idegen test is lehet benne, mint egy borsószem. Innen nem is mentem haza, egyből elmentem az Uzsoki utcai kórházba, mivel itt van a legközelebbi traumatológia. Nem viccelek: 5 órát vártam türelmesen, mire kb. utolsónak kerültem sorra. 2 röntgen, és egy rögtönzött konzílium után az eredmény: nagyon gyorsan menjek vissza a Honvédba, mert valami nem stimmel. Persze abból a másfél deci gennyből, amit kinyomtak belőlem, nem csoda hogy erre következtettek. Ezután hazamentem, ki kellett pihennem egy kicsit a napot: nem nehéz elképzelni, hogy egy eleven sebből, mindenféle fájdalomcsillapítás nélkül kinyomkodni néhány kupicányi gennyet, nem csekély fájdalommal jár.

 

Szóval este 11 körül hívtam egy taxit, hogy elvigyen a Honvédba. Itt az SBO-ra mentem be, és nagyon gyorsan fölmentem a száj- és arcsebészetre, nyilván ők sem szeretik, ha egy fazon kétszer ugyanazzal a gonddal érkezik. Onnantól kezdett minden jóra fordulni. Szerencsére rögtön észrevették, hogy valamit nagyon, de nagyon elnéztek. De alapvetően amikor érkeztem - szerencsére pont ügyeleti időben - két iszonyúan kedves és hozzáértő!! orvos fogadott. Nem túlzok, ha azt mondom, hogy 2 perc alatt helyes diagnózist adtak, miszerint: valami van a sebben. Igen, ezután elküldtek ultrahangra, hogy valamit lássanak is belőle. Ott azt a megnyugtató tényt közölték, hogy ezzel nagyjából 2-3 cm mélyre tudnak hatolni, és abban a mélységben még nem látták az idegen test végét, szóval nem tudni, hogy mekkora, illetve azt sem, hogy hogyan helyezkedik el, továbbá természetesen azt sem hogy mi az. Ennek ellenére iszonyúan megkönnyebbültem: köszi, legalább tudom, hogy valami van ott, valami nagy - gondoltam.

 

Másnap reggel 9 körül műtöttek, alaposan előrevettek. Előtte aláírattak velem mindenféle papírt, többek közt, hogy tudomásul veszem, hogy akár le is bénulhat a fél arcom, vagy meghalhatok, mivel idegek és fontos erek húzódnak a seb környékén. Természetesen ők mossák kezeiket. Mit tehettem mást, aláírtam.

 

Apró adalék a történethez, hogy mint kiderült, az idegen test pont az állkapocs ízületemnél helyezkedett el, ezért nem tudtam miatta kinyitni a számat 1-2 centinél nagyobbra, és emiatt orron át kellett intubálni. Nem olyan rossz, mint amilyennek hangzik: ahogy megvolt, és éreztem ahogy lemegy a cső a gégefedőn túlra, már nyomatták is a gázt, nehogy az inger miatt nagyon köhögjek, vagy hányjak. Profin nyomták a dolgot. Még megkérdeztem előtte az egyik asszisztenst, hogy ő fog-e műteni? Közölte, hogy nem - de biztos bazi büszke volt magára :), és onnantól eléggé kezdett szétcsúszni a világ. A szétcsúszás után már csak pár pillanatra emlékszem: arra gondoltam, hogy mennyire nem számít, hogy totál meztelen vagyok, hogy rohadtul nem akarok meghalni, de még lebénulni se, és hogy az egész testem zsibbad ettől a szertől, amit az altatáshoz használnak.

 

A következő amire emlékszem, hogy az úgynevezett ébredőben vagyok, ahová kitolják a műtőből a pácienseket. Szinte egyből csekkoltam az arcomat, mármint hogy működik-e! MŰKÖDÖTT!

