Törött lábbal hajtották el a mentők

2014.12.29. 06:49

lego-city-4431-ambulance-ibrickcity-22.jpgMég mindig nem értem, hogy volt ilyen rossz bánásmódhoz lelkiismeretük, ilyet még egy civil, nem hozzáértő ember sem engedhet meg magának.

A múlt héten Édesapám sajnos elesett, a tehergépkocsija lépcsőjén megbotlott, valahogy kicsavarodott a lába, és nagyon komolyat esett mind a 120 kilójával és 73 évével jó nagyot esett sajnos. Hazavezetett, a lába nagyon fájt, a térde mindkét oldalon komolyan felsérült, a könyökével egyetemben, délután 5 órakor felhívta a mentőket.

 

Az unokája - Aki nem szakember - addigra amatőr módon, de Betaisadone és kötszer segítségével felületesen ellátta a sebeit. A nagyobb probléma a jobb fajos lába jelentett, ami egyre dagadtabb és fájdalmasabb volt. - Állítólag a diszpécser más számot diktált be / ??? / A mentő 65 perc múlva érkezett meg, én - a számítógép az asztalra volt helyezve - a skyepon online maradtam - mivel külföldön élek, és nem tudtam sajnos jelen lenni.   Mindent tisztán hallottam, megérkeztek, Édesapám felkelt az ülőhelyzetből kezet fogni - ebben a pillanatban mindkét mentős kórusban rákezdte, hogy : amennyiben fel tud állni,   akkor minden rendben.

 treating-a-broken.jpg

Kiabáltam ki a skypeból, kérem nézzék meg a sebeit: Apukám felhúzta a nadrágját, mivel az unokája által rátett amatőr kötés eltakarta a sebeit,   de közölték, ök sem tudják jobban bekötni, és menni is akartak. Ekkor már elvesztettem a türelmem, kiabáltam ki a skypeból, hogy röntgent kell csinálni, addig, míg nem vagyunk az ellenkezőjéről megbizonyosodva, addig mint orvos ez a kötelessége, valamint azonnal egy Tetanus oltás szinte kötelező ilyen esetben

 

Válaszoltak: szerintük nincs törés, és kb. 6 perc után angolosan távoztak - Apukám még adott is búcsúzóul 2 ezer forintot - még mindig traumatizált állapotban volt. Én diplomás ápolóként dolgozom egy igazan jó svájci intézményben Sem gyógyszert nem hagytak ott, de semmi segítséget nem kapott!!! Azt mondtak, másnap sétáljon át az sztkba !!!

 

Másnap a kerületileg illetékes kórházban jelentkezett Édesapám/ a testvére vitte el / : a jobb lába 2 helyen eltört!!! Tetanus oltást kapott, a sebeit ellátták es fájdalomcsillapító, illetve gyulladáscsökkentőt, valamint 6 heftig véralvadásgátló injekciót kapott. Gipszet kapott és a kórháznak rendkívül hálásak vagyunk, a mentősöknek viszont egyáltalán nem. Még mindig nem értem, hogy volt ilyen rossz bánásmódhoz lelkiismeretük, ilyet még egy civil, nem hozzáértő ember sem engedhet meg magának, nemhogy egy szakmabeli, ez egyszerűen embertelen magatartás volt. Es akkor meg a 65 perc várakozásról nem is beszeltem.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

töpörtő 2014.12.29. 08:22:00

sajnàlatos egyben szürreàlis eset.Úgyérezte nem làttàk el megfelelően miért kellet a pénzt adni?Netànt mert gyermek skypból kiabàlt papa adj pénzt vagy mi?Nem bàntàsként de a 70+os korosztàly alapból dugdossa a fehérköpenyeseknek a pénzt mindegy neki orvos,pék,fodràsz csak adhasson.

csakmotyogok 2014.12.29. 08:23:45

@töpörtő: Vagy csak ezt mondják,mert szégyellik, hogy nincs pénzük. Szinte versenyt licitálnak ebben, de csak mondják.

csakmotyogok 2014.12.29. 08:26:20

A poszthoz: bocsi de itthon nagyon kevés mentőben van orvos.Gyógyszert pedig mentős nem hagyhat ott a betegnek.

pushup 2014.12.29. 10:55:55

@reepach: ez jogos. szerintem is, ha elmegy svájcba dolgozni, akkor örüljön, hogy a mentős nem verte meg a faterját, mert megérdemelte volna azt is. B+!

Zoltán Mátyus 2014.12.29. 11:07:41

Azért vicc, hazáig vezet aztán hívja az ingyenes taxiszolgálatot. Amúgy meg a külföldön dolgozó gyermeke befizetéseiből kapná a nyugdíját.
Kirovó-felosztó rendszer.

asztalosani 2014.12.29. 12:12:29

diplomás ápolóként igazán megtanulhatnál egy posztot normálisan megírni.

diplomás ápolóként igazán lebeszélhetnéd az apádat a pénz dugdosásáról.

diplomás ápolóként igazán tudhatnád, ha az apádnak volt ereje hazavezetni, akkor nem hívunk hozzá mentőket.

diplomás áplolóként tudhatnád, hogy ez a riasztás akár egy emberéletet is követelhetett volna: ugyanis 1 mentő egyszerre csak 1 helyszínen tud lenni. Szerintem egy lábtörésnél is vannak számtalan azonnal ellátandó, mentőt igénylő helyzetek: gerincsérülés, nyílt CSONTtörés, artériás vérzés, stroke, szívinfarktus, perforált vakbél...stb.
65 perc egy lábtöréses gyanú esetén igazán jónak mondható! lsd fent vázolt tényeket.

diplomás ápolóként tudhatnád, hogy olyan mint "tetanus oltás" NINCS.
Tetanus ELLENI oltás van csak!
(kislányom egyes, ülj le! Vagy ezt nem tanítják / kérik számon abban az igazán jó svájci intézményében?)

apádnak lehetett volna annyi esze, hogy nem haza vezet, hanem:
1. esés után azonnal ott a helyszínen kihívja a mentőket
2. nem hazafuvarozza magát, hanem a kórházba az ambulanciára.

apád eléggé meggondolatlan volt, hogy törött lábbal vezetett, ezzel akár másnak is okozhatott volna balesetet.

"amennyiben fel tud állni, akkor minden rendben."
Nem akarom védeni ezt a "kasztot", de számomra ez a mondat úgy hangzik, hogy ha fel tud állni, akkor a saját lábán is be tud menni az ambulanciára, nem kell oda mentő. És milyen igaz, tekintve hogy másnap bevittétek önerőből.

2.000 Ft-ból akár taxit is hívhatott volna...

szerintem vagy troll vagy, vagy nem vagy diplomás ápolónő, vagy nagyon felizgatott apád balesete. az első kettőn lehet segíteni, az utolsóhoz meg hozzá kell szokni: 73 évesen az emberek csetlenek botlanak...tény: szar öregedni, de mindenki öregszik. tán diplomás áplóként fejmosásban kellene részesítened, hogy SZAKMAILAG ilyenkor mit is kell tennie az APÁDNAK, nem pedig a mentősöknek.

