Elütötték a járdán és a kórházból is elzavarták

2014.09.29. 07:48

97003.jpgÉdesanyám pedig ott állt a folyosón, ahol egy doktornő közölte vele, hogy ők nem traumatológia, nem az ő dolguk őt ellátni.

Édesanyámat 2014 augusztus 16- án 11 óra 05-kor a járdán elütötte egy autó. Nem az úttesten, hanem a járdán. A zebra előtti járdaszakaszon, a zöld jelzésre várva egyszer csak hátulról egy tolató piros Suzuki az úttestre lökte. Az esés következtében édesanyám nyílt törést szenvedett, a bal csuklójánál az alkar mindkét csontja eltört, majd a bőrét átszúrta, ömlött a vére.

 

A gázoló bekísérte a szomszédos Szent Imre kórház sürgősségi osztályára, majd köszönés nélkül lelépett. Pontosabban szólva édesanyám megkérdezte, hogy ki is ő, mire a gázoló annyit mondott, kimegy a kocsijához a személyi irataiért. Kiment, de vissza már nem ment. Vagyis lelépett. Édesanyám pedig ott állt a folyosón, ahol egy doktornő közölte vele, hogy ők nem traumatológia, nem az ő dolguk őt ellátni. Ennek "köszönhetően" valóban semmiféle ellátást nem kapott, vizsgálatot sem végeztek rajta. Mondták, hogy menjen a János kórházba, és hogy hívnak mentőt, ha akar. Nem akart...

 

És itt álljunk meg egy pillanatra. Magyarországon állampolgári kötelezettség az elsősegélynyújtás.   ,,...kötelessége -a tőle elvárható módon- segítséget nyújtani, és a tudomása szerint arra illetékes egészségügyi szolgáltatót értesíteni, ha sürgős szükség, vagy veszélyeztető állapot fennállását észleli..."   Ez tehát egy átlag állampolgár kötelezettsége. De mi lenne a kötelezettsége egy kórházi alkalmazottnak, egy olyan orvosnak, aki nap, mint nap ellát sok sok különböző sürgős esetet. –utoljára, mikor ott jártam édesanyámmal 220-as vérnyomással, akkor épp 9 órán keresztül nem csináltak vele semmit, a megfagyástól üvöltő és alkoholszagtól bűzlő emberek közé rakták, mert szerettük volna ha nem küldik haza ez után a 9 'kellemesen' eltöltött óra után. Majd mikor megtudták, hogy kifizetjük a VIP ellátást akkor egyből tudtak vele foglalkozni....- de ez egy másik történet.

 97003.jpg

Ott ül tehát édesanyám, remegő kézzel, sokkos állapotban, kezéből patakzó vérrel. De ő nem akart mentőt. De vajon miért nem akar egy kiszolgáltatott állapotban lévő ember mentőt? Hát azért nem, mert mint hozzátette az előbb emlegetett kórházi 'szak'alkalmazott, hogy 'csak' 4-5 órát kellene várni rá! Édesanyámnak hál Isten volt annyi lélekjelenléte, hogy a két darab papírzsebkendőjébe bugyolált kezével valahogy megtartsa a telefonját, majd másik kezével valahogy előkeresse egy taxi társaság számát. (szerencse hogy beírtam, és hogy gyakoroltuk hogyan kell tárcsázni...) Innentől újra hál Isten jó kezekbe került, a taxis lelkiismeretesen segített, és a János kórház traumatológiáján sikeres műtéttel beépítettek neki két fémdarabot, ami ezután tartani fogja bal kézfejét.

 

Itt tartunk, 4 héttel az eset után. A történethez kapcsolódik az is, hogy a gázolás miatt eljáró nyomozó még mindig nem hallgatott meg, annak ellenére, hogy említettem neki azt a tényt, hogy letörlődnek azon kamerák képei addigra, melyek segíthetnek megtalálni a gázolót. De ez is egy másik történet!

 

 

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

hüpike 2014.09.29. 08:08:06

A kedves poszter csak nem érti a betegellátás menetét. Ha nem traumatológia, valószínűleg nem tudnak ott csavarozni, a hiányzó feltételek miatt. Mentőt hívtak volna, ami a nem életveszély miatt 6 órán belül ér oda: vagy 10 perc, vagy 6óra. (vagy fizetős betegszállítás, ha még van olyan). Nem értem, mit még várt volna, hogy valaki elvigye a saját autójával?
De feltételezem a nyomozók is szívesen hallgatják a civilek kéretlen tanácsait.
Jobbulást az anyukának!

kispotzak 2014.09.29. 08:20:05

@hüpike: Jó, de akkor SEMMIT sem kell addig csinálni, hadd ömöljön a vére stb? Nekem úgy tűnik, hogy még egy minimál elsősegélynyújtás sem volt... Ahhoz azért nem kell traumatológiának lenni gondolom.

hüpike 2014.09.29. 08:32:35

@kispotzak: nehéz elképzelnem, hogy ömlő vért két papírzsepi megold. De az igaz, hogy azt elláthatták volna. De mivel? Ha bekötözi, azzal elmozdítja a csontot, ami nem biztos hogy jó.
Hátha megmondja itt egy hozzáértő :)
A posztoló szerintem jobban beijedt mint az anyuka.

Irkutszk 2014.09.29. 08:48:52

Emberi sérüléssel járó közúti balesethez kötelező mentőt és rendőrt hívni. Nem bekísérem a sérültet a kórházba, hanem hívom a 122-t vagy a 107-et és 104-et.

kispotzak 2014.09.29. 08:51:38

@hüpike: Persze, arra én is gondoltam, h majd a kommentekben az orvos hozzáértők leírják, hogy nem kéne elmozdítani a csontot, ezért nem nyúltak hozzá. Csak erről az jut az eszembe, hogy elsősegélynyújtó tf-on azért az hangzik el, hogy ha folyik a vér, kössük be, ha eltört, legalább kössük fel, h ne magának a sérültnek kelljen tartania, adjunk fájdalomcsillapítót. És fura, hogy amit laikusként, ha otthon történik a mamámmal, megtehetek, azt egy kórházban nem lehet? Szóval tényleg érdekel a szakmabéliek hozzászólása.

hüpike 2014.09.29. 09:14:49

Lehet hogy otthon sem lenne okos megtenni. Persze az ember segít, ahogy tud (én mondjuk elájulnék, azt hiszem), de biztos hogy a szakemberhez juttatás a legfontosabb.

zunuke 2014.09.29. 11:31:16

@hüpike: Azért az elég érdekes, hogy egy autobalesetet szenvedő embernek, akinek nyílt törése van, omlik a kezéből a vér, nem kizart, hogy belső sérülései is vannak, azt a választ kapja, hogy négy öt órát kell varni a mentore, valamint még annyi fáradságot sem vesznek sürgősségi osztályról beszelunk, hogy elsősegély nyújtás ban reszesitsek a vérző beteget.Ehhez szerintem nem kell traumatológia, ezt hagyjuk.

lavór 2014.09.29. 11:32:03

Ha elütötték, hívjon mentőt.

zunuke 2014.09.29. 11:35:22

@Irkutszk: Csak itt az a gond, hogy a gázolonak már tervbe volt, hogy a kórházból le fog lépni. Nem véletlen nem hivott se mentőt, se rendőrt.

Denton85 2014.09.29. 11:39:22

A gázoló többszörösen is bűncselekményt követett el.
Elgázolta, nem nyújtott elsősegélyt, ott helyben kellett volna.
Legalább bekísérte, ennyi a minimum.
És természetesen kötelező rendőrt hívni személyi sérülés esetén. Mondjuk ha fellökök a kocsival valakit aki nem sérül meg komolyabban, én se hívnék ha ő se akar. Viszont a vétlennek érdeke lenne, mert lehet, hogy 1 óra múlva összeesik valami belső sérüléstől, és akkor esélye sincs bizonyítani, hogy én voltam az okozó. Anyuka tudatlan volt, remélem a posztoló felvilágosította.

Elsősegélyen azt tanítják emlékeim szerint, hogy a nyílt törést is be kell kötözni, a vérzés sokkal fontosabb mint az, hogy elmozdul egy csont. Főleg, hogy az már úgyis elmozdult nem? Hisz kilóg a kezedből b+, jó, hogy el van mozdulva.

De azért valszeg a posztoló is túloz (ha igaz a sztori, mert szerintem gyakoriak itt a kamucuccok is). Ha patakokban folyik a vér, akkor kizárt, hogy az orvos nem látja el minimálisan mielőtt továbbküldi.

lacix86 2014.09.29. 11:43:21

"sokkos állapotban" a beteg minden tud, csak ülni nem meg telefonálni.
Patakzó vért nem tud elállítani 2 zsepi és ebben az esetben konkrétan el is állították volna a vérzést. Nem láttam egyik nap sem a váróban méteres vértócsát.
Szóval hagyjuk kérem a költői túlzásokat...
220as vérnyomással a fektetőbe került a beteg, miközben gyógyszerekkel vitték le a vérnyomását. Sajnálatos, hogy a sürgik magkapták a detoxikálók feladatait, így a folyosó tele van részegekkel.
"sokkos állapotú" beteghez, patakzó vérrel pedig esetkocsit hívnak, nem 6órás szállítót. Nem, nem elfelejtették, egyszerűen nem volt sokkos és nem patakzott. A Szent Imrében pedig nincs trauma, így hacsak nincs akut életveszély, nem foglalkoznak a traumásokkal, mivel azokon kívül is napi 200 beteget látnak el. Nem is kell foglalkozniuk. Kedves poszter anyukája rossz helyen keresett ellátást, amit nem kapott meg.
Sajnos ő nem volt Chuck Norris... (Chuck Norris egyszer bement egy Burger Kingbe és kért egy Big Macet. És kapott)

márpedig a fidesznek mennie kell 2014.09.29. 11:45:30

@hüpike: ön be van rugva vagy csak szemét ember?

kispotzak 2014.09.29. 12:15:31

@lacix86: Nyilván volt nem egy túlzás a posztban, a "sokkos állapot" kifejezést pl előszeretettel használjuk úton, útfélen, lassan már a "borzasztóan megijedt" szinonímájaként szerepel. (Jól tudom egyébként, hogy a sokk az, amikor verejtékezik, remeg, és kommunikációképtelen az illető?)