 

Már nem emlékszem, hogy hány napot töltöttem utána még ott, de 4 napnál nem többet. Akkor is csak a saját felelősségemre engedtek el. De ahogy fölébredtem az első igazi alvásból a műtét után, éreztem, hogy végre megvan, megszabadítottak attól a valamitől, ami megkeserítette az életemet az elmúlt csaknem egy hónapban. És íme, a tárgy, a tettes: egy gyönyörű, 6 centiméter hosszú nagyjából 2x1 cm-es faág vége volt, és igen, ezt volt olyan nehéz diagnosztizálni. Cserébe viszont látványosság lettem az osztályon a medikusok körében. Hurrá.

 

10924673_881324148578690_3742320892517627971_o.jpg
 Egy nagyjából 6 cm hosszú faág volt a tettes.

 

Tulajdonképpen úgy vagyok vele, hogy ez az egész eset egy kisebb katasztrófaként is felfogható, és mint olyan, apró hibák láncolata. Bármely láncszemnél megszakítható lett volna a folyamat, de sajnos nem így történt. Az első láncszem az SBO-n volt, valószínűleg a műszakváltás során elsikkadt néhány releváns információ, a vizit és a szájsebész vizsgálata sem volt különösebben alapos, hogy finoman fogalmazzak. A háziorvosom: örüljön, hogy nem említem meg a nevét, olyan gusztustalanul viselkedett. A Hermina úti sebész és az Uzsoki utcai traumatológus már kezdte kapiskálni, hogy gond lehet, de szerintem ők sem gondolták, hogy valaki 3 hétig egy ilyen méretes faággal sétálgat be hozzájuk. Ráadásul rezzenéstelen arccal tűrtem, ahogy ezt a faágat megpróbálják még beljebb nyomni. Ez volt az én hibám: egyszerűen nem voltam elég erőszakos. Bíztam az orvosok szakmai véleményében: felszívódik, elmúlik, csak várjak türelemmel. Azért is írtam le mindezt, mert akárhogy is nézem, és próbálok az orvosok helyett is indokot, magyarázatot találni rá, egyszerűen nem tudok. Csak egyre dühösebb leszek, mert egyszerűen nem hiszem el, hogy egy ekkora óriási idegen testet képtelenek voltak észrevenni. Mégis mekkora az a mérethatár ami fölött már tényleg ajánlott egy frissen pofára esett páciensben észrevenni valamit. Sajnos az van, hogy egy ujjnyi vastag és egy ujjnyi hosszú faág még bőven méreten aluli!

varratszedes_utan.jpg

Varratszedés után

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

rikitikitévi 2016.08.26. 07:48:47

Valóban nem semmi a tortúra, amin keresztül ment, ahhoz képest egészen visszafogott a poszt. Remélem, azóta teljesen felépült, és az egészből csak egy rossz emlék maradt.
Nem vagyok ugyan szakember, de szerintem képalkotó vizsgálatokkal és fizikális vizsgálattal (a terület alapos áttapintása) egy ekkora impactálódott idegentestet fel kell tudni ismerni. Igaz, akkor meg olyan poszt születhetett volna, hogy "Durván nyomogatták a sérült arcomat, elviselhetetlen fájdalmat okozva", de azt meg lehetett volna védeni.
Véleményem szerint már az SBO-n ki kellett volna deríteni, hogy mi a baj, és akkor egyenesen lehetett volna műtétre irányítani a sérültet.

Főgebra 2016.08.26. 10:16:39

Hogy rövid és lírai legyek:
Ezt igen rendesen elbaccták!

apanna 2016.08.26. 10:33:31

Pár éve megműtöttek, akkor azt mondta az orvos, minden évben menjek szűrésre, megelőzve az esetleges problémákat. tegnap elmentem szúrésre, erre közli velem egy másik nőgyógyász, hogy ez a szűrés teljesen felesleges, alig akarta megcsinálni. Ultrahangra kértem tőle beutalót, erre is azt mondta, hogy az nem kell.
5 éve kivették a méhemet, és a rendszeres szűrés ugyan úgy indokolt, mint egy egészséges fiatalnak, sőt az ultrahangon meg kell nézetni a petefészket vezetékeket, hogy minden rendben van e.
Ez a nőgyógyász volt 10 éve az, aki miatt majdnem meghalt egy kismama, mert szemét módon megvárta a váltást, életmentő császár mert a vége, miközben ő kellemesen hazament, ráhagyva a következő orvosra a problémás beteget.
Nagy nehezen megírta a papírt, én kiültem a folyosóra, majd egy másik orvos megcsinálta az ultrahangot, szerencsére semmit nem talált.