örülj annak, hogy nem combnyaktörést szenvedett

2014.12.29. 12:16:21

@asztalosani: Egy durung vagy, még ha részben igazat is lehetne adni neked. Én már csak a stílusod miatt sem fogok.
Remélem soha nem találkozunk, ha egészségügyis vagy.

asztalosani 2014.12.29. 12:30:20

@mindent látó szem:

Nézd!
ha ezt egy olyan ember írta volna akinek semmi köze az eü.-höz, akkor RENDBEN.
nyilván ebben az esetben a tájékoztatás hiánya lett volna posztoló cikkírásának oka (pl: irodai asszisztens lett volna az apja lánya), ami érthető, hisz odanyögni azt hogy tetanusz elleni oltásért a bal. amb.-án kell jelentkezni, kb 3 mp lett volna.

csakhogy erről szó sincs!
ezt egy olyan ember írta, aki diplomás ápolónő. tehát diplomázott egészségügyi tantárgyakból, betegellátásból, tanulnia kellett protokollokat is. sőt! nemcsak tanulnia kellett, hanem saját bevallása szerint még dolgozik is benne és ráadásul még veri is a hülyeségeiért a nyálát... (pl.: tetanuszt elleni oltást sem kell minden esetben adni)
úgyhogy ne röhögtess már! a stílusom ennek tudható be. ha ezt egy bármilyen más szakágban dolgozó (pl.: áruátvevő, pénztáros, pizzafutár, benzinkutas) írta volna, biztos hogy nem ilyen stílusban írom.

neked is további szép napot!
:)

yogosan 2014.12.29. 12:33:31

@Zoltán Mátyus:

A mentők mitől lennének ingyenes taxiszolgálat,ha egy biztosított magyar állampolgár a feltételezhetően egyre jobban fájó (mint később kiderült eltörött)lába miatt hívja őket?Valamint mi köze van a külföldön dolgozó gyermeke befizetéseinek az itthon folyósított nyugdíjához? Nyilván a papa a saját ledolgozott évei után kapja a nyugdíját,és ez alapján biztosított is.

Zoltán Mátyus 2014.12.29. 12:41:38

Tudod, mióta Mo-n nyugdíjrendszer van azóta a mindenkori aktív korosztály befizetéseiből fizetik a nyugdíjt.

pushup 2014.12.29. 12:49:47

@Zoltán Mátyus: nemnem! ez azóta van így, hogy rákosipajtás az akkori nyugdíjvagyont beletolta a vas és acél országába. aztán ez majdnem visszafordult, de ... de az már aktuálpolitika és nem idevaló. ami tény: az, hogy a holnap kifizetett nyugdíjakat a tegnap befizetett adókból (mert már nem járulék) fizetik, az bizony szar és nem a svájci ápolók hibája.

NaNehogyMár 2014.12.29. 12:58:24

Bár nem a poszthoz kapcsolódik..nyugdíj ügyben:
Tök mindegy hogy eufemizáljuk, mivel nincs egyéni számla a nyugdíjjal kapcsolatosan, igenis "kirovó-felosztó" rendszerben működik, hívni meg hívhatod, ahogyan akarod. És nem, nem rákosipajtás a hibás, a német nyugdíjrendszer, ami mindig példaképpen volt beállítva mint állami-magán, egyéniszámlás rendszer is kirovó-felosztó rendszerű lett. Ez a "jóléti állam" savanyú gyümölcse, a korfa alakulása miatt. Ez van. Ezen fölösleges - pláne itt - vitatkozni.
Szerintem...
A poszttal kapcsolatosan pedig osztom előttem szóló véleményét:
az a láb már esés után fájt, tehát azonnal kórház, ha megy saját erőből úgy (mint ahogyan haza is bírt menni a beteg), ha nem mentővel, vagy segítséggel. Akár tetszik ez egyeseknek, akár nem.

yogosan 2014.12.29. 13:09:35

@asztalosani:

"diplomás ápolóként igazán lebeszélhetnéd az apádat a pénz dugdosásáról"

Ne beszéljen le senki senkit sem a pénz dugdosásáról,mert sok esetben ettől függ az ellátásod módja.

"diplomás ápolóként igazán tudhatnád,ha volt ereje hazavezetni,akkor nem hívunk hozzá mentőt"

Persze,hogy nem hívunk...hagyjuk a pi...ba,menjen be ahogy tud.

Apádnak lehetett volna annyi esze...

Neked meg lehetne annyi eszed,hogy egy törött végtag óráról órára egyre jobban fáj,és egyre dagadtabb.Így sok esetben nem is gyanítják,hogy el van törve akár a lábuk vagy a kezük.

"Apádnak lehetett volna annyi esze,hogy nem hazavezet,hanem a helyszínen kihívja a mentőket"

Nagyjából három óra múlva kiment volna egy mentőautó (talán)a sérülthöz,aki addigra már jégszoborrá változott volna ebben a jó időben.És különben is egy óriási esésnél vannak sokkal sürgősebb,és fontosabb riasztások.Nem?

polyvinyl · http://beszelomajom.blog.hu 2014.12.29. 13:50:40

"Es akkor meg a 65 perc várakozásról nem is beszeltem."

Nem volt a bácsi közvetlen életveszélyben, nem látom be, miért kellett volna, hogy a mentők mindent félbehagyva odarohanjanak hozzá.

polyvinyl · http://beszelomajom.blog.hu 2014.12.29. 13:53:09

Egyébként a kedves poszter miért nem viszi ki magához Svájcba az idős édesapját, ha már diplomás ápolóként ott dolgozik, ide meg csak fikázni jár haza?

csakegybeteg 2014.12.29. 13:54:25

A mentősök kevesen vannak, a diszpécser sürgősség szerint rangsorolja az eseteket.
A z elmondottak alapján úgy ítélte meg, hogy nincs életveszély.
A mentőorvosokat komolyabb esetekhez küldik.
A mentőápoló úgy ítélte meg, hogy nincs törés, hiszen lábra tudott állni a bácsi.
Gyógyszert pedig nem adhat /nincs is miből/ ma már a kórházba is vinni kell a saját gyógyszereinket.
Nem kellett volna kiabálni velük, és pénzt sem kellett volna adni!

csakegybeteg 2014.12.29. 14:01:00

Azt viszont nem értem miért kerül elő állandóan a biztosítás, hogy ki kinek mit fizet.
Aki dolgozott/dolgozik fizette/fizeti a járulékokat az más kérdés, hogy mire használták/használják fel, de az nem azt jelenti, hogy aki most nyugdíjas ingyen kap bizonyos ellátásokat.
A rendszerben van a hiba.
A felosztó-kirovó rendszer ilyen, ezt örököltük, ezen kellene változtatni.
Nem oda dörgölni hogy a sok rohadt nyugdíjast én tartom el......

2014.12.29. 14:20:18

Ezek a mentőcirkuszok mind abbol erednek, hogy a későkádár ratkó-korosztályt mire trenirozták egész óvodától?

Kint van mindehol, mentő, rendőr, tüzoltó, baj van, azonnal hívd, mielőbb, és enny ia dolgod. Kék lámpával szirénázva percek alatt jön segít az ÁLLAM, a -relative- képzett és -realtive- jól megfizetett állami szakember, akinek ez a kötelessége.

jahogyja, közben az állam felől nézve 3.világbeli ország lettünk, annyira elb@sztuk a kapitalizmust mostanra, az állam a saját alapfeladatait nem képes ellátni? Jahogyja, ennyi.

Ezen nem segít semennyi boríték, belátás meg mifene, a semmiből nem lesz valami, adott erőforrással egy adott feldat adott szinvonalon látható el.

Igazábol itt nincs semmiféle igazság, mert ha apukát akkor beviszik a kórházba, esetleg egy haldoklóhoz megy ki a mentő netén pont emiatt a fuvar miatt 47perc alatt, aki közben meghal, akkor annak a hozzátartozója írhatna ide posztot, jogosan.

Ez van, csak aki svájcban nyitja ki a szemét reggel, és ott hunyja le, lassanként elfelejti a hazai realitásokat, benne csak az marad amit az óvodátol súlykoltak, mentőt hívtál és a probléma megoldott, hát nem, nem megoldott.
Erről napi 222 posztot lehetne ide tenni, de lehet, hogy többet is, csak épp felesleges, semmi értelme.

asztalosani 2014.12.29. 14:25:53

@yogosan:
sugárban hányod a hülyeségeidet!

" Ne beszéljen le senki senkit sem a pénz dugdosásáról,mert sok esetben ettől függ az ellátásod módja."

fájna mi neked, ha egyik napról a másikra megszűnne a "zsebpénzed"?!?
le kellene szokni erről a pénzdugdosásról, sőt az ilyeneket egyenesen fel kellene jelenteni a rendőrségen (vesztegetés), a navnál (eltitkolt jövedelem ami adóköteles), és egyből rend lenne ebben az országban!

te miről beszélsz?
milyen ellátás?
miért, el lett látva?

hozzáteszem, érvényes taj kártya nélkül is ellátnak (lsd. cigók) akkor megint miről okádsz?

