Élet és halál urai

2014.03.13. 07:57

candle.jpgMegszavazták a halált, majd hazamentek a családjaikhoz. Gabi is nagyon szeretett volna gyereket. Sajnos az övé már sosem születhet meg.

Kedves Praxisblog!

 

 

Múlt hét pénteken temettem el, a 36 évesen elhunyt páromat, Vass Gabriellát. Ezúton is szeretném megköszönni az ő gyógyulásáért küzdő kórházak áldozatos munkáját, elsősorban az Uzsoki kórház dolgozóinak, ahol szegénykém rengeteg időt töltött és ahol soha semmit sem fogadtak el a szeretetteljes gondozásért cserébe. Második otthonai lettek a kórházak tavaly május óta tartó betegsége alatt. Májtrombózis miatt került transzplantációs várólistára, szépen javultak az eredményei, már túl volt egy kisebb műtéten is amikor megtörtént a baj: alig hogy kiengedték a kórházból, hirtelen rosszul lett. Teljesen váratlanul, minden előjel nélkül megrepedt egy véna a nyelőcsövében, kis híján elvérzett. Az intenzív osztályon sikerült elállítani a vérzést, de a laboreredményei egyre rosszabbak lettek, a keringését csak gyógyszerekkel tudták fenntartani. Egyetlen esélye az akut májvárólistára kerülés lehetett volna, aminek jóvoltából akár napokon belül szervet kaphatott volna, de érthetetlen okból a Transzplantációs Klinika kérelmét elutasították. A nemzetközi bizottság szerint nem volt elég beteg a sürgős műtéthez, ahhoz viszont igen, hogy belehaljon a betegségbe. Íme egy nyílt levél a nemzetközi bizottsághoz:

 

 sir2.jpg

Tisztelt Bizottság!

 

 

Üdvözlöm Önöket! Mellékelve küldök néhány fotót a tagok részére, melyeken legutóbbi döntésük következménye látható.

 

 

Gabi mindössze 36 éves volt, és nagyon bízott Önökben, mint ahogy én, a párja is. Hősiesen küzdött az életéért, de önök megfosztották Őt az utolsó esélyétől. Nem folytatott önpusztító életmódot, nem attól betegedett meg a mája, mégis önök egy egyszerű szavazással halálra ítélték Őt!

 

 

Megszavazták a halált, majd hazamentek a családjaikhoz. Gabi is nagyon szeretett volna gyereket. Sajnos az övé már sosem születhet meg. Ezért arra kérem Önöket, ha ma este hazamennek és megsimogatják gyermekeiket, gondoljanak egy percre a mi meg nem született gyermekeinkre is. Nyugodtan idézzék föl magukban a most itt látott képeket, majd elégedetten dőljenek hátra a fotelben: igen, ma is jó munkát végeztünk!

 

 

Jó étvágyat a vacsorához!

 

 

 

Legyen itt az Ön hivatkozása és logója, vagy rendeljen tőlünk további hirdetési felületeket. A részleteket megtalálja legfrissebb médiaajánlatunkban.

10233390-empty-blank-emblem-badge-shield-logo-insignia-coat-of-arms.jpg

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

jágör68 2014.03.13. 08:17:28

Részvétem.
Abszolút kijön az, hogy az ember valójában nem természeti lény- úgyhogy az ilyen abszolút kritériumok/szabályok felállítása- akár transzplantációs listán, akár mindenféle score- rendszerben- fals eredményt ad.
Az evidence based medicine nem alkalmazható egy olyan lényre, ami nem a természet törvényei szerint él- sőt azt keményen pusztítja, minden egyes légvételével.

a végtelen űrben együtt 2014.03.13. 10:26:23

Együttérzésem! Ez egyszerűen borzasztó. Ez a kiszolgáltatottság vegytiszta formája és még tenni sem lehet ellene. Kér és könyörög az ember, mint az utcasarki koldus és bízik az emberek megértésében, könyörületében. De többnyire nem kap egy huncut vasat sem, mert sok a koldus(több millió)és kevés a pénz. Itt vagy a szerv, vagy a könyörület volt kevés. Az végeredmény tekintetében mindkettő zéró.