Ezt azért írtam le, mert bizony vannak ilyen sarlatánok, de az orvosok többsége becsületesen végzi a munkáját. Egy gond van ezzel : Ha egy ilyen barmot fogsz ki, akkor bármi megtörténhet, lásd ezt a posztot....

Braincelle 2016.08.26. 16:08:46

@rikitikitévi:
De a háziorvos mit követett el? A beteg meg jelentkezzen be a címre, ahol lakik, mert így a sürgősségin kívül senki nem köteles ellátni.
A fadarabot meg az első ellátó helyen kellett volna valószínűleg észrevenni.

Tempus.Anh 2016.08.26. 17:13:13

A legjobb anatómiai ismereteimet előkapva sem tudom elképzelni, hova fért el az a 6 cm-es ág úgy, hogy "észrevehetetlen" maradjon. Szerintem felületes lehetett a képalkotó eredmény leletezése.

Erősen keserű ízű poszt, rég olvastam ki ennyi kínkeservet egy egy írásból, nagyon sajnálom az íróját.

Sok erőt, egészséget , mielőbbi teljes feljavulást kívánok !

yogosan 2016.08.26. 18:53:14

@Braincelle: nem olyan egyszeru bejelentkezni egy alberletbe am!!!

she_wolf 2016.08.26. 19:13:05

A posztot olvasva nekem két szó ugrott be: korrekt; szerencsétlen.
Korrekt, mert annyira objektív, amennyire csak lehet.
(Az általam sokszor hiányolt posztok tulajdonságait hordozza.)
És szerencsétlen, mert bár mindenki szenvedhet fizikai fáldalomtól, azt el sem tudom képzelni, hogy a poszter min mehetett keresztül ráadásul ilyen hosszú idő alatt!

Csatlakozom az előttem szólókhoz és természetesen én is szövődménymmentes gyógyulást kívánok, valamint azt, hogy a későbbiekben erre már csak kuriózumként gondoljon a poszter!
Ennél jóval elgondolkodtatóbb az ilyen esetek utóélete, későbbi hatása a beteg-orvos kapcsolatra:(

csak néha benézek ha marhaságot látok 2016.08.26. 21:19:32

@Tempus.Anh: a járomív alatt ment be és ferdén hátra-lefele fúródott be, nekiütközött az arccsont hátsó-oldalsó falának, ettől meg kettétört. magyarán oldalról ment be és a szemüreg alatt helyezkedett el és szerintem az állkapocs processus coronoideusa-nak képezett akadályt a mozgásban.
szerencsétlen eset, de azt tudni kell, hogy a nem sugárfogó tárgyak nem látszanak a röntgenen/CT-n rendesen. szerintem egyébként CT-t csináltak neki és nem MR-t (az animáció is egy CT). mondjuk a levegőbuborékok (fekete részecskék a lágyrészekben) olyan mélyen vannak, hogy egy ilyen sebet már a mélysége miatt illik feltárni. az is igaz, hogy ha a betegnek nincs komolyabb problémája senki sem szívesen mászik bele ebbe a régióba csak azért, hogy megnézze: nncs-e valami ott.
nekem személyesen is volt két hasonló esetem: egyszer egy kb 5 cm-es fadarabot, egyszer meg egy kb 4x1 cm-es üvegdarabot szedtem ki betegből hetekkel-hónapokkal a sérülés után. de tudok egy ehhez nagyon hasonló esetet is, ott a faág a szemgolyó és a szemüreg között volt hetekig mire kiszedték.
előfordul az ilyen sajnos, mondjuk a gennyedzés az gyanús dolog, fel kellett volna hívja a figyelmet a bajra.
az utolsó kép nem tudom, hogy lehet varratszedés után? ez inkább a műtét előtt lehetett