"Neked meg lehetne annyi eszed,hogy egy törött végtag óráról órára egyre jobban fáj,és egyre dagadtabb.Így sok esetben nem is gyanítják,hogy el van törve akár a lábuk vagy a kezük."

neked meg lehetne annyi eszed, hogy tudd: törött végtagot nem lógatunk, hanem felpocoljuk, felkörjük, borogatjuk. Lehetne neked annyi eszed is, hogy tudd: a duzzanat a fájdalom, a helyi elszíneződés mind-mind a csonttörés tipikus jelei. neked lehetne annyi eszed is, hogy tudd, ha el van törve a karod, még emelni sem tudsz a fájdalomtól,mert besz@rsz, ha az ujjaid, akkor nem tudsz rendesen fogni mert a fájdalomtól besz@rsz, ha a kulcscsontod/vállad, akkor még nyakból fordulva sem tudod a fejedet hátrafordítani, mert a fájdalomtól összesz@rod magadat. Ha a combcsontod törik el, akkor arra kurv@ra nem tudsz ráállni, mert (sín nélkül) a fájdalomtól összeroskadva padlót fogsz.

"Nagyjából három óra múlva kiment volna egy mentőautó (talán)a sérülthöz,aki addigra már jégszoborrá változott "
megint miről beszélsz?
Legrosszabb esetben is max 65 perc alatt ki is ért volna, addig ha már fel tudott mászni a fülkébe és vezetni is tudott, ebből kifolyólag felmászhatott volna a fülkébe és ott is megvárhatta volna a mentőket. arról nem is beszélve, hogy a baleset múlt héten történt +10-16-18 C volt.
sőt, azt sem hiszem, hogy a préri közepén ugrott volna le a teherautójáról, eléggé valószínűsíthető hogy munkaidőben a telephelyen történt (max . benzinkúton), tehát emberek és épületek közelében. De hát gondolom munkahelyéről hazazavarták, hogy ne kelljen a munkahelyi balesetet jegyzőkönyvezni...ha meg már vezetni tudott, miért ment haza? miért nem ment be a kórházba???

hozzáteszem: a cikk írója igazán képmutató ezáltal nagyonis emeli a troll faktort
-előadja hogy aggódik az apjáért, de az apja idehaza van, ő meg odakinnt. ha aggódok az apámért vagy én jövök haza, vagy őt viszem ki hosszú távon. De ilyen távlati megjátszott "aggódástól", hányni tudok, ami csak akkor jön elő ha baj van... miért a baleset előtt nem aggódot az apjáért? akkor el volt felejtve? akkor még nem létezett az a probléma hogy apám idehaza én odakint? vagy mi?
-ha svájcban dolgozik a fizetéséhez mérten nem jelentett volna financiális problémát taxit sem hívni, amely bevitte volna a kórházba... de svájcban úgy látszik divat mások ugráltatása...

Netuddki. 2014.12.29. 14:28:26

@mioporfeszosz: Az ÁLLAM vállalta a nem kevés adóbefizetés ellenében az ellátást. Akkor teljesítse is! Egyéb kérdés?

élhetetlen 2014.12.29. 14:29:21

@polyvinyl: Te már megint hülye vagy, mint szoktál az lenni. 73 éves embert kitelepíteni Svájcba, a barátai, ismerősei nélkül, úgy, hogy a gyerek egész nap dolgozik? Már megint csak írsz, nem gondolkozol.

Netuddki. 2014.12.29. 14:29:51

@asztalosani: Na, itt egy másik okostojás aki beleugatna mások életébe...

Netuddki. 2014.12.29. 14:31:01

@élhetetlen: Fidesztroll a lelkem. Azok meg alapból gyengeelméjűek...

asztalosani 2014.12.29. 14:33:20

@nicktolvajmentesítő_kovi1970:
buktad, nem vagyok az... :)

csak mondjuk megnézném hogy a cikk írója aki kb 40+ éves vajon ő hogyan áll más beteg emberekhez a munkahelyén. Tuti nem aggódik így más gyereke/apjának/anyának törött lába/karja/feje miatt.

asztalosani 2014.12.29. 14:35:06

@nicktolvajmentesítő_kovi1970:
mert te nem ugatsz bele más emberek életébe, mi?

ha valaki nem akarja mások véleményét olvasni, vagy nem akarja (ahogy te fogalmazol) hogy mások az életébe beleugassanak, annak nem kell idejönni cikket írni, kommentelni :)

Legyen szép napod!
:)

polyvinyl · http://beszelomajom.blog.hu 2014.12.29. 14:36:10

@élhetetlen:

Aki étolajjal főzi a töltött káposztát, az inkább hallgasson :)

élhetetlen 2014.12.29. 14:40:02

@nicktolvajmentesítő_kovi1970: Tudom, b..meg, de nem mindig tudom megállni szó nélkül. Ráadásul most még kaja ügyben is beszólt, a etkezztudatosan.blog.hu/2014/12/28/rantott_hus_maskent_meg_omlosabb_meg_finomabb#c25541217 blogon, sőt, itt is, és amilyen hülye vagyok, még arra is válaszolni fogok.

user_name (törölt) 2014.12.29. 14:53:26

@yogosan:
"A mentők mitől lennének ingyenes taxiszolgálat" -nos az átlag állampolgár nagyjából annak tekinti az OMSZ-t. 2008 óta elvben szétválasztódott a mentés és betegszállítás -ehhez képest tegnapelőtt általam kórházba szállított ember belenézett az arcomba és megkérdi:hazavisztek ? (Simán letegezve)
Kérdezi mindezt egy (tényleg)full felszerelt mentőautóban ülve .. :-P

rikitikitévi 2014.12.29. 15:04:30

@nicktolvajmentesítő_kovi1970: nagyon úgy néz ki a dolog, hogy te meg gyurcsánytroll vagy.

Steve31 2014.12.29. 15:18:56

@rikitikitévi:
Te meg egy fasz fidesznyik vagy!
Most jobb?

pushup 2014.12.29. 15:40:20

@asztalosani: igaz is! mind hálátlan geci, aki eltávolodik a szüleitől (másik kerület, másik város, másik ország). az mind nem aggódik öreg szüleiért! hogy rohadna meg az összes szemforgató álszent szemétláda! hívhatott volna inkább taxit szkájpon. legfeljebb kifizeti paypallal svájcifrankban.

rikitikitévi 2014.12.29. 15:44:19

@Steve31: magadra vetted? Úgy látszik, okkal...

yogosan 2014.12.29. 16:09:39

@asztalosani

Kettőnk közül nem is tudom melyikünk okádik (a szavaiddal élve)de ez már annyira unalmas szöveg..

A törött végtagot nem borogatjuk,meg ide oda "pocolgatjuk",hanem minél előbb megpróbálunk orvoshoz kerülni vele ahol megröntgeneznek,és szakszerűen rögzítik.De vegyük sorjában a hülyeségeidet.

Ne tüzeld itt a jó népet a hálapénz leszoktatásáról,mert ha egy beteg történetesen egy olyan orvost fog ki,aki ezt el is várja (előfordul)akkor az ellátásának a minősége függ attól a kurva borítéktól.Azért mert te életedben soha egy fillért még nem adtál a jobb bánásmód reményében, vagy még nem voltál olyan kiszolgáltatott helyzetben,hogy muszáj adni,az még nem jelenti azt,hogy nem kell.
A kórházba lehet azért nem ment rögtön,mert még annyira nem fájt a lába.Mint említettem az ellátatlan csonttörés sok esetben óráról órára rosszabbodik.Vajon mit nem lehet ezen érteni?

"előadja hogy aggódik az apjáért,de az apja idehaza van,ő meg odakint"
"Ha aggódok az apámért,vagy én jövök haza vagy őt viszem ki hosszútávon"
"De ilyen távlati megjátszott "aggódástól" hányni tudok,ami csak akkor jön elő ha baj van"
"Miért a baleset előtt nem aggódott az apjáért,akkor el volt felejtve"?