Ettől függetlenül úgy tűnik, az alapsztori az, hogy a szemét gázoló okosan eljátszotta, milyen gondos és aggódó, "Tetszik tudni mozogni? Jaj de jó, akkor bekísérem ide a Szent Imrébe, itt van pár lépésre", néninek meg nem esett le ott helyben, mit kéne tenni (szerintem miután elcsapott egy autó, és a karomból kiálló csont böki kifele a szememet, nekem se jutna).
De annyi igaznak tűnik a sztoriból, hogy alap elsősegélyt sem kapott (nem ömlött a vér, oké, de ott lógott a karja szegénynek, és vérzett is kicsit), meg vmi segítőkész, korrekt tájékoztatást se igazán. Ámbár nem ő írta a sztorit, hanem a gyermeke, tehát azért ez megint egy áttételes dolog.

NemNick 2014.09.29. 12:28:07

Detto. Gázolás, zebrán, a MÁV kórház közelében. Hasonló eredménnyel.
Nekem is megfordultak a fentiek a fejemben...

peter3374 2014.09.29. 12:32:48

Ez mekkora kamu történet.... most komolyan elhiszi bárki is, hogy nyílt töréssel valaki besétál egy kórházba, ott üldögél majd két zsebkendővel elállítja az "ömlő" vérzést majd telefonál és taxival átmegy egy másikba?
Ja miközben sokkos állapotban van...

Manarola (törölt) 2014.09.29. 12:39:22

Egyből a baleset helyszínén mentőt hívni, semmi kórházba rohangálás. Más sérülése is lehetett volna. A mentő kint lett volna 10 perc alatt. Elsőre azt gondolja az ember, hogy pont itt egy kórház, rohanjunk oda. De sajnos nem így van. Volt, hogy sürgősségire mentünk (ez van a Szent Imrében is), ahol elvileg gyorsan ellátnak. No itt mi is ücsörögtünk 5 órát, miközben anyámnak kezdődő infarktusa volt. Inkább mentő egyből. És akkor is a 104, nem a 112.

Fergio 2014.09.29. 12:47:10

@lacix86: Akkor ha a kórházban nem köteletesek a sérült embert ellátni, nem gond ugye, ha egyszer Téged is ér valamilyen baleset, és fekszel majd az utcán, törött csuklóval, az emberek, akiktől segítséget remélsz azt mondják majd: "Nem segítek Neked, hiszen egyrészről azt nekem senki sem fizeti meg, meg hát sebész sem vagyok..." És otthagynak. Ja nem, majd a szomszéd 5-6 óra múlva jön haza, és majd ő bevisz Téged egy megfelelő kórházba. Végül is csak a csuklód törött el, az nem egy súlyos sérülés... Menj haza busszal.
Tudod, mégha nem is tud foglalkozni az orvos éppen a nénivel, (és mégha túlzások is akadnak a sztoriban) akkor is kutya-kötelessége lett volna legalább egy asszisztens odahívni, hogy esetleg felhívjanak-e valakit a családjából, segítsenek neki, szüksége van-e vízre, vagy akármi... A részegek talán kibírnak 5 percet, amíg nem foglalkozik valaki velük, mivel ők sem állnak feltehetőleg akkut életveszélyben... Nem, nem. Mama húzzál hazafelé, ez nem traumatológia... Ez a helyes. Gratulálok.

christophe 2014.09.29. 12:54:44

@Fergio: ez tèny,M.o-n ugy àltalàban eltunoben az embersèges viselkedès,ès ez alol nem kivètel az egèszsègugy se(TISZTELET A KiVèTELNEK!!)

Gergely_it · http://gergo.me 2014.09.29. 12:56:32

Feltételezem, hogy a sürgősségin látták, hogy a vér tényleg "patakokban folyik-e" vagy pedig olyan vérzésről van szó, ami nem veszélyes, és a mentőt megvárhatja. Én igyekszem megérteni a leterhelt egészségügyi dolgozókat is, főleg egy sürgősségi osztályon, ahol az elvágott ujjtól a szívrohamig mindenki megfordul. Inkább annak kéne örülni, hogy a néni a végén rendbe jött, és feltételezni, hogy a sürgősségi osztály ápolói, orvosai tudták, kit milyen gyorsan kell ellátni, kit meddig lehet várakoztatni. Hogy pedig a mentő mennyi idő alatt ér oda, abba aztán tényleg nincs semmi beleszólásuk.

Én itt Toszkánában, ahol azért elég jól működik az egészségügy, minden sopánkodás ellenére is, egy-két alkalommal a sürgősségin kötöttem ki éjjel, és láttam olyanokat, akik _szerintem_ már-már elvéreztek+haldokoltak+kegyetlenül szenvedtek, aztán a végén kiderült, hogy nem is, kaptak egy fájdalomcsillapítót, amíg várták a sorukat, és az orvosok a tényleg veszélyes eseteket vették előre. És tény, hogy sokáig vártak (ahogy én is), de senki nem lett "lekezelve", mindenki baját profi módon a maga helyén kezelték. Gondolom, elég nagy tapasztalatuk van benne...

Ami pedig a sürgősségi osztály leterheltségét illeti, legtöbbször mi páciensek (is) tehetünk róla - most nem a cikkben említett néniről beszélek -, mert mindeféle szarsággal (a kisfiam csúnyán lehorzsolta a térdét és hasonlók) rögtön oda megyünk.

Gergő - gergo.me

szigetipotyautas · http://kommentanemkommentalhatora.blog.hu 2014.09.29. 13:00:30

@hüpike: a magadfajtát addig kellene ütni, amíg lélegzik! Mégis mit várhat egy sérült ember, nyílt töréssel? Tényleg nem is tudom. Miért nem lövik le ott, helyben, ha egyedül nem tud elmenni a legközelebbi sebészetre?
És az a baj, hogy veletek van tele a teljes magyar "egészségügy".
Ugyanilyen érzéketlen síkparaszt a legtöbb ott "dolgozó", tisztelet a ritka kivételnek.

szigetipotyautas · http://kommentanemkommentalhatora.blog.hu 2014.09.29. 13:02:14

@lacix86: amikor én 220-as vérnyomással az ügyeletet hívtam, akkor azt mondták, hogy vegyek be egy nyugtatót és feküdjek le. Na ennyit erről.

DIldiko 2014.09.29. 13:21:44

@hüpike: A sürgősségi osztályok arra lettek kitalálva, hogy minden beteget fogadjanak, majd elvégezzék a szükséges feladatokat és továbbküldjék a beteget a megfelelő osztályra vagy haza. Vagyis a nénitől vért kellett volna venni, mert anélkül nem viszik be a műtőbe, RTG felvételt készíteni, hogy pontos képet kapjanak a sérülésről (csont, izmok, inak, ínszalagok állapota), közben intézni a traumatológiai felvételt! Az olyan kórházban, ahol van sürgősségi osztály a mentő oda megy - kivétel a szülő nő és a gyerek, de a gyerekkel is, ha traumatológiai ellátásra sorul, vagyis baleset érte!
Egyébként általános vélemény, hogy a sürgősségi osztályok megjelenésével nem hogy jobb, de rosszabb lett a betegellátás, hosszabbodott a várakozási idő - pedig pont az ellenkezője miatt lettek kitalálva!

DIldiko 2014.09.29. 13:22:42

@szigetipotyautas: Pedig a 220-as vérnyomással akár meg is lehet halni, főleg ha egy ér elpattant az agyban és az okozza.

nyu 2014.09.29. 13:24:44

Én tavaly a Kútvölgyiben vártam éppen kötözésre, amikor beesett a sebészetre egy jajveszékelő nő, mert egy fémszilánk ment a körme alá.

10 percet várt, mire a recepciós talált egy ügyeletes sebészt, aki nagyítóval megnézte a kérdéses körmöt, majd hidegvérrel közölte, hogy baleseti sebészet egy utcával odébb van a Jánosban, ott foglalkoznak ilyen csip-csup sérülésekkel.

Ő nem vehet fel ambuláns beteget a kórházi osztályra.

Katoci 2014.09.29. 13:32:57

@szigetipotyautas: off: És mégis megoldódott a vérnyomásproblémád, mivel még tudsz ide írni, tehát a terápia helyes volt :)

On: ha tényleg folyik a vér, és nyílt törés van, akkor kötelező az elsősegély, és egy azonnalos szállítás (mentés) rendelése. De mivel a taxis elvitte gyakorlatilag biztosan nem volt vérzés és nyílt törés, tehát a mentő sem volt indokolt "addmeguramdemoströgtön" hirtelenséggel.
Gyanítom, nem volt annyira vészes a sérülés, és nem akartak sokat adminisztrálni (ez miatt viszont inkább előbb mint utóbb meg lesz baja a személyzetnek, ha rendszeresen nem dokumentál)

anarch 2014.09.29. 13:47:08

@lacix86: Nem írta, hogy elállította volna a két zsebkendő a vérzést. Csak annyit, hogy azzal tudta tartani a telefont. Később írja, hogy két fémdarabot építettek be neki, tehát törés is volt.

Könnyen meglehet, hogy felmostak utána - azt nem kell adminisztrálni.

szigetipotyautas · http://kommentanemkommentalhatora.blog.hu 2014.09.29. 13:58:46

@Katoci: te ugye e.ü. "dolgozó" vagy? A mentalitásod megvan hozzá.

szigetipotyautas · http://kommentanemkommentalhatora.blog.hu 2014.09.29. 14:04:14

@hüpike: nagyon szeretném, ha a saját bőrödön tapasztalnád, milyen betegként szembesülni a sürgősséginek csúfolt betegellátással! Talán nem lenne ekkora arcod.

szabidoki 2014.09.29. 14:04:58

@DIldiko: nagy tévedés, a sürgősségi osztályokat nem a várakozási idő csökkentése céljából hozták létre. Az elsődleges szempont a költségcsökkentés volt, hogy ne kelljen fenntartani számtalan kicsi szakambulanciát orvossal-nővérrel-írnokkal-beteghordóval-síppal-dobbal-nádihegedűvel, hanem be lehessen terelni minden beteget egy sürgősségi osztályra, ami ugyan nagyobb, mint a kis ambulanciák egyenként, de összességében jóval olcsóbban üzemeltethető. Ez maga után vonta a sürgősségi orvos(lás) megjelenését is, ami lényegében arról szól hogy minden szakterülethez ért valamelyest, és meg tudja tenni az első lépéseket, aztán ha arra van a szükség, a specialista átveszi a kezelés irányítását.
Az is szempont volt, hogy a beteg tudja, hogy a sürgősségin ellátják bármi baja legyen, ne kelljen találgatni, hogy hova menjen (illetve a problémás beteg ne legyen elzavarva mindenhonnan).
Persze nem sült ez el igazán jól, mert a világon mindenütt a betegek egyre inkább úgy tekintenek a sürgősségire mint állandóan nyitva tartó eü szolgáltatásra függetlenül a probléma tényleges orvosi szemmel vett sürgősségétől és elárasztják a sürgősségit oda nem való esetekkel ("két hete fáj, nem vettem be fájdalomcsillapítót mert nem hiszek a tablettákban de most csináljon valamit doki"). Ezért aztán sokat kell várni, a személyzet meg morcos mert hülyeségekkel kell foglalkoznia - jellemzően aki a legkevésbé beteg, az követelőzik leginkább. Magyarországon erre még rájön az is, hogy a pavilonrendszert sem számolták fel vagyis a működés nem hatékony, és sok helyen a sürgősségi nem lát el mindent (mint a posztban is) hanem ez vagy az (jellemzően a baleseti ellátás) hiányzik. Ungarische wirtschaft.