rikitikitévi 2016.08.26. 22:02:57

@Braincelle: "A fadarabot meg az első ellátó helyen kellett volna valószínűleg észrevenni."
Természetesen, ahogy én is írtam. Honvéd Kh. SBO.

mechanikus körte 2016.08.26. 22:17:27

@csak néha benézek ha marhaságot látok: így igaz, a gennyedzés pedig fel is hívta a figyelmet a bajra. Ha előbb megy vissza a páciens a Honvédba (ahogy javasolták is neki elbocsátáskor, hogy menjen vissza, ha gond van) a háziorvos-traumatológus túra helyett, akkor hamarabb véget ér a történet.
A műtéti beleegyező nyilatkozat pedig arról szól, hogy a beteg a kapott tájékoztatás UTÁN (pl. milyen szövődményekkel járhat a beavatkozás) hozzájárul, hogy azt elvégezzék rajta. Ha nem tájékoztatják, az lett volna a baj.

Borsia 2016.08.26. 22:18:57

@csak néha benézek ha marhaságot látok: Gyönyörű leírás. Profin megfogalmazva. Nagyon sajnálom a posztolót, mert tényleg nagy fájdalmai lehettek. Azért akkora hibát nem látok én se az első ellátásban. Talán ha az ország legjobb radiológusa nézi karöltve a legjobb szájsebésszel, akkor megoperálták volna. Vagy ha 1 hét múlva visszamegy ahogy a zárón volt. A háziorvosra nincs mentség. Valószínű bicskanyitogató stílusa volt és rossz helyre küldte. Remélem szövődmények nélkül épül fel.

asztalosani 2016.08.27. 08:19:10

minek a francnak kell TÉLEN kerékpározni????

LOL

___________________
"Szerinte a dudor vélhetően csak egy haematoma, ami néhány hét alatt felszívódik. És amúgy eszük ágában sincs csinálni vele valamit."

és hogy bejött nekik a lekoptatási technika...
és mivel következmény nélkül maradt (ezúton is "vállveregetés" jár neked) ne csodálkozzál azon, ha a gyereked, testvéred, apád, anyád is így jár, csak mondjuk úgy hogy ők nem lesznek annyira szerencsések mint te, és belehalnak! vagy te a következő esetnél egy másik orvosnál.

________________________________

"így a Hermina úti rendelőbe mentem, (...) a sebész azt tanácsolta, hogy menjek traumatológushoz, (...) Innen nem is mentem haza, egyből elmentem az Uzsoki utcai kórházba, mivel itt van a legközelebbi traumatológia. Nem viccelek: 5 órát vártam türelmesen, mire kb. utolsónak kerültem sorra. 2 röntgen, és egy rögtönzött konzílium után az eredmény: nagyon gyorsan menjek vissza a Honvédba, mert valami nem stimmel. Ezután hazamentem, ki kellett pihennem egy kicsit a napot"

kurva nagy mákod volt, ezzel a hazamenéssel hogy nem kaptál komolyabb fertőzést (agyi érintettséggel), hogy még hazarohangáltál kipihenni magadat!!! LOL

__________________
"Szóval este 11 körül hívtam egy taxit, hogy elvigyen a Honvédba. Itt az SBO-ra mentem be,"

kurva nagy mákod volt, hogy este 11-kor nem küldött haza az SBO, hoz ez nem sürgős eset!!!!