Te tényleg egy beteg elme vagy baz+...Hogy jön most ez ide? te honnan tudod,hogy a posztíró az édesapjával előzőleg milyen viszonyban volt/van? Előadja,hogy aggódik az apjáért?? Miért te nem aggódnál,ha az apádat 73 évesen egy véletlen baleset érné? Ez nem egy magatehetetlen idős beteg bácsi,aki 24 órás felügyeletet kíván,hanem a posztból ítélve egy aktívan dolgozó (tisztelet neki)idős ember,akinek nincs arra szüksége,hogy a felnőtt gyermeke a felügyelete alá vegye.Egy nem várt baleset érte a poszt szerint,és sajnálatosan eltört a lába.Miért kéne ezért hazautazni,vagy kivitetni az öreget? Mekkora baromságok jönnek ki belőled...ámulatra méltó.

csakegybeteg 2014.12.29. 16:12:54

@pushup: Az unokája is ott volt, esetleg beszélhetett volna Ő a mentősökkel ha már a papa nem tudott.

2014.12.29. 16:28:24

@yogosan: Igen ez érdekes, hogy senki nem jegyezte meg. Az öreg 73 évesen dolgozik.
Hogy a gyereke keresi a sokezer frankot és skyperól kommentál az egy dolog, meg az öreg se kellene 120 kilós legyen mert esélyes, hogy nem sok évet él meg de gondolom a teherautóval nem hobbiból furikázik hanem melózik ami miatt maximális respekt. Remélem vén koromra én is fogok valamit csinálni 24/7 otthonülés helyett.

Az esetről, ilyesmiért gondolom jobb helyen perelni szoktak, ha nálunk is van rá lehetőség meg lehet tenni. Igaz jó esetben ugyancsak a mi befizetésünkből megy a bünti ami megint nem fair. :)

neduddki21 2014.12.29. 16:31:07

@asztalosani: "sugárban hányod a hülyeségeidet!"

Te is.

"le kellene szokni erről a pénzdugdosásról, sőt az ilyeneket egyenesen fel kellene jelenteni a rendőrségen (vesztegetés), a navnál (eltitkolt jövedelem ami adóköteles), és egyből rend lenne ebben az országban!"

Na, látod: ez az igazi hülyeség. Annyi fáradtságot sem érdemel, hogy elmagyarázzam, miért.

"előadja hogy aggódik az apjáért, de az apja idehaza van, ő meg odakinnt. ha aggódok az apámért vagy én jövök haza, vagy őt viszem ki hosszú távon. De ilyen távlati megjátszott "aggódástól", hányni tudok, ami csak akkor jön elő ha baj van... miért a baleset előtt nem aggódot az apjáért? akkor el volt felejtve? akkor még nem létezett az a probléma hogy apám idehaza én odakint? vagy mi?"

Te jó ég! Ezt a kristálytiszta logikát! Hihetetlen.

"ha svájcban dolgozik a fizetéséhez mérten nem jelentett volna financiális problémát taxit sem hívni, amely bevitte volna a kórházba... de svájcban úgy látszik divat mások ugráltatása..."

És megintcsak: az ember esze megáll ennyi ostobaságtól.

zünüke 2014.12.29. 16:45:00

@neduddki21: Köszi,hogy leírtad helyettem a készülő kommentemet.

polyvinyl · http://beszelomajom.blog.hu 2014.12.29. 17:05:29

@randomgenerator:

" de gondolom a teherautóval nem hobbiból furikázik hanem melózik ami miatt maximális respekt"

Ne jöjjön veled szembe teherautóval egy 73 éves belassult reflexes, rövidlátó, nagyothalló, magas vérnyomásos, cukros, átlag magyar öreg.

pushup 2014.12.29. 17:11:48

@csakegybeteg: indiferens. hozzászólásomhoz, meg a posthoz sincs köze. nem emléxem, hogy felmerült volna, hogy az öreg demens

2014.12.29. 17:13:05

@polyvinyl: hátnemtudom, van érvényes jogosítványa akkor alkalmas... ne kezdjünk ebbe bele, mert egy 25 éves részeg vagy drogos se üssön el...

pushup 2014.12.29. 17:13:42

@polyvinyl: "belassult reflexes, rövidlátó, nagyothalló, magas vérnyomásos, cukros, átlag magyar öreg."
mostantól lehet ezekről is vitázni, vagy egyelőre csak arról, hogy mindezt nem tudjuk a betegről?
hány évesen kell az öregeket felügyelet alá helyezni? (ajánlott olvasmány: Umberto Simonetta - Éjszakai utazók)

polyvinyl · http://beszelomajom.blog.hu 2014.12.29. 17:14:44

@yogosan:

Nézd, a poszttal alapvetően az a baj, hogy feltételezhetően egy idősek házi ápolására kiutazott senki írta, aki megtehette, hogy a rábízott kisöreg sertepertélése mellett LEGALÁBB egy órát a Skype mellett üljön, amíg az apjához kiér a mentő, majd további LEGALÁBB fél órát azzal töltsön, hogy Skype-on cseszegesse azokat, akiknek a munkájához SEMMI köze.

Biztosan nem eü intázményben dolgozik a lelkem, mert ott nem nézték volna el neki, hogy a munkája végzése helyett órákat csetelgessen.

A mentők nyilván hibáztak, HA nem ismertek fel egy törést.

DE az se biztos, hogy eltört az a láb.

Miért hinnénk el, hogy így volt?

Azért, mert Svájcból egy magyar HÁZIÁPOLÓ a rábízott kisöregje mellől szkájpolva, meg posztolgatva ezt állította?

Ugyan már, kérem!

polyvinyl · http://beszelomajom.blog.hu 2014.12.29. 17:16:50

@pushup:

Engem nem érdekelnek az érzelmek, én NEM szeretném, ha egy belassult kisöreg teherautóval jönne szembe.

polyvinyl · http://beszelomajom.blog.hu 2014.12.29. 17:20:41

@randomgenerator:

"hátnemtudom, van érvényes jogosítványa akkor alkalmas."

Biztos vagy benne?

rikitikitévi 2014.12.29. 17:22:08

@randomgenerator: " ilyesmiért gondolom jobb helyen perelni szoktak, "
Mit értesz jobb helyen? Gondolom, az USA-t, mert ott valóban mindenért perelnek, a kórházak aulájában az ügyvédi irodák kirendeltségein egyenesen meginterjuvolják a távozó betegeket, és ha azt a választ kapják, hogy "well, everything was o.k.", akkor is addig magyarázzák, hogy azért ebből a kezelésből pénzt lehetne csinálni, míg a páciensek egy része rá áll, és valóban, a műhiba perek többségében a "sértett" nyer, akkor is, ha eredményesen meggyógyították, de a hozzáértő jogászok találtak valamilyen hibát az ellátásban (adminisztrációs hiányosság, protokolltól való eltérés, alternatív gyógymódok nem kellő ismertetése, stb.). Az eredmény: a világ legdrágább, de messze nem a legjobb egészségügyi rendszere, diagnosztikus polypragmasia (ami egyértelműen veszélyezteti a betegeket), és annak az orvosi attitűdnek az uralkodóvá válása, hogy "nem érdekel, hogy mi baja van a betegnek, nem érdekel, hogy meggyógyul-e, kizárólag az érdekel, hogy ne meszeljenek el az ügyvédek és ne emelkedjen az így is több tizezer dolláros malpractice insurance díjam"
Hát, hála Istennek ettől még messze vagyunk, bár "jó" irányban haladunk.

rikitikitévi 2014.12.29. 17:24:02

@polyvinyl:
"Miért hinnénk el, hogy így volt?"
Nekem is komoly aggályaim vannak a poszt valóságtartalmát illetően.