Tempus-Anh 2014.03.13. 11:25:48

Részvétem a posztolónak. Nem tudom, mekkorák lettek volna a túlélési esélyei egy oesophagusvarixos, legyengült, kivérzett májbetegnek a transplantatios műtéthez, mindenesetre ezt megadhatták volna neki. Azt sem tudom, hogy a szükséges immunkompatibilis szerv rendelkezésre állt-e a szervbankban. Ennek az infónak a birtokában talán könnyebb lesz megítélni a TP bizottság döntését. A levél mindenesetre megrázó, elgondolkodtató.

she_wolf 2014.03.13. 11:59:11

@Tempus-Anh:
Álmomban se jöjjön elő újra:(

Tempus-Anh 2014.03.13. 12:13:13

@mig54: A hepar nagy kényúr a szervezetben...

she_wolf 2014.03.13. 12:26:52

@Tempus-Anh:
Az bizony! És jámbor, szinte mindent eltűrő gépezet. De ha egyszer besokall....
Szerencsére ritkán látom a háziorvosomat, és soha nem felejti el az aktuális UH. kérését:) Abból tudom hogy jó úton járok, hogy blazírt képű háziorvosom mosolyog. Nem is nagyon kell több, igaz az ilyen hirtelen fellépő "happeningeket" kivédeni nem is tudom, lehet-e egyáltalán....

Irkutszk 2014.03.13. 12:44:09

@a végtelen űrben együtt: A kérést és könyörgést ugyanakkor legjobb nem az orvosok felé, sokkal inkább magasabb hatalmak felé irányozni. Hiszen bár esetleg tudnak rajta segíteni, mégsem az orvosok idézték elő ama állapotot, amely szakértelmük bevetését igényli.

a végtelen űrben együtt 2014.03.13. 12:57:49

@Irkutszk: Kisebb félreértés van, azt hiszem. Ha valaki már az életéért küzd, akkor teljesen mindegy hogy kinek és mennyit, de könyörög. Ebben az estben orvost szóba se hozom, hisz nem vagyok tisztába vele, hogy milyen kritériumok alapján és kik döntenek(ne is tudjam meg!). A koldus könyörgése ebben az esetben csak egy hasonlat, hisz ő megtestesíti a kiszolgáltatottságot. Számomra mindegy hogy tehet-e róla, vagy sem.

Tempus-Anh 2014.03.13. 13:47:08

@a végtelen űrben együtt:
Nem ismerjük az elutasítás pontos okát, az objektív hátteret. Transplantszervet kiadni szervbankból hatalmas felelősség, azért is van körülötte annyi hercehurca, adminisztrációhegyek, engedély engedély hátán, stb.

"a keringését csak gyógyszerekkel tudták fenntartani"...ebből én arra a szomorú következtetésre jutottam, hogy a beteg nem élte volna túl a hatalmas hasi műtétet.

És hajlok arra, hogy azt higgyem: a TP Bizottság ENNEK a tudatában tagadta meg a szerv kiszolgálását és nem azért, mert a beteg még várhatott volna.

Irkutszk 2014.03.13. 15:28:21

@a végtelen űrben együtt: Ezt írtad, amelyre reagáltam: "bízik az _emberek_ megértésében, könyörületében".

rejtett kamera · http://rejtett-kamera.eu 2014.03.13. 23:29:00

Pff, ez nagyon kemény. Részvétem!