szigetipotyautas · http://kommentanemkommentalhatora.blog.hu 2014.09.29. 14:12:14

@szabidoki: ja. TIA feliratú beutalóval, a kerületi ügyeletről mentő visz be. Nyolc-tíz órányi várakozás alatt vérvétel (tíz éve csillagosak a májfunkcióim a gyógyszereim miatt, ők tökéletesnek találják), rezidens vérnyomást mér (160/110, gyógyszert, még egy nyomorult szem nyugtatót sem adnak), kikérdez, majd két-három óra várakozás után elküldenek. Szakorvos nem látott.
Ez a sürgősségi ellátás.

szigetipotyautas · http://kommentanemkommentalhatora.blog.hu 2014.09.29. 14:17:12

@hüpike: majd ha beteg leszel és úgy bánnak veled, ahogy megérdemled az itteni gusztustalan beszólásaid alapján, majd rájössz. Azért azr, hogy ember lennél, erős túlzásnak tartom.

hüpike 2014.09.29. 15:09:28

@szigetipotyautas: most már leállíthatod magad. Nem én ütöttem el a hölgyet. De kezdj el gondolkodni: tolatva elüti=nem nagy sebességgel, nem biztos hogy vannak belső sérülései (talán a sürgösségin annyit mondott, hogy elesett, mert neki ment az autó). Ha nagyon vérzik, biztos lehetsz benne, hogy ellátják. Ha hívnak sürgős mentőt, talán egy szívinfarktusos beteg hal meg, mert nem ér oda a _mentő_.
De csak hogy neked segítsek: ha valakit be akarsz vinni kórházba/ügyeletre, előbb hívd a KÁNY-t, betegség és hely alapján megmondják hogy hova vidd.
Béke veled!

mnika88 2014.09.29. 15:23:40

Nem hiszem,hogy elküldenek valakit az SBO-ról azután,miután közli,hogy hátulról elütötte egy autó,ami kilökte az úttestre,ráadásul nyílt törés látszik a karján.A gázoló meg sehol.Ilyenkor alapból is kötelessége értesíteni a kórháznak a hatóságokat,hiszen cserbenhagyásos gázolás történt,bűncselekmény.

OFF:az előbb olvastam,hogy mentőt bárki hívhat,kivéve orvos.Miért?Ha mondjuk egy orvos sétál a gyerekével,akivel hirtelen történik vmi,nem hívhat hozzá mentőt?Történetesen megcsípi pl.egy darázs,kap egy anafilaxiás shokkot,mi a bánatot tud csinálni az orvos szülő?Gondolom nem hord magánál mindegyik intubációs-szettet...

Pepibubó 2014.09.29. 15:26:55

" A Szent Imrében pedig nincs trauma, így hacsak nincs akut életveszély, nem foglalkoznak a traumásokkal, mivel azokon kívül is napi 200 beteget látnak el. Nem is kell foglalkozniuk."
Az itteni történetekben nem is igazán a story szokott megdöbbentő lenni, mert azokat a hazai - tisztelet a ritka kivételnek - síkgyökér alkalmazottaktól megtapasztalta mindenki, ha meg nem is szokható.
A legrettentőbb a "szakmabeliek" többségének ugyanaz a pökhendi, primitív, EMBERTELEN reagálása, amellyel a HUMÁN gyógyászati hazai valóságában naponta pofon vágnak minket. Csak mert az egyik oldalon a rákosista hálapénz rendszer, a másikon meg a szovjet-feudális függési pozíció határozza meg minden tettüket: "a fölfelé nyal, lefelé rúg" elve teszi semmivé nem csupán az orvosi eskü, hanem a minden állampolgár számára kötelező segítségnyújtás parancsát is.
A fenti idézet pont arról szól, ahogyan egy - feltehetően - orvosi esküt tett hazai "szakmabeli" kifejti, miért nem kell emberhez méltó módon bánni egy sérülttel, ha az adott kórházban "nincs trauma".
Trauma, mármint erkölcsi, az pedig van! Ami a fentieket meghaladva azzal folytatódna, ha a kolléga miatt szégyenkező egyetlen szakmabeli sem igyekezne az ő nevében is bocsánatot kérni. Itt, most, ehelyütt!

zunuke 2014.09.29. 15:35:33

@peter3374: Ne lovagoljunk már ezen a papirzsebkendon,lehet csak ennyi volt a taskajaban. Jo lehet nem patakzott a vére, de azért a csontja még kiallt a bőre alól, ami szerintem ijesztobb látvány lehet mint egy vérző seb. Ha két papirzsebkenovel, ha egy egész lepedovel probalta itatni a vérét, ez a lényegen nem valtoztat.Nyilt toressel, lehetseges belső serulesekkel, senki le se szarta-a posztoló szerint.

zunuke 2014.09.29. 15:48:46

@christophe: @Katoci: A végén odafog kilukadni a poszt, hogy a néni egy kicsit megutotte a kezét ami bekekeult egy két helyen. Szeretem az ilyen hozzaszolokat akik addig csurik csavarjak a válaszokat, míg oda lukadnak ki, hogy az egész meg sem történt. Az eszem megall komolyan. Egy normal gondolkodású embernek, egy ilyen poszt olvavsasa után, egyértelműen az a véleménye, hogy a Szt. Imre kórház sürgősségi osztalyanak a nagyon segítőkész doktornője mennyen a jó budos p......a, hogy arra nem volt képes, hogy elsosegelyt nyújtson egy sérült idős asszonynak, akit az iment ütött el egy kocsi.

mildi 2014.09.29. 16:40:33

nem a szent imre sbo-járól kellene leszedni a szenteltvizet, ők nem tehetnek róla, hogy mi nem tudjuk, mikor mi a teendő.
először is: a poszttoló nyilvánvalóan túloz, kedves mama karjából biztos nem ömlött a vér és garantáltan nem volt sokkos állapotban (legfeljebb ijedt. de az nagyon más), akkor ugyanis nem hagyták volna a folyosón üldögélni. ha a karját ért traumát nem is, de a sokkos állapotot biztosan kezelik.
másodszor: ez nem sbo-s eset, valóban a traumára tartozik. felajánlották neki, hogy hívnak mentőt, lévén nyílt törés, amit műteni kell, amire az sbo nincs berendezkedve. nem az ő bajuk, hogy a kedves mama nem élt vele.
itt a poszt toló édesanyja hibázott, mikor hagyta magát rászedni.
jegyezzük meg: SZEMÉLYI SÉRÜLÉSSEL JÁRÓ KÖZÚTI- ÉS MUNKAHELYI BALESETHEZ MINDEN ESETBEN MENTŐT KELL HÍVNI! pont (illetve felkiáltójel ;). nincs majd én beviszlek, meg etc. mentőt. majd ők tudják, hogy be kell-e vinni, és hová. és a rendőrséget is mindig értesíteni kell!4! (de lehet, hogy azt a mentősök megteszik. nem tudom. vki esetleg?)
posztoló és anyukája ezt most megtanulta a saját bőrén :(

platelet 2014.09.29. 16:43:19

Ha az adott kórházban nincs trauma, nem tudják ellátni a traumást. Elsősegélyt tudnak nyújtani, ami kb annyi, hogy ha nagyon vérzett volna, akkor a vérzést megállítják. De mivel 2 zsepi után a taxi elvitte, annyira nagy vérzés nem volt. Rögzíteni nem tudják, mert nincs hozzá felszerelés. Ezért akartak mentőt hívni. A néni ezt visszautasította. Ez után mit lehetett volna még tenni? Mégegyszer: a beteg megtagadta az ellátást. Miért a kórházat kell emiatt szidni?

Gyorgy Nagy 2014.09.29. 16:48:05

Az ilyen orvost a rák egyemeg ha a zsebébe csusztatott boritékot várta tèvedertt. Ki kell rugni irány a közmunka ! Kicsi Viktor ezt szereti.

peter3374 2014.09.29. 17:13:02

@zunuke: oké ne lovagoljunk rajta, nem kívánom neked, de nézz meg egyszer egy elütött, sokkos nyílt töréses embert, az nem fog neked sétálgatni, telefonálgatni, taxizni meg zsebkendővel felitatni a vérét...
De tényleg nem tudom mit várnátok el ilyenkor, az látszik, hogy csököttagyúak szerint, ilyenkor a szemét orvosnak, ott kellett volna hagynia az össze többi beteget, még akkor is ha esetleg se eszköze, se lehetősége esetleg se szakképzettsége nincs, hogy ha sérült pl. ideg azt rendesen ellássa.
Mi van ha a néni a patológiára téved be, ott is el kellett volna lássák?
Abból indultok ki, hogy a történet igaz és patakzó vérrel, sokkosan ment be a néni és nem látták el, az elképzelhetetlen, hogy picit vérző sérüléssel, fájó kézzel, ami persze lehetett törött is ment be.
Az orvos látta, hogy nincs életveszély és mentőt akart hívni amit a nő visszautasított.

szigetipotyautas · http://kommentanemkommentalhatora.blog.hu 2014.09.29. 17:37:25

@hüpike: nem, te csak olyan aljas, undorító módon viselkedsz itt, hogy kb. ennyit érdemelsz. Az, hogy fingod sincs, milyen a mai magyar egészségügyi ellátórendszer, még nem jelenti azt, hogy joggal köpködöd azokat, akik már szembesültek vele, hogy a magadfajták miatt nyomorékká válhatnak, megdögölhetnek.
Bringás fórumon mesélte egy srác, hogy elgázolták, törése volt és közel egy órát kellett várnia a mentőkre.
Másik, szintén kerékpárbaleset, megröntgenezték a balesetin, hazaküldték, hogy semmi baja. Másnap elment valaki ismerőséhez egy másik kórházba, ott meg kiderült, hogy kulcscsont törése van.
Saját tapasztalataimat olvashatod itt feljebb is.
És akkor jössz te, hogy mégis mit vár valaki nyílt töréssel?

szigetipotyautas · http://kommentanemkommentalhatora.blog.hu 2014.09.29. 17:39:11

@peter3374: ha nem lenne saját tapasztalatom a "sürgősségi" ellátásról, talán én is így állnék hozzá. Sajnos a Honvéd folyosóján láttam órákon át magára hagyott, egy szál lepedővel letakart néni feküdni.