2014.12.29. 17:25:43

@rikitikitévi: Hát ha engem törött lábbal otthagynának, hogy vegyek be egy aszpirint bizony ideges lennék. Nálam ez nem tűnik a jóhiszemű, "megtettem amit tudtam" hiba kategóriának hanem nagy fokú hanyagság. Ha már ott voltak levehették volna a kötést, megtapogathatták volna lám mennyire ordít tőle az öreg vagy valami, ha nem is orvos de azért annyit csak meg tud állapítani, hogy semmi baja vagy azért mégis esélyes, hogy komolyabb. Ilyesmit nem kellene lehessen hasonlóan komoly következmény nélkül megtenni. Felelős aki kint volt és az intézmény is ahová tartozik.

csakegybeteg 2014.12.29. 17:29:24

@pushup: A posztban azt írták, hogy traumatizált állapotban volt.

csakmotyogok 2014.12.29. 17:35:21

@neduddki21: Bocsi,de aki VALÓBAN aggódik a szüleiért, az nem megy külföldre. Mi aggódunk és nem megyünk,pedig hidd el eltudnám költeni a a havi 4-5000 pluszt ,amivel külföldön többet keresnénk, de nem hagyjuk itt őket, pedig de jó lenne jólétben élni! Szóval külföldről könnyű okoskodni. Amúgy nem hinném diplomás ápoló az illető különben nem írna ennyi hülyeséget.
A többivel egyetértek.

rikitikitévi 2014.12.29. 17:46:36

@randomgenerator: Ha igaz, amit a posztoló ír (erősen kétlem), akkor a mentősök valóban hibát követtek el. A mentőápolónak szó szerint úgy kell(ene) eljárni, ahogy írtad.

rikitikitévi 2014.12.29. 17:52:03

@csakmotyogok: 100%-ig igazad van!
Aki tényleg aggódik a szüleiért, és felelősséggel gondol rájuk, az nem megy el Svájcba dolgozni, hanem magyarországi kórházban, magyar embereket ápol (egyébként is ez lenne a kötelessége) hogy a szülők közelében maradhasson.

2014.12.29. 17:56:24

@rikitikitévi: Azt lehet feltételezni, hogy a poszt toló hazudik csak nem érdemes mert a végtelenségig lehet a variációk közt találgatni. Én a véleményem arra a feltételezésre alapoztam természetesen, hogy ezek tények. Amennyiben a tények mások, úgy a véleményem változtatási jogát fenntartom. Na, disclaimernek sem rossz. :)

SaulTigh 2014.12.29. 18:05:02

"Az esetről, ilyesmiért gondolom jobb helyen perelni szoktak"

Jobb helyeken (tőlünk nyugatra) az ilyesmi indokolatlan mentőhívás (eset után hazavezetett, másnap(!) mentő nélkül(!) el tudtak menni a sebészetre). Jobb helyeken tehát le is teszik az 1000 dollár, vagy euró számlát érte. Nálunk azért, ha jófejek a mentősök elviszik így is, úgy is a kórházba.
A mentő feladata a "mentés". Meg kell tanulni, hogy ez a szó mit jelent.

A Svájcba szakadt, állítólag szakember rokon meg nagyon nincs képben. Csak pár példa: "azonnal egy tetanus", "mint orvos ez a kötelessége", "gyógyszert nem hagytak ott".
A mentő mióta ingyenes gyógyszer házhozszállítás? Tudhatná, hogy komplikáció nélküli lábtöréshez orvost sosem küld az OMSZ.

christophe 2014.12.29. 18:05:35

''le prix d’un transport urgent en ambulance dépend :

de la distance parcourue:
il y a un montant forfaitaire pour les 10 premiers km : 61,46 EUR
à partir du 11e km jusqu’au 20e km, cela coûte 6,14 EUR par km
à partir du 21e km, cela coûte 4,70 EUR par km.''
A belgiumi tb honlapjàrol szedtem le,elso tiz km 61,46 euro 11- 20 km kozott 6,14euro per km,21km -n felul 4,70 euro kilomèterenkènt.Ennek a felèt àllja a tb,illetve attol fuggoen milyen biztositonàl vagy,ill. milyen kiegèszito biztositàsod van felmehet 75-80% ra a visszatèritès.Ez csak a surgossègi mentokre vonatkozik,kronikus betegek szàllitàsàra màs tarifàk,szabàlyok,tàmogatàsok vonatkoznak...

mnika88 2014.12.29. 20:04:28

Én sem értem,miért a mentőket kellett ezzel terhelni.Se nem taxi,se nem betegszállító,mentési célra vannak az olyan állapotú betegekért,akik gyors orvosi beavatkozás nélkül tartós egészségkárosodást szenvednének,vagy meghalnának.Most a törött láb nem ez a kategória,nyilván fájdalmas,de a beszállítást azért illet volna megoldani máshogy...nekem egyik rokonom nyáron beleesett az üvegajtóba,nyaknál és lapockánál több helyen is jó 8-15 cm-es vágások lettek,két szilánk az izomba fúródott,látványosan vérzett természetesen.De eszembe sem jutott mentőt hívni.Szépen kocsiba ültünk és uccu az SBO.Csúnya volt,de nem MENTÉST igénylő dolog volt.
Ez sem az.

csakmotyogok 2014.12.29. 20:07:56

Egyébként mi akarna lenni a :Betaisadone ? Feltételezem vmi jód készítményre gondolt...

rikitikitévi 2014.12.29. 20:12:01

@csakmotyogok: "Egyébként mi akarna lenni a :Betaisadone ? "
Az semmi. A Betaisadona német nyelvterületen a a Betadine-hoz hasonló készítmény.

Asgardig 2014.12.29. 20:52:51

@rikitikitévi: Majdnem pontos, BetaisOdona.

A poszttoló pedig elmegy a büdös francba. Akkor diplomás ápoló, amikor én kazánkovács.

Diplomás ápoló képes pontosan leírni egy általa napi szinten használt szer nevét még akkor is, ha 11 betűből áll. Tudja továbbá, hogy a svájci gyógyszerkönyv nem ismeri, ott a Betadine a divat. A Betaisodona Németországban és egy kevéssé Ausztriában elterjedt fertőtlenítőszer.

Diplomás ápoló tisztában van azzal, hogy Magyarországon a két főből álló mentőegység egyik tagja sem orvos.

Diplomás ápoló tudja, hogy tegnapi lábsérüléshez 65 perc alatt kiérő mentő bőven türéshatáron belül van.

Diplomás ápoló tudja, hogy a reklamált szurit tetanusz elleni védőoltásnak hívják.

Diplomás ápoló tudja, hogy a mentőellátásban nincs olyan gyógyszerkészítmény, amelyet a helyszínen hagyhatna a sérültnek.

Diplomás ápoló nem ír olyan baromságot, hogy hozzátartozója "még mindig traumatizált állapotban volt".

Diplomás ápoló legalább középfokon tud magyarul írni (még ha külföldön él is).

Diplomás ápoló kórházban dolgozik és nem segédápoló egy "igazán jó svájci intézményben".

Végezetül, ha valaki ilyen fontos dologban szemérmetlenül hazudik, miért higgyem el egyetlen szavát is?!

mnika88 2014.12.29. 21:05:01

@Asgardig:
Nyilván ezzel akarta hitelesebbé tenni a posztot.Nekem ez a skype-ról tartok rendet,kiabálok ki a dobozból és utasítgatom a mentőket veri ki a biztosítékot.Mint régen abban a hülye reklámban,ahol anyuci skypon keresztül rendszabályozta a lánykáját.Ciki,én szégyenlem magam a posztoló helyett...

asztalosani 2014.12.29. 21:24:50

@yogosan:

Már megint okádod a hülyeségeidet!