__________________

" Telefon, SBO. Tanácsot szerettünk volna. Azt üzenték, hogy szedjek ibuprofent, meg paracetamolt, és ne lépjem túl a megengedett adagot. Kösz a semmit,"

miért mire számítottál? távgyógyításra????? szerinted melyik épeszű orvos ad tanácsot fizikális vizsgálat nélkül TELEFONON??? gondolkozzál már ember!!!

_____________________

"Mély megdöbbenésemre a háziorvosomnál hiába kopogtattam, lényegében azt javasolta, hogy miután szerinte elfertőződött, menjek le a sebészetre (az ő rendelője is a Honvédban van, de nem kell hozzá jogosultság) és próbáljam meg magam bekönyörögni, hátha segítenek. . Természetesen meg sem próbáltam az ő módszerét"

LOL. HA hallgattál volna a háziorvosodra, nem kellett volna össze vissza rohangálnod, mint a mérgezett pók a falon.

Ari11 · https://www.facebook.com/app_scoped_user_id/993743967324468/ 2016.08.27. 12:33:26

@asztalosani: Rohadjál meg !!!!!!!!!!!!!!!!!! Hátfali infarktussal 6 orvos kezében haldokoltam .hajnali 4-től délután 3 ig. Ügyelet telefonon ,,(válasz vegyen be 2 Algopyrint, telefon lecsapva. 1 óra múlva mentő, gondoltam oké életben maradok.Alacsony vérnyomás, ezért összepakoltak, menyek el később az sztk-ba, ajánlat után távoztak. Körzeti orvos telefonos hívása. Válasz tud menni ?? Mondom nem. Válasz vigyen le hozzá valaki.Le vittek, nekitámasztva a falhoz, behív. Mondja igaza volt a telefonon az éjszakai ügyeletnek, ő is ad egy Algopyrin infekciót. Aki lehozott vigye a Dél pesti idegosztályra, maga pánik beteg. Kiabálva mondom neki infarktusom van, apám előttem halt meg 41-évesen.Minden jel meg volt már hajnali 4 óta. Kar fájdalmak, ( borzalmasa) , Gyomor görcs, hát fájdalom, mellkas szorítás, légzés nehézség. Adja a beutalót a belgyógyászatra. Nem adta,, kórház belgyógyászat . Mutatja a beutalót , nem ide szól. Idegosztályra menjen. Idegosztály, orvos,,, magának infarktusa van !!!!! Menyen vissza a bel osztályra. Vissza megyek, vérvétel, EKG ( már vagy a 3-ik )Menyen ki üljön le majd 1-óra múlva jöjjön vissza. Vissza megyek, mondják semmi bajom, menjek vissza az idegosztályra. Idegosztályra vissza . Üvöltve mondom az orvosnak adjon valamit, hogy kibírjam az éjszakát. Ad, Rivotrilt. Délután 3-óra.Másnap elmentem az István kórház, belgyógyászatára,10 perc alatt az intenzíven voltam, hátfali infarktussal, koszorú ér elzáródássál .Amit egy év múlva az országos kardiológián, katétereztek, lőttek fel sztent.

lavór 2016.08.27. 12:49:33

@Ari11:

Mellkasi fájdalommal mentőt kell hívni. Vagy taxival a legközelebbi szívcentrumba.

Ari11 · https://www.facebook.com/app_scoped_user_id/993743967324468/ 2016.08.27. 13:19:52

@lavór: Olvasd el, hívtam magamra mentőt. Alacsony vérnyomáson élek, ezért hagyott otthon.Tünetek nem érdekelték, csak a vérnyomás. Ha magas lett volna ,, elvittek volna.

lavór 2016.08.27. 13:21:58

@Ari11:

Taxi. szívcentrum, írtam.

asztalosani 2016.08.27. 16:52:55

@Ari11:
és a te problémád miatt miért én rohadjak meg baszki?
amúgy hasonló jókat neked is ;) LOL

mint a poszternek is írtam (mert látom olvasni azt nem tudsz):

"és hogy bejött nekik a lekoptatási technika...
és mivel következmény nélkül maradt (ezúton is "vállveregetés" jár neked) ne csodálkozzál azon, ha a gyereked, testvéred, apád, anyád is így jár, csak mondjuk úgy hogy ők nem lesznek annyira szerencsések mint te, és belehalnak! vagy te a következő esetnél egy másik orvosnál."