Krutzifix 2014.09.29. 17:39:18

@hüpike: "én mondjuk elájulnék, azt hiszem" - most komolyan kérdezem, tényleg úgy gondolja, hogy nem kellett volna legalább alapszinten ellátnia a bekísért sérültet a Szent Imre kórház valamelyik orvosának? Hátha ő nem ájult volna el! Vagy egy olyan szakápolónak, aki ért a törésekhez? Mondjuk pl. vérző sebet ellátni, törött végtagot rögzíteni, és hasonlók? Az egy égbekiáltó marhaság, hogy nem nyúlhatnak hozzá, nehogy elmozduljon! és ha ott vár a mentőre 4-5 órán át ellátatlanul, akkor nem mozdulhat el? Próbált már egészséges végtagot 4 órán át...na jó, csak 1 órán át mozdulatlanul tartani? Totál idiotizmus. Azt mondjuk én sem értem, hogy a posztolót miért kellett volna kihallgatnia a rendőrségnek, hacsak nem ő volt a tettes? Hiszen - ha jól értem - ő nem is volt jelen az esetnél...???

Tempus.Anh 2014.09.29. 17:42:28

Ha valaki "nem kér mentőt", eleve nem lehet "sokkos állapotban", ehhez tisztázni kell a sokk definícióját. A jogban sem mindegy, hogy kihágást követünk el vagy bűntényt.
Úgy tudom, hogy a sürgősségi osztály rendelkezik traumatológiai háttérrel, egy baleseti sebész ügyeletes a traumás eseteket látja el.
Ha nem így van, egy olyan kórházba küldik, ahol van traumatológiai ellátás. Erősen vérző nyílt felsővégtag-töröttek karját fent az alkar szintjén elszorítják, az időpont megjelölésével, esetleg Dessault-kötést helyeznek fel rá és mentővel traumatológiára küldik.
Az, hogy "nem akart mentőt" sem egészen érthető. Ha a kórháznak nem volt traumatológiai ügyelete, akkor a felajánlott átszállíttatást a beteg mért nem fogadta el?
Aki nem traumatológus vagy sebész, az nem lát el sebet. Sem törést.
A belgyógyász nem műt, a szemész nem szüleszt, az urológus nem operál mandulát, bőrgyógyász nem tükröz gyomrot. A kazánkovács nem javít órát.
A fentemlített felsővégtagi elszorításon, kötésen kívül az első és legfontosabb teendője az őt vizsgáló orvosnak a mentő megrendelése volt a baleseti sebészet irányában. Ezt felajánlotta.
A beteg NEM fogadta el.
MÉRT NEM?

Innentől az őt először látó orvos egyedüli dolga ezt ledokumentálni, beleírva a visszautasítás tényét.

A doktornő ezután Nürnbergtől Strassburgon át Hágáig védve van jogilag.

Arról nem is beszélve, hogy "bűzlő, ordibáló, alkoholos" beteget miatt reklamálni a hozzátartozó részéről oltári tapintatlan önző baromság. Azok a betegek ugyanis szintén az illető doktornő munkájának részét képezték, arról tehát nem lehet szó, hogy a jelzett időszakban inaktív volt.

Krutzifix 2014.09.29. 17:45:13

@peter3374: Egy kórházban nincs szakképzettség egy törés ellátáshoz? Itt tartunk? Nanemá'!

Tempus.Anh 2014.09.29. 17:45:40

Errato: a fentiekben az alkar helyett felkart akartam írni.

Tempus.Anh 2014.09.29. 17:47:35

@Krutzifix: Törést traumatológus lát el, senki más.
Nem tudom, ezt mért olyan nehéz megérteni.
A te nejed sem megy urológushoz vagy kardiológushoz szülni, hanem szülész-nőgyógyászhoz.
Ennyire egyszerű.

Valaki2 2014.09.29. 17:53:42

@Tempus.Anh:

ha jól értettem, azt mondták a betegnek, hogy kérhet mentőt, de az 4 óra alatt jön majd érte, nyilvánvalóan ilyen helyzetben inkább hív az ember taxit.

A probléma egyébként megint az empátia teljes hiányából van, azt megérti mindenki, ha nincs felszerelés, nincs orvos, stb. Azt, hogy bunkók a betegekkel, azt nem. Ha nem tetszik a munka, vagy kevés a pénz, össze kell csomagolni, aztán el kell menni. A betegre az egyéni lelki problémák nem tartoznak.

szigetipotyautas · http://kommentanemkommentalhatora.blog.hu 2014.09.29. 18:07:56

@Tempus.Anh: olyasmin kötekedtek itt többen, aminek nincs értelme. Nem biológiai értelemben volt sokkos állapotban, hanem pszichésen. Tudod: amikor az ember hirtelen azt se tudja, mi történik körülötte, csak azt érzékeli, hogy valami óriási baj történhetett.

hüpike 2014.09.29. 18:12:28

@Krutzifix: az esetet a beteg (nyilván ideges) gyermekétől olvassuk, nem tudjuk, mennyire patakzott a vér vagy volt szörnyű a törés. Én inkább hiszek a személyzet döntésében. Hiszen kerülhetek a kezeik közé, remélem értik a dolgukat.

Tempus.Anh 2014.09.29. 18:15:53

@Valaki2: Azt nem kívánom neked, hogy az összes orvos megfogadja a tanácsod. Az ilyen "el lehet menni" típusú pökhendi szöveg még egy gyurcsányfletó szájából elhangozhatott, de egy átlagmagyar azért csak ne pöckölje ki maga alól a széket, ha már a nyakán a kötél...
Az agyonterhelt OMSz akkor jön, amikor ráér, sokszor nem a meghívott időn belül, hanem jóval később, ezért van az, hogy kb. 4 órás biztonsági időt adnak meg.
Azt is elmondanám, hogy bokszosfószeréket a szigonyuccából (most csak egy példát mondtam) hamarabb elszállítja a mentő, ha a törzsfőnök farka épp keresztbefordul az asszonyban, mint a posztbéli eseteket.
Csak mint kuriózumot említettem, hogy pl. mért is késhet egy mentő.

hüpike 2014.09.29. 18:18:14

@szigetipotyautas: miattam senki nem válik nyomorékká. Ja, és kb ismerem több oldalról az egészségügy működését.
A traumatologiárol javaslom Tempus véleményét.
Nem köpködök senkit. Értsd meg, itt a cserbenhagyó vétett! Az orvosok/nővérek/asszisztensek még az ordibáló, trágár csövesekkel is empatikusan beszélnek általában. Ez meg az én tapasztalatom!

halaloszto 2014.09.29. 18:22:14

Mindenki tanulja meg orokre: ha baj van, pl nyilt tores, de ha pl csillapithatatlan laz akkor is MENTOT KELL HIVNI. Ok tudjak hova kell vinni az embert, es a korhazban is elonyt elvez akit a mento hozott. Igy van a rendszer kitalalva. Aki csak ugy odamegy a korhazba, az csak osszezavarja a rendszert.

Tovabba szemelyi serulest okozo kozuti balesetnel kotelezo rendort hivni, nincs mellebeszeles. Az okozo komoly buntetest kockaztat, mindent fog mellebeszelni amit csak tud.

Vajk

szigetipotyautas · http://kommentanemkommentalhatora.blog.hu 2014.09.29. 18:34:23

@hüpike: na most akkor olvasd el az első hozzászólást, amit épp te követtél el és próbáld végiggondolni, hogy ott ülsz a vázolt helyzetben, 80+ évesen a kórházban és a "kedves" egészségügyi személyzet elhajt azzal, hogy közük nincs hozzád, de ha akarod, várd meg, míg négy-hat óra múlva odaér a mentő.

Nem oly régi dolog: augusztus elején volt szerencsém a magam bőrén tapasztalni és itt már valamelyik poszt alatt is leírtam. Utcán sétáltam, jobb szememen hirtelen egy tenyérnyi foltban látótér kiesésem volt. Pár éve volt már ilyenem, akkor azt mondták rá, hogy TIA. Most, hogy kb. tíz perc, negyed óra után még mindig nem múlt el, hívtam a 112-t, hogy mit csináljak? Ő továbbkapcsolt a mentőkhöz, mert fogalma sem volt. A mentős csaj közölte, hogy álljak meg valahol az utcán és várjam meg a mentőket, akik talán csak egy óra múlva fognak odaérni.
Végül taxit hívtam, bementem a legközelebbi kórházba, a honvédba. Na ahogy ott fogadtak... kb. addigra múlt el ez a kiesés, mire kiszálltam a kórháznál a taxiból. Na ahogy ezek után ott fogadtak a sürgősségin... kezdve azzal, hogy mit keresek ott, mikor lakhely szerint nem oda tartozom? Ja, hogy a lakhelyem a város másik végén, ők meg kb. tíz percre voltak taxival? Hát istenem... nem részletezem. Hihetetlen tahók voltak a pultos hölgyemények (nem csak velem), betegek a folyosón, volt aki egy szál lepedőben stb. Mivel hasonló okból egyszer már jártam ott, szakorvos akkor sem látott, nem vártam ki a nyolc órámat, inkább leléptem saját felelősségre.
És viszonylag nyugodt lelkiállapotban értem oda, mert ha abban a félórában viselkedik úgy velem az a nőszemély, amikor épp a látótérkiesésem volt, akkor lehet, hogy képen is vágtam volna... Egyébként meg nézz körül csak ezen a blogon, mennyi panasz van a tajtparaszt e.ü. személyzetre!

Tempus.Anh 2014.09.29. 18:44:51

@szigetipotyautas: A hasonló TIA szigorú és azonnali megfigyelést igényel a neurológián, a szakmai protokoll szerint kötelező vizsgálatokkal kiegészítve.
A látótérkiesés nem játék.

hüpike 2014.09.29. 18:48:12

@szigetipotyautas: ha nincs szabad kocsi, hogy küldjenek hozzád azonnal kocsit, áruld már el? A mentős küldött érted kocsit, te meg elmentél. Szóval elvetted a kapacitását azzal, hogy téged keresett. Mialatt akár pl a nénit átvihette volna a másik kórházba. Gratulálok eszességedhez! Elmentél olyan helyre, ami nem kapja az ellátásodért a minimális pénzt sem. De ellátnak (veszteség!), a legnagyobb bajod hogy nem nyalták körbe a fenekedet. Második gratula!
Mi lenne ha itt az orvosokat nem ellenségként kezelnéd, hanem megpróbálnád érteni amit írnak?
És még egyszer a nénihez: nem gondolod, hogy az SBO nem rontaná szívesen a statisztikáját azzal, hogy ott vérzik el egy beteg? Ezért sem logikus a nagy vérzés. És ismételten jobbulást kívánok a néninek.

szigetipotyautas · http://kommentanemkommentalhatora.blog.hu 2014.09.29. 18:56:41

@hüpike: te tényleg hüpi vagy, a szó szoros értelmében. Nem, a mentős nem küldött kocsit, mert miután velük beszéltem, sikerült taxit fogni és a taxiból beszóltam nekik, hogy nincs rá szükség. Viszont ott dögölhettem volna meg az útszélen, ha nem jön.
Amikor egy láthatóan rosszul levő hajléktalanhoz hívtam mentőt, akkor fél órával később még valakinek be kellett telefonálnia, hogy végre kegyeskedjenek autót küldeni.