"A törött végtagot nem borogatjuk,meg ide oda "pocolgatjuk",hanem minél előbb megpróbálunk orvoshoz kerülni vele ahol megröntgeneznek,és szakszerűen rögzítik."

köszönöm, hogy az idétlenebbnél idétlenebb bugyutaságaiddal alátámasztod hogy mennyire is vagy szánalmas abortum cafat. Neked annyi közöd az eü.-höz, mint egy eü.-snek a gázszereléshez! kedvesem, törött végtagot is stabizáljuk, ugyanis a törött végtagok egyik tulajdonsága az, hogy elmozdulhatnak a törtött végek, és azt már műteni kell (lábtörésekre ez meg hatványozottan igaz). magyarázzam a stabilizálás szó jelentését, vagy ki tudod googlézni kis huszárkám? stabilizálni kell addig IS ameddig eljutsz az orvosig és borogatni is melegen ajánlott. ennyire bugyuta bárgyú nem lehetsz hogy ezt sem tudod.

asztalosani 2014.12.29. 21:33:46

@yogosan:

A további okádékaid:

"Ne tüzeld itt a jó népet a hálapénz leszoktatásáról,mert ha egy beteg történetesen egy olyan orvost fog ki,aki ezt el is várja (előfordul)akkor az ellátásának a minősége függ attól a kurva borítéktól."

neked ahhoz semmi de semmi közöd nincs, hogy én mit csinálok, vagy mit nem. beleszólásod nincs.
de ha már itt tartunk: NE FENYEGESD az embereket, mert legalább már 5x kifizették azt az ellátást amiért te hatodszorra is tartanád a koszos markodat!

továbbá, ekkora arcberendezéssel áruld már el mégis milyen jogon várod el a "zsebpénzt", hm kedveském?
nézzük, mi is kell a gyógyításhoz:
- eszközök
- szaktudás
- hely

eszközöket te a saját keresetedből veszed vagy az állam biztosítja? Az állam miből biztosítja? csak nem adóból? az adót kitől szedi be? csak nem a néptől?

a szaktudásodat ki finanszírozta egyetemista létedre állami finanszírozás nappali hallgatóként? csak nem az állam? az állam honnan tudta finanszírozni? csak nem adókból?

hely: te fizetsz a helyért, vagy az állam biztosítja?

szóval kedveském, mire is kérnél ekkora arccal zsebpénzt hm?

asztalosani 2014.12.29. 21:35:44

@yogosan:

további hányadékod:

"hogy muszáj adni,az még nem jelenti azt,hogy nem kell."
se NEM MUSZÁJ, se NEM KELL.

asztalosani 2014.12.29. 21:57:29

@yogosan:
további fröcsögésed:

"egy idős ember,akinek nincs arra szüksége,hogy a felnőtt gyermeke a felügyelete alá vegye."

ennél nagyobb baromságok is ki fognak jönni a szádból/ujjaidból?
ha nincs szüksége a felnőtt gyereke segítségére, akkor áruld már el vajon mégis ki beszélt skypon a mentőkkel, vagy egyáltalán honnan is tudhatta meg a felnőtt gyereke a balesetet????
bámulatra méltóak a badarságaid!

és ha tetszik vagy ha nem: egy idős embernek igenis szüksége van a gyereke felügyeletére, mert az előrehaladott fiziológiás folyamatai (csetlik botlik) /mentális állapota (feledékeny - elfelejti bevenni a gyógyszereit) azt igényli. a hiányzó empátis készségeddel gondolj már arra, hogy ha az idős ember elesik az utcán/hátsó udvarban télen -5C-ban vajon hányan mennek oda segíteni? kire számíthat az a "szerencsétlen" idős ember, ha az ismerősei már távoztak az élők sorából, ha nem a saját gyerekeire?

és ha tetszik vagy ha nem: minden másodperccel öregszünk. ahogy a posztoló apja csetlik-botlik, ugyanúgy fogsz te is (én is/mások is ) csetleni botlani, ugyanúgy szükséged lesz segítségre, kell olyan valaki, aki kiáll melletted az orvosnál, a kórházban, az ágyad mellett, mert ha egyedül maradsz a kórházi ágyadban 70 évesen nemhogy még komolyan sem fognak venni de senki le se fog még sz@rni sem, mert hát idős vagy, megéltél 70x évet, örülj hogy még élsz és tömködheted majd a zsebeket, nem mész vele semmire. max jót röhögnek rajtad, hogy vénségedre szórod a pénzedet.

pénzért nagyon-nagyon sok minden nem vehető meg

asztalosani 2014.12.29. 22:01:51

@neduddki21:

látom kötekedni tudsz, de értelmes indoklással már nem sikerül előállni!
:)

ennyi lenne mentálisan neduddki21?
:)

2014.12.29. 22:12:49

Kezd olyan érzésem lenni, - végig olvasva kb. 10 praxis posztot - hogy mindet ugyanaz az ember írja.

asztalosani 2014.12.29. 22:19:33

@randomgenerator:

"Az esetről, ilyesmiért gondolom jobb helyen perelni szoktak, ha nálunk is van rá lehetőség meg lehet tenni."

kérek áruld már el (vagy googlezd ki), szerinted a fenti esetben mi alapján lehetne perelni? csak azért kérdem, hogy rádöbbenj a valóságra...

"Igaz jó esetben ugyancsak a mi befizetésünkből megy a bünti ami megint nem fair. :)"
jóesetben a biztosító fizeti... :) hozzáteszem, jóesetben! de elárulom neked a valóságot: rossz esetben a biztosító keres egy i.ü-i szakértőt akinek fizet pár százezret és megír egy olyan szakvéleményt, ami szerint nem történt mulasztás. ez az iü-i orvosnak is jól jön, hiszen senki sem vonja kétségbe a szakértői véleményét, vagy ha igen, akkor sincs következménye, (vagy te hallottál olyanról akit kipenderítettek volna az iü.-i szakérői kamarából?) de __egy hétvége alatt__ ezért akár 200-500 ezret is kereshet. igen, jól olvastad! ezt követően piciny kis hazánkban megy az egymásra licitálás szakértői véleményekkel, i.ügy.-i orvos felelőségre vonása nélkül. ezért is lenne fontos, hogy külföldi szakértőket is be lehessen vonni a tárgyalásokba, ugyanis ők kerekperec leírják. csakhát "valakiknek" nagyon fontos, hogy piciny hazánkban az orvosok felelőtlenül henteskedjenek, miközben a markukat tartva fenyegetik, zsarolgatják a kiszolgáltatott réteget. mert igen: ezt is megtehetik, addig ameddig a hatalom vagy a nép eltűri.

asztalosani 2014.12.29. 22:31:16

@mindent látó szem:
örülök, hogy neked is feltűnt. nekem a youtubos videó után kezdett ilyen érzésem lenni. (azt nem tudom hány cikkel ezelőtt volt).

érdekes hogy egy igazi történetnél rögtön nekikugranak a cikk írójának és darabokra szedik, lehülyézik. most ez elmaradt, pedig hemzseg a történet a hülyeségektől.

biztos senki sem küldi már be hozzájuk a történetét az előző posztok tanulságai, az itt bérkommentelő troll orvosnak vallott személyek megnyilvánulásai miatt.

úgy tűnik kell a lóvé, amit kapnak a reklámok (blog látogatottsága) után, muszáj ilyeneket kitalálniuk

csak néha benézek ha marhaságot látok 2014.12.29. 23:12:32

vajon mit takar a "láb" szó? mert ha mondjuk el volt törve a kis lábujj közép és végperce akkor teljesen jogosan hagyták otthon.
ha meg el volt törve a combcsont meg a lábszár .... na azt azért nem hinném, hogy ezzel hazavezetett volna.

zünüke 2014.12.29. 23:22:34

@asztalosani:

Te elmebeteg pszichopata!! Nekem ne tarts kiselőadást az egészségügyi ismereteidből (már ha van)mert nem érdekel,és nem is tartozik a poszt lényegéhez.Szóval nyugodjál le a faxba anyukám.
Talán ha figyelmesebben olvastad volna el azt amit írtam,akkor megértenéd,hogy a posztíró apukája törött lába egyre jobban dagadt,és egyre jobban fájt,melyből azt a következtetést vonta le (figyelsz?)hogy több mint biztos,hogy el van törve.Idáig stimmt?