így jártál!
:-)

asztalosani 2016.08.27. 16:59:29

@Ari11:
"lőttek fel sztent. "

fellőtték? XD

tripla LOL.

saccha 2016.09.11. 02:52:08

@csak néha benézek ha marhaságot látok: Én volnék a poszt írója. Igazából csak arra szerettem volna rámutatni, hogy a felvételen látható egy térfoglalás, és az hogy nem látszik rendesen, nem lehet kifogás arra, hogy miért nem vették észre. Részemről teljesen mindegy hogy MR vagy CT, még számomra is jól látható az a fekete űr, ami legalábbis gyanút kellett volna hogy ébresszen. Ha az a gyakorlat, hogy nem is kell tudni észrevenni, akkor azon változtatni kell. Tényleg nem másfélcentis szálka volt hanem egy ujj méretű dolog. Amikor észlelték végül az orvosok, egyszerű módszert alkalmaztak: beleszúrtak a sebbe, és máris érezte az orvos, hogy koppan kevéssel a felszín alatt. Még azt is megmondta, hogy valószínűleg fa, mert puhának érezte. Mindjárt meg is próbálta kihúzni! Nem tudhatta mekkora, nem látott semmilyen képet róla, csak azt tudta hogy 3hete történt, dudor van az arcomon, és nem tudom másfél centinél nagyobbra nyitni a számat. Mindemellett persze elismerem hogy nem voltam elég erőszakos, vagy talpraesett hogy kierőszakoljak magamnak valamifélet extra ellátást vagy figyelmet. Bár tudom, hogy magyarországon ez lenne a követendő taktika. Az utolsó kép tényleg a varratszedés után készült, jobboldalt a kerek lyuk a drain cső helye.

saccha 2016.09.11. 02:58:04

@mechanikus körte:

Nem azért írtam bele a műtéti beleegyező nyilatkozatról szóló részt, mert baj, hanem mert hozzá tartozik az egészhez.

saccha 2016.09.11. 03:04:08

@Borsia:

A háziorvosom egy halvérű öregedő nő, nem egy nagypofájú bunkó. Azon kívül hogy inkább undorotott tőlem, mintha egy ebolás majom harapott volna pofán, ahelyett hogy próbált volna érdemben segíteni, semmi gond nem volt vele. Az ország legjobb radiológusáról és szájsebészéről pedig csak annyit, hogy néha gyakorlatiasan kell gondolkodni:

jltkft.lapunk.hu/tarhely/jltkft/kepek/paperclip.jpg

saccha 2016.09.11. 03:09:29

@she_wolf:

Köszönöm, és örülök hogy sikerült Ön szerint pont úgy visszaadni az egészet ahogy szerettem volna! Azt hiszem a lehető legjobban sikerült felépülnöm ebből, köszönöm a jókívánságait!

she_wolf 2016.09.11. 04:35:38

@saccha:
Én pedig annak örülök, hogy reagált.
A továbbiakban minden jót, vigyázzon Magára!:)

Borsia 2016.09.11. 06:16:09

@saccha: Köszönöm, hogy visszajelzett. Ritkán teszik a posztolók. Továbbra is az a véleményem, hogy igenis hibázott a háziorvosa, mert feleslegesen rossz helyre küldte tovább. A stílusára csak a posztban következtettem, eszerint hibásan. Azt szeretném megkérdezni, hogy miért nem ment vissza kontrollra mondjuk 1 hét múlva, ha a zárón is rajta volt?

saccha 2016.09.14. 17:02:46

@Borsia:

Most nincs előttem a papír, és jódarabig nem is lesz, de nem hiszem hogy 1 hét kontrollt írtak volna elő. Megesküdni nem merek rá, de csak észrevettük volna. Ha rajta lett volna ilyesmi, biztosan el is mentem volna, mivel már sokkal korábban föl is hívtuk őket.

saccha 2016.09.14. 17:04:36

@csak néha benézek ha marhaságot látok:

Én volnék a poszt írója. Igazából csak arra szerettem volna rámutatni, hogy a felvételen látható egy térfoglalás, és az hogy nem látszik rendesen, nem lehet kifogás arra, hogy miért nem vették észre. Részemről teljesen mindegy hogy MR vagy CT, még számomra is jól látható az a fekete űr, ami legalábbis gyanút kellett volna hogy ébresszen. Ha az a gyakorlat, hogy nem is kell tudni észrevenni, akkor azon változtatni kell. Tényleg nem másfélcentis szálka volt hanem egy ujj méretű dolog. Amikor észlelték végül az orvosok, egyszerű módszert alkalmaztak: beleszúrtak a sebbe, és máris érezte az orvos, hogy koppan kevéssel a felszín alatt. Még azt is megmondta, hogy valószínűleg fa, mert puhának érezte. Mindjárt meg is próbálta kihúzni! Nem tudhatta mekkora, nem látott semmilyen képet róla, csak azt tudta hogy 3hete történt, dudor van az arcomon, és nem tudom másfél centinél nagyobbra nyitni a számat. Mindemellett persze elismerem hogy nem voltam elég erőszakos, vagy talpraesett hogy kierőszakoljak magamnak valamifélet extra ellátást vagy figyelmet. Bár tudom, hogy magyarországon ez lenne a követendő taktika. Az utolsó kép tényleg a varratszedés után készült, jobboldalt a kerek lyuk a drain cső helye.

Borsia 2016.09.14. 17:10:37

@saccha: Köszi a választ. Általában az ambuláns ellátás illetve a zárón rajta van, hogy panasz esetén azonnal egyebekben pedig a megbeszélt időpontban kontroll. Senki eü dolgozó nem akarja, hogy szenvedjen a beteg. Ha 1 hétig nem javul, vissza kell menni. Sajnos telefonon általában lerázzák a beteget, de személyesen már nehezebb. Senki ne szenvedjen feleslegesen, erre még jogszabály is van. Remélem többé nem kell kiállnod semmi hasonlót.

saccha 2016.09.14. 17:37:35

@Borsia:

Olyan biztos hogy nem volt, hogy megbeszélt időpontban kontroll, de mindegy is. A dolog tanlulsága, hogy kell bizonyos erőszakosság, hogy érvényesítse az ember az akaratát. Nehéz megtalálni a kellő erőszakosság mértékét, mert ugye a beteg többnyire csak a saját érzéseire és sejtéseire hagyatkozhat. Reméljük, hogy legközelebb sikerül, mert hogy jön a tél, és biciklizni fogok :D

csak néha benézek ha marhaságot látok 2016.09.18. 00:49:36

@saccha: az eset számodra nyilván rosszul sült el, perképesnek is tartom a dolgot, bár valószínűleg "csak" kártérítés lenne a vége, szakmai elmarasztalás nem feltétlenül (egyébként itt a radiológusra lehet leginkább ráhúzni a vizes lepedőt mert a sebész bebiztosította magát a CT-vel, ha az negatív akkor nem szívesen tár fel az ember egy ilyen sebet csak mert a betegnek fáj - mert lehet, hogy utána nem csak fájni fog hanem mondjuk zsibbadni is). és egy ekkora metszésen szedték ki azt a faágat?

2016.12.01. 13:12:56

Nem RT-gt kellet volna csinálni? Mint ha azt nem is írta volna csak h UH-ták. Nekem az UH érthetetlen egy balesetesnél. No mindegy.

2016.12.01. 13:14:54

@saccha: Reméljük tetanus inj. kaptál?
© 2009-2015 praxis
blogszabályzat
süti beállítások módosítása