Sajnos orvosból az elmúlt 15 évben, talán három vagy négy olyannal találkoztam, aki emberként kezelte a betegeit, ennek megfelelően viszonyult hozzájuk. Egyik kedves doktornő még azzal is képes volt foglalkozni, hogy hogy merészelek munkanélküli lenni, mi az, hogy nem dolgozom? De... idézem szó szerint azt a vén kurvát: "... majd a fidesz ad maguknak munkát, ne féljenek!". És ehhez hasonló, ráadásul dilettáns egyedekkel van teli az összes e.ü. intézmény, ahol az elmúlt öt évben megfordultam. Előtte csak ritkán jártam orvosnál, mostanában sűrűsödtek be a dolgaim, hogy volt alkalmam tapasztalni, mi folyik e téren.

@Tempus.Anh: első alkalom három éve. Amikor történt, nem mentem orvoshoz azonnal, mert mire elindultam a dokihoz elmúlt és nem tudtam, mennyire gáz ez a dolog. Másnap neurológia, egy gyors CT és hazaküldtek.
Idén év elején volt egy a bal szememen, akkor ültem nyolc órát a honvéd sürgősségin, de csak labor, vérnyomásmérés és húzzak a picsába.
Harmadik alkalom augusztus elején a fent említett.
Erről ennyit. Magyarázd meg ezeknek az "orvosoknak", hogy mit kellene tenniük!

hüpike 2014.09.29. 19:12:28

@szigetipotyautas: most annyival többet tudsz, hogy indulás előtt kérdezd meg, hová menj. És ezt ne bántásként vedd már! Látod, ennyit ér egy elbeszélés: egy mondattal több vagy kevesebb, és máris más a nézőpont.
Sok jó doki van, szakmailag és emberileg is. És sokan frusztráltak. Ők is emberek, még ha nem is tűnnek annak.

hüpike 2014.09.29. 19:20:34

@szigetipotyautas: bocsi, javítom magam, kívánom természetesen hogy ne legyen szükséged dokira!

SaulTigh 2014.09.29. 19:29:12

@halaloszto: Csillapíthatatlan láznál ne hívj mentőt, mert ilyenre nem megy ki. Kisgyerek lázgörcsére maximum. Háziorvostól vagy orvosi ügyelettől tanácsot lehet kérni, el lehet oda menni, végső soron ki lehet hívni(a háziorvost is).

Akit mentő visz be maximum azért kerül hamarabb ellátásra, mert mivel mentő vitte be valóban igényli is a gyorsabb kórházi ellátást, sürgős szükség miatt. Háziorvosi ügyeletben dolgozom, nem ritkán panaszkodnak a visszatérő "betegek", hogy mentővel beküldve is 8 órát vártak. Aki a több hónapos/hetes panaszokkal, fennjáróként a felvilágosítás ellenére kierőszakolja a mentőszállítást az meg is érdemli, hogy a mentőre 6 órát, a kórházban 8 órát várjon, majd hajnali 3kor megkapja a zárót.

szigetipotyautas · http://kommentanemkommentalhatora.blog.hu 2014.09.29. 19:30:35

@hüpike: nem, nem tudok többet. Különösen, hogy épp most olvasom egy nyomtatott újságban, hogy miután a kerületünkben gyakorlatilag megszűnt a kórházi ellátás, valójában a Honvédba tartoznék, a névrokonod (alias hüpi nővér) meg el akart küldeni, hogy nem oda tartozom.
És mit gondolsz, mit csináltam?
Még egyszer leírom, mert látom, olvasni nem tudsz: felhívtam a 112-t, hogy akkor most mit csináljak, hova menjek. Nem tudta megmondani, ezért kapcsolt a mentőkhöz.
És mi van, ha Csepelen leszek rosszul, akkor onnan hova menjek? Ki fogja megmondani?

Jó orvos, TB által támogatott E.Ü.-ben? Mondj párat! Ismertem egyet tizenöt éve, de ő már nem elérhető (diabetológus). Ismerek egy kardiológust, aki szakmailag nem tudom, hogy milyen, emberileg olyan, amit elvárok egy orvostól.
Rajtuk kívül körülbelül húsz orvossal volt dolgom az elmúlt évek során, de vagy tahó vagy dilettáns vagy a kettő együtt. Legjobb esetben semleges, de a beteget nem emberként, hanem munkadarabként kezeli, mint a hentes a sonkát.

Apropó kerület: párom egy baleset következményeképp a sebészeten kötött ki úgy egy hónapja. Még mindig vannak problémái, eddig háromszor próbált visszamenni a sebészetre. Egy alkalommal nem tudott időben eljönni a munkahelyéről, ez az ő sara. Múlt héten eljutott időben, de kiderült, hogy aznap csak délelőtt volt rendelés.
Ma hat óra tájban elküldték az SZTK-ból, hogy már nem fogadnak több beteget. Kiírás szerint 20:00-ig van rendelés. No comment.

szigetipotyautas · http://kommentanemkommentalhatora.blog.hu 2014.09.29. 19:38:35

@SaulTigh: megérdemli. Na igen. Jellemzően magyar, TB támogatott orvosi hozzáállás. És tessék mondani! Az a ránézésre, kb. nyolcvan éves nénike, aki egy üvegfal mögé beállított, kerekes hordágyon fekszik órákon át egy szál lepedőben, anélkül, hogy bárki foglalkozna vele... az is megérdemli?

És (saját probléma) mit kezdjek azzal, ha a bunkó doktornő allergia vizsgálatot végez, bejelöli a hisztamint egy kereszttel, de egy kurva szót sem fűz hozzá, majd előbb a háziorvosom helyettese (orvosom épp szabind), később a háziorvosom is úgy reagálnak rá, hogy "allergiás valamire".
Életükben nem hallottak hisztamin intoleranciáról. (a helyettes részéről külön ciki, mert tudtommal részben allergológus vagy valami hasonló végzettsége is van)
Nekem kellett kinyomoznom a neten, hogy mi is ez és jé... millió bajom elmúlt, amint belekezdtem a diétába. Többek közt talán olyan dolgok is, amik miatt már jártam kardiológusnál, tüdőgyógyásznál stb.
(nemrég találtam, hogy a hisztaminnal kapcsolatos problémák okozhatnak fulladást, fáradékonyságot, pánikrohamra emlékeztető tüneteket)

hüpike 2014.09.29. 19:39:12

@szigetipotyautas: hívd a KÁNY-t, azaz a központi ágynyilvántartót. Valahol itt az oldalon megtalálod a számát.
Igaz, volt olyan éjszakai ügyeletben, hogy lábujjtöröttet a mentő rossz helyre irányított lakcím szerint. Traumatológus is felhívta őket, majd miután a helyes kórházat mondták, hogy akkor most ott a beteg, akit szabály szerint át kellene küldeni. Inkább ellátta, ne fusson felesleges köröket fájós lábbal.
Szóval van emberi orvos. :)

SaulTigh 2014.09.29. 19:39:32

Úgy látom 10 millió egészségügyi szakdolgozó országa is vagyunk. Aki nem tudja, hogy mi a nyílt törés (törött csukló vérző hámsérüléssel messze nem az), sokkos állapot ("pszichés" sokkra Xanax való), vagy a sürgős szükség, az ne akarjon szakkommentálni és megmondani, hogyan kellett volna ellátni egy beteget, mert nem kompetens a témában. Egy (traumával pláne nem rendelkező) Sürgősségi osztálynak semmilyen szinten nem feladata a nem életveszélyes és nem sürgős szükséget igénylő kórképek ellátása. Feladata eldönteni, hogy életveszély, vagy sürgős szükség fennáll e (egyes esetekben akár ránézéssel megállapítható). Ha nem áll fenn, akkor tovább irányít a megfelelő intézménybe, szakrendelőbe, bizonyos esetekben akár ingyen taxit is felajánlva.

szigetipotyautas · http://kommentanemkommentalhatora.blog.hu 2014.09.29. 19:46:02

@SaulTigh: azt mikor fogja fel medikusságod, hogy itt nem "szakkomentálás"-ról van szó, pusztán arról, hogy a betegeknek teli a tökük az embertelen hentesekkel, akik ápolóként, orvosként, asszisztensként képtelenek emberi módon viselkedni. Fizetjük a rengeteg TB járulékot és cserébe azt kapjuk, hogy az eü személyzettől, meg a kormánytól és önkormányzattól az út szélén dögölhetünk meg, mert nincs mentő ami bevigyen ha baj van, nincs egy orvos, aki ellásson...
Nekem írt már fel állítólagos szakorvos derékfájásra/ideggyulladásra két olyan gyógyszert, hogy szedjem őket együtt, amire másik három azt mondta, hogy eszembe ne jusson, mert baj lesz belőle. (nem tudtam, hogy az új gyógyszert a másik helyett vagy mellett gondolta, ezért kérdeztem meg másokat, utóbb mire sikerült vele újra beszélni, kiderült, hogy együtt gondolta)
Soroljam még a hasonló bakikat? Van millió... mind saját tapasztalat. :(

SaulTigh 2014.09.29. 19:54:46

@szigetipotyautas: Megérdemli, mert van aki csak így tanulja meg, hogy a végletekig nem lehet kihasználni a rendszert.

Amúgy nagy tévedésben élsz. A TB fizetés nem azt jelenti, hogy mindent azonnal, de most rögtön. Pláne nem ingyen taxival, ha a mentő nem indokolt.
Egy két dolgot átvehetnénk a fejlett nyugati egészségügyből. Pl. be kellene vezetni a magyar egészségügyben az utólagos kiszámlázást indokolatlan igénybevétel esetén. Indokolatlan mentőhívás mondjuk 20 ezer forint. Ez még elég baráti ár, ha elnézünk kicsit nyugatabbra.