Egészen biztos,hogy nem tudod miket firkálsz,fröcsögsz,mivel említettem,hogy nem vagyok orvos.Most olvasni nem tudsz,vagy az értelmezés nem megy? Így tehát a legnagyobb bánatomra én senkitől nem kapok hálapénzt,de ha orvos lennék biz'isten elfogadnám.Baj? :D :D
A többi baromságodra,amit ide körmöltél septében,meg nincs kedvem válaszolni.Talán csak annyit,hogy menj az anyádba te idegbeteg idióta.Tökéletesen igaza van Mig-nek és Tempusnak,hogy te egy beteg elme vagy.Jó lenne ha elhúznál erről a blogról káromkodni,meg ezt a paraszt stílusodat villogtatni,mert erre igazán itt nincs szükség.A hülye tanácsaidat meg tartsd magadban,mert ahogy látom senki nem vevő rá.

A gyógyszereidet vedd be,mert én egészen biztos vagyok benne,hogy a pszichiátrián kezelt beteg vagy.

zünüke 2014.12.29. 23:25:15

Hogy a francba lettem én @zünüke: ??

yogosan 2014.12.29. 23:32:47

Járt már így valaki itt?

she_wolf 2014.12.29. 23:52:31

@yogosan: okostelóról előferdül, én pl. már majdnem küldtem el hozzászólást "reepachként...:)

she_wolf 2014.12.29. 23:57:36

@zünüke:
Picit csodálkoztam is, mert eléggé vehemens a hozzászólás ahhoz, bogy zünüke ereszthette volna el.
Talán mondd el, ki vagy:)

Kommentelő k.m.n. 2014.12.30. 00:51:55

@randomgenerator:
Azt írod, hogy "az ilyesmiért jobb helyeken perelni szoktak".

Lássuk, hogy mit ír ilyen esetre az 1997. évi CLIV tv.:

94. § (1) A mentés az azonnali egészségügyi ellátásra szoruló betegnek a feltalálási helyén, mentésre feljogosított szervezet által végzett sürgősségi ellátása, illetve az ehhez szükség szerint kapcsolódóan - az egészségi állapotának megfelelő ellátásra alkalmas - legközelebbi egészségügyi szolgáltatóhoz történő szállítása, valamint a szállítás közben végzett ellátása (a továbbiakban: MENTÉS).

(2) A beteg azonnali egészségügyi ellátásra szorul.

a) személyi sérüléssel járó baleset, tömeges baleset, katasztrófa esetén,

b) ha életveszély vagy annak gyanúja áll fenn,

c) heveny vagy riasztó tünetekkel járó esetekben, ha a sürgősségi ellátás elmaradása életveszélyhez, maradandó egészségkárosodáshoz vagy a gyógyulás elhúzódásához vezethet,

d) szülészeti esemény során,

*e) ha az erős fájdalom vagy egyéb súlyos heveny tünet csillapítása sürgős orvosi beavatkozást igényel, (posztolt esetben ez merülhet fel)

f) heveny tudatzavar esetén, ideértve az ittasság miatti tudatzavart is,

g) veszélyeztető állapot vagy annak gyanúja esetén.

*Igen ám, de ha az illető a baleset után még haza tudod vezetni, ki tudja hány órát "pihentette" a sérülést (miközben jó eséllyel nem fetrengett a fájdalomtól), majd az egység kiérkezésekor még lábra is tudott állni, jó eséllyel nem igényel SÜRGŐS orvosi beavatkozást.

Ebből kifolyólag a MENTŐK akkor követtek volna el hibát, ha egy MENTÉST NEM IGÉNYLŐ esettel lekötik a kapacitásokat, így fennállt volna annak az esélye, hogy egy valóban súlyos esethez nem érnek ki időben, mely akár emberéletet is követelhetett volna. Például egy polytraumatizált betegnél vagy malignus ritmuszavarnál 5-10 perc késlekedés élet és halál között dönthet.

Zárásképp: mint a neve is mutatja, A MENTŐ MENTÉSRE VAN (gy.k. olyan esetekre, amikor "nagy xar van"), minden másra ott a betegszállító, taxi, családtag, tömegközlekedés...

rikitikitévi 2014.12.30. 07:35:28

@Asgardig: @mnika88: Veletek értek egyet, de próbálok tapintatosan fogalmazni: a posztoló vagy konfabulál, vagy mentalisan retardált.

rikitikitévi 2014.12.30. 07:37:48

@mindent látó szem: "Kezd olyan érzésem lenni, - végig olvasva kb. 10 praxis posztot - hogy mindet ugyanaz az ember írja."
Biztosan nincs igazad. Nem mindet, csak a többségét. Néhány hete például volt egy korrekt, összeszedett, teljesen valósághű - bár erős kritikát megfogalmazó - poszt is.

rikitikitévi 2014.12.30. 07:42:56

@mig54: Nekem is rendszerint a mnika88 nicket kinálja fel a rendszer.
Irén weinek (FB) meg olvasson kicsit kevesebb kende pétert, és akkor a nyavaját talán majd ly-nal fogja írni...

asztalosani 2014.12.30. 08:51:35

@zünüke:

látom megint okádsz sugárban!

kedveském! nézzél tükörbe és hányd le magad! :)

"Talán csak annyit,hogy menj az anyádba te idegbeteg idióta.te egy beteg elme vagy.Jó lenne ha elhúznál erről a blogról káromkodni,meg ezt a paraszt stílusodat villogtatni,mert erre igazán itt nincs szükség.A hülye tanácsaidat meg tartsd magadban,mert ahogy látom senki nem vevő rá."
ANYÁD biztosan nagyon büszke most rád! :D

"ha orvos lennék biz'isten elfogadnám.Baj? :D :D"
IGEN EZ ELÉG NAGY BAJ! a helyedben nem röhögnék rajta, mert biz isten fogsz még te olyan szituba keveredni, amikor nem lesz pénzed és nem fognak ellátni, vagy majd akkora összeget követelnek tőled, hogy hitelt kell felvenned. na majd akkor megnézném te hogyan is vigyorogsz!

szakmailag pedig igazán nagy hülyeséget hordassz itt össze és PONT
nem is értem te miért is okoskodsz itt!?

szakmailag már nem tudsz belém kötni, mi pici anuscsimbókom!? :)

zünüke 2014.12.30. 10:34:34

@yogosan:

Fogalmam nincs,hogy lettél@zünüke lehet a rendszer bolondult meg.

zünüke 2014.12.30. 10:42:06

@mig54

Ezt az@asztalosani:-t nem tudjátok valahogy kiradírozni erről a blogról? Egy komplett őrült ez a csaj,ahogy olvasgatom a hsz-it.
Úgy néz ki most rám fog szállni.

asztalosani 2014.12.30. 11:56:47

@zünüke:
nyilván ha te írtad akkor rád szállok!
:-)

Ha nem akkor meg b@szogasd érte yogosan-t, hogy miért írkál a te nevedben! Vagy miért nem írta oda még tegnap az eset után 5 perccel, hogy ki ő valójában.
:-)

(nyilván a komment felett 1/2 cm-rel ott virít a felhasználó neve, ha mást dob ki akkor, újra bejelentkezem és nem írogatok sunyi módon más nevében!)

Érdekes hogy egyből nekem támadsz, de hogy elnézést követelj a yogosan-tól az már derogál!

zünüke 2014.12.30. 12:57:40

@asztalosani:

"nyilván ha te írtad akkor rád szállok"

-nem én írtam,valami rendszer hiba folytán az én nick nevem jelent meg,de csendben megjegyzem,hogy az irományaid,a hangnemed,az agresszív válaszaid,na az egy igazi okádék.Nem tudsz normális emberi hangon válaszolni ha ellentétes véleményed van azzal akivel vitatkozol?