Skeye Gps Unió 2014.03.13. 23:48:41

@Tempus-Anh: Innentől kezdve számomra érdekes, hogy ugyanakkor az eutanázia mekkora felháborodást kelt még orvosi körökben is. Ha jól értem az Ön által leírtakat, akkor üzleti alapon hoztak egy döntést, miszerint egy drága szerv beépítése nem éri meg a kockázatot, mert kicsi lett volna az esély a túlélésre.
Ugyanakkor sokan könyörögnek, hogy hadd hallhassanak meg végre, de erőszakkal életben tartják őket drága pénzen, elszámolva milliárdokat.
Furcsa egy világ ez...
Aki élni akar, tulajdonképpen halálra ítélik azzal, hogy üzleti alapon megtagadják a segítséget.
Aki el akar menni, azt erőszakkal itt tartják, mert üzlet életben tartani.
Nem lehetne fordítva? Azt gyógyítani, aki élni akar?
Elengedni tisztességgel azt, aki menni akar?
Ami történt, az a szememben emberölés.
Nem érdekel a bizottság indoklása. Ezt a nőt megölték azzal, hogy megtagadták a segítséget.
Pont.
nemethlaci

Hórukk 2014.03.14. 00:43:45

@Skeye Gps Unió: Sajnos a szerv kevés, a várólista hosszú. A hosszabb túlélés valószínűsége nélkül kiadott és beültetett szerv másvalakit foszt meg a gyógyulás esélyétől és jelenti az ő halálos ítéletét. Ezért kell mérlegelnie és dönteni a bizottságnak. Ez elhunytat és családját nagyon sajnálom.

0xFFFF 2014.03.14. 04:38:04

@Hórukk: És innentől - valamilyen bizottság mérlegel és dönt - meg is ágyaztunk a biznisznek és a korrupciónak. Igazságosabb, tisztességesebb lenne, ha valami kiszámítható szabály lenne vagy sorsolás, hiába hangzik az utóbbi viccesen.

Tempus-Anh 2014.03.14. 06:32:59

@Skeye Gps Unió: Mint fentebb is leírtam, a beteg úgy tűnik, mindenképpen menthetetlen volt. Új szervvel vagy anélkül. És bizony vannak menthetetlen esetek, amikor bármilyen beavatkozás s történjen, a beteget elvesztjük. Nem mi öljük meg. Meghal.

Tempus-Anh 2014.03.14. 06:34:18

Egy magánhangzót kihagytam: elveszÍtjük

platelet 2014.03.14. 07:24:56

@0xFFFF: Nem újdonság az ötlet, hogy sorsolással osszák el a szerveket... De nem igazságosabb, ha az kapja, akinek jó esélye van a túlélésre, és nem az, aki valószínűleg úgyis meghal? Ne válaszolj, költői kérdés volt... Ez csak egyike annak a sok szempontnak, ami szerint el lehetne osztani a szerveket. Hidd el, amióta létezik szervtranszplantáció, ez folyamatos vita tárgya... Nézz körül orvosetika témában!

0xFFFF 2014.03.14. 08:27:38

@platelet: De igazságosabb. Abban az esetben, amikor biztos, hogy a döntés mögött ez van. Amíg egy emberekből álló bizottság dönt, addig a sok minden lehet a döntés mögött csak az általad írt mondattal kommunikálják a döntést. Erre céloztam.

Medgar 2014.03.14. 09:38:14

@Hórukk: A döntéseket anonim módon nem lehet nyilvánosságra hozni? Ez nagyban megnövelné a transzparenciát.

platelet 2014.03.14. 09:54:23

@0xFFFF: Lehet gépekre bízni a döntés. De azt, hogy a gépek milyen tényezőket vegyenek figyelembe, csak az emberek tudják eldönteni. Másrészt. Ez egy nagyon bonyolult döntés, nem biztos, hogy gépekre lehet bízni. Vannak dolgok, amiben az emberi tényező nem helyettesíthető... ezekben persze mindig ott van az elfogultság lehetősége.