Önmagában az idős kor nem betegség. Tudod mi volt a 80 éves néni betegsége, miért volt kórházban? Az egészségügyi személyzeten kívül, felmerül a hozzátartozók felelőssége is. Nem egyszer a krónikus ápolást, szociális ellátást igénylő önellátásra képtelen hozzátartozóktól így szabadulnak. A dolognak két oldala van, ha csak kiszáradva volt (hozzátartozó lusta itatni 2 óránként 1x?), akkor az halasztható és bizony sokat fog várni. Sarkítva, ha friss infarktusa volt (bár terápiás konzekvencia nem biztos, hogy sok lett volna), akkor viszont a személyzet hibás.

szigetipotyautas · http://kommentanemkommentalhatora.blog.hu 2014.09.29. 20:02:32

@SaulTigh: naja... és kinek a dolga eldönteni, hogy indokolt-e a mentő? Hihetetlen, mekkora paraszt vagy a hozzászólásaid alapján. Egyszer fordult elő, hogy ügyeletet hívtam házhoz. Pár hónappal az első látótérkiesésem után történt, hogy éjszaka felriadtam valamire, majd hirtelen zsibbadni kezdett mindkét kezem és hiába keltem fel, mozgattam, nem múlt el. Fél óra után párom kihívta az ügyeletet. Mire kiértek, nagyjából elmúlt. Egy magadfajta jött orvosként meg egy másik hasonló, talán mint sofőr, talán mint ápoló... Hogy milyen bunkók voltak, azt inkább nem részletezem, de a lényeg, hogy ilyen hülyeségekkel miért ugráltatom őket.

Ami a nénit illeti: próbálj meg mentő által beszállított állapotban négy-öt órát magadra hagyva feküdni a placcon, ahol minden arra járó megbámul téged és még vagy húsz sorstársadat! Lehetőleg öregen, magatehetetlenül, étlen-szomjan. Utána legyen nagy a pofád! Persze, biztosan hobbiból vitette be magát... mert az ember úgy szeret kórházba járni.

halaloszto 2014.09.29. 20:10:22

@SaulTigh: De, hivjon mentot. O nem egeszsegugyis, nem tudja eldonteni hogy kell-e mento vagy sem. Szepen felhivja a mentoket, es az ugyeletes eldonti hogy kell mento, vagy ha nem, akkor megmondja hogy hova menjenek maguk, hol van ugyelet es honnan nem kuldik el oket.

baromira nem a kronikus visszajaro betegekrol meg a haziorvosrol van szo, hanem pl a balesetesekrol. ha eltorom a labam, es az asszony bevisz az ugyeletes traumatologiara, akkor szepen a folyoson kivarom a soromat, mikozben akiket a mento hoz hordagyon azok bizony soronkivul mennek be. ugyanis a mentos nem lephet le amig szakember kezebe nem adta a beteget, az ideje viszont draga.

Vajk

Valaki2 2014.09.29. 20:16:03

@SaulTigh: csak éppen soha senkit nem találnak hibásnak. Egy hasonló példa: apósomot bevitte mentő a kórházba. Rohanunk vidékre, megyünk be a kórházba másnap. Mondjuk, hogy tegnap este behoztak egy beteget. A nő így néz rám a portán, hogy hát, ő meg honnan tudná. Hát mondom az adatbázisból, nem? Erre elkezd egy kockás füzetben keresgélni, mögötte meg a tábla: 1 MILLIÁRD forintot költött a kórház informatikai fejlesztésre. Ezek után telefonálgatott, semmit eredmény, végülis mobiltelefonon sikerült elérnünk apósomat (a sajátján), és megtudtuk, hol van. Ezek után meg sem lepődök azon, hogy egy beteget rossz műtétre visznek. Hasonló hanyagság: ismerősünk autóbalesetet szenvedett (pontosabban egy autó elütötte), teljes KO, rommá volt törve. Úgy engedték el a kórházból, hogy nem csináltak CT-t. (fejsérülés volt, hoppácska) folyamatosan fájt a feje, visszament, 3 hónapra rá kapott időpontot CT-re. Szerencsére volt pénzük magánra, ahogy megnézték, rögtön mentőt hívtak, és még aznap műtötték. Egy nagy rakás hasonló példám van, ami gyakorlatilag rámutat arra, hogy iszonyatos zűrzavar, szervezetlenség, és hanyagság uralkodik az egész egészségügyben, és igazából ez az a pont, ahol rendet kellene tenni. Nem a pénz hiánya a gond, hanem a szervezettség hiánya. Hogy ez miért van, az valószínűleg egy különálló történet...

Valaki2 2014.09.29. 20:17:37

@szigetipotyautas: igen, az idősekkel való bánásmód külön megér egy misét.

SaulTigh 2014.09.29. 20:58:54

@szigetipotyautas: Ha mindkét kezed zsibbadt ás más tünet nem volt, az nem központi idegrendszeri probléma. Én is feküdtem el már úgy a karom, hogy percekig alig bírtam megmozdítani. A személyeskedést meg felejtsd el inkább. Mindenkivel úgy viselkedem, ahogy megérdemli. Aki bunkó, követelőző, agresszív az nem fogja megúszni visszaszólás nélkül. Aki normálisan viselkedik, azzal én is kedves vagyok, még ha totális hülyeség miatt keres fel, hív ki is. Még ha 400 órát is dolgozom 1 hónapban próbálok emberséges maradni, azzal aki erre érdemes.

Nem írtam, hogy a mami hobbiból vitette be magát. Sokkal inkább a hozzátartozók suvasztották el a magatehetetlen mamit, mert így nekik kényelmes. Azért fektetik a placcon, mert máshol nincs hely (ez a rendszer hibája). A legjobb helyen otthon, a család körében lenne egy idős ember.

Az indokolatlan hívásnak, nyilván nem minden "helyszínen ellátott" számít. Voltam olyan esetnél, hogy a 35 éves fiatalember panasza az volt, hogy 3 órája nincs vizelete. Ezen kívül semmi más. Mire kiértünk ivott folyadékot és pisálni is tudott már. Na az ilyennel viszont kegyetlenül megfizettetném a kiszállás költségét, ahogy más országokban meg is teszik. Sokan behazudják, hogy mellkasi fájdalma van a betegnek, hogy gyorsabban kiérjen a mentő. Aztán kiérve kiderül, hogy igazából a jobb karja fáj, vagy köhög és lázas 2 hete (de háziorvoshoz lusta volt elmenni). Orvosi ügyeletben az ellátások 80%ában ugyanahhoz a 20 beteghez járunk minden héten többször.

SaulTigh 2014.09.29. 21:02:27

@halaloszto: Nem feltétlen. Egy saját példa a másik oldalról: édesapám lába sérült meg focizás közben kb. 15 éve gimis lehettem. Bekísértem mentővel, leültünk és vártunk vagy 3 órát. mivel a sérülés jellegéből adódóan 6 órán belüli ellátást igényelt.

SaulTigh 2014.09.29. 21:06:32

@Valaki2: Ez mondjuk műhiba. Gyalogos gázolás, fejsérülés esetén sürgős CT kell.

Az első esetben meg a portás nem fogja tudni, hogy kit hoztak be, ki hol fekszik. Ő a portás. A füzetben keresett egy illetékes telefonszámot (lehet mégsem volt illetékes).

szigetipotyautas · http://kommentanemkommentalhatora.blog.hu 2014.09.29. 21:10:43

@SaulTigh: na most ne akarjunk távdiagnosztizálni, mert ez nem működik. Felébredtem. Konkrétan úgy, hogy azt éreztem, készül begörcsölni a lábam. Ez az érzés elmúlt, felkeltem, hogy ne is akarjon visszajönni, majd minden átmenet nélkül kezdett zsibbadni mindkét kezem.
Hogy nem központi idegrendszert érintő dolog? Ezt így, távolról egyértelműen el tudod dönteni? Mert _általában_ csak az egyik oldalt érintik az ilyen gondok? Lehet, hogy a doki, akivel erről beszéltem egyszer, rosszul tudja, de szerinte nem szükségszerű, csak az esetek nagy részében féloldali a gond.
(most, hogy előzményként hónapokon át rendszeresen zsibbadt a jobboldalam - karom, lábam, sokszor az arcom is egyszerre, azt hagyjuk)

Dokival, személyesen mindig normálisan igyekszem beszélni. Még azzal a vén picsával is, aki a munkanélküliségemen rugózott és konkrétan azzal vádolt, hogy hazudok. Pedig ő és a korábban egyetlen alkalommal felkeresett diabetológus megérdemelték volna, hogy leköpjem őket.

Sürgősségire meg azt hiszem, ritkán visznek olyat, akit a "hozzátartozói suvasztanak el" vagy ha mégis, akkor is csak egy-egy ilyen eset van, viszont eddig kétszer jártam a honvéd sürgősségijén és mindkétszer ilyeneket láttam.

És bocs, de amilyen tahó módon beleszóltál az itt folyó társalgásba... ha egy ú.n. orvos így szól hozzám, azt már nem úszná meg annyival, hogy szó nélkül otthagyom. Az említett banya gondoskodott róla, hogy a továbbiakban ne legyek kulturált a bunkókkal.

Katoci 2014.09.29. 21:31:12

@szigetipotyautas: Látom a ":)" nem ment át, sajnálom. Egyébként komolyra fordítva a szót, így utólag helyes döntés volt amit a kolléga hozott. Az más kérdés, hogy nekem nem lett volna sem pofám, sem bátorságom hozzá. A magas vérnyomás pedig nem rövid idő alatt öl, hanem évek alatt. Van olyan betegség, ahol gyógyszerrel emelik a vérnyomást akár 200Hgmm fölé, néhány napig, mert erre van szükség. Soha nem számokat kezelünk. A gond akkor van amikor a magas vérnyomás nem betegség, hanem tünet, ezt viszont telefonon eldönteni szerintem sem lehet.