@yogosan:-tól nem értem miért kellene elnézést követelnem,a rendszer pillanatnyi meghibásodása miatt.Egyébiránt jelezte,hogy nem tudja hogyan lett@zünüke: Tekerj feljebb,és ne kezd a cirkuszt.

asztalosani 2014.12.30. 13:11:03

@zünüke:
tudod érdekes, mert pl. ezt a "okádsz" dolgot jó pár héttel tempusz vezette be,itt a praxison. Tekerj át pár posztot és meglátod! Számold össze előttem hányszor és kik írták ezt le. számold össze azt is, hogy kik és hányszor nyilvánultak meg NEM normális emberi hangon.

tudod érdekes, hogy rájuk nem tudsz (nem akarsz) szólni, ellenben ha valaki, aki veletek ellentétes véleményen van és úgy nyilvánul meg ahogy ti rögtön korholjátok. arról nem is beszélve hogy ennél ordenálébb stílusú megnyilvánulást is lehet itt "elméletileg" orvosoktól olvasni! az is érdekes ahogy te megnyilvánulsz felém:"Ezt az@asztalosani:-t " ha kimaradt volna az életedből, vagy az általános ismereteidből / kompenetnciádból nem tárgy vagyok hanem személy. személyre pedig nem mondjuk azt hogy "ezt", értetted?

szóval mielőtt nekem esel, és tovább cirkuszolnál: söpörjetek a saját házatok körül is egy kicsit.

További szép napot!
:-)

mnika88 2014.12.30. 13:13:15

@rikitikitévi:
Mondjuk azért az feltűnő lenne,ha az én nevemben kommentelnél.:) Egyből leesne mindenkinek,hogy valaki okosabb írogat szerény nickem alatt.:)

Egyébként reepach mondta múltkor,hogy valami sületlenséget akart írni az én nickem alatt,de ledobta a rendszer.Én is kipróbáltam múltkor Mig neve alatt,de nekem is megszakadt a kapcsolat a küldésnél.

she_wolf 2014.12.30. 13:19:38

@csakmotyogok:
"Bocsi,de aki VALÓBAN aggódik a szüleiért, az nem megy külföldre."

Eeeegen...sok-sok (talán 20?) évvel ezelőtt nekünk is lehetőségünk lett volna megpattanni a világ túlfelére, de anyósomékat féltendő, nem mentünk. Pedig akkor még mind fizikailag, mind szellemileg igencsak fittek voltak mindketten. (Sosem bocsátom meg az uramnak!:D)

@mindent látó szem:
Én biztos vagyok benne, hogy nem. Egyiküket személyesen is ismerem, és kötve hiszem, hogy mindegyiket ő írta volna:) Továbbá mnika88 is írt egy posztot korábban, és nagy örömömre kommentelget is itt néha:)

@rikitikitévi:
Köszi:) Yogosan majd biztos benéz ha ráér, és megerősít. Ez elvárható (lenne) tőle, jogosan:))

@zünüke:
Én sajnos nem tehetek semmit, nekem itt nincs admin jogom, ugyanolyan mezei kommentelő vagyok, mint te, vagy bárki más.
Anika átfosta/-hányta a blogot, remélem jól érzi magát ebben a hörcsögalomban, sok sikert neki, én meg gyertyát gyújtok a néhai Praxis blogért:(
Jó tanács: ne hagyd, hogy rád szálljon (mi vagy te? galambdúc?:D), vagy add meg neki amúgy istenesen ami jár neki, vagy ignoráld, mint én, oszt kalap!:)
Vagy esetleg még írhatsz vagy a bloggazdának, vagy a moderátornak, több ötletem nincs.

she_wolf 2014.12.30. 13:24:00

@mnika88:
"Én is kipróbáltam múltkor Mig neve alatt,de nekem is megszakadt a kapcsolat a küldésnél."

Akkor viszont semmi gond, ha nem küldi el. Viszont ezek szerint mégis, ha Yogosannak "sikerült"....

she_wolf 2014.12.30. 13:28:08

@zünüke:
Egyébként én még mindig csak mosolygok az egészen (jó, persze, kibicnek semmi se drága, bocs!), mert yogosanra sem jellemző, hogy kiakadjon, mint az órarugó:o

mnika88 2014.12.30. 13:37:27

@mig54:
Vannak olyan személyek,akik még a legnyugisabb kommentelőket is kihozzák a sodrukból.Nehéz az embernek visszafognia magát.:)

mnika88 2014.12.30. 15:12:31

@mig54: :)
Én ma gyakoroltam az önuralmat...az egyik orvos apa akasztott ki,de mint még senki.Nem csak engem különben,az anya meg a szülészetet.:)
Azt hiszi,attól,hogy orvos már mindent,de mindent lehet neki.Brrrr,na mind1.

csakmotyogok 2014.12.30. 21:11:06

@mnika88: orvos betegként a legrosszabb. Szülészet dupàn . Jobban tudják: csodavhogy egészségesnek születünk. Az, valóban. Első gyerekem gyerek szerelemből született. Hamar, ès racionálisan csoda. Okos egészséges. A harmadik racionálisan egészségesnek és nem él. Minél többet tud az ember annál jobban fél. Mai eszemmel nem vállalnék gyermeket. Jó dolog a tudatlanság.

mnika88 2014.12.30. 21:57:44

@csakmotyogok: Ne haragudj,de az első és az utolsó két mondatod kivételével semmit nem értettem.:( Az harmadik gyermeked meghalt?:(

yogosan 2014.12.30. 22:23:44

@zünüke: Tényleg nem tudom hogyan kerültem a nick neved alatt a blogra.Semmi mást nem tettem,mint megírtam amit,és rákattintottam a küld gombra.Utána néztem én is nagyot,de jeleztem rögtön,hogy valami nem jó.
Még egyszer ne haragudj !!

yogosan 2014.12.30. 22:30:07

@mig54 Hiszed vagy nem,este hét óra óta egy árva mondatot sem sikerült ide felvarázsolnom.A harmadik mondat után kiléptet,és kezdhetem elölről.
Tegnap este a kommentem után semmi mást nem tettem,mint rányomtam a küld gombra,aztán jött a meglepetés !! Keresgéltem a törlési lehetőséget,de itt nincs.
Hogy a tabom adta meg magát,vagy a rendszer hülyült meg,vagy vírusom van,nem tudom !!

yogosan 2014.12.30. 22:30:56

@mnika88: Engem tegnap este kihozott rendesen !!

yogosan 2014.12.30. 23:11:57

@asztalosani

1/ Nem írok senki nevében,véletlen történt valami.
2/ Ha lennél olyan kedves és feljebb mennél,akkor olvashatnád,hogy jeleztem rögtön,és nem írogatok "más nevében sunyi módon". Olyan személy nevében meg főleg nem,aki rendszeres látogatója a blognak,mert mi értelme lenne? Ugye te sem tudod !

Az utolsó zagyvalék írásodra:

Hogy az anyám miképpen jön a képbe nem tudom,de remélem a tiéd jól van.
A hálapénz adását akkor is támogatom,ha a guta megüt akkor is.Ismétlem:azért mert
te nem adsz,mert te szerinted az tök felesleges,az még nem jelenti azt,hogy másnak
is ez a véleménye.Te azt gondolod,hogy azzal,hogy ismered a jogaidat,és ezt még
hangoztatod is,majd azzal kíméletesebb és alaposabb kezelést fogsz kapni? Kötve
hiszem.
Az meg végképpen egy marhaság,hogy az orvosok olyan összeget követelnének a betegek-
től ami már megfizethetetlen,ez azért némi túlzás.Mindenki annyit ad,amennyit tud.
"Szakmailag lehet,hogy hülyeségeket hordok össze"-mint írod,mivel nem vagyok orvos,
viszont három esetben láttam törött végtagokat amik nem rögtön,hanem egy kis idő
elteltével egyre jobban dagadtak,és egyre fájdalmasabb lett.
Tehát a te nagy szakmai tudásoddal a versenyt sajnos nem tudom felvenni.Milyen kár :D
Amúgy milyen beosztásban vagy a pályán?

she_wolf 2014.12.31. 01:17:00

@yogosan:
Én elhiszem, van, hogy megszívatja az embert a technika ördöge:)
Nyugi, higgadság van, a többit tudod!:D
Mások életpályáját nem érdemes firtatni, van, aki éppen csak elkerülte a formalinos üveget.
Az ilyenekkel türelmesnek kell lenni:)
© 2009-2015 praxis
blogszabályzat
süti beállítások módosítása