Irkutszk 2014.03.14. 10:04:25

@0xFFFF: A tudományban (és minden egyéb etikai kérdésben) létezik a 'conflict of interest' fogalma, azaz olyan, aki személyesen érintett, nem kerülhet döntési helyzetbe. Természetesen minden, amit ember csinál, tökéletlen, mégis úgy gondolom, nem épp a transzplantáció elbírálásánál szükséges kezdenünk a tökéletesség felé igyekvésünket jobbítani. Mint többen írták, épp ez a döntés - épp az itt is felmerülő problémák miatt - nagyon nehezen születik meg már most is.

azbesztos 2014.03.14. 10:18:18

Szomorú, de nem lehet tudni, hogy milyen más, sokkal sürgősebb esetek miatt történt az elutasítás. Feltehetően úgy vélték, itt még a gyógyszeres kezeléssel idő nyerhető. Tragédia, hogy így történt, de a személyesen érintett hozzátartozó nem elfogulatlan bírálója a döntésnek. Márpedig csak az elfogulatlan, kizárólag megalapozott orvosi vélemények, tények alapján születhet tisztességes döntés. Nincs ok feltételezni, hogy ez itt nem így történt.

embalu 2014.03.14. 12:52:10

A szokásos egyoldalú poszt számtalan hatásvadász elemmel. A máj nyilván a sarki hentesnek kellett, ezért a szőrős szívű bizottság kinyírt egy csodás kis emberkét. Meg a leendő gyerekeit. Meg az unokáit. Plusz képpel. Egyébként valaki más meg megkapta a májat, onnan most nem jön poszt...

2014.03.14. 17:12:29

@0xFFFF: Ilyesmire szokta mondani egy ismerősöm: mindenki magából indul ki.

0xFFFF 2014.03.14. 18:24:03

@fagyospityóka: Ez elég buta hozzászólás volt, csak gratulálni tudok hozzá! Békemenetre mész? Ott ez a nívó....

2014.03.14. 20:37:12

@0xFFFF: Elismerem, faragatlanra sikeredett a hozzászólásom. Másodszor és figyelmesebben elolvasva a hozzászólásodat (" És innentől - valamilyen bizottság mérlegel és dönt - meg is ágyaztunk a biznisznek és a korrupciónak. Igazságosabb, tisztességesebb lenne, ha valami kiszámítható szabály lenne vagy sorsolás, hiába hangzik az utóbbi viccesen.") így helyesbítenék:

Nem kell mindjárt a legrosszabbra gondolni, bár tény, hogy ahol emberek döntenek, ott fennáll a korrupció kockázata. A többi döntési mechanizmusnál is van (elméleti) lehetőség az eredmény manipulálására. A tévedések és a korrupció ellen a leghatékonyabb védelem egyrészt a bizottság összetétele (olyan elismert szaktekintélyek legyenek a tagjai, akiknek többet ér a makulátlan hírnév, mint a jatt) és az átláthatóság. Tény, hogy ezekben mi általában nem állunk túl jól, de nem hiszem, hogy a világon mindenütt ilyen lenne a helyzet, és úgy gondolom, ha másoknak sikerült, akkor nekünk is fog.

Ui: békemenetre nem járok :)

2014.03.14. 20:42:00

@0xFFFF: Még egy: a sértésért bocsánatot kérek.

0xFFFF 2014.03.15. 05:32:12

@fagyospityóka: Látod milyen sokat ér az értő olvasás? :) Egyébként nem sértődtem meg, nem az a fajta vagyok, csak a témához nem illett az ilyen szintű hozzászólás.

" Tény, hogy ezekben mi általában nem állunk túl jól, de nem hiszem, hogy a világon mindenütt ilyen lenne a helyzet, és úgy gondolom, ha másoknak sikerült, akkor nekünk is fog."
Elég az orvosi kamara elnökének az eddigi munkásságát végig nézni. A hálapénz, ami a legnagyobb feszültséget okozza a beteg és az EÜ között megszűnéséért tett lépéseket azonnal elgáncsolta. Piszkos és rohad az egész és képtelen a megtisztulásra.
© 2009-2015 praxis
blogszabályzat
süti beállítások módosítása