Katoci 2014.09.29. 21:44:01

@zunuke:
Én meg az olyan hozzászólókat szeretem, akik úgy alkotnak véleményt (mi több, véleményüknek hangot is adnak) hogy a történetet nem hogy nem látták, de egy olyan személy tollából olvasták aki szintén csak hallotta a történteket, ráadásul arra nem képes, hogy visszajöjjön, és megvédje állításait. A hozzászólásom második felében pedig nem tudom mi kivetnivalót találsz, világosan két részre volt osztva: a.ha vérzik, és nyílt törés; b. ha nem. Azt hogy mi mit gondolunk, mi történhetett, az teljesen mellékes, az igazság vsz soha nem fog kiderülni. És hogy mi jut eszébe egy normál gondolkodású embernek a poszt olvasása után? Az hogy ez így, ebben a formában nem történhetett meg. És nem azért, mert nem hiszem (én, vagy bárki más) hanem mert a valóságtól teljesen elrugaszkodott dolgokat tartalmaz. Próbálj néha gondolkozni, és ne csak az első dolgot írd le, ami eszedbe jut.

lacix86 2014.09.29. 21:44:15

@Pepibubó: Látom, sikerült megérteni a poszt lényegét.
Amennyiben a sérülés olyan fokú, hogy kell vele SOS foglalkozni, akkor az elsősegélyt megkapja a beteg minden esetben. Ezt ha hiszed, ha nem, egy EÜ dolgozó, főleg egy napi 200 embert vizsgáló triage nővér abszolút el tudja dönteni, hogy kell-e beavatkozás, segítség, mielőtt a traumára irányítják a beteget. Én sem megyek be a Media Marktba, hogy nagyon éhes vagyok, adjanak már kaját nekem. Ha látja a biztonsági őr, hogy tényleg az éhhalál szélén állok, akkor odaadja a saját szendvicsét, de többet ne várjunk már.
Ugyanez a helyzet itt is. Miután ott nincs traumatológia, a triage nővér megnézte a sérülést, látta, hogy részükről SOS teendő nincs, ámbár traumatológiára el kellene vele fáradni, elirányította a traumatológiára.
Ebben az esetben igazán a posztoló anyukáját sajnálom, hogy hagyta magát átverni az autós által. Viszont azt ne várjuk, hogy begipszelik/megsínezik/megsimogatják a buksiját az illetőnek, lévén se gipszelő, se kötöző nincs a Szent Imrében. Miután belgyógyászati profilú sürgősségi osztállyal állunk szemben ami heti 2-3 alkalommal hasi sebészetre is ügyel, egész egyszerűen se kapacitás, se műszer, se alapanyag nincs az ilyen betegek ellátásához.
(ismerjük már storyt Chuck Norrissal és a Burger Kinggel...)

lacix86 2014.09.29. 21:53:54

@Fergio: Ha speciel a csuklóm törne el, eszembe nem jutna mentőt hívni. Van 2 lábam, az első helyről bekérnék egy elsősegély-csomagot, felköttetném segítséggel a kezem és bebumliznék BKV-vel, Taxival, autóval, gyalog a legközelebb eső traumatológiára. De köszönöm szépen kedvességed, hogy ilyeneket kívánsz nekem.
Víz pedig ott van a váróban automata poháradagolóval és egy gombnyomásra ad hideg ivóvizet. még csak 2 kéz sem kell a használatához.
De ahogy látom, mindenki megértette, miről akartam írni...
Miután én sem megyek bicikliboltba kakaós csigáért, azt fejtegettem, hogy a poszter felháborodása felesleges, ha olyan kórházból irányítják el, ahol nincs traumatológia. Miután a triage nővér megnézte és látta, hogy a kezével ugyan teendő van, de SOS vészhelyzet nincs (tehát nem "patakzik" a vér és nincs "sokkos" állapotban) elirányította egy traumatológiára, lévén ott kapja meg a megfelelő ellátást.
Teszem hozzá, láttam már a Szent Imrében traumás beteget, akinek dőlt a vére, arra előbb nyomókötést helyeztek, utána küldték traumára. Ahogy azt a szakma szabályai megírták.
Ami pedig kiverte a biztosítékot, az az volt, hogy hangulatkeltés céljából kedves posztolónk igen erős túlzásokkal és csúsztatásokkal szidta a kórházat, holott ő ott sem volt, ráadásul még igaza sincs...

szigetipotyautas · http://kommentanemkommentalhatora.blog.hu 2014.09.29. 21:54:00

@Katoci: mivel manapság a :) sok mindent jelenthet, az emberek a legritkább esetben használják rendeletetés szerűen, így valóban nem jött át.
A számok önmagukban már rég nem érdekelnek, de ha egyébként 120/80 körül mérek és hirtelen ilyet látok a mérőn, azért az elgondolkodtató. Különösen, hogy nincs rá semmi ok és még ha nagyon felhúzom magam valamin, akkor sem szokott 150 fölé menni. (most az más téma, hogy így utólag úgy néz ki, hibás volt a mérőm, de ezt akkor nem lehetett tudni)

Fergio 2014.09.29. 22:38:32

@lacix86:
Először is: ha engem ér egy baleset az utcán, szerinted tudni fogom laikusként, hogy melyik kórházban van traumatológia??? Azt nézegetem reggel a kv mellett, hogy meg tudjam mondani majd valakinek, hova vigyen... (Nóóóórmááális???) "felköttetném segítséggel a kezem" - igen, mert a kórházban még ezt sem teszik meg Neked, de a "legelső" helyen igen. (Mer ott van traumatológia...) Gondolkozz el egy kicsit a saját szavaidon légy szives.

A másik: Majd ha 70-80 éves öreg leszel, majd akkor is bumlizz be BKV-vel nyílt töréssel a legközelebbi kórházba miután elütöttek... Az a baj, hogy a lényeget nem látod. Igen, voltak túlkapások a posztban. De áruld már el, hogy ha a jelen eset legalapabb változatát nézzük, miért is nem tudott az orvos segíteni legalább abban, hogy megpróbálja a nyílt töréses néninek megkönnyíteni a dolgát???? "A szakma szabályai" alapján felajánlotta a mentő kihívását. Tudod mit kellett volna tennie, ha már a "szakma szabályai" alapján kell eljárnia? Megkérdezhette volna, hogy hívjon-e egy taxit ba...meg minimum!!! Vagy a néni valamelyik rokonát!!! Vagy esetleg amit írtál, felköthette volna egy fél pillanat alatt, ahogy a "legelső" helyen megteszik...

2014.09.29. 23:04:32

(Sajnos) gyakorlott korhazlatogatokent nyugodtan mondhatom, hogy (elsosorban HR szempontjabol) a legjobb allapotban a videki egyetemi klinikak vannak. A budapesti intezmenyek nem teljesitenek jol, elegge megviselt dolgozokkal nyomatjak a mokuskereket. A megoldas az egyeni szamlas egeszsegugy lenne (még mindig ez a legjobb). A jelenlegi kettos rendszer (magan vs. allami) egyre erosebben valo bebetonozasa egyenes ut latin-amerikaba. Az egyeni szamlas rendszer nem hagyta volna az ut szelen a nenit, es szanalna a luzereket es logosokat a korhazakbol.

Fergio 2014.09.29. 23:05:37

@lacix86: Mintha az előző hozzászólásom nem jelent volna meg...
Akkor lássuk: "az első helyről bekérnék egy elsősegély-csomagot, felköttetném segítséggel a kezem és bebumliznék BKV-vel" - amit a Szt. Imre kórházban ugye nem csinálnak meg, de a "legelső" helyen igen. (Mert ott a "legelső helyen" van traumatológia is...)

Ha majd 70-80 éves leszel, és egy balesetben nyílt törést szenvedsz, légyszi bumlizz be a BKV-val a legközelebbi traumatológiára, amit mindenki vág egyébként, hogy az épp melyik kórházban van...

Ami Neked kiverhette volna hőn szeretett kórházad elmarasztalása helyett a biztosítékot az az emberi lustaság. Mert az orvos a "szakma szabályai szerint" felajánlotta a mentő kihívásának lehetőségét - amit nem csodálom, hogy a néni nem fogadott el -, de ha még kb. 20 másodpercet foglalkozott volna vele, akkor talán ő is hívhatott volna egy taxit. Vagy a néni rokonait a telefonjából. A lényeg a SEGÍTSÉG NYÚJTÁSA. Ami nehezére esett a túlterhelt, alulfizetett doktornőnek.

szigetipotyautas · http://kommentanemkommentalhatora.blog.hu 2014.09.29. 23:30:56

@ericghar: erről az egyéni számláról, meg "lógósokról" kérdezz meg pár amcsiba szakadt hazánkfiát, akik mostanában keveredtek oda! Milyen jó is az, amikor tudod, hogy meggyógyulhatnál, de "hát sajnos a biztosítása nem fedezi, így 40-50ezer USD lenne a kezelés... nincs annyid? Hát akkor dögölj meg!".

zünüke 2014.09.30. 00:34:56

@Katoci: Nézd,hogy a posztolók 99%-a nem jön vissza megvédeni az igazát,az annak köszönhető,hogy heten-nyolcan ugranak neki,hogy egészen biztos hazudik.Nyilván vannak emberek akik nem óhajtanak napokig vitatkozni olyan hozzászólókkal,akik ha törik ha szakad,akkor is a másik oldalnak adnak igazat.Én például azt sem értem,hogy ebben a történetben mit nem lehet elhinni? Érdekelne,hogy az eset miért nem történhetett így ebben a formában ahogy a beteg lánya azt leírta.
-Talán hogy fellökte egy autó,melynek következtében nyílt törése lett?
(..nyílt törést szenvedett,a bal csuklójánál az alkar mindkét csontja eltört,majd a bőrét átszúrva ömlött a vére..
-...ömlött a vére, meg patakokban folyt a vére..
(jó,ezt a poszter lehet eltúlozta,nem ömlött nem folyt patakokban,de valszeg azért vérzett)
-..majd a doktornő közölte vele,hogy ők nem traumatológia,nem az ő dolguk ellátni,de mentőt hívnak ha kéri ami 4-5 óra várakozást jelent.
(Én sem vártam volna a kezemből kiálló csontdarabbal 4-5 órát egy sürgősségi várójában,meg gondolom senki sem.

zünüke 2014.09.30. 00:47:47

@lacix86: De könyörgöm,egy autó által elütött,ijedt, a bal csuklójánál nyílt töréssel,a folyóson álldogáló idős néninek azért nem kellett volna egy kicsit több segítséget nyújtani? Mit? Bármit.Például kihívni a rendőrséget,akik felvették volna a jegyzőkönyvet,miután a kórház szomszédságában történt a gázolás.Kamerafelvétel és a többi.Aztán mondjuk értesíteni a legközelebbi hozzátartozót telefonon,vagy egy pohár vizet adni,vagy leültetni addig amíg érte jönnek-ha már a mentő 4-5 óra mire odaér-szóval bármit,ami emberségesebb.

szabidoki 2014.09.30. 02:18:07

@zünüke: ha nem érted hogy mit nem lehet elhinni a történetből akkor miért írod a következő mondatban hogy "jó,ezt a poszter lehet eltúlozta" ???

Katoci 2014.09.30. 10:28:12

@zünüke: A posztolók 99%-a nem jön vissza megvédeni az igazát, mert az első pár hozzászólásból látja, hogy valami rejtélyes oknál fogva ezek a "dilettánsok" rögtön kiszúrták azt a részt (részeket) ahol a hatás növelése értelmében hazudott. És ha már egyszer a hitelességén csorba esett, már soha nem fogja tudni bebizonyítani, hogy van az egésznek egy érdemi valós alapja (mint ahogy a fenti posztolónak is vsz van igaza, legalább részben, de mivel a sztori alapját képező "ömlött a vér", "sokkos volt" stb nyilvánvalóan kummantás - nem mert én nem hiszem, hanem mert az úgy, ahogy leírta nem történik meg - megdőlt) nem tudjuk hol ért véget a fikció, és hol kezdődik az igazság.
A te indoklásodban meg ott a hiba, hogy iagz, hogy ráugrik pár EÜ dolgozó, és próbálja kideríteni, hogy mi is történt (ha már a hallgattassék meg a másik fél is elve nem érvényesülhet), de legalább 2x, ha nem 3x annyi hozzászóló fogja védeni.
Ha tippelnem kéne, azt mondanám, hogy volt baleset, vsz volt törés is (ebből egy ügyeletes belgyógyász legfeljebb annyit lát, hogy duzzadt), de nem volt nyílt törés, helyette volt horzsolás, amiből szivárgott a vér az elején, de egy papírzsebkendővel elállította a sérült (bár nem vagyok tarumatológus, de nem tartom valószínűnek, hogy egy földel szennyezett nyílt törést akutan lemezzel megrögzítettek volna, annak vsz a végtag lerohadása lett volna a vége). És ezért bizony nem jár mentő, pesten sem, és vidéken sem (legfeljebb a felajánlott és el nem fogadott betegszállító egység).

szigetipotyautas · http://kommentanemkommentalhatora.blog.hu 2014.09.30. 11:32:14

@Katoci: megint kiütközik belőled az "orvosnak tanultam". Te azt állítod, hogy hazudnak az emberek. Tipikusan az a mentalitás, amire ezen a blogon rengeteg panasz érkezik. Mint amikor valamelyik nagyeszű, egyetemi évfolyamtársad azon rugózott, hogy valaki vérnyomást merészel emlegetni, pedig sz nem is az, a gyógyszer is RR csökkentő. Vagy hogy a posztnál maradjak: amikor a posztot beküldő sokkos állapotot említ, ti meg beleköttök, hogy hazudik. Holott a köznyelvben a "sokkos" kicsit más, mint orvosi értelemben. És ezzel ti is tisztában vagytok.
Egyszerűen a többségnek teli a hócipője veletek, a nagyképűség, a lekezelő stílus, hogy adott esetben a betegnek egy kurva szót sem mondotok, tájékoztassa őt a háziorvos felkiáltással stb. stb. stb.
Engem még szórakoztat, hogy látom, itt a neten, a medikusok, rezidensek stb., milyen szépen demonstrálják azt, amit az életben tapasztalok. Akkor kevésbé, amikor nem fórumon futok egy-egy érzéketlen, tahó, sokszor dilettáns e.ü.-sbe.

szigetipotyautas · http://kommentanemkommentalhatora.blog.hu 2014.09.30. 12:35:32

Turkálva az emlékeimben, azért nem csak mostanában vannak felelőtlen alakok az egészségügyben.
Közel harminc éve volt, hogy családi nyaraláson apám rosszul lett. Az utolsó két napot ágyban töltötte. Orvost hívni nem akart. Szabadság lejártával irány az üzemorvos. Elzavarta, hogy csak szimulál. Visszament a későbbi háziorvoshoz. Onnan asszem, már mentővel vitték kórházba a lábon kihordott infarktusával. Ha nincs a háziorvosunk, valószínűleg a munkahelyén halt volna meg pár nap múlva (fizikai melós volt).

Katoci 2014.09.30. 13:12:59

@szigetipotyautas: A sokk orvosi kifejezés, és elég világos a meghatározása, és rohadtul nem azt jelenti, hogy nagyon megijedt, de ezt mint írtad te is tudod. De én nem ezt "kértem számon" hanem az ún. köznyelvi változatot. Ha a köznyelvben elterjedt "sokk" definíciót használjuk, akkor is gondolkodásképtelen a beteg, nem fog sem hozzátartozót, sem mentőt hívni. Ha tudatosan eltúlozzuk a tüneteket az bizony hazugság (sokk, vérpatak, kilógó csontok stb), a többség szimpátiájának elnyerése érdekében. Te beveszed, én nem. Ennyi. De jó lenne, ha a poster megjelenne, és elnondaná ami valójában tortént. De úgy tűnik csak ideböffentett valamit, és hagy minket a sötétben tapogatózni, mi meg vagyunk olyan birkák, hogy vitázunk rajta. Ha valakinek megalapozott a panasza, tegyen hivatalos panaszt vagy a kórház vezetőségénél, vagy a betegjogi képviselőnél. És bár valószínű, hogy egy fecske nem csinál tavszt, ha rendszeresen kell a vezetőségnek ilyen üggyel foglalkoznia egy adott orvos miatt, akkor lépni fognak (közvetlen környezetemben is volt rá példa). Csak ott ki kell állni magunkért, és meg kék védeni az álláspontunkat, és olcsó trükkökkel nem megyünk semmire.

szigetipotyautas · http://kommentanemkommentalhatora.blog.hu 2014.09.30. 13:25:48

@Katoci: már megint ez a felsőbbrendűségi komplexusod. A "posztoló" a blog egy admin (?) joggal rendelkező tagja. Aki a történetet beküldte, az talán nincs is regisztrálva a blog.hu-n. Nincs sok kapcsolat (általában) a kettő közt, nem hagyott itt senkit és semmit. Ha valóban közöd lenne az orvosi szakmához, akkor tanultál volna pszichológiát is. Közeli hozzátartozó súlyosan megsérül, a hozzátartozó könnyen láthatja sokkal súlyosabbnak az állapotát, mint egy orvos vagy egy orvosi diplomával rendelkező személy.
Én az ilyet akkor sem merném hazugságnak nevezni, ha történetesen nem volt annyira súlyos a helyzet. Ami persze két esélyes. A magam bőrén tapasztalva, az e.ü. dolgozók is hajlamosak elbagatellizálni komoly dolgokat is.
De szólj, ha lemaradtam valamiről, mert a hozzászólásoknak csak egy részét olvastam!

zunuke 2014.09.30. 13:35:35

@szabidoki: Először a papirzsebkendo mennyisegen lovagoltak itt egy páran, most azon, hogy az bizony nem folyhatott patakokban, de nem is omolhetett annyira. Szerinted ez a poszt tényleg erről szól, hogy a néninek a nyílt törés mellett erős, vagy nem erős vérzése volt? Vajon merre lehet ezt a témát még terelni, hogy a lényeg elvesszen?

zunuke 2014.09.30. 13:56:38

@Katoci: Most nem haragudj meg érte, de nem világos-még mindig-hogy miért kerdojelezed meg a poszt valosagtartalmat csak azért, mert a posztoló felhaborodasaban patakokban folyó verzesrol tesz emlitest, ami lehet, de csak lehet, hogy túlzás, de lehet nem az. Szeretnelek emlekeztetni, hogy a poszt lényege, nem a vérzés mennyiségerol szól, hanem egy idős nenirol, akit elutott egy autó, és ebből kifolyólag nyílt törést szenvedett, valamint arról, hogy szartak a fejére, meg a bajara egy sürgősségi osztalyon.Meddig fogod még csurni csavarni, csak hogy a lényeg elvesszen? Nem tudom mit szólnál, ha az edesanyaddal ugyanez megtortenne. Szóval ne lovagoljunk se a papirzsebkendo darabszámaban, sem a vérzés erossegen, a poszt nem, , erről szólt.

Tempus.Anh 2014.09.30. 14:39:37

@szigetipotyautas: Részemről a koponya-CT-n, CT-angiographian túlmenően egy carotis-Dopplert és cardiologiai vizsgálatot látnék célszerűnek, esetleg haemostaseologiai vizsgálatokkal kiegészítve, lehetőség szerint.

szigetipotyautas · http://kommentanemkommentalhatora.blog.hu 2014.09.30. 15:20:27

@Tempus.Anh: orvosom meg szemészetet. :)
(Ami indokolt is lenne, ha nem félnék az eredménytől és nem azt mondta volna egy szemész, hogy az ilyen viszonylag rövid ideig tartó kiesések nem igazán tartoznak rájuk)

Nyaki uh egyik oldalon megvolt, ct csak kontrasztanyag nélkül, kardiológia meg pár év késéssel folyamatban.
De az ilyen távgyógyítást nem tartom igazán jó ötletnek, már csak azért sem, mert offtopik és az előzmények nagy részét nem ismered te sem.

Tempus.Anh 2014.09.30. 15:59:46

@szigetipotyautas:
A látótérkiesés elsősorban látópálya vagy látókéreglaesio jele, tehát neurológiai probléma, a szemgolyó betegségei közül kevés okoz ilyet.

Amúgy nem "távgyógyítok", csak tanácsot adok.
Innentől részemről tekintsd befejezettnek a témát.

szigetipotyautas · http://kommentanemkommentalhatora.blog.hu 2014.09.30. 16:12:16

@Tempus.Anh: bocs, a "távgyógyítást" nem sértésnek szántam, csak egyik orvosomat idéztem. Szó szerint. :)
(Valahol őt is megértem, neten homlokegyenest mást mondanak, mint ő... konkrétan egy neurológus volt az illető, akinél a fájó derekammal-lábammal kötöttem ki)

Tempus.Anh 2014.09.30. 16:52:32

@szigetipotyautas:
Semmi gond, nem is sértésnek vettem :)
Valóban, részinformációkból és pusztán a leírás alapján látatlanban nehéz diagnózist felállítani, pár szavas tanácsom a vizsgálatokra vonatkozott, amelyek ilyen esetben talán több információt szolgáltathatnak, amelyekől aztán közelebb kerülhetünk a pontos kórisméhez.

És természetesen javulást kívánok!

szigetipotyautas · http://kommentanemkommentalhatora.blog.hu 2014.09.30. 16:54:56

@Tempus.Anh: küldtem egy mailt. Választ nem igényel, csak talán érthetőbbé teszi a korábbiakat.

szigetipotyautas · http://kommentanemkommentalhatora.blog.hu 2014.09.30. 16:56:08

@Tempus.Anh: köszi. Azt is, hogy segíteni próbáltál. :)
(távgyógyításról nekem általában Gyúrcsóka ugrik be, az meg még akkor is sértő lehet, ha nem vagy orvos, csak ezért jutott eszembe, hogy esetleg... :D)

szigetipotyautas · http://kommentanemkommentalhatora.blog.hu 2014.09.30. 22:34:38

@Tempus.Anh: köszi! Azért örülök, hogy maradt még normális ember ebben a diliházban, amit Abszurdisztánnak hívnak jobb helyeken. ;)
© 2009-2015 praxis
blogszabályzat
süti beállítások módosítása